εικόνα

Πικροδάφνη, ένας ανθεκτικός θάμνος με εντυπωσιακά λουλούδια

Πικροδάφνη, ένας εντυπωσιακός και εξαιρετικά ανθεκτικός θάμνος

Πικροδάφνη, ένας ανθεκτικός θάμνος με εντυπωσιακά λουλούδια

Αν ψάχνουμε για ανθεκτικό θάμνο που να μας χαρίζει πολλά λουλούδια από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, τότε μία δοκιμασμένη και εξαιρετικά δημοφιλής επιλογή είναι η πικροδάφνη που μπορούμε να τη συναντήσουμε και με το όνομα ροδοδάφνη. Αειθαλής, καλλωπιστικός θάμνος με μεγάλα λουλούδια, η πικροδάφνη αποτελεί χαρακτηριστικό φυτό της μεσογειακής χλωρίδας. Έχει γρήγορη ανάπτυξη, φτάνει σε ύψος τα τέσσερα μέτρα και μας χαρίζει πλούσια παρατεταμένη ανθοφορία σε αποχρώσεις του κόκκινου, ροζ, μωβ, βιολετί, σομόν και λευκού. Λόγω της μεγάλης ανθεκτικότητας και προσαρμοστικότητας της, η πικροδάφνη χρησιμοποιείται εκτεταμένα στην κηποτεχνία για τη διαμόρφωση παρτεριών και φραχτών αλλά και για μεμονωμένες φυτεύσεις στον κήπο καθώς και σε γλάστρες στο μπαλκόνι.

 

Τι συνθήκες χρειάζεται η πικροδάφνη για να αναπτυχθεί;

 

Η πικροδάφνη είναι σκληραγωγημένο φυτό που μεγαλώνει σε όλα τα εδάφη, ακόμα και στα πιο άγονα, αμμώδη και ασβεστώδη. Θα τη συναντήσουμε να φυτρώνει μόνη της σε διάφορες περιοχές της χώρας, στις κοίτες των ποταμών και των χειμάρρων, σε βουνοπλαγιές και σε κοιλάδες και μάλιστα να έχει εντυπωσιακή ανάπτυξη. Η πικροδάφνη ευδοκιμεί τόσο σε ηλιόλουστες, όσο και σε ημισκιερές θέσεις και μας χαρίζει πλούσια ανθοφορία. Είναι ανθεκτική τόσο στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, στις παγωνιές του χειμώνα καθώς και στους δυνατούς ανέμους. Η πικροδάφνη μπορεί να φυτευτεί και στα παραθαλάσσια μέρη, καθώς είναι ανεκτική στην αλατότητα των υδροσταγονιδίων της θάλασσας ενώ λόγω της μεγάλης ανθεκτικότητας και της αντοχής στους ρύπους, την συναντάμε στους περισσότερους εθνικούς δρόμους της χώρας. Αν φυτέψουμε την πικροδάφνη σε γλάστρα στο μπαλκόνι, επιλέγουμε σημείο με νότια, δυτική ή ανατολική έκθεση.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η πικροδάφνη;

 

Η πικροδάφνη δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το πότισμα καθώς είναι αρκετά ανθεκτικό φυτό στην έλλειψη νερού. Πάντως, τους καλοκαιρινούς μήνες θα απαιτηθούν τακτικά ποτίσματα αν θέλουμε να μας δώσει πλούσα και παρατεταμένη ανθοφορία. Επίσης, αν έχουμε φυτέψει τις πικροδάφνες σε γλάστρα, μπορεί να χρειάζονται πιο συχνά ποτίσματα για να ευδοκιμήσουν. Σχετικά με τη λίπανση της πικροδάφνης όταν έχει φυτευτεί στο χώμα, προσθέτουμε πλήρες λίπασμα στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού για να ενισχύσουμε την βλάστηση και την ανθοφορία της. Αν έχει φυτευτεί η πικροδάφνη σε γλάστρα, βάζουμε πλήρες υδατοδιαλυτό ή υγρό λιπασμα μία φορά το μήνα από την άνοξη μέχρι τις αρχές φθινοπώρου.

