Κισσός, ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό αναρριχώμενο φυτό
Ο κισσός είναι από τα πιο δημοφιλή αναρριχώμενα φυτά που χρησιμοποιείται συνήθως για δημιουργία φράχτη στον κήπο, ενώ τα τελευταία χρόνια τον συναντάμε συχνά και ως φυτό εσωτερικό χώρου.
Μπορεί να μας εξασφαλίσει πυκνή κάλυψη σε βράχους, τοίχους και δέντρα, προσφέρεται επίσης για εδαφοκάλυψη και μπορεί εξίσου εύκολα να διακοσμήσει το σαλόνι του σπιτιού μας.
Ο κισσός διαθέτει πολύ γρήγορη ανάπτυξη και εντυπωσιάζει με το πρασινωπό ή πρασινοκίτρινο φύλλωμα που αποτελείται από τρίλοβα ή πεντάλοβα φύλλα.
Καταφέρνει και αναρριχάται χρησιμοποιώντας μικρές εναέριες ρίζες που συγκρατούν το φυτό σε φράχτες, σε πέργκολες, σε τοίχους και σε κιγκλιδώματα.
1. Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται ο κισσός;
Ο κισσός είναι εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό που προσαρμόζεται σε όλες τις συνθήκες και τις καταστάσεις.
Αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες και τις υψηλές θερμοκρασίες που συναντάμε στην Ελλάδα και μπορεί να φυτευτεί σε όλους τους τύπους των εδαφών, ακόμα και σε παραθαλάσσσιες περιοχές.
Βέβαια, ο κισσός ευδοκιμεί καλύτερα σε σκιερά ή ημισκιερά σημείο στον κήπο, σε έδαφος μέτρια υγρό και καλά στραγγιζόμενο.
Αν τον φυτέψουμε σε γλάστρα στο μπαλκόνι, επιλέγουμε σημεία με ανατολική ή βορεινή έκθεση και χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο κισσός φυτρώνει μόνος του ανάμεσα από καλλιέργειες ελιάς, εσπεριδοειδών και άλλων καρποφόρων δέντρων ή και σε εγκατελειμμένα χωράφια. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θεωρείται είναι ανεπιθύμητο φυτό και είναι πολύ δύσκολο να καταπολεμηθεί από τους καλλιεργητές.
2. Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει ο κισσός;
Ο κισσός δεν έχει ανάγκη από πολλές καλλιεργητικές φροντίδες, χρειάζεται ωστόσο τακτικό πότισμα.
Μόλις παρατηρήσουμε ότι το έδαφος που έχουμε φυτέψει τον κισσό αρχίζει να στεγνώνει, θα πρέπει να ποτίσουμε. Ειδικά, τους καλοκαιρινούς μήνες, οι απαιτήσεις σε νερό και η συχνότητα των ποτισμάτων αυξάνονται.
Για να εξασφαλίσουμε ζωηρή και πυκνή ανάπτυξη του κισσού, προσθέτουμε λίπασμα πλούσιο σε άζωτο και μαγνήσιο στις αρχές της άνοιξης και μία στις αρχές του φθινοπώρου χρησιμοποιώντας λίπασμα πλούσιο σε άζωτο.
Αν έχουμε φυτέψει τον κισσό σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά μια φορά το μήνα, για την περίοδο από τις αρχές της άνοιξης ως τα τέλη φθινόπωρου.
3. Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται ο κισσός;
Ο κισσός κλαδεύεται στις αρχές της άνοιξης μετά τις τελευταίες παγωνιές του χειμώνα. Με το κλάδεμα διαμορφώνουμε το σχήμα του κισσού και προσπαθούμε να ελέγξουμε την γρήγορη ανάπτυξή του.
Το κλάδεμα του κισσού είναι απαραίτητη καλλιεργητική εργασία, γιατί ο κισσός λόγω του πυκνού φυλλώματος γίνεται εστία για έντομα και ποντίκια.
