εικόνα

Πικροδάφνη, ένας εντυπωσιακός και επικίνδυνος θάμνος

Πικροδάφνη, εντυπωσιακή και επικίνδυνη

Πικροδάφνη, ένας εντυπωσιακός και επικίνδυνος θάμνος

Η πικροδάφνη είναι αειθαλής, καλλωπιστικός θάμνος με μεγάλα εντυπωσιακά λουλούδια, σε αποχρώσεις κόκκινου, ροζ, μωβ, βιολετί, σομόν και λευκού. Χαρακτηριστικό δείγμα της μεσογειακής χλωρίδας, η πικροδάφνη φτάνει σε ύψος τα τέσσερα μέτρα και χαρίζει πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου. Η πικροδάφνη χρησιμοποιείται ευρέως στην κηποτεχνία για τη διαμόρφωση φραχτών, αλλά και σε μεμονωμένες φυτεύσεις στον κήπο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι.

 

Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες απαιτεί η πικροδάφνη;

 

Η πικροδάφνη είναι σκληραγωγημένο φυτό που μεγαλώνει σε όλα τα εδάφη, ακόμα και στα πιο άγονα, αμμώδη και ασβεστώδη. Αυτοφύεται στις κοίτες των ποταμών και των χειμάρρων, σε βουνοπλαγιές και σε κοιλάδες κι έχει εντυπωσιακή ανάπτυξη. Η πικροδάφνη ευδοκιμεί τόσο σε ηλιόλουστες, όσο και σε ημισκιερές θέσεις και είναι ανθεκτική στους ανέμους. Η πικροδάφνη αναπτύσσεται και στα παραθαλάσσια μέρη, καθώς είναι ανεκτική στην αλατότητα των υδροσταγονιδίων της θάλασσας. Λόγω της μεγάλης ανθεκτικότητας, της πλούσιας ανθοφορίας και της αντοχής στους ρύπους, την συναντάμαι, επίσης, στους περισσότερους εθνικούς δρόμους της χώρας.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα, λίπανση ή άλλη φροντίδα έχει η πικροδάφνη;

 

Η πικροδάφνη δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το πότισμα, μοναχά το καλοκαίρι θα απαιτηθούν τακτικά ποτίσματα για να δώσει παρατεταμένη πλούσια ανθοφορία. Aν έχουμε χρόνια τις πικροδάφνες στην ίδια γλάστρα, μπορεί να χρειάζονται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα. Σχετικά με τη λίπανση της πικροδάφνης, προσθέτουμε πλήρες λίπασμα στις αρχές της άνοιξης για να ενισχύσουμε την βλάστηση και την ανθοφορία της. Σχετικά με την προστασία της πικροδάφνης από το έντομο της βαμβακάδας (ψώρας) που την προσβάλλει, συστήνουμε ένα προληπτικό ψεκασμό με θερινό πολτό, στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού. Ο θερινός πολτός είναι οικολογικό σκεύασμα που μπορούμε να προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα.

 

Πότε κλαδεύεται η πικροδάφνη και πως πολλαπλασιάζεται;

 

Οι πικροδάφνες χρειάζονται κλάδεμα κάθε χρόνο νωρίς την άνοιξη ή το φθινόπωρο μετά το τέλος της ανθοφορίας. Κάθε 2-3 χρόνια, πραγματοποιούμε ένα αυστηρό κλάδεμα ανανέωσης αν θέλουμε να τις διατηρήσουμε σε σχετικά χαμηλό ύψος. Ο πολλαπλασιασμός της πικροδάφνης γίνεται με μοσχεύματα.

 

Κι ένα μυστικό για την πικροδάφνη

 

Η πικροδάφνη είναι δηλητηριώδες φυτό που περιέχει τοξικές ουσίες, θανάσιμες για τους ανθρώπους και ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά αν καταναλώσουν μερικά φύλλα της. Είναι ανάλογα τοξική για τα ζώα και γι’ αυτό δεν δίνουμε ποτέ τα φύλλα της για ζωοτροφή. Επειδή η πικροδάφνη διατηρεί τις τοξικές της ιδιότητες και μετά την αποξήρανση του φυτού, τα κλαδιά της δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για καυσόξυλα, καθώς οι αναθυμιάσεις από την καύση είναι εξαιρετικά επικίνδυνες.

 

Δες συμβουλές για την φροντίδα περισσότερων καλλωπιστικών θάμνων όπως το βιβούρνο, η φωτίνια, το ευώνυμο, η αγγελική, ο ελαίαγνος και η τριανταφυλλιά.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (4)

σχολιαστής
Stavros Giannouris 26 Ιουνίου 2018

Θα ήθελα να ρωτήσω, ο πεθερός μου είχε φυτέψει πολλές πικροδάφνες στον κήπο που τώρα βρίσκεται στην φροντίδα μου και θέλω να τις συμμαζέψω όσο γίνεται, μεταξύ άλλων και για τους λόγους που αναφέρετε στο άρθρο, αλλά και επειδή μια συστάδα έχει επεκταθεί δίπλα στη βρύση που ποτίζουμε, όπου λόγω αφθονίας νερού (που στάζει ή χύνεται) έχει μεγαλώσει πάρα πολύ, και βγάζει συνέχεια κοτσανάκια σε σημείο που χάνουμε την πρόσβαση στη βρύση (!)

Υπάρχει τρόπος να περιοριστεί ή πρέπει να ξεριζώσω τη συστάδα εντελώς;

Τις υπόλοιπες υποθέτω πως αν αφήσω μόνο ένα κοτσάνι και βγάζω τα καινούρια κάθε άνοιξη θα εξελιχθούν σε δέντρα;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 29 Ιουνίου 2018

  Καλημέρα Σταύρο. Φυσικά, μπορείς να κλαδεύεις συχνά τις πικροδάφνες για να τις περιορίσεις και να μην επεκταθούν. Επίσης, μπορείς να κλαδέψεις τους βλαστούς, διατηρώντας τον κεντρικό κορμό ώστε να σχηματιστεί η πικροδάφνη σε μικρό δεντράκι.

  Απάντηση
σχολιαστής
Άννα Κρίκωνα 10 Ιουνίου 2018

Έχω πάρει τόσες πολλές πληροφορίες για θέματα κήπου και δένδρων και θέλω απλά να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις πληροφορίες που δίνεται για να βοηθηθούν αυτοί που έχουν τό ενδιαφέρον και τούς λείπουν οι γνώσεις. Ένα μεγάλο ευχαριστώ
Άννα Κρίκωνα

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 10 Ιουνίου 2018

  Σε ευχαριστούμε πολύ Άννα! Είναι χαρά να μοιραζόμαστε την αγάπη μας για τον κήπο.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.