Μπιγκόνια μεγανθής, ένα εντυπωσιακό αναρριχώμενο φυτό

Μπιγκόνια μεγανθής, ένα εντυπωσιακό αναρριχώμενο φυτό

Ένα λουλούδι με τόσο μεγαλοπρεπές όνομα, δε μπορεί παρά να είναι πανέμορφο. Η μπιγκόνια μεγανθής είναι αναρριχώμενο φυτό με μεγάλα σωληνοειδή λουλούδια σε αποχρώσεις μεταξύ του πορτοκαλί και του κόκκινου.

Με καταγωγή από την ανατολική Ασία, η μπιγκόνια είναι ένα φυτό με γρήγορη ανάπτυξη που μπορεί να ξεπεράσει τα δέκα μέτρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αναπτύσσεται εύκολα πάνω σε πέργκολα και σε κάγκελα σχηματίζοντας ένα πυκνό φράχτη. Η μπιγκόνια μεγανθής είναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό που αποτελεί εξαιρετική επιλογή για δημιουργία φυτικού φράχτη, με πλούσια ανθοφορία που διαρκεί από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου.

Διαφήμιση

1. Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται η μπιγκόνια η μεγανθής;

H μπιγκόνια η μεγανθής χρειάζεται εκτεταμένη ηλιοφάνεια για να μας δώσει πολλά λουλούδια. Αν τη φυτέψουμε σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας, προτιμάμε σημεία με νότια ή δυτική έκθεση.

Η μπιγκόνια παρουσιάζει μεγάλη ανθεκτικότητα στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, σε ξηρασία και σε συνθήκες καύσωνα, ενώ αντίθετα είναι αρκετά ευαίσθητη στην παγωνιά του χειμώνα και στους δυνατούς βοριάδες.

Μπορούμε να τη φυτέψουμε στον κήπο μας χωρίς να νοιαζόμαστε για την ποιότητα του εδάφους μας, καθώς δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το χώμα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχει καλή αποστράγγιση, κάτι που πρέπει να της εξασφαλίζουμε και όταν την φυτεύουμε σε γλάστρα.

2. Τι ανάγκες σε πότισμα, λίπανση και άλλη φροντίδα έχει η μπιγκόνια η μεγανθής;

Η μπιγκόνια η μεγανθής δεν χρειάζεται πολύ συχνό πότισμα, καθώς αναπτύσσει πλούσιο ριζικό σύστημα μέσα στο έδαφος. Ποτίζουμε 1-2 φορές την εβδομάδα κατά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού. Για μπιγκόνιες που έχουμε φυτέψει σε γλάστρα θα χρειαστούν συχνότερο πότισμα τις πολύ ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Επειδή η μπιγκόνια η μεγανθής έχει μικρές απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία, όταν έχει φυτευτεί στον κήπο, προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα στις αρχές της άνοιξης και επαναλαμβάνουμε στις αρχές του καλοκαιριού. Αν έχουμε φυτέψει την μπιγκόνια σε γλάστρα, βάζουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας, μία φορά το μήνα, από τα μέσα της άνοιξης μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η μπιγκόνια η μεγανθής είναι αρκετά ανθεκτικό φυτό που δεν προσβάλλεται εύκολα από μυκητολογικές ασθένειες και έντομα, όποτε δεν χρειάζεται να πραγματοποιήσουμε κάποιο προληπτικό ψεκασμό ή άλλη μεταχείριση για την προστασία του φυτού.

3. Πώς γίνεται το κλάδεμα και ο πολλαπλασιασμός της μπιγκόνιας;

Κλαδεύουμε την μπιγκόνια την μεγανθή στις αρχές της άνοιξης, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Κατά το ετήσιο κλάδεμα απομακρύνουμε τα ξεραμένα κλαδιά για να ελέγξουμε το σχήμα της μπιγκόνιας έχοντας υπόψη ότι εμφανίζει την ανθοφορία της στην καινούρια βλάστηση της άνοιξης.

Για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά μπιγκόνιας προτιμούμε την μέθοδο με μοσχεύματα παρά τον τρόπο πολλαπλασιασμού με σπόρο. Κόβουμε λοιπόν τμήματα βλαστών, μήκους 10-12 εκατοστών, από ημιξυλώδη βλάστηση στα τέλη της άνοιξης και την περίοδο του καλοκαιριού και τα φυτεύουμε σε γλάστρες φυτωρίου, τις οποίες στη συνέχεια διατηρούμε σε δροσερό περιβάλλον. Για την αύξηση της επιτυχίας του πολλαπλασιασμού της μπιγκόνιας της μεγανθούς, είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε ορμόνη ριζοβολίας στην τομή της βάσης του βλαστού.

4. Κι ένα μυστικό για την μπιγκόνια την μεγανθή

Η μπιγκόνια η μεγανθής (Bignonia grandiflora) είναι ξαδερφάκι με την καπένσια (Bignonia capensia), και παρόλο που μερικοί φίλοι του κήπου την μπερδεύουν πρόκειται για διαφορετικό φυτό. Πρέπει να σημειώσουμε επίσης ότι, αν και το όνομά της μοιάζει, δεν έχει καμία σχέση με την βιγόνια (Begonia sp.), το διάσημο λουλούδι χαμηλής ανάπτυξης που φυτεύουμε συνήθως σε γλάστρες και κρεμαστά καλάθια.

Καπένσια, αναρριχώμενο φυτό με γρήγορη ανάπτυξη
Καπένσια, αναρριχώμενο φυτό με γρήγορη ανάπτυξη
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (6)

 1. ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΑΚΟΥ
  04/03/2024

  Καλησπέρα. Η μπιγκόνια που φύτεψα στην αρχή του φθινοπώρου, εν΄ώ στην αρχή είχε φύλλωμα κλπ, μέσα στον χειμώνα και έως τώρα έχει ξεραθεί τελείως. ΄Την κλάδεψα και εσωτερικά είναι πράσινη. Τί να κάνω?

  • Αφού εσωτερικά ο βλαστός είναι πράσινος, θα αναβλαστήσει. Πρόσθεσε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά για να βοηθήσεις την ανάπτυξη φυλλώματος.

 2. Άκης
  04/05/2020

  Καλησπέρα σας
  Μπορειτε να με ενημερώσετε εάν η μπιγκόνια μεγανθής μαζευει μελισσες, όπως η καπένσια ;
  Ευχαριστω

  • Καλησπέρα Άκη. Ναι, η μπιγκονια προσελκύει μέλισσες στον κήπο μας όπως άλλωστε και η καπένσια.

  • Mιχάλης
   02/03/2021

   Μαζεύει πάρα πολλές μέλισσες αλλά ακόμα περισσότερα μυρμήγκια ! Το βράδυ αν ζεις σε μέρος με ησυχία και μικρή αστική ανάπτυξη θα μαζεύει και αρκετά μεγάλες νυκτερινές πεταλούδες .Έχω ένα τέτοιο φυτό 5 μέτρα ύψος ! Και δεν ήξερα πως το λένε το έμαθα από αυτή την ιστοσελίδα. Ευχαριστώ !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *