Κυπαρίσσι λέιλαντ, ένα όμορφο δέντρο για φράχτη

κυπαρισσι λειλαντ δεντρο

Το κυπαρίσσι λέιλαντ ή χαμαικυπάρισσος είναι ένα αειθαλές καλλωπιστικό δέντρο με πολύ γρήγορη ανάπτυξη που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 15 μέτρα.

Ανήκει στα κωνοφόρα δέντρα με χαρακτηριστικό έντονο πράσινο φύλλωμα και τα κλαδιά του αναπτύσσονται διαμορφώνοντας ένα ξεχωριστό πυραμιδοειδές σχήμα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το λέιλαντ προέκυψε ως υβρίδιο από τεχνητή διασταύρωση δύο ειδών κυπαρισσιού και ζει πολλά χρόνια.

Το κυπαρίσσι λέιλαντ αποτελεί αγαπημένη επιλογή των κηποτεχνών για τη διαμόρφωση φραχτών σε κήπους και την εξασφάλιση ιδιωτικότητας για το σπίτι μας.

Μπορεί επίσης να φυτευτεί και σε μεγάλες γλάστρες η ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι, όπου παρουσιάζει σχετικά μικρότερη ανάπτυξη.

Διαφήμιση

1. Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί το κυπαρίσσι λέιλαντ;

Το κυπαρίσι λέιλαντ αναπτύσσεται σε όλα τα εδάφη, καθώς δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το χώμα, αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση. Αν φυτευτεί σε γλάστρα, θα χρειαστεί σχετικά μεγάλου μεγέθους διαμέτρου τουλάχιστον 40 εκατοστών για να έχει ικανοποιητική ανάπτυξη.

Το λέιλαντ είναι δέντρο ψυχρού κλίματος και ευδοκιμεί καλύτερα στη βόρεια Ελλάδα καθώς και σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές. Πάντως το λέιλαντ είναι σχετικά ανθεκτικό στην αλατότητα και μπορεί να φυτευτεί κοντά στη θάλασσα.

Αντέχει και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, στη ζέστη του καλοκαιριού, στην παγωνιά του χειμώνα ακόμη και σε δυνατούς ανέμους. Φυτεύεται τόσο σε ηλιόλουστες όσο και σε ημισκιερές θέσεις είτε στον κήπο είτε σε γλάστρα.

2. Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει το κυπαρίσσι λέιλαντ;

To κυπαρίσσι λέιλαντ δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε πότισμα.

Κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου το πότισμα μία φορά τη βδομάδα είναι αρκετό, ενώ το καλοκαίρι το ποτίζουμε δυο φορές την βδομάδα.

Επίσης, τους καλοκαιρινούς μήνες θα πρέπει να προσέχουμε να μη διαβρέχουμε το φύλλωμα του για να μην αναπτύσσονται μυκητολογικές ασθένειες.

Το λέιλαντ έχει μικρές απαιτήσεις και ως προς τη λίπανση. Χρειάζεται να προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα μια φορά στις αρχές της άνοιξης και μια φορά στις αρχές του καλοκαιριού.

Στα τέλη του φθινοπώρου μπορούμε να προσθέσουμε στο χώμα κομπόστ ή χωνεμένη κοπριά για τη βελτίωση του εδάφους.

Αν έχουμε φυτέψει το λέιλαντ σε γλάστρα, προσθέτουμε υδατοδιαλυτό λίπασμα κάθε 2 μήνες από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου.

3. Πώς γίνεται το κλάδεμα και πώς ο πολλαπλασιασμός του λέιλαντ;

Κλαδεύουμε το λέιλαντ στα τέλη του χειμώνα. Το αυστηρό κλάδεμα βοηθάει σε πιο γρήγορη ανάπτυξη, ενώ το ελαφρύ κλάδεμα συντελεί περισσότερο στην διαμόρφωση του σχήματος και στην αφαίρεση ξερών και αδύναμων βλαστών. Το λέιλαντ με κατάλληλο κλάδεμα μπορεί να διαμορφωθεί και σε μπαλα.

Το λέιλαντ πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα, καθώς ως υβρίδιο συνήθως δεν παράγει σπόρο. Επιλέγουμε ημιξυλοποιημένα μοσχεύματα μήκους 10-15 εκατοστών που παίρνουμε από την κορυφή του φυτού, την περίοδο του φθινοπώρου.

Αφαιρούμε το φύλλωμα του μοσχεύματος, στα 2/3 του μήκους του βλαστού από τη βάση, και τα φυτεύουμε σε γλάστρα με φυτόχωμα γενικής χρήσης αφού πρώτα έχουμε εμβαπίσει την βάση του μοσχεύματος σε ορμόνη ριζοβολίας.

4. Κι ένα μυστικό για το κυπαρίσσι λέιλαντ

To κυπαρίσσι λέιλαντ αν και είναι σχετικά πιο ανθεκτικό από άλλα κυπαρισσοειδή δέντρα, προσβάλλεται από μυκητολογικές ασθένειες της ρίζας, όπως φυτόφθορα, ειδικά σε υγροθερμικές συνθήκες καθώς και από το έντομο της ψώρας (κοκκοειδή). Καλό είναι προληπτικά να το ποτίζουμε την άνοιξη και το φθινόπωρο από μία φορά με διάλυμα θειικού χαλκού (γαλαζόπετρας) 1%, διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας σε ένα λίτρο νερό καθώς να ψεκάζουμε το φύλλωμα του λέιλαντ με χαλκούχο διάλυμα και θερινού πολτού.

Γιατί ξεραίνονται τα κωνοφόρα δέντρα; (κυπαρίσσι, τούγια, λέιλαντ, γκολντ κρεστ, πεύκο, έλατο)
Γιατί ξεραίνονται τα κωνοφόρα δέντρα; (κυπαρίσσι, τούγια, λέιλαντ, γκολντ κρεστ, πεύκο, έλατο)
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (43)

 1. Γιωργος
  11/04/2024

  Το λειλαβτ μου έχει κάπως κιτρινίσει (είναι 20 χρωνων, το ποτίζω 1 φορά την βδομάδα) τι να κανω για να ξανά πρασίνιση;

 2. Νωντας
  26/03/2024

  Καλημέρα. Έχω φυτέψει leyland στην περίφραξη και θέλω να τα διατηρήσω στα 2μ ύψος. Εαν κόψω την κορυφή θα δημιουργήσω κάποιο πρόβλημα στο φυτό;

 3. Άρτεμις
  31/12/2023

  Είχα στην αυλή μου Λεϊλάντ τα οποία έκοψα τους κορμούς γιατί αρρώστησαν. Θέλω στο ίδιο σημείο να βάλω νέα Λεϊλάντ. 1) Τι κάνω με τους παλιούς κορμούς ; 2) Είναι παραθαλάσσιο μέρος μπορώ να κάνω κάτι με το έδαφος πριν φυτέψω τα νέα ; Φοβάμαι πως τα φυτά δεν μπορούν να προσλάβουν θρεπτικά. Ευχαριστώ πολύ!!

  • Μπορείς να αφαιρέσεις τους κορμούς με ειδικό σκαφτικό μηχάνημα. Μπορείς να εμπλουτίσεις το χώμα με φυτόχωμα, κομπόστ πριν φυτεύσεις.

 4. Χρηστος ξανθου
  09/10/2023

  Καλησπέρα σας σκεφτομαι να περιφράξω το σπίτι μου με συρματόπλεγμα και ακριβως πισω απο αυτο να μπει κυπαρίσσι λέιλαντ μιλαμε για περιφραξη περίπου 200 μέτρα,
  Θα ήθελα να μου πείτε ποια ειναι η καταλληλη εποχή για φυτευση ,
  ποια η ελαχιστη απόσταση για φυτευση πισω απο το συρματόπλεγμα ,
  και ποια η αποσταση μεταξύ δέντρων για πυκνή βλάστηση και για υψος περίπου 3 – 4 μέτρα.

  Ευχαριστώ.

  • Μπορείς να το φυτέψεις μέχρι τα μέσα φθινοπώρου ή αρχές άνοιξης. Απόσταση φύτευσης, ανά 1,20 μέτρα και απόσταση μισό μέτρο από το συρματόπλεγμα.

 5. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
  17/08/2023

  ΠΟΙΑ ΕΠΟΧΗ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΨΕΚΑΣΩ ΤΑ ΛΕΙΛΑΝΤ , ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΜΥΚΗΤΩΝ??

 6. Βασιλης
  07/07/2023

  Καλησπέρα έχω κυπαρίσι λέιλαντ ύψους 5m σε αποσταση 2m απο βόθρο κτισμένο με πέτρα (ξερολιθιά) φοβάμαι μην μου προκαλέσει ζημια και τον γκρεμίσει. Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;

 7. Μαρία
  10/05/2023

  Καλησπέρα, έχουμε λειλαντ περίπου 6μ. και κόψαμε στο κάτω μέρος όλα τα κλαδιά μέχρι βαθιά στον κορμό περίπου μέχρι ύψος 2μ. Υπήρχαν λίγα καφέ κλαδιά αλλά κόψαμε και τα πράσινα κλαδιά μέχρι τον κορμό και φαίνονται πολύ άσχημα. Επίσης φοβάμαι ότι δεν θα ξανά μεγαλώσουν κλαδιά σε αυτό το σημείο και δεν θα ξανά έχουν πράσινο. Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να ξανά μεγαλώσουν τα κλαδιά χαμηλά στον κορμό; Για παράδειγμα να κόψω τις κορυφές μήπως πετάξουν τα κλαδιά πολύ χαμηλά ή να ψεκάσω με κάτι την περιοχή που κόψαμε;
  Ευχαριστώ πολύ.

  • Δυστυχώς τα κυπαρισσοειδή δεν ξαναβγάζουν βλαστούς από εκεί που κλαδεύουμε ή από χαμηλά όταν κλαδεύουμε την κορυφή.

 8. ΝΑΖΗΦ
  23/04/2023

  έχω βάλει λειλαντ κοντά στο ένα μισή μέτρο στο σπίτι μού
  και φοβάμαι μην μού κάνουν ζημιά στο σπίτι οι ρίζες
  μη σκάσουν τα μπετά

 9. Ελένη ταβουλαρη
  05/04/2023

  Έχω λειλαντ 10 χρόνια περίπου και τώρα έχει αρχίσει και ξερενεται από μέσα προς τα έξω. Τι μπορώ να κάνω για να το σώσω. Ευχαριστώ πολύ και συγχαρητήρια για τις συμβουλές σας.

 10. ΦΑΝΑΡΑΣ ΜΤΘΑΙΟΣ
  10/03/2023

  Γεια σας, είμαι Σκιαθο και στο σπίτι μου έχω περί τα 50 λειλαντ περίπου 10 ετών , πριν μια εβδομάδα το ράντισα με χαλκό και σήμερα 9/3/23 τα κλάδεψα , χρειάζεται πάλι να τα ραντίσω χαλκό και σε τι ποσότητα .
  Ευχαριστώ

 11. Georgia
  03/03/2023

  Καλησπερα! Παρολο που το αναφερετε στο αρθρο σας για φυτεμα σε γλαστρα 40 διαμετρος θα ηθελα να ρωτησω εαν σε γλαστρα ορθογωνιου σχηματος (110 μακρος, 40 πλατος και 60 υψος) θα ειναι ενταξει να φυτεψω το λειλαντ? Επισης στην συγκεκριμενη γλαστρα μπορουν να φυτευτουν 2 φυτα? Σας ευχαριστω!

 12. Παναγιώτης
  19/07/2021

  Καλησπέρα, εχω βάλει περιμετρικά της αυλής μ λειλαντ. Τι λιπασμα να ρίξω για να τα δωσω κάποια ώθηση να ψηλώσουν. Ριχνω φθινόπωρο και άνοιξη το μπλε κοκκώδες λίπασμα, υπάρχει τπτ άλλο; ευχαριστώ

  • Καλησπέρα Παναγιώτη. Μπορείς να βάλεις λίπασμα κρυσταλλικό 20-20-20 στα λέιλαντ που είναι υδατοδιαλυτό για ταχύτερη ανάπτυξη.

