Τα 5 πιο ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου (+video)

ανθεκτικα φυτα εσωτερικου χωρου

Ποια είναι τα πιο εύκολα φυτά εσωτερικού χώρου που αντέχουν ακόμα κι αν μερικές φορές… τα ξεχνάμε;

Όπως κάθε φυτό, έτσι και τα φυτά εσωτερικού χώρου χρειάζονται την κατάλληλη περιποίηση για να τα διατηρήσουμε καταπράσινα και γεμάτα ζωντάνια.

Το πότισμα και ο φωτισμός αποτελούν τις πιο συχνές αιτίες που προκαλούν προβλήματα στην ανάπτυξη των φυτών εσωτερικού χώρου.

Ο ελλιπής φωτισμός στα πιο σκοτεινά δωμάτια δημιουργεί αδύναμη ανάπτυξη, κιτρινίσματα στα φύλλα μέχρι και μάρανση ενός φυτού. Αντίστοιχα, όταν τα φυτά βρίσκονται εκτεθειμένα στις ακτίνες του ήλιου δημιουργούνται εγκαύματα στα φύλλα με χαρακτηριστικές μαύρες και καφέ κηλίδες.

Φυτά που ξεχνάμε να τα ποτίσουμε σταδιακά μαραίνονται και χάνουν τη ζωτικότητα τους, ενώ το υπερβολικό πότισμα δημιουργεί προβλήματα με κίτρινα φύλλα και σαπίσματα σε ρίζες και βλαστούς.

Υπάρχουν ωστόσο ορισμένα φυτά που είναι περισσότερο ανθεκτικά και μπορούν επιβιώσουν σε συνθήκες που άλλα φυτά δεν τα καταφέρνουν. Εύκολα φυτά ιδανικά για αρχάριους και για χώρους όπου απαιτούν φυτά που χρειάζονται ελάχιστη συντήρηση.

Επιλέγουμε, λοιπόν, τα 5 πιο ανθεκτικά φυτά που μπορούμε να απολαμβάνουμε ξένοιαστα, ακόμα κι αν ξεχνάμε μερικές φορές να τα φροντίσουμε.

Τα καλύτερα φυτά εσωτερικού χώρου για αρχάριους

Υπάρχουν φυτά εσωτερικού χώρου που χρειάζονται ελάχιστο πότισμα και φυτά εσωτερικού χώρου που αντέχουν σε λιγότερο φως.

Αν συνδυάσουμε αυτές τις δύο κατηγορίες, φτάνουμε στα πιο εύκολα φυτά που χρειάζονται την ελάχιστη φροντίδα, αντέχουν σε συνθήκες μειωμένου φωτισμού και θέλουν αραιό πότισμα.

Τα 5 πιο ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου για να διακοσμήσουμε το σπίτι, το σαλόνι, το γραφείο και τον επαγγελματικό χώρο είναι τα εξής:

Διαφήμιση

1. Ζαμιοκούλκας (ζάμια)

Το πιο ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου είναι ο ζαμιοκούλκας με τα μακριά καταπράσινα γυαλιστερά φύλλα, ιδανικό για γραφεία, ιατρεία και επαγγελματικούς χώρους. Διατηρείται πολύ εύκολα με ελάχιστη φροντίδα, ακόμα και σε πιο σκοτεινά σημεία μέσα, καθώς χρειάζεται ελάχιστο φως για να αναπτυχθεί. Ποτίζουμε τον ζαμιοκούλκα μια φορά τον μήνα, και αποφεύγουμε να ποτίζουμε συχνότερα για να μην του δημιουργήσουμε προβλήματα.

Ζαμιοκουλκας ή ζαμια
Ζαμιοκούλκας ή ζάμια, ένα ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου

2. Σανσιβέρια

Άλλο ένα εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου που βλέπουμε συχνά σε προσόψεις μαγαζιών και χώρων εστίασης, αλλά και σε σαλόνια σπιτιών, είναι σανσιβέρια με τα χαρακτηριστικά στενόμακρα δερματώδη φύλλα που αναπτύσσονται κατακόρυφα. Το φύλλωμα της σανσιβέριας διατηρείται καταπράσινο και ζωηρό όλο τον χρόνο ακόμα και αν τοποθετήσουμε το φυτό σε πιο σκοτεινούς χώρους. Ποτίζουμε τη σανσιβέρια μία φορά τον μήνα, την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και κάθε 2 εβδομάδες την περίοδο του καλοκαιριού.

σανβιβερια σανσεβιερια
Σανσιβέρια, η γλώσσα της πεθεράς

3. Πόθος

Συνεχίζουμε με ένα ανθεκτικό αναρριχώμενο φυτό εσωτερικού χώρου τον πόθο, ιδανική λύση για κρεμαστές γλάστρες, για το πάνω μέρος της βιβλιοθήκης του καθιστικού, των ντουλαπιών της κουζίνας καθώς και για τα πιο σκοτεινά σημεία στο σπίτι. Ο πόθος χρειάζεται πότισμα μία φορά την εβδομάδα. Ακόμα κι αν τον ξεχάσουμε και τον αφήσουμε απότιστο για μεγαλύτερο διάστημα θα παρατηρήσουμε να στρίβουν τα φύλλα του. Ωστόσο, θα επανέλθει άμεσα σε καλή κατάσταση μόλις τον ποτίσουμε.

ποθος φροντιδα
Πόθος, κρεμαστό φυτό εσωτερικού χώρου

4. Δράκαινα

Χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα μπορεί να διατηρηθεί σε σαλόνια και επαγγελματικούς χώρους και άλλο ένα κλασικό φυτό εσωτερικού χώρου, η γνωστή μας δράκαινα με τον δυνατό κορμό και τα μυτερά λογχοειδή φύλλα που διαφέρουν ανάλογα με το είδος. Η δράκαινα έχει την δυνατότητα να επιβιώνει ακόμα και σε σημεία με λίγο φως. Χρειάζεται πότισμα περίπου κάθε 10 μέρες, ενώ την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού ποτίζουμε κάθε 5 μέρες. Αν τα φύλλα της δράκαινας κιτρινίζουν, αυτό σημαίνει ότι δέχεται υπερβολικό πότισμα.

Δράκαινα, ένα εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Δράκαινα, ένα εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Διαφήμιση

5. Μονστέρα

Και για το τέλος, η εξωτική μονστέρα, με τα μεγάλα γυαλιστερά δερματώδη φύλλα που φέρουν σχισμές, άλλη μία ανθεκτική επιλογή για να δώσουμε πολυτέλεια στο σαλόνι, στο γραφείο και στον επαγγελματικό μας χώρο. Η μονστέρα μπορεί να αντέξει σε συνθήκες μειωμένου φωτισμού διατηρώντας το καταπράσινο φύλλωμα της, ενώ δεν θέλει ιδιαίτερα συχνό πότισμα. Ποτίζουμε την μονστέρα μία φορά τη βδομάδα, από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, ενώ την περίοδο του χειμώνα αρκεί ένα πότισμα κάθε 2 εβδομάδες.

Μονστέρα, εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Μονστέρα, εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου

Κι ένα μυστικό για τα ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου

Τα ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου αντέχουν περισσότερο όταν τα περιποιούμαστε σωστά. Φροντίζουμε να μην ποτίζουμε υπερβολικά και τα τοποθετούμε μακριά από θερμαντικά σώματα, air condition και τζάκι. Για καλύτερη ανάπτυξη και πιο ζωηρό χρώμα στα φύλλα τους τα τοποθετούμε σε πιο φωτεινά σημεία μέσα στο σπίτι ή το γραφείο.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (1)

  1. Ειρήνη
    27/10/2023

    Εγώ προτείνω pothos παντού σε βιβλιοθήκες και ράφια, anthurium στο σαλόνι και monstera στην είσοδο..happy plant parenting!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