Κυπαρίσσι λέιλαντ, ένα όμορφο δέντρο για φράχτη

Κυπαρίσσι λέιλαντ, ένα όμορφο δέντρο για φράχτη

Το κυπαρίσσι λέιλαντ ή χαμαικυπάρισσος είναι ένα αειθαλές καλλωπιστικό φυτό με πολύ γρήγορη ανάπτυξη που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 15 μέτρα. Έχει χαρακτηριστικό έντονο πράσινο φύλλωμα και τα κλαδιά του αναπτύσσονται διαμορφώνοντας ένα ξεχωριστό πυραμιδοειδές σχήμα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι προέκυψε ως υβρίδιο από τεχνητή διασταύρωση δύο ειδών κυπαρισσιού και ζει πολλά χρόνια.

Το κυπαρίσσι λέιλαντ αποτελεί αγαπημένη επιλογή των κηποτεχνών για τη διαμόρφωση φραχτών σε κήπους και την εξασφάλιση ιδιωτικότητας για το σπίτι μας. Μπορεί επίσης να φυτευτεί και σε μεγάλες γλάστρες η ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι, όπου παρουσιάζει σχετικά μικρότερη ανάπτυξη.

1. Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί το κυπαρίσσι λέιλαντ;

Το κυπαρίσι λέιλαντ αναπτύσσεται σε όλα τα εδάφη, καθώς δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το χώμα, αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση. Αν φυτευτεί σε γλάστρα, θα χρειαστεί σχετικά μεγάλου μεγέθους διαμέτρου τουλάχιστον 40 εκατοστών για να έχει ικανοποιητική ανάπτυξη.

Το λέιλαντ είναι δέντρο ψυχρού κλίματος και ευδοκιμεί καλύτερα στη βόρεια Ελλάδα καθώς και σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές. Πάντως το λέιλαντ είναι σχετικά ανθεκτικό στην αλατότητα και μπορεί να φυτευτεί κοντά στη θάλασσα.

Αντέχει και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, στη ζέστη του καλοκαιριού, στην παγωνιά του χειμώνα ακόμη και σε δυνατούς ανέμους. Φυτεύεται τόσο σε ηλιόλουστες όσο και σε ημισκιερές θέσεις είτε στον κήπο είτε σε γλάστρα.

Διαφήμιση

2. Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει το κυπαρίσσι λέιλαντ;

To κυπαρίσσι λέιλαντ δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε πότισμα. Κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου το πότισμα μία φορά τη βδομάδα είναι αρκετό, ενώ το καλοκαίρι το ποτίζουμε δυο φορές την βδομάδα. Επίσης, τους καλοκαιρινούς μήνες θα πρέπει να προσέχουμε να μη διαβρέχουμε το φύλλωμα του για να μην αναπτύσσονται μυκητολογικές ασθένειες.

Το λέιλαντ έχει μικρές απαιτήσεις και ως προς τη λίπανση. Χρειάζεται να προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα μια φορά στις αρχές της άνοιξης και μια φορά στις αρχές του καλοκαιριού. Στα τέλη του φθινοπώρου μπορούμε να προσθέσουμε στο χώμα κομπόστ ή καλοχωνεμένη κοπριά για τη βελτίωση του εδάφους. Αν έχουμε φυτέψει το λέιλαντ σε γλάστρα, προσθέτουμε υδατοδιαλυτό λίπασμα κάθε 2 μήνες από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου.

3. Πώς γίνεται το κλάδεμα και πώς ο πολλαπλασιασμός του λέιλαντ;

Κλαδεύουμε το λέιλαντ στα τέλη του χειμώνα. Το αυστηρό κλάδεμα βοηθάει σε πιο γρήγορη ανάπτυξη, ενώ το ελαφρύ κλάδεμα συντελεί περισσότερο στην διαμόρφωση του σχήματος και στην αφαίρεση ξερών και αδύναμων βλαστών. Το λέιλαντ με κατάλληλο κλάδεμα μπορεί να διαμορφωθεί και σε μπαλα.

Το λέιλαντ πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα, καθώς ως υβρίδιο συνήθως δεν παράγει σπόρο. Επιλέγουμε ημιξυλοποιημένα μοσχεύματα μήκους 10-15 εκατοστών που παίρνουμε από την κορυφή του φυτού, την περίοδο του φθινοπώρου. Αφαιρούμε το φύλλωμα του μοσχεύματος, στα 2/3 του μήκους του βλαστού από τη βάση, και τα φυτεύουμε σε γλάστρα με φυτόχωμα γενικής χρήσης αφού πρώτα έχουμε εμβαπίσει την βάση του μοσχεύματος σε ορμόνη ριζοβολίας.

4. Κι ένα μυστικό για το κυπαρίσσι λέιλαντ

To κυπαρίσσι λέιλαντ αν και είναι σχετικά πιο ανθεκτικό από άλλα κυπαρισσοειδή δέντρα, προσβάλλεται από μυκητολογικές ασθένειες της ρίζας, όπως φυτόφθορα, ειδικά σε υγροθερμικές συνθήκες καθώς και από το έντομο της ψώρας (κοκκοειδή). Καλό είναι προληπτικά να το ποτίζουμε την άνοιξη και το φθινόπωρο από μία φορά με διάλυμα θειικού χαλκού (γαλαζόπετρας) 1%, διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας σε ένα λίτρο νερό καθώς να ψεκάζουμε το φύλλωμα του λέιλαντ με χαλκούχο διάλυμα και θερινού πολτού.

Γιατί ξεραίνονται τα κωνοφόρα δέντρα; (κυπαρίσσι, τούγια, λέιλαντ, γκολντ κρεστ, πεύκο, έλατο)
Γιατί ξεραίνονται τα κωνοφόρα δέντρα; (κυπαρίσσι, τούγια, λέιλαντ, γκολντ κρεστ, πεύκο, έλατο)

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (20)