Φωτίνια, ένας αειθαλής θάμνος με κόκκινα φύλλα

φωτινια φροντιδα

Φωτίνια, ένας ανθεκτικός αειθαλής θάμνος με υπέροχο λαμπερό κόκκινο φύλλωμα.

Η φωτίνια είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυτά για φράχτη με γρήγορη ανάπτυξη που μπορεί να φτάσει σε ύψος 3-4 μέτρων. Υπάρχουν, βέβαια, και νάνες ποικιλίες φωτίνιας που φτάνουν σε ύψος περίπου 1,5 μέτρου.

Τα φύλλα της φωτίνιας είναι μακρόστενα, λεία και δερματώδη, έχουν κόκκινο χρώμα την άνοιξη, παίρνουν ένα μωβ χρώμα το καλοκαίρι και πρασινίζουν το χειμώνα.

Η φωτίνια είναι ένα ανθεκτικό φυτό με πολύ καλή προσαρμογή στο ξηροθερμικό μεσογειακό περιβάλλον. Αποτελεί ιδανική επιλογή για φύτευση σε φράχτη στον κήπο, καθώς και σε γλάστρα στο μπαλκόνι.

Ανήκει στα φυτά που αναπτύσσονται πολύ γρήγορα και δημιουργεί όμορφους και πυκνούς φράχτες με έντονες κόκκινες πινελιές.

Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικά συμβουλές για τη φροντίδα της φωτίνιας. Πού τη φυτεύουμε, τι συνθήκες χρειάζεται για να αναπτυχθεί και να απολαμβάνουμε υγιείς φωτίνιες με υπέροχα κόκκινα φύλλα.

Διαφήμιση

1. Τι συνθήκες χρειάζεται η φωτίνια για να αναπτυχθεί;

Για έντονο κόκκινο χρώμα στα φύλλα, φυτεύουμε τη φωτίνια σε θέσεις με ήλιο. Μπορεί να αναπτυχθεί και σε ημισκιερή θέση, χάνοντας λίγο από τη ζωηράδα του χρώματος της.

Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος και μπορεί να φυτευτεί στους περισσότερους τύπους χώματος αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση για να απομακρύνεται το νερό.

Η φωτίνια αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες και στους ανέμους. Επιπλέον, είναι ανθεκτική στην αλατότητα και μπορούμε να τη φυτέψουμε κοντά στη θάλασσα, αποτελεί ιδανικό φυτό για παραθαλάσσιες περιοχές.

2. Σε τι αποστάσεις φυτεύεται η φωτίνια για φράχτη;

Η φωτίνια μπορεί να φυτευτεί άνοιξη, καλοκαίρι και φθινόπωρο στον κήπο μας, σε περιόδους που δεν επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Για τον σχηματισμό φράκτη, φυτεύουμε σε αποστάσεις 0,80-1,20 μέτρου ανάλογα την ανάπτυξη των φυτών των φυτών που φυτεύουμε και πόσο γρήγορα θέλουμε να πυκνώσουν για να διαμορφωθεί ο φράκτης.

Κατά την φύτευση της φωτίνιας, ανοίγουμε λάκκους διαστάσεων τουλάχιστον 25×25 εκατοστών για να αναπτυχθεί το ριζικό σύστημα του φυτού.

Η προσθήκη κομπόστ και κοπριάς κατά τη φύτευση, βελτιώνει το έδαφος και παρέχει θρεπτικά στοιχεία στη φωτίνια για να αναπτύξει πλούσια βλάστηση.

3. Πώς φυτεύουμε την φωτίνια σε γλάστρα;

Για τη φύτευση της φωτίνιας στο μπαλκόνι, επιλέγουμε γλάστρες που έχουν διάμετρο και ύψος τουλάχιστον 30 εκατοστών, καθώς η φωτίνια αναπτύσσει πλούσιο ριζικό σύστημα. Η φωτίνια είναι ένα από πιο ανθεκτικά φυτά για μπαλκόνι και μπορούμε να τη φυτέψουμε σε σημείο με νότιο, ανατολικό ή δυτικό προσανατολισμό.

Χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης με περλίτη για καλύτερο αερισμό της ρίζας. Στη βάση της γλάστρας, τοποθετούμε μία λεπτή στρώση χαλικιών για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει όταν ποτίζουμε.

4. Τι πότισμα χρειάζεται η φωτίνια;

Η φωτίνια χρειάζεται σχετικά τακτικό πότισμα για να έχει καλή ανάπτυξη. Ποτίζουμε δυο φορές τη βδομάδα την εποχή της άνοιξης και του φθινοπώρου. Τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, χρειάζεται συχνότερο πότισμα περίπου τρεις φορές τη βδομάδα.

Την περίοδο του χειμώνα, ελαττώνουμε αρκετά τη συχνότητα του ποτίσματος ειδικά αν έχουμε πολλές βροχοπτώσεις. Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη ρίζα της φωτίνιας που προκαλούνται από την ασθένεια της φυτόφθορα.

5. Tι λίπασμα βάζουμε στη φωτίνια;

H φωτίνια έχει μικρές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Για να ενίσχυσουμε την ανάπτυξη της, προσθέτουμε ένα πλήρες λίπασμα στις αρχές και στα τέλη της άνοιξης και συμπληρωματικά στις αρχές του φθινοπώρου. Η συμπληρωματική προσθήκη λιπάσματος σιδήρου, αν και δεν είναι απαραίτητη, βοηθάει να διατηρήσουμε όμορφη την όψη του φυλλώματος.

Για φωτίνιες που έχουμε σε γλάστρα, προσθέτουμε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά κάθε μήνα, από τις αρχές της άνοιξης ως τα τέλη του φθινοπώρου ώστε να εξασφαλίσουμε καλή ανάπτυξη του φυτού.

Διαφήμιση

6. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν τη φωτίνια;

Η φωτίνια μπορεί να προσβληθεί από διάφορα έντομα, όπως από τον ψευδόκοκκο που εμφανίζει τη χαρακτηριστική βαμβακάδα, τη μελίγκρα που δημιουργεί μελιτώματα στα φύλλα και διάφορες κάμπιες που τρώνε τα φύλλα της.

Για την καταπολέμηση τους, ψεκάζουμε το φύλλωμα με βιολογικά εντομοκτόνα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα όπως ο θερινός πολτός, τα άλατα καλίου και η φυσική πυρεθρίνη.

Εναλλακτικά, σε προληπτικό επίπεδο ψεκάζουμε διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας πράσινο σαπούνι και 1 κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε ένα λίτρο νερό.

Πώς γίνεται η αντιμετώπιση της βαμβακάδας στα φυτά
Πώς γίνεται η αντιμετώπιση της βαμβακάδας στα φυτά

Σε συνθήκες αυξημένης υγρασίας και κακού αερισμού, η φωτίνια μπορεί να προσβληθεί από μυκητολογικές ασθένειες και να εμφανίσει χαρακτηριστικές καφέ, μαύρες, σκούρες κόκκινες ή γκρι κηλίδες στα φύλλα.

Για την αντιμετώπιση των ασθενειών, ψεκάζουμε το φύλλωμα της φωτίνιας με σκευάσματα χαλκού που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Σε ήπια προσβολή, μπορούμε να ψεκάσουμε με αυτόσχέδιο σκεύασμα που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα σε ένα λίτρο νερό.

7. Πότε κλαδεύουμε τη φωτίνια και με ποιο τρόπο;

Το κλάδεμα της φωτίνιας γίνεται στις αρχές της άνοιξης, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Με το κλάδεμα, απομακρύνουμε ξερούς και αδύναμους βλαστούς, αραιώνουμε εσωτερικά την πυκνή βλάστηση για να έχει καλύτερο αερισμό και χαμηλώνουμε το φυτό στο επιθυμητό ύψος.

Στις αρχές του φθινοπώρου, κάνουμε ένα ελαφρύ συμπληρωματικό κλάδεμα, αφαιρώντας ξερά και ασθενή κλαδιά. Επίσης, αν έχουμε διαμορφώσει τις φωτίνιες σε φράχτη κλαδεύουμε ελαφρά τις άκρες της βλάστησης για να δώσουμε μεγαλύτερη ομοιομορφία.

Για μεμονωμένα φυτά φωτινίας που έχουμε στον κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι, μπορούμε με κατάλληλο κλάδεμα να τα διαμορφώσουμε και σε σχήμα μπάλα διατηρώντας έναν κεντρικό κορμό. Σε κάθε περίπτωση, μετά το κλάδεμα, ψεκάζουμε με σκεύασμα χαλκού για απολύμανση από ασθένειες.

φωτινια κλαδεμα
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της φωτίνιας

8. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της φωτίνιας;

Η φωτίνια μπορεί να πολλαπλασιαστεί με σπόρους, ωστόσο καθυστερεί αρκετά η ανάπτυξη του φυτού και γι’ αυτό προτιμούμε τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα.

Στα τέλη του καλοκαιρού, κόβουμε τμήματα βλαστών μήκους 10-15 εκατοστών από υγιή φυτά φωτίνιας και απομακρύνουμε τα 2/3 των φύλλων ξεκινώντας από τη βάση του μοσχεύματος.

Είναι σημαντικό να βάζουμε ορμόνη ριζοβολίας στην βάση του μοσχεύματος καθώς βοηθά πολύ στην επιτυχία του πολλαπλασιασμού.

Στη συνέχεια, φυτεύουμε τα μοσχεύματα της φωτίνιας σε γλάστρες φυτωρίου, χρησιμοποιώντας φυτόχωμα γενικής χρήσης με αρκετό περλίτη και ελαφρόπετρα.

Μετά από 5-6 εβδομάδες, τα νέα φυτά της φωτίνιας θα έχουν σχηματίσει αρκετές ρίζες για να τα μεταφυτέψουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα ή να τα φυτέψουμε απευθείας στον κήπο μας.

Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της φωτίνιας
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της φωτίνιας

9. Κι ένα μυστικό για τη φωτίνια

Η φωτίνια, αν μείνει ακλάδευτη την άνοιξη, γεμίζει λευκά αρωματικά άνθη την περίοδο Απριλίου – Μαΐου. Τα άνθη της φωτίνιας καταλήγουν αργότερα σε κόκκινους καρπούς που ωριμάζουν μες στο φθινόπωρο και παραμένουν στο φυτό μέχρι τον χειμώνα ενισχύοντας την καλλωπιστική του αξία.

Φωτίνια λουλούδια
Τα λευκά αρωματικά άνθη της φωτίνιας
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (58)

 1. Akis
  21/03/2024

  Δυστυχώς βιαστικα και οι τρύπες που έκανα ήταν περίπου 10χ10 . Υπάρχει πρόβλημα;

 2. Σοφία
  14/03/2024

  καλησπέρα σας.
  θα ήθελα να σας κάνω μια πολύ sos ερώτηση .
  έχω φυτέψει από πέρσι φωτεινιες δέντρα στην απόσταση όπου αναφέρεται στο άρθρο. Τα δέντρα τα πήρα έτοιμα με ύψος 1.70 περίπου και με σχετικά αρκετό φύλλωμα .
  Πριν λίγο καιρό και επειδή ζούμε σε χωριό πέρασε ένας βοσκός και τα γίδια του έφαγαν κάποιες μεριές από τα δέντρα μου.
  έκοψα λοξά τα φύλλα και τα κλαδιά όπου υπήρχε το δάγκωμα ..Τα δέντρα δίνουν ανάπτυξη και φύλλωμα προς τα πάνω γιατί η αλήθεια είναι ότι από πέρσι δεν τα κούρεψα μιας και θέλω μόλις μεγαλώσουν να τα κλαδέψω σαν μπάλες.
  η ερώτηση μου είναι , αν θα δημιουργηθούν ξανά κλαδιά από εκεί που φαγωθήκαν από τα ζώα;; και αν μπορώ να βάλω κάτι έτσι ώστε να τα βοηθήσω.;;(έχω ρίξει λίπασμα γενικής χρήσης από γεωπόνο που πήρα σε μορφή κοκκώδες οπου με πρότεινε.)
  τα είχα και πλέγμα περιμετρικά και το πάτησαν.

  • Θα ήταν καλό να κλαδέψεις μετά το φάγωμα για να αναβλαστήσουν και να προσθέσεις λίπασμα πλούσιο σε άζωτο, όπως αμμωνία ή ουρία.

 3. Αργύρης
  08/10/2023

  Καλησπέρα σας,
  Φύτεψα αυτές τις μέρες μοσχεύματα φωτίνιας και θα ήθελα να ρωτήσω με τι ρυθμό κατά προσέγγιση μεγαλώνουν με αυτό το τρόπο.
  Ευχαριστώ

 4. ΣΤΕΛΛΑ
  15/05/2023

  Καλημέρα σας. Εκανα μεταφύτευση της φωτίνιας πριν ένα μήνα, στο ίδιο σημείο, λίγο πιο μακρία απο τα μπετά του φράκτη, και τα φυτά μου φαίνεται ότι έχουν χαλάσει, δεν βγάζουν καινόυριο φύλλωμα, σαν να ξερ΄άθηκαν. Υπάρχει σωτηρία ή θα πρέπει να τα αντικαταστήσω με καινούγια φυτά ;;Ευχαρισ΄τω εκ των προτέρων

 5. Ιωάννης
  28/03/2023

  Καλησπέρα σας
  Φύτεψα πριν δύο μέρες 15 μεγάλες φωτινιες ύψους περίπου 1,50 μέτρου.Μου είπαν από το φυτώριο να μην τα κλαδέψω τώρα αλλά τον Οκτώβριο έτσι ώστε τωρα να ενισχυθει η ρίζα και όχι η βλάστηση. Τώρα όλα τα φυτά σχηματίζουν στις κορυφές τους άπειρα άνθη, μήπως αυτά να τα κόψω για τον ίδιο λόγο αλλά και για να λιγοστέψουν οι απαιτήσεις του φυτού ώστε να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας η φύτευση

 6. ΜΑΡΘΑ
  01/10/2021

  γειά σας..αγόρασα (υποτίθεται ) μια φωτίνια τον Ιούνιο και την έβαλα στο πιο ηλιόλουστο σημείο του μπαλκονικού (γλάστρα). Έχει κανονική ανάπτυξη αλλά τα φύλλα της ,Παλιά και καινούργια είναι όλα πράσινα!!.Μήπως με κορόιδεψαν στο φυτώριο???

  • Καλησπέρα Μάρθα. Το κοκκίνισμα εμφανίζεται περισσότερο στη νέα βλάστηση την περίοδο της άνοιξης. Καλό είναι να περιμένεις μέχρι την επόμενη άνοιξη για να διαπιστώσουμε τι συμβαίνει.

 7. Alkis
  22/05/2021

  Καλησπερα.
  Η φωτινια εχει βγαλει πολλα νεα φυλλα αλλα ειναι πολυ ανοιχτοχρωμα.
  Τα παλια ειναι σκουρα.
  Παλια και καινουργια πεφτουν ευκολα και σε καποια εχουν εμφανιστει καφε κηλιδες.
  Το φυτο το βλεπει ο ηλιος λιγες ωρες το πρωι.

 8. Φίλιππος
  04/01/2021

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ,ΘΕΛΩ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΣΑΣ,ΕΧΩ ΜΙΑ ΜΑΝΤΡΑ 18 ΜΕΤΡΑ ΜΗΚΟΣ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΦΥΤΕΨΩ ΦΩΤΙΝΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΦΡΑΧΤΗ ΓΙΑ ΟΜΟΡΦΙΑ.ΣΕ ΠΟΣΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΤΕΥΤΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΠΟΧΗ;ΑΚΟΜΑ ΘΕΛΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΟΕΤΕΙΜΑΣΙΑ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ;ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΗΛΙΟΣ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΤΕΜΙΔΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΥΡΩ ΣΤΟ 1 ΧΙΛ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ.ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ.

  • Καλησπέρα Φίλιππε.
   Μπορείς να κάνεις ένα όμορφο φράχτη με φυτά από φωτίνιες στην παραθαλάσσια περιοχή που μένεις και έχει αρκετή έκθεση σε ηλιοφάνεια. Κατάλληλη εποχή για να φυτεύσεις τις φωτίνιες είναι μέσα στην άνοιξη σε αποστάσεις περίπου 80 εκατοστά για να δημιουργήσουν πυκνό φράκτη. Μπορείς να προσθέσεις φυτόχωμα στον λάκκο φύτευσης και μία μικρή ποσότητα πλήρους κοκκώδους λιπάσματος για να έχουν καλύτερη ανάπτυξη τα φυτά της φωτίνιας.

 9. Θεόφιλος
  05/12/2020

  Καλησπέρα σας κ σας ευχαριστώ για τις χρησιμες συμβουλές σας.Θέλω να φτιάξω ένα φράχτη(στο εδαφος όχι σε γλάστρα)με φωτίνιες περιπου 15 μέτρα.Αρχικά θα ήθελα να ρωτήσω πόσα φυτά θα χρειαστώ ώστε ο φράχτης να είναι πυκνός και δεύτερον η περιοχή είναι στην καρδίτσα άρα έχουμε αρκετή ζέστη το καλοκαίρι και παγωνιες τον χειμώνα.

  • Καλησπέρα Θεόφιλε. Για πυκνό φράκτη, φύτεψε τις φωτίνιες ανά 80 εκατοστά και συνεπώς θα χρειαστείς περίπου 18 φυτά. Κατάλληλη εποχή για να τα φυτέψεις είναι μέσα στην άνοιξη αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα.

 10. ΕΥΑ
  29/11/2020

  Καλησπέρα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις χρήσιμες συμβουλές σας. Πριν από +10χρονια φυτεψαμε φωτινιες στον κήπο. Μεγάλωσαν έγιναν όμορφα δέντρα. Κάθε χρόνο τα κλαδευουμε. Δυστυχώς εδώ κ τρία χρόνια περίπου χάνουμε περίπου κάθε χρόνο ένα δέντρο. Αρχικά χάνουν το ζωηρό πράσινο χρώμα κάποια φύλλα, κιτρινιζουν κ το δέντρο ξεραινεται. Αυτή τη στιγμή δύο δέντρα έχουν αρκετά κίτρινα φύλλα.

  • Καλημέρα Εύα.
   Οι φωτίνιες θέλουν καλή αποστράγγιση στο έδαφος για να ευδοκιμήσουν γιατί αλλιώς μπορεί να προσβληθούν από σαπίσματα στις ρίζες. Θα ήταν καλό να προσθέσεις διάλυμα θειικού χαλκού γαλαζόπετρας με το πότισμα στις ρίζες της φωτίνιας.

 11. Σταύρος
  26/08/2020

  Γεια σας ,αν θέλω να δημιουργήσω ένα φράκτη με φωτινιά με ποιο άλλο φυτό μπορώ να τη συνδυάσω ώστε να βγει ένα ωραίο αποτέλεσμα

 12. Ευαγγελία Μαρία
  08/08/2020

  Καλημέρα σας!!! Θ ήθελα να σας ρωτήσω και εγώ για την φωτινια μου. Την έχω πολύ λίγο καιρό και ευτυχώς έχει βρει τη θέση της και έχει αρχίσει ήδη να βγάζει ματάκια που θα γίνουν φύλλα. Κάποια όμως καινούργια μικρά φυλλαράκια δεν έχουν χρώμα κόκκινο αλλά πράσινο. Χρειάζεται κάποιο λίπασμα συγκεκριμένο ή να περιμένω να δω και το φθινόπωρο τι χρώμα θα είναι τα φύλλα της; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση!

  • Καλημέρα Μαρία. Τα καινούρια φύλλα της φωτίνιας κοκκινίζουν περισσότερο όταν είναι σε ηλιοφανές μέρος. Μπορείς να προσθέσεις υγρό πλήρες λίπασμα.

 13. Μητσόπουλος Ιωάννης
  11/06/2020

  Κατ΄αρχήν δηλώνω αρχάριος.Όσον αφορά στο κόψιμο των απανθισμένων λουλουδιών της φωτίνιας υπάρχει κάποια ιδιαίτερη συμβουλή;Σε ποιό σημείο κόβουμε τον βλαστό;Με την ευκαιρία να σας ευχαριστήσω για τις πολύτιμες συμβουλές σας.Η παρουσία σας μού δίνει αυτοπεποίθηση.

  • Καλησπέρα Ιωάννη και σε ευχαριστούμε πολύ. Σχετικά με την ερώτηση σου, σε ποιο σημείο κόβουμε τα λουλούδια της φωτίνιας που έχουν ανθίσει, θα σου έλεγα να τα κόβεις από τη βάση του κοτσανιού (μίσχου) τους, δηλαδή στο σεμείο που ενώνονται με τον βλαστό.

 14. Σίμος
  27/05/2020

  Μια ερώτηση έβαλα φωτινια σε γλάστρα στο μπαλκόνι μεγάλωσαν τα κλαδιά και είναι σαν να κρέμασαν μπορώ να τα δέσω η να τα αφήσω ελεύθερα?

 15. xenos
  19/05/2020

  Επέλεξα φωτίνιες για να φτιάξω έναν “φράχτη” στο μπαλκόνι μου. ένας από τους λόγους είναι για να μην φαίνομαι πολύ στους γείτονες. Πήρα αρχικά 4 φυτά 25-30 εκ. Οι ερωτήσεις μου:

  *Υπάρχει λόγος να προτιμήσω ζαρντινιέρα ή κλασσική γλάστρα;

  *Χρειάζεται κάποιο ελάχιστο/προτεινόμενο βάθος σε χώμα για να έχει χώρο να αναπτυχθεί;

  *Αν φυτευτούν μαζί, σε τι απόσταση να τα βάλω για να κλείσουν τα κενά; Τα 70εκ. μου ακούγονται λίγο αισιόδοξα, δεν είναι;

  • Καλησπέρα. Σχετικά με τα ερωτήματα σου για τον φράχτη
   α) Με τη ζαρντινιέρα εξοικονομείς χώρο και φυτόχωμα.
   β) Βάθος τουλάχιστον 30 εκατοστά για να αναπτυχθούν καλά οι φωτίνιες
   γ) Φύτεψε τις φωτίνιες σε απόσταση 50 εκατοστά για να δημιουργηθεί πιο πυκνός φράχτης στις ζαρντινιέρες.

 16. Άκης
  06/05/2020

  Καλησπέρα! Έχω φωτινιες στην αυλη. Τα καινουρια φύλλα που δίνει στην κορυφή πέφτουν την ημέρα με τον ήλιο και επανέρχονται όταν πέφτει ο ήλιος. Είναι φυσιολογικό ή χρειάζεται κάτι;

  • Καλησπέρα Άκη. Φρόντισε να ποτίζεις πιο συχνά, νωρίς το πρωί για να έχουν οι φωτίνιες καλύτερη εμφάνιση των φύλλων τους και πρόσθεσε πλήρες κοκκώδες λίπασμα.

 17. Κώστας
  03/05/2020

  Καλησπέρα σας. Πρίν από δέκα χρόνια περίπου είχα φυτέψει Φωτίνιες (12 τμχ) και Ραφιολεπις (4τμχ). Τους βάζω λίπασμα 20-20-20 το μπλε που υπάρχει στο εμπόριο υδατοδιάλυτο. Το τελευταίο χρόνο περίπου παρουσιάζεται ένα κάψιμο στο φύλλα τους. Τους έριξα και θειικό Μαγνήσιο (άλατα Espon) άλλα το πρόβλημα παραμένει. Το κάψιμο αυτό προσβάλει τα παλιά αλλά και τα νέα φύλλα. Μία από της φωτίνιες δυστυχώς ξεράθηκε και ακόμη μία αναμένεται. Το ίδιο πρόβλημα παρουσιάζεται και σε μια δάφνη που έχω. Μήπως είναι κάποιος μύκητας; Σας περνάω συνημμένα και μερικές φωτο. Σας παρακαλώ εάν μπορείτε να μου να πείτε τι θα μπορούσα να κάνω. Σας ευχαριστώ πολύ.

 18. Ιωάννα
  29/04/2020

  Καλησπερα! Εχω μια φωτινια στο μπαλκονι σε γλαστρα την βλεπει ο ηλιος το πρωι και το απογευμα. Δεν την κλαδεψα την ανοιξη και δεν εβγαλε λουλουδια ποτε και επισης τα φυλλα της ενω βγαινουν μετα μαζευουν συρρικνωνονται φαινονται σαν καμμενα καπως. Τι θα μπορουσα να κανω;

 19. Λεωνιδας
  28/04/2020

  καλησπερα εχω κανει ενα φραχτη με φωτινιες και φετος εχει βγαλει αρκετα λουλουδια {τα κλαδεψα κατα τα τελη μαρτιου με αρχες απριλιου}μηπως πρεπει να κλαδεψω τα λουλουδια θα βγαζει καθε χρονο???και αν ναι πως μπορω να τα αποφευγω???Σε ευχαριστω!!!!!!!

  • Καλησπέρα Λεωνίδα. Για να αποφεύγεις τα λουλούδια, μπορείς να βάζεις περισσότερο λίπασμα αζώτου που βοηθά στην ανάπτυξη των βλαστών.

 20. Nikos
  26/04/2020

  Καλημέρα. Αν κλαδέψω τα άνθη που έχουν βγει στις φωτίνιες μου, θα ενισχυθεί η ανάπτυξη και η πύκνωση του φυλλώματος??

  • Καλησπέρα Νίκο. Αυτό πραγματικά ισχύει για την φωτίνια αν την κλάδέψεις. Το κορφολόγημα των ανθέων θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της βλάστησης και της πύκνωσης του φυλλώματος της φωτίνιας.

 21. Markonis
  26/11/2019

  Στην πλαγιά Ολύμπου – Λεπτοκαρυάς μπορώ τώρα αρχές Δεκεμβρίου να φυτέψω φωτίνιες ενός έτους;
  Ευχαριστώ

  • Καλησπέρα. Καλύτερα να φυτέψεις τις φωτίνιες της άνοιξης στις αρχές της άνοιξης, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα.

 22. Αλέξανδρος
  27/04/2019

  Καλησπέρα,
  Έχουμε δύο φωτείνιες στο μπαλκόνι σε γλάστρα. Το πρωί τα βλέπει ο ήλιος, κανα 2-3 ώρες. Αφού έχουν γεμήσει όλο άσπρα, διότι δεν τα έχουμε κλαδέψει, παρατηρώ ότι το ένα φυτό ρίχνει παρα πολλά φύλλα και δεν βγαίνουν καθόλου καινούρια. Ο κορμός όπου δεν έχει φύλλα ξερένεται και μαυρίζει. Επίσης κάποια φύλλα έχουν καφέ λεκέδες. Το δεύτερο φυτό που είναι πολύ φουντωμένο αρχίζει να έχει τα ίδια συμπτώματα.
  Μπορώ να κάνω κάτι ή είναι αργά πλεον ; Και θέλει κάποιο ειδικό φάρμακο για το φυτό ; Λιπασμά έχουμε βάζουμε ενα πλήρες.

  Ευχαριστούμε.

  • Καλησπέρα Αλέξανδρε. Καλό είναι να κάνεις ένα ελαφρύ κλάδεμα και να ψέκασεις άμεσα τις φωτίνιες με διάλυμα θερινού πολτού και χαλκού που θα προμηθευτείς απο γεωπονικά καταστήματα.

 23. Vanessa
  18/03/2019

  καλησπέρα
  έχω φυτέψει φωτίνια εδώ και ενάμιση χρόνο -το ύψος του φυτου που αγόρασα ήταν κοντά στους 50-60 πόντους- για να φτιάξω φράκτη και ενώ παίρνουν συνεχώς μποι δεν λένε να φουντώσουν. Ήθελα να ρωτήσω πόσος χρόνος απαιτείται για να καλυφθει το κενό των 70 πόντων που έχω αφήσει ανάμεσά τους γιατί είχα την εντύπωση πως είναι ένα φυτό που μεγαλώνει σχετικά γρήγορα και αυτός ήταν ο λόγος που τα προτίμησα. Μπορώ να κάνω κάτι για να ενισχύσω το φουντωμα εκτός από το να κόβω τις κορυφές πράγμα που κάνω όποτε βλέπω κόκκινα βλαστάρια να ξεπετάγονται; Σας ευχαριστώ

  • Καλησπέρα Βανέσσα. Πολύ καλά κάνεις και κορφολογείς τις φωτίνιες για να αποκτήσουν πλευρική ανάπτυξη. Πρόσθεσε υγρό λιπασμα 20-20-20 καθε 2 βδομάδες, την περίοδο της άνοιξης, για να φουντώσουν περισσότερο και να σου γεμίσουν τον φράκτη μέσα στην επόμενη χρονιά.

 24. ΤΟΥΛΑ
  13/03/2019

  καλημερα!!!!!!!!εχω φωτινιες δυο χρονια περιπου!φετος πολλα φυλλα εχουν θεμα….καπια εχουν καφε κηλιδες,αλλα καφε σκουρο και σαν να ξεραινονται και πεφτουν!!!!!!τι μπορει να φταιει?

  • Καλησπέρα Τούλα. Πιθανότατα πρόκειται για μυκητολογική ασθένεια οι καφές κηλίδες και γιαυτό θα σου πρότεινα να τις ψεκάσεις με χαλκούχο διάλυμα. Πάντως, η πτώση των φύλλωντης φωτίνιας μπορεί να ενισχύεται και από την πολύ έντονη παγωνιά και τους βοριάδες του φετινού χειμώνα.

 25. Κωνσταντίνος
  23/01/2019

  Καλημερα θα ήθελα να ρωτήσω αν η Φωτίνια είναι ένα θάμνος μου πέφτουν τα φύλλα του την εποχη της άνοιξης του καλοκαιριου και του φθινοπώρου όπως επίσης και οι καρποί του λόγω του ότι θέλω να δημιουργήσω ένα φράχτη σε ένα πλακόστρωτο αλλά δεν θα ήθελα να το σκουπίζουμε κάθε λίγο και λιγάκι.. Κι αν δεν μου κάνει η Φωτεινή Τι άλλο προτείνεις από φυτά θάμνους μέχρι 2 μέτρα για να φυτέψω μιλώντας πάντα για παραθαλάσσια περιοχη…

 26. Σαμάνθα
  19/01/2019

  Καλημέρα.Θα μπορούσα να φυτέψω φωτίνια σε γλαστρες για το μπαλκόνι μου στην αρχή της άνοιξης? Το μπαλκόνι είναι εκτεθιμένο στον ήλιο όλη τη μέρα.
  Ευχαριστώ.

  • Γεια σου Σαμάνθα. Βεβαιως μπορείς να φυτέψεις σε ηλιοφανές σημείο στο μπλακόνι σου φωτίνιες στις αρχές της άνοιξης αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα.

 27. ΒΑΣΙΑ
  16/08/2018

  καλημερα σας,
  τον Σεπτεμβριο θα φυτεψουμε φωτινια για φραχτη.
  θα ηθελα να μου πειτε εαν μπορειτε εαν η εποχη ειναι καλη ή θα εχουμε προβλημα με την αναπτυξη της?
  Επισης ο φραχτης θα ειναι γυρω στα 30 μετρα σε τι αποσταση να μπουν μεταξυ τους?
  Ο χορος ειναι αρκετα ηλιολουστος δεν υπαρχει σκια.
  οποιαδηποτε αλλη συμβουλη ειναι καλοδεχουμενη.
  ευχαριστω εκ τον προτερων.

  • Καλημέρα Βάσια.
   Για τη φύτευση της φωτίνιας, είναι καλή εποχή ο μήνας Σεπτέβριος, μετά τις ζέστες του καλοκαιριού, για να ριζώσει το φυτό πριν τις παγωνιές του χειμώνα. Για τις αποστάσεις φύτευσης της φωτίνιας, ανά ένα μέτρο, είναι κατάλληλη απόσταση ώστε να δημιουργηθεί ένας πυκνός φράκτης. Κατά την μεταφύτευση της φωτίνιας, στον λάκκο φύτευσης μπορείς να προσθέσεις φυτόχωμα και μια κουταλιά της σούπας πλήρες κοκκώδες λίπασμα.Επίσης το πότισμα με εκχύλισμα φυκιών, μετά την μεταφύτευση και επανάληψη ανα 2 βδομάδες, θα βοηθήσει στην καλύτερη ριζοβολία των φυτών. Η φωτίνια είναι ανθεκτική στον ήλιο και δεν θα παρουσιάσει πρόβλημα λόγω ηλιοφάνειας.

 28. Efi
  24/06/2018

  Κλαδεψα τη φωτινια πολύ…παρά πολύ αυστηρά.Υπαρχει ελπίδα να ξαναφουντωσει η θα μείνει ένα κούτσουρο με 5 φύλλα

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   26/06/2018

   Καλημέρα Έφη. Αν ο κορμός της φωτίνιας δεν είναι ξερός και μαυρισμένος, θα αναβλαστήσει και θα ξαναφουντώσει για να σου χαρίσει το πλούσιο γυαλιστερό κοκκινωπό -πράσινο φύλλωμα της

 29. Στυλιανος
  03/03/2018

  Πόσο κοστίζουν τα φυτά της φωτιάς,?Μπορεί κάποιος να τα φτιάξει μόνος του ?και πως???

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   10/03/2018

   Τα φυτά της φωτίνιας δεν είναι ιδιαίτερα ακριβά και οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα την ανάπτυξη του φυτού και το μέγεθος της γλάστρας που είναι φυτεμένο. Αν θες να φτιάξεις τα δικά σου φυτά, θα πρέπει να τα πολλαπλασιάσεις με μοσχεύματα. H φωτίνια ολλαπλασιάζεται με ημιξυλώδη μοσχεύματα που λαμβάνονται στα τέλη του καλοκαιριού. Η χρήση ορμόνης ριζοβολίας βοηθά πολύ στην επιτυχία του πολλαπλασιασμού της φωτίνιας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *