Ευώνυμο, ένας αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος

Ευώνυμο, ένας αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος

Το ευώνυμο είναι αειθαλές θαμνώδες φυτό που χρησιμοποιείται σε μπορντούρες, για δημιουργία φράχτη, καθώς και σε μεμονωμένες φυτεύσεις σε κήπους και πάρκα. Το ευώνυμο φτάνει σε ύψος τα 4-5 μέτρα, μπορεί να διαμορφωθεί και σε μικρό δένδρο, και αξιοποιείται εκτεταμένα από τους κηποτέχνες στην αρχιτεκτονική τοπίου, καθώς προσφέρει γρήγορη ανάπτυξη, εύκολη διαμόρφωση με το κλάδεμα, πυκνή πλούσια βλάστηση και το χαρακτηριστικό γυαλιστερό πράσινο χρώμα του φυλλώματος του.

1. Σε τι θέση φυτεύουμε το ευώνυμο για να ευδοκιμήσει;

 Το ευώνυμο ευδοκιμεί σε ποικίλα εδάφη, μπορούμε επίσης να το διατηρήσουμε και σε γλάστρα. Παρουσιάζει καλύτερη ανάπτυξη σε δροσερά γόνιμα εδάφη που διαθέτουν καλή αποστράγγιση.

Το ευώνυμο προτιμά ηλιόλουστες και ημισκιερές θέσεις, ενώ μπορεί να φυτευτεί και σε περιοχές κοντά στη θάλασσα καθώς είναι αρκετά ανθεκτικό στην αλατότητα του εδάφους. Επίσης, το ευώνυμο παρουσιάζει υψηλή αντοχή στη καλοκαιρινή ζέστη και στην παγωνιά του χειμώνα.

Διαφήμιση

2. Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει το ευώνυμο;

Το ευώνυμο χρειάζεται πότισμα δυο φορές τη βδομάδα άνοιξη και φθινόπωρο, ενώ την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού τρεις φορές τη βδομάδα.

Σχετικά με τις ανάγκες σε λίπανση του ευώνυμου, προσθέτουμε κοκκώδες λίπασμα την περίοδο της άνοιξης, μια φορά το μήνα και συμπληρωματικά στις αρχές του φθινοπώρου.

3. Τι κλάδεμα χρειάζεται το ευώνυμο και πώς πολλαπλασιάζεται;

Το ευώνυμο κλαδεύεται στις αρχές της άνοιξης και στα τέλη του καλοκαιριού και διαμορφώνεται σε διάφορα σχήματα ανάλογα με τον χώρο και τις προτιμήσεις μας.

Ο πολλαπλασιασμός του ευώνυμου γίνεται με σπόρο, με εναέριες καταβολάδες, αλλά κυρίως με μαλακά ή σκληρά μοσχεύματα που αποκόπτονται στα τέλη του καλοκαιριού και φυτεύονται σε γλάστρες φυτωρίου, αφού έχουν εμβαπτιστεί με ορμόνη ριζοβολίας.

4. Κι ένα μυστικό για το ευώνυμο

Το ευώνυμο προσβάλλεται πολύ συχνά από την μυκητολογική ασθένεια του ωιδίου που εμφανίζεται με χαρακτηριστικές άσπρες κηλίδες στο φύλλωμα του και αντιμετωπίζεται χρησιμοποιώντας θειάφι.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (11)