εικόνα

5 μυστικά φροντίδας για το γεράνι

Συμβουλές φροντίδας για τα γεράνια

5 μυστικά φροντίδας για το γεράνι

Το γεράνι είναι διαχρονικά ένα από τα πιο δημοφιλή ανθόφυτα που το συναντάμε σχεδόν σε όλους τους κήπους, τις αυλές, τα μπαλκόνια, τις βεράντες και τα πάρκα της χώρας μας. Η καλλωπιστική του αξία οφείλεται στην παρατεταμένη ανθοφορία, στα μεγάλα λουλούδια καθώς και στην ποικιλία χρωμάτων του. Το γεράνι ανθίζει από τις αρχές της άνοιξης ως τα τέλη του φθινοπώρου και δίνει άνθη που σχηματίζουν χαρακτηριστικές σφαιρικές ταξιανθίες σε λευκό, ρόδινο, πορτοκαλί, κόκκινο, μοβ και κίτρινο χρώμα. Επίσης, στην οικογένεια των γερανιών ανήκουν τα πελαργόνια και οι βαμβακούλες ή μαστιχάκια που είναι τα κρεμαστά γεράνια.

 

Τι συνθήκες θέλει το γεράνι για να έχει πλούσια ανθοφορία;

 
Τα γεράνια ευδοκιμούν σε οποιοδήποτε τύπο εδάφους, ακόμα και σε βαριά αργιλώδη εδάφη, αρκεί το χώμα να έχει καλή αποστράγγιση. Αν το φυτέψουμε σε γλάστρα, προτιμούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης. Το γεράνι προτιμά ηλιόλουστα σημεία, με νότιο προσανατολισμό, για να χαρίσει πλουσιότερη ανθοφορία, αν και μπορεί να ανθοφορήσει ακόμη και σε σκιερές ή ημισκιέρες θέσεις. Τα γεράνια είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία, ακόμη κι αν μείνουν απότιστα για μέρες. Είναι, επίσης, κατάλληλα και για παραθαλάσσιες φυτεύσεις, καθώς είναι ανθεκτικά στην αλατότητα του εδάφους, αλλά απαιτούν προστασία από τους δυνατούς παγετούς.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα, λίπανση ή άλλη φορντίδα θέλει το γεράνι;

 
Το γεράνι θέλει τακτικό πότισμα για να δίνει συνεχή ανθοφορία, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ειδικά για τα γεράνια σε γλάστρες, φροντίσετε να αφήνετε πρώτα το χώμα να ξεραίνεται και μετά να ξαναποτίζετε, καθώς και να αδειάζετε το νερό που περισσεύει στο πιάτο της γλάστρας. Για να ενισχύσετε την ανθοφορία, του γερανιού, χρησιμοποιείστε λίπασμα για ανθοφόρα φυτά, υγρό ή κοκκώδες κάθε 20-30 ημέρες από τις αρχές της άνοιξης μέχρι το τέλος του φθινοπώρου.

 

Πως κλαδεύουμε το γεράνι και πως το πολλαπλασιάζουμε;

 
Το γεράνι κλαδεύεται αυστηρά κάθε χρόνο στην αρχή της άνοιξης για να ανανεωθεί και να δημιουργήσει νέα βλάστηση. Οι βλαστοί του γερανιού πρέπει να κλαδεύονται στο 1/3 του ύψους τους, καθώς και να αραιώνονται μερικοί για καλύτερο αερισμό. Πρέπει, ακόμα, να κλαδεύεται όταν θέλουμε να το μεταφυτέψουμε σε μια μεγαλύτερη γλάστρα. Ο τρόπος πολλαπλασιασμού του γερανιού είναι πολύ απλός και γίνεται πολύ εύκολα με μοσχεύματα. Κόβουμε τα μοσχεύματα με μήκος περίπου 10 εκατοστά, από τις κορυφές των βλαστών του γερανιού, την περίοδο της άνοιξης ή του καλοκαιριού. Αφαιρούνται τα περισσότερα φύλλα και φυσικά το άνθος του γερανιού, αν υπάρχει, και τα φυτεύουμε σε μικρές γλάστρες με μίγμα χώματος, κοπριάς, κομπόστ και περλίτη. Όταν τα μοσχεύματα του γερανιού ριζοβολήσουν και φθάσουν σε ύψος περίπου 15 εκατοστά, κορφολογούνται για να αναπτύξουν πλάγιους βλαστούς. Στον πολλαπλασιασμό του γερανιού, δεν είναι απαραίτητη η χρήση ορμόνης ριζοβολίας.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό φροντίδας για το γεράνι

 
Θα πρέπει να αφαιρούμε πολύ συχνά τα ξεραμένα λουλούδια του γερανιού, για όλη τη διάρκεια της ανθοφορίας, για να βοηθήσουμε το γεράνι να παράγει καινούργια άνθη.

 

Δες συμβουλές φροντίδας και για άλλους καλλωπιστικούς θάμνους όπως τριανταφυλλιά, γαρδένια, καμέλια και ορτανσία.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (19)

σχολιαστής
ΓΙΑΝΝΑ 22 Απριλίου 2019

Γεια σας! Εχω μια ζαρντινιερα πολυ μεγαλη (Μ95χΠ37χΥ37).Σκεφτομαι να φυτεψω γερανια.Ποσα φυτα μπορω να βαλω;Το μεγεθος ειναι καταλληλο;

Απάντηση
σχολιαστής
Σοφία 28 Μαρτίου 2019

Τώρα (τέλη Μάρτη) είναι αργά για να κλαδέψουμε γεράνια και τριανταφυλλιές;
Επίσης κλαδεύουμε τριανταφυλλιές από τον πρώτο χρόνο αφού τις φυτέψαμε;

Απάντηση
σχολιαστής
Δέσποινα 5 Οκτωβρίου 2018

Καλησπέρα,

Κατοικώ στην κεντρική Ευρώπη και θέλω να βάλω γεράνια στο μπαλκόνι. Ωστόσο, αναρωτιέμαι αν θα αντέξουν τους παγετούς του χειμώνα και αν μπορώ να κάνω κάτι για να τα προστατέψω, για παράδειγμα να τα βάλω μέσα όταν χειμωνιάσει ή να τα καλύψω με κάποιο ύφασμα. Τι λέτε;
Ευχαριστώ πολύ, ΔέσποιναΔ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 5 Οκτωβρίου 2018

  Καλησπέρα Δέσποινα.
  Τα γεράνια αντέχουν αρκετά σε παγωμένες συνθήκες. Σε κάθε περίπτωση μπορείς να χρησιμοποιήσεις ειδικό αντιπαγετικό ύφασμα για να τα καλύψεις την περίοδο του χειμώνα όταν έχει χιόνι καθώς και να τα ποτίζεις με εκχύλισμα φυκιών για περισσότερη αντοχή στο ψύχος. Δες αναλυτικές πληροφορίες για την πραστασία φυτών από τον παγετό στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  Απάντηση
σχολιαστής
YiannisT 6 Σεπτεμβρίου 2018

Γεια σας.
Καταρχήν θέλω να σας δώσω πολλά συγχαρητήρια για τη σελίδα σας. Την έχω τοποθετήσει στα αγαπημένα και μέσα από όλα αυτά που μας γράφετε αλλά και από τα σχόλια έχω μάθει αρκετά που αγνοούσα για τα φυτά αλλά και έχω βρει λύσεις σε θέματα που με απασχολούσαν.
Ωστόσο νομίζω έχω ένα θέμα που δυσκολεύομαι να λύσω.
Μένω ακριβώς μπροστά σε παρκάκι με πολλά δέντρα και αρκετά περιστέρια συνέχεια πετούν. Μέχρι εδώ όλα καλά και όμορφα. Αλλά επανειλημμένως έχω δει περιστέρια και στο μπαλκόνι να κάθονται στο κάγκελο του μπαλκονιού ή και στις κρεμαστές γλάστρες.
Εν τω μεταξύ τα φύλλα στα γεράνια έχουν τρύπες και επίσης κιτρινίζουν. Ακόμα και τα καινούργια βλαστάρια δεν έχουν δύναμη και ζωντάνια αλλά και αυτά σύντομα κιτρινίζουν και ξεραίνονται περιμετρικά. Με δυσκολία θα δώσουν άνθος που κι αυτό θα είναι κάπως καχεκτικό.
Αυτό μου συμβαίνει μόνο στα γεράνια. Έχω βασιλικό και έχει γίνει δέντρο σχεδόν όπως και ο διοσμος.
Πιστεύετε πως μπορεί τα περιστέρια να κάνουν τέτοια ζημιά ή είναι κάποια ασθένεια του φυτού που εξαπλώνεται και στα υπόλοιπα;
Σας ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 6 Σεπτεμβρίου 2018

  Καλησπέρα Γιάννη κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Τα περιστέρια μάλλον δεν φταίνε για την κατάσταση των γερανιών σου. Πιθανότατα έχουν κάμπιες που τρυπούν τα φύλλα και καλό είναι να τα σκονίσεις με βάκιλο Θουριγγίας για τις αντιμετωπίσεις. Επίσης, ίσως το γεράνι σου έχει προσβληθεί από τετράνυχο και κιτρινίζουν και ξεραίνονται τα φύλλα. Δες το σχετικά μας άρθρο για την αντιμετώπιση του τετράνυχου. Τέλος καλό θα ήταν να προσθέσεις υγρό λίπασμα ανθοφορίας για να βοηθήσεις την ανθοφορία τους.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   YiannisT 6 Σεπτεμβρίου 2018

   Σας ευχαριστώ για την απάντηση σας.
   Να είστε πάντα καλά

   Απάντηση
σχολιαστής
Μάρθα Κοσκινά 10 Αυγούστου 2018

Γεια σας. Αυτό είναι το τέλειο άρθρο για τα γεράνια. Θέλω να σας ρωτήσω κάτι κι εγώ, που δεν το καταλαβαίνω. Τα γεράνια μου ξεράθηκαν αλλά όχι εντελώς. Από τη μία βγάζουν καινούρια φυλλαράκια, πράσινα-πράσινα, από την άλλη τα ένθη ξεράθηκαν και μερικά φύλλα δείχνουν μαραμένα. Το ένα από τα δύο γεράνια, που είναι περισσότερο στη σκιά (μένω σε ρετιρέ), πέταξε δειλά-δειλά κι ένα λουλούδι, πολύ μικρό. Το χειμώνα ήταν σε καλή κατάσταση, μήπως τα πειράζει η ζέστη ή τα παραποτίζω;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 10 Αυγούστου 2018

  Καλημέρα Μάρθα και ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια.
  Σχετικά με το ερώτημα σου για τα γεράνια, ίσως τα παραποτίζεις. Τα γεράνια αντέχουν και σε ηλιοφανείς θέσεις αλλά και σε σκιερές, μόνο που θα πρέπει να τα ποτίζεις με διαφορετική συχνότητα. Καλό είναι πάντως, να κάνεις ένα ελαφρύ κλάδεμα, να καθαρίζεις τα ξερά κλαδιά και άνθη και να προθέσεις λίπασμα ανθοφορίας . Τέλος, αν τα γεράνια σου είναι πολύ καιρό στην ίδια γλάστρα, ίσως χρειάζονται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα για αν έχουν καλύτερη ανάπτυξη.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Μάρθα Κοσκινά 10 Αυγούστου 2018

   Ευχαριστώ πολύ για την άμεση και σαφή απάντηση. Θα αφοσιωθώ στα γεράνια μου το ΣΚ που έρχεται. Καλό καλοκαιρι!

   Απάντηση
σχολιαστής
Αναστασία Τομπρου 9 Αυγούστου 2018

Γεια σας! Έχω φυτέψει βαμβακουλες σε ζαρντινιέρα σε μπαλκόνι που έχει όλη μέρα ήλιο αλλά μου ξεραθηκαν οι περισσότερες. Δεν ξέρω τι μπορεί να φταίει. Το μπαλκόνι είναι ανατολικό, χωρίς τέντες. Έχετε καμία ιδέα σχετικά με το τι μπορεί να κάνω λάθος?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 9 Αυγούστου 2018

  Γεια σου Αναστασία.
  Η βαμβακούλα ή μαστιχάκι, το κρεμοκλαδές είδος γερανιού, θέλει ηλιοφανείς ή ημισκιερές θέσεις στο μπαλκόνι για να ευδοκιμήσει. Υπάρχει πιθανότητα προσβολής από τετράνυχο γιαυτό καλό είναι να ελέγξεις αν υπάρχει ιστός από αράχνη. Επίσης, δες μήπως ποτίζεις υπερβολικά ή μήπως δεν στραγγίζει καλά ή γλάστρα. Η προσθήκη υγρού λιπάσματος στο μαστιχάκι μα φορά το μήνα θα βοηθήσει την ανάπτυξη του. Δες πεισσότερες συμβουλες για τη φροντίδα του μαστιχακιού, στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Αναστασία Τομπρου 9 Αυγούστου 2018

   Απίστευτο! Κοίταξα για ιστούς προσεκτικά και είναι γεμάτα δυστυχώς. Τα σέβη μου για την άμεση και ακριβεστατη απάντηση. Είδα ότι έχετε σχετικό βίντεο οπότε θα ακολουθήσω τις οδηγίες σας. Ελπίζω να σώζονται όσες ζουν ακόμα…

   Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου 9 Αυγούστου 2018

    Σε ευχαριστούμε πολύ Αναστασία για τα καλά σου λόγια. Χαιρόμαστε που είμαστε χρήσιμοι για τις απορίες σας, σε όλους εσάς τους ερασιτέχνες κηπουρούς που αγαπάτε τον κήπο και τα λουλούδια.

    Απάντηση
σχολιαστής
ΔΗΜΗΤΡΗΣ 30 Μαρτίου 2018

Γεια σας!! το γεράνι μου έχει αρχίσει καιβγάζει άνθη αλλά τα φυλλα του από πράσινα έχουν γίνει κόκκινα… Είναι φυσιολογικό?όπως καταλάβατε δεν ξέρω και πολλά… Ευχαριστώ για το χρόνο σας

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 31 Μαρτίου 2018

  Γεια σου Δημήτρη. Τα γεράνια είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία, ακόμη κι αν μείνουν απότιστα για μέρες αλλά απαιτούν προστασία από τους δυνατούς παγετούς. Συγκεκριμένα, την περίοδο του χειμώνα, λόγω χαμηλών θερμοκρασιών, είναι φυσιολογικό τα φύλλα του γερανιού να χάνουν το πράσινο χρώμα και να αποκτούν ένα κοκκινωπό. Τώρα, την άνοιξη χρησιμοποιούμε υγρό λίπασμα για να ενισχύσουμε το πράσινο φύλλωμα και την ανθοφορία του γερανιού κάθε 20-30 ημέρες. Επίσης, καλό είναι να κλαδεύεις το γεράνι αυστηρά κάθε χρόνο στην αρχή της άνοιξης για να ανανεωθεί και να δημιουργήσει νέα βλάστηση. Οι βλαστοί του γερανιού πρέπει να κλαδεύονται στο 1/3 του ύψους τους, καθώς και να αραιώνονται μερικοί για καλύτερο αερισμό.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.