10 δέντρα με γρήγορη ανάπτυξη

δεντρα ταχειας αναπτυξης

Ποια δέντρα μεγαλώνουν γρήγορα και φτάνουν σε μεγάλο ύψος;

Όταν ψάχνουμε καλλωπιστικά δέντρα για να φυτέψουμε στον κήπο, δύο βασικά χαρακτηριστικά που κοιτάμε είναι το πόσο ψηλά θα γίνουν και πόσο γρήγορα θα μεγαλώσουν.

Κάποιες φορές, χρειαζόμαστε αειθαλή δέντρα με γρήγορη ανάπτυξη για να σχηματίσουν ένα ψηλό φράχτη χαρίζοντας ιδιωτικότητα στον κήπο και στον περιβάλλοντα χώρο του σπιτιού μας.

Άλλες φορές, έχουμε ανάγκη από ψηλά δέντρα για σκια ταχείας ανάπτυξης με ζωηρή βλάστηση για να τα απολαμβάνουμε τη ζεστή περίοδο του καλοκαιριού.

Υπάρχουν πολλά δέντρα που στη διάρκεια των χρόνων φτάνουν σε μεγάλο ύψος και μπορούν να αναπτύσσονται για δεκαετίες.

Έχουμε αναφερθεί σε ξεχωριστό άρθρο για τα οπωροφόρα δέντρα για κήπο που μας δίνουν υπέροχα φρούτα.

Αν όμως προτιμάμε φυτά που μεγαλώνουν γρήγορα, είναι σημαντικό να φυτέψουμε δέντρα ταχείας ανάπτυξης που θα φτάσουν στο επιθυμητό ύψος σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Στο σημερινό άρθρο θα δούμε ποια καλλωπιστικά δέντρα με γρήγορη ανάπτυξη επιλέγουμε για να μεγαλώσουν γρήγορα στον κήπο και να μας χαρίσουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Διαφήμιση

Ποια καλλωπιστικά δέντρα μεγαλώνουν γρήγορα;

Στην παρακάτω λίστα με τα καλλωπιστικά δέντρα ταχείας ανάπτυξης, ξεχωρίζουμε από τα αειθαλή και φυλλοβόλα δέντρα, ορισμένα που αναπτύσσουν πλούσιο φύλλωμα καθώς επίσης όμορφα ανθοφόρα δέντρα με εντυπωσιακά λουλούδια.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι μαζί με την γρήγορη ανάπτυξη και το μεγάλο ύψος στο οποίο φτάνουν, για να μπορέσουν να στηριχθούν και να αναπτυχθούν, ορισμένα από τα δέντρα που αναφέρουμε δημιουργούν πολύ δυνατό ριζικό σύστημα και μπορεί να παρουσιάζουν δυσκολίες στη συμβίωση τους με άλλα φυτά.

Ειδικά αν πρόκειται για μικρό κήπο που βρίσκεται κοντά σε κατοικία, χρειάζεται προσεκτική μελέτη του χώρου στον οποίο σκοπεύουμε να τα φυτεύσουμε προκειμένου να μην έχουμε προβλήματα.

1. Μανόλια

Ξεκινάμε με τη μανόλια, ένα από τα πιο διάσημα καλλωπιστικά δέντρα σε όλον τον κόσμο που διαθέτει μεγάλα εντυπωσιακά λουλούδια και πολύ γρήγορη ανάπτυξη που μπορεί να ξεπεράσει σε ύψος τα 15 μέτρα.

Η μανόλια είναι ένα αειθαλές δέντρο για σκια που χάρη στην πλούσια ανθοφορία και το μεγάλο ύψος της, αποτελεί εξαιρετική επιλογή για μεμονωμένη φύτευση σε κήπους, σε πάρκα και σε πλατείες. Επιπλέον, μπορούμε να φυτέψουμε πολλά δέντρα μανόλιας στη σειρά για δημιουργία ψηλού φράχτη.

Μανόλια, ένα καλλωπιστικό δέντρο με εντυπωσιακά λουλούδια
Μανόλια, ένα καλλωπιστικό δέντρο με εντυπωσιακά λουλούδια

2. Κοινό κυπαρίσσι

Το κοινό κυπαρίσσι, γνωστό και ως μεσογειακό ή ιταλικό κυπαρίσσι, είναι ένα ανθεκτικό και εντυπωσιακό κωνοφόρο δέντρο που φτάνει σε ύψος 20-30 μέτρων.

Αειθαλές δέντρο ταχείας ανάπτυξης, το κυπαρίσσι αποτελεί δημοφιλή επιλογή φυτού για δημιουργία φράχτη, για οριοθέτηση χώρων ή για ανάδειξη επιβλητικών κτιρίων, για φύτευση σε κήπους, σε δρόμους και σε πάρκα, καθώς και για αναδασώσεις.

Κυπαρίσσι, ένα κωνοφόρο δέντρο για φράχτη
Κυπαρίσσι, ένα κωνοφόρο δέντρο για φράχτη

3. Κυπαρίσσι λέιλαντ

Συνεχίζουμε τη λίστα μας με το κυπαρίσσι λέιλαντ, ένα ακόμα αειθαλές δέντρο με πολύ γρήγορη ανάπτυξη που μπορεί να φτάσει σε ύψος 15 μέτρων.

Το κυπαρίσσι λέιλαντ ανήκει στα κωνοφόρα δέντρα με χαρακτηριστικό έντονο πράσινο φύλλωμα και τα κλαδιά του αναπτύσσονται διαμορφώνοντας ένα ξεχωριστό πυραμιδοειδές σχήμα.

κυπαρισσι λειλαντ δεντρο
Κυπαρίσσι λέιλαντ, ένα όμορφο δέντρο για φράχτη

4. Ευκάλυπτος

Στον κατάλογο των δέντρων που μεγαλώνουν πολύ γρήγορα περιλαμβάνεται και ο ευκάλυπτος, το επιβλητικό αειθαλές δέντρο που φτάνει γρήγορα σε ύψος πάνω από 50 μέτρα.

Ο ευκάλυπτος είναι πολύ προσαρμοστικό δέντρο που αντέχει ακόμα και σε πολύ υγρά ή πολύ ξηρά εδάφη, καθώς επίσης σε παραθαλάσσια μέρη. Χρησιμοποιείται για δενδροστοιχίες δρόμων σε πόλεις και εθνικούς οδούς, ενώ η φύτευση του σε κήπο παρουσιάζει δυσκολίες.

Ευκάλυπτος, ανθεκτικό δέντρο για όλα τα εδάφη
Ευκάλυπτος, ανθεκτικό δέντρο για όλα τα εδάφη
Διαφήμιση

5. Γρεβιλέα

Η γρεβιλέα είναι ένα εξωτικό καλλωπιστικό δέντρο με εντυπωσιακά λουλούδια σε αποχρώσεις μωβ, κόκκινου, κίτρινου και πορτοκαλί που εμφανίζονται από τέλη χειμώνα μέχρι αρχές καλοκαιριού.

Αειθαλές δέντρο με γρήγορη ανάπτυξη που φτάνει σε μεγάλο ύψος, η γρεβιλέα διαθετεί βελονοειδή ή σε σχήμα φτέρης χνουδωτά φύλλα που διατηρούνται πάνω στο φυτό κατά την περίοδο του χειμώνα.

Γρεβιλέα, ένα εξωτικό φυτό με εντυπωσιακά λουλούδια
Γρεβιλέα, ένα εξωτικό φυτό με εντυπωσιακά λουλούδια

6. Μιμόζα Νικαίας

Η μιμόζα Νικαίας, το δέντρο με τα χνουδωτά κίτρινα λουλούδια, διαθέτει γρήγορη ανάπτυξη και μπορεί να ξεπεράσει σε ύψος τα 10 μέτρα και να αποκτήσει πλάτος 3-4 μέτρων.

Αγαπημένο δέντρο για την πόλη, η μιμόζα είναι αρκετά δημοφιλής στο αστικό περιβάλλον χάρη στην ανθεκτικότητά της και την συναντάμε συχνά σε κήπους, πάρκα, πλατείες και διαχωριστικά δρόμων.

λουλουδι μιμοζα, ακακια μιμοζα, ημερια ακακια, κιτρινη μιμοζα φροντιδα περιποιηση
Μιμόζα Νικαίας: ένα υπέροχο φυτό με κίτρινα λουλούδια

7. Πλουμέρια

Ας πάμε τώρα σε ένα πανέμορφο τροπικό δέντρο με γρήγορη ανάπτυξη, την πλουμέρια με τα υπέροχα αρωματικά άνθη που ανθίζουν το καλοκαίρι και διαρκούν μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου.

H πλουμέρια έχει στενόμακρα μεγάλα φύλλα που συνήθως πέφτουν την περίοδο του χειμώνα. Αναπτύσσεται σε ύψος 2-6 μέτρων, προσφέροντας σκια την περίοδο του καλοκαιριού.

πλουμερια ινδικο φουλι φροντιδα
Πλουμέρια, το ινδικό φούλι με τα υπέροχα λουλούδια

8. Ακακία Κωνσταντινουπόλεως

Γρήγορη ανάπτυξη παρουσιάζει και η ακακία Κωνσταντινουπόλεως, ένα δέντρο που φτάνει σε ύψος 6-12 μέτρων με έντονη ρόδινη ανθοφορία από τα τέλη της άνοιξης μέχρι το τέλη του καλοκαιριού.

Η ακακία Κωνσταντινουπόλεως, λόγω της ανθεκτικότητας στην ατμοσφαιρική ρύπανση, φυτεύεται συχνά σε δρόμους πόλεων, πάρκα και πλατείες για να μας χαρίζει την πλούσια σκιά της την περίοδο του καλοκαιριού.

ακακια κωνσταντινουπολεως αλβιζια
Ακακία Κωνσταντινουπόλεως: ένα καλλωπιστικό δέντρο με ρόδινα άνθη
Διαφήμιση

9. Μουριά

Η μουριά αποτελεί ιδανική επιλογή για ένα δέντρο που θα μεγαλώσει γρήγορα και θα μας χαρίσει σκια τους καλοκαιρινούς σε αυλές, δρόμους και πάρκα.

Ανθεκτική σε ξηρά και παραθαλάσσια μέρη, η μουριά αποτελεί ιδανική επιλογή και για το αστικό περιβάλλον καθώς παρουσιάζει ανθεκτικότητα σε υψηλές συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Καλλιέργεια μουριάς
5 μυστικά για καλλιέργεια μουριάς

10. Αΐλανθος

Κλείνουμε τη λίστα με τον αΐλανθο, ένα χωροκατακτητικό δέντρο με πλούσια βλάστηση και γρήγορη ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος 30 μέτρων.

Γνωστός και ως βρωμόδεντρο ή βρωμοκαρυδιά, ο αΐλανθος θεωρείται ανεπιθύμητο φυτό λόγω της δυσάρεστης οσμής των φύλλων και κυρίως της επεκτατικότητας που έχει.

Αν και η φύτευση του σε κήπο δεν προτείνεται, παραμένει ένα ανθεκτικό φυτό που αναπτύσσεται πολύ γρήγορα σε φράχτες, δρόμους και πεζοδρόμια χωρίς να έχει απαιτήσεις σε φροντίδα.

αιλανθος βρωμοδεντρο βρωμοκαρυδια καταπολεμηση
Αΐλανθος ή βρωμόδεντρο, ένα χωροκατακτητικό φυτό

Κι ένα μυστικό για την γρήγορη ανάπτυξη των δέντρων

Για να μεγαλώσουν πιο γρήγορα τα καλλωπιστικά δέντρα του κήπου μας, ποτίζουμε τακτικά και προσθέτουμε συχνά λίπασμα, πλούσιο σε άζωτο που βοηθά την ανάπτυξη βλάστησης και τη δημιουργία φυλλώματος.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (7)

 1. Κατια
  11/04/2024

  Ζω 50μ απο τη θαλασσα.εχω μια αυλη κ μου προταθηκε να φυτεψω μουριες για σκια , αντοχη στις καιρικες συνθηκες και ταχεια αναπτυξη. Βρηκα 3 μουριες περιπου 1.80 υψος κ φυτευτηκαν πριν 1 μηνα.ζητησα να ειναι ακαρπες. Οταν τις αγορασα δεν ειχαν φυλλα.τωρα ανοιξαν μπουμπουκιασαν κ ειναι υπεροχες!!!! Παρατηρω πως εχουν μακροστενα λευκα ανθη( σαν μικρα σκουλικακια) που πεφτουν καθημερινα.
  Απο το φυτωριο με ενημερωσαν πως για ενα μηνα περιπου θα συμβαινει αυτο το φαινομενο επειδη ειναι ανθοφορια κ μετα θα σταματησει.Μετα θα απολαμβανω μονο τη σκια χωρις καρποφορια κ βρωμιες
  Ομως τωρα καθημερινα πεφτουν τα ανθη κ παρα πολλα μαλιστα.
  Πως μπορω να επιβεβαιωσω οτι πραγματι προκειται για αρσενικη μουρια κ δε θα εχω ολο το καλοκαιρι προβλημα με τα μουρα;;;? (Διπλα μου ακριβως υπαρχει καφετερια οπου ειναι στο οριο η μουρια και με ρωταει και με ξαναρωταει ο ανθρωπος να βεβαιωθει πως δε θα εχει προβλημα με τους καρπους να του λερωνουν τον χωρο

 2. Κική
  09/03/2024

  Τι δέντρο μπορώ να φυτέψω κοντά στο εξοχικό σπίτι για σκιά το καλοκαίρι, αλλά υπάρχει και ένα πηγάδι και φοβάμαι για τις ρίζες. Προφανώς θα πρέπει να είναι ένα δέντρο φυλλοβόλο που οι ρίζες του να αναπτύσσονται κάθετα. Το σπίτι είναι κοντά στη θάλασσα. Ευχαριστώ!

 3. Χριστίνα Ιορδανίδου
  08/03/2024

  Ένα πανέμορφο δέντρο είναι και ή παυλωνια

 4. Πέτρος
  26/02/2024

  Σε αυλές ,σε φράχτες και κοντά σε σπίτια ,ο ευκάλυπτος είναι ένα καταστροφικό δέντρο, η μουριά είναι ένα βρώμικο δένδρο, τον καιρό που γίνονται τα μούρα, μύγες, κουνούπια, σφήκες, πουλιά ειδικά κάργιες, τα μούρα που πέφτουν κάτω ,ειδικά αν υπάρχει πλακόστρωτο , εκτός αν εννοείται αρσενική μουριά, η ανάπτυξή της επίσης δεν είναι γρήγορη. Η βρωμοκαρυδία ένα εντελώς άχρηστο και επιβλαβές για όλα τα άλλα και για το έδαφος δέντρο και όσον αφορά την γρεβιλέα, χρειάζεται μεγαλύτερη ανάπτυξη ,γιατί υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ με δέκα παραλλαγές της, από αγκαθωτός θάμνος μέχρι μεγάλο δέντρο. Αυτά .

  • Πέτρο, σε ευχαριστούμε για τις παρατηρήσεις. Πράγματι, κάθε φυτό έχει τις ιδιαιτερότητες του και αυτός είναι ο λόγος που για κάθε δέντρο που αναφέρουμε υπάρχει παραπομπή στο αναλυτικό άρθρο που περιγράφουμε τα χαρακτηριστικά του.

   Επιπλέον, γι’ αυτό υπάρχουν τα σχόλια μέσα από τα οποία όλοι οι φίλοι της σελίδας μπορούν να ανταλλάσουν απόψεις και εμπειρίες σχετικά με κάθε φυτό και να δημιουργείται μία όσο το δύνατον πληρέστερη εικόνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *