25 φυτά κατάλληλα για φράχτη
Κάθε φορά που σχεδιάζουμε να φυτέψουμε έναν κήπο, ένα από τα πιο σημαντικά θέματα είναι η επιλογή των κατάλληλων φυτών για τον φράκτη που θα βρίσκεται περιμετρικά του κήπου αλλά και σε εσωτερικά σημεία που θα λειτουργούν ως διαχωριστικά τμήματα. Ο φυτικός φράχτης παρουσιάζει αρκετά πλεονεκτήματα και μπορεί να αντικαταστήσει έναν παραδοσιακό ξύλινο ή χτιστό φράχτη αν και σε πολλές περιπτώσεις θα παρατηρήσουμε ότι μπορεί και να συνυπάρξει μαζί του τοσο σε λειτουργικό άσο και σε αισθητικό επίπεδο.
Ένας καλά διαμορφωμένος φράχτης με εντυπωσιακά φυτά δίνει χρώμα και πνοή στον κήπο μας και παράλληλα λειτουργεί ως μία όμορφη και φυσική περίφραξη για τον σπίτι μας. Επιπλέον, ένας ψηλός φράχτης μπορεί επίσης να μας προσφέρει σκιά το καλοκαίρι, να προστατεύσει από τον αέρα, να μειώσει τον εξωτερικό θόρυβο και τους ρύπους του δρόμου και να διασφαλίσει την ιδιωτικότητα της προσωπικής μας ζωής από τα μάτια των περαστικών.
Για τη δημιουργία του φράχτη μπορούμε να επιλέξουμε καλλωπιστικούς και αρωματικούς θάμνους, καλλωπιστικά και καρποφόρα δέντρα καθώς και εξαιρετικά αναρριχώμενα φυτά.
Τι προσέχουμε κατά τον σχεδιασμό ένος φράχτη;
Η δημιουργία ενός φράχτη στο σπίτι, στον κήπο και στο μπαλκόνι, χρειάζεται σωστό σχεδιασμό και φυσικά την κατάλληλη επιλογή φυτών που ταιριάζουν στον χώρο.
Αρχικά, θα πρέπει να αποφασίσουμε τον τύπο του φράχτη που θα διαμορφώσουμε και πως εξυπηρετεί τις ανάγκες μας. Θέλουμε ένα χαμηλό ή ένα ψηλό φράχτη; Θέλουμε ένα φράχτη με φυτά που δεν θα χάνουν το φύλλωμα τους το χειμώνα; Μας αρέσει ο φράχτης μας να έχει πλούσια άνθοφορία για μεγάλο διάστημα του χρόνου ή αρκεί ένα βαθύ γυαλιστερό πράσινο φύλλωμα; Αν φυτέψουμε αναρριχώμενα φυτά έχουμε φτιάξει την κατάλληλη υποστήλωση για να αναρριχηθούν χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα; Επίσης, έχουμε επιλέξει τα κατάλληλα φυτά που θα ανταποκριθούν στις συνθήκες της περιοχής, είτε πρόκειται για παγωνιές και βοριάδες είτε για υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριoύ;
Kαι για το τέλος, θα πρέπει να σκεφτούμε τι ανάγκες σε φροντίδα ως προς το πότισμα, τη λίπανση, το κλάδεμα, την προστασία από ασθένειες και έντομα έχουν τα φυτά που θα επιλέξουμε για την διαμόρφωση του φράχτη μας.
α) Θάμνοι κατάλληλοι για δημιουργία φράχτη
Μια βασική κατηγορία φυτών για να επιλέξουμε για την δημιουργία φράχτη είναι οι καλλωπιστικοί και αρωματικοί θάμνοι. Tα θαμνώδη φυτά, αν και μαγαλώνουν κάπως πιο αργά, παρουσιάζουν αρκετά πλεονέκτήματα, καθώς είναι πολύ ανθεκτικά, δεν χρειάζονται ιδιαίτερη καλλιεργητική φροντίδα ενώ δεν απαιτούν και ιδιαίτερη στήριξη για να αναπτυχθούν. Συνήθως φυτεύουμε τους θάμνους σε σχετικά κοντινές αποστάσεις για να εξασφαλίσουμε μία πολύ συμπαγή κάλυψη του φράχτη και ένα εξαιρετικό καλλωπιστικό αποτέλεσμα για χαμηλού ή μεσαίου ύψους φράχτες. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά την επιλογή των κατάλληλων θάμνων που επιλέξαμε για να δημιουργήσουμε έναν εξαιρετικό φυτικό φράχτη.
1. Αγγελική
Η αγγελική είναι από τα δημοφιλέστερα φυτά για φράχτη και όχι τυχαία! Αειθαλής θάμνος με πλούσιο γυαλιστερό πράσινο φύλλωμα που τον στολίζουν μικρά κρεμ-λευκά λουλούδια. Η αγγελική προσφέρεται για φράχτη χαμηλού και μεσαίου ύψους ανάλογα με το κλάδεμα που θα κάνουμε. Ιδανικό φυτό για όλους τους τύπους των εδαφών, ακόμη και για παραθαλάσσιες περιοχές, η αγγελική είναι ιδανική για φράχτη της εξοχικής μας κατοικίας. Ανθεκτική τόσο σε ήλιο όσο και σε σκιά, σε παγωνιά και χαμηλές θερμοκρασίες ακόμα και σε ξηρό καλοκαίρι και καύσωνα. Δεν προσβάλλεται εύκολα από ασθένειες και έντομα εκτός από την ψώρα και τον ψευδόκοκκο.
2. Πικροδάφνη
Άλλη μια εξαιρετική επιλογή θάμνου για την δημιουργία φράκτη είναι η αγαπημένη ας πικροδάφνη. Η πικροδάφνη είναι ένας από τους πιο ευπροσάρμοστους αειθαλής θάμνους με αρκετά γρήγορη ανάπτυξη. Φυτεύοντας πικροδάφνες, μπορούμε για να δημιουργήσουμε φράχτες μεσαίου ύψους με πλούσιο φύλλωμα και εντυπωσιακή και παρατεταμένη ανθοφορία. Η αγγελική είνια ανθεκτική και σε παραθαλλάσιες φυτεύσεις καθώς είναι ανθεκτική στα υδοροσταγονίδια της θάλασσας και στην ατμοσφαιρική ρύπανση μέσα στις πόλεις. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που η πικροδάφνη επιλέγεται για φράχτες στις εθνικές οδούς της χώρας.
3. Πυξάρι
Μην ξεχάσουμε φυσικά και το πυξάρι, ένας από τους πιο αγαπημένους θάμνους που χρησιμοποιούμε για χαμηλού και μεσαίου ύψους φράχτες. Επιλέγεται συχνά από τους κηποτέχνες, λόγω του συμπαγούς πλούσιου πράσινου φυλλώματος που διαθέτει και την ανθεκτικότητα του σε ασθένειες. Αρκετά προσαρομοστικό σε όλα τα εδάφη και με λιγοστές καλλιεργητικές φροντίδες, το πυξάρι μπορεί να φυτάσει σε ύψος μέχρι τα 3 μέτρα. Αν θέλουμε χαμηλότερο ύψος και περισσότερη πλευρική ανάπτυξη κλαδεύουμε την άνοιξη τις κορυφές του φυτού.Το πυξάρι δεν είναι κατάλληλο να φυτευτεί σε παραθαλάσσια μέρη, καθώς είναι ευαίσθητο στην αλμύρα της θάλασσας ενώ είναι ευαίσθητο και στους ατμοσφαιρικούς ρύπους και γι’ αυτό δεν είναι κατάλληλο ως διαχωριστικό λεωφόρων και εθνικών οδών.
4. Φωτίνια
Η φωτίνια είναι αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος που στολίζει με την ιδιαίτερη διχρωμία κόκκινου και πράσινου δημιουργώντας μοναδικούς φράχτες για πλατείες αλλά και τον κήπο μας. Το έντονο κόκκινο χρώμα συναντάται στα νεαρά φύλλα του θάμνου που βγαίνουν την άνοιξη. Σταδιακά το φύλλωμα θα πάρει σκούρο πράσινο χρώμα μέσα στο φθινόπωρο. Ανθεκτικό φυτό η φωτίνια σε όλα τα έδαφη, κατάλληλη και για παραθαλάσσιες φυτεύσεις, έχει μέτριο ρυθμό ανάπτυξης που φτάνει σε ύψος τα 2-3 μέτρα. Η φωτίνια, αν μείνει ακλάδευτη την άνοιξη, γεμίζει Απρίλιο – Μάιο από λευκά αρωματικά άνθη. Τα άνθη της φωτίνιας καταλήγουν αργότερα σε κόκκινους καρπούς που ωριμάζουν μες στο φθινόπωρο και παραμένουν στο φυτό μέχρι τον χειμώνα.
5. Λιγούστρο
Λιγούστρο, άλλος ένας καλλωπιστικός αεθαλής θάμνος που ειναι πολύ διαδεδομένος για φράχτες, σε κήπους, σε πάρκα αλλά και διαχωριστικά δρόμων στις πόλεις. Το λιγούστρο αναπτύσσεται σχεδόν σε όλους τους τύπους εδαφών, αρκεί να μην βρίσκεται πολύ κοντά σε παραθαλάσσιες περιοχές. Αντέχει τις υψηλες θερμοκρασίε και παρουσιάζει καλύτερη ανάπτυξη όταν ποτίζεται κατα την διάρκεια του καλοκαιριού. Η γρήγορη ανάπτυξη του λιγούστρου σε συνδυασμό με αυστηρά κλαδέματα μπορεί να δημιουργήσει φράχτη που φθάνει σε ύψος 2-3 μέτρα.Το λιγούστρο παρουσιάζει εξαιρετική αντοχή και στην ατμοσφαιρική ρύπανση και γι’ αυτό οι αρχιτέκτονες τοπίου το επιλέγουνε ως διαχωριστικό σε δρόμους, λεωφόρους και εθνικές οδούς.
6. Ελαίαγνος
Ο ελαίαγνος δημιουργεί έναν εντυπωσιακό φράχτη με έντονο σκούρο ή κιτρινοπράσινο φύλλωμα όλο το χρόνο. Κι επιπλέον τους φθινοπωρινούς μήνες γεμίζει με άνθη που βγάζουν ένα έντονο γλυκό άρωμα. Αρκετά ανθεκτικός και προσαρμοστικός σε εδάφη αμμώδη, ξηρά ή με μεγάλη αλατότητα, ο ελαίαγνος μπορεί να φτάσει μέχρι τα 3 μέτρα σε ύψος. Αν θέλουμε να δώσουμε στον φράχτη μας πιο συμπαγή μορφή, καλό είναι να ξεκινήσουμε να κλαδεύουμε τον ελαίαγνο όταν βρίσκεται σε μικρή ηλικία, καθώς όσο αναπτύσσεται παίρνει ένα ακανόνιστο σχήμα που σχετικά δύσκολα διαμορφώνεται Υπάρχουν ποικιλίες ελαίαγνου με αποχρώσεις πράσινου φυλλώματος, καθώς και ποικιλίες πανασέ με διχρωμία του φυλλώματος, όπως πράσινο με κίτρινο. Ο ελαίαγνος ανθίζει λίγο καθυστερημένα το φθινόπωρο και ακολουθούν οι μικροί κόκκινοι καρποί του, την περίοδο του χειμώνα.
7. Λεβάντα
Ένα πολύ δημοφιλές αρωματικό φυτό για δημιουργία ενος χαμηλού φράχτη είναι και η λεβάντα καθώς είναι από τα ψηλότερα αρωματικά φυτά που φθάνουν το ένα μέτρο . Με μικρές απαιτήσεις σε νερό, η λεβάντα μας προσφέρει υπέροχο άρωμα των λουλουδιών της. Η λεβάντα χρειάζεται πότισμα μια φορά τη βδομάδα, ενώ η υπερβολική υγρασία μπορεί να δημιουργήσει ξηράνσεις και σαπίσματα στα φύλλα.. Πάντως, όπως τα περισσότερα αρωματικά φυτά, η λεβάντα μπορεί να φυτευτεί στον κήπο μας αλλά μπορεί να καλλιεργηθεί με επιτυχία σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας. Η λεβάντα στη φύση αυτοφύεται σε εδάφη φτωχά, βραχώδη και ξηρά, ενώ δεν αναπτύσσεται καλά σε υγρά και βαριά εδάφη καθώς παρουσιάζει σαπίσματα στις ρίζες. Αναζητεί ηλιόλουστες θέσεις, αν και μπορεί να αναπτυχθεί και σε ημισκιερά σημεία, είναι ανθεκτική στο ζεστό ξηροθερμικό περιβάλλον ενώ αντέχει και στην παγωνιά του χειμώνα.
8. Δεντρολίβανο
Ακόμη ένα αρωματικό φυτό που επιδεικνύει υψηλή ανθεκτικότητα στον ήλιο και στη ζέστη και μπορεί να αποτελέσει ΄μία καλή επιλογή για χαμηλή μπορντούρα είναι το δεντρολίβανο. Ξυλώδης, πολυετής, αρωματικός θάμνος με βελονοειδή φύλλα, το δεντρολίβανο εντυπωσιάζει με τα μπλε αρωματικά άνθη που εμφανίζονται την άνοιξη και το καλοκαίρι. Το δεντρολίβανο αναπτύσσεται εύκολα και καλλιεργείται στις περιοχές με μεσογειακό κλίμα και ηλιόλουστο ξηροθερμικό περιβάλλον, όπου φθάνει μέχρι και το ύψος των δύο μέτρων. Το δεντρολίβανο είναι ανθεκτικό στην παγωνιά και τις χαμηλες θερμοκρασίες ενώ αν θέλουμε να μεταφυτέψουμε στον κήπο μας, προτιμούμε ελαφρά εδάφη με καλή αποστράγγιση και ουδέτερο pH.
β) Δέντρα κατάλληλα για δημιουργία φράκτη
Για τη δημιουργία ψηλότερου φράκτη, μπορούμε να επιλέξουμε ακόμη και καλλωπιστικά και καρποφόρα δέντρα. Η φύτευση δεντρών προσφέρει ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα και μια ανθεκτική επιλογή για πολλά χρόνια, ενώ παράλληλα λόγω του βαθυ ριζικού συστήμαςτος τις περισσότερες φορές έχουμε εξοικονόμηση νερού όταν τα δέντρα μας μεγαλώσουν αρκετά. Βέβαια, θα πρέπει να προσέξουμε γιατί κάποια δέντρα σχηματίζουν εκτεταμένο και σκληρό ριζικό σύστημα και μπορεί να δημουργηθεί σοβαρό πρόβλημα σε πέτρινους ή τσιμεντένιους τοίχους καθώς και σε πλακόστρωτα.
9. Τούγια
Κι η τούγια φυσικά μας δίνει εξαιρετικούς μεσαίους ή ψηλούς φράχτες που χαρακτηρίζονται από πλούσιο φύλλωμα σε έντονο πράσινο χρώμα και κόμη σε χαρακτηριστικό πυραμιδοειδές σχήμα. Καλλωπιστικός θάμνος που μπορεί να θεωρηθεί μικρό δέντρο, η τούγια είναι ανεκτική στην αλατότητα του εδάφους και μπορεί να φυτευτεί κοντά στη θάλασσα ή και για διαχωριστικά δρόμων καθώς είναι ανθεκτική σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής λίπανσης. Αν και η τούγια έχει αργή ανάπτυξη, το τελικό αποτέλεσμα σίγουρα θα μας ανταμείψει. Συνήθως συναντάμε δύο είδη τούγιας, την ανατολική τούγια με σφαιρικό πλατύ σχήμα και τη δυτική τούγια με πυραμιδοειδές σχήμα. Θα βρούμε νάνες ποικιλίες τούγιας με ύψος 1-2 μέτρα αλλά και αυτές που ξεπερνούν σε ύψος τα δέκα μέτρα.
10. Λέιλαντ
Και το κυπαρίσσι λέιλαντ είναι ένα από τα πιο δημοφιλή καλλωπιστικό φυτό με πολύ γρήγορη ανάπτυξη που φυτεύεται για μεσαίου η μεγαλυτεου ύψους φράχτες. Το λειλαντα Έχει χαρακτηριστικό έντονο πράσινο φύλλωμα και τα κλαδιά του αναπτύσσονται διαμορφώνοντας ένα ξεχωριστό πυραμιδοειδές σχήμα. Το λέιλαντ είναι δέντρο ψυχρού κλίματος και ευδοκιμεί καλύτερα στη βόρεια Ελλάδα καθώς και σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές. Πάντως το λέιλαντ είναι σχετικά ανθεκτικό στην αλατότητα και μπορεί να φυτευτεί κοντά στη θάλασσα. Αντέχει και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, στη ζέστη του καλοκαιριού, στην παγωνιά του χειμώνα ακόμη και σε δυνατούς ανέμους. Φυτεύεται τόσο σε ηλιόλουστες όσο και σε ημισκιερές θέσεις είτε στον κήπο είτε σε γλάστρα.
11. Γκολντ κρεστ
Συνεχίζουμε και με τα γκολν κρεστ, τα δημοφιλή κιτρινοπράσινα κωνοφόρα δέντρα που συναντάμε σε εντυπωσιακούς φράκτες σε εξοχικές κατοικίες και σε σπίτια. Τα γκολντ κρεστ είναι μεγάλα δέντρα που φτάνουν σταδιακά σε ύψος 6-8 μέτρων και έχουν διάμετρο 2-4 μέτρων, ενώ αν τρίψουμε τα φύλλα τους, δίνουν ένα απαλό άρωμα λεμονιού, γι’ αυτό άλλωστε τα λέμε και λεμονοκυπάρισσα. Το γκολντ κρεστ χρειάζεται δροσερό κλίμα για να ευδοκιμήσει και προτιμάει περιοχές με κρύο χειμώνα και δροσερό καλοκαίρι. Αναπτύσσεται καλύτερα σε ηλιόλουστες θέσεις, ωστόσο μπορεί να φυτευτεί και σε ημισκιερά μέρη. Για τη φύτευση του γκολντ κρεστ χρειαζόμαστε γόνιμο χώμα, πλούσιο σε οργανική ουσία που να διαθέτει καλή αποστράγγιση.
12. Καλλωπιστική δαμασκηνιά
Εντυπωσιακός φράκτης θα μπορούσε να γίνει και με την καλλωπιστική δαμασκηνιά, το γνωστό φυλλοβόλο δέντρο, με το χαρακτηριστικό σκούρο κοκκινωπό χρώμα φύλλων. Αν και έχει μέτριο ρυθμό ανάπτυξης, ο εμφανίζει αρκετά πυκνή βλάστηση φτάνοντας σε ύψος τα 5-7 μέτρα. Η καλλωπιστική δάμασκηνιά ή προύνος όπως αλλιώς λέγεται διαθέτει μικρά, αρωματικά άνθη ρόδινου χρώματος, που εμφανίζονται για ένα μήνα περίπου στις αρχές της άνοιξης. Η καλλωπιστική δαμασηνιά αναπτύσσεται καλά σε όλα τους τύπους εδαφών, αν και προτιμά τα πλούσια, γόνιμα και καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη για να έχει καλύτερη ανάπτυξη ενώ είναι ανθεκτικός στην ξηρασία, στην ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς και στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.
13. Μουριά
Η μουριά αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα φυλλοβόλα δέντρα για δενδροστοιχίες σε αυλές, δρόμους, πάρκα, σε πόλεις και χωριά. Η μουριά χρησιμοποιείται εκτεταμένα στην κηποτεχνία για ψηλούς φράκτες λόγω της πυκνής σκιάς που δημιουργεί το πλούσιο φύλλωμα της. Η μουριά δεν έχει ιδιαίτερες προτιμήσεις ως προς τον τύπο του εδάφους, αντέχει ακόμη και σε ξηρά και παραθαλάσσια μέρη. Eυδοκιμεί καλύτερα σε γόνιμα εδάφη, που διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία και εξασφαλίζουν καλή αποστράγγιση. Η μουριά αγαπά τα ηλιοφανή σημεία του κήπου, που να είναι σχετικά προφυλαγμένα από τους δυνατούς ανέμους. Eίναι πολύ ανθεκτική στο κρύο και στην παγωνιά του χειμώνα, καθώς και σε υψηλές συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
14. Φραγκοσυκιά
Οι φραγκοσυκιές λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε νερό, μπορεί να φυτευτούν για φράχτες στις άκρες των χωραφιών αλλά και των κήπων των εξοχικών κατοικιών. Πέραν της δημιουργίας ενός πυκνού φράχτη, οι φραγκοσυκιές μπορούν να αποτελέσουν ένα φυσικό τρόπο δημιουργίας αντιπυρικής ζώνης για προστασία από τη φωτιά. Η φύτευση και καλλιέργεια της φραγκοσυκιάς, απαιτεί αμμώδη, φτωχά, ξηρά και άνυδρα εδάφη, καθώς μπορεί να επιβιώσει στην έλλειψη νερού και να ευδοκιμήσει σε ξηρόθερμικά κλίματα. Η φραγκοσυκιά είναι πολύ ανθεκτική σε συνθήκες ξηρασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς μπορεί να αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες νερού και θρεπτικών στοιχείων λόγω μειωμένης διαπνοής.
15. Χαρουπιά
Άλλη μια ενδιαφέρουσα επιλογή δέντρου για δημιουργία φράχτη σε παραθαλάσσια ή ξηροθερμική περιοχή, είναι η χαρουπιά, το εντυπωσιακό δέντρο με το πυκνό γυαλιστερό φύλλωμα που έχει πολύ μικρές απαιτήσεις σε νερό και πότισμα. Θα την συναντήσουμε σε όλους τους τύπους εδαφών ακόμα και σε ξηρά άγονα πετρώδη ασβεστολιθικά εδάφη. Αν και έχει σχετικά αργή ανάπτυξη, η χαρουπιά διαθέτει μεγάλη καλλωπιστική αξία και γιαυτό μπορεί να αξιοποιηθεί και ως δενδροστοιχία στις άκρες των δρόμων, των κήπων και των πάρκων. Εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό με ελάχιστες καλλιεργητικές φροντίδες, η χαρουπιά δεν προσβάλλεται εύκολα απο ασθένειες και έντομα.
γ) Αναρριχώμενα φυτα για δημιουργία φράχτη
Για τη δημιουργία ενός εντυπωσιακού, καλοσχηματισμένου και πυκνού φράχτη, τα αναρριχώμενα φυτά είναι μια εξαιρετική επιλογή που σίγουρα έχει να μας προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα. Τα περισσότερα αναρριχώμενα φυτά που προτείνουμε έχουν ταχεία ανάπτυξη και δίνουν πολύ γρήγορα και εξαιρετικά αποτελέσματα χαρίζοντας πλούσιο καταπράσινο φύλλωμα και στις περισσότερες περιπτώσεις εντυπωσιακή ανθοφορία. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα αναρριχόμενα φυτά θα απαιτήσουν κάποια υποστήριξη και υποστήλωση για να αναπτυχθούν και να αναρριχηθούν. Ας δούμε λοιπόν μια μεγάλη γκάμα αναρριχόμενων φυτών που θα επιλέξουμε για τον φράχτη του κήπου μας.
16. Ρυγχόσπερμο
Από τα πιο γνωστά αναρριχώμενα φυτά, το ρυγχόσπερμο αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή για δημιουργία φράχτη. Με σημαντική καλλωπιστική αξία χάρη στο ωραίο φύλλωμα και τα αρωματικά λουλούδια του, έχει ταχεία ανάπτυξη και μπορεί να αναρριχηθεί σε ύψος που ξεπερνά τα 5 μέτρα και να δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό φράχτη. Το ρυγχόσπερμο είναι ανθεκτικό σε όλους τους τύπους των εδαφών, ακόμα και σε παραθαλάσσιες φυτεύσεις, αντέχει στην παγωνιά του χειμώνα αλλά και στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Το μόνο που θα χρειαστεί είναι ένα ελαφρύ κλάδεμα, κάθε χρόνο, για να διατηρήσουμε το σχήμα του και να μην ξεφύγει η ανάπτυξη του.
17. Στεφανωτή
Η στεφανωτή δεν μας μαγεύει μόνο με την ομορφιά και την γλυκιά μυρωδιά της, άλλα αποτελεί και μια εξαιρετική επιλογή για φράχτη. Αν και έχει πιο αργή ανάπτυξη σε σχέση με άλλα αναρριχώμενα φυτά, η στεφανωτή μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τα 4 μέτρα ύψος. Είναι σημαντικό να επιλέξουμε ένα σημείο ημισκιερό για τη στεφανωτή, μιας και είναι ευαίσθητη στην απευθείας επαφή με τον ήλιο, ενώ θα πρέπει επίσης να προφυλαχθεί από παγωνιά και βοριάδες. Η στεφανωτή δεν απαιτεί ιδιαίτερα κλαδέματα, φροντίζουμε μόνο να κόβουμε τα κλαδιά που προεξέχουν για να διατηρήσουμε το σχήμα της.
18. Καπένσια
Αν θέλουμε να διαμορφώσουμε ένα φράχτη με έντονο χρώμα, η καπένσια είναι η πιο κατάλληλη επιλογή! Με τα μοναδικά πορτοκαλί λουλούδια της σε σχήμα τρομπέτας και την γρήγορη ανάπτυξη της, η καπένσια θα μας χαρίσει έναν όμορφο φράχτη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα που μπορεί να φτάσει και τα 10 μέτρα. Τόσο στον ήλιο όσο και στην σκιά, η καπένσια αναπτύσσεται το ίδιο καλά ενώ προσαρμόζεται σε πολλούς τύπους εδαφών. Να μην ξεχνάμε μόνο να κλαδεύουμε την καπένσια στις αρχές της άνοιξης και του φθινοπώρου για να κρατήσούμε υπο έλεγχο το συμπαγές σχήμα του φράχτη μας.
19. Αγιόκλημα
Άλλη μία εξαιρετική επιλογή για την δημιουργία φράχτη, είναι το αγιόκλημα το αναρριχητικό φυτό που διακρίνεται για την πλούσια ανθοφορία του, που ξεκινά τον Μάιο και διαρκεί όλο το καλοκαίρι καθώς και για το ελκυστικό άρωμα των πολύχρωμων λουλουδιών. Το αγιόκλημα είναι φυτό γρήγορης ανάπτυξης που φθάνει σε ύψος 1,5-2 μέτρα και προτιμά τις μερικώς ηλιοφανείς θέσεις από τις ηλιόλουστες. Θεωρείται ανθεκτικό φυτό, με δυνατό ριζικό σύστημα που αναπτύσσεται τόσο πλευρικά όσο και σε βάθος. Παρουσιάζει μεγάλη προσαρμοστικότητα σε όλα τα εδάφη αν και προτιμά τα πιο υγρά, είναι ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνι και παγετούς. Τέλος να σημειώσουμε ότι το αγιόκλημα δεν προσβάλλεται ιδιαίτερα από ασθένειες και έντομα.
20. Μπιγκόνια, η μεγανθής
Για εξαιρετικά γρήγορη δημιουργία ενος εντυπωσιακού φράχτη που μπορεί να φτάσει και τα 10 μέτρα, ιδανική επιλογή είναι η μπιγκόνια η μεγανθής, το αναρριχώμενο φυτό με τα μεγάλα σωληνοειδή λουλούδια σε αποχρώσεις μεταξύ του πορτοκαλί και του κόκκινου. Η μπιγκόνια μεγανθής είναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό που αποτελεί εξαιρετική επιλογή για δημιουργία φυτικού φράχτη, με πλούσια ανθοφορία που διαρκεί από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου ενώ΄χρειάζεται εκτεταμένη ηλιοφάνεια για να μας δώσει πολλά λουλούδια. Παρουσιάζει μεγάλη ανθεκτικότητα στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, σε ξηρασία και σε συνθήκες καύσωνα, ενώ αντίθετα είναι αρκετά ευαίσθητη στην παγωνιά του χειμώνα και στους δυνατούς βοριάδες.
21. Βουκαμβίλια
Και η πολυαγαπημένη βουκαμβίλια ένα από τα ομορφότερα αναρριχώμενα φυτά της άνοιξης και του καλοκαιριού μπορεί να φυτευτεί για τη δημιουργία ενός υπέροχου φράχτη. Με εντυπωσιακά λουλούδια σε κόκκινες, μωβ, ροζ, λευκές και πορτοκαλί αποχρώσεις, η βουκαμβίλια έχει προσαρμοστεί υπέροχα στο μεσογειακό περιβάλλον και μπορεί να ξεπεράσει σε ύψος τα δέκα μέτρα αν έχει ηλιοφάνεια. Είναι αρκετά ευαίσθητη στο κρύο και στον αέρα, γι’ αυτό θα πρέπει να επιλέξουμε μια προφυλαγμένη θέση από βοριάδες για να μπορέσει να ανθοφορήσει. Η βουκαμβίλια προτιμάει τη θάλασσα και δεν μπορεί να φυτευτεί σε πολύ ορεινά μέρη. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος, αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση.
22. Γιασεμί
Για πιο μικρούς φράχτες, μεσαίου ύψους, το υπέροχο γιασεμί είναι μία εξαιρετική επιλογή. Η ανθοφορία του ξεκινά μόλις ζεστάνει ο καιρός την άνοιξη και διατηρείται μέχρι τα πρώτα κρύα του χειμώνα. Το γιασεμί χρειάζεται μια ηλιοφανή ή ημισκιερή θέση για να έχει πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία. Είναι ανθεκτικό στη ζέστη και στην ξηρασία, χρειάζεται όμως να το προφυλάξουμε από βοριάδες καθώς είναι ευαίσθητο στην παγωνιά. Κατάλληλη εποχή μεταφύτευσης για το γιασεμί είναι η άνοιξη μετά το τέλος της παγωνιάς του χειμώνα. Τα πιο γνωστά και διαδεδομένα είδη είναι το χιώτικο γιασεμί ή μεγανθές, το πολυανθές γιασεμί, το φαρμακευτικό γιασεμί, το αραβικό γιασεμί ή φούλι, το γιασεμί το γυμνανθές με κίτρινα άνθη, το ευοσμότατο γιασεμί και το θαμνώδες γιασεμί.
23. Γλυσίνια
Για μεγάλους και εντυπωσιακούς φράχτες, η γλυσίνια είναι καταπληκτκή επιλογή. Φυλλοβόλος αναρριχώμενος θάμνος που ξεχωρίζει για τις χαρακτηριστικές κρεμαστές ταξιανθίες, σε μορφή τσαμπιού, η γλυσίνια εμφανίζει λουλούδια με απαλό άρωμα, σε διάφορες αποχρώσεις του μωβ και του μπλε, την περίοδο Απριλίου – Μαΐου ενώ να παρουσιάσει μια μικρότερη δεύτερη ανθοφορία στα μέσα του Ιουνίου. Διαθέτει γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης, σχηματίζει πλούσιο φύλλωμα για σκίαση και ευδοκιμεί σε εδάφη πλούσια, βαθιά και καλά στραγγιζόμενα. Είναι ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες, όμως δεν αντέχει στους δυνατούς ανέμους. Για τη φύτευση της γλυσίνας χρειάζόμαστε σημείο με αρκετό ήλιο για να χαρίσει πλούσια ανθοφορία και πυκνή βλάστηση.
24. Κισσός
Αν θέλουμε τώρα ένα εντυπωσιακό φράχτη χωρίς να ενδιαφερόμαστε για τα λουλούδια, ο κισσός είναι μία ξεχωριστή επιλογή. Διαθέτει πολύ γρήγορη ανάπτυξη και εντυπωσιάζει με το πρασινωπό ή πρασινοκίτρινο φύλλωμα που αποτελείται από τρίλοβα ή πεντάλοβα φύλλα. Ο κισσός καταφέρνει και αναρριχάται χρησιμοποιώντας μικρές εναέριες ρίζες που συγκρατούν το φυτό σε φράχτες, σε πέργκολες, σε τοίχους και σε κιγκλιδώματα. Ο κισσός είναι εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό που προσαρμόζεται σε όλες τις συνθήκες και τις καταστάσεις. Αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες και τις υψηλές θερμοκρασίες που συναντάμε στην Ελλάδα και μπορεί να φυτευτεί σε όλους τους τύπους των εδαφών, ακόμα και σε παραθαλάσσσιες περιοχές.
25. Θουνμπέργκια
Και μια πιο ιδιαίτερη επιλογή φυτού για φράχτη, όχι τόσο πολύ διαδεδομέη είναι η θουνμπέργκια. Τροπικό αναρριχώμενο φυτό διαθέτει μικρά στρογγυλά λουλούδια σε αποχρώσεις του πορτοκαλί, κίτρινου, άσπρου, ακόμα και του μπλε, που έχουν μία χαρακτηριστική βούλα στο κέντρο του λουλουδιού. Έχοντας γρήγορη ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος τα 5-6 μέτρα η θουνμπέργκια μπορεί να φυτευτεί για να καλύψει έναν τοίχο ή μία μικρή πέγκολα. Ευδοκιμεί περισσότερο σε ηλιόλουστες θέσεις, αν και θα εμφανίσει ανθοφορία και σε ημισκιερά σημεία. Αναπτύσσεται καλύτερα σε ζεστές περιοχές που δεν έχουν βαρύ χειμώνα και μπορεί να φυτευτεί στους περισσότερους τύπους εδαφών, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
Κι ένα μυστικό για τα φυτά που φυτεύουμε σε φράχτη
Κατά την επιλογή των φυτών για φράχτη, ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που προσέχουμε είναι το πότισμα. Θα πρέπει ασφαλώς να προσδιορίσουμε πόσο διαθέσιμο νερό υπάρχει και τι ποιότητας είναι, ειδικά πρόκειται για δημιουργία φράχτη σε κήπους εξοχικών παραθαλάσσιων κατοικιών. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο να εξασφαλίσουμε αυτόματο πότισμα με σταγόνες για να έχουν τα φυτά μας ικανοποιητική ανάπτυξη και ανθοφορία, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, και παράλληλα να πετύχουμε μία ικανοποιητική εξοικονόμηση νερού.
Καλησπερα σας,
Δεν μπορώ να αποφασίσω αν είναι καλύτερο να βάλω ελαιαγνο ή σχινο για φράκτη ώστε να μην περνάει ο θόρυβος από το δρόμο και να είναι και κάτι όμορφο μια και πρόκειται για ενοικιαζόμενα δωμάτια. Βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα. Θα εκτιμουσα την άποψή σας.
Και οι δύο επιλογές είναι καλές για τη δημιουργία φράκτη. Η φύτευση σχίνου δίνει μία αίσθηση πιο άγριου τοπίου σε σχέση με τον ελαίαγνο.
Γειά σας
Έχω ένα παρτέρι 50 πόντους επί 5 μέτρα τι προτείνετε να βάλω για φράχτη να φτάνει μέχρι 3 μέτρα ύψος και να μην είναι πολύ φαρδύ?
Το ρυγχόσπερμο, ο κισσός και η αμπέλοψη είναι πολύ καλές επιλογές.
Χαίρετε και ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις συμβουλές σας, είναι πολύ χρήσιμες. Θέλω να δημιουργήσω φράχτη με φυτά σε συνδυασμό με ήδη υπάρχον συρματόπλεγμα. Θέλω να είναι 2 μέτρα ψηλός τουλάχιστον. Το πρόβλημά μου είναι ότι τα φυτά του κήπου θέλουν ήλιο και ζέστη (είναι ημιτροπικά) και τον χειμώνα δε θέλω ο φράχτης να κόβει τελείως τον ήλιο. Ο κήπος είναι μικρός και αρκετά φυτά θα είναι αναγκαστικά δίπλα στον φραχτη και θα είναι συνέχεια στη σκιά του όταν ο ήλιος είναι χαμηλά το χειμώνα. Τι μου προτείνετε; Είμαι στην πεδινή Μεσσηνία, αλλά μακριά από τη θάλασσα και με ελαφρύ παγετό μερικές νύχτες του χειμώνα. Ευχαριστώ πολύ.
Μπορείς να φυτέψεις αμπέλοψη που θα αναρριχηθεί εύκολα στο συρματόπλεγμα. Η αμπέλοψη θα ρίξει τα φύλλα της το χειμώνα και θα επιτρέπει τον ήλιο.
Γεια σας.
Σε αγροτεμάχιο στην κεντρική Εύβοια θέλω να φτιάξω αρκετά πυκνό φράχτη σε συρματόπλεγμα 1,5 μέτρο.
Έχω το εξής πρόβλημα.
Το οικόπεδο είναι ψηλά σε λόφο και το έδαφος είναι πολύ βραχώδες.
Σκεφτείτε ότι η τριβέλα που χρησιμοποίησα έσκαψε το πολύ 20-30 πόντους και σταμάτησε λόγω βράχου.
Από εκεί και πέρα ήθελε σφυρί και καλέμι για να σπάσει.
Η αποστράγγιση του νερού γινόταν με δυσκολία.
Μου είπαν ότι η πέτρα είναι κιμηλιά.
Μπορώ να βάλω κάτι που να απαιτεί μικρό βάθος και μικρή ρίζα;
Επίσης, αν όλο το οικόπεδο είναι στην ίδια κατάσταση, πώς μπορώ να φυτέψω οπωροφόρα κλπ;
Θα χρειαστώ εκσκαφέα;
Ευχαριστώ.
Για την φύτευση θα χρειαστεί εκσκαφέα και προσθήκη χώματος.
Θέλω να δημιουργήσω ένα τοιχείο ύψους ενός μέτρου μήκους 25 μέτρων γιατί ένα τμήμα του οικοπέδου έχει αυτή την υψομετρική διαφορά.
Δεν θέλω να έχει κίνδυνο ασθενειών και άρα ψεκάσματα. Ούτε πολλά ποτίσματα αν και έχω αυτόματο πότισμα
1. Μπορώ να βάλω πυξάρι;
2. Μεταξύ πυξάρι και μυρτιάς τι λέτε;
3. Τι εσείς προτείνετε;
Ευχαριστώ
Προτίμησε την μυρτιά καλύτερα.
Χαίρετε,
Θέλω να δημιουργήσω σε ένα τμήμα του χωραφιού μου συμπαγή φράκτη με ύψος 3 μέτρα. Δεν υπάρχει συρματόπλεγμα ή κάποιου είδους στηριξη και η περίμετρος θα είναι περίπου 100μ. Η περιοχή περιβάλεται από βουνά, έχει υψόμετρο 350μ με μεγάλη ηλιοφάνεια. Δεν θα ποτίζω αλλά είναι στη Δ.Ελλάδα και υπάρχει υγρασία και βροχές. Δεν θα ήθελα πικροδάφνη. Το δεντρολίβανο θα ήταν ιδανικό αλλά δεν μου αρκεί το ύψος. Εσείς τι θα επιλέγατε; Θα μπορούσε να γίνει και συνδιασμός 3-4 διαφορετικών φυτών;
Μπορείς να δοκιμάσεις βιβούρνο, ελαίαγνο και φωτίνια.
καλημερα,
Δεν αναφέρετε τις τριανταφυλλιες και θα ηθελα τη γνωμη σας κατα ποσο ειναι καλη ιδεα να φυτεψω αναρριχωμενες κατα μηκος της τσιμεντενιας μου περιφραξης(περιπου 2,5 μετρα υψος) μιας και εκτος απο τα ομορφα ανθη της, εχει και τα αγκάθια που ειναι ειναι στα θετικα μου για την περιφραξη.
ευχαριστώ
Βεβαίως, μπορείς να φυτέψεις αναρριχόμενες τριανταφυλλιές για να καλύψεις την τσιμεντένια περίφραξη.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΦΥΤΑ Η ΘΑΜΝΟΥΣ ΓΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΧΩΡΟ ΣΕ ΜΑΝΤΡΟΤΟΙΧΟ ΔΙΠΛΑ.ΕΙΧΑ ΕΝΑ ΦΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΒΓΑΛΑ ΔΙΟΤΙ ΕΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟ ΡΙΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΘΑ ΜΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ.
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μετροσίδηρο, βιβούρνο και φωτίνια που είναι ανθεκτικοί θάμνοι και δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στον τοίχο.
Καλησπέρα σας
θα ήθελα τη γνώμη σας, θέλω να μου προτείνετε φυτά για φράχτη γρήγορης ανάπτυξης που θα ακουμπήσουν πάνω σε υπάρχον συρμάτινο φράχτη. Ο φράχτης είναι 50 μέτρα μήκος 1,50 ύψος και θέλω να τον κάνω ψηλό και σχετικά πυκνό. Βρίσκομαι στο ΜΑΡΜΑΡΙ ευβοιας και απεχει απο την θάλασσα 200 μ.
Ευχαριστώ πολύ .
Η πικροδάφνη, ο μετροσίδηρος και η αγγελική είναι ασφαλείς επιλογές για παραθαλάσσιες περιοχές.
Γεια σας!Εχω μια περιφραξη τριαντα μετρα και θελω να σας ρωτησω ποια φυτα να βαλω και ποσα πρεπει να αγορασω για να κανω φραχτη που να φτανει τα δυο με τρια μετρα υψος?Επισης θα κανω εδαφοκαλυψη στο κηπο που ειναι περίπου 140 τμ. και θα ηθελα να σας ρωτησω τί είδους χαλίκι και ποση ποσοτητα πρεπει να αγορασω ώστε να μπορω να περπατάω πανω ?Ευχαριστω !
Καλησπέρα Μαρίνα. Μπορείς να φυτέψεις αμπέλοψη για γρήγορη ανάπτυξη του φράχτη. Θα χρειαστείς 7-8 φυτά τα οποία θα βάλεις σε αποστάσεις 4 μέτρων. Για το χαλίκι, θα πρέπει να δεις κάποιο κατάστημα οικοδομικών υλικών για να δεις χαλίκι της αρεσκείας σου. Για κάλυψη 140 τμ με στώση χαλικιών βάθους 5 εκατοστών, θα χρειαστείς ποσότητα περίπου 7 κυβικά μέτρα.
Καλησπέρα, θα ήθελα τη γνώμη σας, θέλω να μου προτείνετε φυτά για φράχτη γρήγορης ανάπτυξης που θα ακουμπήσουν πάνω σε υπάρχον συρμάτινο φράχτη. Ο φράχτης είναι 18 μέτρα μήκος 1,50 ύψος και θέλω να τον κάνω ψηλό και σχετικά πυκνό. Βρίσκομαι στη Ξάνθη και σε χωριό που έχει αέρα και πάχνη όλο το χειμώνα. Στα δύο μέτρα απ’ το φράχτη έχω φυτεμένες κερασιές. Ευχαριστώ πολύ για όποια απάντηση.
Καλησπέρα Ευάγγελε. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις για γρήγορη ανάπτυξη φράκτη κισσό, αμπέλοψη και ρυγχόσπερμο.
Με τι φυτό θα μπορούσα να συνδυάσω τα μπαμπού σε φράχτη; Για τη φύτευση δεν έχω πολύ περιθώριο σε πλάτος, γύρω στους 80 πόντους.
Καλημέρα Κωνσταντίνα. Θα μπορούσες να φυτέψεις τα ορθόκλαδα κυπαρίσσια ανάμερα από τα μπαμπού για να κάνεις εναλλαγή στο φράκτη.
Γειά σας!
Θα ήθελα την βοήθεια σας σε κάτι αν μπορείτε να με βοηθήσετε!
Θα ήθελα να βάλω φυτά γύρω γύρω στην περίφραξη της αυλής μου όπου έχει γκαζόν. Θέλω φυτά που να μπορώ να τ κάνω θάμνους ΑΛΛΑ οι ρίζες του να πηγαίνουν προς τα κάτω και ΟΧΙ δεξιά αριστερά.
Τι θα μου προτείνατε;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Καλημέρα Γεωργία. Μπορείς να φυτεύσεις λέιλαντ, γκολντκρεστ, κυπαρίσσι ορθόκλαδο αν θες ψηλό φράκτη και λιγούστρο και πυξάρι, αγγελική για πιο χαμηλό φράκτη.
Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να βάλω κάποιο φυτό (κατά προτίμηση αειθαλές) σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες ώστε να απομονώσω μέρος της αυλής, σε σημείο που είναι σχεδόν αποκλειστικά σκιερό (και βορεινό, αν και κάπως προστατευμένο καθότι χαμηλά). Κάτι που να φτάνει μέχρι 1.5-2 μέτρα. Τί θα μπορούσε να είναι κατάλληλο;
Καλησπέρα Απόστολε. Μπορείς να φυτέψεις αγγελική, λιγούστρο και ευγενία για να δημιουργήσεις φράκτη σε γλάστρες και ζαρντινιέρες.
Καλησπέρα ,συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία και την διάθεση να μοιραστείτε τις γνώσεις σας. Θέλω να φυτέψω λαχανικά στον κήπο μου αλλά ο γείτονας έχει καλλιέργεια με αχλάδια και από Μάρτη μέχρι Ιούνιο τα ψεκάζει με χαλκό και υποπτεύομαι με κάθε είδους φυτοφάρμακο. Υπάρχει περίπτωση ένας φυτοφράκτης να περιορίσει την επιμόλυνση;Αν ναι θα είχατε την ευγενή καλοσύνη να μου συστήσετε τι φυτά να βάλω;Ευχαριστώ.
Καλησπέρα Κώστα. Σε αυτή την περίπτωση θέλεις ένα πυκνό και σχετικά ψηλό φράκτη. Μπορείς να βάλεις λιγούστρο, αγγελική, λέιλαντ.
Καλημέρα Κώστα χρόνια πολλά και καλά όμορφα Ήθελα την συμβουλή σου για μερικά φυτά Γρηγόρης αναπτύξεις
Που να μπορώ να τους δώσω σχηματα μπάλα τετράγωνα
Κηποτεχνικης ?κάτι τέτοιο ας πούμε
Καλή χρονιά ναχουμε άντε να φύγει το 20 να ελπίζουμε σε μια καλύτερη χρονιά
Σε ευχαριστώ πολύ
Καλημέρα Αθανάσιε και καλή χρονιά να έχεις. Για να φυτεύσεις φυτά γρήγορης ανάπτυξης που να μπορείς να διαμορφώσεις και σε σχήματα μπάλας ή τετράγωνα, μπορείς να δοκιμάσεις πυξάρι, λιγούστρο και αγγελική τα οποία έχουν σχετικά γρήγορη ανάπτυξη και είναι και πολύ ανθεκτικά σε δυσμενείς συνθήκες.
Καλησπερα σας!!
Με έχετε βοηθήσει πολύ με της γνώσεις σας, σας ευχαριστώ!!
Συνεχίστε έτσι!
Σας παρακολουθώ στην σελίδα σας και διαβάζω τα άρθρα!
Θα ήθελα την βοήθεια σας, θέλω να κάνω στον κήπο μου φράχτη και δεν ξέρω ποιο απ’λα να διαλεξω ώστε να υπάρξει γρήγορη ανάπτυξη να είναι ψηλός 2 μέτρα το λιγότερο, δεν με νοιάζει αν έχει άνθος η όχι απλά να αντέχει να μην ξεραθεί εύκολα . Είμαι ανάμεσα σε βιβουρνο λουσιντουμ , πυξάρι, λιγουστρο, Αγγελικούλα, μυοπορο ισπανικό!
Τι λέτε εσείς κατά την γνώμη σας αν έχετε κάποιο να μου προτείνετε καλύτερα; Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!! Καλή συνέχεια!
Καλημέρα Κωνσταντίνε. Όλα τα είδη που αναφέρεις όπως το βιβούρνο, το πυξάρι, το λιγούστρο, η αγγελική, το μυόπορο είναι αρκετά ανθεκτικά για δημιουργία φράκτη. Δες ποιο από όλα αυτά σου αρέσει περισσότερο το φύλλωμα του.
Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την άρτια σελίδα σας. Έχω ένα ελαιόφυτο δίπλα σε ένα χείμαρρο. Το ποτάμι καταστρέφει το χωράφι μετά από ξαφνικές μεγάλες μπόρες. Φέτος καθάρισα την κοίτη από ξερά καλάμια και άλλα ξύλα για να διευκολύνω το διάβα του νερού. Έχτισα με ξερολιθιά την όχθη και θέλω να φυτέψω φυτά με πλούσιο ριζικό σύστημα πάνω απόσ την επιχωμάτωση της ξερολιθιάς ώστε να συγκρατήσω το χώμα. Τι φυτάθα μιιυ προτείνατε και σε ποιες αποστάσεις.? Ευχαριστσώ για την φιλοξενία
Καλησπέρα Παναγιώτη. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποια υδροχαρή παραποτάμια φυτά όπως κάποια είδη κύπερης, βούρλο, εκουιζέτο και πάπυρος.
Καλησπερα σας.Πραγματικα συγχαρητηρια για την σελιδα σας.Θα ηθελα να σας ρωτησω τι φυτα προτεινεται για φραχτη σε εξοχικο (αποσταση 500m απο θαλασσα) αλλα υπαρχουν τσιμεντενιες κολονες με up down φωτιστικα (ανα 3μ) και δεν θα ηθελα να καλυφθουν τελειως.Υψος 2 με 3μ
Καλησπέρα Νίκο. Για φράκτη σε ύψος 2-3 μέτρων σε παραθαλάσσια περιοχή, μπορείς να φυτέψεις βιβούρνο, φωτίνια, ελαίαγνο και πικροδάφνη. Δες αναλυτικά τη λίστα με τα κατάλληλα ανθεκτικά φυτά για παραθαλάσσιες περιοχές που έχουμε δημοσιεύσει σε σχετικό άρθρο μας.
Καλησπέρα σας, θέλω την βοήθεια και τις γνώσεις σας. Θέλω να φυτέψω έναν φράχτη να φτάνει μέχρι 3 μέτρα στο ύψος, αρκετά παχύς (για ιδιοτηκοτητα),σε μεγάλη επιφάνεια άνω των 30 μέτρων και να μεγαλώνει γρήγορα.
Τι μου προτείνετε να βάλω, σάς ευχαριστώ πολύ.
Καλησπέρα Ευάγγελε. Μπορείς να φυτεύσεις λέιλαντ για γρήγορη ανάπτυξη, γκολντ κρεστ και πικροδάφνες.
Γεια σας. Για χαμηλό φράκτη, να αντέχει την ζέστη, να μεγαλώνει γρήγορα και να έχεις ανθούς τι φυτά μου προτείνετε?
Καλησπέρα Κώστα. Μπορείς να διαμορφώσεις σε χαμηλό φράκτη το ρυγχόσπερμά αν του βάλεις ένα κατάλληλο πλαίσιο να αναρριχηθεί.
Χαίρετε. Χριστός Ἀνέστη. Συγχαρητήρια γιά τήν ἰστοσελἰδα. Εἶναι πολύ καλή.
Σήμερα ὁ γαμπρός μου μοῦ ἔφερε ἑνα ὄμορφο φυτό σέ μία γλάστρα ὕψους περίπου ἑνός μέτρου καί μοῦ εἴπε πώς ὁ ἀνθοπώλης, τοῦ τό σύστησε ὥς πετροσίδηρο. Τά φύλα του ἔχουν τό χρῶμα τῆς ἐλιᾶς ἀλλά εἶναι πιό στρογγυλεμένα. Δέν ἔχει ἄνθος. Ἔψαξα στό διαδίκτυο νά τό βρῶ νά δῶ τί περιποίηση θέλει καί δέν τό βρήκα πουθενά. Μήπως τό ξέρετε; Εὐχαριστῶ.
Καλημέρα Γιάννη. Προφανώς αναφέρεσαι στο φυτό μετροσίδηρο. Δες αναλυτικές συμβουλές για την φροντίδα του μετροσίδηρου, στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.
Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την καθοδήγηση που απλόχερα δίνετε σε όλους μας…θα ήθελα παρακαλώ τη συμβουλή σας..θα ήθελα να φυτέψω αμπελοψη για να δημιουργήσω έναν κόκκινο φράχτη περίπου 30 τρέχοντα μέτρα κ ύψους ενός…η ερώτηση είναι η εξής: πόσα φυτά θα πρέπει να φυτέψω και με ποια απόσταση… ευχαριστώ πολύ
Καλησπέρα. Η αμπέλοψη αναπτύσσεται γρήγορα και μπορείς να φυτέψεις ένα φυτό αμπέλοψης κάθε 3-4 μέτρα. Θα χρειαστείς 6-7 φυτά αμπέλοψης.
Σας ευχαριστώ πολύ για τη βοήθειά σας..να είστε πάντα καλά να μας δίνετε απλόχερα τις οδηγίες σας..
Καλησπέρα,
Θα ήθελα να δημιουργήσω φυτικό φράχτη συμπαγή και ψηλό γιά να δημιουργήσω οπτικό διαχωρισμό μεταξύ του ιδιοχρήστου μου χώρου (σημαντικού εμβαδού) και του κτίσματος της συνιδιοκτησίας. Δεν σκοπεύω να τον τοποθετήσω στα όρια, αλλά εντός του ιδιοχρήστου, πιστεύω όμως πως και πάλι θα ενοχλήσει τον πρώτο και δεύτερο όροφο.
Ποιοί είναι οι ενδεχόμενοι νομικοί περιορισμοί γιά το ύψος ενός τέτοιου φράχτη;
Ευχαριστώ
Καλησπέρα Γιώργο. Δεν έχουμε υπόψη μας τους νομικούς περιορισμούς για δημιουργία φυτικού φράκτη εντός συνιδιοκτησίας. Πιθανότατα, θα πρέπει να απευθυνθείς σε μηχανικό και σε δικηγόρο για να σε ενημερώσουν.
Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να δημιουργήσω ένα φράχτη συμπαγή που να φτάνει τα 5 μέτρα περίπου σε ύψος και να έχει μικρό πλάτος. Επίσης να μην έχει μεγάλο ριζικό σύστημα γιατί δίπλα υπάρχει μάντρα και να είναι ανθεκτικό. Σκεφτόμουν για κυπαρίσσι. Ποιο είδος κυπαρισσιού πιστεύετε ότι θα ήταν πιο κατάλληλο? Και τι άλλο φυτό προτείνετε? Ευχαριστώ.
Καλησπέρα Βασιλική. Θα μπορούσεις να φυτέψεις λέιλαντ ή και το κυπαρίσσι το μακρόκαρπα για να φτιάξεις το συμπαγή φράχτη που θέλεις με 5 μέτρα ύψος και μικρό πλάτος.
Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την εξαιρετική σας σελίδα!
Θα ήθελα τη συμβουλή σας στο εξής. Θέλω στη βεράντα μου που έχει ανατολικό προσανατολισμό και ο ήλιος την βλέπει τουλάχιστον μέχρι τις 1 το μεσημέρι, να βάλω μεγάλα ψηλά φυτά τα οποία να δημιουργήσουν ένα φυσικό “φράκτη” καθώς η βεράντα βλέπει στον δρόμο και βρίσκομαι στο ισόγειο. Τι φυτά να πάρω που να έχουν πλούσιο φύλλωμα αλλά και να αντέχουν και τον ήλιο (και τον αέρα);
Ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σας!
Καλησπέρα Γιώτα. Δες το σχετικό μας άρθρο για τα φυτά που αντέχουν στον ήλιο και το άρθρο μας για φυτά που αντέχουν στον αέρα για να επιλέξεις αυτά που σου αρέσουν.
Το σπίτι που νοικιάζω είναι φραγμενο με σιτα και δεν μου αρέσει έτσι όπως φαίνεται. Θα ήθελα λοιπόν να βάλω φυτό για φράχτη. Πόσο καιρό θα κάνει να μεγαλώσει; ποιο είναι κατάλληλο για ζέστη – κρύο και να είναι πικνο;
Μπορείς να φυτέψεις κισσό ή ρυγχόσπερμα που είναι πολύ ανθεκτικά και μεγαλώνουν γρήγορα.
Καλησπέρα, έχω φυτέψει εδώ και 1 μήνα 50 πικροδάφνες σε απόσταση 1 μέτρο και θέλω να μου προτείνετε κατάλληλο λίπασμα για την γρηγορότερη ανάπτυξη του φυτού.
Καλησπέρα Χριστόδουλε. Βάλε αυτή την περίοδο ένα υδατοδιαλυτό λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο που βοηθά στην καλή ριζοβολία των φυτών. Επίσης μπορείς να προσθέσεις εκχύλισμα φυκιών που βοηθά στην ριζοβολία των φυτών αλλά και στην αντοχή τους στην παγωνιά και τις δυσμενείς συνθήκες του χειμώνα. Την άνοιξη μπορείς να προσθέσεις υδατοδιαλυτό λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο για να βοηθήσεις την γρήγορη ανάπτυξη της πικροδάφνης.
Καλησπέρα σας , ο γείτονάς μας έσκαψε το χωράφι του πολύ κοντά στο δικό μας με αποτέλεσμα η άκρη στο λαχανόκηπο μας να απειλείται με καθίζηση. Τι μπορείτε να μας προτείνετε για στήριξη των χωμάτων αλλά μέσα σε λαχανόκηπο και με μικρό περιθώριο φυτέματος από το συρματόπλεγμα. Το χώμα είναι σκληρό και με πολλές πέτρες. Σας ευχαριστώ.
Καλησπέρα Ελένη. Θα μπορούσες να φυτέψεις κάποια αρωματικά φυτά που έχουν πλευρική ανάπτυξη όπως θυμάρι, λεμονοθύμαρο, έρπον δενδρολίβανο και θα εξασφαλίσουν την απαράίτητη εδαφοκάλυψη για να στηριχτούν τα χώματα και να μην πάθουν περαιτέρω καθίζηση.
Καλησπερα σας.Θα ηθελα να μου προτεινετε να αγορασω αναρριχωμενα φυτα για το μπαλκονι μου.Εχω φτιαξει εναν κηπο,αλλα θα ηθελα ακομα καποια τα οποια να αντεχουν στο κρυο και στην ζεστη,καθως επισης να αναρριχηθουν στο μπαλκονι.
Ευχαριστω.
Καλησπέρα Χρυσούλα. Το ρυγχόσπερ και η αμπέλοψη είναι 2 εξαιρετικά ανθεκτικές επιλογές αναρριχόμενων φυτών για να αντέχουν στο κρύο και τη ζέστη. Επίσης θα μπορέσουν να αναρριχηθούν με ευκολία στο μπαλκόνι σου.