 13. Κωστας Μπατιατιδης
  23/10/2020

  Ποια είναι η καλύτερη εποχή Για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα γιατί έχω βάλει φυτά δυο φορές και δεν έχω δεν έχουν βγάλει ρίζα τι πρέπει να κάνω

  • Καλησπέρα Κώστα. Κατάλληλη εποχή για την φύτευση του κυπαρισσιού λέιλαντ είναι στις αρχές της άνοιξης ή στις αρχές του φθινοπώρου.

 14. Αντώνης
  28/09/2020

  Καλησπέρα. Πολύ ωραίο περιεχόμενο! Θα ήθελα να ρωτήσω, έχω ενα λειλαντ στο μπαλκόνι 2 μέτρα. Είναι καλη εποχή τώρα Σεπτεμβριο να το μεταφυτεψω; επίσης δεν είναι πολύ πυκνό. Τι μπορώ να κάνω; Ευχαριστώ!

  • Καλημέρα Αντώνη.
   Κατάλληλη εποχή για να μεταφυτεύσεις το λέιλαντ είναι αυτή την εποχή, μέσα στον Σεπτέμβριο, σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στον κήπο σου. Πρόσθεσε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά για να δημιουργήσει πιο πυκνό φύλλωμα.

 15. ΚΑΤΕΡΙΝΑ
  16/09/2020

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!ΕΧΩ ΦΥΤΕΜΕΝΑ ΛΕΙΛΑΝΤ ΥΨΟΥΣ 4 ΜΕΤΡΩΝ ΠΕΡΙΠΟΥ 50 ΡΙΖΕΣ ,ΣΕ ΔΥΟ ΛΕΙΛΑΝΤ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ,ΠΗΓΕ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΦΑΓΕ ΤΑ ΚΛΑΔΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 80 ΠΟΝΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ,ΚΑΙ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΑΣΧΗΜΑ , ΘΑ ΞΑΝΑΒΓΟΥΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΚΛΑΔΙΑ ? ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΗΛΑ Η ΝΑ ΦΥΤΕΨΩ ΑΛΛΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΛΥΨΩ? ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΓΙ ΑΥΤΟ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

  • Καλημέρα Κατερίνα. Καλύτερα να φυτέψεις καινούρια λέιλαντ στο συγκεκριμένο σημείο εκτός αν τα κλαδέψεις αρκετά χαμηλά για να ξαναβγούν καινούρια κλάδια από χαμηλά.

 16. Αλεξανδρος
  11/07/2020

  Καλησπερα
  Δυο ερωτήσεις
  Αν φυτέψω λειλαντ σε ένα παρτερι 100πΧ100ΥΧ70β ποσο περιπου υψος μπορεί να φθάσει;

  Πόσο υψος περιπου παιρνουν κάθε χρόνο όταν τα φυτεψουμε κανονικά στην γη;

  • Καλησπέρα Αλέξανδρε. Αν φυτέψεις το λέιλαντ στο παρτέρι θα φτάσει 2-3 μέτρα ύψος ενώ αν το φυτέψεις στη γη 4-5 μέτρα ανάλογα και το έδαφος.

 17. Άρτεμις
  24/06/2020

  Καλησπέρα!
  Συγχαρητήρια για την δουλειά που κάνετε!
  Ακολουθώ κάθε συμβουλή σας !
  Σε παραθαλάσσια περιοχή έχω περίπου 35 λέιλαντ ηλικίας 15 ετών και ύψος 5-6 μέτρα . Τα τελευταία 3-4 χρόνια γίνονται πορτοκαλί τα περισσότερα κλαδιά και δεν βγάζουν κανένα καινούριο κλαδί . Παρά το κλάδεμα και τα διάφορα λιπάσματα που μου χορηγούσαν διάφορα φυτώρια δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα. Τι μπορώ να κάνω για να επανέλθουν ;
  Ευχαριστώ πολύ !

  • Καλησπέρα Άρτεμις.
   Καλό είναι να προμηθευτείς ειδικά σκευάσματα που κυκλοφορούν σε γεωπονικά καταστήματα με φύκια κατάλληλα για αλατούχα εδάφη. Πιθανότατα, υπάρχει συσσώρευση αλάτων στο έδαφος και τα φυτά σου δεν μπορούν να απορροφήσουν πλεόν θρεπτικά συστατικά από το χώμα.

 18. Γιώργος
  10/06/2020

  Καλησπέρα! Έχω 130 δέντρα ύψους 5-6 μέτρων. Ηλικίας 12 ετών. Τα έχω κλαδέψει και θέλω να τα ραντίσω γιατί έχουν αλλάξει χρωμα και σε ορισμένα σημεία έχουν αρχίσει να μοιάζουν σαν να ξεραίνονται. Τι μου προτείνεται; Ευχαριστώ

 19. Θανάσης
  03/05/2020

  Έχω μία γραμμή περίπου 40μ. από λέϊλαντ, στην αυλή του σπιτιού μου, όπως φαίνεται ένα κομμάτι στην φωτογραφία, και με τα κουρέματα, και το χρόνο, μου ξέφυγε το ύψος (4.00 μέτρα) και το πάχος (2,00 μέτρα). Επειδή θέλω να κατεβάσω το ύψος και το πάχος στο 1,00μ. και επειδή αν κόψω την επάνω οριζόντια επιφάνεια κατά 1.00μ. και τις δύο κατακόρυφες επιφάνειες κατά 0,50μ., θα μείνουν μόνο τα κλαδιά, χωρίς πράσινο, θα ήθελα να ξέρω αν βγάλουν τα δέντρα πράσινα φύλλα, ή θα ξεραθούν; Οι κατακόρυφες επιφάνειες, δεν έχουν τώρα, περισσότερο πάχος, από 15cm πράσινο.

  • Καλησπέρα Θανάση. Σταδιακά θα βγάλουν τα δέντρα πράσινα φύλλα αλλά μετά το κλάδεμα να ψεκάσεις με διάλυμα χαλκού για απολύμανση από μυκητολογικές ασθένειες που ξεραίνουν τα λέιλαντ.

 20. ΕΛΕΝΗ
  11/03/2020

  Καλησπερα ,μπορω να φυτεψω λειλαντ διχρωμο διπλα στο σπιτι?Μηπως οι ριζες του προκαλεσουν καποιο προβλημα?Ευχαριστω

  • Καλησπέρα Ελένη. Οι ρίζες του λέιλαντ δεν εκτείνονται πλευρικά αλλά περισσότερο κατακόρυφα οπότε μπορείς να το φυτεύσεις κοντά στο σπίτι.

 21. Βασίλης
  09/03/2020

  Καλησπέρα το Δεκέμβριο μεταφυτευσα λειλαντ 5ετων πριν τα βγάλω από την θέση τους τα κλαδεψα εχουν περασει 3μηνες μέχρι τωρα έχει αλλάξει το χρώμα τους απο πράσινο ανοιχτό έχει σκουρινη τα ραντισα με εκχύλισμα φυκιων για το στρες και τους έκανα και ένα πότισμα με Αλιέτε θα φτιάξει το χρώμα τους η δεν θα αναπτυχθούν τι μου προτείνετε να κανω. Ευχαριστώ!

  • Καλησπέρα Βασίλη. Δεν ήταν κατάλληλη εποχή για να μεταφυτεύσεις τα λέιλαντ μέσα στο χειμώνα αλλά στις αρχές της άνοιξης. Ας ελπίσουμε ότι θα επανέλθουν. Κάνε ένα πότισμα με εκχύλισμα φυκιών και ένα ψεκασμό στο φύλλωμα με μίγμα ιχνοστοιχείων και αμινοξέων για να τα τονώσεις και να ξαναβρούν το αρχικό τους χρώμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *