9 μυστικά για τη φροντίδα του σπαθίφυλλου

Σπαθίφυλλο για καθαρό αέρα στο σπίτι και στο γραφείο

Το σπαθίφυλλο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και όμορφα φυτά εσωτερικού χώρου. Το εντυπωσιακό άσπρο χρώμα του, δημιουργεί μία πολύ ελκυστική αντίθεση με το σκούρο πράσινο χρώμα των φύλλων του που το κάνει να ξεχωρίζει.

Με καταγωγή από την κεντρική και νότια Αμερική, το σπαθίφυλλο είναι γνωστό και ως “κρίνος της ειρήνης” (peace lily), καθώς θυμίζει τη λευκή σημαία που αποτελεί σύμβολο ανακωχής.

Το άσπρο “λουλούδι” του σπαθίφυλλου, στην πραγματικότητα είναι ένα τροποποιημένο φύλλο λευκού χρώματος που ονομάζεται σπάθη, η οποία αγκαλιάζει το κανονικό άνθος του σπαθίφυλλου. Κατά παρόμοιο τρόπο σχηματίζονται τα άνθη και στο ανθούριο, γι’ αυτό μπορεί να ακούσουμε ως “κόκκινο σπαθίφυλλο”. Πρόκειται, ωστόσο, για διαφορετικά φυτά που ανήκουν στην ίδια οικογένεια.

Το σπαθίφυλλο ανήκει στα φυτά που μεγαλώνουν σε νερό και μπορούμε να το τοποθετήσουμε σε βάζο, χωρίς χώμα, για να διακοσμήσουμε το σαλόνι και το γραφείο μας.

Πρόκειται για ένα υπέροχο φυτό που εκτός από την εξωτική ομορφιά του, έχει την ιδιότητα καθαρίζει τον αέρα του δωματίου στο οποίο βρίσκεται.

Ας δούμε αναλυτικά τι φροντίδα χρειάζεται το ανθούριο για να το διατηρήσουμε γεμάτο ζωντάνια και να απολαμβάνουμε πλούσια ανθοφορία στο σπίτι και στο γραφείο μας.

Διαφήμιση

1. Tι θέση επιλέγουμε για το σπαθίφυλλο μέσα στο σπίτι;

Το σπαθίφυλλο μπορεί να επιβιώσει σε δωμάτιο με σχετικά χαμηλό φωτισμό, καθώς ανήκει στα φυτά εσωτερικού χώρου που δε χρειάζονται πολύ φως, ωστόσο σε αυτές τις συνθήκες δεν εμφανίζει λουλούδια.

Αναπτύσσεται πολύ καλύτερα σε φωτεινούς χώρους, όπου υπάρχει επαρκής φωτισμός. Για να το διατηρήσουμε ζωηρό και με πλούσια ανθοφορία, τοποθετούμε, το σπαθίφυλλο σε φωτεινή θέση και σε σημείο που δεν έρχεται σε επαφή με τις απευθείας ακτίνες του ήλιου για να αποφύγουμε καψίματα στα φύλλα του.

Το σπαθίφυλλο θέλει θερμοκρασίες 20-25°C για να διατηρήσει πράσινο φύλλωμα και ζωηρή βλάστηση. Είναι ευαίσθητο σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και ειδικά σε έντονες αυξομειώσεις θερμοκρασιών, χάνει το έντονο χρώμα του φυλλώματος. Και φυσικά κρατάμε το σπαθίφυλλο μακριά από θερμαντικά σώματα, καλοριφέρ και τζάκι.

2. Πώς φυτεύουμε το σπαθίφυλλο σε γλάστρα;

Το σπαθίφυλλο αναπτύσσεται με αργό ρυθμό και δε χρειάζεται να το έχουμε σε μεγάλη γλάστρα. Επιλέγουμε γλάστρες πλαστικές ή πήλινες, διαμέτρου και ύψους τουλάχιστον 15 εκατοστών, συνήθως 1-2 νούμερα μεγαλύτερες από τη γλάστρα φυτωρίου που το αγοράσαμε.

Κατά τη μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα, προσθέτουμε ελαφρύ φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου και βάζουμε μία στρώση χαλικιών στη βάση της γλάστρας για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει μετά το πότισμα.

Επειδή το σπαθίφυλλο πωλείται σε μικρά γλαστράκια, όπου συνήθως έχει αναπτύξει πυκνό ριζικό σύστημα, κατά την μεταφύτευση, σπάμε ελαφρά τις ρίζες του περιφερειακά για να μπορεί να απορροφήσει άμεσα θρεπτικά συστατικά και νερό.

3. Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα το σπαθίφυλλο;

Το σπαθίφυλλο έχει μέτριες ανάγκες σε νερό και συνήθως το ποτίζουμε μια φορά τη βδομάδα. Αν μείνει αρκετές μέρες απότιστο, το σπαθίφυλλο μας “δείχνει” ότι θέλει πότισμα, καθώς τα φύλλα του αρχίζουν να γέρνουν προς τα κάτω και να εμφανίζουν μία ατονία. Αφού το ποτίσουμε, επανέρχεται γρήγορα και αποκτάει ξανά ζωντάνια.

Κατά την περίοδο του καλοκαιριού, σε συνθήκες καύσωνα, ποτίζουμε συχνότερα, μόλις στεγνώνει το χώμα. Καλό είναι να ψεκάζουμε το φύλλωμα του σπαθίφυλλου με νερό, χρησιμοποιώντας ένα ψεκαστηράκι για να αυξήσουμε την υγρασία. Με αυτό τον τρόπο, αποφεύγουμε τη δημιουργία ξηράνσεων στα φύλλα.

Πάντως, το υπερβολικό πότισμα κάνει τα φύλλα του σπαθίφυλλου να κιτρινίζουν ενώ παράλληλα μπορεί να δημιουργήσει σαπίσματα στη ρίζα του φυτού.

4. Kάθε πότε βάζουμε λίπασμα στο σπαθίφυλλο;

Το σπαθίφυλλο δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία και λίπανση. Προσθέτουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας μια φορά το μήνα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο για να εξασφαλίσουμε ζωντάνια στα φύλλα του και να έχουμε πλούσια ανθοφορία.

Αποφεύγουμε το κοκκώδες μπλε λίπασμα ή το υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο, καθώς μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο σπαθίφυλλο λόγω υπερβολικής λίπανσης.

5. Τι άλλη φροντίδα χρειάζεται το σπαθίφυλλο;

Μόλις ολοκληρώνεται η ανθοφορία του σπαθίφυλλου, αφαιρούμε το μαραμένο λουλούδι, κόβοντας το χαμηλά στο σημείο που αναπτύσσεται ο μίσχος ανάμεσα από τα φύλλα. Αφαιρώντας τα ξεραμένα και ώριμα άνθη, ενθαρρύνουμε το φυτό να δώσει νέα ανθοφορία.

Καθώς το φυτό αναπτύσσεται, αφαιρούμε τα κιτρινισμένα φύλλα ή μαυρισμένα φύλλα που μπορεί να εμφανιστούν. Είναι φυσιολογικό λόγω ηλικίας ορισμένα παλαιότερα φύλλα να αφαιρούνται και να αναπτύσσονται νέα.

6. Πώς προστατεύουμε το σπαθίφυλλο από έντομα και ασθένειες;

Το σπαθίφυλλο δεν προσβάλλεται συχνά από έντομα και ασθένειες και τις περισσότερες φορές αρκεί να καθαρίζουμε συχνά το φύλλωμα του με βρεγμένο σφουγγάρι για να απομακρύνουμε σκόνη και έντομα που πιθανότατα έχουν εγκατασταθεί.

Για περισσότερη προστασία από τα έντομα της βαμβακάδας, της μελίγκρας και του θρίπα, ψεκάζουμε το φύλλωμα του σπαθίφυλλου με αυτοσχέδιο σκεύασμα που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουτάλια της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό.

Σε πιο έντονη προσβολή, ψεκάζουμε το σπαθίφυλλο με βιολογικά σκευάσματα φυσικής πυρεθρίνης ή άλατων καλίου που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

7. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του σπαθίφυλλου;

Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά σπαθίφυλλου με σπόρο, αν και θα καθυστερήσει αρκετά η ανθοφορία του. Ο πιο εύκολος και πρακτικός τρόπος για τον πολλαπλασιασμό του σπαθίφυλλου είναι με διαίρεση της ρίζας του φυτού μέσα στην άνοιξη ή στις αρχές του φθινοπώρου.

Συγκεκριμένα, κάθε 2-3 χρόνια που το ριζικό σύστημα του σπαθίφυλλου είναι αρκετά πυκνό στη γλάστρα μπορούμε να το διαχωρίσουμε με ένα μαχαίρι, διατηρώντας το φύλλωμα σε κάθε μέρος του ριζώματος. Στη συνέχεια, κάνουμε μεταφύτευση τα δύο νέα φυτά σε δύο νέες γλάστρες και απολαμβάνουμε τα καινούρια μας σπαθίφυλλα.

Διαφήμιση

8. Ποια είναι τα συχνότερα προβλήματα που εμφανίζει το σπαθίφυλλο

Το σπαθίφυλλο είναι ένα ανθεκτικό φυτό που προσαρμόζεται σχετικά εύκολα σε εσωτερικούς χώρους και δεν παρουσιάζει πολλά προβλήματα. Παρακάτω, αναφέρουμε αναλυτικά τις κατάλληλες συμβουλές φροντίδας για αντιμετωπίσουμε τα συχνότερα προβλήματα του σπαθίφυλλου.

– Γιατί μαυρίζουν στις άκρες τα φύλλα του σπαθίφυλλου;

Οι καφέ άκρες των φύλλων του σπαθίφυλλου δημιουργούνται σε συνθήκες ξηρού περιβάλλοντος ή αν έχουμε βάλει υπερβολική ποσότητα λιπάσματος. Μαυρίσματα στα φύλλα του σπαθίφυλλου με τη μορφή κηλίδων παρατηρούνται όταν τα χτυπά απευθείας το ηλιακό φως.

– Γιατί εμφανίζει κίτρινα φύλλα το σπαθίφυλλο;

Τα φύλλα του σπαθίφυλλου μπορεί να κιτρινίσουν την περίοδο του χειμώνα όταν βρίσκεται σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας. Ένας ακόμα λόγος που εμφανίζονται κίτρινα φύλλα μπορεί να είναι το υπερβολικό πότισμα ή η κακή αποστράγγιση της γλάστρας που το έχουμε φυτέψει. Είναι φυσιολογικό να εμφανίζονται ορισμένα κίτρινα φύλλα στο κάτω μέρος του φυτού, καθώς μεγαλώνει.

– Γιατί δεν ανθίζει το σπαθίφυλλο;

Το σπαθίφυλλο δυσκολεύεται να ανθίσει όταν βρίσκεται σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού ή σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας λόγω υπερβολικού ποτίσματος. Επίσης, η προσθήκη υψηλής ποσότητας λιπάσματος αζώτου θα προκαλέσει εμπόδια στον σχηματισμό λουλουδιών του σπαθίφυλλου.

– Πήρα ένα καινούργιο σπαθίφυλλο και λίγο καιρό μετά ορισμένα φύλλα κιτρινίζουν και έχουν καφέ κηλίδες. Είναι φυσιολογικό;

Τα φυτά χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν στο νέο τους περιβάλλον. Εφόσον φροντίζουμε σωστά το σπαθίφυλλο μας, δεν πρέπει να μας ανησυχεί το κιτρίνισμα ορισμένων παλαιότερων φύλλων που εμφανίζονται κατά το πρώτο διάστημα προσαρμογής του φυτού.

9. Kι ένα τελευταίο μυστικό για το σπαθίφυλλο

Καλό είναι να κρατάμε τις γάτες και τους σκύλους μακριά από το σπαθίφυλλο για να μην μασήσουν και καταπιούν τα φύλλα του, καθώς ανήκει στα φυτά που είναι τοξικά για γάτες και σκύλους. Για να το πετύχουμε, μπορούμε να ψεκάσουμε τα φύλλα του με διάλυμα πιπεριού καγιέν ή αιθέριου έλαιου πορτοκαλιού.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (94)

 1. Αγάπη
  18/04/2024

  Καλησπέρα! Σας ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια που μου έχετε προσφέρει στην φροντίδα των φυτών μου
  Έχω ένα σπαθιφυλλο κάποιους μήνες τώρα, κάποια στιγμή λίγο καιρό μετά την μεταφύτευση του τα φύλλα φαινόντουσαν πολύ μαραμένα και πεσμένα και το μετέφερα σε νερό.
  Συνήλθαν αμέσως και είναι πολύ ζωντανά αλλά ήθελα να ρωτήσω αν θα μπορέσει να ανθοφορησει σε νερό κάποτε και πως μπορώ να το βοηθήσω
  Προσπάθησα να βάλω ξανά μια ριζουλα σε γλάστρα αλλά και πάλι μαράθηκε κατευθείαν και ζωντάνεψε μόνο όταν την έβαλα ξανά σε νερό
  Σας ευχαριστώ θερμά και πάλι!

 2. Κωνσταντίνα
  12/03/2024

  Καλησπέρα σας, έχω ένα σπαθί φύλλο εδώ κι ένα χρόνο, είχε φουντώσει αρκετά γι’αυτό το μετέφερα σε μεγαλύτερη γλάστρα και το έριξα και λίπασμα σε σκόνη από τότε τα φύλλα του ξεραίνονται ένα ένα με αποτέλεσμα να έχει αυτή τη στιγμή 4 φύλλα και ένα που δεν έχει ανοίξει ακόμη. Το ένα από τα 4 έχει μερικά σημάδια ξηρασίας. Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να το σώσω;;

  • Κατά την μεταφύτευση, αποφεύγουμε να βάζουμε κρυσταλλικό λίπασμα σε σκόνη καθώς μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα. Πότιζε μόλις στεγνώνει το χώμα και βάλε και υγρό λίπασμα φυκιών που βοηθά την τόνωση.

 3. Σεβη
  04/11/2023

  Καλημερα σας, εχω ενα σπαθίφυλλο 4 ετων. Πριν λιγες ημερες του εβαλα λιπασμα γενικης χρησης (μπλε κοκους) πρωτη φορα (συνηθως του βαζω υγρο λιπασμα για πρασινα φυτα ή για ανθοφορια). το αποτελεσμα ηταν την επομενη ημερα ολα τα φυλλα του φυτου να πεσουν σαν να ηταν τελειως αποτιστο κ γι αυτο του προσθεσα λιγο νερο. επειτα παρατηρησα οτι το χωμα του ηταν τελικα ιδιαιτερα υγρο κ οι μπλε κοκοι διατηρουσαν μια περιερφη υγρασια εξ ου κ του εκανα μεταφυτευση κ καθαρισα ολα το παλιο/υγρο χωμα. εδω κ 2 ημερες δεν εχει δειξει σημαδια ανακαμψης δυστυχως.. Υπαρχει κατι αλλο που μπορω να κανω? (τα φυλλα του κατα τα αλλα ειναι ακομα πρασινα κ υγιη) – Σας ευχαριστω πολυ εκ των προτερων!

  • Μπορείς να κάνεις συμπληρωματικά ένα πότισμα με υγρό λίπασμα φυκιών που βοηθά την τόνωση του φυτού σε τέτοιες καταστάσεις.

 4. Χρύσα
  04/09/2023

  Γεια σας. Τα άνθη του σπαθίφυλλου μαυρίζουν δηλαδή γίνονται καφέ πριν ανοίξουν….. Κάθε φορά που βγαίνει 1 άνθος στην αρχή είναι μια χαρά και πριν ανοίξει αποκτά καφέ κηλίδες και φυσικά το κόβω. Τι μπορεί να φταίει;
  Επίσης το λίπασμα 20 20 20 είναι κατάλληλο για το φυτό αυτό ή όχι;
  Σας ευχαριστώ.

  • Απέφυγε το υπερβολικό πότισμα και λίπανση. Πότιζε μία φορά τη βδομάδα και πρόσθεσε καλύτερα υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά.

 5. Δημητρα
  08/06/2023

  Καλησπέρα σας,
  Κατ αρχήν συγχαρητήρια για το site σας. Οι συμβουλές είναι πραγματικά πολύτιμες. Μου χάρισαν ένα σπαθίφυλλο σε πολύ μικρό γλαστρακι και όταν μεγάλωσε λίγο του άλλαξα γλάστρα. Δεν έβαλα χαλίκι μόνο χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου. Τα φύλλα του έχουν ωραίο πράσινο χρώμα αν και κοιτάζουν προς τα κάτω, αλλά εχει σταματήσει να ανθίζει. Το έχω στο σαλόνι που έχει φως ημέρας αλλά δεν το χτυπάει ο ήλιος. Τι μπορώ να κάνω για να βγάλει πάλι λουλούδια;

 6. Μαγδα
  31/05/2023

  Έχω ένα σπαθίφυλλο εδώ και ενάμιση χρόνο…όταν το πήρα ήταν σε πολύ μικρό γλάστρακι καί το μεταφυτεψα την άνοιξη σε μεγαλύτερο…έχει μεγαλώσει πολύ και βγάζει και άνθη…τό πρόβλημα μου είναι ότι ξεραίνει τις άκρες των φύλλων του και κιτρινίζουν ελαφρώς…μέχρι να έρθει η μέρα της βδομάδας που τό ποτίζω έχει στεγνώσει τελείως και αρχίζουν τα φύλλα του να γέρνουν…του βάζω και λίπασμα μια φορά τον μήνα…καί δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω…να τό ποτίζω συχνότερα η χρειάζεται πάλι μεταφυτεψη…κι αν ναι τώρα που έχει άνθη και αρχίζουν οι ζεστές μέρες κάνει;

  • Πότιζε μία φορά την εβδομάδα, μην το μεταφυτέψεις άμεσα και πρόσθεσε υγρό λίπασμα σιδήρου για πρασίνισμα φύλλων.

 7. Αγγελική
  10/09/2021

  Καλημέρα. Αγόρασα πριν 1 μήνα ένα σπαθίφυλλο σχετικά ανεπτυγμένο με 2 άνθη. Η κυρία στο φυτώριο μου είπε να αλλάξω γλάστρα και να το βάλω σε εσωτερικό χώρο για να μην καεί. Μεταφύτευσα σε λίγο μεγαλύτερο γλαστράκι (2 νούμερα) και το έχω στο σαλόνι σε φωτεινό μέρος. .Ποτίζω 1 φορά στις 8 με 10 ημέρες αλλά το χώμα δεν στεγνώνει εύκολα.Η γλάστρα έχει τρύπες κ χαλίκι στη βάση και το χώμα είναι για εσωτερικού χώρου φυτά. Δεν αναπτύσσεται και πολλά φύλλα έχουν μαλακώσει και γέρνουν σαν μαραμένα ενώ ένα δύο κιτρίνισαν.Τα νέα φύλλα δεν ξεδιπλώνονται και είναι στάσιμα. Διαβάζω τις συμβουλές σας και θεωρώ ότι δεν κάνω κάτι λάθος. Τι να κάνω για να μην χαλάσει;;;Τι χρειάζεται το φυτό μου, μήπως να του αλλάξω πάλι γλάστρα ή θα το κάνω χειρότερα;;;Αν το βγάλω στη βεράντα; Σας ευχαριστώ….

  • Καλημέρα Αγγελική. Εξασφάλισε φωτεινή θέση που δεν την κτυπούν απευθείας ακτίνες του ήλιου. Πότιζε μόνο όταν στεγνώνει το χώμα και πρόσθεσε υγρό λίπασμα ανθοφορία.

 8. Ιωάννα
  04/06/2021

  Καλημέρα!! Έχω ένα σπαθιφυλλο το οποίο μαυρίζουν τα φύλλα του και τα ποίο μεγάλα αλλά και τα ποίο μικρά που βγάζει, το μεταφύτευσα πρόσφατα σε πήλινο γλαστρακι για καλύτερο αερισμό των ριζών , ποτίζω όταν το φυτό το ζητάει δηλαδή όταν τα φύλλα του αρχίζουν και λυγίζουν προς τα κάτω.τι μπορεί να φταίει για το μαύρισμα των φύλλων ?? Μήπως έχει κάποια αρρώστια?? Σας ευχαριστώ πολύ !!!! Βοηθάτε πολύ με τις συμβουλές σας!!

  • Καλησπέρα Ιωάννα. Πότιζε συχνότερα τα φύλλα του σπαθίφυλλου και μην περιμένεις να λυγίζουν τα φύλλα του. Επίσης, φρόντιζε να μην το κτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου τα φύλλα του.

 9. Έλενα
  21/01/2021

  Γεια σας. Ποια εποχή αλλάζουμε γλάστρα στο σπαθίφυλλο, πόσο μεγαλύτερη και κάθε πότε; Το φυτό μου είναι οριακά πλέον, αλλά φοβάμαι μήπως η αλλαγή γλάστρας επηρρεάσει την ανάπτυξη του. Να το κάνω τώρα; Αφού αλλάξω γλάστρα θέλει κάποιο λίπασμα ή όχι επειδή είναι χειμώνας.Θα ήθελα την συμβουλή σας.

  • Καλησπέρα Έλενα.
   Κατάλληλη εποχή για να μεταφυτεύσεις το σπαθίφυλλο είναι στις αρχές της άνοιξης μετά το τέλος της ανθοφορίας. Καλύτερα να επιλέξεις μέγεθος γλάστρας 1-2 νούμερα μεγαλύτερη με διάμετρο δηλαδή 3-6 εκατοστά μεγαλύτερη. Μπορείς να προσθέσεις υγρό λίπασμα ανθοφορίας περίπου 2 εβδομάδες μετά τη μεταφύτευση.

 10. Βάλια
  05/01/2021

  Καλημέρα. Στις γιορτές μου έφεραν ένα σπαθίφυλλο σε μικρό γλαστράκι φυτωρίου. Είναι ανθισμένο. Θέλει άμεση μεταφύτευση ή αυτή θα επηρρεάσει την ανθοφορία του; Και πόσο μεγαλύτερη γλάστρα θέλει; Είναι σε μικροσκοπικό γλαστράκι αλλά το φυτό φαίνεται υγιές. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  • Καλημέρα Βάλια.
   Μπορείς να το διατηρήσεις σε αυτό το γλαστράκι για να διατηρήσει την ανθοφορία του και να το μεταφυτεύσεις στις αρχές της άνοιξης αφού ολοκληρωθεί η ανθοφορία. Αν όμως είναι πολύ μικρό το γλαστράκι και παρατηρήσεις ότι δυσκολεύεται το φυτό, δηλαδή δεν απορροφά νερό και τα φύλλα του μαραίνονται, μπορείς να το μεταφυτεύσεις άμεσα.

   • Βάλια
    20/04/2021

    Καλημέρα. Πριν 10 μέρες μεταφύτευσα το σπαθίφυλλο μου, από γλαστράκι φυτωρίου, σε λίγο μεγαλύτερη γλάστρα αφού έσπασα ελαφρά τις περιφερειακές ρίζες. Τα φύλλα του τώρα έχουν αρχίσει να γέρνουν προς τα κάτω και φαίνονται άτονα. Το χώμα γύρω φαίνεται στεγνό αλλά στη ρίζα είναι υγρό σχετικά…Τι να κάνω; Η γλάστρα έχει καλή αποστράγγιση και το έχω σε εσωτερικό φωτεινό σημείο . Χρειάζεται κάτι ή να το αφήσω στην ησυχία του;

    • Καλησπέρα Βάλια. Πότιζε το σπαθίφυλλο μία φορά την εβδομάδα και πρόσθεσε υγρό λίπασμα ανθοφορία για να τονωθεί το φυτό.

    • Μάνος
     20/09/2021

     Έχω ένα σπαθίφυλλο εδώ και έναν μήνα .Οταν το αγόρασα είχε πάνω τρία άνθη το τελευταίο καιρό τα άνθη του έχουν αποκτήσει μία πράσινη απόχρωση. Είναι φυσιολογικό ή πρέπει να κάνω κάτι διότι και ένα μπουμπούκι που πάει να ανθίσει βλέπω ότι και αυτό βγαίνει πράσινο.

     • Καλημέρα Μάνο. Πρόσθεσε υγρό λίπασμα ανθοφορίας και φρόντισε να έχει το σπαθίφυλλο σε φωτεινό μέρος που δεν κτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου.

 11. Χρύσα
  04/01/2021

  Καλημέρα.Αγόρασα πριν 3 ημέρες ένα μικρό σπαθίφυλλο σε πολύ μικρό γλαστράκι φυτωρίου.Θέλει μεταφύτευση ή όχι ακόμα; Δεδομένου ότι είναι ακόμη πολύ τρυφερό ,τί φροντίδα χρειάζεται ώστε να μην το χαλάσω;

  • Καλημέρα Χρύσα. Μπορείς να μεταφυτεύσεις το σπαθίφυλλο άμεσα σε μεγαλύτερη γλάστρα και να το διατηρήσεις σε εσωτερικό μέρος, σχετικά ζεστό, μακριά από καλοριφέρ και τζάκι. Εξασφάλισε μία φωτεινή θέση που δεν το κτυπούν άμεσα οι ακτίνες το ήλιου.

   • Χρύσα
    05/01/2021

    Σας ευχαριστώ! Κατά τη μεταφυτευση να ανοίξω τις ριζες του ή να τοποθετήσω στη νέα γλάστρα όπως είναι τώρα γιατί είναι σφιχτό σαν μπάλα .

    • Κατά την μεταφύτευση, να σπάσεις περιφερειακά τις ρίζες του σπαθίφυλλου επειδή είναι πολύ πυκνές. Αυτό το κάνουμε για να ανανεωθούν και να μπορέσουν να απορροφήσουν άμεσα νερό και θρεπτικά υλικά.

     • Χρύσα
      11/04/2021

      Καλημέρα. Μεταφύτευσα το σπαθίφυλλο πριν 2 μήνες και ήταν μια χαρά. Τις τελευταίες μέρες τα φύλλα του φαίνονται θαμπά και μαλακά και ελαφρώς γέρνουν, κιτρινίζουν και έχουν καφέ άκρες.Κάποια νέα δεν ξετυλίγονται, παραμένουν στάσιμα.Το χώμα στη ρίζα είναι υγρό και δεν στεγνώνει. Αφαίρεσα λίγο χώμα από πάνω αλλά τίποτα. Να το βγάλω ξανά και του αλλάξω γλάστρα και χώμα ή να το αφήσω απότιστο και να περιμένω.Έχω προσθέσει και υγρό λίπασμα ανθοφορίας και γενικά έκανα ότι είπατε. Ευχαριστώ.

      • Καλησπέρα Χρύσα. Αρχικά, σιγούρεψε ότι η γλάστρα έχει τρύπες και στραγγίζει το νερό. Διαφορετικά, θα πρέπει να κάνεις νέα μεταφύτευση του σπαθίφυλλου.

 12. Κλέιντι
  04/01/2021

  Καλησπέρα
  Μπορώ να φυτέψω ένα σπαθύφυλο σε πήλινη γλάστρα σε εξοτερικό χώρο που δεν χτυπούν η απαιυθίες ακτηνες του ήλιου και προφυλαγμένο από τη παγόνια και του ανέμους.

  • Καλησπέρα Κλέιντι. Μπορείς να δοκιμάσεις το σπαθίφυλλο σε εξωτερικό χώρο που δεν το χτυπούν απευθείας οι ακτίνες του ήλιου αρκεί η θερμοκρασία να μην κατεβαίνει κάτω από 10οC γιατί αλλιώς θα παρουσιαστούν εγκαύματα στα φύλλα .

 13. ΑΓΓΕΛΙΚΉ
  03/12/2020

  Καλησπέρα,
  Έχω εδώ και 3 περίπου χρόνια ένα σπαθίφυλλο στο σαλόνι που τα πήγαινε μια χαρά. Πριν περίπου 3 εβδομάδες το μεταφύτευσα σε μεγαλύτερη γλάστρα γιατί είχα την αίσθηση ότι χρειαζόταν πλέον περισσότερο χώρο… Έκτοτε τα φύλλα του άρχισαν να λυγίζουν προς τα κάτω και μέχρι στιγμής δεν έχει συνέλθει… Τι πρέπει να κάνω; Δεν έχω αλλάξει κάτι άλλο… (Πχ την θέση του)
  Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για την βοήθεια.

  • Καλησπέρα Αγγελική.
   Λόγω μεταφύτευσης, μπορεί να δυσκολεύτηκε το σπαθίφυλλο. Μπορείς να προσθέσεις υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση.

 14. Μελίνα
  20/11/2020

  Το σπαθίφυλλο μου έχει μεγάλες γκρι κηλίδες στα φύλλα; Γιατί; Επίσης δεν ανθίζει. Τι πρέπει να κάνω;

  • Καλησπέρα Μελίνα. Πιθανότητα οι γκρί κηλίδες στα φύλλα οφείλονται σε άμεση ακτινοβολία από τον ήλιο ή λόγω υπερβολικού ποτίσματος. Για να ανθίσει το σπαθίφυλλο, θα χρειαστεί υγρό λίπασμα ανθοφορίας.

 15. CHRISTINA
  02/11/2020

  καλησπέρα σας. Πως αφαιρούμε ή κλαδεύουμε τα άνθη του Σπαθίφυλλου που έχουν μαραθεί?

  • Καλησπέρα Χριστίνα. Για να αφαιρέσουμε τα άνθη του σπαθίφυλλου που έχουν μαραθεί, τα κλαδεύουμε από την βάση του ανθοφόρου βλαστού.

 16. Χαρά
  09/10/2020

  Καλημέρα σας. Εδώ κι ένα μήνα έχω αγοράσει ένα σπαθιφυλλο. Τα φύλλα του, ή θα κιτρινίσει το κλαδί προς το φύλλο ή το αντίστροφο που είναι πιο συχνό κ πέφτουν(όχι κατευθείαν). Δεν ξέρω αν είναι φυσιολογικό. Από την μια μεριά τα έχω αφαιρέσει όλα. Ήταν η μεριά που δεν το εβλεπε πολύ ήλιος. Τώρα το βάζω σε πιο φωτεινό σημείο, μακριά από τις απευθείας ακτίνες του ήλιου φυσικά, είχαν ζαρωσει λίγο τα φύλλα του αλλά τώρα είναι μια χαρά. Τα καινούρια φύλλα του, είναι λεπτά κ μερικές φορές κιτρινίζουν κ αυτά, πέφτουν πριν μεγαλώσουν. Δεν ξέρω αν έφταιγε ο ήλιος. Του έβαζα υγρό λίπασμα που έφτιαχνα μόνη μου κ μου έβγαλε 2 μπουμπούκια που έχουν πάνω πολύ μικρά καφέ στίγματα. Όταν το πήρα είχαν τα άνθη του πολλά τέτοια. Πριν λίγες μέρες του έβαλα υδατοδιαλυτο λίπασμα ανθοφοριας. Τα κλαδιά του φυτού εκτός από το κέντρο του είναι αδύναμα κι εκεί που γέρνουν τα κλαδιά έχουν ανοιχτό πράσινο χρώμα, ενώ προς τη βάση σκούρο πράσινο. Τρία φύλλα είναι όρθια ενώ τα υπόλοιπα γέρνουν λίγο. Πρέπει όλα τα φύλλα του να μην γέρνουν καθόλου? Επίσης πριν λίγο καιρό όταν είχα να το ποτησω 4 μέρες είχαν πέσει σχεδόν τελείως τα φύλλα του κ με το που το ποτησα με τη μέθοδο της λεκάνης(έχω βάλει ελαφρόπετρα κ το έχω μεταφυτευσει) μέσα σε μια ώρα σηκώθηκαν τα φύλλα του. Έχω πάρει υγρασιομετρο. Την προηγούμενη φορά έδειξε μέσα σε 3 μέρες ότι πήγε να ξεραθεί κι όταν του έριξα μόνο 250 ml νερό(για αρχή, μετά θα του έβαζα αλλά 250) , κατευθείαν το απέβαλε στο πιατάκι ενώ την αμέσως προηγούμενη το πότισα σταδιακά με 500ml κ δεν έβγαλε σταγόνα! Είναι μεσαίου μεγέθους. Το υγρασιομετρο το αγόρασα από πολύ γνωστό μαγαζί κ το χώμα ήταν επίσης στεγνό(βάζω κάθε φορά το δάχτυλο μου 3 εκατοστά στο χώμα. Μήπως θέλει λιγότερα ml νερού? Φοβάμαι να το ποτίσω μια φορά τη βδομάδα, τουλάχιστον μέχρι να κάνει πολύ κρύο. Ήθελα να ρωτήσω αν το πότισμα με την μέθοδο της λεκάνης(έχω ακούσει σε εκπομπή ότι το φυτό παίρνει μόνο του όσο νερό θέλει) είναι καλύτερο(έχω βάλει ελαφρόπετρα) ή με το κανονικό κι αν ναι το πρώτο πόση ώρα πρέπει να το αφήνω. Επίσης για τα εντομα έφτιαξα το διάλυμα με πράσινο σαπούνι αλλά κ με τη μαγειρική σόδα. Οπότε το ψεκαζω βλέπω να φεύγει ένα μικρό καφέ σκούρο στρογγυλό ζουζούνι κ με τα 2 διαλύματα. Αλλά έτσι κ σκαλισω το χώμα ή καθαρίσω τα φύλλα κάπου θα το βρω(ένα βλέπω κάθε φορά) ! Δεν θέλω να βάζω χημικά. Με έχει βασανισει κ το πότισμα κ το κιτρίνισμα κ τα εντομα. Δεν ξέρω τι φταίει. Είχα πάρει πριν μήνες μια ζερμπερα από ένα φυτώριο κ μου είπαν να της βάλω λίπασμα στη μεταφύτευση. Το φυτό ήταν ξεραμενο… Το μεταφυτευσα του έβαλα λίπασμα… Πάει το φυτό…. ? Έχω διαβάσει πάρα πολλά άρθρα σας κ ΜΠΡΆΒΟ ΣΑΣ για την δουλειά που κάνετε κ τις συμβουλές. Χίλια συγνώμη που έχω πλιατιασει τόσο πολύ αλλά πραγματικά έχω ανάγκη τα φώτα σας. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων κ συγνώμη κ πάλι.

  • Καλησπέρα Χριστίνα και σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Για την φροντίδα του σπαθίφυλλου, καλό είναι να ακολουθήσεις τις βασικές συμβουλές που αναφέρουμε στο άρθρο μας. Διατήρηση του σπαθίφυλλου σε φωτεινό μέρος που δεν κτυπά το απευθείας φως του ήλιου. Πότισμα μία φορά την εβδομάδα. Πιθανότατα, τα μαυρίσματα στα φύλλα ή τα λουλούδια οφείλονται σε υπερβολικό πότισμα. Αν ποτίζεις από κάτω, όταν το νερό φτάσει στην επιφάνεια του χώματος της γλάστρας, θα πρέπει τότε να βγάζεις το πιατάκι ή τη λεκάνη με το νερό. Απέφυγε επίσης την υπερβολική λίπανση του σπαθίφυλλου, μία φορά το μήνα είναι αρκετή.

 17. Manos
  13/08/2020

  Καλησπέρα
  Έχω αγοράσει ένα σπαθίφυλλο εδώ και δύο μήνες και από τη στιγμή που το χω μεταφύτευση έχει σταματήσει να αναπτύσσεται και είναι στάσιμο δεν έχει μεγαλώσει ούτε ένα φίλο και δεν έχει βγάλει ούτε ένα άνθος. Σημείωση το πήρα σε ένα πολύ μικρό γλαστράκι φυτωρίου και μέσα υπήρχανε πέντε ρίζες η μία δίπλα στην άλλη όταν το μετά Φύτεψα η μία ρίζα από τις 5 ξεριζώθηκε και την έβαλα σε μία άλλη πιο μικρή γλάστρα μόνη της η γλάστρα με τις 5 ρίζες σπαθιφυλλου είναι στάσιμη ενώ η πιο μικρή γλάστρα που έχει τη μία ρίζα Έχει βγάλει ένα άνθος και έχει μόνο ένα φίλο.Τι να κάνω για μια ομαλή ανάπτυξη?

  • Καλημέρα Μάνο. Κατά τη μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα, αν είναι πού πυκνό το ρίζωμα του μπορούμε να κάνουμε διαχωρισμό της ρίζας και να προκύψουν 2 φυτά. Πάντως, μετά τη μεταφύτευση του σπαθίφυλλου και του διαχωρισμού της ρίζας, το φυτό παθαίνει σοκ και αργεί να ριζώσει και να αναπτυχθεί. Πότισε το σπαθίφυλλο με υγρό λίπασμα φυκιών για να ριζώσει καλύτερα και να αναπτύξει σταδιακά καινούριο φύλλωμα και ανθοφορία.

 18. Ευάγγελος
  22/06/2020

  Έχω πολλά φυτά εσωτερικού χώρου. Εδώ και δύο μήνες έχω πάρει ένα σπαθίφυλλο, το έχω μεταφυτεύσει σε γλάστρα 4 λίτρων το έχω σε έμμεσο φως κοντά σε παράθυρο. Ποτίζω μια φορά τη βδομάδα πολύ λίγο νερό Η ανάπτυξη του πηγαίνει εξαιρετικά αλλά τα καινούργια άνθη γίνονται καφέ και κάποια πέφτουν. Τι μπορώ να κάνω?

  • Καλησπέρα Ευάγγελε. Κάνε ένα καλό πότισμα στο σπαθίφυλλο και επανέλαβε μόνο όταν στεγνώνει το χώμα. Φρόντισε να στραγγίζει το νερό της γλάστρας. Πρόσθεσε υγρό λίπασμα ανθοφορίας για να βελτιώσεις την εμφάνιση των λουλουδιών του.

 19. Ματίνα
  12/06/2020

  Καλησπέρα,έχω ένα σπαθίφυλλο 9 χρονια τώρα αλλά τους τελευταίους μήνες τα φύλλα του σαν να εχουν γινει πιο αδυναμα,κάποια δεν έχουν σκούρο πράσινο χρώμα αλλά ανοιχτό,σαν να έχει μαραζώσει.Δεν του δινω κάποια θρεπτική ουσία,μόνο πότισμα.Θα μπορουσα να το βοηθήσω με κάποιο τρόπο;

  • Καλησπέρα Ματίνα. Μεταφύτευσε το σπαθίφυλλο σε μεγαλύτερη γλάστρα και πρόσθεσε υγρό λίπασμα ανθοφορίας.

 20. Αλέξανδρος
  04/06/2020

  Καλησπέρα, έχω ένα σπαθιφυλλο και αρχίζουν τα φύλλα του και τα άνθη να πέφτουν προς τα κάτω. Έχει κάτι;

  • Καλησπέρα Αλέξανδρε. Πιθανότατα, το σπαθίφυλλο υποφέρει από υπερβολικό πότισμα και γιαυτό τα φύλλα πέφτουν προς τα κάτω.

 21. Χριστίνα
  21/05/2020

  Καλησπέρα σας. Αγόρασα ένα μικρό σπαθίφυλλο πριν λίγες μέρες και επειδή ήταν σχετικά φρεσκοποτισμένο μου είπαν στο φυτώριο να περιμένω λίγες μέρες και να το μεταφυτεύσω. Είχε ήδη δύο μικρά κρίνα τα οποία ήταν στη διαδικασία να ανοίξουν. Το μεταφύτευσα σε ένα κασπώ, που απο οτι διάβασα λίγο αργά στα υπόλοιπα σχόλια δεν έπραξα σωστά, και πρόσθεσα υγρό λίπασμα για άνθη. Το ποτίζω μια φορα τη βδομάδα και βρίσκεται απέναντι απο φωτεινό παράθυρο χωρίς απευθείας ήλιο. Όμως τα κρίνα μαράθηκαν εντελώς αλλά παραμένουν λαμπερά ψηλά τα φύλλα του και έχει μικρά κρινάκια στη βάση του. Πιστεύετε θα επανέλθει ; Τι προτείνετε να κάνω;

  • Καλησπέρα Χριστίνα. Αφαίρεσε τα ξεραμένα άνθη του σπαθίφυλλου και απέφυγε το υπερβολικό πότισμα και λίπανση.

 22. Μαριλενα
  15/05/2020

  Καλησπέρα πήρα ένα σπαθίφυλλο πριν 10 μέρες σε ένα μικρό γλάστρακι πλαστικό…το έχω στο δωμάτιο σε σημείο φωτεινό…στην αρχή το πότισα ανά δύο μέρες αλλά μετά είδα τις συμβουλές για πιο αραιά ποτίσματα…. ερώτηση 1: έχει τρία ανθακια μικρά εδώ και τρις μέρες καταρχήν έχουν γύρει όλα τα φύλλα προς τη μεριά που έχει περισσότερο φως (λογικό το βρίσκω) οι μυτερες άκρες όμως των φύλλων και των ανθέων σαν να ξερενονται και να είναι μαβρισμενες…λέτε να φτιάξει το πότισμα?? Και πως να το κάνω να ζήσει δν θέλω να μου μαραθεί…. Ερώτηση 2: τα φύλλα να τα καθαριζω οπότε μαζεύει σκόνη η ανά κάποια χρονικά διαστήματα…?
  Ευχαριστώ και μπράβο σας!!!

  • Καλησπέρα Μαριλένα. Θα διορθωθεί το σπαθίφυλλο αν διορθωσεις το πότισμα. Πρόσθεσε υγρό λίπασμα ανθοφορίας και καθάριζε τα φύλλα κάθε 2 εβδομάδες.

 23. Αρετή
  15/05/2020

  Καλησπερα σας. θα ηθελα μια συμβουλη σας… Αγορασα προσφατα ενα σπαθιφυλλο κ μεσα σε λιγες μερες ηδη μ εχει αρχισει ο κρινος του και μαραινεται. Η κυρια μου ειπε οτι την ειχε ποτισει… και οτι θελει λιγο νερο… επισης το χωμα του δεν ειναι ακομα ξηρο.

  • Καλημέρα Αρετή. Για το σπαθίφυλλο σου, κάνε πότισμα μία φορά την εβδομάδα και εξασφάλισε μία φωτεινή θέση μέσα στο σπίτι που δεν το κτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου.

 24. ΚΑΒΟΥΚΟΓΛΟΥ ΑΝΝΑ
  14/05/2020

  Έχω ένα σπαθιφυλλο από τον Οκτώβρη.. Ήταν ζωηρό και τα λουλούδια του κρατησαν καιρό. Από χτες το μεταφύτευσα σε μεγαλη γλάστρα και το τοποθέτησα στο μπαλκόνι μιας που έφτιαξε ο καιρός.. Ωστόσο τα φύλλα του έπεσαν προς τα κάτω. Διάβασα να μην είναι σε απευθειας ηλιακό φως αλλά λίγο αργά.. Τι να κάνω για να επανέρθει;

  • Καλησπέρα Άννα. Βάλε το άμεσα σε σκιά, κάνε ένα καλό πότισμα και πρόσθεσε υγρό λίπασμα φυκίων για τόνωση του σπαθίφυλλου σου.

 25. ΑΝΝΑ
  13/05/2020

  Καλησπέρα, έχω ένα σπαθιφυλλο κ ενώ το έχω σε φωτεινή θέση(πίσω από κουρτίνα), ποτίζω όταν στεγνώσει το χώμα κ έχει γεμίσει με νέα πράσινα φύλλα, δεν μου κάνει λευκά άνθη.. Λευκός είναι ο μίσχος (σε κάποια λουλούδια πολυ μικρούλης) και το υπόλοιπο λουλούδι μένει πράσινο.. Τι κάνω λάθος;Σας ευχαριστώ πολύ!

  • Καλημέρα Άννα. Πρόσθεσε υγρό λίπασμα ανθοφορίας στο σπαθίφυλλο κάθε 2 εβδομάδες για να σου κάνει λευκά καλοσχηματισμένα άνθη.

 26. Δημήτρης
  13/05/2020

  Γεια σας, είναι φυσιολογικό τα λουλούδια του να σκουραίνουν και να μαραίνονται; Βγάζει άλλα συνεχώς, απλά αναρωτιέμαι αν όντως κάνουν τον κύκλο τους και ξεραίνονται ή θα έπρεπε να διατηρούνται.
  Επίσης, το λίπασμα χαλκού είναι διαφορετικό από το λίπασμα σιδήρου; Ευχαριστώ!

  • Καλησπέρα Δημήτρη. Αν τα λουλούδια του σπαθιφυλλου σκουραίνουν και μαραίνονται πολύ γρήγορα μέσα σε 1-2 μέρες, ίσως φταίει το υπερβολικό πότισμα. Αν διατηρούνται αρκετές μέρες και μετά ξεραίνονται είναο φυσιολογικό. Το λίπασμα σιδήρου είναι διαφορετικό από το λίπασμα χαλκού.

 27. Νικολέττα
  10/05/2020

  Καλημέρα κ.Κώστα
  Θα ήθελα να σας ρωτίσω, γιατί το σπαθίφυλλο μου δεν βγάζει λουλούδια;;
  Έψαχνα τι λουλούδια μπορώ να έχω στο σπίτθ μου και κατα τύχη έπεσα πάνω σο site σας και από τότε το επισκέπτομαι συχνα για συμβουλες. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας!

  • Καλημέρα Νικολέττα. Εξασφάλισε φωτεινή θέση μέσα στο σπίτι για το σπαθίφυλλο. Πρόσεχε να μην ποτίζεις υπερβολικά, μία φορά τη βδομάδα είναι αρκετά και πρόσθεσε υγρό λίπασμα ανθοφορίας.

 28. Μαρία
  27/04/2020

  Καλησπέρα! Χαίρομαι πολύ που μπορώ να απευθυνθώ κάπου για το φυτάκι μου! Είμαι πρωτάρα 6 μηνών και ένα από τα φυτά μου είναι το σπαθίφυλλο-έχω κατενθουσιαστεί με το πώς αναπτύσσεται το συγκεκριμένο! Ενώ φαίνεται χαρούμενο, κρίνοντας από τα φύλλα και το χρώμα τους, τα νέα του ανθάκια είναι πολύ μικρά, καχεκτικά και κάπως παραμορφωμένα. Το ποτίζω όπως έχετε προτείνει σε άλλες αναρτήσεις, μεταφυτεμένο σε γλάστρα που στραγγίζει, είναι σε φωτεινό σημείο αλλά πίσω από διπλό τζάμι, οπότε θεωρώ δεν υπερθερμαίνεται, του έβαλα λίπασμα να το καλοπιάσω αλλά τα ανθάκια εξακολουθούν στεναχωρημένα. Τα φώτα σας θα εκτιμηθούν δεόντως!

  • Καλησπέρα Μαρία Πρόσεχε να μην ποτίζεις υπερβολικά το σπαθίφυλλο, μία φορά την εβδομάδα και πρόσθεσε υγρό λίπασμα ανθοφορίας και σταδιακά θα σου χαρίσει την ανθοφορία του.

 29. Ελένη Αθανασιαδου
  20/04/2020

  Καλημέρα έχω ένα σπαθιφυλλο και ενώ μέχρι τώρα ήταν ζωηρό ξαφνικά εμφανίστηκαν στα λουλούδια και τα φύλλα μαύρα στίγματα (σαν να έχει ζωύφια αλλά δεν έχει). Τι θα μπορούσε να είναι;

  • Καλημέρα Ελένη. Τα μαύρα στίγματα στα φύλλα και τα άνθη του σπαθίφυλλου μπορεί να οφείλονται σε θέμα ποτίσματος, δηλαδή υπερβολικό νερό ή έλλειψη νερού. Επίσης, μπορεί να συμβεί λόγω απότομης μεταβολής της θερμοκρασίας, είτε απότομη πτώση και παγωνιά, είτε έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες.

 30. Ute
  14/04/2020

  Γεια σας!
  Σήμερα αγόρασα για πρώτη μου φορά ένα σπαθίφυλλο και μία ορχιδέα. Είμαι εντελώς άσχετη και βρήκα πολύ χρήσιμα τα άρθρα σας και τσ βίντεο, ώστε ν’ αρχίσω να μαθαίνω για τη φροντίδα των φυτών. Μια (για την ώρα) ερώτηση. Την ορχιδέα την έχω τοποθετήσει με το διάφανο γλαστράκι της μέσα σε κασπώ και είδα τον τρόπο που ποτίζεται, βυθίζοντάς την κτλ. Όμως το σπαθίφυλλο μου πρότειναν να το μεταφυτεύσω σε κασπώ. Κάτι δεν κατάλαβα καλά ίσως; Το λέω για την αποστράγγιση.
  Συγχωρέστε με αν ρωτάω βλακείες. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  • Καλησπέρα και ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Καλύτερα να αποφύγεις να φυτέψεις σε κασπό το σπαθίφυλλο, γιατί θέλουμε να στραγγίζει η γλάστρα.

 31. Θεοδώρα
  13/04/2020

  Καλημέρα! Ευχαριστώ πολύ για τα άρθρα σας και τα βίντεο που φτιάχνετε είναι πολύ βοηθητικά. Θέλω να σας κάνω μία ερώτηση. Έχω ένα σπαθιφυλλο στο σπίτι αλλά δεν ξέρω ποιο λάθος κάνω. Το ποτίζω όπως μας δείξατε αλλά τα κρίνα του δεν διαρκούν πολύ μόλις μεγαλώνουν λιγάκι μετά μαυρίζουν και μαραινονται.

  • Καλησπέρα Θεοδώρα. Πιθανότατα, το σπαθίφυλλο χρειάζεται καλή στράγγιση για να μπορέσει να έχει καλή ανθοφορία. Επίσης, χρειάζεται φωτεινό περιβάλλον μακριά από απευθείας ηλιακό φως καθώς και μακριά από παγωμένο τζάμι.

 32. Emi
  15/02/2020

  Καλησπέρα. Έχω κάποια φυτά εσωτερικού χώρου όπως σπαθιφυλλο, ανθουριο, χαμαιδωρεα. Πρόκειται να απουσιάσω 6 μέρες από το σπίτι που σημαίνει ότι θα υπάρχει απόλυτο σκοτάδι. Τι να κάνω με αυτά τα φυτά; να τα βγάλω στο ανοικτο μπαλκόνι ή να τα αφήσω εντός σπιτιού αλλά στα σκοτεινά;

  • Καλησπέρα Emi. Για αυτές τις 6 μέρες, καλύτερα να τα αφήσεις στα σκοτεινά, παρά να τα διατηρήσεις σε εξωτερικό χώρο που θα έχει κρύο. Με την επιστροφή σου θα πρέπει για λίγες μέρες να τα διατηρήσεις σε πολύ φωτεινό σημείο μέσα στο σπίτι που δεν κτυπά απευθείας ο ήλιος για να επανέλθουν.

   • Χαρά
    04/03/2020

    Καλημέρα σας. Εχω στο σπίτι Σπαθίφυλλο αλλα τα λουλουδια του είναι μικρά. το φυτό είναι υγιές σε χωρο που του αρέσει. μηοως υπάρχουν διάφορα είδη?

 33. Ελένη
  15/12/2019

  Γειά σας,έχω ένα φυτό Σπαθιφυλλο το έχω από Οκτώβριο μήνα.
  Κ εδώ κ 2-3 εβδομάδες τα φύλλα του έχουν πέσει προς τα κάτω.
  Τι μπορεί να φταίει?
  Ευχαριστώ πολύ

  • Καλησπέρα Ελένη. Καταρχήν, πρέπει να το έχεις σε μία φωτεινή θέση που δεν το κτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου. Επίσης, πρέπει να το έχεις μακρια από θερμαντικά σώματα και να ποτίζεις κάθε 7 μέρες αυτή την περίοδο.

 34. Ισιδώρα
  29/11/2019

  Καλημέρα και συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σας.
  Έχω 4 σπαθίφυλλα και το ένα από αυτά έχει την εικόνα μαραμένου. Οι μίσχοι είναι άτονοι, τα άνθη έχουν ξεραθεί όλα μαζί ταυτόχρονα, τα μισά φύλλα έχουν κιτρινίσει και τα υπόλοιπα τείνουν προς τα εκεί.
  Όλα τα φυτά τα φροντίζω με τον ίδιο τρόπο και βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Τα υπόλοιπα 3 είναι υγιή. Μήπως γνωρίζετε τι συμβαίνει και πως να το αντιμετωπίσω?

  • Πιθανότατα η συγεκκριμένη γλάστρα δεν στραγγίζει καλά ή βρίσκεται κοντά σε θερμαντικό σώμα που μπορεί να της δημιουργεί προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση, αφαιρούμε τα ξερά λουλούδια και φύλλα και την μεταφυτεύουμε σε μιά άλλη γλάστρα.

 35. Χρύσα
  27/10/2019

  Από την αρχή του καλοκαιριού ένας τύπος δράκαινας που έχω μέσα στο σπίτι, πιθανώς μαρτζινατα, ενώ πήγαινε καλά, άρχισε να ξεραίνει τα φύλλα σιγά σιγά να τα ρίχνει έπειτα. Και άρχισε να γερνάω σαν να μου μαραζωνει. Και πλέον παρατηρώ ότι έχει μείνει με 2 από τα μακριά της φύλλα μόνο. Επίσης ο 3κλαδος κορμός της μέσα είναι σαν να εινα κουφιος ένα πράγμα. Σαν κενός αν τον πιέζεις. Μπορώ να κάνω κάτι; Φώτο θα σας βοηθούσε;

 36. Ηρώ
  25/09/2019

  Καλησπέρα,
  Αρχικά μπράβο σας για τις συμβουλές. Για μας τους αρχάριους είναι πολύτιμες.
  Στο δικό μου σπαθίφυλλο το πήρα πρίν δέκα μέρες και απο τότε όλο μαυρίζει η κορυφή του άνθους και μαρένεται (μαυρίζει) το φύλλωμα του άνθους. Τι να κάνω για να μην μαυρίζει? Επίσης όταν κόβω τα μαύρα σημεία, μαυρίζει αυτό το σημείο. Δεν ξέρω αν το ποτίζω λίγο ή πολύ. Το ποτίζω κάθε 3-4 μέρες και ψεκάζω με νερο τα φύλλα του. Τι να κάνω?

  • Καλημέρα Ηρώ. Το υπερβολικό πότισμα έχει σαν αποτέλεσμα να μαυρίζει η κορυφή του άνθους του σπαθίφυλλου. Πότιζε μία φορα τη βδομάδα για να επανέλθει το σπαθίφυλλο και πρόσθεσε υγρό λίπασμα μία φορά το μήνα.

   • Ηρώ
    25/09/2019

    όσο δεν το ποτίζω όμως, μαυρίζει περισσότερο. Μήπως έχει κάποια ασθένεια? Επίσης δεν το έχω μεταφυτεύσει σε γλάστρα, είναι στο κασπό που το αγόρασα.

    • Καλό είναι να το μεταφυτεύσεις άμεσα και αραίωσε το πότισμα όπως είπαμε. Βάλε το σε φωτεινή θέση που είναι σχετικά δροσερή.

 37. Ξανθή
  19/09/2019

  Αγόρασα ένα σπαθίφύλλο από το supermarket. Περίπου 40cm που μου φαίνεται αρκετά μεγάλο. Παρατήρησα ότι ένα από τα άνθη του είναι κομμένο..Τι μπορώ να κάνω για να μην φαίνεται αυτό;

  • Καλησπέρα Ξανθή. Μπορείς να κόψεις τον ανθοφόρο βλαστό από την βάση του ώστε να μην υπαρχει κανένα πρόβλημα.

 38. Μαρία
  23/05/2019

  Καλημέρα σας,
  Αγόρασα ένα σπαθίφυλλο πριν 2 μέρες από ένα φυτώριο και επειδή ήταν τυλιγμένο σε ζελατίνα, όταν το έβγαλα από το περιτύλιγμα πρόσεξα πως κάποια φύλλα και άνθη έχουν μαυρίσει. Δεν μοιάζει με το καφέτιασμα των άκρων. Αφαίρεσα τα μαύρα κομμάτια από το φυτό χωρίς να κόψω ολόκληρα τα φύλλα. Βλέπω όμως πως συνεχίζουν και μαυρίζουν τα σημεία που είχα αφαιρέσει και είχα αφήσει το πράσινο μέρος. (Το φυτό είναι σε σχετικά φωτεινό σημείο χωρίς απευθείας φωτισμό και όταν το αγόρασα καθάρισα με χαρτί και νερό τα φυλλαράκια του αφού αφαίρεσα τα μαύρα)
  Ξέρετε τι θα μπορούσα να κάνω για να μην συνεχιστεί το μαύρισμα;

  • Καλημέρα Μαρία. Εξασφάλισε ένα σημείο σε εσωτερικό μέρος, φωτεινό με καλό αερισμό για να μην αναπτύσσεται η μυκητολογική ασθένεια που έχει προσβάλλει το σπαθίφυλλο σου. Επίσης, καλό θα ήταν να κάνεις μεταφύτευση του σπαθίφυλλου σε μεγαλύτερη γλάστρα. Πρόσθεσε επίσης υγρό λίπασμα για να τονωθεί το σαπθίφυλλο και να αναπτύει ξανά πλούσια βλάστηση και ανθοφορία.

 39. Αθανασία
  08/05/2019

  Το site σας είναι πολύ καλό… Ξεκίνησα να σας διαβάζω κ με έχετε βοηθήσει πολύ!!Θα ήθελα να σας ρωτήσω γιατί οι τριανταφυλλιές μου έχουν κίτρινα φύλλα….τι φταίει;
  Να σας πω πως η μία είναι acapella…k η άλλη Monica….
  Πότε μπορώ να αλλάξω γλάστρα…ακόμη τις έχω έτσι όπως τις πήρα από το φυτώριο!!!!Σας ευχαριστώ…

  • Καλησπέρα Αθανασία. Το κίτρίνισμα των φύλλων της τριανταφυλλιάς μπορεί να οφείλεται στο υπερβολικό πότισμα, στη έλλειψη σίδήρου. σε κάθε περίπτωση η μεταφύτευση της σε μεγαλύτερη γλάστρα αυτή την εποχή θα βοηθήσει.

 40. Rania
  06/02/2019

  Κατ’αρχάς, πολύ καλό το site, συγχαρητήρια για την προσπάθεια.
  “Έσωσα” ένα μικρούλη, ημιθανές σπαθίφυλλο από τα σκουπίδια πριν 2 περίπου χρόνια. Ζωντάνεψε, αναπτύχθηκε σε σημείο που φέτος το μεταφύτεψα σε μεγαλύτερη γλάστρα. Όταν το βρήκα είχε πάνω 2-3 άνθη, μαραμένα και ψιλοξερά αλλά είχε. Θεωρώ ότι θα πρέπει να πετάχτηκε λίγο μετά την αγορά του και ήταν αυτά τα άνθη “του μαγαζιού”. Από τότε δεν έχει ξαναβγάλει ποτέ άνθος. Ενώ το φυτό πετάει συνέχεια καινούργια βλαστάρια, άνθος δεν έχει βγάλει ποτέ. Μπορείτε να μου πείτε τι πρέπει να κάνω;

  • Καλησπέρα Ράνια.
   Καταρχήν σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια και συγχαρητήρια που έσωσες το σπαθίφυλλο, αυτό το υπέροχο φυτό εσωτερικού χώρου. Θα σου πρότεινα να διατήρησεις το σπαθίφυλλο σε φωτεινή θέση αν και το σπαθίφυλλο είναι από τα φυτά εσωτερικού χώρου που είναι ανθεκτικά και σε λίγο φως. Συμπληρωματικά, πρόσθεσε υγρό λίπασμα ανθοφορίας 1-2 φορές το μήνα για να σου χαρίσει κάποια στιγμή τα υπέροχα λευκά λουλούδια του. Επίσης, μην ποτίζεις πολύ συχνά γιατί αυτό μπορεί να είναι αιτία που να μην ανθίζει. Κάθε 7-10 μέρες είναι καλά αυτή την εποχή, πάντα αφού έχει στεγνώσει το χώμα στη γλάστρα. Δες γενικότερα αναλυτικές συμβουλές για την φροντίδα των φυτών εσωτερικού χώρου στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

   • Θοδωρής
    15/07/2023

    Καλημέρα κ. Λιονουδάκη. Εδώ και μια εβδομάδα το Σπαθίφυλλο κιτρινίζει τα φύλλα του, μικρά και μεγάλα. Η γλάστρα στραγγίζει αρκετά καλά Δεν είναι μεγάλη όμως, διαμέτρου 16 εκ. Μπορεί να φταίει που το χτυπάει αέρας από το κλιματιστικό; Αφαιρώ τα κίτρινα φύλλα από αρκετά χαμηλά αλλά βλέπω ότι κιτρινίζουν κι άλλα. Το ποτίζω μια φορά την εβδομάδα ένα μικρό μπουκαλάκι νερό 1/2 λίτρο. Φως δεν δέχεται απευθείας. Με Έμμεσο τρόπο. Να προσθέσω ότι έχει μήνες να μου δώσει άνθη.

    • Μπορείς να βγάλεις το σπαθίφυλλο σε σκιερό εξωτερικό χώρο αυτή την περίοδο για να έχει καλύτερο αερισμό και πρόσθεσε αρχές Σεπτεμβρίου υγρό λίπασμα ανθοφορίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *