Καπένσια, αναρριχώμενο φυτό με γρήγορη ανάπτυξη

Καπένσια, αναρριχώμενο φυτό με γρήγορη ανάπτυξη

Άλλοι τη λένε “χωνάκι” κι άλλοι “καμπανούλα”, το πραγματικό της όνομα όμως είναι καπένσια! Όπως και να την πει κανείς, η καπένσια είναι ένα ανθεκτικό αναρριχώμενο φυτό με πολύ γρήγορη ανάπτυξη που μπορεί να φτάσει μέχρι και 10 μέτρα ύψος. Αν και συνήθως χάνει τα φύλλα της το χειμώνα, εμείς θα την προτιμήσουμε λόγω των εντυπωσιακών λουλουδιων της!

Ιδανικό φυτό για να αναπτυχθεί πάνω σε πέργκολα και φράχτη μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, η καπένσια μας χαρίζει παρατεταμένη ανθοφορία σε έντονο πορτοκαλί χρώμα από την άνοιξη μέχρι τα τέλη φθινοπώρου. Και κάτι ενδιαφέρον!

Η καπένσια είναι μελισσοκομικό φυτό καθώς το επισκέπτονται οι μέλισσες για την πλούσια γύρη του, ειδικά τις εποχές του φθινοπώρου που δεν υπάρχουν τόσα πολλά φυτά ανθισμένα.

1. Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται η καπένσια;

H καπένσια είναι ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες και το ξηρό περιβάλλον, είναι ωστόσο σχετικά ευαίσθητη στο κρύο και τον παγετό. Η καπένσια αναπτύσσεται καλύτερα σε ηλιόλουστα σημεία αν και μπορεί να ευδοκιμήσει και σε ημισκιερές θέσεις προφυλαγμένες από δυνατούς ανέμους. Σχετικά με το χώμα, δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις και προσαρμόζεται σε όλους τους τύπους των εδαφών.

Αν την φυτέψουμε σε γλάστρα, θα αναπτυχθεί λιγότερο απ’ ότι θα αναπτύσσεται στο έδαφος, θα μας χαρίσει όμως εξίσου πλούσια ανθοφορία. Προμηθευόμαστε φυτόχωμα γενικής χρήσης για τη φύτευση σε γλάστρα και τοποθετούμε λεπτή στρώση χαλικιού στη βάση για καλή αποστράγγιση.

Διαφήμιση

2. Τι ανάγκες σε πότισμα, λίπανση και άλλη φροντίδα έχει η καπένσια;

Η καπένσια είναι φυτό που δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό, καθώς έχει πλούσιο ριζικό σύστημα που απλώνεται και οριζόντια και κατακόρυφα. Η καπένσια θέλει περισσότερο πότισμα την περίοδο της άνοιξης που παρουσιάζει έντονη βλάστηση και ανάπτυξη. Όταν καλλιεργούμε την καπένσια σε γλάστρα, χρειάζεται συχνότερα ποτίσματα, είδικά την περίοδο του καλοκαιριού.

Κι από λίπασμα πάντως, η καπένσια δεν θα μας πολυξοδέψει. Στις αρχές της άνοιξης προσθέτουμε πλήρες λίπασμα για να εξασφαλίσουμε πλούσιο φύλλωμα και παρατεταμένη ανθοφορία. Αν η καπένσια είναι σε γλάστρα, προσθέτουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας, μια φορά το μήνα από την άνοιξη ως τα μέσα του φθινοπώρου.

Η καπένσια αναπτύσσεται με λεπτούς βλαστούς και λεπτά ριζίδια που διαθέτει και συνήθως χρειάζεται πρόσθετη στήριξη και δεσίματα. Ειδικότερα, για να τη βοηθήσουμε να αναπτυχθεί πάνω σε τοίχο μπορούμε να προσαρμόσουμε ένα μεταλικό ή πλαστικό πλέγμα για να αναρριχηθεί πάνω το φυτό μας.

3. Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται η καπένσια;

Η καπένσια κλαδεύεται στις αρχές τη άνοιξης, αφαιρώντας ξεραμένους βλαστούς και μαραμένα λουλούδια για να διατηρήσει το συμπαγές σχήμα της και να εξασφαλίσουμε πλούσια ανθοφορία. Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η καπένσια ανθοφορεί πάνω στη νέα ανοξιάτικη βλάστηση, οπότε κατά το κλάδεμα κρατάμε τους παλιούς βλαστούς.

Ο πολλαπλασιασμός της καπένσια γίνεται με σπόρο, με πσραφυάδες και πολύ ευκολότερα με μοσχεύματα που λαμβάνονται από το φυτό τους καλοκαιρινούς μήνες. Για τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα χρησιμοποιούμε ορμόνη ριζοβολίας για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα και μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας.

4. Κι ένα μυστικό για την καπένσια

Η καπένσια είναι ένα είδος αναρριχώμενης μπιγκόνιας (Bignonia sp.) με πορτοκαλί άνθη, όπως και η μπιγκόνια μεγανθής. Δεν πρέπει ωστόσο να συγχέονται με τη γνωστή μας βιγόνια (Begonia sp.), το διάσημο λουλούδι χαμηλής ανάπτυξης, καθώς πρόκειται για εντελώς διαφορετικά φυτά.

Μπιγκόνια μεγανθής, ένα εντυπωσιακό αναρριχώμενο φυτό
Μπιγκόνια μεγανθής, ένα εντυπωσιακό αναρριχώμενο φυτό
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (11)