23 φυτά με μεγάλα φύλλα

φυτα με μεγαλα φυλλα

Μεγάλα εντυπωσιακά φύλλα που μαγνητίζουν το βλέμμα και ξεχωρίζουν στον κήπο μας, σε επαγγελματικό χώρο ή μέσα στο σπίτι.

Τα μεγάλα φύλλα των φυτών χαρίζουν εξωτική ομορφιά και προσθέτουν μία αίσθηση πολυτέλειας τόσο σε γλάστρα όσο και στον κήπο. Συνδυάζονται εξαιρετικά με φυτά μικρότερου μεγέθους δημιουργώντας μοναδικές εναλλαγές στο σκηνικό.

Σε εσωτερικούς χώρους, το μέγεθος των φύλλων προσδίδει ένα επιβλητικό και μεγαλοπρεπή τόνο στο σαλόνι ή στον επαγγελματικό μας χώρο. Γι’ αυτό άλλωστε οι αρχιτέκτονες και οι σχεδιαστές εσωτερικών χώρων έχουν αγάπη στα φυτά με μεγάλα και γυαλιστερά φύλλα.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φυτά με μεγάλα φύλλα για να δώσουμε μία τροπική αίσθηση στον χώρο, να τον γεμίσουμε με ζωντάνια και έντονους φυσικούς χρωματισμούς.

Διαφήμιση

Φυτά με μεγάλα φύλλα για τον κήπο, το σπίτι, το μπαλκόνι και το γραφείο

Τα περισσότερα φυτά με μεγάλα φύλλα προέρχονται από τροπικά δάση και περιοχές, μεταφέροντας μία τροπική αύρα και εξωτικό χρώμα στον χώρο που τα τοποθετούμε.

Διακρίνουμε δύο μεγάλες κατηγορίες φυτών: α) τα φυτά εξωτερικού χώρου με μεγάλα φύλλα και β) τα φυτά εσωτερικού χώρου με μεγάλα φύλλα.

Τα φυτά που προτείνουμε για εσωτερικό χώρο, με την κατάλληλη φροντίδα και σε περιοχές με θερμό κλίμα μπορούν να διατηρηθούν για μερικούς μήνες στο μπαλκόνι ή στη βεράντα.

Αντίθετα, τα περισσότερα από τα φυτά για εξωτερικό χώρο είναι δύσκολο να διατηρηθούν μέσα σε κλειστό χώρο.

Επιλέγουμε, λοιπόν, τα πιο εντυπωσιακά καλλωπιστικά φυτά με μεγάλα φύλλα για να βάλουμε στον κήπο και το μπαλκόνι, καθώς επίσης για να διακοσμήσουμε το σπίτι και το γραφείο μας.

α) Φυτά εξωτερικού χώρου με μεγάλα φύλλα

Από την παραδοσιακή μουριά μέχρι την επιβλητική χουρμαδιά, υπάρχουν πολλές επιλογές σε καλλωπιστικά φυτά εξωτερικού χώρου με μεγάλα φύλλα για να φυτέψουμε.

1. Μουριά

Ξεκινάμε τη λίστα των φυτών που διαθέτουν μεγάλα φύλλα με τη μουριά, ένα από τα πιο δημοφιλή καλλωπιστικά δέντρα σε κήπους, αυλές, δρόμους, πάρκα και πλατείες. Η μουριά χρησιμοποιείται εκτεταμένα στην κηποτεχνία λόγω της πυκνής σκιάς που δημιουργεί το πλούσιο και μεγάλο φύλλωμα της και αποτελεί όαση δροσιάς τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Υπάρχουν ποικιλίες μουριάς που καλλιεργούνται για τους νόστιμους καρπούς τους, καθώς επίσης καλλωπιστικές ποικιλίες που δεν κάνουν καρπούς.

