εικόνα

Οινoθήρα, ένα ανθεκτικό φυτό για εδαφοκάλυψη με πανέμορφα λουλούδια

Οινoθήρα, ένα επεκτατικό φυτό εδαφοκάλυψης με πανέμορφα λουλούδια

Οινoθήρα, ένα ανθεκτικό φυτό για εδαφοκάλυψη με πανέμορφα λουλούδια

Η οινοθήρα είναι ένα εντυπωσιακό φυτό εδαφοκάλυψης με πλούσια ανθοφορία που διαρκεί από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, ενώ μπορούμε να τη συναντήσουμε ανθισμένη ακόμα και μέσα στον χειμώνα. Στον ελληνικό χώρο το πιο διαδεδομένο είδος της, είναι η οινοθήρα που διαθέτει χαρακτηριστικά ροζ άνθη σε σχήμα ανοικτού κυπέλλου με κίτρινο χρώμα στο κέντρο. Η οινοθήρα παρουσιάζει πολύ γρήγορη πλευρική ανάπτυξη, δημιούργοντας ένας υπέροχο χαλί με λουλούδια σε χαμηλό ύψος 30-40 εκατοστών, χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Το γεγονός αυτό, σε συνδιασμό με την παρατεταμένη ανθοφορία που μας δίνει, την καθιστά ιδιαίτερα δημοφιλή επιλογή για κήπους και παρτέρια. Επιπλέον, η οινοθήρα προσελκύει μέλισσες και πεταλούδες στον κήπο μας και θεωρείται μελισσοκομικό φυτό. Είναι ιδιαίτερα χωροκατακτητικό φυτό, καθώς όπου φυτευτεί έχει την τάση να εξαπλώνεται και να μην αφήνει άλλα φυτά να αναπτυχθούν.

 

Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται η οινοθήρα;

 

Η οινοθήρα είναι φυτό που αναπτύσσεται και ανθοφορεί τόσο σε ηλιόλουστες, όσο και σε ημισκιερές θέσεις. Ευδοκιμεί σε μεσογειακές και τροπικές περιοχές, ενώ είναι ευαίσθητη σε περιοχές με πολύ ψυχρό χειμώνα. Μπορούμε να φυτέψουμε την οινοθήρα σχεδόν σε όλους τους τύπους εδαφών, ακόμα και σε ξερά ασβεστούχα εδάφη, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Για να φυτέψουμε την οινοθήρα σε γλάστρα στο μπαλκόνι, χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης και την τοποθετούμε σε μπαλκόνι με νότια ή δυτική έκθεση.

 


Τι πότισμα, λίπανση και άλλη φροντίδα θέλει η οινοθήρα;

 

Η οινοθήρα έχει μέτριες απαιτήσεις ως προς το πότισμα της. Κατά την περίοοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, χρειάζεται πότισμα μία φορά την εβδομάδα, ενώ τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες ποτίζουμε 2 φορές τη βδομάδα. Η οινοθήρα έχει μικρές απαιτήσεις σε λίπανση λόγω της επεκτατικής ανάπτυξης της. Για να ενισχύσουμε τη βλάστηση και την ανθοφορία της, χρησιμοποιούμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η οινοθήρα είναι ανθεκτικό φυτό και δεν προσβάλλεται εύκολα από έντομα και ασθένειες, οπότε δεν χρειάζεται κάποια προληπτική προστασία.

 

Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται η οινοθήρα;

 

H οινοθήρα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε κλάδεμα, δεν χρειάζεται καν να αφαιρούμε τα ώριμα άνθη της για να ενισχύσουμε την ανθοφορία της. Μπορούμε πάντως στα τέλη του χειμώνα να την κλαδέψουμε ελαφρά, ώστε να της δώσουμε συγκεκριμένο σχήμα και για να περιορίσουμε κάπως την ανάπτυξη της. Για να δημιουργήσσουμε καινούργια φυτά οινοθήρας, μπορούμε απλά να διαχωρίσουμε συστάδες φυτών που περιλαμβάνουν μπάλα χώματος κατά την περίοδο της άνοιξης ή του φθινοπώρου και να τα φυτέψουμε στον κήπο μας. Ο πολλαπλασιασμός της οινοθήρας μπορεί να γίνει, επίσης, παίρνοντας μοσχεύματα μήκους περίπου 10-15 εκατοστών στα τέλη της άνοιξης. Μπορούμε να φυτέψουμε σπόρο οινοθήρας απευθείας στον κήπο στις αρχές της άνοιξης, στα τέλη του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου.

 

Κι ένα μυστικό για την οινοθήρα

 

Η οινοθήρα έχει και γαστρονομική αξία, καθώς τά λουλούδια της τρώγονται και μπορούν να αξιοποιηθούν ως ντεκόρ σε διάφορες σαλάτες και συνταγές μαγειρικής.

 

Περισσότερα λουλούδια

 
Τα πιο όμορφα λουλούδια της άνοιξης
Λουλούδια με έντονο άρωμα
Ανθεκτικά φυτά για μπαλκόνι
Εδώδιμα άνθη, λουλούδια που τρώγονται
Πανσέδες, 5 μυστικά για τη φροντίδα τους
Μεταξάκι, ένα πολύχρωμο χαλί λουλουδιών
Σκυλάκια, πολύχρωμα λουλούδια στον κήπο
Ιβίσκος, 5 μυστικά φροντίδας
Καμέλια, 6 μυστικά φροντίδας
Ορτανσία, 5 μυστικά φροντίδας
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Miltoplast


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (4)

σχολιαστής
Βασιλική Αμυρα' 11 Σεπτεμβρίου 2020

Οι συμβουλές σας και οι πληροφορίες είναι τόσο κατανοητές και χρήσιμες που δεν χρειάζεται να ανατρέξω πουθενά αλλού! Σάς ευχαριστώ πολύ! Να είστε πάντα καλά!!

Απάντηση
σχολιαστής
Αντώνης Παπαγιαννάκης μελισσοκόμος 3 Ιουνίου 2019

σ’ ευχαριστώ για την συνειδητοτητα σου να μοιράζεσαι την τόσο πολύτιμη γνώση για τον φυσικό κόσμο
ΠΑΠ

Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 3 Ιουνίου 2019

    Καλησπέρα Αντώνη και σε ευχαριστούμε για τα τόσο θερμά λόγια. Πραγματικά, στα Μυστικά του Κήπου, θέλουμε να μοιράζόμαστε τις γνώσεις μας με όλους που αγαπούν τα φυτά και την κηπουρική, πάντα στο πλαίσιο της αειφορίας και της οικολογικής γεωργίας.

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.