Λιγούστρο, καλλωπιστικός θάμνος για φράχτη

Λιγούστρο, καλλωπιστικός θάμνος για φράκτη

Το λιγούστρο είναι ένας αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος που διακρίνεται για το πυκνά, φωτεινά, γυαλιστερά δερματώδη φύλλα του. Έχει σχετικά γρήγορη ανάπτυξη και μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 4-5 μέτρα. Το λιγούστρο έχει ευρεία χρήση στην κηποτεχνία, στη δημιουργία φραχτών, διαδρόμων και διαχωριστικών σε δρόμους.

Θα το συναντήσουμε και σε μεμονωμένες φυτεύσεις στον κήπο ή σε γλάστρα όπου διαμορφώνεται σε διάφορα σχήματα. Σχηματίζει μικρά λευκά άνθη την άνοιξη και το καλοκαίρι και κάνει μικρούς μπλε καρπούς, σα μικρά μούρα, μέσα στο χειμώνα.

1. Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες θέλει το λιγούστρο;

Το λιγούστρο είναι ανθεκτικό καλλωπιστικό φυτό και αναπτύσσεται σε όλους τους τύπους των εδαφών. Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες και ημισκιερές θέσεις, ενώ μπορεί να φυτευτεί σε παραθαλάσσια μέρη, καθώς αντέχει στα υδροσταγονίδια της θάλασσας.

Το λιγούστρο είναι πολύ ανθεκτικό και στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Σχετικά με τον τρόπο πολλαπλασιασμού, το λιγούστρο πολλαπλασιάζεται με σπόρους και με μοσχεύματα.

Διαφήμιση

2. Τι ανάγκες σε πότισμα, λίπανση και κλάδεμα έχει το λιγούστρο;

Το λιγούστρο έχει μέτριες ανάγκες σε πότισμα αν και τους καλοκαιρινούς μήνες πρέπει να το ποτίζουμε οπωσδήποτε δυο φορές την εβδομάδα.

Σχετικά με τη λίπανση, το λιγούστρο έχει μικρές απαιτήσεις. Συγκεκριμένα, εφαρμόζουμε ένα πλήρες κοκκώδες λίπασμα, μια φορά την άνοιξη και μια φορά το φθινόπωρο για να βοηθήσουμε την καλή ανάπτυξη του.

Όσον αφορά το κλάδεμα, το λιγούστρο κλαδεύεται μετά το τέλος του χειμώνα, αν και πραγματοποιούμε μικρά κορφολογήματα και κλαδέματα σχεδόν όλο το χρόνο για να διατηρούμε συμπαγές το σχήμα του.

3. Κι ένα μυστικό για το λιγούστρο

Το λιγούστρο παρουσιάζει εξαιρετική αντοχή και στην ατμοσφαιρική ρύπανση και γι’ αυτό οι αρχιτέκτονες τοπίου το επιλέγουνε ως διαχωριστικό σε δρόμους, λεωφόρους και εθνικές οδούς.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (30)