εικόνα

4 μυστικά για φροντίδα φωτίνιας

4 μυστικά για φωτίνια

4 μυστικά για φροντίδα φωτίνιας

Η φωτίνια είναι αειθαλής θάμνος, γρήγορης ανάπτυξης, ύψους 3-4 μέτρων, που ξεχωρίζει για το ιδιαίτερο, λαμπερό και φωτεινό κόκκινο φύλλωμά της. Τα φύλλα της φωτίνιας είναι μακρόστενα, λεία και δερματώδη, έχουν κόκκινο χρώμα την άνοιξη, παίρνουν ένα μωβ χρώμα το καλοκαίρι και πρασινίζουν το χειμώνα. Λόγω καλής προσαρμογής στο μεσογειακό περιβάλλον, η φωτίνια χρησιμοποιείται ευρέως στην κηποτεχνία για τη διαμόρφωση φρακτών ή για μεμονωμένες φυτεύσεις στον κήπο.

 

Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες απαιτεί η φωτίνια;
 
Η φωτίνια δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος και είναι φυτό ανθεκτικό σε μέτριας σύστασης εδάφη, ακόμη και σε παραθαλλάσιες περιοχές. Η προσθήκη κομπόστ στο έδαφος, θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του φυτού. Αν επιλέγουμε να φυτέψουμε τη φωτίνια σε γλάστρα, θα χρειαστούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης με περλίτη που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση. Επιλέγουμε ηλιαζόμενες και ημισκιερές θέσεις για την φωτίνια για να αναπτυχθεί καλύτερα. Η φωτίνια είναι ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες και στους ανέμους.

 

Τι πότισμα και τι λίπανση χρειάζεται η φωτίνια;
 
Η φωτίνια χρειάζεται πότισμα δυο φορές τη βδομάδα την εποχή της άνοιξης και του φθινοπώρου. Τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες χρειάζεται πότισμα τρεις φορές τη βδομάδα, ενώ τον χειμώνα ελαττώνουμε αρκετά τη συχνότητα του ποτίσματος. Σχετικά με τη λίπανση της φωτίνιας, εφαρμόζουμε ένα πλήρες λίπασμα στις αρχές και στα τέλη της άνοιξης και συμπληρωματικά στις αρχές του φθινοπώρου. Η συμπληρωματική προσθήκη οργανικής ουσίας με την ενσωμάτωση κοπριάς και κομπόστ είναι πολύ ωφέλιμη για τη φωτίνια.

 

Τι κλάδεμα θέλει η φωτίνια και πώς πολλαπλασιάζεται;
 
Η φωτίνια κλαδεύεται στις αρχές της άνοιξης, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Κάνουμε ένα ελαφρύ συμπληρωματικό κλάδεμα στις αρχές του φθινοπώρου, αφαιρώντας ξερά και ασθενή κλαδιά. Σχετικά με τον τρόπο πολλαπλασιασμού της φωτίνιας, πολλαπλασιάζεται με ημιξυλώδη μοσχεύματα που λαμβάνονται στα τέλη του καλοκαιριού. Η χρήση ορμόνης ριζοβολίας βοηθά πολύ στην επιτυχία του πολλαπλασιασμού της φωτίνιας.

 

Και ένα μυστικό για τη φωτίνια
 
Η φωτίνια, αν μείνει ακλάδευτη την άνοιξη, γεμίζει Απρίλιο – Μάιο από λευκά αρωματικά άνθη. Τα άνθη της φωτίνιας καταλήγουν αργότερα σε κόκκινους καρπούς που ωριμάζουν μες στο φθινόπωρο και παραμένουν στο φυτό μέχρι τον χειμώνα.

 

Δες πληροφορίες και για άλλους καλλωπιστικούς θάμνους που διαμορφώνονται για φράκτη, όπως το βιβούρνο, το λιγούστρο, η αγγελική και η πικροδάφνη.

Πρόσφατα Σχόλια: (4)

σχολιαστής
Στυλιανος Μάρτιος 3, 2018

Πόσο κοστίζουν τα φυτά της φωτιάς,?Μπορεί κάποιος να τα φτιάξει μόνος του ?και πως???

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Μάρτιος 10, 2018

  Τα φυτά της φωτίνιας δεν είναι ιδιαίτερα ακριβά και οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα την ανάπτυξη του φυτού και το μέγεθος της γλάστρας που είναι φυτεμένο. Αν θες να φτιάξεις τα δικά σου φυτά, θα πρέπει να τα πολλαπλασιάσεις με μοσχεύματα. H φωτίνια ολλαπλασιάζεται με ημιξυλώδη μοσχεύματα που λαμβάνονται στα τέλη του καλοκαιριού. Η χρήση ορμόνης ριζοβολίας βοηθά πολύ στην επιτυχία του πολλαπλασιασμού της φωτίνιας.

  Απάντηση
σχολιαστής
Efi Ιούνιος 24, 2018

Κλαδεψα τη φωτινια πολύ…παρά πολύ αυστηρά.Υπαρχει ελπίδα να ξαναφουντωσει η θα μείνει ένα κούτσουρο με 5 φύλλα

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 26, 2018

  Καλημέρα Έφη. Αν ο κορμός της φωτίνιας δεν είναι ξερός και μαυρισμένος, θα αναβλαστήσει και θα ξαναφουντώσει για να σου χαρίσει το πλούσιο γυαλιστερό κοκκινωπό -πράσινο φύλλωμα της

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.