εικόνα

Σπαθίφυλλο για καθαρό αέρα στο σπίτι και στο γραφείο

Συμβουλές φροντίδας για το σπαθίφυλλο

Σπαθίφυλλο για καθαρό αέρα στο σπίτι και στο γραφείο

Ωραίο και χρήσιμο το σπαθίφυλλο! Ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου με εντυπωσιακά λευκά λουλούδια που δημιουργούν μια υπέροχη αντίθεση με το σκούρο πράσινο χρώμα των φύλλων του. Πέρα από την εξωτική ομορφιά του, το σπαθίφυλλο έχει την ιδιότητα να καθαρίζει τον αερά του σπιτιού και του γραφείου μας από ατμοσφαιρικούς ρύπους και τοξικές ουσίες.

 

Tι θέση επιλέγουμε για το σπαθίφυλλο μέσα στο σπίτι;

 

Επιλέγουμε φωτεινή θέση μακριά από τις έντονες ακτίνες του ήλιου για να μη δημιουργηθούν καψίματα στα φύλλα του. Το σπαθίφυλλο θέλει θερμοκρασίες 20-25°C για να διατηρήσει έντονη τη ζωτικότητα του, είναι ευαίσθητο σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, καθώς σε έντονες αυξομειώσεις θερμοκρασιών, όπου χάνει το έντονο χρώμα του φυλλώματος. Και φυσικά κρατάμε το σπαθίφυλλο μακριά από θερμαντικά σώματα, καλοριφέρ και τζάκι.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα, λίπανση και άλλη φροντίδα χρειάζεται το σπαθίφυλλο;

 

Ιδιαίτερη προσοχή με το πότισμα! Το σπαθίφυλλο έχει μέτριες ανάγκες ως προς το νερό και χρειάζεται πότισμα μια φορά τη βδομάδα. Αν το ποτίζουμε πιο συχνά μπορεί να σαπίσουν οι ρίζες και οι βλαστοί του και να καταστραφεί το φυτό μας. Και η λίπανση του σπαθίφυλλου χρειάζεται μέτρο! Προσθέτουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας μια φορά το μήνα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο για να έξασφαλίσουμε ζωντανα χρώματα στο φύλλωμα. Επιπλέον, είναι σημαντικό να καθαρίζουμε το φύλλωμα του σπαθίφυλλου με βρεγμένο σφουγγάρι για να απομακρύνουμε σκόνη και έντομα που πιθανότατα έχουν εγκατασταθεί.

 

Κι ένα μυστικό για το σπαθίφυλλο

 

Ο πολλαπλασιασμός του σπαθίφυλλου μπορεί να γίνει με διαίρεση της ρίζας. Κάθε 2-3 χρόνια που το ριζικό σύστημα του σπαθίφυλλου είναι αρκετά πυκνό στη γλάστρα μπορούμε να το διαχωρίσουμε και να προκύψουν με μεταφύτευση καινούρια φυτά σπαθίφυλλου.

 

Δες πληροφορίες για την φροντίδα και άλλων φυτών εσωτερικού χώρου όπως το ανθούριο, η κέντια, η σεφλέρα, το γιούκα και ο φίκος βενιαμίν.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
 


 
Πρόσφατα Σχόλια: (14)

σχολιαστής
Χρύσα 27 Οκτωβρίου 2019

Από την αρχή του καλοκαιριού ένας τύπος δράκαινας που έχω μέσα στο σπίτι, πιθανώς μαρτζινατα, ενώ πήγαινε καλά, άρχισε να ξεραίνει τα φύλλα σιγά σιγά να τα ρίχνει έπειτα. Και άρχισε να γερνάω σαν να μου μαραζωνει. Και πλέον παρατηρώ ότι έχει μείνει με 2 από τα μακριά της φύλλα μόνο. Επίσης ο 3κλαδος κορμός της μέσα είναι σαν να εινα κουφιος ένα πράγμα. Σαν κενός αν τον πιέζεις. Μπορώ να κάνω κάτι; Φώτο θα σας βοηθούσε;

Απάντηση
σχολιαστής
Ηρώ 25 Σεπτεμβρίου 2019

Καλησπέρα,
Αρχικά μπράβο σας για τις συμβουλές. Για μας τους αρχάριους είναι πολύτιμες.
Στο δικό μου σπαθίφυλλο το πήρα πρίν δέκα μέρες και απο τότε όλο μαυρίζει η κορυφή του άνθους και μαρένεται (μαυρίζει) το φύλλωμα του άνθους. Τι να κάνω για να μην μαυρίζει? Επίσης όταν κόβω τα μαύρα σημεία, μαυρίζει αυτό το σημείο. Δεν ξέρω αν το ποτίζω λίγο ή πολύ. Το ποτίζω κάθε 3-4 μέρες και ψεκάζω με νερο τα φύλλα του. Τι να κάνω?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 25 Σεπτεμβρίου 2019

  Καλημέρα Ηρώ. Το υπερβολικό πότισμα έχει σαν αποτέλεσμα να μαυρίζει η κορυφή του άνθους του σπαθίφυλλου. Πότιζε μία φορα τη βδομάδα για να επανέλθει το σπαθίφυλλο και πρόσθεσε υγρό λίπασμα μία φορά το μήνα.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Ηρώ 25 Σεπτεμβρίου 2019

   όσο δεν το ποτίζω όμως, μαυρίζει περισσότερο. Μήπως έχει κάποια ασθένεια? Επίσης δεν το έχω μεταφυτεύσει σε γλάστρα, είναι στο κασπό που το αγόρασα.

   Απάντηση
σχολιαστής
Ξανθή 19 Σεπτεμβρίου 2019

Αγόρασα ένα σπαθίφύλλο από το supermarket. Περίπου 40cm που μου φαίνεται αρκετά μεγάλο. Παρατήρησα ότι ένα από τα άνθη του είναι κομμένο..Τι μπορώ να κάνω για να μην φαίνεται αυτό;

Απάντηση
σχολιαστής
Μαρία 23 Μαΐου 2019

Καλημέρα σας,
Αγόρασα ένα σπαθίφυλλο πριν 2 μέρες από ένα φυτώριο και επειδή ήταν τυλιγμένο σε ζελατίνα, όταν το έβγαλα από το περιτύλιγμα πρόσεξα πως κάποια φύλλα και άνθη έχουν μαυρίσει. Δεν μοιάζει με το καφέτιασμα των άκρων. Αφαίρεσα τα μαύρα κομμάτια από το φυτό χωρίς να κόψω ολόκληρα τα φύλλα. Βλέπω όμως πως συνεχίζουν και μαυρίζουν τα σημεία που είχα αφαιρέσει και είχα αφήσει το πράσινο μέρος. (Το φυτό είναι σε σχετικά φωτεινό σημείο χωρίς απευθείας φωτισμό και όταν το αγόρασα καθάρισα με χαρτί και νερό τα φυλλαράκια του αφού αφαίρεσα τα μαύρα)
Ξέρετε τι θα μπορούσα να κάνω για να μην συνεχιστεί το μαύρισμα;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 24 Μαΐου 2019

  Καλημέρα Μαρία. Εξασφάλισε ένα σημείο σε εσωτερικό μέρος, φωτεινό με καλό αερισμό για να μην αναπτύσσεται η μυκητολογική ασθένεια που έχει προσβάλλει το σπαθίφυλλο σου. Επίσης, καλό θα ήταν να κάνεις μεταφύτευση του σπαθίφυλλου σε μεγαλύτερη γλάστρα. Πρόσθεσε επίσης υγρό λίπασμα για να τονωθεί το σαπθίφυλλο και να αναπτύει ξανά πλούσια βλάστηση και ανθοφορία.

  Απάντηση
σχολιαστής
Αθανασία 8 Μαΐου 2019

Το site σας είναι πολύ καλό… Ξεκίνησα να σας διαβάζω κ με έχετε βοηθήσει πολύ!!Θα ήθελα να σας ρωτήσω γιατί οι τριανταφυλλιές μου έχουν κίτρινα φύλλα….τι φταίει;
Να σας πω πως η μία είναι acapella…k η άλλη Monica….
Πότε μπορώ να αλλάξω γλάστρα…ακόμη τις έχω έτσι όπως τις πήρα από το φυτώριο!!!!Σας ευχαριστώ…

Απάντηση
σχολιαστής
Rania 6 Φεβρουαρίου 2019

Κατ’αρχάς, πολύ καλό το site, συγχαρητήρια για την προσπάθεια.
«Έσωσα» ένα μικρούλη, ημιθανές σπαθίφυλλο από τα σκουπίδια πριν 2 περίπου χρόνια. Ζωντάνεψε, αναπτύχθηκε σε σημείο που φέτος το μεταφύτεψα σε μεγαλύτερη γλάστρα. Όταν το βρήκα είχε πάνω 2-3 άνθη, μαραμένα και ψιλοξερά αλλά είχε. Θεωρώ ότι θα πρέπει να πετάχτηκε λίγο μετά την αγορά του και ήταν αυτά τα άνθη «του μαγαζιού». Από τότε δεν έχει ξαναβγάλει ποτέ άνθος. Ενώ το φυτό πετάει συνέχεια καινούργια βλαστάρια, άνθος δεν έχει βγάλει ποτέ. Μπορείτε να μου πείτε τι πρέπει να κάνω;

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.