εικόνα

Κυπαρίσσι λέιλαντ, ένα όμορφο δέντρο για φράχτη

Κυπαρίσσι λέιλαντ, ένα όμορφο δέντρο για φράχτη

Κυπαρίσσι λέιλαντ, ένα όμορφο δέντρο για φράχτη

Το κυπαρίσσι λέιλαντ ή χαμαικυπάρισσος είναι ένα αειθαλές καλλωπιστικό φυτό με πολύ γρήγορη ανάπτυξη που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 15 μέτρα. Έχει χαρακτηριστικό έντονο πράσινο φύλλωμα και τα κλαδιά του αναπτύσσονται διαμορφώνοντας ένα ξεχωριστό πυραμιδοειδές σχήμα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι προέκυψε ως υβρίδιο από τεχνητή διασταύρωση δύο ειδών κυπαρισσιού και ζει πολλά χρόνια. Το κυπαρίσσι λέιλαντ αποτελεί αγαπημένη επιλογή των κηποτεχνών για τη διαμόρφωση φραχτών σε κήπους και την εξασφάλιση ιδιωτικότητας για το σπίτι μας. Μπορεί επίσης να φυτευτεί και σε μεγάλες γλάστρες η ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι, όπου παρουσιάζει σχετικά μικρότερη ανάπτυξη.

 

Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί το κυπαρίσσι λέιλαντ;

 

Το κυπαρίσι λέιλαντ αναπτύσσεται σε όλα τα εδάφη, καθώς δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το χώμα, αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση. Αν φυτευτεί σε γλάστρα, θα χρειαστεί σχετικά μεγάλου μεγέθους διαμέτρου τουλάχιστον 40 εκατοστών για να έχει ικανοποιητική ανάπτυξη. Το λέιλαντ είναι δέντρο ψυχρού κλίματος και ευδοκιμεί καλύτερα στη βόρεια Ελλάδα καθώς και σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές. Πάντως το λέιλαντ είναι σχετικά ανθεκτικό στην αλατότητα και μπορεί να φυτευτεί κοντά στη θάλασσα. Αντέχει και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, στη ζέστη του καλοκαιριού, στην παγωνιά του χειμώνα ακόμη και σε δυνατούς ανέμους. Φυτεύεται τόσο σε ηλιόλουστες όσο και σε ημισκιερές θέσεις είτε στον κήπο είτε σε γλάστρα.

 


Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει το κυπαρίσσι λέιλαντ;

 

To κυπαρίσσι λέιλαντ δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε πότισμα. Κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου το πότισμα μία φορά τη βδομάδα είναι αρκετό, ενώ το καλοκαίρι το ποτίζουμε δυο φορές την βδομάδα. Επίσης, τους καλοκαιρινούς μήνες θα πρέπει να προσέχουμε να μη διαβρέχουμε το φύλλωμα του για να μην αναπτύσσονται μυκητολογικές ασθένειες. Το λέιλαντ έχει μικρές απαιτήσεις και ως προς τη λίπανση. Χρειάζεται να προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα μια φορά στις αρχές της άνοιξης και μια φορά στις αρχές του καλοκαιριού. Στα τέλη του φθινοπώρου μπορούμε να προσθέσουμε στο χώμα κομπόστ ή καλοχωνεμένη κοπριά για τη βελτίωση του εδάφους. Αν έχουμε φυτέψει το λέιλαντ σε γλάστρα, προσθέτουμε υδατοδιαλυτό λίπασμα κάθε 2 μήνες από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου.

 

Πώς γίνεται το κλάδεμα και πώς ο πολλαπλασιασμός του λέιλαντ;

 

Κλαδεύουμε το λέιλαντ στα τέλη του χειμώνα. Το αυστηρό κλάδεμα βοηθάει σε πιο γρήγορη ανάπτυξη, ενώ το ελαφρύ κλάδεμα συντελεί περισσότερο στην διαμόρφωση του σχήματος και στην αφαίρεση ξερών και αδύναμων βλαστών. Το λέιλαντ με κατάλληλο κλάδεμα μπορεί να διαμορφωθεί και σε μπαλα. Το λέιλαντ πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα, καθώς ως υβρίδιο συνήθως δεν παράγει σπόρο. Επιλέγουμε ημιξυλοποιημένα μοσχεύματα μήκους 10-15 εκατοστών που παίρνουμε από την κορυφή του φυτού, την περίοδο του φθινοπώρου. Αφαιρούμε το φύλλωμα του μοσχεύματος, στα 2/3 του μήκους του βλαστού από τη βάση, και τα φυτεύουμε σε γλάστρα με φυτόχωμα γενικής χρήσης αφού πρώτα έχουμε εμβαπίσει την βάση του μοσχεύματος σε ορμόνη ριζοβολίας.

