εικόνα

6 μυστικά για τη φροντίδα της φωτίνιας

4 μυστικά για τη φροντίδα της φωτίνιας

6 μυστικά για τη φροντίδα της φωτίνιας

Η φωτίνια είναι αειθαλής θάμνος, γρήγορης ανάπτυξης, ύψους 3-4 μέτρων, που ξεχωρίζει για το ιδιαίτερο, λαμπερό και φωτεινό κόκκινο φύλλωμά της. Τα φύλλα της φωτίνιας είναι μακρόστενα, λεία και δερματώδη, έχουν κόκκινο χρώμα την άνοιξη, παίρνουν ένα μωβ χρώμα το καλοκαίρι και πρασινίζουν το χειμώνα. Λόγω καλής προσαρμογής στο μεσογειακό περιβάλλον, η φωτίνια χρησιμοποιείται ευρέως στην κηποτεχνία για τη διαμόρφωση φραχτών ή για μεμονωμένες φυτεύσεις στον κήπο.

 

Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες απαιτεί η φωτίνια;

 

Η φωτίνια δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος και είναι φυτό ανθεκτικό σε μέτριας σύστασης εδάφη, ακόμη και σε παραθαλλάσιες περιοχές. Η προσθήκη κομπόστ στο έδαφος, θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του φυτού. Αν επιλέγουμε να φυτέψουμε τη φωτίνια σε γλάστρα, θα χρειαστούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης με περλίτη που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση. Επιλέγουμε ηλιαζόμενες και ημισκιερές θέσεις για την φωτίνια για να αναπτυχθεί καλύτερα. Η φωτίνια είναι ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες και στους ανέμους.

 


Τι πότισμα και τι λίπανση χρειάζεται η φωτίνια;

 

Η φωτίνια χρειάζεται πότισμα δυο φορές τη βδομάδα την εποχή της άνοιξης και του φθινοπώρου. Τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες χρειάζεται πότισμα τρεις φορές τη βδομάδα, ενώ τον χειμώνα ελαττώνουμε αρκετά τη συχνότητα του ποτίσματος. Σχετικά με τη λίπανση της φωτίνιας, εφαρμόζουμε ένα πλήρες λίπασμα στις αρχές και στα τέλη της άνοιξης και συμπληρωματικά στις αρχές του φθινοπώρου. Η συμπληρωματική προσθήκη οργανικής ουσίας με την ενσωμάτωση κοπριάς και κομπόστ είναι πολύ ωφέλιμη για τη φωτίνια.

 

Τι κλάδεμα θέλει η φωτίνια και πώς πολλαπλασιάζεται;

 

Η φωτίνια κλαδεύεται στις αρχές της άνοιξης, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Κάνουμε ένα ελαφρύ συμπληρωματικό κλάδεμα στις αρχές του φθινοπώρου, αφαιρώντας ξερά και ασθενή κλαδιά. Σχετικά με τον πολλαπλασιασμό της φωτίνιας, πολλαπλασιάζεται με ημιξυλώδη μοσχεύματα που λαμβάνονται στα τέλη του καλοκαιριού. Η χρήση ορμόνης ριζοβολίας βοηθά πολύ στην επιτυχία του πολλαπλασιασμού της φωτίνιας.

 


Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της φωτίνιας
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της φωτίνιας


 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για τη φωτίνια

 

Η φωτίνια, αν μείνει ακλάδευτη την άνοιξη, γεμίζει Απρίλιο – Μάιο από λευκά αρωματικά άνθη. Τα άνθη της φωτίνιας καταλήγουν αργότερα σε κόκκινους καρπούς που ωριμάζουν μες στο φθινόπωρο και παραμένουν στο φυτό μέχρι τον χειμώνα.

 

Δες πληροφορίες και για άλλους καλλωπιστικούς θάμνους που διαμορφώνονται για φράχτη, όπως το βιβούρνο, το λιγούστρο, η αγγελική και η πικροδάφνη.

Miltoplast


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (38)

σχολιαστής
Σταύρος 26 Αυγούστου 2020

Γεια σας ,αν θέλω να δημιουργήσω ένα φράκτη με φωτινιά με ποιο άλλο φυτό μπορώ να τη συνδυάσω ώστε να βγει ένα ωραίο αποτέλεσμα

Απάντηση
σχολιαστής
Ευαγγελία Μαρία 8 Αυγούστου 2020

Καλημέρα σας!!! Θ ήθελα να σας ρωτήσω και εγώ για την φωτινια μου. Την έχω πολύ λίγο καιρό και ευτυχώς έχει βρει τη θέση της και έχει αρχίσει ήδη να βγάζει ματάκια που θα γίνουν φύλλα. Κάποια όμως καινούργια μικρά φυλλαράκια δεν έχουν χρώμα κόκκινο αλλά πράσινο. Χρειάζεται κάποιο λίπασμα συγκεκριμένο ή να περιμένω να δω και το φθινόπωρο τι χρώμα θα είναι τα φύλλα της; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση!

Απάντηση
σχολιαστής
Μητσόπουλος Ιωάννης 11 Ιουνίου 2020

Κατ΄αρχήν δηλώνω αρχάριος.Όσον αφορά στο κόψιμο των απανθισμένων λουλουδιών της φωτίνιας υπάρχει κάποια ιδιαίτερη συμβουλή;Σε ποιό σημείο κόβουμε τον βλαστό;Με την ευκαιρία να σας ευχαριστήσω για τις πολύτιμες συμβουλές σας.Η παρουσία σας μού δίνει αυτοπεποίθηση.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 11 Ιουνίου 2020

  Καλησπέρα Ιωάννη και σε ευχαριστούμε πολύ. Σχετικά με την ερώτηση σου, σε ποιο σημείο κόβουμε τα λουλούδια της φωτίνιας που έχουν ανθίσει, θα σου έλεγα να τα κόβεις από τη βάση του κοτσανιού (μίσχου) τους, δηλαδή στο σεμείο που ενώνονται με τον βλαστό.

  Απάντηση
σχολιαστής
Σίμος 27 Μαΐου 2020

Μια ερώτηση έβαλα φωτινια σε γλάστρα στο μπαλκόνι μεγάλωσαν τα κλαδιά και είναι σαν να κρέμασαν μπορώ να τα δέσω η να τα αφήσω ελεύθερα?

Απάντηση
σχολιαστής
xenos 19 Μαΐου 2020

Επέλεξα φωτίνιες για να φτιάξω έναν «φράχτη» στο μπαλκόνι μου. ένας από τους λόγους είναι για να μην φαίνομαι πολύ στους γείτονες. Πήρα αρχικά 4 φυτά 25-30 εκ. Οι ερωτήσεις μου:

*Υπάρχει λόγος να προτιμήσω ζαρντινιέρα ή κλασσική γλάστρα;

*Χρειάζεται κάποιο ελάχιστο/προτεινόμενο βάθος σε χώμα για να έχει χώρο να αναπτυχθεί;

*Αν φυτευτούν μαζί, σε τι απόσταση να τα βάλω για να κλείσουν τα κενά; Τα 70εκ. μου ακούγονται λίγο αισιόδοξα, δεν είναι;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 19 Μαΐου 2020

  Καλησπέρα. Σχετικά με τα ερωτήματα σου για τον φράχτη
  α) Με τη ζαρντινιέρα εξοικονομείς χώρο και φυτόχωμα.
  β) Βάθος τουλάχιστον 30 εκατοστά για να αναπτυχθούν καλά οι φωτίνιες
  γ) Φύτεψε τις φωτίνιες σε απόσταση 50 εκατοστά για να δημιουργηθεί πιο πυκνός φράχτης στις ζαρντινιέρες.

  Απάντηση
σχολιαστής
Άκης 6 Μαΐου 2020

Καλησπέρα! Έχω φωτινιες στην αυλη. Τα καινουρια φύλλα που δίνει στην κορυφή πέφτουν την ημέρα με τον ήλιο και επανέρχονται όταν πέφτει ο ήλιος. Είναι φυσιολογικό ή χρειάζεται κάτι;

Απάντηση
σχολιαστής
Κώστας 3 Μαΐου 2020

Καλησπέρα σας. Πρίν από δέκα χρόνια περίπου είχα φυτέψει Φωτίνιες (12 τμχ) και Ραφιολεπις (4τμχ). Τους βάζω λίπασμα 20-20-20 το μπλε που υπάρχει στο εμπόριο υδατοδιάλυτο. Το τελευταίο χρόνο περίπου παρουσιάζεται ένα κάψιμο στο φύλλα τους. Τους έριξα και θειικό Μαγνήσιο (άλατα Espon) άλλα το πρόβλημα παραμένει. Το κάψιμο αυτό προσβάλει τα παλιά αλλά και τα νέα φύλλα. Μία από της φωτίνιες δυστυχώς ξεράθηκε και ακόμη μία αναμένεται. Το ίδιο πρόβλημα παρουσιάζεται και σε μια δάφνη που έχω. Μήπως είναι κάποιος μύκητας; Σας περνάω συνημμένα και μερικές φωτο. Σας παρακαλώ εάν μπορείτε να μου να πείτε τι θα μπορούσα να κάνω. Σας ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση
σχολιαστής
Ιωάννα 29 Απριλίου 2020

Καλησπερα! Εχω μια φωτινια στο μπαλκονι σε γλαστρα την βλεπει ο ηλιος το πρωι και το απογευμα. Δεν την κλαδεψα την ανοιξη και δεν εβγαλε λουλουδια ποτε και επισης τα φυλλα της ενω βγαινουν μετα μαζευουν συρρικνωνονται φαινονται σαν καμμενα καπως. Τι θα μπορουσα να κανω;

Απάντηση
σχολιαστής
Λεωνιδας 28 Απριλίου 2020

καλησπερα εχω κανει ενα φραχτη με φωτινιες και φετος εχει βγαλει αρκετα λουλουδια {τα κλαδεψα κατα τα τελη μαρτιου με αρχες απριλιου}μηπως πρεπει να κλαδεψω τα λουλουδια θα βγαζει καθε χρονο???και αν ναι πως μπορω να τα αποφευγω???Σε ευχαριστω!!!!!!!

Απάντηση
σχολιαστής
Nikos 26 Απριλίου 2020

Καλημέρα. Αν κλαδέψω τα άνθη που έχουν βγει στις φωτίνιες μου, θα ενισχυθεί η ανάπτυξη και η πύκνωση του φυλλώματος??

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 26 Απριλίου 2020

  Καλησπέρα Νίκο. Αυτό πραγματικά ισχύει για την φωτίνια αν την κλάδέψεις. Το κορφολόγημα των ανθέων θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της βλάστησης και της πύκνωσης του φυλλώματος της φωτίνιας.

  Απάντηση
σχολιαστής
Markonis 26 Νοεμβρίου 2019

Στην πλαγιά Ολύμπου – Λεπτοκαρυάς μπορώ τώρα αρχές Δεκεμβρίου να φυτέψω φωτίνιες ενός έτους;
Ευχαριστώ

Απάντηση
σχολιαστής
Αλέξανδρος 27 Απριλίου 2019

Καλησπέρα,
Έχουμε δύο φωτείνιες στο μπαλκόνι σε γλάστρα. Το πρωί τα βλέπει ο ήλιος, κανα 2-3 ώρες. Αφού έχουν γεμήσει όλο άσπρα, διότι δεν τα έχουμε κλαδέψει, παρατηρώ ότι το ένα φυτό ρίχνει παρα πολλά φύλλα και δεν βγαίνουν καθόλου καινούρια. Ο κορμός όπου δεν έχει φύλλα ξερένεται και μαυρίζει. Επίσης κάποια φύλλα έχουν καφέ λεκέδες. Το δεύτερο φυτό που είναι πολύ φουντωμένο αρχίζει να έχει τα ίδια συμπτώματα.
Μπορώ να κάνω κάτι ή είναι αργά πλεον ; Και θέλει κάποιο ειδικό φάρμακο για το φυτό ; Λιπασμά έχουμε βάζουμε ενα πλήρες.

Ευχαριστούμε.

Απάντηση
σχολιαστής
Vanessa 18 Μαρτίου 2019

καλησπέρα
έχω φυτέψει φωτίνια εδώ και ενάμιση χρόνο -το ύψος του φυτου που αγόρασα ήταν κοντά στους 50-60 πόντους- για να φτιάξω φράκτη και ενώ παίρνουν συνεχώς μποι δεν λένε να φουντώσουν. Ήθελα να ρωτήσω πόσος χρόνος απαιτείται για να καλυφθει το κενό των 70 πόντων που έχω αφήσει ανάμεσά τους γιατί είχα την εντύπωση πως είναι ένα φυτό που μεγαλώνει σχετικά γρήγορα και αυτός ήταν ο λόγος που τα προτίμησα. Μπορώ να κάνω κάτι για να ενισχύσω το φουντωμα εκτός από το να κόβω τις κορυφές πράγμα που κάνω όποτε βλέπω κόκκινα βλαστάρια να ξεπετάγονται; Σας ευχαριστώ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 18 Μαρτίου 2019

  Καλησπέρα Βανέσσα. Πολύ καλά κάνεις και κορφολογείς τις φωτίνιες για να αποκτήσουν πλευρική ανάπτυξη. Πρόσθεσε υγρό λιπασμα 20-20-20 καθε 2 βδομάδες, την περίοδο της άνοιξης, για να φουντώσουν περισσότερο και να σου γεμίσουν τον φράκτη μέσα στην επόμενη χρονιά.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΤΟΥΛΑ 13 Μαρτίου 2019

καλημερα!!!!!!!!εχω φωτινιες δυο χρονια περιπου!φετος πολλα φυλλα εχουν θεμα….καπια εχουν καφε κηλιδες,αλλα καφε σκουρο και σαν να ξεραινονται και πεφτουν!!!!!!τι μπορει να φταιει?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 13 Μαρτίου 2019

  Καλησπέρα Τούλα. Πιθανότατα πρόκειται για μυκητολογική ασθένεια οι καφές κηλίδες και γιαυτό θα σου πρότεινα να τις ψεκάσεις με χαλκούχο διάλυμα. Πάντως, η πτώση των φύλλωντης φωτίνιας μπορεί να ενισχύεται και από την πολύ έντονη παγωνιά και τους βοριάδες του φετινού χειμώνα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Κωνσταντίνος 23 Ιανουαρίου 2019

Καλημερα θα ήθελα να ρωτήσω αν η Φωτίνια είναι ένα θάμνος μου πέφτουν τα φύλλα του την εποχη της άνοιξης του καλοκαιριου και του φθινοπώρου όπως επίσης και οι καρποί του λόγω του ότι θέλω να δημιουργήσω ένα φράχτη σε ένα πλακόστρωτο αλλά δεν θα ήθελα να το σκουπίζουμε κάθε λίγο και λιγάκι.. Κι αν δεν μου κάνει η Φωτεινή Τι άλλο προτείνεις από φυτά θάμνους μέχρι 2 μέτρα για να φυτέψω μιλώντας πάντα για παραθαλάσσια περιοχη…

Απάντηση
σχολιαστής
Σαμάνθα 19 Ιανουαρίου 2019

Καλημέρα.Θα μπορούσα να φυτέψω φωτίνια σε γλαστρες για το μπαλκόνι μου στην αρχή της άνοιξης? Το μπαλκόνι είναι εκτεθιμένο στον ήλιο όλη τη μέρα.
Ευχαριστώ.

Απάντηση
σχολιαστής
ΒΑΣΙΑ 16 Αυγούστου 2018

καλημερα σας,
τον Σεπτεμβριο θα φυτεψουμε φωτινια για φραχτη.
θα ηθελα να μου πειτε εαν μπορειτε εαν η εποχη ειναι καλη ή θα εχουμε προβλημα με την αναπτυξη της?
Επισης ο φραχτης θα ειναι γυρω στα 30 μετρα σε τι αποσταση να μπουν μεταξυ τους?
Ο χορος ειναι αρκετα ηλιολουστος δεν υπαρχει σκια.
οποιαδηποτε αλλη συμβουλη ειναι καλοδεχουμενη.
ευχαριστω εκ τον προτερων.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 17 Αυγούστου 2018

  Καλημέρα Βάσια.
  Για τη φύτευση της φωτίνιας, είναι καλή εποχή ο μήνας Σεπτέβριος, μετά τις ζέστες του καλοκαιριού, για να ριζώσει το φυτό πριν τις παγωνιές του χειμώνα. Για τις αποστάσεις φύτευσης της φωτίνιας, ανά ένα μέτρο, είναι κατάλληλη απόσταση ώστε να δημιουργηθεί ένας πυκνός φράκτης. Κατά την μεταφύτευση της φωτίνιας, στον λάκκο φύτευσης μπορείς να προσθέσεις φυτόχωμα και μια κουταλιά της σούπας πλήρες κοκκώδες λίπασμα.Επίσης το πότισμα με εκχύλισμα φυκιών, μετά την μεταφύτευση και επανάληψη ανα 2 βδομάδες, θα βοηθήσει στην καλύτερη ριζοβολία των φυτών. Η φωτίνια είναι ανθεκτική στον ήλιο και δεν θα παρουσιάσει πρόβλημα λόγω ηλιοφάνειας.

  Απάντηση
σχολιαστής
Efi 24 Ιουνίου 2018

Κλαδεψα τη φωτινια πολύ…παρά πολύ αυστηρά.Υπαρχει ελπίδα να ξαναφουντωσει η θα μείνει ένα κούτσουρο με 5 φύλλα

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 26 Ιουνίου 2018

  Καλημέρα Έφη. Αν ο κορμός της φωτίνιας δεν είναι ξερός και μαυρισμένος, θα αναβλαστήσει και θα ξαναφουντώσει για να σου χαρίσει το πλούσιο γυαλιστερό κοκκινωπό -πράσινο φύλλωμα της

  Απάντηση
σχολιαστής
Στυλιανος 3 Μαρτίου 2018

Πόσο κοστίζουν τα φυτά της φωτιάς,?Μπορεί κάποιος να τα φτιάξει μόνος του ?και πως???

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 10 Μαρτίου 2018

  Τα φυτά της φωτίνιας δεν είναι ιδιαίτερα ακριβά και οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα την ανάπτυξη του φυτού και το μέγεθος της γλάστρας που είναι φυτεμένο. Αν θες να φτιάξεις τα δικά σου φυτά, θα πρέπει να τα πολλαπλασιάσεις με μοσχεύματα. H φωτίνια ολλαπλασιάζεται με ημιξυλώδη μοσχεύματα που λαμβάνονται στα τέλη του καλοκαιριού. Η χρήση ορμόνης ριζοβολίας βοηθά πολύ στην επιτυχία του πολλαπλασιασμού της φωτίνιας.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.