 


Τι ασθένειες και έντομα προσβάλλουν την πικροδάφνη;

 

Αν και γενικότερα είναι ανθεκτική σε ασθένειες και έντομα, η πικροδάφη προσβάλλεται από μυκητολογική ασθένεια που προκαλεί μαύρες κηλίδες στο φύλλωμα της. Επίσης, προσβάλλεται από το έντομο της βαμβακάδας (ψώρας) καθώς και από την κίτρινη μελίγκρα που προκαλεί καρούλιασμα των φύλλων της. Για να προστατέψουμε προληπτικά την πικροδάφνη με οικολογικό τρόπο, συστήνουμε ένα προληπτικό ψεκασμό με διάλυμα θερινού πολτού και χαλκού, στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού. Ο χαλκός και ο θερινός πολτός είναι οικολογικά σκευάσματα που μπορούμε να προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα. Πάντως, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η πικροδάφνη είναι ευαίσθητη στο επικίνδυνο βακτήριο Xylella fastidiosa που έχει εμφανιστεί στην Ιταλία και απειλεί με προσβολή τα ελαιόδεντρα της Νότιας Ευρώπης.

 

Πότε κλαδεύεται η πικροδάφνη και πως πολλαπλασιάζεται;

 

Οι πικροδάφνες χρειάζονται κλάδεμα κάθε χρόνο νωρίς την άνοιξη ή το φθινόπωρο μετά το τέλος της ανθοφορίας για να διατηρήσουμε το σχήμα τους συμπαγές. Σε κάθε περίπτωση, κάθε 2-3 χρόνια, πραγματοποιούμε ένα αυστηρό κλάδεμα ανανέωσης αν θέλουμε να τις διατηρήσουμε σε σχετικά χαμηλό ύψος. Επίσης, καλό είναι να αφαιρούμε τα άνθη που ξεραίνονται ώστε να ενισχύσουμε την ανθοφορία της πικροδάφνης. Ο πολλαπλασιασμός της πικροδάφνης γίνεται κύρίως με μοσχεύματα. Μπορούμε να πάρουμε μοσχεύματα μήκους 15-20 εκατοστά, όλη την περίοδο του έτους αρκεί να είναι από την τρυφερή κορυφαία βλάστηση της πικροδάφνης ενώ την περίοδο του φθινοπώρου μπορούμα να πάρουμε και ημιξυλώδη μοσχεύματα, δηλαδή ετήσια βλάστηση που έχει μερικώς ξυλοποιηθεί. Πάντως για τον πολλαπλασισμό της πικροδάφνης με μοσχεύματα, καλό είναι να χρησιμοποιούμε ορμόνη ριζοβολίας για νε έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας.

 

Κι ένα μυστικό για την πικροδάφνη

 

Επεδή η πικροδάφνη περιέχει τοξικές ουσίες, δεν δίνουμε ποτέ τα φύλλα της για ζωοτροφή ενώ τα κλαδιά της δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για καυσόξυλα καθώς οι αναθυμιάσεις από την καύση είναι μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστικά πορβλήματα.

 

Περισσότεροι καλλωπιστικοί θάμνοι

 
Φυτά κατάλληλα για φράχτη
Φυτά για παραθαλάσσιες περιοχές
Φυτά που ανθίζουν από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο
Λεμονοκυπάρισσο, ένα εντυπωσιακό φυτό για φράχτη
Λέιλαντ, ένα όμορφο δέντρο για φράχτη
Συμβουλές φροντίδας για την τούγια
Φωτίνια, 4 μυστικά για τη φροντίδα της
Αγγελική, θάμνος για παραθαλάσσια εδάφη
Πυξάρι, καλλωπιστικός θάμνος για διαμόρφωση
Βιβούρνο, ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος
Λιγούστρο, καλλωπιστικός θάμνος για φράκτη
Ελαίαγνος, ένας ξεχωριστός καλλωπιστικός θάμνος

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Miltoplast


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (31)

σχολιαστής
Νίκος 20 Σεπτεμβρίου 2020

Η πικροδάφνη μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα σε καλλιέργεια καρυδιάς…