 

Κι ένα μυστικό για το κυπαρίσσι λέιλαντ

 

To κυπαρίσσι λέιλαντ αν και είναι σχετικά πιο ανθεκτικό από άλλα κυπαρισσοειδή δέντρα, προσβάλλεται από μυκητολογικές ασθένειες της ρίζας, όπως φυτόφθορα, ειδικά σε υγροθερμικές συνθήκες καθώς και από το έντομο της ψώρας (κοκκοειδή). Καλό είναι προληπτικά να το ποτίζουμε την άνοιξη και το φθινόπωρο από μία φορά με διάλυμα θειικού χαλκού (γαλαζόπετρας) 1%, διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας σε ένα λίτρο νερό καθώς να ψεκάζουμε το φύλλωμα του λέιλαντ με χαλκούχο διάλυμα και θερινού πολτού.

 

Περισσότερα φυτά για φράκτη και παραθαλάσσιες περιοχές

 

Δες αναλυτικές πληροφορίες και για άλλα φυτά κατάλληλα για φράκτη και παραθαλάσσιες περιοχές στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει με:
 
Φυτά κατάλληλα για φράχτη
Φυτά για παραθαλάσσιες περιοχές
Συμβουλές φροντίδας για την τούγια
Φωτίνια, 4 μυστικά για τη φροντίδα της
Πικροδάφνη, ένας εντυπωσιακός θάμνος
Αγγελική, θάμνος για παραθαλάσσια εδάφη
Πυξάρι, καλλωπιστικός θάμνος για διαμόρφωση
Βιβούρνο, ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος
Λιγούστρο, καλλωπιστικός θάμνος για φράκτη
Ελαίαγνος, ένας ξεχωριστός καλλωπιστικός θάμνος
Καπένσια, αναρριχώμενο φυτό με γρήγορη ανάπτυξη
Ρυγχόσπερμο, ένα ανθεκτικό αναρριχόμενο φυτό
Στεφανωτή, αναρριχόμενο φυτό με αρωματικά άνθη

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Miltoplast


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (18)

σχολιαστής
Κωστας Μπατιατιδης 23 Οκτωβρίου 2020

Ποια είναι η καλύτερη εποχή Για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα γιατί έχω βάλει φυτά δυο φορές και δεν έχω δεν έχουν βγάλει ρίζα τι πρέπει να κάνω

Απάντηση
σχολιαστής
Αντώνης 28 Σεπτεμβρίου 2020

Καλησπέρα. Πολύ ωραίο περιεχόμενο! Θα ήθελα να ρωτήσω, έχω ενα λειλαντ στο μπαλκόνι 2 μέτρα. Είναι καλη εποχή τώρα Σεπτεμβριο να το μεταφυτεψω; επίσης δεν είναι πολύ πυκνό. Τι μπορώ να κάνω; Ευχαριστώ!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 29 Σεπτεμβρίου 2020

  Καλημέρα Αντώνη.
  Κατάλληλη εποχή για να μεταφυτεύσεις το λέιλαντ είναι αυτή την εποχή, μέσα στον Σεπτέμβριο, σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στον κήπο σου. Πρόσθεσε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά για να δημιουργήσει πιο πυκνό φύλλωμα.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΚΑΤΕΡΙΝΑ 16 Σεπτεμβρίου 2020

ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!ΕΧΩ ΦΥΤΕΜΕΝΑ ΛΕΙΛΑΝΤ ΥΨΟΥΣ 4 ΜΕΤΡΩΝ ΠΕΡΙΠΟΥ 50 ΡΙΖΕΣ ,ΣΕ ΔΥΟ ΛΕΙΛΑΝΤ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ,ΠΗΓΕ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΦΑΓΕ ΤΑ ΚΛΑΔΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 80 ΠΟΝΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ,ΚΑΙ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΑΣΧΗΜΑ , ΘΑ ΞΑΝΑΒΓΟΥΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΚΛΑΔΙΑ ? ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΗΛΑ Η ΝΑ ΦΥΤΕΨΩ ΑΛΛΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΛΥΨΩ? ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΓΙ ΑΥΤΟ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

Απάντηση
σχολιαστής
Αλεξανδρος 11 Ιουλίου 2020

Καλησπερα
Δυο ερωτήσεις
Αν φυτέψω λειλαντ σε ένα παρτερι 100πΧ100ΥΧ70β ποσο περιπου υψος μπορεί να φθάσει;

Πόσο υψος περιπου παιρνουν κάθε χρόνο όταν τα φυτεψουμε κανονικά στην γη;

Απάντηση
σχολιαστής
Άρτεμις 24 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα!
Συγχαρητήρια για την δουλειά που κάνετε!
Ακολουθώ κάθε συμβουλή σας !
Σε παραθαλάσσια περιοχή έχω περίπου 35 λέιλαντ ηλικίας 15 ετών και ύψος 5-6 μέτρα . Τα τελευταία 3-4 χρόνια γίνονται πορτοκαλί τα περισσότερα κλαδιά και δεν βγάζουν κανένα καινούριο κλαδί . Παρά το κλάδεμα και τα διάφορα λιπάσματα που μου χορηγούσαν διάφορα φυτώρια δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα. Τι μπορώ να κάνω για να επανέλθουν ;
Ευχαριστώ πολύ !

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 25 Ιουνίου 2020

  Καλησπέρα Άρτεμις.
  Καλό είναι να προμηθευτείς ειδικά σκευάσματα που κυκλοφορούν σε γεωπονικά καταστήματα με φύκια κατάλληλα για αλατούχα εδάφη. Πιθανότατα, υπάρχει συσσώρευση αλάτων στο έδαφος και τα φυτά σου δεν μπορούν να απορροφήσουν πλεόν θρεπτικά συστατικά από το χώμα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Γιώργος 10 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα! Έχω 130 δέντρα ύψους 5-6 μέτρων. Ηλικίας 12 ετών. Τα έχω κλαδέψει και θέλω να τα ραντίσω γιατί έχουν αλλάξει χρωμα και σε ορισμένα σημεία έχουν αρχίσει να μοιάζουν σαν να ξεραίνονται. Τι μου προτείνεται; Ευχαριστώ

Απάντηση
σχολιαστής
Θανάσης 3 Μαΐου 2020

Έχω μία γραμμή περίπου 40μ. από λέϊλαντ, στην αυλή του σπιτιού μου, όπως φαίνεται ένα κομμάτι στην φωτογραφία, και με τα κουρέματα, και το χρόνο, μου ξέφυγε το ύψος (4.00 μέτρα) και το πάχος (2,00 μέτρα). Επειδή θέλω να κατεβάσω το ύψος και το πάχος στο 1,00μ. και επειδή αν κόψω την επάνω οριζόντια επιφάνεια κατά 1.00μ. και τις δύο κατακόρυφες επιφάνειες κατά 0,50μ., θα μείνουν μόνο τα κλαδιά, χωρίς πράσινο, θα ήθελα να ξέρω αν βγάλουν τα δέντρα πράσινα φύλλα, ή θα ξεραθούν; Οι κατακόρυφες επιφάνειες, δεν έχουν τώρα, περισσότερο πάχος, από 15cm πράσινο.

Απάντηση
σχολιαστής
ΕΛΕΝΗ 11 Μαρτίου 2020

Καλησπερα ,μπορω να φυτεψω λειλαντ διχρωμο διπλα στο σπιτι?Μηπως οι ριζες του προκαλεσουν καποιο προβλημα?Ευχαριστω

Απάντηση
σχολιαστής
Βασίλης 9 Μαρτίου 2020

Καλησπέρα το Δεκέμβριο μεταφυτευσα λειλαντ 5ετων πριν τα βγάλω από την θέση τους τα κλαδεψα εχουν περασει 3μηνες μέχρι τωρα έχει αλλάξει το χρώμα τους απο πράσινο ανοιχτό έχει σκουρινη τα ραντισα με εκχύλισμα φυκιων για το στρες και τους έκανα και ένα πότισμα με Αλιέτε θα φτιάξει το χρώμα τους η δεν θα αναπτυχθούν τι μου προτείνετε να κανω. Ευχαριστώ!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 9 Μαρτίου 2020

  Καλησπέρα Βασίλη. Δεν ήταν κατάλληλη εποχή για να μεταφυτεύσεις τα λέιλαντ μέσα στο χειμώνα αλλά στις αρχές της άνοιξης. Ας ελπίσουμε ότι θα επανέλθουν. Κάνε ένα πότισμα με εκχύλισμα φυκιών και ένα ψεκασμό στο φύλλωμα με μίγμα ιχνοστοιχείων και αμινοξέων για να τα τονώσεις και να ξαναβρούν το αρχικό τους χρώμα.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.