Καλλιέργεια μουριάς
5 μυστικά για καλλιέργεια μουριάς

2. Κάννα

Συνεχίζουμε τον κατάλογο μας με ένα αγαπημένο τροπικό καλλωπιστικό φυτό με πανέμορφα μεγάλα πλατιά φύλλα και εντυπωσιακά λουλούδια σε διάφορα χρώματα. Η κάννα είναι πολυετές φυτό που φυτεύεται με βολβούς την περίοδο της άνοιξης και μας δίνει πλούσια ανθοφορία από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι το φθινόπωρο. Διαθέτει έντονη βλάστηση με ύψος που κυμαίνεται από 50 εκατοστά ως 2 μέτρα. Τα μεγάλα λεπτά χαρακτηριστικά φύλλα της, έχουν πράσινο ή καφέ-κοκκινωπό χρώμα και βγαίνουν από ένα κεντρικό βλαστό.

καννα λουλουδι φροντιδα
Κάννα, ένα εξωτικό λουλούδι με εντυπωσιακά φύλλα

3. Στρελίτσια

Η στρελίτσια, το εντυπωσιακό καλλωπιστικό φυτό, γνωστό και ως πουλί του παραδείσου, διαθέτει μεγάλα και στενόμακρα καταπράσινα φύλλα της, ωοειδούς σχήματος, με πολύ μακρύ μίσχο. Βέβαια η στρελίτσια ξεχωρίζει και με τα υπέροχα πορτοκαλί-μπλε άνθη της που θυμίζουν ράμφος παραδείσιου πουλιού. Χαρακτηρίζεται από αργή ανάπτυξη, φτάνει σε ύψος τα δύο μέτρα και ανθίζει την περίοδο του καλοκαιριού και του φθινοπώρου, ενώ τα λουλούδια της διατηρούνται σε βάζο ως και ένα μήνα αφού τα κόψουμε.

Στρελίτσια, το πουλί του παραδείσου
Στρελίτσια, το πουλί του παραδείσου

4. Ελικόνια

Ας πάμε και στην ελικόνια, άλλο ένα καλλωπιστικό φυτό από τροπικά μέρη που χαρακτηρίζεται από μεγάλα στενόμακρα φύλλα που μοιάζουν με αυτά της μπανανιάς και σχηματίζει υπέροχα λουλούδια σε εντυπωσιακές αποχρώσεις όπως κίτρινο, ροζ, πορτοκαλί, κόκκινο και πράσινο που θυμίζουν δαγκάνες αστακού ή ράμφος παπαγάλου. Ανάλογα με το είδος και την ποικιλία, η ελικόνια φτάνει σε ύψος 70-80 εκατοστά ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά τα 4-5 μέτρα.

Ελικόνια, ένα τροπικό φυτό με εντυπωσιακά λουλούδια
Ελικόνια, ένα τροπικό φυτό με εντυπωσιακά λουλούδια

5. Χουρμαδιά

Ένα χαρακτηριστικό είδος φυτού με μεγάλα φύλλα είναι και η χουρμαδιά ένα είδος φοίνικα με λεπτό κορμό, πάνω στον οποίο αναπτύσσονται μακριά φύλλα που φτάνουν σε μήκος 3-5 μέτρων. Τα φύλλα της χουρμαδιάς διατηρούνται ασημοπράσινα για 4-5 χρόνια και μετά ξεραίνονται και λυγίζουν. Η χουρμαδιά φτάνει σε ύψος μέχρι 15-20 μέτρα και ζει περίπου 150 χρόνια. Καλλιεργείται από την αρχαιότητα τόσο για καλλωπιστική χρήση, όσο και για τους υπέροχους γλυκούς καρπούς του, τους γνωστούς μας χουρμάδες.

Καλλιέργεια χουρμαδιάς
Χουρμαδιά, ένας φοίνικας με πεντανόστιμους καρπούς
Διαφήμιση

6. Αγαύη

Μεγάλα και επιβλητικά δερματώδη φύλλα έχει και η αγαύη, το ανθεκτικό παχύφυτο που κατάγεται από το Μεξικό και την κεντρική Αμερική. Χάρη στην επιβλητική της όψη και την αντοχή της στην ξηρασία, και με το όνομα “αθάνατος” που αναφέρεται στην μακροζωία του φυτού. Τα φύλλα της αγαύης είναι στενόμακρα, δερματώδη και θυμίζουν λόγχες που φυτρώνουν σε κυκλική διάταξη από τη βάση του φυτού, σε μορφή ροζέτας ενώ οι άκρες των φύλλων της αγαύης συνήθως φέρουν σκληρά αγκάθια.

