εικόνα

Χλωρόφυτο, το φυτό αράχνη που καθαρίζει τον αέρα

Χλωρόφυτο, φυτό εσωτερικού χώρου που καθαρίζει τον αέρα

Χλωρόφυτο, το φυτό αράχνη που καθαρίζει τον αέρα

Το χλωρόφυτο, γνωστό και ως «φυτό αράχνη» (spider plant) ή «αεροπλάνο», είναι ένα εντυπωσιακό φυτό εσωτερικού χώρου με στενόμακρα δίχρωμα φύλλα, χρώματος πράσινου και μπεζ, μήκους 20-40 εκατοστών, ιδανικό για κρεμαστές γλάστρες και καλάθια. Με καταγωγή από την Νότια Αφρική, το χλωρόφυτο έχει γρήγορη ανάπτυξη και εμφανίζει με μικρά άνθη μπροστά στο φύλλωμα του φυτού που περνούν σχεδόν απαρατήρητα. Όμως το πιο σημαντικό δεν το είπαμε! Το χλωρόφυτο έχει την δυνατότητα να «φιλτράρει» τον αέρα του δωματίου στο οποίο το τοποθετούμε, να καθαρίζει δηλαδή από ρύπους και επιβλαβείς ουσίες την ατμόσφαιρα του χώρου μας.

 

Tι συνθήκες χρειάζεται το χλωρόφυτο μέσα στο σπίτι;

 

Το χλωρόφυτο αγαπάει τα φωτεινά σημεία μέσα στο σπίτι όπου και ευδοκιμεί καλύτερα. Σε ήπια κλίματα μπορεί να τοποθετηθεί και σε εξωτερικούς σκιερούς χώρους. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση βέβαια, την περίοδο του χειμώνα, ίσως χρειαστεί να το μεταφέρουμε μέσα στο σπίτι. Όπως όλα τα φυτά εσωτερικού χώρου αποφεύγουμε να το τοποθετούμε σε σημεία με μεγάλη θερμότητα, τζάκια, καλοριφέρ, αλλά και σε ψυχρά ρεύματα των κλιματιστικών, καθώς οι απότομες αλλαγές στην θερμοκρασία μπορούν να καταστρέψουν πολύ γρήγορα το χλωρόφυτο. Για την μεταφύτευση του χρησιμοποιούμε φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου, που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση

 


Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει το χλωρόφυτο;

 

Tο χλωρόφυτο έχει περισσότερες ανάγκες σε νερό σε σύγκριση με άλλα φυτά εσωτερικού χώρου, ειδικά την περίοδο της ανάπτυξης του. Χρειάζεται τακτικό πότισμα κάθε 4-5 μέρες, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού. Σε περιόδους με υψηλές θερμοκρασίες και ξηρή ατμόσφαιρα, είναι καλό να ψεκαζουμε τα φύλλα του χλωροφυτου με νερό για ενυδάτωση και δημιουργία ενός υγρού περιβάλλοντος. Βέβαια, πρέπει να προσέχουμε το υπερβολικό πότισμα γιατί θα σαπίσουν οι ρίζες του. Το χλωρόφυτο θα χρειαστεί υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά κάθε 2 βδομάδες την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου όπου το φυτό αναπτύσσει την καινούργια του βλάστηση.

 

Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του χλωρόφυτου;

 

Το χλωρόφυτο πολλαπλασιάζεται αρκετά εύκολα, καθώς το αρχικό φυτό δίνει μικρά φυτάρια («αραχνούλες») πάνω στους βλαστούς από τα οποία μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά με μοσχεύματα ή με καταβολάδες. Κατά τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα, αποκόπτουμε το νεαρό τμήμα του φυτού και χρησιμοποιώντας ορμόνη ριζοβολίας, το φυτεύουμε σε μικρή γλάστρα για να δημιουργήσει δικές του ρίζες πριν το μεταφυτέψουμε. Να σημειωθεί ότι το τμήμα του νέου φυτού, μπορούμε να το βάλουμε απευθείας στο νερό για να βγάλει ρίζες. Επιπλέον, με τη μέθοδο των καταβολάδων, δεν κόβουμε απο το αρχικό χλωρόφυτο τα νεαρά φυτάρια, αλλά σε μικρές γλάστρες ακριβώς δίπλα από το φυτό τοποθετούμε τις άκρες των βλαστών μέχρι να βγάλουν ρίζες. Όταν ριζώσουν, τις αποκόπτουμε από το αρχικό φυτό κι έτσι έχουμε ένα καινούριο χλωρόφυτο.

 

Κι ένα μυστικό για το χλωρόφυτο

 

Αν παρατηρήσουμε ότι το φύλλωμα του χλωρόφυτου έχει χάσει την ένταση της διχρωμίας του, αλλάζουμε τη θέση του φυτού, επιλέγοντας μία πιο φωτεινή. Ο μειωμένος φωτισμός μπορεί να περιορίσει αρκετά το μπεζ χρωματισμό στα φύλλα του χλωρόφυτου.

 

Δες πληροφορίες για την φροντίδα περισσότερων φυτών εσωτερικού χώρου όπως ο ζαμιοκούλκας, η ντιφενμπάχια, η μονστέρα, το σπαθίφυλλο, το ανθούριο, η κέντια, η σεφλέρα, το γιούκα και ο φίκος μπέντζαμιν.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
 


 

Miltoplast


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (6)

σχολιαστής
Άννα ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΗ 7 Οκτωβρίου 2020

Το φυτό μου είναι πράσινο δεν υπάρχουν οι μπεζ κιτρινες ραβδοσεις. Καθαρίζει τον αερα;

Απάντηση
σχολιαστής
Manos 4 Σεπτεμβρίου 2020

Καλημέρα σας έχω ένα χλωρόφυτο εδώ και 1 μήνα και τις τελεφτες 3 εβδομάδες πιγα διακοπές και γύρναγα για να το ποτίζω (το πότιζα καθε Σάββατο) αλλα και τις τρις φωρες το πότιζα χωρίς να έχεις στεγνοσι τελιος το χώμα (είχε μια υγρασία) και τις τελευταίες 2 εβδομάδες κιτρινιζουν τα φύλλα του και ξερενεται. Τι να κάνω?

Απάντηση
σχολιαστής
Τζίλντα 20 Μαΐου 2020

Εχω μια γλάστρα στο μπαλκόνι το χτυπά ο ήλιος μόνο το πρωί μεχρι 10 11 η ώρα παρατηρώ οτι εχουν αρχισει να ξερενονται οι άκρες.. Τι κάνω λάθος;

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.