εικόνα

Λιγούστρο, καλλωπιστικός θάμνος για φράχτη

Λιγούστρο, καλλωπιστικός θάμνος για φράκτη

Λιγούστρο, καλλωπιστικός θάμνος για φράχτη

Το λιγούστρο είναι ένας αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος που διακρίνεται για το πυκνά, φωτεινά, γυαλιστερά δερματώδη φύλλα του. Έχει σχετικά γρήγορη ανάπτυξη και μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 4-5 μέτρα. Το λιγούστρο έχει ευρεία χρήση στην κηποτεχνία, στη δημιουργία φραχτών, διαδρόμων και διαχωριστικών σε δρόμους. Θα το συναντήσουμε και σε μεμονωμένες φυτεύσεις στον κήπο ή σε γλάστρα όπου διαμορφώνεται σε διάφορα σχήματα. Σχηματίζει μικρά λευκά άνθη την άνοιξη και το καλοκαίρι και κάνει μικρούς μπλε καρπούς, σα μικρά μούρα, μέσα στο χειμώνα.

 

Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες θέλει το λιγούστρο;

 

Το λιγούστρο είναι ανθεκτικό καλλωπιστικό φυτό και αναπτύσσεται σε όλους τους τύπους των εδαφών. Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες και ημισκιερές θέσεις, ενώ μπορεί να φυτευτεί σε παραθαλάσσια μέρη, καθώς αντέχει στα υδροσταγονίδια της θάλασσας. Το λιγούστρο είναι πολύ ανθεκτικό και στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Σχετικά με τον τρόπο πολλαπλασιασμού, το λιγούστρο πολλαπλασιάζεται με σπόρους και με μοσχεύματα.

 


Τι ανάγκες σε πότισμα, λίπανση και κλάδεμα έχει το λιγούστρο;

 

Το λιγούστρο έχει μέτριες ανάγκες σε πότισμα αν και τους καλοκαιρινούς μήνες πρέπει να το ποτίζουμε οπωσδήποτε δυο φορές την εβδομάδα. Σχετικά με τη λίπανση, το λιγούστρο έχει μικρές απαιτήσεις. Συγκεκριμένα, εφαρμόζουμε ένα πλήρες κοκκώδες λίπασμα, μια φορά την άνοιξη και μια φορά το φθινόπωρο για να βοηθήσουμε την καλή ανάπτυξη του. Σχετικά με το κλάδεμα, το λιγούστρο κλαδεύεται μετά το τέλος του χειμώνα, αν και πραγματοποιούμε μικρά κορφολογήματα και κλαδέματα σχεδόν όλο το χρόνο για να διατηρούμε συμπαγές το σχήμα του.

 

Κι ένα μυστικό για το λιγούστρο

 

Το λιγούστρο παρουσιάζει εξαιρετική αντοχή και στην ατμοσφαιρική ρύπανση και γι’ αυτό οι αρχιτέκτονες τοπίου το επιλέγουνε ως διαχωριστικό σε δρόμους, λεωφόρους και εθνικές οδούς.

 

Διάβασε πληροφορίες και για άλλους καλλωπιστικούς θάμνους που χρησιμοποιούμε για φράχτες όπως το βιβούρνο, η φωτίνια, το πυξάρι, η αγγελική και η πικροδάφνη στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Miltoplast


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (28)

σχολιαστής
Αποστόλης 24 Σεπτεμβρίου 2020

Γεια σας θα ήθελα να σας ρωτήσω, αρχές Αυγούστου έβαλα στην αυλή του σπιτιού 60 ΤΕΜ λιγουστρο το ύψος τους ήταν από 40cm ως κ 60cm τα ποτίζω 2 φορές την ημέρα με αυτόματο πότισμα διότι είναι εξοχική κατοικία κ δεν είμαι πάντα εκεί χθες που πήγα είδα πως κάποια είχαν φύγει τα φύλα του τελείως κ σε κάποια άλλα είχα γίνει κιτρινοκαφε χρώμα,πόσο πρέπει να τα ποτίζω,?θα πρέπει να βάλω λίπασμα?κ κάτι ακόμα το νερό που ποτίζονται είναι από γεώτρηση επιρεαζει αυτό την ανάπτυξη τους? ευχαριστώ εκ τών πρωτερων

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 24 Σεπτεμβρίου 2020

  Καλησπέρα Αποστόλη. Αρχικά, δεν είναι σωστό να φυτεύεις τα λιγούστρα αρχές Αυγούστου, μέσα στην έντονη ζέστη του καλοκαιριού. Επίσης, είναι υπερβολικό το πότισμα, δυο φορές τη μέρα στα λιγούστρα. Κάνε ένα καλό πότισμα κάθε 2 μέρες και πρόσθεσε υγρό λίπασμα φυκιών που βοηθά στην μεταφύτευση.

  Απάντηση
σχολιαστής
Δημήτρης 22 Αυγούστου 2020

Καλησπέρα, έχω φυτεψει λιγουστρα εδω και 4 χρόνια και μάλλον λόγω μη σωστού κλαδεματος στην αρχή, έχουν γίνει δέντρα με αποτέλεσμα το κάτω μέρος του φυτού να έχει ξυλοποιηθει και να είναι άδειο από φύλλωμα. Είναι σωστό να τα κλαδεψω 15 – 20 cm απ το έδαφος έτσι ώστε να δημιουργήσουν συμπαγή φρακτη; Ευχαριστώ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 24 Αυγούστου 2020

  Καλησπέρα Δημήτρη. Πράγματι, μπορείς να κάνεις ένα αυστηρό κλάδεμα στα λιγούστρα, κλαδεύοντας απο χαμηλά στα 20 εκατοστά, για να δημιουργήσουν ένα πυκνό φράκτη. Μπορείς να κάνεις το κλάδεμα αρχές φθινοπώρου αλλά καλύτερα θα ήταν στις αρχές της άνοιξης αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ελιζα 2 Ιουλίου 2020

Καλησπέρα σας
Ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να βάλω λιγούστρα σε γλάστρα στο μπαλκόνι ή σε ζαρντινιερα ώστε να κάνω ένα τύπου φράχτη?
Επίσης πόσο μεγαλωμένο η πότε είναι η καταλληλότερη εποχή να το αγοράσω ώστε να το μεταφυτέψω στην γλάστρα ή την ζαρντινιέρα?
Ευχαριστώ για την απάντηση και τον χρόνο σας εκ των προτέρων.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 3 Ιουλίου 2020

  Καλησπέρα Ελίζα. Βεβαίως και μπορείς να βάλεις λιγούστρα σε γλάστρες και ζαρντινιέρες για να φτιάξεις φράχτη. Κατάλληλη εποχή για φύτευση του λιγούστορου είναι στις αρχές το φθινοπώρου ή στις αρχές της άνοιξης και φρόντισε τα φυτά να έχουυν ανάπτυξη περίπου 60-80 εκατοστά ύψος για να δημιουργηθεί γρήγορα ο φράχτης σου.

  Απάντηση
σχολιαστής
Κωνσταντίνος 24 Μαΐου 2020

Καλημέρα! Το Λιγουστρίνι έιναι το ίδιο ανθεκτικό με το λιγούστρο? Και ποια είναι η απόσταση στην οποία φυτεύονται?

Απάντηση
σχολιαστής
ΣΠΥΡΟΣ 17 Μαΐου 2020

Καλημέρα σας το δικό μας λιγουστρο ανθοφορησε πολύ αλλά παράλληλα ξερενονται φύλλα του….έχουν ήδη ξεραθεί αρκετά συμβαίνει κάτι ;;;;;;;

Απάντηση
σχολιαστής
Σπύρος 16 Μαΐου 2020

Γειά σας, έχω χάσει τα κλαριά από τα λιγουστρα χαμηλά, πώς μπορώ να τα ξανά αναπτύξω, υπάρχει τρόπος; Ευχαριστώ

Απάντηση
σχολιαστής
Ρουλα 3 Μαΐου 2020

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ΕΧΩ ΚΗΠΟ ΑΡΚΕΤΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ ΕΧΩ ΒΑΛΕΙ 100 ΛΕΙΛΑΝΤ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΝΑ ΕΝΑ ΤΑ ΧΑΝΩ ΛΟΓΩ ΜΙΚΡΟΒΙΟΥ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΤΑ ΡΑΝΤΙΖΩ ΚΑΙ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΝΑ ΒΑΛΩ ΛΙΓΟΥΣΤΡΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΡΑΞΗΣ
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΒΛΕΠΩ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΠΛΑΝΟΥΣ ΛΟΓΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΧΑΛΑΝΕ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΜΟΥ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΛΙΓΟΥΣΤΡΟ ΤΙ ΑΛΛΟ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΑΛΩ???
ΕΠΙΣΗΣ ΕΧΩ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ ΑΦΤΙΑΧΤΟ ΠΕΡΙΠΟΥ 1 ΣΤΡΕΜ ΚΑΙ ΕΧΩ ΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΜΙΑ
ΣΤΗΝ ΜΙΑ ΓΩΝΙΑ ΕΛΑΙΑΓΝΟ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΟΠΩΣ ΜΠΑΙΝΕΙΣ ΕΧΩ ΒΑΛΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΑ ΔΕΞΙΑ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΘΑΜΝΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΤΙ ΔΕΝΤΡΑ ΑΝΘΕΚΤΙΚΑ ΝΑ ΒΑΛΩ ???ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΕΥΡΑ ΕΙΣΟΔΟΥ ΕΧΩ ΜΠΡΟΥΝΟ ΛΑΓΚΕΣΤΡΕΜΙΑ ΨΕΥΔΟΠΙΠΕΡΙΑ ΑΡΟΚΑΡΙΑ ΚΑΙ 2 ΘΑΜΝΟΥΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΔΕΝ ΤΟ ΘΥΜΑΜΑΙ ΘΑ ΕΚΤΙΜΟΥΣΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ

Απάντηση
σχολιαστής
Πέτρος Μπισιωτης 5 Μαρτίου 2020

Καλησπέρα . Σκέφτομαι να φυτέψω και να διαμορφώσω σε δέντρο ένα από : ιαπωνικό λγούστρο ή Ευγενία. Δε θέλω να ξεφύγει πολύ και να είναι σχετικά ευκολα μαζεμένο . Θα είναι σε γκαζόν και το βλέπει ο ήλιος από της 13:00 το μεσημέρι και μετά, στην περιοχή Μαρκοπουλου Μεσογαίας. Τώρα έχω φωτόνια νανα , αλλά δεν μου αρέσει γιατί είναι πολύ χαμηλή και τα φύλλα της καφετιαζουν. Ποιο θα μου προτείνατε; Ευχαριστώ

Απάντηση
σχολιαστής
Φωτεινή 12 Ιανουαρίου 2020

Καλησπερα θελω να ρωτησω εβαλα στον κηπο μου λιγκουστρα για περιφραξη περυσι κοντα πασχα εχουν μεγαλωσει περιπου 1 μετρο κ καποια ο,5 μετρα ποτε μπορω να τα κλαδεψω ? Να τα κλαδεψω ολα στο ιδιο υψος; και απο ποσο χαμηλα για να φουντωσουν να γινουν θαμνωδει; κ εχω επισης στην αυλη δεντρο καλωπιστικη δαμασκηνια ποτε μπορω να το.κλαδεψω και να βγαλει παλι ; ευχαριστω περιμενω την απαντηση σας!!!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 12 Ιανουαρίου 2020

  Καλησπέρα Φωτεινή. Μπορείς να κλαδέψεις τα λιγούστρα στις αρχές της άνοιξης μόλις περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Βεβαίως μπορείς να τα κλαδέψις όλα στα 40 εκατοστά για να έχουν οινό ύψος αν και πιθανότατα τα πιο μεγάλα θα έχουν πάλι μεγαλύτερη ανάπτυξη. Η καλλωπιστική δαμασκηνιά (προύνος) μπορεί να κλάδευτεί και τώρα Ιανούαριο-Φεβρουάριο μέσα στο χειμώνα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ηλιας 10 Οκτωβρίου 2019

Αντέχει σε 700 μέτρα υψομετρο με λίγα χιόνια; Μπορω να φυτέψω τέλος Οκτωβρίου; Ευχαριστώ.

Απάντηση
σχολιαστής
web sports 15 Αυγούστου 2019

Πόσα έτη διάρκεια ζωής έχει το λιγουστρο

Απάντηση
σχολιαστής
ΙΟΥΛΙΑ 12 Ιουνίου 2019

Γεια σας , ποτε μπορω να το μεταφυτευσω;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 16 Ιουνίου 2019

  Καλησπέρα Ιουλία. Κατάλληλη εποχή για μετσφύτευση του λιγούστρου είναι μέσα στην άνοιξη ή στις αρχές του φθινοπώρου.

  Απάντηση
  σχολιαστής
  Γιαννης 20 Ιουνίου 2019

  Καλησπερα. Θα ηθελα να ρωτησω ποτε μαζευω σπορους λιγουστρου για να τους φυτευσω; Ποσο καιρο θελουν για να φυτρωσουν; Γενικα αν μπορειτε να μου στειλετε λιγες περισσοτερες λεπτομερειες για τη σπορα του μιας και με τις καταβολαδες και τα μοσχευματα δεν τα καταφερνω!!!!

  Απάντηση
σχολιαστής
Ανδρεας 21 Μαΐου 2019

Καλημερα σας ..Σε ποση αποσταση πρεπει να φυτεψω το ενα Λιγουστρο απο το αλλο για να φτιαξω φραχτη..Ευχαριστω για το χρονο σας

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.