Ο κισσός πολλαπλασιάζεται με σπόρο, μοσχεύματα και καταβολάδες. Ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα γίνεται πολύ εύκολα παίρνοντας τμήματα βλαστών και τοποθετώντας τα σε νερό μέχρι να βγάλουν ριζες. Στη συνέχεια, μπορούμε να τα φυτέψουμε σε γλάστρα για να μας δώσουν γρήγορα νέα φυτά.
Ακολουθώντας τη μέθοδο των καταβολάδων, μπορούμε να πάρουμε ένα βλαστό κισσού, χωρίς να τον κόψουμε, και να τον φυτέψουμε σε μια γλάστρα. Μετά από 1-2 μηνες, ο κισσός μας θα βγάλει ρίζες και αποκόπτοντας από το μητρικό φυτό, θα έχουμε ένα καινούριο φυτό στη γλάστρα μας.
4. Κι ένα μυστικό για τον κισσό
Ο κισσός, εκτός από την καλλωπιστική του αξία, προσφέρει και αποτελεσματική ηχομόνωση σε κτίρια λόγω του πυκνού φυλλώματος που διαθετει. Για τον ίδιο σκοπό χρησιμοποιείται ακόμα και σε κάθετες φυτεύσεις σε εθνικές οδούς. Άλλωστε, ο κισσός είναι ανθεκτικός και στην ατμοσφαιρική ρύπανση.
γειά σας και απο μένα!
έβαλα σε μια γλάστρα κισσό εδώ και 2-3 χρόνια! μεγάλωσε πολύ λίγο και έμεινε εκεί στάσιμο εντελώς! δεν αναπτύσεται καθόλου μα ούτε και χαλάει! εντελώς στάσιμος σαν ψέυτικος…
Φρόντιζε να μην ποτίζεις υπερβολικά και πρόσθεσε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά για να αναπτυχθεί ο κισσός.
Θέλω να ξέρανε φυτό ανάρηχομενο κυσσο πως θα τα καταφέρω ;
Θα πρέπει να απευθυνθείς σε γεωπονικό κατάστημα της περιοχής σου για να σου δώσει χημικό ζιζανιοκτόνο για να ψεκάσεις στο φύλλωμα και να ξεραθεί ο κισσός.
Καλησπέρα!
Πρόσφατα ο κισσός μου (10 χρόνων φυτεμένος σε κήπο, ύψους 2m, στηριζόμενος σε πέτρινο τοίχο) υπέστη ζημίες απο πρόβατα μέχρι το μισό του ύψους του. Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να περιορίσω τη ζημιά; Να επιταχύνω την ανάκαμψη του με κάποιο τρόπο;
Ευχαριστώ πολύ
Καλησπέρα Θεοφίλη. Μπορείς να τον κλαδέψεις ελαφρά, να ψεκάσεις με χαλκό και να προσθέσεις υγρό λίπασμα πλούσιο σε άζωτο.
Γειά σας και καλό καλοκαίρι.
Έχω φυτοφράχτη από κισσό. Πριν από 4 χρόνια ξεράθηκε ένα κομμάτι του περίπου 6 μέτρα μήκους και πέρυσι άλλο ένα κομμάτι 7 μέτρων. Παρόλο που τον έχω ραντίσει με χημικό εντομοκτόνο αρκετές φορές, φέτος άρχισε να ξεραίνεται κι άλλο κομμάτι του. Από ότι έχω παρατηρήσει και στα προηγούμενα κομμάτια που ξεράθηκαν αρχίζει και έχει μικρές τρυπούλες στον κορμό του, μετά αρχίζουν να κιτρινιζουν τα φυλλα και τέλος ξεραίνεται. Μου έχουν πει για κάποιο ξυλοφαγο έντομο. Μπορώ να κάνω κάτι για να μην συνεχιστεί αυτή η κατάσταση? Ο κισσός είναι πολλών ετών, γύρω στα 30 χρόνια. Όλος ο φράχτης περιμετρικά είναι από κισσό και δεν θα ήθελα με τίποτα να ξεραθεί όλος στο μέλλον. Έχετε να μου προτείνεται κάτι?
Ευχαριστώ,
Καλησπέρα Αλέξανδρε. Για την προστασία του κισσού στο φράκτη που έχεις φτιάξει μπορείς να ψεκάζεις με μίγμα οικολογικών σκευασμάτων χαλκού και θερινού πολτού που θα προμηθεύεσαι από γεωπονικά καταστήματα.
Ευχαριστούμε για την ιστοσελίδα !
Μετά από πόσο καιρό σε νερό ριζώνει ο κισσός ;
Ευχαριστούμε !
Μετά από 4-5 εβδομάδες.
Γεια σας!
Ο κισσός προκαλεί πρόβλημα όταν αναρριχάται σε δέντρα τύπου λέιλαντ; Δηλαδή, αποροφά τα θρεπτικά συστατικά του δέντρου εκεί όπου γαντζώνεται; Έχω τριγύρω από τον κήπο μου τέτοια δέντρα σαν φυσικό φράχτη (υπάρχει και συρματόπλεγμα από μέσα) και ο κισσός μεγαλώνει πάνω στους κορμούς; Είναι μεγάλα δέντρα πλέον (δεκαετίας, 2,5+ μέτρα).
Καλησπέρα Θάνο. Ο κισσός μπορεί να αναρριχηθεί πάνω σε δέντρα τύπου λέιλαντ χωρίς κανένα πρόβλημα.
Γεια σας.
Έχω αγοράσει 3 φορές μικρούς κισσούς και είχαν όλοι την ίδια κατάληξη.
Στην περίοδο Μάιο-Ιούνιο έγιναν οι αγορές και τους είχα μέσα στο σπίτι, σε φωτεινό σημείο χωρίς ήλιο.
Τους πρώτους τους πότιζα πιο αραιά (1 φορά τη βδομάδα), τους επόμενους τους πότιζα 2 φορές την εβδομάδα και φρόντιζα να μη μένει νερό στο πιατάκι.
Όλοι πέθαναν σε πολύ λίγες ημέρες από την αγορά τους.
Άρχιζαν να ξεραίνονται κάποια φυλλαράκια, στη συνέχεια κλωναράκια και τελικά ολόκληρο το φυτό.
Τους πρόσεχα πολύ, δεν πρόλαβα να τους λιπάνω.
Δεν ξέρω τι φταίει, έχω απογοητευτεί.
Τελικά δεν είναι τόσο “εύκολο” φυτό όσο λένε…
Καλησπέρα Μαρία. Δοκίμασε τον κισσό σε εξωτερικό χώρο ή σε φωτεινό σημείο μέσα στο σπίτι.
Γειά σας. Φύτεψα περισυ το φθινόπωρο έναν κισσό στην αυλή μου. Φέτος την άνοιξη άρχισε να αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και να βγάζει καινούργια φύλλα και κλαδάκια και να καλύπτει τον τοίχο. Το τελευταίο διάστημα όμως τα φύλλα αρχίζουν και κιτρινίζουν μέχρι που ξεραίνονται και πέφτουν. Αυτό συμβαίνει και σε μεγάλα και σε μικρά. Επίσης έχουν γίνει κίτρινα και τα κλαδιά του και γενικά φαίνεται πολύ ατονισμένος. Τον βλέπει αρκετά ο ήλιος,ποτίζω και λιπαινω κανονικά θεωρώ. Τι μπορεί να φταίει και πώς μπορώ να τον σώσω;
Καλησπέρα Αφροδίτη. Ο κισσός ευδοκιμεί καλύτερα σε πιο ημισκιερό περιβάλλον. Αφαίρεσε τα ξερά φύλλα και κλαδιά και ψέκασε με διάλυμα χαλκού τα κλαδιά του για απολύμανση από ασθένειες.
Καλησπερα, πολύ ωραίο άρθρο!
Στο κισσό εσωτερικού χώρου (variegated) που έχω, ξεκίνησαν κάποια φύλλα και γίνονται ξηρά καφέ στις άκρες, και η νέα βλάστηση επίσης. Ποτιζω 1 φορά την βδομάδα και είναι κοντά σε βόρειο παράθυρο με αρκετό φως. Λίπασμα βάζω υδατοδιαλυτο για πράσινα φυτά 2 φορές τον μήνα όπως γράφει η συσκευασία.
Τι πάει λάθος; Μπορώ να κάνω κάτι;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Καλησπέρα Αντώνη. Μήπως δεν στραγγίζει η γλάστρα που έχεις φυτέψει τον κισσό; Πότιζε όταν στεγνώνει το χώμα. Επίσης, ψέκαζε με ένα ψεκαστηράκι το φύλλωμα του κισσού γιατί μπορεί τα μαυρίσματα να οφείλονται σε ξηρότητα του περιβάλλοντος.
Καλησπερα. Εχω ενα κισσο μικρο ακομα σε μεγεθος και θα ηθελα να κανω δυο ερωτησεις
1. να τον αφησω στο γλαστρακι του η να το φυτεψω απευθείας στο διακοσμιτικό του κασπώ
2. εχω παρατηρισεί οτι πέφτουν τα φύλλα του και έχει ξεθωριάσει το χρωμα του και γενικά δεν είναι πολυ ζωηρό. Το έχω στο σπίτι σε σημείο χωρίς πολυ φώς.
Καλησπέρα Νικολέττα. Δεν φυτεύουμε απευθείας σε κασπό τα φυτά μας καθώς δεν έχουν τρύπα αποστράγγισης και δεν απομακρύνεται το νερό. Προς το παρόν βάλε τον κισσό σε πιο φωτεινό μέρος μακριά από θερμαντικά σώματα και μπορείς να το μεταφυτεύσεις σε μεγαλύτερη γλάστρα στις αρχές της άνοιξης.
Γεια σας,
Ευχαριστούμε για τις χρήσιμες πληροφορίες που δίνετε! Θα ήθελα κι εγώ να κάνω δύο ερωτήσεις.
1. Ο κισσός κάνει μεγάλες ρίζες; Υπάρχει περίπτωση να μου γκρεμίσει τον τοίχο; Σε πόση απόσταση απ’ τον τοίχο πρέπει να το φυτέψω;
2. Για να δώσω κ λίγο χρώμα, σκέφτηκα να φυτέψω κ κάποιο άλλο αναρριχώμενο φυτό. Έχετε κάτι να προτείνετε;
Καλησπέρα Παναγιώτη.
1) Ο κισσός δεν δημιουργεί προβλήματα στον τοίχο με το ριζικό του σύστημα. Μπορείς να το φυτέψεις σε απόσταση μισό μέτρο από τον τοίχο.
2) Μπορείς να φυτέψεις και ρυγχόσπερμο που είναι και αυτό ανθεκτικό φυτό που δεν χάνει τα φύλλα του και έχει μια υπέροχη ανθοφορία με λευκά λουλούδια.
Ευχαριστώ πολύ!
Καλησπέρα σας, παρακαλώ πείτε μου ο κισσος εχει πατάτα; Πρόσφατα ανανέωσα το χωμα σε γάστρες μου κι βρήκα μια αρκετά περίεργη και δύσμορφη πατάτα. Δεν γνώριζα τι ήταν και έτσι αποφασησα να την ξανα φυτέψω σε νεα γλάστρα με φρέσκο σκινόχωμα και να περιμένω να δω τι θα βγει. Σας διαβεβαιώ πως βγήκε ενας κισσος με μικρά φυλα. Αν θέλετε μπορώ να σας στείλω φωτό της περίεργης πατάτας.
Kαλησπέρα Θεοφάνη. Ο κισσός δεν ανήκει σε βολβώδη φυτά και δεν έχει κόνδυλους όπως το φυτό της πατάτας. Μπορείς να μας στείλεις την φωτογραφία στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση info@mistikakipou.gr για να σου απαντήσουμε.
Τελικά τι ήταν αυτή η περίεργη “πατάτα” ; Γιατί ο κισσός δεν έχει όπως είπατε
Καλημέρα Τάσο. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι θα μπορούσε να είναι.
Καλησπέρα σας,
Πρόσφατα φύτεψα δύο μεγάλους κρεμαστούς κισσούς σε ζαρντινιερες στο μπαλκόνι μου. Λίγες ημέρες μετά, παρατηρώ ότι αρκετά από τα φύλλα έχουν θαμπωσει και αρχίζουν να ξεραίνονται.
Παρόλο που δέχονται τακτικό πότισμα, υποπτευομαι ότι λόγω της πολύ ηλιοφάνειας ( το μπαλκόνι είναι ανοιχτό και εκτεθημένη ανατολικά, νότια και δυτικά για πολλές ώρες τη μέρα) παθαίνουν έγκαυμα..
Υπάρχει περίπτωση να τους χαρώ και να αναπτυχθούν σωστά στο συγκεκριμένο σημείο; Η μήπως έπρεπε καλύτερα να περιμένω το χειμωνα και τη συννεφιά;;
Ευχαριστώ πολύ..
Καλημέρα Πάρη. Ειδικά μετά την μεταφύτευση των κισσών, θα ήταν καλό να ριζώσουν πρώτα για λίγες εβδομάδες σε σκιερό περιβάλλον και στη συνέχεια να μεταφερθούν σε πιο ηλιοφανές περιβάλλον. Όπως σωστά αναφέρεις, θα μπορούσες να περιμένεις και να έκανες την φύτευση στα τέλη του φθινοπώρου ώστε να μην έχει τόσο ζέστη και ηλιοφάνεια.
Καλησπέρα! Εχω εναν κισσο που εδω και 3 χρόνια αναπτυχθηκε αρκετα κ ζωηρα ομως εδω κ μια εβδομάδα βλεπω οτι εχουν ξεραθει πολλα κλαδια απο τη βαση σχεδόν του φυτου! Πως μπορω να τον σωσω δεν θελω να πεθάνει! Ισως ποτισα παραπανω απο οτι επρεπε… Υπάρχει λυση; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Καλησπέρα Εύη. Αφαίρεσε τα ξερά κλαδιά του κισσού και ψέκασε με διάλυμα χαλκού για να απολυμανθεί. Πότιζε τον κισσό όταν στεγνώνει το χώμα γιατί μπορεί να ξεραθούν κλαδιά λόγω υπερβολικής λίπανσης.
Κάθε πόσες μέρες δηλαδή πρέπει να ποτίζουμε τον κισσό?
Kαλησπέρα Μάνο. Πότιζε 1-2 φορές την εβδομάδα ανάλογα την εποχή. Πάντα φροντιζε να στεγνώνει το χώμα και μετά να ποτίζεις.
Εχω δυο κισσους και μια μπουκαμβιλια σε γλαστρες. Νομιζω απο υπερβολικο πότισμα οι κισσοι εχουν ρίξει αρκετά φύλλα τα οποία πριν πέσουν εχουν μαύρες κηλίδες, η δε μπουκαμβιλια εχει ρίξει όλα τα φύλλα της, μικρη ειναι. Περιμένω τις συβουλες σας για απο δω και πέρα.
Καλησπέρα Βασίλη. Η πτώση των φύλλων και οι μαύρες κηλίδες σε κισσό και στην βουκαμβίλια πιθανότατα οφείλονται στο υπερβολικό πότισμα. Μπορείς να κλάδέψεις ελαφρά τα φυτά κόβοντας τις άκρες των βλαστών για να αναπτύξουν καινούριο φύλλωμα. Σε κάθε περίπτωση, φρόντιζε να στεγνώνει το χώμα της γλάστρας και μετά να ποτίζεις ξανά.
Καλημέρα, έχω μια ποικιλία κισσου τρίχρωμου που έχει λίγο “κατσαρα” φύλλα σαν να είναι στεγνά, ωστόσο δεν έχει κάποιο άλλο θέμα. Το ποτιζω 1 φορά την εβδομάδα και το έχω μέσα σπίτι. Έχει κάποιο πρόβλημα ή απλά έτσι είναι η συγκεκριμένη ποικιλία; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Καλησπέρα Δημήτρη.
Αν δεν έχει προσβολή από μελίγκρα που μπορεί να προκαλέσει κατσάρωμα στα φύλλα, τότε πιθανότατα οφείλεται στο είδος της ποικιλίας.
Έχει αρχίσει ο κισσός να ανεβαίνει στον τοίχο του σπιτιού μου!
Υπάρχει φόβος υγρασίας μέσα στο σπίτι εάν γεμίσει ο τοίχος με κισσό;;;
Καλησπέρα Ρίτα. Αν το σπίτι δεν έχει πολύ καλή μόνωση, η κάλυψη του τοίχου με κισσό μπορεί να δημιουργήσει μετά από καιρό προβλήματα με υγρασία.
καπου διαβασα οτι ο κισσος με την ιδιοτητα που εχει να γαντζωνεται στους τοιχους μπορει να βοηθησει σε περιπτωσεις υγρασιας π.χ σε παλια πετρινα τοιχια.ισχυει?
Καλησπέρα Κωνσταντίνε. Δεν έχουμε υπόψη μας κάτι σχετικό για αυτό που αναφέρεις για τον κισσό.
Καλησπέρα σας,
Σε τι απόσταση πρέπει να φυτέψω κισσό ύψους (1μετρου) για να καλύψω φράχτη μήκους 10μέτρων;
Καλησπέρα Αναστάσιε. Θα πρέπει να φυτεύσεις τους κισσούς ανά 1-1,5 μέτρο για να καλύψεις τον φράχτη.
Καλησπέρα! Απ’ότι διαβάζω ο κισσός καθαρίζει τον αέρα. Μπορεί ο κισσός να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα σε δωμάτιο καπνιστή; Υπάρχουν άλλα φυτά εσωτερικού χώρου που να βοηθάνε σ’αυτό;
Καλησπέρα Μαρία. Δες το άρθρο μας για τα φυτά που καθαρίζουν τον αέρα
Καλησπέρα κ. Κώστα,
Μήπως γνωρίζετε πως καθαρίζει ο σαγρε τοίχος από τα απομεινάρια ξεραμμενου κισσου που έχουν αγκιστρωθει σαν απολίθωμα πάνω του;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Καλησπέρα Βασιλική. Δοκίμασε να ψεκάσεις με διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου που θα προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα.
Καλησπέρα.
Έχω διαβάσει σε ξένα άρθρα σχετικά με την ικανότητα του αγγλικού κισσού (english ivy) να καθαρίζει τον αέρα του σπιτιού.
Την ιδιότητα αυτή την έχει μόνο αυτό το είδος κισσού;
Πώς θα τον ζητήσω στο εμπόριο;
Μέχρι τώρα όλα τα γλαστράκια που βλέπω να πωλούνται, γράφουν απλώς “κισσός” και δεν έχω βρει πουθενά αγγλικό κισσό.
Ευχαριστώ πολύ.
Η ιδιότητα αυτή να καθαρίζει τον αέρα ισχύει για όλα τα είδη κισσου.
Αγαπητε μου Κωστα καλημερα,
Εχω βαλει δυο κλαδακια κισσου σε νερο εδω κι ενα μηνα αλλα ριζες δεν βλεπω. Τα κλαδια παραμενουν ζωντανα και ζωηρα. Ποσο καιρο παιρνει για να βγαλει ριζες στο νερο; Μηπως φταιει η πολλη ζέστη;
Καλησπέρα Αθανάσιε. Κόψε τα κλαδάια του κισσού σε μήκος 10-15 εκατοστά, βάλε ορμόνη ριζοβολίας στη βάση του και φύτεψε τα σε μία γλάστρα που θα έχεις σε δροσερό περιβάλλον. Δες αναλυτικές πληροφορίες για τον πολλαπλασιασμό με μσχεύματα στο σχετικό άρθρο και βίντεο που έχουμε δημοσιεύσει.