εικόνα

Ντιφενμπάχια, ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου

Ντιφενμπάχια, ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου

Ντιφενμπάχια, ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου

Ντιφενμπάχια, μπορεί το όνομα της να μην είναι τόσο γνωστό, ωστόσο οι περισσότεροι κατά καιρούς την έχουμε θαυμάσει σε κάποιο σπίτι ή γραφείο. Με κεντρικό βλαστό που μοιάζει με καλάμι και φτάνει σε ύψος και το ένα μέτρο, η ντιφενμπάχια διαθέτει εντυπωσιακά γυαλιστερά δερματώδη στρογγυλά ή πιο μακρόστενα φύλλα σε λευκοκίτρινο χρώμα. Η ντιφενμπάχια ανήκει στην κατηγορία των φυτών εσωτερικού χώρου που χρειάζονται ελάχιστη περιποίηση και φροντίδα. Μα καλά, πώς της δώσανε τέτοιο όνομα; Για όλα ευθύνεται ο γερμανός κηπουρός Ντίφενμπαχ που την έφερε στην Ευρώπη από τη Βραζίλία, τον τόπο καταγωγής της. .

 

Tι συνθήκες χρειάζεται η ντιφενμπάχια μέσα στο σπίτι;

 

H ντιφενμπάχια θέλει φωτεινό σημείο σε εσωτερικό χώρο για να ευδοκιμήσει, αρκεί να μην κτυπούν απευθείας οι ακτίνες του ήλιου. Αν την έχουμε κοντά σε παράθυρο, να μην ξεχνάμε να τραβάμε την κουρτίνα όταν χρειάζεται. Όσον αφορά τη θερμοκρασία, από τους 18 μέχρι τους 28°C αναπτύσσεται ιδανικά, ενώ στην πολύ ζέστη αλλα και στο κρύο υποφέρει και χάνει το έντονο χρώμα των φύλλων της. Φυσικά φροντίζουμε να την τοποθετούμε μακριά από τζάκι, καλοριφέρ, κλιματιστικά και έντονα ρεύματα αέρα. Για τη φύτευσή της επιλέγουμε φυτόχωμα ειδικό για φυτά εσωτερικού χώρου, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και με καλή αποστράγγιση.

 


Τι πότισμα, λίπανση και άλλη φροντίδα χρειάζεται η ντιφενμπάχια;

 

Ποτίζουμε την ντφενμπάχια μια φορά την εβδομάδα κάνοντας ένα καλό πότισμα με μπολικο νερό. Την περίοδο του καλοκαιριού, ποτίζουμε συχνότερα, μόλις δούμε να στεγνώνει το επιφανειακό χώμα στη γλάστρα. Την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, προσθέτουμε μια φορά τον μήνα υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά. Πρέπει να έχουμε κατά νου πως η υπερβολική λίπανση μπορεί να προκαλέσει μαύρισμα στις άκρες των φύλλων της, ενώ η έλλειψη λιπάσματος μπορεί να δημιουργήσει κιτρίνισμα στα φύλλα.

 

Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της ντιφενμπάχια;

 

H ντιφενμπάχια πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα που κόβουμε την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού. Μπορούμε να φυτέψουμε απευθείας τους βλαστούς της σε γλάστρες χρησιμοποιώντας ορμόνη ριζοβολίας ή να βάλουμε τους βλαστούς σε νερό για να βγάλουν ρίζες και στη συνέχεια να τους φυτέψουμε σε γλάστρες.

 

Κι ένα μυστικό για τη ντιφενμπάχια

 

H ντιφενμπάχια θεωρείται από τα επικίνδυνα φυτά για σκύλους, για γάτες ακόμη και για μικρά παιδιά, καθώς περιέχει ένα δηλητηριώδες τοξικό ένζυμο στα φύλλα που αν φαγωθούν προκαλεί πρήξιμο του λαιμού και της γλώσσας.

 

Δες πληροφορίες για την φροντίδα περισσότερων φυτών εσωτερικού χώρου όπως το σπαθίφυλλο, η μονστέρα, το ανθούριο, η κέντια, η σεφλέρα, το γιούκα και ο φίκος βενιαμίν.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
 


 

MiltoplastΠρόσφατα Σχόλια: (4)

σχολιαστής
Mpoumpouka1992.bb@gmail.com 22 Σεπτεμβρίου 2020

Καλησπέρα σας θα Ήθελα να μάθω έχω αυτό το φυτό 2 χρόνια και το αγαπώ πολυ αλλά έχω και 2 παιδιά και το ένα 15 μηνών και ένα σκυλάκι το φυτό το έχω στο σαλόνι που έχει φως μπροστά στην τζαμαρία απλά διάβασα ότι είναι επικίνδυνο αν φαγωθεί γιατί περιέχει κάτι τοξικό δεν ξέρω τι να κάνω Βεβαια τα παιδιά δεν το πλησιάζουν ούτε το σκυλακι μ είναι τόσο έπικινδυνο;σας ευχαριστώ πολυ

Απάντηση
σχολιαστής
Αρχοντούλα 8 Ιουλίου 2020

Καλησπέρα σας! Η ντιφενμπαχια μου παραδοξως έβγαλε 2 νέα φυλλα σε διάστημα ενος μηνα. Παρ’όλα αυτά η ανάπτυξη του τελευταίου φύλλου σταμάτησε κκ έχει μείνει κλειστο και μη επαρκώς ανεπτυγμένο. Μπορώ κάπως να το βοηθήσω να συνεχίσει την ανάπτυξη του?
Ευχαριστώ πολυ!

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.