Απάντηση
σχολιαστής
Άρτεμις 7 Σεπτεμβρίου 2020

Καλησπέρα σας !! Καταρχάς ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις πολύτιμες πληροφορίες που μας παρέχετε!! Σε παραθαλάσσιο εξοχικό είχα για φράκτη πολλά λειλαν τα οποία τώρα θα κόψω διότι δεν πάνε καλά και έχασα το φράκτη που ήθελα. Ήθελα να ρωτήσω: Κατά πόσο είναι εφικτό να κόψω τα δέντρα εντελώς και να φυτέψω πικροδάφνες; Μήπως το ριζικό σύστημα των λειλαν είναι πολύ πυκνό και η πικροδάφνη δεν θα μπορέσει να αναπτυχθεί σωστα ; Υπάρχει δυνατότητα να βγούνε οι ρίζες των δέντρων; Ευχαριστω πάρα πολύ εκ των προτέρων!!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 8 Σεπτεμβρίου 2020

  Καλημέρα Άρτεμις και ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Αρχικά, για την εξαγωγή των ριζών των λέιλαν, θα χρειαστεις να κάνεις εκσκαφή. Διαφορετικά, μπορεις στις τομές των δέντρων λέιλαντ μπορείς να τρυπήσεις και να ρίξεις αδιάλυτο χημικό ζιζανιοκτόνο για να μην αναβλαστήσουν και να σαπίσουν σταδιακά οι ρίζες. Σε κάθε περίπτωση, η φύτευση των πικροδαφνών είναι μία πολύ καλή επιλογή για να φτιάξεις ένα φράκτη για το εξοχικό σε παραθαλάσσια μέρη.

  Απάντηση
σχολιαστής
Γιώργος 5 Ιουλίου 2020

Καλησπέρα και σας ευχαριστούμε για τις χρήσιμες συμβουλές.
Θα ήθελα να ρωτήσω αν οι πικροδάφνες είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο αν φυτευτούν σε κήπο σπιτιού λόγο της τοξικότητας τους.
Σας ευχαριστώ.

Απάντηση
σχολιαστής
ΜΑΡΙΑ 17 Απριλίου 2020

Καλησπέρα,
Έχω δύο πικροδάφνες που έκοψα γιατί θέλω να φτιάξω ένα κιόσκι.Καθε χρόνο αυτές πετάνε καινούριους βλαστούς,αλλά επειδή είναι φυτεμένες σε τρύπες στο τσιμέντο της αυλής,δε μπορώ να τις ξεριζώσω.Μήπως μπορείτε να μου πείτε με ποιον τρόπο μπορώ να τις βγαλω;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 18 Απριλίου 2020

  Καλησπέρα Μαρία. Είναι πολύ δύσκολο να τις βγάλεις αν δεν ξηλώσεις το τσιμέντο της αυλής καθώς δεν υπάρχει άλλος οικολογικός τρόπος. Διαφορετικά, κόβεις τους βλαστούς και κάνεις επάλειψη στην τομή του βλαστού με χημικό ζιζανιοκτόνο για να ξεραθεί.

  Απάντηση
σχολιαστής
Μαρια 4 Μαρτίου 2020

γεια σας! σκεφτομαι να φυτεψω περιμετρικα στον κηπο μερικες πικροδαφνες για δημιουργια φρακτη..απλα προβληματιζομαι για την τοξικοτητα που εμφανιζει το φυτο. θα επηρεασει τα υπολοιπα φυτα π.χ τριανταφυλλιες ή καποιες λεμονιες που εχω φυτεψει ηδη?

Απάντηση
σχολιαστής
Γιάννης 4 Φεβρουαρίου 2020

Καλησπέρα σας,
θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με ένα πρόβλημα που έχω σε φυτά πικροδάφνης.. Σας γράφω από την περιοχή της Θήβας.
Να σας αναφέρω λίγο το ιστορικό: Αυτά τα φυτά τα έφτιαξα μόνος μου, έκοψα κλαράκια από φυτά Πικροδάφνης, τα έβαλα σε νερό και μόλις ρίζωσαν τα φύτεψα σε γλαστράκια με χώμα.. μετά από ένα χρόνο και αφού είχαν ριζώσει και έβγαζαν νέα φύλλα, τα φύτεψα σε ένα κτήμα που έχω στην περίφραξη του κτήματος.. Συγκεκριμένα τα φύτεψα πέρυσι την άνοιξη (άνοιξη 2019). Τα περιποιήθηκα όλο το καλοκαίρι με τακτικό πότισμα και όλα πήγαιναν καλά, αναπτύσσονταν κανονικά και έβγαζαν νέα φύλλα χωρίς προβλήματα. Από τον Οκτώβριο σταμάτησα τα ποτίσματα καθώς τα πότιζε η βροχή. Τα είχα επισκεφτεί και μια φορά τον Νοέμβριο για να δω πώς πάνε και μήπως χρειάζεται να βγάλω τυχόν χόρτα που θα είχαν φυτρώσει από τις βροχές, ή μήπως είχαν κάποια προσβολή από ασθένεια, και τα φυτά ήταν μια χαρά. Μετά τα χιόνια του Ιανουαρίου τα επισκέφτηκα για να δω αν κατάφεραν να ανταπεξέλθουν στα χιόνια και στο κρύο. Όλα είχαν πάει μια χαρά. Τώρα τον Φεβρουάριο τα επισκέφτηκα ξανά, και τα είδα σε κακή κατάσταση, τα περισσότερα από αυτά. Έχουν καφέ φύλλα με ένα χρώμα σαν της σκουριάς σχεδόν σε όλα τα φύλλα των φυτών (σε μερικά φυτά σε όλα τα φύλλα), και έχουν αρχίσει να μαραίνονται. Καταλαβαίνετε την απογοήτευσή μου, με τόσο κόπο τα έφτιαξα τόσα χρόνια, και τώρα κινδυνεύουν να χαθούν. Τι μπορώ να κάνω για να τα βοηθήσω;; Υπάρχει πιθανότητα να σωθούν;;; Εδώ να σας σημειώσω ότι τον Ιανουάριο που πήγα να τα δω, ήταν μια χαρά, δεν είχαν κάτι, απλά είχαν λυγίσει από το βάρος του χιονιού που είχε πέσει λίγες μέρες πριν, και έβαλα κάτι καλάμια για να τα στηρίξω, αλλά επειδή δεν είχα γαλβανιζέ σύρμα, τα στήριξα με απλό σύρμα που δεν ήταν γαλβανιζέ το οποίο με τις βροχές σκούριασε.. Υπάρχει περίπτωση να τα επηρέασε αυτό;;; Γιατί μου πέρασε και αυτό από το μυαλό καθώς όσα δεν έχω στερεώσει με σύρμα δεν έχουν πάθει τίποτα…

Ελπίζω να υπάρχει κάποια λύση να τα σώσω, γιατί είναι κρίμα να πάει τόση προσπάθεια χαμένη, έχω απογοητευτεί πλήρως..
Θα περιμένω με αγωνία απάντησή σας.. Ευχαριστώ προκαταβολικά…

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 5 Φεβρουαρίου 2020

  Καλησπέρα Γιάννη.
  Πιθανότατα, οι πικροδάφνες σου, μετά τον παγετό, είχε έντονη ηλιοφάνεια και εμφάνισαν το χρώμα της σκουριάς. Η σκουριά στο σύρμα δεν έχει καμία σχέση. Μόλις περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα, στις αρχές της άνοιξης, μπορείς να τις κλαδέψεις και μετά να τις ψεκάσεις με διάλυμα χαλκού.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Γιάννης 6 Φεβρουαρίου 2020

   Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές και για την άμεση απάντηση. Τα φυτά όμως δεν είναι πολύ ανεπτυγμένα, επειδή είναι νεόφυτα, έχουν ύψος περίπου 30 – 40 cm και δεν έχουν πολλούς βλαστούς παρά μόνο έναν βλαστό. Μπορούν να κλαδευτούν;;; Αν τα κλαδέψω θα ξαναπετάξουν;; Αν τα αφήσω όπως είναι χωρίς κλάδεμα και απλά τα ψεκάσω την άνοιξη με ένα χαλκούχο σκεύασμα θα βλαστήσουν την άνοιξη;;; Υπάρχει πιθανότητα να επιδεινωθεί η κατάσταση και να χαθούν τα φυτά;;

   Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 8 Φεβρουαρίου 2020

    Καλημέρα Γιάννη. Κάνε ένα ελαφρύ κλάδεμα, έστω και λίγο τμήμα των βλάστών και ψέκασε με διάλυμε χαλκού μετά για να τα βοηθήσεις.

    Απάντηση
     σχολιαστής
     Γιάννης 8 Φεβρουαρίου 2020

     Ωραία, σας ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές και για το χρόνο σας!

     Απάντηση
σχολιαστής
Ε 28 Οκτωβρίου 2019

Καλημέρα

1ο ερώτημα
Την άνοιξη 2019 κλαδεψα την πικροδαφνη που έχω στο χώμα 4 χρόνια, αυστηρά.
Πέρσι άνοιξη κ καλοκαίρι 2018 είχε πάρα πολλά ανθη.
Φέτος, ενώ αναπτύχθηκε κανονικά, έβγαλε ελάχιστα ανθη.
Ποτιζεται 1με 2 φορές/εβδομάδα, Μάιο με Σεπτέμβριο (Κρήτη) και λιπαινεται με υδατοδιαλυτο λίπασμα 1/μηνα φέτος(ανοιξη και μετά). Πέρσι έβαζα κοκκοειδες ανά τρίμηνο.
Τι γίνεται;

2ο ερώτημα
Πικροδαφνη στο χώμα 4 χρόνια. Την κλαδεψα αυστηρά άνοιξη 2018. Έχει ψηλωσει μισό μέτρο μόνο. Δεν ανθίζει. Στα 3 μέτρα υπάρχει άλλη μια με τα ίδια δεδομένα ηλικίας και φροντίδας, αλλά αυτή έγινε δέντρο και ανθίζει. Γιατί;

3ο ερώτημα
Αγόρασα την άνοιξη φυτά πικροδαφνης σε δενδρυλια. Τα φύτεψα σε γλάστρες. Προχτές τα κλαδεψα για να φουντωσουν. Πιάνουν κίτρινη μελιγκρα. Επιπλέον, καποια φύλλα έχουν πολύ μικρές ανικτοκιτρινες βούλες.
Κάποιες συμβουλές;

4ο ερώτημα
Σίδηρος σε σκεύασμα ή υπάρχει κάποια άλλη εναλλακτικη λύση;
Μπανανοφλουδες αλεσμενες και στο νερό του ποτίσματος γίνεται; Ποτε, σε τι φυτά; Καφές;
Εάν θέλω να ενισχύσω την ανάπτυξη σε κάποια φυτά, βάζω άζωτο σε σκεύασμα ή κάτι άλλο.;
Βλέπω πικροδαφνες του δρόμου που είναι φορτωμενες ανθη. Πως θα το κάνω και στις δικές μου;

Πολλές απορίες μαζεμένες
Σας ευχαριστώ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 2 Νοεμβρίου 2019

  Καλησπέρα Έφη. Σχετικά με τα ερωτήματα σου.
  α) Η πικροδάφνη μετά το αυστηρό κλάδεμα, θα δώσει μεγαλύτερη ανθοφορία την επόμενη χρονιά.
  β) Πιθανότατα η μία πικροδάφνη μετά το κλάδεμα προσβλήθηκε από κάποια ασθένεια και την καθήλωσε. Ψέκασε με διάλυμα χαλκόύ και πρόσθεσε υδατοδιαλυτό λιπασμα την άνοιξη κάθε 2 βδομάδες.
  γ) Ψέκασε τα δενδρύλλια με διάλυμα χαλκού για την αντιμετώπιση των μικρών βούλων που οφείλεται πιθανότατα σε μυκητολογική ασθένεια και δες αναλυτικά τρόπους για την αντιμετώπιση της μελίγκρας στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.
  δ) Η καλυτερη λύση για σίδηρο είναι σε σκεύασμα. Εναλλακτικά σκουριασμένα σιδερένια αντικείμενα αλλά θέλουν πολύ χρόνο για να αφομοιωθούν στο έδαφος. Οι μπανανόφλουδες είναι καλές για προσθήκη καλίου κι όχι τόσο για άζωτο. Η ενίσχυση ανάπτυξης γίνεται με λιπάσματα άζώτου η σύνθετα λιπάσματα που περιέχουν αρκετό άζωτο.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΛΛΗ 20 Οκτωβρίου 2019

Σκέφτομαι να δημιουργήσω έναν φράχτη στο οικόπεδο μου με πικροδάφνες ή λυγούστρα. Ποια εποχή είναι κατάλληλη για να τα φυτέψω;

Απάντηση
σχολιαστής
Θανασης 24 Αυγούστου 2019

Καλησπερα σας. Σκέφτομαι να πάρω πικροδάφνες για να φτιάξω Μια περιφραξη μήκους 30μ.άνα ποσο θα πρεπει να τις φυτέψω για να βγει σωστό αποτέλεσμα? Επίσης παίρνοντας κλαδάκια από διαφορετικου χρώματος φυτού θα πετύχω το χρώμα 100%?

