40 φυτά που αντέχουν στο κρύο για κήπο και μπαλκόνι

Φυτά ανθεκτικά στο κρύο

Ποια φυτά είναι ανθεκτικά στο κρύο για να φυτέψουμε στον κήπο και στο μπαλκόνι μας και να αντέχουν τον χειμώνα;

Όλοι γνωρίζουμε πως η περίοδος του χειμώνα είναι αρκετά δύσκολη για να διατηρήσουμε ένα ανθισμένο και καταπράσινο κήπο. Πολλές φορές, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με ξεραμένα ή ταλαιπωρημένα φυτά λόγω της παγωνιάς και των έντονων βοριάδων.

Ειδικά, σε βόρειες περιοχές της χώρας μας, σε ημιορεινές και ορεινές, αλλά ακόμη και μέσα στην πόλη, σε ψηλούς ορόφους κατοικιών, χρειαζόμαστε φυτά ανθεκτικά στο κρύο για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Δεν έχουν όλα τα φυτά την ικανότητα να επιβιώνουν στο κρύο.

Πολλά από τα καλλωπιστικά φυτά προτιμούν τα ζεστά κλίματα, καθώς προέρχονται από τροπικές και υποτροπικές περιοχές και παρουσιάζουν ευαισθησία στις χαμηλές θερμοκρασίες, στους βοριάδες και στην παγωνιά του χειμώνα.

Αν και υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να προστατέψουμε τα φυτά από το κρύο και την παγωνιά, όπως η χρήση ειδικών σάκκων προστασίας ή η προσθήκη υγρού λιπάσματος φυκιών, τα ευαίσθητα φυτά δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για τη δημιουργία ενός ανθεκτικού κήπου στην παγωνιά.

Για να φτιάξουμε λοιπόν έναν κήπο που παρουσιάζει ανθεκτικότητα στην παγωνιά και το κρύο, το πιο σημαντικό είναι να επιλέξουμε τα πιο ανθεκτικά φυτά, λουλούδια, αρωματικά φυτά, καλλωπιστικούς θάμνους και δέντρα που αντέχουν στις χαμηλές θερμοκρασίες και έτσι να ομορφύνουμε τον χειμωνιάτικο κήπο και το μπαλκόνι μας.

Διαφήμιση

Aνθεκτικά λουλούδια στο κρύο και την παγωνιά

Ας ξεκινήσουμε τη λίστα μας με τα πιο ανθεκτικά φυτά στην παγωνιά με βολβούς λουλουδιών και ανθόφυτα που φυτεύονται φθινόπωρο για να ανθίσουν μέσα στην καρδιά του χειμώνα. Εντυπωσιακά λουλούδια τα οποία ξεχωρίζουν με την πλούσια ανθοφορία τους.

1. Αμαρυλλίδα

Ξεκινάμε την ομάδα των ανθεκτικών φυτών στην παγωνιά με ένα βολβό φθινοπωρινής φύτευσης που μας χαρίζει στα τέλη του χειμώνα εντυπωσιακά άνθη, την αγαπημένη μας αμαρυλλίδα. Τα λουλούδια της αμαρυλλίδας προβάλλουν επάνω σε μακριούς δυνατούς μίσχους και τα συναντάμε σε πολλά διαφορετικά χρώματα για να τα ταιριάξουμε με το χειμωνιάτικο σκηνικό. Λευκό, κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, καθώς και διχρωμίες.

Αμαρυλλίδα, το μεγαλοπρεπές λουλούδι
Αμαρυλλίδα, το μεγαλοπρεπές λουλούδι

2. Ίριδα

Η ίριδα, το ποώδες βολβώδες φυτό που μας χαρίζει πολύ όμορφη ανθοφορία στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης είναι ανθεκτική στο κρύο και την παγωνιά. Τα λουλούδια της ίριδας διαθέτουν τεράστια ποικιλία χρωμάτων, μπλε, λευκά, κόκκινα, κίτρινα, πορτοκαλί, μαύρα ενώ θα συναντήσουμε και δίχρωμες ποικιλίες με εξαιρετικούς συνδυασμούς χρωμάτων. Ιδανική επιλογή η ίριδα για να τη φυτέψουμε σε βραχόκηπους, σε παρτέρια ακόμη και σε γλάστρα στο μπαλκόνι.

Ίριδα, ένα λουλούδι από τον ουρανό
Ίριδα, ένα λουλούδι από τον ουρανό

3. Τουλίπα

Συνεχίζουμε με την τουλίπα, το δημοφιλές βολβώδες λουλούδι που φυτεύουμε σε κήπους και σε γλάστρες είναι πολύ ανθεκτικό στο κρύο και την παγωνιά. Άλλωστε συναντάμε ποικιλίες άγριας τουλίπας ακόμα και στα πιο ψηλά βουνά της χώρας μας. Yπάρχουν τουλίπες σε διαφορετικά σχήματα και μεγέθη με αμέτρητους συνδυασμούς χρωμάτων όπως άσπρο, κίτρινο, ροζ, μωβ, μπλε, πορτοκαλί ενώ μπορούμε να επιλέξουμε και ιδιαίτερες τουλίπες με διπλά πέταλα και πιο σύνθετα άνθη.

6 μυστικά για φύτευση και φροντίδα της τουλίπας
6 μυστικά για φύτευση και φροντίδα της τουλίπας

4. Φρέζια

Στα ανθεκτικά λουλούδια στην παγωνιά και το κρύο θα συμπεριλάβουμε και τις αγαπημένες φρέζιες που ξεκινούν την εντυπωσιακή και αρωματική ανθοφορία τους στα τέλη του χειμώνα. Κι όσο για τα χρώματα, υπάρχει μεγάλη ποικιλία να επιλέξουμε από κόκκινο, μωβ και ροζ μέχρι κίτρινο, φούξια και λευκό. Μπορούμε να φυτέψουμε τις φρέζιες σε γλάστρες στο μπαλκόνι αλλά και σε παρτέρια του κήπου μας.

Φρέζια, συμβουλές για φύτευση και φρόντιδα
Φρέζια, συμβουλές για φύτευση και φρόντιδα

5. Νάρκισσος

Ο νάρκισσος είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ανθεκτικού βολβώδους φυτού στην παγωνιά. Φυτεύεται μέσα στο φθινόπωρο και ανθίζει από τα τέλη του χειμώνα μέχρι το τέλος της άνοιξης. Ο νάρκισσος μας χαρίζει όμορφα λουλούδια σε σχήμα τρομπέτας, σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων από λευκό, λευκοκίτρινο, κίτρινο-πορτοκαλί, κοκκινωπό μέχρι και ροζέ που ξεπροβάλλουν πάνω σε λεπτούς μίσχους. Ιδανικό φυτό για φυτεύσεις σε βραχόκηπους και σε παρτέρια του κήπου μας.

Νάρκισσος, ένα πανέμορφο λουλούδι για κήπο και γλάστρα
Νάρκισσος, ένα πανέμορφο λουλούδι για κήπο και γλάστρα
Διαφήμιση

6. Παρθενόκρινος

Ο παρθενόκρινος είναι ένα είδος λίλιουμ που φτάνει σε ύψος το ένα μέτρο και ξεχωρίζει για τα μεγάλα λευκά ή λευκοκίτρινα άνθη που διαθέτουν ένα ιδιαίτερο άρωμα. Φυτεύεται τόσο σε κήπους, όσο και σε γλάστρες και μας χαρίζει την ανθοφορία του στα μέσα της άνοιξης. Οι βολβοί του παρθενοκρινου φυτεύονται στις αρχές φθινοπώρου σε αντίθεση με τα περισσότερα είδη λίλιουμ που φυτεύονται στις αρχές της άνοιξης.

Παρθενόκρινος, ο κρίνος της Παναγίας
Παρθενόκρινος, ο κρίνος της Παναγίας

7. Ζουμπούλι (υάκινθος)

Η λίστα των ανθεκτικών φυτών στην παγωνιά περιέχει και τα ζουμπούλια που μας χαρίζουν το έντονο μεθυστικό άρωμα των λουλουδιών του στα τέλη του χειμώνα μέχρι τα τέλη της άνοιξης. Το ζουμπούλια είναι από τα ομορφότερα βολβώδη λουλούδια φθινοπωρινής φύτευσης που ανθίζει συνήθως 2-2,5 μήνες μετά τη φύτευση του βολβού. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες με μεγάλη γκάμα χρωμάτων από ροζέ, γαλάζιο, πορτοκαλί, κίτρινο, κόκκινο μέχρι και λευκό.

Υάκινθος (ζουμπούλι), φύτευση σε κήπο και σε γλάστρα
Υάκινθος (ζουμπούλι), φύτευση σε κήπο και σε γλάστρα

8. Νεραγκούλα

Αν και δεν είναι τόσο γνωστό, η νεραγκούλα είναι πολύ ανθεκτική στο κρύο και στην παγωνιά. Πολυετές βολβώδες φυτό χαμηλής ανάπτυξης με υπέροχη ανθοφορία που συνήθως καλλιεργείται ως ετήσιο. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες νεραγκούλας με εντυπωσιακά λουλούδια σε διάφορα χρώματα όπως κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο, ροζ και λευκό. Η νεραγκούλα ανθίζει Μάρτιο – Απρίλιο.

Νεραγκούλα: Συμβουλές φύτευσης και φροντίδας
Νεραγκούλα: Συμβουλές φύτευσης και φροντίδας

9. Κρόκος

Ο κρόκος είναι ένα πανέμορφο βολβώδες λουλούδι φθινοπωρινής φύτευσης, ανθεκτικό στο κρύο και την παγωνιά, με έντονα χρώματα χαμηλής ανάπτυξης και φύλλωμα που θυμίζει γρασίδι. Σχηματίζει εντυπωσιακά λουλούδια Φεβρουάριο – Μάρτιο σε κυπελλοειδές σχήμα και ποικιλία χρωμάτων, από κίτρινο, λευκό, ροζέ, μωβ μέχρι και χρυσό ενώ ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι δίχρωμες ποικιλίες κρόκου.

Συμβουλές φροντίδας για τον κρόκο
Συμβουλές φροντίδας για τον κρόκο

10. Πρίμουλα

Ανθεκτική στην παγωνιά η πρίμουλα, καθώς θεωρείται το πρώτο λουλούδι που ανθίζει τον χειμώνα. Ποώδες φυτό που δίνει τα άνθη του μέσα στο καταχείμωνο, από τέλη Δεκεμβρίου ως στα τέλη της άνοιξης ξεχωρίζει για τα εντυπωσιακά λουλούδια της διαθέτουν μεγάλη ποικιλία χρωμάτων για να επιλέξουμε. Άσπρο, κόκκινο, μωβ, κίτρινο, ροζ, πορτοκαλί, μπλε, ενώ θα συναντήσουμε και εντυπωσιακές δίχρωμες ποικιλίες.

Πρίμουλα, το πρώτο λουλούδι του χειμώνα
Πρίμουλα, το πρώτο λουλούδι του χειμώνα
Διαφήμιση

11. Χρυσάνθεμο

Ανθεκτικό στην παγωνιά και το το χρυσάνθεμο, με ανθοφορία που ξεκινά το φθινόπωρο και συνεχίζεται μέσα στο χειμώνα. Μπορούμε να επιλέξουμε διάφορες ποικιλίες χρυσάνθεμου, σε πολλά χρώματα για να φυτέψουμε στον κήπο και σε γλάστρα στην αυλή και στο μπαλκόνι. Προτιμούμε χαμηλές ποικιλίες χρυσάνθεμων με μεγάλα άνθη για μικρές γλάστρες και ζαρντινιέρες και αντίστοιχα ποικιλίες ψηλών χρυσάνθεμων, με πολλά μικρά άνθη που φυτεύονται καλύτερα στον κήπο.

7 μυστικά για τη φροντίδα του χρυσάνθεμου
7 μυστικά για τη φροντίδα του χρυσάνθεμου

12. Χειμωνανθός

Ξεχωριστή θέση στα ανθεκτικά λουλούδια στην παγωνιά έχει ο χειμωνανθός, ο φυλλοβόλος καλλωπιστικός θάμνος που μας χαρίζει τα αρωματικά λουλούδια του από τέλη Δεκέμβρη μέχρι αρχές Μάρτη, πριν ακόμα βγουν τα φύλλα του. Τα λουλούδια του χειμωνανθού, διαμέτρου 2-3 εκατοστών, κιτρινωπού χρώματος, θυμίζουν αστέρι και φέρουν μια κόκκινη καρδιά στο κέντρο τους. Έχει σχετικά αργή ανάπτυξη με χαρακτηριστικά λογχοειδή φύλλα, ανοιχτού πράσινου χρώματος και μπορεί να φθάσει σε ύψος τα 3-4 μέτρα.

Χειμωνανθός, το λουλούδι του χειμώνα
Χειμωνανθός, το λουλούδι του χειμώνα

13. Κυκλάμινο

Το κυκλάμινο, ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά χειμωνιάτικα λουλούδια είναι πολύ ανθεκτικό στην παγωνιά και το κρύο. Πολυετές λουλούδι που ξεκινά την ανθοφορία του μέσα στο φθινόπωρο, το κυκλάμινο συνεχίζει να μας χαρίζει πλούσια ανθοφορία μες στο χειμώνα και ολοκληρώνεται την άνοιξη. Μπορούμε να επιλέξουμε κυκλάμινα από διάφορα χρώματα. Ροζ, μωβ, κόκκινο και λευκό χρώμα, ή κυκλάμινα με δίχρωμα άνθη.

Συμβουλές φροντίδας για το κυκλάμινο
Συμβουλές φροντίδας για το κυκλάμινο

13. Γκαζάνια

H λίστα με τα ανθεκτικά φυτά περιέχει και τη γκαζάνια, το καλοκαιρινό λουλούδι που χαρακτηρίζεται από χαμηλή ανάπτυξη, πυκνή βλάστηση και μεγάλα άνθη που μοιάζουν με μαργαρίτες. Θεωρείται φυτό που αντέχει πολύ σε φυτεύσεις κοντά στη θάλασσα, καθώς είναι πολύ ανθεκτική στα άλατα. Τα χρώματα των λουλουδιών της γκαζάνιας είναι πολλά και εντυπωσιακά: πορτοκαλί, κίτρινα, μπορντώ, λευκό, καθώς και δίχρωμα σε πολλούς συνδυασμούς. Η γκαζάνια αποτελεί ένα από τα καλύτερα φυτά για εδαφοκάλυψη στον κήπο.

Γκαζάνια, ένα φυτό με μεγάλα λουλούδια που θυμίζουν μαργαρίτες
Γκαζάνια, ένα φυτό με μεγάλα λουλούδια που θυμίζουν μαργαρίτες

14. Καλλωπιστικό λάχανο

Ανθεκτικό στη παγωνιά και το καλλωπιστικό λάχανο, το φυτό που δίνει εντυπωσιακούς χρωματισμούς μέσα στο χειμωνιάτικο σκηνικό. Το καλλωπιστικό λάχανο είναι ετήσιο καλλωπιστικό φυτό του χειμώνα που συναντάμε σε πολλούς χρωματισμούς από λευκό, κρεμ και πράσινο, μέχρι ροζ και μωβ. Δεν είναι τόσο σφικτό σαν το κανονικό λάχανο, καθώς τα φύλλα του είναι πιο ανοικτά και καταλήγουν σε λεία ή δαντελωτή άκρη. Αν και θεωρητικά μπορεί να φαγωθεί, είναι πολύ πικρό στη γεύση.

Καλλωπιστικό λάχανο με υπέροχα χρώματα
Καλλωπιστικό λάχανο με υπέροχα χρώματα

15. Πανσέδες

Πανσέδες, τα αγαπημένα ετήσια χειμωνιάτικά λουλούδια με την χαμηλή ανάπτυξη και την πλούσια ανθοφορία που διαρκεί από τον Ιανουάριο μέχρι και τα τέλη του Ιούνη. Κι όσο για χρώματα, διαθέτουν μεγάλη ποικιλία. Κίτρινοι, πορτοκαλί, μπορντό, μωβ, λευκοί, μπλε καθώς και πολύχρωμοι συνδυασμοί. Εντυπωσιακές ποικιλίες πανσέ είναι αυτές που διαθέτουν μία μαύρη κηλίδα στο κέντρο του λουλουδιού. ενώ ενδιαφέρον έχουν και οι ποικιλίες με μικρά άνθη, κατάλληλες για εδαφοκάλυψη.

5 μυστικά φροντίδας για τους πανσέδες
5 μυστικά φροντίδας για τους πανσέδες
Διαφήμιση

Ανθεκτικά αρωματικά φυτά στο κρύο και την παγωνιά

Τι θα λέγατε να προσθέσουμε διάφορα αρωματικά φυτά που είναι ανθεκτικά στην παγωνιά και τους βοριάδες; Στο φυσικό τους περιβάλλον, τα συγκεκριμένα φυτά φυτρώνουν σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές. Ιδανική επιλογή για να φτιάξουμε ένα βραχόκηπο ή να φυτέψουμε αρωματικά φυτά σε γλάστρα στο μπαλκόνι, με υψηλή ανθεκτικότητα στο κρύο και στις χαμηλές θερμοκρασίες.

16. Λεβάντα

Ξεκινάμε με ένα από τα πιο δημοφιλή αρωματικά φυτά, τη λεβάντα που χαρακτηρίζεται από υψηλή ανθεκτικότητα σε συνθήκες έντονης παγωνιάς και χαμηλών θερμοκρασιών. Η λεβάντα διαθέτει βλαστούς που ξεκινούν από τη βάση, με χαρακτηριστικά γκριζοπράσινα μακρόστενα ή λογχειδή φύλλα και αρωματικά μωβ άνθη που στολίζουν τους κήπους. Στη φύση, η λεβάντα αυτοφύεται σε εδάφη φτωχά, βραχώδη και ξηρά, ενώ τα περισσότερα είδη της αντέχουν ακόμα και στα ασβεστώδη εδάφη.

7 μυστικά για τη φροντίδα της λεβάντας
7 μυστικά για τη φροντίδα της λεβάντας
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Τα Μυστικά του Κήπου (@mistikakipou) on

17. Δενδρολίβανο

Ακόμη ένα αρωματικό φυτό που παρουσιάζει υψηλή ανθεκτικότητα στην παγωνιά και το κρύο είναι το δεντρολίβανο. Ξυλώδης, πολυετής, αρωματικός θάμνος με βελονοειδή φύλλα, το δεντρολίβανο εντυπωσιάζει με τα μπλε αρωματικά άνθη που εμφανίζονται την άνοιξη και το καλοκαίρι. Αναπτύσσεται εύκολα και καλλιεργείται στις περιοχές με μεσογειακό κλίμα και ηλιόλουστο ξηροθερμικό περιβάλλον, όπου φθάνει μέχρι και το ύψος των δύο μέτρων.

7 μυστικά για την καλλιέργεια του δεντρολίβανου
7 μυστικά για την καλλιέργεια του δεντρολίβανου

18. Δάφνη

Η δάφνη εκτός από εντυπωσιακό αειθαλή θάμνο με βαθυπράσινα, δερματώδη αρωματικά φύλλα, είναι ένα φυτό εξαιρετικά ανθεκτικό στην παγωνιά και τους ανέμους. Παρουσιάζει σχετικά γρήγορη ανάπτυξη και διαθέτει άσπρα ή κιτρινοπράσινα άνθη που εμφανίζονται από τον Απρίλιο έως τον Μάιο και δίνει χαρακτηριστικούς καρπούς μαύρου χρώματος, με ωοειδές σχήμα και μέγεθος μικρής ελιάς. Εκτός από τις χαμηλές θερμοκρασίες, η δάφνη είναι ανθεκτική στην ξηρασία, στην ρύπανση και στην αλατότητα.

7 μυστικά για την καλλιέργεια της δάφνης
7 μυστικά για την καλλιέργεια της δάφνης

19. Μαντζουράνα

Στα αρωματικά φυτά που προτείνουμε για ανθεκτικά στην παγωνιά ανήκει και η ματζουράνα που φυτρώνει σε ημιορεινά και ορεινά μέρη. Χαρακτηρίζεται από όρθιους βλαστούς, μικρά στρογγυλά φύλλα σταχτοπράσινου χρώματος και μικρά ασπρορόδινα άνθη που εμφανίζονται στις άκρες των βλαστών. Μπορεί να φυτευτεί στον κήπο, σε βραχόκηπο, ακόμα και σε γλάστρα στην αυλή για να τη χρησιμοποιούμε αποξηραμένη σε ρόφημα ή ως μυρωδικό σε διάφορες συνταγές μαγειρικής.

7 μυστικά για τη φροντίδα της ματζουράνας
7 μυστικά για τη φροντίδα της ματζουράνας

20. Φασκόμηλο

Ένα ακόμη αρωματικό φυτό που αντέχει τις δυσμενείς συνθήκες παγωνιάς είναι και το φασκόμηλο με τα χαρακτηριστικά στενόμακρα φύλλα σε λευκοπράσινες, πράσινες ή μπλε αποχρώσεις. Το φασκόμηλο ανθίζει από το Μάιο ως τον Ιούνιο, φέρει πολύ αρωματικά μωβ άνθη και ευδοκιμεί σε περιοχές με έντονη ηλιοφάνεια. Αν και το συναντάμε αυτοφυές σε διάφορες ορεινές περιοχές της Ελλάδας, μπορούμε να το φυτέψουμε στον κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας για να απολαμβάνουμε τα φύλλα και το άρωμα του.

Συμβουλές για την καλλιέργεια του φασκόμηλου
Συμβουλές για την καλλιέργεια του φασκόμηλου
Διαφήμιση

Ανθεκτικοί καλλωπιστικοί θάμνοι στο κρύο και την παγωνιά

Υπάρχουν αρκετοί πολυετείς καλλωπιστικοί θάμνοι με ωραίο φύλλωμα που είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί στο κρύο, στις χαμηλές θερμοκρασίες, στους δυνατούς βοριάδες, σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και στο χιόνι. Τα συγκεκριμένα φυτά μας εξασφαλίζουν τη δημιουργία ενός ανθεκτικού κήπου στη παγωνιά. Αρκετά από αυτά, έχουν και πολύ όμορφα λουλούδια για να προσθέσουμε χρώμα.

21. Γεράνι

Άλλη μία παραδοσιακή επιλογή, ανθεκτική στη παγωνιά και τις χαμηλές θερμοκρασίες, το γεράνι που είναι διαχρονικά ένα από τα πιο δημοφιλή ανθόφυτα. Εκτός από το κρύο, το γεράνι είναι ανθεκτικό στον έντονο ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίας του καλοκαιριού, ιδανικό ακόμα και για παραθαλάσσιες φυτεύσεις. Ανθίζει από τις αρχές της άνοιξης ως τα τέλη του φθινοπώρου και δίνει άνθη που σχηματίζουν χαρακτηριστικές σφαιρικές ταξιανθίες σε λευκό, ρόδινο, πορτοκαλί, κόκκινο, μοβ και κίτρινο χρώμα.

Συμβουλές φροντίδας για τα γεράνια
Συμβουλές φροντίδας για τα γεράνια

22. Βιβούρνο

Προχωράμε στη λίστα των ανθεκτικών φυτών στη παγωνιά και το ψύχος με το βιβούρνο, τον αειθαλή, καλλωπιστικό θάμνο που ξεχωρίζει για το βαθυπράσινο γυαλιστερό φύλλωμα και τη φουντωτή βλάστηση. Λόγω της αντοχής του, χρησιμοποιείται ευρέως στην κηποτεχνία για τη διαμόρφωση φραχτών ή για μεμονωμένες φυτεύσεις. Το βιβούρνο ανθίζει μέσα στον χειμώνα ως και τις αρχές της άνοιξης, σχηματίζοντας πυκνά μπουκέτα από λευκά άνθη που μέσα στο καλοκαίρι δίνουν μικρούς γυαλιστερούς μελανόχρωμους καρπούς.

Φροντίδα βιβούρνου
Βιβούρνο, ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος

23. Ελαίαγνος

Συνεχίζουμε με άλλον έναν αειθαλή καλλωπιστικός θάμνος που αντέχει στο κρύο και την παγωνιά και επιλέγεται συχνά για τη διαμόρφωση φραχτών λόγω του εντυπωσιακού πράσινου και κιτρινοπράσινου φυλλώματος που διαθέτει. Ανθίζει λίγο καθυστερημένα το φθινόπωρο και ακολουθούν οι μικροί κόκκινοι καρποί του, την περίοδο του χειμώνα. Εκτός από τις χαμηλές θερμοκρασίες, είναι εξαιρετικά ανθεκτικός στη ρύπανση της ατμόσφαιρας, στον άνεμο και στη ζέστη.

Ελαίαγνος, ένας ξεχωριστός καλλωπιστικός θάμνος
Ελαίαγνος, ένας ξεχωριστός καλλωπιστικός θάμνος

24. Φωτίνια

Ανθεκτική στην παγωνιά, το κρύο και τις χαμηλές θερμοκρασίες και η φωτίνια, ο γνωστός αειθαλής θάμνος με το χαρακτηριστικό κόκκινο φύλλωμα. Η φωτίνια είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυτά για φράχτη με γρήγορη ανάπτυξη που μπορεί να φτάσει σε ύψος 3-4 μέτρων αν και συναντάμε και νάνες ποικιλίες που φτάνουν σε ύψος περίπου 1,5 μέτρου. Τα φύλλα της φωτίνιας είναι μακρόστενα, λεία και δερματώδη, έχουν κόκκινο χρώμα την άνοιξη, παίρνουν ένα μωβ χρώμα το καλοκαίρι και πρασινίζουν το χειμώνα.

Φροντίδα φωτίνιας
Φωτίνια, ένας αειθαλής θάμνος με κόκκινα φύλλα

25. Λιγούστρο

Συνεχίζουμε με Λιγούστρο, άλλον έναν καλλωπιστικό θάμνο, ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες τον οποίο συναντάμε σε φράχτες, σε κήπους, σε πάρκα αλλά και διαχωριστικά δρόμων στις πόλεις. Η γρήγορη ανάπτυξη του λιγούστρου σε συνδυασμό με αυστηρά κλαδέματα μπορεί να δημιουργήσει φράχτη που φθάνει σε ύψος 2-3 μέτρα. Το λιγούστρο παρουσιάζει εξαιρετική αντοχή και στην ατμοσφαιρική ρύπανση και γι’ αυτό οι αρχιτέκτονες τοπίου το επιλέγουνε ως διαχωριστικό σε δρόμους, λεωφόρους και εθνικές οδούς.

Λιγούστρο σε φράχτη
Λιγούστρο, ένας καλλωπιστικός θάμνος για διαμόρφωση σε φράχτη
Διαφήμιση

26. Πικροδάφνη

Η λίστα των ανθεκτικών φυτών στο κρύο και την παγωνιά περιλαμβάνει ασφαλώς και την πικροδάφνη που μας χαρίζει πολλά λουλούδια από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Λόγω της προσαρμοστικότητας της, η πικροδάφνη χρησιμοποιείται εκτεταμένα στην κηποτεχνία για τη διαμόρφωση παρτεριών και φραχτών. Είναι ανθεκτική και στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, στους δυνατούς ανέμους. και μπορεί να φυτευτεί στα παραθαλάσσια μέρη λόγω της μεγάλης ανθεκτικότητας στην αλατότητα.

Πικροδάφνη, ένας εντυπωσιακός και εξαιρετικά ανθεκτικός θάμνος
Πικροδάφνη, ένας εντυπωσιακός και εξαιρετικά ανθεκτικός θάμνος

27. Αγγελική

Από τα πιο χαρακτηριστικά θαμνώδη καλλωπιστικά φυτά που αντέχουν στο κρύο και την παγωνιά είναι η αγγελική που ξεχωρίζει για τα γυαλιστερά, λεία, δερματώδη φύλλα της και τι πυκνό φύλλωμα της. Αν και έχει αργή σχετικά ανάπτυξη, η αγγελική μπορεί να φτάσει σε ύψος τα τέσσερα μέτρα και να σχηματίσει τη μορφή μικρού δέντρου. Ανθοφορεί Μάιο-Ιούνιο σχηματίζοντας μικρά, λευκά λουλούδια που φέρουν ένα διακριτικό άρωμα πορτοκαλιού.

Αγγελική φυτό
Αγγελική, ένας ανθεκτικός θάμνος για παραθαλάσσια εδάφη

28. Τριανταφυλλιά

Ένας ανθεκτικός κήπος στην παγωνιά, παραδοσιακά θα διαθέτει τουλάχιστον και μία τριανταφυλλιά, τον πανέμορφο ανθοφόρο θάμνο με τα εντυπωσιακά λουλούδια, το γυαλιστερό καταπράσινο φύλλωμα και τα αιχμηρά αγκάθια πάνω στους βλαστούς. Οι τριανταφυλλιές ζουν πολλά χρόνια και ανθίζουν από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου χαρίζοντας υπέροχα τριαντάφυλλα. Υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικά είδη τριανταφυλλιάς με λουλούδια σε υπέροχα χρώματα, εντυπωσιακά σχήματα και πολλά μεγέθη για να επιλέξουμε.

Φροντίδα τριανταφυλλιάς
10 μυστικά για τη φροντίδα της τριανταφυλλιάς

29. Πυράκανθος

Ο πυράκανθος αποτελεί άλλο ένα υπέροχα καλλωπιστικό φυτό που παρουσιάζει μεγάλη ανθεκτικότητα στην παγωνιά, τις χαμηλές θερμοκρασίες και τους δυνατούς βοριάδες. Αειθαλής, αγκαθωτός θάμνος με συμπαγές φύλλωμα, ο πυράκανθος σχηματίζει χαρακτηριστικούς πορτοκαλί ή κόκκινους καρπούς που παραμένουν στο φυτό μέσα στο χειμώνα. Εξαιρετική επιλογή ανθεκτικού φυτού για τη δημιουργία πυκνού φράκτη, ο πυράκανθος επίσης για μεμονωμένη φύτευση σε κήπους και σε πάρκα.

Πυράκανθος φυτό
Πυράκανθος, ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος

30. Κυδωνίαστρο

Μην παραβλέψουμε και από τη λίστα με τους ανθεκτικούς θάμνους στην παγωνιά και το κρύο, το κυδωνίαστρο που σχηματίζει χαρακτηριστικούς μικρούς κόκκινους, μωβ ή μαύρους καρπούς που διατηρούνται πάνω στο φυτό την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα. Το κυδωνίαστρο επιλέγεται για τη δημιουργία φράκτη λόγω της πλευρικής του ανάπτυξης αλλά κα ως μεμονωμένο φυτό ενώ κάποια είδη χαμηλής ανάπτυξης φυτεύονται ακόμα και για εδαφοκάλυψη.

Κυδωνίαστρο φυτό
Κυδωνίαστρο, ένας καλλωπιστικός θάμνος με κόκκινους καρπούς
Διαφήμιση

Ανθεκτικά αναρριχώμενα φυτά στο κρύο και την παγωνιά

Κι ερχόμαστε σε πιο απαιτητικές καταστάσεις για τους φίλους του κήπου όταν θέλουμε να καλύψουμε ένα φράχτη ή μια πέργκολα, φυτεύοντας αναρριχώμενα φυτά που δεν θα πρέπει να είναι ανθεκτικά μόνο στο κρύο και τις χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και στους δυνατούς βοριάδες.

31. Αμπέλοψη

Κάνουμε την αρχή με την αμπέλοψη που είναι εξαιρετικά ανθεκτική στο ψύχος και την παγανιά, ακόμα και πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν. Φυλλοβόλο αναρριχόμενο φυτό, η αμπέλοψη αναπτύσσεται ταχύτατα πάνω σε τοίχους, φράχτες, πέργκολες και στέγαστρα. Τα φύλλα της αμπέλοψης είναι πράσινα, πεντάλοβα και κατά τους φθινοπωρινούς μήνες παίρνουν ένα εντυπωσιακό κόκκινο χρώμα, ενώ το καλοκαίρι η αμπέλοψη εμφανίζει μικρά κιτρινόλευκα λουλούδια.

Αμπέλοψη, παρθενόκισσος ο πεντάφυλλος
Αμπέλοψη, παρθενόκισσος ο πεντάφυλλος

32. Κισσός

Άλλο ένα αναρριχόμενο φυτό που περιέχει η λίστα μας είναι ο κισσός που προσαρμόζεται σε όλες τις συνθήκες και αντέχει τόσο στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα όσο και στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Ο κισσός διαθέτει πολύ γρήγορη ανάπτυξη και εντυπωσιάζει με το πρασινωπό ή πρασινοκίτρινο φύλλωμα που αποτελείται από τρίλοβα ή πεντάλοβα φύλλα. Καταφέρνει και αναρριχάται χρησιμοποιώντας μικρές εναέριες ρίζες που συγκρατούν το φυτό σε φράχτες, σε πέργκολες και σε τοίχους.

Κισσός, ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό αναρριχητικό φυτό
Κισσός, ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό αναρριχητικό φυτό

33. Ρυγχόσπερμο

Συνεχζίουμε με άλλο ένα αγαπημένο αναρριχητικό φυτό, ανθεκτικό στο κρύο και στην παγωνιά ακόμα και σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι -10°C, το ρυγχόσπερμο. Αειθαλές φυτό, το ρυγχόσπερμο ξεχωρίζει για την έντονη πυκνή βλάστηση και μπορεί να καλύψει μεγάλη επιφάνεια σε τοίχους και φράχτες. Το ρυγχόσπερμο έχει γυαλιστερά, δερματώδη, βαθυπράσινα φύλλα και ανθοφορεί με μικρά λευκά αρωματικά άνθη που εμφανίζονται από τον Μάιο έως τον Ιούλιο και μοιάζουν με τα λουλούδια του γιασεμιού.

Ρυγχόσπερμο φροντίδα
Ρυγχόσπερμο, ένα ανθεκτικό αναρριχώμενο φυτό

34. Κίτρινο γιασεμί

Μιλάμε για το κίτρινο γιασεμί που εμφανίζει τα κίτρινα λουλούδια του από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Μάρτιο,. Διαθέτει χαρακτηριστική κρεμοκλαδή βλάστηση, αναπτύσσεται περισσότερο πλευρικά και φτάνει τα 3 μέτρα σε πλάτος και τα δύο μέτρα σε ύψος, ιδανικό για φράκτες και τοίχους. Στις νότιες περιοχές της χώρας, τα άνθη του εμφανίζονται μέσα στο χειμώνα πριν ακόμη βγουν τα καινούρια φύλλα του προσφέροντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.

Συμβουλές φροντίδας για το κίτρινο γιασεμί του χειμώνα
Συμβουλές φροντίδας για το κίτρινο γιασεμί του χειμώνα
Διαφήμιση

Ανθεκτικά δέντρα στο κρύο και την παγωνιά

Σε αρκετές περιπτώσεις για τη δημιουργία ψηλού φράκτη αλλά και για μεμονωμένες φυτεύσεις σε κήπους και πάρκα, θα πρέπει να επιλέξουμε ανθεκτικά δέντρα στο κρύο και την παγωνιά. Και εδώ υπάρχουν αρκετές λύσεις που προτείνουμε και παραθέτουμε αναλυτικά παρακάτω για να εξασφαλίσουμε έναν ανθεκτικό κήπο σε χαμηλές θερμοκρασίες.

35. Κυπαρίσσι λέιλαντ

Ανθεκτικό στην παγωνιά και το κρύο είναι το κυπαρίσσι λέιλαντ, αειθαλές δέντρο με πολύ γρήγορη ανάπτυξη που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 15 μέτρα. Έχει χαρακτηριστικό έντονο πράσινο φύλλωμα και τα κλαδιά του αναπτύσσονται διαμορφώνοντας ένα ξεχωριστό πυραμιδοειδές σχήμα. Αποτελεί αγαπημένη επιλογή των κηποτεχνών για τη διαμόρφωση φραχτών σε κήπους καθώς αντέχει σε δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Κυπαρίσσι λέιλαντ, ένα όμορφο δέντρο για φράχτη
Κυπαρίσσι λέιλαντ, ένα όμορφο δέντρο για φράχτη

36. Τούγια

Συνεχίζουμε τη λίστα με δέντρα που αντέχουν στην παγωνιά και το κρύο με την τούγια, ένα εντυπωσιακό κωνοφόρο καλλωπιστικό φυτό, συνήθως που ξεχωρίζει για την πλούσια πυκνή κόμη του σε πρασινοκίτρινο χρώμα. Η τούγια επιλέγεται πολύ συχνά για δημιουργία πυκνού φράχτη, για φύτευση κατά μήκος σε διαδρόμους καθώς είναι ανθεκτική στους δυνατούς ανέμους. Επειδή η τούγια είναι ανεκτική στην αλατότητα του εδάφους, μπορεί να φυτευτεί και σε παραθαλάσσια μέρη.

Συμβουλές φροντίδας για την τούγια
Συμβουλές φροντίδας για την τούγια

37. Γκολντ κρεστ

Άλλο ένα καλλωπιστικό δέντρο που αντέχει σε παγωνιές και κρύα είναι το γκολντ κρεστ, τo δημοφιλές κιτρινοπράσινο κωνοφόρο δέντρο που συναντάμε σε φράκτες σε εξοχικές κατοικίες και σε σπίτια. Τα γκολντ κρεστ είναι μεγάλα δέντρα που φτάνουν σταδιακά σε ύψος 6-8 μέτρων και έχουν διάμετρο 2-4 μέτρων, ενώ αν τρίψουμε τα φύλλα τους, δίνουν ένα απαλό άρωμα λεμονιού, γι’ αυτό άλλωστε τα λέμε και λεμονοκυπάρισσα. Χρειάζεται δροσερό κλίμα για να ευδοκιμήσει και προτιμάει περιοχές με κρύο χειμώνα και δροσερό καλοκαίρι.

Γκολντ κρεστ (λεμονοκυπάρισσο)
Γκολντ κρεστ (λεμονοκυπάρισσο), φυτό κατάλληλο για φράχτη

38. Χαρουπιά

Ας συνεχίσουμε με τη χαρουπιά, το γνωστό αειθαλές καρποφόρο δέντρο που είναι αρκετά ανθεκτικό σε κρύο και την παγωνιά. Η χαρουπιά είναι καρποφόρο δέντρο των ξηρών και θερμών κλιμάτων, ευδοκιμεί σε παραθαλάσσιες περιοχές στην Νότια Ελλάδα και στην Κρήτη, ακόμα και στα πιο άγονα εδάφη. Λόγω της ανθεκτικότητας και του πυκνού γυαλιστερού φυλλώματος, η χαρουπιά διαθέτει μεγάλη καλλωπιστική αξία και μπορεί να φυτευτεί και σε δρόμους, κήπους και πάρκα.

5 μυστικά για την καλλιέργεια της χαρουπιάς
5 μυστικά για την καλλιέργεια της χαρουπιάς

39. Καλλωπιστική δαμασκηνιά

Στη λίστα των ανθεκτικών δέντρων στην παγωνιά και το κρύο, περιλαμβάνεται φυσικά και ο προύνος ή καλλωπιστική δαμασκηνιά. Φυλλοβόλο δέντρο, με χαρακτηριστικό σκούρο κοκκινωπό χρώμα φύλλων και μέτριο ρυθμό ανάπτυξης, ο προύνος εμφανίζει αρκετά πυκνή βλάστηση φτάνοντας σε ύψος τα 5-7 μέτρα. Σχηματίζει μικρά αρωματικά άνθη ρόδινου χρώματος, που εμφανίζονται για ένα μήνα περίπου στις αρχές της άνοιξης και μικρούς, στρογγυλούς καρπούς πορτοκαλί χρώματος που μπορούν να φαγωθούν.

Προύνος, η καλλωπιστική δαμασκηνιά
Προύνος, η καλλωπιστική δαμασκηνιά

40. Μουριά

Και για το τέλος του καταλόγου με τα ανθεκτικά φυτά στην παγωνιά και το κρύο, κλείνουμε με τη μουριά, ένα από τα πιο διαδεδομένα φυλλοβόλα δέντρα για δενδροστοιχίες σε αυλές, δρόμους, πάρκα, σε πόλεις και χωριά αλλά και για ψηλούς φράκτες λόγω της πυκνής σκιάς που δημιουργεί το πλούσιο φύλλωμά της. Η μουριά δεν έχει ιδιαίτερες προτιμήσεις ως προς τον τύπο του εδάφους, αντέχει ακόμη και σε ξηρά και παραθαλάσσια μέρη. Εκτός από το κρύο και στην παγωνιά του χειμώνα, η μουριά είναι ανθεκτική και σε υψηλές συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

5 μυστικά για καλλιέργεια μουριάς
5 μυστικά για καλλιέργεια μουριάς
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (12)

 1. Μαρία Ιωάννου
  03/11/2023

  Χαίρετε! Τι δέντρο που να ψηλώνει αρκετά αλλά να μην ανοίγει πολύ σε πλάτος θα προτείνατε για να μπει σαν διαχωριστικό μεταξύ δύο πολυκατοικιών; Η απόσταση μεταξύ των κτιρίων είναι περίπου 10 μέτρα. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων, για την επικοινωνία και την βοήθεια.

 2. ΓΕΩΡΓΙΑ
  10/09/2023

  Καλημέρα. Θα ήθελα να μου λέγατε φυτά που μπορώ να φυτέψω σε ζαρτινιερες, αλλά να κρέμονται. Σας ευχαριστω

 3. Βάνα
  26/06/2023

  Καλησπέρα, μπορώ να φυτέψω Αμπέλοψη ή κισσό σε φράχτη στην Ήπειρο υψόμετρο περίπου 600 μέτρα; Άλλες προτάσεις;

 4. Γεωργία Χατζηγρηγοριου
  08/05/2022

  Καλησπέρα σας, ενδιαφέρομαι για βολβούς από το φυτό που είναι στο νούμερο 5. Πέστε μου τιμή για να σας πω πόσα θα πάρω. Θερμή παράκληση να είναι το Ίδιο που βλέπω στη φωτογραφία του 5. Όπως καταλαβαίνετε επίτηδες δεν αναφέρω το όνομά του, επειδή ο καθένας το λέει αλλιώς.

  • Καλησπέρα Γεωργία. Η ιστοσελίδα μας είναι ενημερωτική και δίνει συμβουλές σε όσους ασχολούνται με την κηπουρική και δεν ασχολείται με την εμπορία προϊόντων.

 5. Νίκος
  12/04/2021

  Καλησπέρα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν κι ο ραφιολέπις αντέχει στο κρύο όπως μου είπαν σε ένα φυτώριο.

 6. ΑΡΙΣΤΈΑ ΡΟΎΤΗ
  21/09/2020

  Παρακαλώ γνωστοποίησε φυτά με άνθη για κήπο για την περιοχή της Ηπείρου κοντά στα Ιωάννινα. Υψόμετρο 240 μ.περίπου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *