εικόνα

10 φυτά που διώχνουν τα κουνούπια

10 φυτά που διώχνουν τα κουνούπια

10 φυτά που διώχνουν τα κουνούπια

  • Ημερομηνία : 16/09/2018
  • • Κατηγορία: Βότανα

Τα φυτά δίνουν λύση και για τα κουνούπια, ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε την περίοδο του καλοκαιριού αλλά και του φθινοπώρου! Υπάρχουν αρκετά φυτά που διώχνουν τα κουνούπια για να επιλέξουμε, κυρίως αρωματικά, και μας βοηθούν να απομακρύνουμε τους ενοχλητικούς αυτούς επισκέπτες. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η ύπαρξη ενός μεμονωμένου εντομοδιωκτικού φυτού στην αυλή ή στο μπαλκόνι δεν δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα. Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, καλό είναι να φυτεύουμε μία ομάδα από τα παρακάτω φυτά, προκειμένου να εξασφαλίσουμε καλύτερη κάλυψη του χώρου και μέγιστη προστασία.

 


Αρμπαρόριζα


 

Η αρμπαρόριζα, το υπέροχο ξαδερφάκι του γερανιού, δεν χρησιμοποιείται μόνο για πεντανόστιμα γλυκά του κουταλιού. Φυτεύοντας τη στον κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι βοηθάει επίσης στην απώθηση των κουνουπιών. Επιπλέον, μπορούμε να φτιάξουμε ένα φυσικό οικιακό εντομοαπωθητικό τοποθετώντας μερικά φύλλα αρμπαρόριζας σε ένα βαζάκι και προσθέτοντας μισό λίτρο καθαρό οινόπνευμα. Αφού κλείσουμε το βαζάκι, το τοποθετούμε σε σκιερό μέρος για 2-3 εβδομάδες. Στη συνέχεια, σουρώνουμε το διάλυμα για να μην έχει φύλλα, και ψεκάζουμε στο σπίτι εσωτερικά και εξωτερικά για να απωθήσουμε κονούπια και διάφορα έντομα.

 


Γνωρίστε την αρμπαρόριζα
Συμβουλές φροντίδας για την αρμπαρόριζα

 


Βασιλικός


 

Ο βασιλικός είναι ίσως το δημοφιλέστερο αρωματικό φυτά που χρησιμοποιούμε στην μεσογειακή κουζίνα, όμως παράλληλα χρησιμοποιείται εκτεταμένα για την απώθηση των εντόμων και των κουνουπιών, σε γλάστρες που τοποθετούμε σε μπαλκόνια και βεράντες. Αλλωστε, ο βασιλικός φυτεύεται μαζί με τον κατιφέ στον λαχανόκηπο για να διώχνουν τα έντομα από τις κηπευτικές καλλιέργειες.

 


Δέκα συμβουλές για τον βασιλικό
Δέκα συμβουλές για τον βασιλικό


 

Δυόσμος


 

Ο δύοσμος είναι διάσημος για το άρωμα του, καθώς και για τις χρήσεις που έχει στην κουζίνα, σε ποτά και σε πολλές συνταγές μαγειρικής! Όταν ο δυόσμος φυτεύεται σε γλάστρα ή στον κήπο μας προστετεύει από κουνούπια, μύγες και μυρμήγκια. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά την αρχαιότητα πριν στρώσουν τραπέζι για φαγητό, το αρωμάτιζαν τρίβοντας στην πάνω επιφάνειά του φυλλαράκια δυόσμου.

 


Συμβουλές φροντίδας για τον δυόσμο
Συμβουλές φροντίδας για τον δυόσμο


 

Δεντρολίβανο


 

Το δενδρολίβανο θεωρείται από τα πιο αποτελεσματικά εντομοαπωθητικά φυτά και γι’ αυτό δεν πρέπει να λείπει από κανένα κήπο και κανένα μπαλκόνι. Αποτελεί, επίσης, φοβερό καρύκευμα. Στην οικολογική γεωργία, το δενδρολίβανο σε συγκαλλιέργεια με λάχανο, μπρόκολο ή κουνουπίδι τα προστατεύει από την κάμπια που τα προσβάλλει.

 


Φροντίδα δεντρολίβανου
Συμβουλές για φροντίδα δεντρολίβανου


 

Σκόρδο


 

Ξεχάστε για λίγο πως το σκόρδο είναι για τις σαλάτες και για τα φαγητά! Το σκόρδο όταν φυτεύεται στον κήπο ή σε γλάστρα διαθέτει πολύ έντονες εντομωδιωκτικές ιδιότητες και γι’ αυτό απωθεί και τα κουνούπια. Πολλά οικολογικά εντομοκτόνα, καθώς και αυτοσχέδιες συνταγές για φυσική προστασία από έντομα, έχουν ως βασικό συστατικό το σκόρδο.

 


Συμβουλές καλλιέργειας για το σκόρδο
Συμβουλές καλλιέργειας για το σκόρδο


 

Λεβάντα


 

Η λεβάντα είναι αρκετά ανθεκτικό φυτό που διαθέτει εντυπωσιακά άνθη, αλλά παράλληλα διαθέτει και σημαντικές εντομωδιωκτικές ιδιότητες και απωθεί τα κουνούπια. Αξίζει να σημειώσουμε πως τα αποξηραμένα φύλλα της λεβάντας, μπορούν να τοποθετηθούν σε τούλι και να χρησιμοποιηθούν σε ντουλάπες και συρτάρια για την προστασία των ρούχων από το σκώρο.

 


Συμβουλές φροντίδας για τη λεβάντα
Συμβουλές φροντίδας για τη λεβάντα


 

Φασκόμηλο


 

Το φασκόμηλο θεωρείται από τα πιο εντομοαπωθητικά φυτά που μπορούμε να φυτέψουμε στον κήπο και σε γλάστρες, αρκετά αποτελεσματικό για να διώχνει τόσο τα κουνούπια όσο και τις μύγες. Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ανθισμένα κλαδιά φασκόμηλου για την προστασία των ρούχων από σκώρο μέσα σε ντουλάπες και συρτάρια, καθώς και για προστασία των αποθηκευμένων τρόφιμων από διάφορα έντομα.

 


Συμβουλές φροντίδας για καλλιέργεια φασκόμηλου
Συμβουλές φροντίδας για καλλιέργεια φασκόμηλου


 

Σιτρονέλα


 

Η σιτρονέλα είναι πολυετές αρωματικό φυτό, της οποίας το αιθέριο έλαιο της είναι δημοφιλές για τις εντομωδιωκτικές του ιδιότητες που περιλαβάνουν και την απώθηση των κουνουπιών. Για αποτελεσματικότερη προστασία από τα κουνούπια, αφού πρώτα βεβαιωθούμε ότι δεν έχουμε κάποια ευαισθησία στο φυτό, μπορούμε να κόψουμε φύλλα σιτρονέλας και να τα τρίψουμε απαλά στο δέρμα μας.

 


Σιτρονέλα, ένα εντομοαπωθητικό φυτό
Σιτρονέλα, ένα εντομοαπωθητικό φυτό


 

Κατιφές


 

Ο κατιφές παραδοσιακά φυτεύεται στον λαχανόκηπο, μαζί με τον βασιλικό για να προφυλάσσει τα κηπευτικά μας από διάφορα έντομα. Μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρες όχι μόνο για τα υπέροχα κίτρινα, πορτοκαλί και κεραμιδί λουλούδια του αλλά και για απώθηση των κουνουπιών.

 


Κατιφές, ένα όμορφο λουλούδι για προστασία λαχανικών
Κατιφές, ένα όμορφο λουλούδι για προστασία λαχανικών


 

Μελισσόχορτο


 

Με ιδιαίτερα χαρακτηριστικό άρωμα λεμονιού, το μελισσόχορτο είναι ένας αρωματικό θαμνώδες φυτό που απωθεί τα κουνούπια. Αν τρίψουμε τα χέρια μας και το δέρμα μας με φύλλα κομμένα μελισσόχορτου, έχουμε πρόσθετη προστασία από την επίθεση των κουνουπιών.

 


Μελισσόχορτο, βότανο με άρωμα λεμονιού
Μελισσόχορτο, βότανο με άρωμα λεμονιού


 

Κι ένα μυστικό για τα κουνούπια

 

Προσέχουμε να μην αφήνουμε νερό στα πιατάκια από τις γλάστρες μας, μετά το πότισμα των φυτών μας καθώς τα στάσιμα νερά και η υγρασία αποτελούν πόλο έλξης για τα κουνούπια.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.