εικόνα

Πικροδάφνη, ένας ανθεκτικός θάμνος με εντυπωσιακά λουλούδια

Πικροδάφνη, ένας εντυπωσιακός και εξαιρετικά ανθεκτικός θάμνος

Πικροδάφνη, ένας ανθεκτικός θάμνος με εντυπωσιακά λουλούδια

Αν ψάχνουμε για ανθεκτικό θάμνο που να μας χαρίζει πολλά λουλούδια από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, τότε μία δοκιμασμένη και εξαιρετικά δημοφιλής επιλογή είναι η πικροδάφνη που μπορούμε να τη συναντήσουμε και με το όνομα ροδοδάφνη. Αειθαλής, καλλωπιστικός θάμνος με μεγάλα λουλούδια, η πικροδάφνη αποτελεί χαρακτηριστικό φυτό της μεσογειακής χλωρίδας. Έχει γρήγορη ανάπτυξη, φτάνει σε ύψος τα τέσσερα μέτρα και μας χαρίζει πλούσια παρατεταμένη ανθοφορία σε αποχρώσεις του κόκκινου, ροζ, μωβ, βιολετί, σομόν και λευκού. Λόγω της μεγάλης ανθεκτικότητας και προσαρμοστικότητας της, η πικροδάφνη χρησιμοποιείται εκτεταμένα στην κηποτεχνία για τη διαμόρφωση παρτεριών και φραχτών αλλά και για μεμονωμένες φυτεύσεις στον κήπο καθώς και σε γλάστρες στο μπαλκόνι.

 

Τι συνθήκες χρειάζεται η πικροδάφνη για να αναπτυχθεί;

 

Η πικροδάφνη είναι σκληραγωγημένο φυτό που μεγαλώνει σε όλα τα εδάφη, ακόμα και στα πιο άγονα, αμμώδη και ασβεστώδη. Θα τη συναντήσουμε να φυτρώνει μόνη της σε διάφορες περιοχές της χώρας, στις κοίτες των ποταμών και των χειμάρρων, σε βουνοπλαγιές και σε κοιλάδες και μάλιστα να έχει εντυπωσιακή ανάπτυξη. Η πικροδάφνη ευδοκιμεί τόσο σε ηλιόλουστες, όσο και σε ημισκιερές θέσεις και μας χαρίζει πλούσια ανθοφορία. Είναι ανθεκτική τόσο στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, στις παγωνιές του χειμώνα καθώς και στους δυνατούς ανέμους. Η πικροδάφνη μπορεί να φυτευτεί και στα παραθαλάσσια μέρη, καθώς είναι ανεκτική στην αλατότητα των υδροσταγονιδίων της θάλασσας ενώ λόγω της μεγάλης ανθεκτικότητας και της αντοχής στους ρύπους, την συναντάμε στους περισσότερους εθνικούς δρόμους της χώρας. Αν φυτέψουμε την πικροδάφνη σε γλάστρα στο μπαλκόνι, επιλέγουμε σημείο με νότια, δυτική ή ανατολική έκθεση.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η πικροδάφνη;

 

Η πικροδάφνη δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το πότισμα καθώς είναι αρκετά ανθεκτικό φυτό στην έλλειψη νερού. Πάντως, τους καλοκαιρινούς μήνες θα απαιτηθούν τακτικά ποτίσματα αν θέλουμε να μας δώσει πλούσα και παρατεταμένη ανθοφορία. Επίσης, αν έχουμε φυτέψει τις πικροδάφνες σε γλάστρα, μπορεί να χρειάζονται πιο συχνά ποτίσματα για να ευδοκιμήσουν. Σχετικά με τη λίπανση της πικροδάφνης όταν έχει φυτευτεί στο χώμα, προσθέτουμε πλήρες λίπασμα στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού για να ενισχύσουμε την βλάστηση και την ανθοφορία της. Αν έχει φυτευτεί η πικροδάφνη σε γλάστρα, βάζουμε πλήρες υδατοδιαλυτό ή υγρό λιπασμα μία φορά το μήνα από την άνοξη μέχρι τις αρχές φθινοπώρου.

 

Τι ασθένειες και έντομα προσβάλλυν την πικροδάφνη;

 

Αν και γενικότερα είναι ανθεκτική σε ασθένειες και έντομας, η πικροδάφη προσβάλλετ από μυκητολογική ασθένεια που προκαλεί μαύρες κηλίδες στο φύλλωμα της. Επίσης, προσβάλλεται από το έντομο της βαμβακάδας (ψώρας) καθώς και από την κίτρινη μελίγκρα που προκαλεί καρούλιασμα των φύλλων της. Για να προστατέψουμε προληπτικά την πικροδάφνη με οικολογικό τρόπο, συστήνουμε ένα προληπτικό ψεκασμό με διάλυμα θερινού πολτού και χαλκού, στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού. Ο χαλκός και ο θερινός πολτός είναι οικολογικά σκευάσματα που μπορούμε να προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα. Πάντως, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η πικροδάφνη είναι ευαίσθητη στο επικίνδυνο βακτήριο Xylella fastidiosa που έχει εμφανιστεί στην Ιταλία και απειλεί με προσβολή τα ελαιόδεντρα της Νότιας Ευρώπης.

 

Πότε κλαδεύεται η πικροδάφνη και πως πολλαπλασιάζεται;

 

Οι πικροδάφνες χρειάζονται κλάδεμα κάθε χρόνο νωρίς την άνοιξη ή το φθινόπωρο μετά το τέλος της ανθοφορίας για να διατηρήσουμε το σχήμα τους συμπαγές. Σε κάθε περίπτωση, κάθε 2-3 χρόνια, πραγματοποιούμε ένα αυστηρό κλάδεμα ανανέωσης αν θέλουμε να τις διατηρήσουμε σε σχετικά χαμηλό ύψος. Επίσης, καλό είναι να αφαιρούμε τα άνθη που ξεραίνονται ώστε να ενισχύσουμε την ανθοφορία της πικροδάφνης. Ο πολλαπλασιασμός της πικροδάφνης γίνεται κύρίως με μοσχεύματα. Μπορούμε να πάρουμε μοσχεύματα μήκους 15-20 εκατοστά, όλη την περίοδο του έτους αρκεί να είναι από την τρυφερή κορυφαία βλάστηση της πικροδάφνης ενώ την περίοδο του φθινοπώρου μπορούμα να πάρουμε και ημιξυλώδη μοσχεύματα, δηλαδή ετήσια βλάστηση που έχει μερικώς ξυλοποιηθεί. Πάντως για τον πολλαπλασισμό της πικροδάφνης με μοσχεύματα, καλό είναι να χρησιμοποιούμε ορμόνη ριζοβολίας για νε έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας.

 

Κι ένα μυστικό για την πικροδάφνη

 

Επεδή η πικροδάφνη περιέχει τοξικές ουσίες, δεν δίνουμε ποτέ τα φύλλα της για ζωοτροφή ενώ τα κλαδιά της δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για καυσόξυλα καθώς οι αναθυμιάσεις από την καύση είναι μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστικά πορβλήματα.

 

Περισσότεροι καλλωπιστικοί θάμνοι

 
Φυτά κατάλληλα για φράχτη
Φυτά για παραθαλάσσιες περιοχές
Φυτά που ανθίζουν από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο
Λεμονοκυπάρισσο, ένα εντυπωσιακό φυτό για φράχτη
Λέιλαντ, ένα όμορφο δέντρο για φράχτη
Συμβουλές φροντίδας για την τούγια
Φωτίνια, 4 μυστικά για τη φροντίδα της
Αγγελική, θάμνος για παραθαλάσσια εδάφη
Πυξάρι, καλλωπιστικός θάμνος για διαμόρφωση
Βιβούρνο, ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος
Λιγούστρο, καλλωπιστικός θάμνος για φράκτη
Ελαίαγνος, ένας ξεχωριστός καλλωπιστικός θάμνος

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (14)

σχολιαστής
ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΛΛΗ 20 Οκτωβρίου 2019

Σκέφτομαι να δημιουργήσω έναν φράχτη στο οικόπεδο μου με πικροδάφνες ή λυγούστρα. Ποια εποχή είναι κατάλληλη για να τα φυτέψω;

Απάντηση
σχολιαστής
Θανασης 24 Αυγούστου 2019

Καλησπερα σας. Σκέφτομαι να πάρω πικροδάφνες για να φτιάξω Μια περιφραξη μήκους 30μ.άνα ποσο θα πρεπει να τις φυτέψω για να βγει σωστό αποτέλεσμα? Επίσης παίρνοντας κλαδάκια από διαφορετικου χρώματος φυτού θα πετύχω το χρώμα 100%?

Απάντηση
σχολιαστής
Φρύσσα 28 Ιουλίου 2019

Εχω μια πικροδάφνη 15 χρόνων και ανθίζει καθε καλοκαίρι στην γλάστρα της στο μπαλκόνι. Εχει ψηλώσει Φέτος όμως ανθίσε σχετικά λίγο και σταμάτησε στην αρχη του Ιουλιου. Ηταν πάντα άρρωστη από τα κίτρινα μικρά ζωίφια αλλά δεν επηρρέαζαν αυτά σε τιποτα. Τώρα ενω την ποτίζω, τα φύλλα της είναι στεγνα και έχουν μερικά κάποια άσπρα στρογγυλά στίγματα. Τι να κάνω?

Απάντηση
σχολιαστής
Τίνα Αποστολοπούλου 5 Ιουλίου 2019

Καλησπέρα σας,

Φύτεψα πικροδάφνες για να καλύψω συρματόπλεγμα. Πως θα πετύχω να φουντώσουν και να μην αναπτύσσονται μόνο κάθετα?
Ευχαριστώ

Απάντηση
σχολιαστής
Θάνος 13 Ιουνίου 2019

Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να βάζετε περισσότερες φωτογραφίες στα άρθρα. Για παράδειγμα να βάζετε περισσότερες φωτογραφίες για το φυτό του κάθε άρθρου (εδώ πικροδάφνη) ώστε και αν δεν το γνωρίζουμε να έχουμε μια εικόνα του πως είναι. Επίσης μπορείτε να βάζετε και φωτογραφίες που να δείχνουν τα συμπτώματα (π. χ. καρούλιασμα των φύλλων, μαύρες κηλίδες κ. ά.). Απλά για να γίνονται πιο κατανοητά τα όσα λέτε.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 16 Ιουνίου 2019

  Καλησπέρα Θάνο. Σε ευχαριστούμε πολύ για τις χρήσιμες παρατηρήσεις σου σχετικά με την τοποθέτηση περισσότερων φωτογραφιών στα άρθρα μας. Η ομάδα των Μυστικών του Κήπου θα μελετήσει διεξοδικά το συγκεκριμένο θέμα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Stavros Giannouris 26 Ιουνίου 2018

Θα ήθελα να ρωτήσω, ο πεθερός μου είχε φυτέψει πολλές πικροδάφνες στον κήπο που τώρα βρίσκεται στην φροντίδα μου και θέλω να τις συμμαζέψω όσο γίνεται, μεταξύ άλλων και για τους λόγους που αναφέρετε στο άρθρο, αλλά και επειδή μια συστάδα έχει επεκταθεί δίπλα στη βρύση που ποτίζουμε, όπου λόγω αφθονίας νερού (που στάζει ή χύνεται) έχει μεγαλώσει πάρα πολύ, και βγάζει συνέχεια κοτσανάκια σε σημείο που χάνουμε την πρόσβαση στη βρύση (!)

Υπάρχει τρόπος να περιοριστεί ή πρέπει να ξεριζώσω τη συστάδα εντελώς;

Τις υπόλοιπες υποθέτω πως αν αφήσω μόνο ένα κοτσάνι και βγάζω τα καινούρια κάθε άνοιξη θα εξελιχθούν σε δέντρα;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 29 Ιουνίου 2018

  Καλημέρα Σταύρο. Φυσικά, μπορείς να κλαδεύεις συχνά τις πικροδάφνες για να τις περιορίσεις και να μην επεκταθούν. Επίσης, μπορείς να κλαδέψεις τους βλαστούς, διατηρώντας τον κεντρικό κορμό ώστε να σχηματιστεί η πικροδάφνη σε μικρό δεντράκι.

  Απάντηση
σχολιαστής
Άννα Κρίκωνα 10 Ιουνίου 2018

Έχω πάρει τόσες πολλές πληροφορίες για θέματα κήπου και δένδρων και θέλω απλά να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις πληροφορίες που δίνεται για να βοηθηθούν αυτοί που έχουν τό ενδιαφέρον και τούς λείπουν οι γνώσεις. Ένα μεγάλο ευχαριστώ
Άννα Κρίκωνα

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 10 Ιουνίου 2018

  Σε ευχαριστούμε πολύ Άννα! Είναι χαρά να μοιραζόμαστε την αγάπη μας για τον κήπο.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.