εικόνα

Ακακία Κωνσταντινουπόλεως, ένα καλλωπιστικό δέντρο με ρόδινα άνθη

Ακακία Κωνσταντινουπόλεως, ένα καλλωπιστικό δέντρο με ρόδινα άνθη

Ακακία Κωνσταντινουπόλεως, ένα καλλωπιστικό δέντρο με ρόδινα άνθη

H ακακία Κωνσταντινουπόλεως είναι ένα εντυπωσιακό φυλλοβόλο δέντρο που ξεχωριζει για την έντονη ανθοφορία της που διαρκεί από τα τέλη της άνοιξης μέχρι το τέλη του καλοκαιριού. Με καταγωγή από το Ιράν και την Κίνα, η ακακία Κωνσταντινουπόλεως αναφέρεται και ως αλβίζια η ροδομέταξη λόγω του ρόδινου χρώματος των λουλουδιών της που διαθέτουν ελαφρύ άρωμα και μεταξένια υφή. Χαρακτηρίζεται από γρήγορη ανάπτυξη, φτάνει σε ύψος τα 6-12 μέτρα, ενώ τα σύνθετα πτεροειδή φύλλα της μήκους 20-30 εκατοστών αποτελούνται από 15-30 ζέυγη φυλλαρίων μήκους περίπου ενός εκατοστού. Χάρη στην πλούσια καλλωπιστική αξία της και στην ανθεκτικότητα της στην ατμοσφαιρική ρύπανση των πόλεων, η ακακία Κωνσταντινουπόλεως φυτεύεται πολύ συχνά σε δρόμους, πάρκα και πλατείες για να μας χαρίζει σκιά. Βέβαια, σε κάποιες περιπτώσεις θέλει προσοχή γιατί οι επιφανειακές ρίζες της μπορεί να ανασηκώσουν πλάκες του πεζοδρομίου.

 

Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται η ακακία Κωνσταντινουπόλεως;

 

Η ακακία Κωνσταντινουπόλεως προτιμά ηλιόλουστα σημεία, μπορεί ωστόσο να αναπτυχθεί ικανοποιητικά και σε ημισκιερές θέσεις. Αποφεύγουμε να τη φυτεύουμε σε σκιερά σημεία, καθώς παρουσιάζει μειωμένη ανάπτυξη και περιορισμένη ανθοφορία. Η ακακία Κωνσταντινουπόλεως αναπτύσσεται καλύτερα σε ήπια κλίματα, αν και είναι ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, στην παγωνιά του χειμώνα και στους δυνατούς ανέμους. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος και μπορεί να φυτευτεί σε όλους τους τύπους των εδαφών, ακόμα και σε ασβεστούχα εδάφη με υψηλό pH. Επιπλέον, η ακακία Κωνσταντινούπολεως είναι ανθεκτική στην αλατότητα του εδάφους και μπορεί να ευδοκιμήσει σε παραθαλάσσια μέρη.

 

Τι πότισμα, λίπανση και άλλη φροντίδα θέλει η ακακία Κωνσταντινουπόλεως;

 

H ακακία Κωνσταντινουπόλεως είναι ένα ανθεκτικό δέντρο και έχει πολύ μικρές ανάγκες φροντίδας. Χρειάζεται συχνό πότισμα κατά το πρώτο έτος φύτευσης, μέχρι να αναπτυχθεί το ριζικό της σύστημα. Στη συνέχεια, το πότισμα μια φορά την βδομάδα είναι παραπάνω από επαρκές. Σχετικά με τις ανάγκες της σε θρεπτικά στοιχεία για να πετύχουμε γρήγορη ανάπτυξη κατά το πρώτο έτος φύτευσης, η ακακία Κωνσταντινουπόλεως χρειάζεται προσθήκη υδιατοδιαλυτού λιπάσματος 20-20-20 (λίπασμα που περιέχει δηλαδή 20% άζωτο, 20% φώσφορο και 20% κάλιο) μία φορά το μήνα από τις αρχές της άνοιξης ως τα τέλη του καλοκαιριού. Σε μεγαλύτερα δέντρα, είναι καλό να προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η ακακία Κωνστανινουπόλεως είναι ανθεκτική σε προσβολές από ασθένειες και έντομα και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φυτοπροστασία.

 


Πώς κλαδεύεται η ακακία Κωνσταντινουπόλεως;

 

H ακακία Κωνσταντινουπόλεως δεν χρειάζεται ιδιαίτερο κλάδεμα. Χάρη στην κρεμοκλαδή ανάπτυξη των βλαστών της, την αφήνουμε να αναπτυχτεί ελεύθερα και να διαμορφωθεί σε σχήμα ομπρέλας. Αν θέλουμε να την κλάδέψουμε για να περιορίσουμε το μέγεθος της ή να ισορροπήσουμε το σχήμα της, μπορούμε να το κάνουμε στο τέλος του καλοκαιριού, αφού έχει ολοκληρωθεί η ανθοφορία της. Σε κάθε περίπτωση, πραγματοποιούμε ελαφρύ κλάδεμα σύντμησης των βλαστών, προσπαθώντας να διατηρήσουμε το σχήμα ομπρέλας του δέντρου. Επίσης, είναι σημαντικό κάθε χρόνο να αφαιρούμε λαίμαργους βλαστούς που αναπτύσσονται από την βάση του κορμού της ακακίας Κωνσταντινουπόλεως για να τονώσουμε την ανάπτυξη της.

 

Πώς πολλαπλασιάζεται η ακακία Κωνσταντινουπόλεως;

 

H ακακία Κωνσταντινουπολεςως μπορεί να πολλαπλασιαστεί με σπόρο, ωστόσο είναι πολύ πιο εύκολο να δημουργήσουμε καινούρια φυτά με την μέθοδο πολλαπλασιασμού φυτών με μοσχεύματα. Συγκεκριμένα, στα τέλη της άνοιξης, παίρνουμε τμηματα βλαστών (μοσχεύματα) μήκους 15-20 εκατοστών από κλαδιά που δεν έχουν ανθίσει, προσέχοντας ώστε να τα κόβουμε σε σημείο λίγο πιο κάτω από εκεί που βγαίνουν τα φύλλα. Στην συνέχεια, αφαιρούμε τα 2/3 των φύλλων από τη βάση του βλαστού αφήνοντας μόνο 1-2 φύλλα στην κορυφή του και Βάζουμε στην τομή της βάσης του μοσχεύματος ορμόνη ριζοβολίας για να αυξηθεί το ποσοστό επιτυχίας του πολλαπλασιασμού. Τοποθετούμε το μόσχευμα σε γλάστρα φυτωρίου με φυτόχωμα γενικής χρήσης και διατηρούμε τη γλάστρα σε δροσερό σκιερό περιβάλλον μέχρι να ριζώσει το φυτό μας και να το μεταφυτεύσουμε στην οριστική του θέση.

 


Δέντρα κατάλληλα για πεζοδρόμιο
Δέντρα κατάλληλα για πεζοδρόμιο


 

Κι ένα μυστικό για την ακακία Κωνσταντινουπόλεως

 

Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής η ακακία Κωνσταντινουπόλεως (Albizia julibrissin) αναφέρεται ως μιμόζα, κάτι που μπερδεύει πολλές φορές, καθώς στην Ευρώπη με τον όρο «μιμόζα» αναφερόμαστε στο είδος ακακίας (Acacia dealbata), το καλλωπιστικό δέντρο με τα χαρακτηριστικά κίτρινα άνθη που εμφανίζονται στα τέλη του χειμώνα.

 

Περισσότερα χρήσιμα άρθρα

 
Φυτά ανθεκτικά στην ρύπανση
Φυτά για παραθαλλάσιες περιοχές
Ποια δέντρα φυτεύουμε σε πεζοδρόμια
Προύνος, η καλλωπιστική δαμασκηνιά
Μουριά, 5 μυστικά για την καλλιέργειά της
Ροδόδεντρο, ένα λουλούδι από τα Ιμαλάια
Αλμυρίκι, δέντρο για παραθαλάσσιες περιοχές
Κυπαρίσσι λέιλαντ, ένα δέντρο όμορφο για φράχτη
Γκολντ Κρεστ, εντυπωσιακό φυτό για φράχτη
Βιβούρνο, ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος
Πικροδάφνη, ένας ανθεκτικός θάμνος με εντυπωσιακά λουλούδια
Ευώνυμο, ένας αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος
Φυτά κατάλληλα για φράχτη
Φυτά ανθεκτικά στη ζέστη και τον ήλιο
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Miltoplast


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (4)

σχολιαστής
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΑΓΙΑΣ 15 Οκτωβρίου 2020

Καλημέρα σας,
έχω στον κήπο μου μια ακακία (φυτεμένη 4 χρόνια) και ύψος γύρω στα 3 μέτρα. Όμως είναι φυτεμένη 1μ. κοντά από ένα μεγάλο φοίνικα, με αποτέλεσμα τα φύλλα του φοίνικα να πιέζουν και να σπάνε τα φύλλα της ακακίας.
Η ερώτησή μου είναι: τώρα το χειμώνα που θα ρίξει τα φύλλα της μπορώ να την μεταφυτέψω λίγο μακρύτερα;
ευχαριστώ πολύ

Απάντηση
σχολιαστής
ΜΑΤΙΝΑ ΜΑΧΑΙΡΑ 5 Οκτωβρίου 2020

Καλημέρα σας, θα μπορουσα να εχω ένα τέτοιο δέντρο σε μεγάλη γλαστρα στο μπαλκόνι μας? Έχουμε έναν κάδο για 120 λίτρα χώμα και θελουμε να βάλουμε ένα καλλωπιστικο δέντρο. Το μπαλκόνι είναι νότιο με ηλιόλουστα και ημισκιερα σημεία. Μπορείτε να μας προτεινετε καποια δέντρα, καλλωπιστικα ή και καρποφόρα;Έχουμε ήδη μια λεμονια νανα πολυφορη και τα πηγαίνει μια χαρά, αλλα θα θέλαμε κι ένα άλλο δέντρο. Σας ευχαριστώ πολύ και συγχαρητήρια για την τόσο ενημερωτικη σελίδα σας!

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.