εικόνα

Φυτά που αντέχουν στο κρύο για κήπο και μπαλκόνι

Φυτά ανθεκτικά στο κρύο

Φυτά που αντέχουν στο κρύο για κήπο και μπαλκόνι

Όλοι γνωρίζουμε πως η περίοδος του χειμώνα είναι αρκετά δύσκολη για να διατηρήσουμε ένα ανθισμένο κήπο, ειδικά αν βρισκόμαστε σε περιοχή που παρουσιάζει χαμηλές θερμοκρασίες. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να προστατέψουμε τα φυτά από το κρύο και την παγωνιά χρησιμοποιόντας ειδικά αντιανεμικά δίχτυα και αντιπαγετικά υφάσματα, ωστόσο θα πρέπει εξαρχής να έχουμε επιλέξει φυτά ανθεκτικά που να αντέχουν το κρύο του χειμώνα. Κι όταν αναφερόμαστε σε φυτά ανθεκτικά στο κρύο μπορεί το μυαλό μας να πηγαίνει σε δέντρα και καλλωπιστικούς θάμνους, μπορούμε όμως επίσης να επιλέξουμε λουλούδια και αρωματικά φυτά που θα δώσουν χρώμα και άρωμα στο μπαλκόνι και στον κήπο μας. Ας δούμε, λοιπόν, ποια φυτά μπορούμε να επιλέξουμε για να ομορφύνουμε τον χειμωνιάτικο κήπο και το μπαλκόνι μας, δίνοντάς του χρώμα και ζωντάνια.

 


Νάρκισσος, ένα πανέμορφο λουλούδι για κήπο και γλάστρα
Νάρκισσος, ένα πανέμορφο λουλούδι για κήπο και γλάστρα


 

Ποια λουλούδια είναι ανθεκτικά στο κρύο;

 

Ας ξεκινήσουμε από τους βολβούς λουλουδιών που φυτεύονται φθινόπωρο και έχουν αρκετή αντοχή στο κρύο και στην παγωνιά, καθώς οι περισσότερι από αυτούς ανθίζουν στην καρδιά του χειμώνα. Φυτεύουμε άφοβα λοιπόν βολβούς από αμαρυλλίδα, ίριδα, τουλίπα, φρέζια, νάρκισσο, παρθενόκρινο, υάκινθο (ζουμπούλι), νεραγκούλα και κρόκο. Εξαιρετική επιλογή ανθεκτικών φυτών που αντέχουν στο κρύο είναι επίσης διάφορα καλλωπιστικά φυτά που ανθίζουν μέσα στο χειμώνα όπως η πρίμουλα, το χρυσάνθεμο, ο χειμωνανθός, το κυκλάμινο, το σκυλάκι, το άλυσσο, η γκαζάνια, το καλλωπιστικό λάχανο, η καλεντούλα και οι πανσέδες.

 


Λεβάντα σε γλάστρα
Λεβάντα σε γλάστρα


 

Ποια αρωματικά φυτά είναι ανθεκτικά στο κρύο;

 

Μπορούμε να φτιάξουμε ένα ωραίο βραχόκηπο ή να φυτέψουμε αρωματικά φυτά σε γλάστρα στο μπαλκόνι επιλέγοντας από αυτά που είναι ανθεκτικά στο κρύο όπως η λεβάντα, το δενδρολίβανο, το θυμάρι, η ματζουράνα, το φασκόμηλο, το τσάι του βουνού (ή την κρητική μαλοτήρα), η αρτεμισία και η δάφνη.

 


Συμβουλές φροντίδας για τα γεράνια
Συμβουλές φροντίδας για τα γεράνια


 

Ποιοι θάμνοι αντέχουν στο κρύο;

 

Αρκετοί πολυετείς θάμνοι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί στο κρύο όπως το μαστιχάκι, το γεράνι, το βιβούρνο, ο ελαίαγνος, η φωτίνια, το λιγούστρο, το πυξάρι, ο ταξός, η πικροδάφνη, η αγγελική, καθώς και η τριανταφυλλιά.

 

Ποια αναριχώμμενα φυτά είναι ανθεκτικά στο κρύο;

 

Αν θέλουμε να καλύψουμε ένα φράκτη ή μια πέργολα με αναρριχητικά φυτά ανθεκτικά στο κρύο, μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε αμπέλοψη, κισσό, ρυγχόσπερμο, αναρριχόμενη τριανταφυλλιά καθώς και το κίτρινο γιασεμί.

 


Κυπαρίσσι λέιλαντ, ένα όμορφο δέντρο για φράχτη
Κυπαρίσσι λέιλαντ, ένα όμορφο δέντρο για φράχτη


 

Ποια δέντρα είναι ανθεκτικά στο κρύο;

 

Για δημιουργία ψηλού φράκτη με φυτά ανθεκτικά στην παγωνιά και το κρύο, ιδανική επιλογή είναι τα κωνοφόρα δέντρα όπως κυπαρίσσι, λέιλαντ, τούγια, γκολν-κρεστ, έλατο, πεύκο και γιουνίπερος. Τέλος, για μεμονωμένες φυτεύσεις σε κήπους και πάρκα, ανθεκτικών δεντρων στο κρύο και την παγωνιά, μπορούμε να επιλέξουμε κουμαριά, χαρουπιά, ελιά, δασικό δρυ, καλλωπιστική δαμασκηνιά, βελανιδιά, αμυγδαλιά, μουριά και το σφένδαμο.

 

Περισσότερα χρήσιμα άρθρα

 
Λουλούδια που ανθίζουν τον χειμώνα
Φυτά που αντέχουν στη σκιά
Φυτά ανθεκτικά στη φωτιά
Φυτά κατάλληλα για φράκτη
Φυτά που αντέχουν σε παραθαλάσσιες περιοχές
Φθινοπωρινά λουλούδια
Λουλούδια με έντονο άρωμα
Φυτά που καθαρίζουν τον αέρα του σπιτιού
Φυτά που διώχνουν τα κουνούπια
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.