Απάντηση
σχολιαστής
Φρύσσα 28 Ιουλίου 2019

Εχω μια πικροδάφνη 15 χρόνων και ανθίζει καθε καλοκαίρι στην γλάστρα της στο μπαλκόνι. Εχει ψηλώσει Φέτος όμως ανθίσε σχετικά λίγο και σταμάτησε στην αρχη του Ιουλιου. Ηταν πάντα άρρωστη από τα κίτρινα μικρά ζωίφια αλλά δεν επηρρέαζαν αυτά σε τιποτα. Τώρα ενω την ποτίζω, τα φύλλα της είναι στεγνα και έχουν μερικά κάποια άσπρα στρογγυλά στίγματα. Τι να κάνω?

Απάντηση
σχολιαστής
Τίνα Αποστολοπούλου 5 Ιουλίου 2019

Καλησπέρα σας,

Φύτεψα πικροδάφνες για να καλύψω συρματόπλεγμα. Πως θα πετύχω να φουντώσουν και να μην αναπτύσσονται μόνο κάθετα?
Ευχαριστώ

Απάντηση
σχολιαστής
Θάνος 13 Ιουνίου 2019

Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να βάζετε περισσότερες φωτογραφίες στα άρθρα. Για παράδειγμα να βάζετε περισσότερες φωτογραφίες για το φυτό του κάθε άρθρου (εδώ πικροδάφνη) ώστε και αν δεν το γνωρίζουμε να έχουμε μια εικόνα του πως είναι. Επίσης μπορείτε να βάζετε και φωτογραφίες που να δείχνουν τα συμπτώματα (π. χ. καρούλιασμα των φύλλων, μαύρες κηλίδες κ. ά.). Απλά για να γίνονται πιο κατανοητά τα όσα λέτε.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 16 Ιουνίου 2019

  Καλησπέρα Θάνο. Σε ευχαριστούμε πολύ για τις χρήσιμες παρατηρήσεις σου σχετικά με την τοποθέτηση περισσότερων φωτογραφιών στα άρθρα μας. Η ομάδα των Μυστικών του Κήπου θα μελετήσει διεξοδικά το συγκεκριμένο θέμα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Stavros Giannouris 26 Ιουνίου 2018

Θα ήθελα να ρωτήσω, ο πεθερός μου είχε φυτέψει πολλές πικροδάφνες στον κήπο που τώρα βρίσκεται στην φροντίδα μου και θέλω να τις συμμαζέψω όσο γίνεται, μεταξύ άλλων και για τους λόγους που αναφέρετε στο άρθρο, αλλά και επειδή μια συστάδα έχει επεκταθεί δίπλα στη βρύση που ποτίζουμε, όπου λόγω αφθονίας νερού (που στάζει ή χύνεται) έχει μεγαλώσει πάρα πολύ, και βγάζει συνέχεια κοτσανάκια σε σημείο που χάνουμε την πρόσβαση στη βρύση (!)

Υπάρχει τρόπος να περιοριστεί ή πρέπει να ξεριζώσω τη συστάδα εντελώς;

Τις υπόλοιπες υποθέτω πως αν αφήσω μόνο ένα κοτσάνι και βγάζω τα καινούρια κάθε άνοιξη θα εξελιχθούν σε δέντρα;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 29 Ιουνίου 2018

  Καλημέρα Σταύρο. Φυσικά, μπορείς να κλαδεύεις συχνά τις πικροδάφνες για να τις περιορίσεις και να μην επεκταθούν. Επίσης, μπορείς να κλαδέψεις τους βλαστούς, διατηρώντας τον κεντρικό κορμό ώστε να σχηματιστεί η πικροδάφνη σε μικρό δεντράκι.

  Απάντηση
σχολιαστής
Άννα Κρίκωνα 10 Ιουνίου 2018

Έχω πάρει τόσες πολλές πληροφορίες για θέματα κήπου και δένδρων και θέλω απλά να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις πληροφορίες που δίνεται για να βοηθηθούν αυτοί που έχουν τό ενδιαφέρον και τούς λείπουν οι γνώσεις. Ένα μεγάλο ευχαριστώ
Άννα Κρίκωνα

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 10 Ιουνίου 2018

  Σε ευχαριστούμε πολύ Άννα! Είναι χαρά να μοιραζόμαστε την αγάπη μας για τον κήπο.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.