10 υπέροχα φυτά για εδαφοκάλυψη

10 υπέροχα φυτά για εδαφοκάλυψη

Πολύ συχνά χρειαζόμαστε φυτά για να καλύψουμε και να ομορφύνουμε παρτέρια του κήπου μας, βραχόκηπους και σημεία που δεν είναι εύκολα προσβάσιμα. Για αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν τα φυτά εδαφοκάλυψης, ετήσια ή πολυετή, με λουλούδια ή χωρίς, που χαρακτηρίζονται από έρπουσα ή πλαγιόκλαδη βλάστηση κι έχουν την τάση να απλώνονται στους χώρους που τα φυτεύουμε.

Προτιμούμε φυτά που είναι σχετικά ανθεκτικά, δεν χρειάζονται δηλαδή συνεχή περιποίηση, έχουν περιορισμένες ανάγκες σε νερό και λίπανση, ειδικά αν θέλουμε να τα φυτέψουμε μαζί με αρωματικά φυτά. Επιπλέον, τα φυτά εδαφοκάλυψης μπορούν να φυτευτούν και να αναπτυχθούν σε επικλινή σημεία προστατεύνοντας παράλληλα και το χώμα από τη διάβρωση που μπορεί να προκαλέσει το νερό και ο αέρας.

Διαφήμιση

Προτιμάμε ετήσια ή πολυετή φυτά εδαφοκάλυψης;

Τα ετήσια φυτά εδαφοκάλυψης έχουν το πλεονέκτημα ότι ανανεώνουν τον κήπο μας, δίνουν μια νότα φρεσκάδας χαριζοντάς μας πολλά λουλούδια. Επιπλέον, μπορούμε να επιλέγουμε άλλα φυτά κάθε χρόνο και να αλλάζουμε τα χρώματα του κήπου μας.

Τα πολυετή φυτά εδαφοκάλυψης είναι πιο ανθεκτικά, καθώς έχουν πιο ανεπτυγμένο ριζικό σύστημα, έχουν λιγότερες ανάγκες σε νερό και λίπανση και χρειάζονται κλάδεμα για να “ζωηρέψουν” κάθε χρονιά.

Τα πιο όμορφα φυτά εδαφοκάλυψης

Έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, προτείνουμε 10 φυτά εδαφοκάλυψης για να διακοσμήσουμε τον κήπο μας και να απολαύσουμε ένα υπέροχο χαλί με φυσική βλάστηση και λουλούδια.

1. Οινοθήρα

Η οινοθήρα είναι ένα εντυπωσιακό φυτό εδαφοκάλυψης με πλούσια ανθοφορία με χαρακτηριστικά ροζ άνθη σε σχήμα ανοικτού κυπέλλου με κίτρινο χρώμα στο κέντρ. Μπορούμε να τη συναντήσουμε ανθισμένη από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο ακόμα και μέσα στον χειμώνα. Η οινοθήρα παρουσιάζει πολύ γρήγορη πλευρική ανάπτυξη, δημιούργοντας ένας υπέροχο χαλί με λουλούδια σε χαμηλό ύψος 30-40 εκατοστών, χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Είναι ιδιαίτερα χωροκατακτητικό φυτό, καθώς όπου φυτευτεί έχει την τάση να εξαπλώνεται και να μην αφήνει άλλα φυτά να αναπτυχθούν. Η οινοθήρα είναι φυτό που αναπτύσσεται και ανθοφορεί τόσο σε ηλιόλουστες, όσο και σε ημισκιερές θέσεις. Ευδοκιμεί σε μεσογειακές και τροπικές περιοχές, ενώ είναι ευαίσθητη σε περιοχές με πολύ ψυχρό χειμώνα.

Οινoθήρα, ένα επεκτατικό φυτό εδαφοκάλυψης με πανέμορφα λουλούδια
Οινoθήρα, ένα επεκτατικό φυτό εδαφοκάλυψης με πανέμορφα λουλούδια

2. Σερφίνια

Ιδανική για πολύχρωμη εδαφοκάλυψη στον κήπο μας είναι και η σερφίνια. Χαρακτηρίζεται από πλούσιο φύλλωμα, γρήγορη έρπουσα βλάστηση και εντυπωσιακά σωληνοειδή άνθη σε πολλά χρώματα. Έχει μεγάλη διάρκεια ανθοφορίας και συνήθως ζει για δυο με τρία χρόνια, αν και στο φυσικό της περιβάλλον που τη συναντάμε αυτοφυή, από τη Νότια Βραζιλία μέχρι το Περού και τη Χιλή, η σερφίνια είναι πολυετής. Απαιτεί μεγάλη ηλιοφάνεια και έχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό για να μας χαρίσει πλούσια ανθοφορία. Καλό είναι να τη φυτεύουμε σε θέση σχετικά προφυλαγμένη από την παγωνιά του χειμώνα και τους δυνατούς βοριάδες. Σχετικά με το υπόστρωμα ανάπτυξής της, αν τη φυτέψετε στο έδαφος, η σερφίνια θέλει καλοσκαμμένο χώμα και ενσωμάτωση κομπόστ.

Σερφίνια, μια πετούνια για εδαφοκάλυψη
Σερφίνια, μια πετούνια για εδαφοκάλυψη
Διαφήμιση

3. Καλιμπραχόη

Η καλιμπραχόη είναιάλλο ένα λουλουδι ιδανικό για πολύχρωμη εδαφοκάλυψη στον κήπο μας με πλούσια ανθοφορία και εντυπωσιακούς χρωματικούς συνδυασμούς. Η καλιμπραχόη χαρακτηρίζεται από πλούσιο φύλλωμα και έχει πολύ γρήγορη ανάπτυξη, με μικρά σωληνοειδή άνθη, σαν μικρές πετούνιες, διαμέτρου 5-7 εκατοστών, σε πολλά χρώματα. Η ανθοφορία της καλιμπραχόης διαρκεί από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη φθινόπωρου. Η καλιμπραχόη ταιριάζει απόλυτα στις κλιματικές συνθήκες της χώρας μας, καθώς απαιτεί μεγάλη ηλιοφάνεια και έχει μικρές απαιτήσεις σε νερό για να δώσει πλούσια ανθοφορία. Αν και πολυετής, η καλιμπραχόη συνήθως ζει για δυο με τρία χρόνια. Σχετικά με το υπόστρωμα ανάπτυξης, κατά τη μεταφύτευση της καλιμπραχόης στο έδαφος, απαιτείται καλοσκαμμένο χώμα και ενσωμάτωση κομπόστ.

Καλιμπραχόη, λουλούδι για κρεμαστά καλάθια
Καλιμπραχόη, λουλούδι για κρεμαστά καλάθια

4. Πορτουλάκα

Η λίστα μας μετα φυτά εδαφοκάλυψης δεν θα μπορούσε να μην συμπεριλάβει την πορτουλάκα, γνωστή και ως μεταξάκι. Ετήσιο καλλωπιστικό φυτό ιδανικό για εδαφοκάλυψη σε βραχόκηπους, η πορτουλάκα κατάγεται από τη Βραζιλία και χαρακτηρίζεται από έρπουσα βλάστηση και σαρκώδη ωοειδή φύλλα. Η εντυπωσιακή ανθοφορία της πορτουλάκας διαρκεί από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, σε αποχρώσεις του κίτρινου, ροζ, πορτοκαλί, κόκκινου αλλά και του λευκού. Η πορτουλάκα θυμίζει την γνωστή μας γλυστρίδα, με την οποία ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Ευδοκιμεί στον ήλιο και χρειάζεται άπλετο ηλιακό φως για να χαρίσει την πλούσια και μεγάλης διάρκειας ανθοφορία της. Η πορτουλάκα δεν αντέχει το κρύο του χειμώνα και τους δυνατούς ανέμους, γι’ αυτό θα πρέπει να της εξασφαλίσουμε μια προστατευμένη θέση από τον αέρα και την παγωνιά.

Πορτουλάκα κρεμαστή, η καλλωπιστική γλυστρίδα
Πορτουλάκα κρεμαστή, η καλλωπιστική γλυστρίδα

5. Μαστιχάκι

Το μαστιχάκι, είναι ένα πολύ διαδεδομένο καλλωπιστικό φυτό που μπορεί να χρησμοποιηθεί για εδαφοκάλυψη. Χαρακτηρίζεται από γυαλιστερό πράσινο φύλλωμα, λεπτούς βλαστούς και κρεμοκλαδή πλάγια ανάπτυξη. Το μαστιχάκι παρουσιάζει πλούσια και διαρκή ανθοφορία σε πολλά χρώματα (ροζ, κόκκινο, πορτοκαλι, λευκό, μωβ) από τις αρχές της άνοιξης ως τα τέλη του φθινοπώρου. Το μαστιχάκι προτιμά ηλιοφανείς ή ημισκιερές θέσεις για να αναπτυχθεί καλά και να ανθοφορήσει. Παρουσιάζει μεγάλη ανθεκτικότητα στην ξηρασία και στις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ μπορεί να φυτευτεί και σε παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς είναι ανθεκτικό στην αλατότητα του εδάφους. Επειδή είναι αρκετά ευαίσθητο στο κρύο, καλό είναι να προστατεύουμε το μαστιχάκι σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και σε δυνατούς παγετούς γιατί μπορεί να παρουσιάσει εγκαύματα στο φύλλωμα ή να ξεραθεί τελείως.

Μαστιχάκι, το κρεμαστό γεράνι
Μαστιχάκι, το κρεμαστό γεράνι

6. Διμορφοθήκη

Η διμορφοθήκη είναι πολυετές, ποώδες ανθοφόρο φυτό και μάλιστα η έρπουσα ποικιλία διμορφοθήκης αποτελεί αγαπημένο φυτό των κηποτεχνών σε κήπους και σε βραχόκηπους για εδαφοκάλυψη στον κήπο καθώς δημιουργούμε ένα ανθισμένο χαλί λουλουδιών. Η διμορφοθήκη κατάγεται από τη Νότια Αφρική ανθίζει από την άνοιξη ως το φθινόπωρο και δίνει πολλά λουλούδια σε σχήμα μαργαρίτας. Κατά τη μεταφύτευση της διμορφοθήκης, επιλέγουμε ηλιοφανείς θέσεις, για να έχουμε γρήγορη ανάπτυξη και προκειμένου να είναι ανοιχτά τα λουλούδια της που κλείνουν στη σκιά ή όταν βραδιάζει. Η διμορφοθήκη είναι ανθεκτική στην αλατότητα του εδάφους και γι’ αυτό είναι ιδανική επιλογή και για παραθαλάσσιες φυτεύσεις. Επίσης, παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού ενώ είναι ευαίσθητη στο ψύχος και στους βοριάδες.

Συμβουλές για τη φροντίδα της διμορφοθήκης
Συμβουλές για τη φροντίδα της διμορφοθήκης

7. Λαντάνα

Μια πολύ ανθεκτική επιλογή εδαφοκάλυψης είναι η λαντάνα ένας αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος με χαρακτηριστικά μικρά άνθη που εμφανίζονται από τις αρχές Μαΐου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Τα άνθη της λαντάνας συνήθως είναι κόκκινα και πορτοκαλί, αν και πλέον συναντάμε και σε άλλους χρωματισμούς, όπως λευκό, κίτρινο και ροζέ. Η λαντάνα χαρακτηρίζεται από πυκνή βλάστηση, ακανόνιστο σχήμα και σχετικά γρήγορη ανάπτυξη. Η λαντάνα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε ό,τι αφορά τον τύπο του εδάφους που θα φυτευθεί και μπορεί να επιβιώνει ακόμη και σε φτωχά άγονα εδάφη. Είναι κατάλληλη για φύτευση σε παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς είναι ιδιαίτερα προσαρμοστική σε συνθήκες υψηλής αλατότητας. Επιπλέον, η λαντάνα είναι ανθεκτική σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και ξηρασίας, ενώ είναι ευπαθής σε χαμηλές θερμοκρασίες κάτω του μηδενός.

Λαντάνα, πολύχρωμη και ανθεκτική
Λαντάνα, πολύχρωμη και ανθεκτική
Διαφήμιση

8. Κισσός

Ο κισσός είναι μία ξεχωριστή επιλογή για εδαφοκάλυψη ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Διαθέτει πολύ γρήγορη ανάπτυξη και εντυπωσιάζει με το πρασινωπό ή πρασινοκίτρινο φύλλωμα που αποτελείται από τρίλοβα ή πεντάλοβα φύλλα. Ο κισσός καταφέρνει και έρπεται χρησιμοποιώντας μικρές εναέριες ρίζες που συγκρατούν το φυτό. Ο κισσός είναι εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό που προσαρμόζεται σε όλες τις συνθήκες και τις καταστάσεις. Αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες και τις υψηλές θερμοκρασίες που συναντάμε στην Ελλάδα και μπορεί να φυτευτεί σε όλους τους τύπους των εδαφών, ακόμα και σε παραθαλάσσσιες περιοχές. Αν βέβαια κάποια στιγμή δεν θέλουμε, είναι δύσκολο να απαλλαγούμε από

Κισσός, ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό αναρριχητικό φυτό
Κισσός, ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό αναρριχητικό φυτό

9. Βερβένα

Η βερβένα είναι ακόμα μία ενδιαφέρουσα λύση για εδαφοκάλυψης στον κήπο μας. Πολυετές ποώδες φυτό η βερβένα, διαθέτει μικρά λουλούδια σε λευκό, κόκκινο, κίτρινο, μωβ, μπλε και ροζ χρώμα, ενώ υπάρχουν και δίχρωμες ποικιλίες. Με καταγωγή από τη Νότια Αμερική, η βερβένα διαθέτει πλούσια ανθοφορία με μεγάλη διάρκεια από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου.Η βερβένα ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες, ζεστές θέσεις, είτε φυτεμένη στον κήπο είτε όταν φυτεύεται σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Επιλέγουμε προστατευμένα σημεία από την παγωνιά, καθώς η βερβένα είναι σχετικά ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες και τους βοριάδες, ενώ θα πρέπει να της εξασφαλίσουμε και καλή αποστράγγιση. Αν και πολυετές φυτό, μετά δεύτερο χρόνο, η βερβένα παρουσιάζει μειωμένη ανθοφορία.

Βερβένα, φυτό εδαφοκάλυψης με πλούσια ανθοφορία
Βερβένα, φυτό εδαφοκάλυψης με πλούσια ανθοφορία

10. Δεντρολίβανο έρπον

Και για το τέλος μία διαφορετική λύση εδαφοκάλυψης, ένα αρωματικό φυτό, το δεντρολίβανο έρπον που αναπτύσσεται πλαγιόκλαδα και γιαυτό παρουσιάζει σημαντική καλλωπιστική αξία. Ξυλώδης, πολυετής, αρωματικός θάμνος, πολύκλαδος και πυκνόφυλλος, το δενδρολίβανο διαθέτει βελονοειδή φύλλα και μπλε αρωματικά άνθη που εμφανίζονται την άνοιξη και το καλοκαίρι.λοιπόν το έρπον δενδρολίβανο.Το δεντρολίβανο αναπτύσσεται εύκολα και καλλιεργείται στις περιοχές με μεσογειακό κλίμα και ηλιόλουστο ξηροθερμικό περιβάλλον. Είναι ανθεκτικό στην παγωνιά και τις χαμηλες θερομοκρασίες αρκεί να βρίσκεται σε ηλιοφανή θέση και να διαθέτει υπόστρωμα από κατάλληλο φυτόχωμα που να στραγγίζει καλά.

6 μυστικά για φύτευση και φροντίδα δεντρολίβανου
6 μυστικά για φύτευση και φροντίδα δεντρολίβανου

Κι ένα μυστικό για τα φυτά εδαφοκάλυψης

Τα διάφορα είδη γκαζόν (κικούγιου, φεστούκα, λόλιουμ, διχόντρα, αγριάδα) μπορούν να θεωρηθούν φυτά εδαφοκάλυψης καθώς καλύπτουν μεγάλες επιφάνειες στον κήπο. Όμως, για τον ελληνικό χώρο όπου επικρατούν ξηροθερμικές συνθήκες, τα είδη γκαζόν (χλοοτάπητας) δεν αποτελούν ιδανικές προτεινόμενες λύσεις για εδαφοκάλυψη, καθώς έχουν πολύ μεγάλες ανάγκες σε νερό και συντήρηση.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (2)

  1. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
    17/04/2023

    Γεια σας χρονια πολλα. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΧΑΜΗΛΗ ΚΑΛΥΨΗ πορτουλακα η γκαζανια η βερβενα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *