εικόνα

10 φυτά κατάλληλα για φράχτη

10 φυτά κατάλληλα για φράχτη

10 φυτά κατάλληλα για φράχτη

Έφτασε η στιγμή που θέλουμε να φτιάξουμε έναν φυτοφράχτη. Τι φυτά επιλέγουμε; Καταρχήν, ο φυτικός φράχτης μπορεί να αντικαταστήσει έναν παραδοσιακό ξύλινο ή χτιστό φράχτη, αλλά μπορεί και να συνυπάρξει μαζί του. Ένας φράχτης με φυτά δίνει χρώμα και πνοή και παράλληλα λειτουργεί ως μία όμορφη και φυσική περίφραξη για τον σπίτι μας. Ένας ψηλός φράχτης μπορεί επίσης να μας προσφέρει σκια το καλοκαίρι, να μειώσει τον εξωτερικό θόρυβο και τους ρύπους του δρόμου και να διασφαλίσει την ιδιωτικότητα της προσωπικής μας ζωής από τα μάτια των περαστικών.

 

Η δημιουργία φράχτη στο σπίτι, στον κήπο και στο μπαλκόνι, χρειάζεται σωστό σχεδιασμό και φυσικά την κατάλληλη επιλογή φυτών που ταιριάζουν στον χώρο και εξυπηρετούν τις ανάγκες μας. Αρχικά, θα πρέπει να αποφασίσουμε τον τύπο του φράχτη που θα διαμορφώσουμε. Θέλουμε ένα χαμηλό ή ένα ψηλό φράχτη; Θέλουμε ένα φράχτη με φυτά που δεν θα χάνουν το φύλλωμα τους το χειμώνα; Μας αρέσει ο φράχτης μας να έχει πλούσια άνθοφορία ή μας αρκεί ένα βαθύ γυαλιστερό πράσινο φύλλωμα; Αν φυτέψουμε αναρριχώμενα φυτά πού θα απλωθούν; Έχουμε φτιάξει υποστήλωση; Κι ακόμα, τι συνθήκες επικρατούν στη περιοχή που θα φυτέψουμε το φράχτη; Έχει παγωνιές, έχει βοριάδες και τα καλοκαίρια πόσο ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες; Θα φυτέψουμε στο χώμα ή θα χρησιμοποιήσουμε μεγάλες γλάστρες; Κι ύστερα είναι και το πότισμα του φράχτη. Πόσο διαθέσιμο είναι το νερό, ειδικά σε εξοχικά τους καλοκαιρινούς μήνες;

 

Για τη δημιουργία φράχτη στον κήπο, μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε καλλωπιστικούς θάμνους και αναρριχώμενα φυτά κατάλληλα για φράχτη. Τα αναρριχώμενα φυτά αν και χρειάζονται κάποια υποστήριξη για να αναρριχηθούν, δίνουν γρήγορα αποτελέσματα καθώς αναπτύσσονται ταχύτερα. Από την άλλη, τα θαμνώδη φυτά, αν και αναπτύσσονται λίγο πιο αργά, είναι πολύ ανθεκτικά και δεν χρειάζονται ιδιαίτερη στήριξη. Συνήθως φυτεύονται σε κοντινές αποστάσεις δίνοντας μία πολύ συμπαγή κάλυψη του φράχτη και ένα εξαιρετικό καλλωπιστικό αποτέλεσμα. Προχωράμε στην επιλογή των κατάλληλων φυτών για φράχτη.

 

Αγγελική

 

Η αγγελική είναι από τα δημοφιλέστερα φυτά για φράχτη και όχι τυχαία! Αειθαλής θάμνος με πλούσιο γυαλιστερό πράσινο φύλλωμα που τον στολίζουν μικρά κρεμ-λευκά λουλούδια. Η αγγελική προσφέρεται για φράχτη χαμηλού και μεσαίου ύψους ανάλογα με το κλάδεμα που θα κάνουμε. Ιδανικό φυτό για όλους τους τύπους των εδαφών, ακόμη και για παραθαλάσσιες περιοχές, η αγγελική είναι ανθεκτική τόσο σε ήλιο όσο και σε σκιά, σε παγωνιά και χαμηλές θερμοκρασίες ακόμα και σε ξηρό καλοκαίρι και καύσωνα. Δεν θα μας απογοητεύσει ποτέ.

 


Αγγελική, λαμπερή και παραθαλάσσια
Αγγελική, λαμπερή και παραθαλάσσια


 

Πικροδάφνη

 

Άλλη μια εξαιρετική επιλογή! Η πικροδάφνη είναι ένας από τους πιο ευπροσάρμοστους αειθαλής θάμνους, για να δημιουργήσουμε φράχτες μεσαίου ύψους με πλούσιο φύλλωμα και εντυπωσιακή ανθοφορία. Ανθεκτική και σε παραθαλλάσιες φυτεύσεις αλλά και στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που η πικροδάφνη επιλέγεται για φράχτες στις εθνικές οδούς της χώρας. Αν όμως έχουμε κατοικίδιο στο σπίτι καλύτερα να επιλέξουμε κάποιο άλλο φυτό για φράχτη, καθώς η πικροδάφνη είναι επικίνδυνο φυτό για γάτες και για σκύλους.

 


Πικροδάφνη, εντυπωσιακή και επικίνδυνη
Πικροδάφνη, εντυπωσιακή και επικίνδυνη


 

Πυξάρι

 

Μην ξεχάσουμε φυσικά και το πυξάρι, ένας από τους πιο αγαπημένους θάμνους που χρησιμοποιούμε για χαμηλού και μεσαίου ύψους φράχτες. Επιλέγεται συχνά από τους κηποτέχνες, λόγω του συμπαγούς πλούσιου πράσινου φυλλώματος που διαθέτει και την ανθεκτικότητα του σε ασθένειες. Αρκετά προσαρομοστικό σε όλα τα εδάφη και με λιγοστές καλλιεργητικές φροντίδες, το πυξάρι μπορεί να φυτάσει σε ύψος μέχρι τα 3 μέτρα. Αν θέλουμε χαμηλότερο ύψος και περισσότερη πλευρική ανάπτυξη κλαδεύουμε την άνοιξη τις κορυφές του φυτού.

 


Πυξάρι, καλλωπιστικός θάμνος
Πυξάρι, καλλωπιστικός θάμνος


 

Φωτίνια

 

Η φωτίνια είναι αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος που στολίζει με την ιδιαίτερη διχρωμία κόκκινου και πράσινου δημιουργώντας μοναδικούς φράχτες για πλατείες αλλά και τον κήπο μας. Το έντονο κόκκινο χρώμα συναντάται στα νεαρά φύλλα του θάμνου που βγαίνουν την άνοιξη. Σταδιακά το φύλλωμα θα πάρει σκούρο πράσινο χρώμα μέσα στο φθινόπωρο. Ανθεκτικό φυτό η φωτίνια σε όλα τα έδαφη, κατάλληλη και για παραθαλάσσιες φυτεύσεις, έχει μέτριο ρυθμό ανάπτυξης που φτάνει σε ύψος τα 2-3 μέτρα.

 


4 μυστικά για φωτίνια
Συμβουλές φροντίδας για τη φωτίνια


 

Λιγούστρο

 

Λιγούστρο, άλλος ένας καλλωπιστικός αεθαλής θάμνος που ειναι πολύ διαδεδομένος για φράχτες, σε κήπους, σε πάρκα αλλά και διαχωριστικά δρόμων στις πόλεις. Το λιγούστρο αναπτύσσεται σχεδόν σε όλους τους τύπους εδαφών, αρκεί να μην βρίσκεται πολύ κοντά σε παραθαλάσσιες περιοχές. Αντέχει τις υψηλες θερμοκρασίε και παρουσιάζει καλύτερη ανάπτυξη όταν ποτίζεται κατα την διάρκεια του καλοκαιριού. Η γρήγορη ανάπτυξη του λιγούστρου σε συνδυασμό με αυστηρά κλαδέματα μπορεί να δημιουργήσει φράχτη που φθάνει σε ύψος 2-3 μέτρα.

 


Λιγούστρο, καλλωπιστικός θάμνος για φράχτη
Λιγούστρο, καλλωπιστικός θάμνος για φράχτη


 

Ελαίαγνος

 

Ο ελαίαγνος δημιουργεί έναν εντυπωσιακό φράχτη με έντονο σκούρο ή κιτρινοπράσινο φύλλωμα όλο το χρόνο. Κι επιπλέον τους φθινοπωρινούς μήνες γεμίζει με άνθη που βγάζουν ένα έντονο γλυκό άρωμα. Αρκετά ανθεκτικός και προσαρμοστικός σε εδάφη αμμώδη, ξηρά ή με μεγάλη αλατότητα, ο ελαίαγνος μπορεί να φτάσει μέχρι τα 3 μέτρα σε ύψος. Αν θέλουμε να δώσουμε στον φράχτη μας πιο συμπαγή μορφή, καλό είναι να ξεκινήσουμε να κλαδεύουμε τον ελαίαγνο όταν βρίσκεται σε μικρή ηλικία, καθώς όσο αναπτύσσεται παίρνει ένα ακανόνιστο σχήμα που σχετικά δύσκολα διαμορφώνεται.

 


Ελαίαγνος, ένας ξεχωριστός καλλωπιστικός θάμνος
Ελαίαγνος, ένας ξεχωριστός καλλωπιστικός θάμνος


 

Τούγια

 

Κι η τούγια φυσικά μας δίνει εξαιρετικούς μεσαίους ή ψηλούς φράχτες που χαρακτηρίζονται από πλούσιο φύλλωμα σε έντονο πράσινο χρώμα και κόμη σε χαρακτηριστικό πυραμιδοειδές σχήμα. Καλλωπιστικός θάμνος που μπορεί να θεωρηθεί και μικρό δέντρο, η τούγια είναι ανεκτική στην αλατότητα του εδάφους και μπορεί να φυτευτεί κοντά στη θάλασσα ή και για διαχωριστικά δρόμων καθώς είναι ανθεκτική σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής λίπανσης. Αν και η τούγια έχει αργή ανάπτυξη, το τελικό αποτέλεσμα σίγουρα θα μας ανταμείψει.

 


Συμβουλές φροντίδας για την τούγια
Συμβουλές φροντίδας για την τούγια


 

Ρυγχόσπερμο

 

Από τα πιο γνωστά αναρριχώμενα φυτά, το ρυγχόσπερμο αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή για δημιουργία φράχτη. Με σημαντική καλλωπιστική αξία χάρη στο ωραίο φύλλωμα και τα αρωματικά λουλούδια του, έχει ταχεία ανάπτυξη και μπορεί να αναρριχηθεί σε ύψος που ξεπερνά τα 5 μέτρα και να δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό φράχτη. Το ρυγχόσπερμο είναι ανθεκτικό σε όλους τους τύπους των εδαφών, ακόμα και σε παραθαλάσσιες φυτεύσεις, αντέχει στην παγωνιά του χειμώνα αλλά και στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Το μόνο που θα χρειαστεί είναι ένα ελαφρύ κλάδεμα, κάθε χρόνο, για να διατηρήσουμε το σχήμα του και να μην ξεφύγει η ανάπτυξη του.

 


Ρυγχόσπερμο, ένα ανθεκτικό αναρριχώμενο φυτό
Ρυγχόσπερμο, ένα ανθεκτικό αναρριχώμενο φυτό


 

Στεφανωτή

 

Η στεφανωτή δεν μας μαγεύει μόνο με την ομορφιά και την γλυκιά μυρωδιά της, άλλα αποτελεί και μια εξαιρετική επιλογή για φράχτη. Αν και έχει πιο αργή ανάπτυξη σε σχέση με άλλα αναρριχώμενα φυτά, η στεφανωτή μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τα 4 μέτρα ύψος. Είναι σημαντικό να επιλέξουμε ένα σημείο ημισκιερό για τη στεφανωτή, μιας και είναι ευαίσθητη στην απευθείας επαφή με τον ήλιο, ενώ θα πρέπει επίσης να προφυλαχθεί από παγωνιά και βοριάδες. Η στεφανωτή δεν απαιτεί ιδιαίτερα κλαδέματα, φροντίζουμε μόνο να κόβουμε τα κλαδιά που προεξέχουν για να διατηρήσουμε το σχήμα της.

 


Στεφανωτή, αναρριχώμενο φυτό με αρωματικά άνθη
Στεφανωτή, αναρριχώμενο φυτό με αρωματικά άνθη


 

Καπένσια

 

Αν θέλουμε να διαμορφώσουμε ένα φράχτη με έντονο χρώμα, η καπένσια είναι η πιο κατάλληλη επιλογή! Με τα μοναδικά πορτοκαλί λουλούδια της σε σχήμα τρομπέτας και την γρήγορη ανάπτυξη της, η καπένσια θα μας χαρίσει έναν όμορφο φράχτη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα που μπορεί να φτάσει και τα 10 μέτρα. Τόσο στον ήλιο όσο και στην σκιά, η καπένσια αναπτύσσεται το ίδιο καλά ενώ προσαρμόζεται σε πολλούς τύπους εδαφών. Να μην ξεχνάμε μόνο να κλαδεύουμε την καπένσια στις αρχές της άνοιξης και του φθινοπώρου για να κρατήσούμε υπο έλεγχο το συμπαγές σχήμα του φράχτη μας.

 


Καπένσια, αναρριχώμενο φυτό με γρήγορη ανάπτυξη
Καπένσια, αναρριχώμενο φυτό με γρήγορη ανάπτυξη


 

Δες ακόμα πληροφορίες για φυτά με έντονο άρωμα, φυτά που καθαρίζουν τον αέρα του σπιτιού, φυτά που διώχνουν τα κουνούπια, φυτά που αντέχουν σε παραθαλάσσιες περιοχές, φθινοπωρινά λουλούδια, καθώς και φυτά που αντέχουν στη σκια στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.