εικόνα

Σπαθίφυλλο για καθαρό αέρα στο σπίτι και στο γραφείο

Συμβουλές φροντίδας για το σπαθίφυλλο

Σπαθίφυλλο για καθαρό αέρα στο σπίτι και στο γραφείο

Ωραίο και χρήσιμο το σπαθίφυλλο! Ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου με εντυπωσιακά λευκά λουλούδια που δημιουργούν μια υπέροχη αντίθεση με το σκούρο πράσινο χρώμα των φύλλων του. Πέρα από την εξωτική ομορφιά του, το σπαθίφυλλο έχει την ιδιότητα να καθαρίζει τον αερά του σπιτιού και του γραφείου μας από ατμοσφαιρικούς ρύπους και τοξικές ουσίες.

 

Tι θέση επιλέγουμε για το σπαθίφυλλο μέσα στο σπίτι;

 

Επιλέγουμε φωτεινή θέση μακριά από τις έντονες ακτίνες του ήλιου για να μη δημιουργηθούν καψίματα στα φύλλα του. Το σπαθίφυλλο θέλει θερμοκρασίες 20-25°C για να διατηρήσει έντονη τη ζωτικότητα του, είναι ευαίσθητο σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, καθώς σε έντονες αυξομειώσεις θερμοκρασιών, όπου χάνει το έντονο χρώμα του φυλλώματος. Και φυσικά κρατάμε το σπαθίφυλλο μακριά από θερμαντικά σώματα, καλοριφέρ και τζάκι.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα, λίπανση και άλλη φροντίδα χρειάζεται το σπαθίφυλλο;

 

Ιδιαίτερη προσοχή με το πότισμα! Το σπαθίφυλλο έχει μέτριες ανάγκες ως προς το νερό και χρειάζεται πότισμα μια φορά τη βδομάδα. Αν το ποτίζουμε πιο συχνά μπορεί να σαπίσουν οι ρίζες και οι βλαστοί του και να καταστραφεί το φυτό μας. Και η λίπανση του σπαθίφυλλου χρειάζεται μέτρο! Προσθέτουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας μια φορά το μήνα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο για να έξασφαλίσουμε ζωντανα χρώματα στο φύλλωμα. Επιπλέον, είναι σημαντικό να καθαρίζουμε το φύλλωμα του σπαθίφυλλου με βρεγμένο σφουγγάρι για να απομακρύνουμε σκόνη και έντομα που πιθανότατα έχουν εγκατασταθεί.

 

Κι ένα μυστικό για το σπαθίφυλλο

 

Ο πολλαπλασιασμός του σπαθίφυλλου μπορεί να γίνει με διαίρεση της ρίζας. Κάθε 2-3 χρόνια που το ριζικό σύστημα του σπαθίφυλλου είναι αρκετά πυκνό στη γλάστρα μπορούμε να το διαχωρίσουμε και να προκύψουν με μεταφύτευση καινούρια φυτά σπαθίφυλλου.

 

Δες πληροφορίες για την φροντίδα και άλλων φυτών εσωτερικού χώρου όπως το ανθούριο, η κέντια, η σεφλέρα, το γιούκα και ο φίκος βενιαμίν.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
 


 
Πρόσφατα Σχόλια: (6)

σχολιαστής
Μαρία 23 Μαΐου 2019

Καλημέρα σας,
Αγόρασα ένα σπαθίφυλλο πριν 2 μέρες από ένα φυτώριο και επειδή ήταν τυλιγμένο σε ζελατίνα, όταν το έβγαλα από το περιτύλιγμα πρόσεξα πως κάποια φύλλα και άνθη έχουν μαυρίσει. Δεν μοιάζει με το καφέτιασμα των άκρων. Αφαίρεσα τα μαύρα κομμάτια από το φυτό χωρίς να κόψω ολόκληρα τα φύλλα. Βλέπω όμως πως συνεχίζουν και μαυρίζουν τα σημεία που είχα αφαιρέσει και είχα αφήσει το πράσινο μέρος. (Το φυτό είναι σε σχετικά φωτεινό σημείο χωρίς απευθείας φωτισμό και όταν το αγόρασα καθάρισα με χαρτί και νερό τα φυλλαράκια του αφού αφαίρεσα τα μαύρα)
Ξέρετε τι θα μπορούσα να κάνω για να μην συνεχιστεί το μαύρισμα;

Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 24 Μαΐου 2019

    Καλημέρα Μαρία. Εξασφάλισε ένα σημείο σε εσωτερικό μέρος, φωτεινό με καλό αερισμό για να μην αναπτύσσεται η μυκητολογική ασθένεια που έχει προσβάλλει το σπαθίφυλλο σου. Επίσης, καλό θα ήταν να κάνεις μεταφύτευση του σπαθίφυλλου σε μεγαλύτερη γλάστρα. Πρόσθεσε επίσης υγρό λίπασμα για να τονωθεί το σαπθίφυλλο και να αναπτύει ξανά πλούσια βλάστηση και ανθοφορία.

    Απάντηση
σχολιαστής
Αθανασία 8 Μαΐου 2019

Το site σας είναι πολύ καλό… Ξεκίνησα να σας διαβάζω κ με έχετε βοηθήσει πολύ!!Θα ήθελα να σας ρωτήσω γιατί οι τριανταφυλλιές μου έχουν κίτρινα φύλλα….τι φταίει;
Να σας πω πως η μία είναι acapella…k η άλλη Monica….
Πότε μπορώ να αλλάξω γλάστρα…ακόμη τις έχω έτσι όπως τις πήρα από το φυτώριο!!!!Σας ευχαριστώ…

Απάντηση
σχολιαστής
Rania 6 Φεβρουαρίου 2019

Κατ’αρχάς, πολύ καλό το site, συγχαρητήρια για την προσπάθεια.
«Έσωσα» ένα μικρούλη, ημιθανές σπαθίφυλλο από τα σκουπίδια πριν 2 περίπου χρόνια. Ζωντάνεψε, αναπτύχθηκε σε σημείο που φέτος το μεταφύτεψα σε μεγαλύτερη γλάστρα. Όταν το βρήκα είχε πάνω 2-3 άνθη, μαραμένα και ψιλοξερά αλλά είχε. Θεωρώ ότι θα πρέπει να πετάχτηκε λίγο μετά την αγορά του και ήταν αυτά τα άνθη «του μαγαζιού». Από τότε δεν έχει ξαναβγάλει ποτέ άνθος. Ενώ το φυτό πετάει συνέχεια καινούργια βλαστάρια, άνθος δεν έχει βγάλει ποτέ. Μπορείτε να μου πείτε τι πρέπει να κάνω;

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.