Αγαύη, φυτό αθάνατος
Aγαύη, συμβουλές φύτευσης και φροντίδας για το φυτό αθάνατος

7. Γιούκα

Η λίστα μας ασφαλώς θα περιέχει και το γιούκα, το ανθεκτικό τροπικό φυτό με τα μεγάλα δερματώδη μυτερά φύλλα που καταλήγουν σε αγκάθι. Συναντάμε πολύ συχνά το γιούκα σε κήπους και βραχόκηπους καθώς επίσης σε γλάστρα, σε αυλές και σε μπαλκόνια, αλλά και ως φυτό εσωτερικού χώρου σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους. Καθώς χρειάζεται ελάχιστη περιποίηση για να επιβιώσει, το γιούκα αποτελεί ιδιαίτερα δημοφιλές φυτό για είσοδο πολυκατοικίας και άλλους κοινόχρηστους χώρους.

Γιούκα, συμβουλές φροντίδας και φύτευσης
Γιούκα, συμβουλές φροντίδας και φύτευσης

8. Αλόη

Κι ένα φαρμακευτικό φυτό για τη συνέχεια, η αλόη με τα χαρακτηριστικά στενόμακρα δερματώδη φύλλα, ένα από τα διασημότερα παχύφυτα που συναντάμε σε κάθε σπίτι, καθώς συνδυάζει εξωτική ομορφιά με πολύτιμες θεραπευτικές ιδιότητες. Η αλόη μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρα στο μπαλκόνι ενώ μπορεί να διατηρηθεί και ως φυτό εσωτερικού χώρου μέσα στο σπίτι. Υπάρχουν πολλά είδη αλόης, ωστόσο το πιο γνωστό είδος είναι η αλόη βέρα που τα φύλλα της περιέχουν το πολύτιμο ζελέ που χρησιμοποιούμε για θεραπεία σε εγκαύματα, σε επουλώσεις πληγών.

9 μυστικά για καλλιέργεια αλόης
9 μυστικά για καλλιέργεια αλόης

9. Φτέρη

Μεγάλο εντυπωσιακό φύλλωμα έχει και η φτέρη, ένα παραδοσιακό καταπράσινο φυτό που θυμόμαστε από τις αυλές των γιαγιάδων μας. Αν και η φτέρη δεν μας χαρίζει ανθοφορία, διαθέτει εξαιρετική καλλωπιστική αξία χάρη στα εντυπωσιακά μακρόστενα φύλλα της και στην κρεμοκλαδή βλάστησης της που την καθιστούν ιδανικό φυτό για διακόσμηση σε κρεμαστά καλάθια και γλάστρες. Μπορούμε να την φυτέψουμε μέσα στον κήπο αλλά και μέσα στο σπίτι για να δώσουμε ζωντάνια και να δημιουργήσουμε μοναδικές διακοσμητικές συνθέσεις.

Φτέρη, ένα διαχρονικό φυτό με υπέροχα φύλλα
Φτέρη, ένα διαχρονικό φυτό με υπέροχα φύλλα

10. Τσίκας

Επιβλητικό καλλωπιστικό φυτό με μεγάλα φύλλα είναι και ο τσίκας, που διαθέτει παχύ ίσιο κορμό από τον οποίο διακλαδίζονται ακτινωτά τα στενόμακρα εντυπωσιακά φύλλα του με εκπληκτική συμμετρία. Ο τσίκας επιλέγεται πολύ συχνά για τη φύτευση σε κήπους, σε πλατείες και πάρκα, σε συνθέσεις βραχόκηπων ενώ πολύ συχνά φυτεύεται μαζί με γκαζόν. Διαθέτει πολύ αργή ανάπτυξη και φθάνει σταδιακά σε ύψος μέχρι 3 μέτρα, ωστόσο μπορεί να περάσουν και 100 χρόνια για να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του.

Τσικας κυκας φροντιδα
Τσίκας, ένα τροπικό φυτό που μοιάζει με μικρό φοίνικα
Διαφήμιση

β) Φυτά εσωτερικού χώρου με μεγάλα φύλλα

Αν ψάχνουμε φυτά με μεγάλα φύλλα για το σπίτι και τον επαγγελματικό χώρο, θα βρούμε πολλές εξωτικές επιλογές με εντυπωσιακή βλάστηση και έντονα εξωτικά χρώματα.

11. Αιχμέα

Ας αναφερθούμε τώρα και στην αιχμέα, ένα από τα πιο εντυπωσιακά τροπικά φυτά εσωτερικού χώρου με στενόμακρα δερματώδη γκριζοπράσινα φύλλα που βγαίνουν από το κέντρο του φυτού σε μορφή ρόδακα. Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της αιχμέας είναι τα βράκτια φύλλα που βγαίνουν από το κέντρο του φυτού, έχουν ροζ χρώμα και δίνουν την εντύπωση ενός μεγαλοπρεπούς λουλουδιού. Λόγω της επιβλητικής όψης αλλά και της ανθεκτικότητας, τη συναντάμε πολύ συχνά σε γραφεία και επαγγελματικούς χώρους.

Αιχμέα, ένα εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Αιχμέα, ένα εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου

12. Βρομέλια

Ένα ακόμα εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου με μεγάλο φύλλωμα, ιδανικό για το σαλόνι του σπιτιού αλλά και για επαγγελματικούς χώρους και γραφεία είναι η βρομέλια που διαθέτει μεγάλα στενόμακρα καταπράσινα φύλλα και εντυπωσιακή ανθοφορία που αναπτύσσεται με υπέροχα μακρόστενα λουλούδια. Η βρομέλια έχει το ασυνήθιστο χαρακτηριστικό ότι ως φυτό παράγει μόνο ένα λουλούδι κατά τη διάρκεια της ζωής της του οποίου η ανθοφορία κρατάει από 3 μέχρι 6 μήνες.

Ένα φυτό εσωτερικού χώρου από την τροπική ζούγκλα
Ένα φυτό εσωτερικού χώρου από την τροπική ζούγκλα

13. Αλοκάσια

Ο κατάλογο μας περιέχει και ένα από τα πιο εντυπωσιακά εξωτικά φυτά με μεγάλα φύλλα που μπορούμε να επιλέξουμε για σαλόνι και επαγγελματικό χώρο, την αλοκάσια. Λόγω των μεγάλων πράσινων ή γκρι φύλλων της σε σχήμα καρδιάς, διαθέτει ονομασίες όπως “αυτί του ελέφαντα” και “αφρικανική μάσκα”. Τα φύλλα της αλοκάσιας έχουν διαθέτουν χαρακτηριστικές σκούρες ή πιο ανοιχτόχρωμες νευρώσεις και παρουσιάζουν αργή ανάπτυξη. Υπάρχουν πολλά είδη αλοκάσιας με διαφορετικό μέγεθος και σχήμα φύλλων.

Αλοκάσια, ένα εξωτικό φυτό που μοιάζει με αυτί ελέφαντα
Αλοκάσια, ένα εξωτικό φυτό που μοιάζει με αυτί ελέφαντα

14. Καλαθέα

Μεγάλα γυαλιστερά φύλλα που δίνουν άλλο αέρα στο σαλόνι του σπιτιού ή στο γραφείο μας διαθέτει και η καλαθέα το δημοφιλές φυτό εσωτερικού χώρου που καθηλώνει με το μέγεθος των φύλλων, στενόμακρα ή στρογγυλά, σε διάφορους χρωματικούς συνδυασμούς και όμορφα ριγέ σχέδια. Υπάρχουν πολλά είδη καλαθέας όπως η Calathea makoyana με φύλλα σε πράσινο-κόκκινες αποχρώσεις, η Calathea ornata με στενόμακρα πρασινο-ροζέ φύλλα και η Calathea crocata με τα χαρακτηριστικά πορτοκαλί και κίτρινα λουλούδια.

Καλαθέα, φυτό εσωτερικού χώρου με εντυπωσιακά φύλλα
Καλαθέα, φυτό εσωτερικού χώρου με εντυπωσιακά φύλλα

15. Ντιφενμπάχια

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυτά εσωτερικού χώρου με μεγάλα φύλλα που κατά καιρούς έχουμε θαυμάσει σε κάποιο σπίτι ή γραφείο είναι και η ντιφενμπάχια. Η ντιφενμπάχια διαθέτει κεντρικό βλαστό που μοιάζει με καλάμι και φτάνει σε ύψος και το ένα μέτρο, πάνω στον οποίο αναπτύσσονται μεγάλα γυαλιστερά δερματώδη στρογγυλά ή πιο μακρόστενα φύλλα σε λευκοκίτρινο χρώμα ανάλογα την ποικιλία ντιφενμπάχιας που έχουμε επιλέξει για να φυτέψουμε.

Ντιφενμπάχια, ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Ντιφενμπάχια, ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου

16. Φίκος λυράτα

Στα τροπικά καλλωπιστικά φυτά με υπέροχο μεγάλο φύλλωμα ανήκει και ο φίκος λυράτα ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά που συναντάμε ως φυτό εσωτερικού χώρου σε σαλόνια και γραφεία. Ο φίκος λυράτα εντυπωσιάζει με τα τεράστια δερματώδη καταπράσινα φύλλα του που θυμίζουν βιολί με μήκος 20-30 εκατοστών και πλάτος 10-20 εκατοστών. Όταν φυτεύεται σε γλάστρα, ο φίκος λυράτα έχει περιορισμένη ανάπτυξη και φτάνει σε ύψος στα 2-3 μέτρα ενώ υπάρχει ο Ficus lycata “Bambino” με ύψος που δεν ξεπερνά το 1 μέτρο.

10 μυστικά για τη φροντίδα του φίκου λυράτα
10 μυστικά για τη φροντίδα του φίκου λυράτα

17. Κέντια

Ένα από τα πιο επιβλητικά φυτά εσωτερικού χώρου με μεγάλα πελώρια φύλλα που δίνουν έναν εξωτικό χαρακτήρα σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους είναι και η κέντια. Η κέντια κατάγεται από την Αυστραλία και ξεχωρίζει για τον λεπτό κορμό από τον οποίο διακλαδίζονται πελώρια φοινικοειδή φύλλα με μακρύ μίσχο. Διαθέτει αργή ανάπτυξη και μπορούμε να την αφήσουμε στην ίδια γλάστρα για πολύ καιρό, φτάνοντας σε ύψος μέχρι και τα δύο μέτρα.

Συμβουλές φροντίδας για την κέντια
Συμβουλές φροντίδας για την κέντια

18. Φίκος ελάστικα

Ας πάμε τώρα στον φίκο ελάστικα, ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά για διακόσμηση εσωτερικών μας χώρων αλλά και για φύτευση στον κήπο που ξεχωρίζει για το μεγάλο και πυκνό φύλλωμα. Διαθέτει χαρακτηριστικά οβάλ, δερματώδη, γυαλιστερά βαθυπράσινα ή πρασινοκόκκινα φύλλα και διαθέτει γρήγορη ανάπτυξη. Ο φίκος ελάστικα όταν φυτεύεται σε γλάστρα φτάνει σε ύψος τα 2-3 μέτρα ενώ στον κήπο μας μπορεί να φτάσει σε ύψος μέχρι 15-20 μέτρα.

φικος ελαστικα φροντιδα
Φίκος ελάστικα: συμβουλές φροντίδας σε γλάστρα και στον κήπο

19. Μονστέρα

Μια εξαιρετική επιλογή φυτού για να δώσουμε τροπικά κλίμα στο σπίτι και στο γραφείο είναι και η μονστέρα με τα μεγάλα γυαλιστερά και δερματώδη φύλλα που φέρουν χαρακτηριστικές σχισμές. Τα φύλλα θυμίζουν σχήμα καρδιάς και μπορούν να ξεπεράσουν σε μήκος το μισό μέτρο. Η μονστέρα έχει αργή ανάπτυξη, σχηματίζοντας λίγα φύλλα κάθε χρόνο ενώ σταδιακά το φυτό μπορεί να φτάσει σε ύψος 2-3 μέτρα. Μετά από κάποια χρόνια, η μονστέρα ανθίζει και βγάζει στενόμακρους πράσινους καρπούς που μοιάζουν με αυτούς του καλαμποκιού.

Μονστέρα, εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Μονστέρα, εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου

20. Σανσιβέρια

Και λίγο πριν το τέλος του καταλόγου μας, η σανσιβέρια, ένα από τα πιο εντυπωσιακά και ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου με μεγάλα ατενόμακρα μυτερά φύλλα τα οποία αναπτύσσονται προς τα πάνω και διατηρούνται καταπράσινα και ζωηρά όλο τον χρόνο. Το πλούσιο φύλλωμα της σανσιβέριας με το έντονο χρώμα του, δημιουργεί ένα μοναδικό συνδιασμό που την κάνει να μοιάζει σαν ένα τεχνητό φυτό. Η σανσιβέρια είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά που καθαρίζουν τον αέρα και αποτελεί ιδανικό φυτό για να διακοσμήσουμε το υπνοδωμάτιο μας.

Φυτά σανσιβέριας
Σανσιβέρια, η γλώσσα της πεθεράς

21. Μπανανιά

Σε νότιες περιοχές της χώρας μας, η μπανανιά καλλιεργείται για τις πεντανόστιμες μπανάνες. Τα μεγάλα στενόμακρα καταπράσινα φύλλα της, την κάνουν να ξεχωρίζει και ως καλλωπιστικό φυτό που μπορούμε να φυτέψουμε στον κήπο μας αν βρισκόμαστε στο κατάλληλο περιβάλλον. Συχνότερα, αποτελεί μία επιβλητική επιλογή για το σπίτι και το γραφείο, όπου προτιμούμε νάνες ποικιλίες μπανανιάς κατάλληλες για εσωτερικό χώρο. Οι συγκεκριμένες ποικιλίες φτάνουν σε ύψος 1,5-2 μέτρων και δεν παράγουν καρπούς ή ακόμα και αν κάνουν δεν τρώγονται.

Φύτευση και φροντίδα μπανανιάς
Φύτευση και φροντίδα μπανανιάς

22. Ανανάς

Ένα ακόμα εξωτικό φρούτο με σημαντική καλλωπιστική αξία είναι ο ανανάς που διαθέτει μεγάλα στενόμακρα δερματώδη φύλλα. Το φυτό του ανανά φτάνει σε ύψος 1,5-2 μέτρων όταν καλλιεργείται στο χώμα, ενώ σε γλάστρα δίνει αρκετά χαμηλότερα φυτά. Ανθίζει μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής του και μπορεί να καλλιεργηθεί εύκολα σε γλάστρα στο μπαλκόνι και μέσα στο σπίτι ως φυτό εσωτερικού χώρου.

Καλλιέργεια ανανά σε γλάστρα μέσα στο σπίτι
Καλλιέργεια ανανά σε γλάστρα μέσα στο σπίτι

23. Κοκοφοίνικας

Μεγάλα στενόμακρα φύλλα εξωτικής ομορφιάς διαθέτει και ο κοκοφοίνικας, ένα από τα πιο διάσημα τροπικά φυτά που έχουμε συνδέσει με εικόνες από μακρινούς ταξιδιωτικούς προορισμούς και μαγευτικές παραλίες. Στο φυσικό του περιβάλλον, το δέντρο του κοκοφοίνικα ξεπερνά σε ύψος τα 30 μέτρα και μας δίνει πλούσια παραγωγή από πεντανόστιμες καρύδες. Σε περιοχές με ζεστό κλίμα που επικρατούν σχετικά ήπιοι χειμώνες, οι κοκοφοίνικες μπορούν να φυτευτούν σε εξωτερικό χώρο και στον κήπο. Συχνότερα, θα τους συναντήσουμε ως φυτά εσωτερικού χώρου να προσδίδουν εξωτικό χρώμα σε σαλόνια και επαγγελματικούς χώρους.

Κοκοφοίνικας σε γλάστρα, συμβουλές για τη φροντίδα του
Κοκοφοίνικας σε γλάστρα, συ Κυρμβουλές για τη φροντίδα του
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *