30 φυτά με υπέροχα λουλούδια για βάζο

Τα 15 καλύτερα φυτά με υπέροχα λουλούδια για βάζο

Λουλούδια για ανθοδοχείο που μας χαρίζουν έντονα χρώματα και υπέροχα άρωματα, γεμίζοντας το σπίτι με χαρά και αισιοδοξία όλες τις εποχές του χρόνου! Θέλουμε να βλέπουμε παντού λουλούδια… στον κήπο, στο μπαλκόνι και μέσα στο σπίτι. Τα κομμένα λουλούδια σε βάζο μας δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε υπέροχους συνδιασμούς, μοναδικές συνθέσεις σε πανέμορφες ανθοδέσμες με φρεσκοκομμένα λουλούδια που διαρκούν πολλές μέρες, προσδίδοντας μία μοναδική αίσθηση στην διακόσμηση του χώρου.

Είναι σημαντικό να φυτεύουμε τα δικά μας καλλωπιστικά φυτά για να τα απολαμβάνουμε στον κήπο, σε γλάστρα στο μπαλκόνι και σε βάζο μέσα στο σπίτι. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν κόβουμε αγριολούλουδα από την εξοχή, ειδικα για σπάνια αυτοφυή φυτά, καθώς μπορεί άθελα μας να προκαλέσουμε σημαντική μείωση στα λουλούδια που βρίσκουμε ελεύθερα στη φύση. Κι αν θέλουμε να μάθουμε πώς να τα κρατήσουμε φρέσκα και ζωηρά για μεγαλύτερο διάστημα, αρκεί να συμβουλευτούμε το αντίστοιχο άρθρο με πληροφορίες για την διατήρηση λουλουδιών σε βάζο.

Διαφήμιση

Τα πιο όμορφα λουλούδια για βάζο

Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα πιο όμορφα φυτά που επιλέγουμε για στολισμό σε βάζο και ανθοδοχείο, δημιουργώντας υπέροχες συνθέσεις κάθε εποχή του χρόνου.

1. Τριανταφυλλιά

Yπάρχει βάζο που δεν έχει γεμίσει με υπέροχα αρωματικά τριαντάφυλλα; Και τι χρώμα αλήθεια να διαλέξουμε; Βαθύ κόκκινο, ροζέ, μωβ, κίτρινο, πορτοκαλί ή λευκό ακόμα και ποικιλίες με δίχρωμες ποικιλίες με παιχνδίσματα και πιτσιλωτούς συνδυασμούς στα λουλούδια τους. Αν θελουμε τριανταφυλλιές για να κόβουμε λουλούδια για το βάζο, υπάρχουν ειδικές θαμνώδεις ποικιλίες τριανταφυλλιάς, με μεγάλο βλαστό λουλουδιού, κατάλληλες για κομμένο άνθος. Βέβαια, πως να αντισταθείς και στην παραδοσιακές εκατοντάφυλλες ποικιλίες με τα μικρά αρωματικά τριαντάφυλλα σε ροζέ χρώμα για να φυτεύσουμε στον κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας. Σε κάθε περίπτωση, η τριανταφυλλιά ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες θέσεις αν θέλουμε να απολαύσουμε πλουσιότερη ανθοφορία.

Φροντιδα τριανταφυλλιας
12 μυστικά για τη φροντίδα της τριανταφυλλιάς

2. Γαρυφαλιά

Μετά την τριανταφυλλιά, η γαρυφαλιά είναι σίγουρα το πιο δημοφιλές λουλούδι που συναντάμε στις αυλές των ελληνικών σπιτιών και μπορούμε να στολίσουμε τα ανθοδοχεία μας. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες γαρυφαλλιάς, για να επιλέξουμε αν και οι ψηλότερες διαθέτουν μεγαλύτερο βλαστό και είναι πιο κατάλληλες για να γεμίσουμε τα βάζα μας γεμάτα χρώμα και άρωμα. Λευκά, ροζ, μωβ, πορτοκαλί, κόκκινα, κίτρινα, ακόμη και δίχρωμα άνθη, αποτέλεσμα των συνδυασμών που πλέον έχουν δημιουργηθεί. Τα άνθη της γαριφαλιάς μπορούν να διατηρηθούν σε βάζο για αρκετό χρονικό διάστημα. Βέβαια, για μικρά βάζα, μπρούμε να απολάυσουμε και τις πολύ ιδιαίτερες ποικιλίες γαρυφαλλιάς όπως το κινέζικο γαρύφαλλο καθώς και το γαρύφαλλο των ποιητών. Η γαρυφαλλιά έχει παρατεταμένη ανθοφορία καθώς μας χαρίζει λουλούδια από τον Απρίλιο μέχρι και τον Νοέμβριο και ευδοκιμεί σε φωτεινά και ηλιόλουστα μέρη.

γαριφαλια φροντιδα
10 μυστικά για τη φροντίδα της γαρυφαλλιάς

3. Βιολέτα

Γλυκό άρωμα από βιολέτες μας για να απολαμβάνουμε στο σπίτι! Είτε το πούμε μενεξέ, είτε κατημέρι, η βιολέτα είναι αγαπημένο ετήσιο ανοιξιάτικο λουλούδι με εντυπωσιακά αρωματικά άνθη σε αποχρώσεις του λευκού, του κίτρινου, του ροζ, του μωβ και του κόκκινου. Μπορούμε λοιπόν να κόβουμε τα λουλούδια της για να τα βάζουμε σε ανθοδοχείο και να απολαμβάνουμε το άρωμα τους που θα μοσχοβολά για αρκετές μέρες στο χώρο μας. Η βιολέτα δεν σταματά να ανθίζει από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τις αρχές φθινοπώρου αρκεί να το φυτέψουμε σε ηλιοφανείς θέσεις έχοντας πάντως υπόψη ότι δυσκολεύεται κάπως τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού.

Βιολέτα, ανοιξιάτικο αρωματικό λουλούδι
Βιολέτα, ανοιξιάτικο αρωματικό λουλούδι

4. Ζέρμπερα

Εντυπωσιακό λουλούδι για βάζο είναι και η ζέρμπερα. Η ζέρμπερα φθάνει σε ύψος 30-60 εκατοστών, διαθέτει χαρακτηριστικά σκουροπράσινα φύλλα και μας δίνει μεγάλα λουλούδια σε ροζ, κόκκινες, κίτρινες, πορτοκαλί και λευκές αποχρώσεις. Υπάρχουν πολλά είδη ζέρμπερας με μονά ή διπλά άνθη, με κοντύτερο ή ψηλότερο ανθικό στέλεχος, που ανθίζουν από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου και είναι ιδανικές για τα ανθοδοχεία μας. Η ζέρμπερα αναπτύσσεται καλύτερα ηλιόλουστες θέσεις όπου μας δίνει πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία, μπορεί ωστόσο να φυτευτεί και σε ημισκιά. Είναι σχετικά ευαίσθητη στον έντονο μεσημεριανό ήλιο του καλοκαιριού, όπως και στις υψηλές θερμοκρασίες άνω των 30°C ενώ δεν επιβιώνει και στις χαμηλές θερμοκρασίες.

7 μυστικά για τη φροντίδα της ζέρμπερας
7 μυστικά για τη φροντίδα της ζέρμπερας

5. Γυνέριο

Μία ξεχωριστή επολογή για βάζο είναι το γυνέριο, το καλλωπιστικό φυτό που συχνά συναντάμε σε πάρκα και πλατείες. Πολυετές ποώδες φυτό που καταλαμβάνει αρκετό χώρο καθώς έχει πλάτος 1,5-2 μέτρων, ενώ σε ύψος φτάνει τα 2-3 μέτρα. Τα λεπτά μακριά φύλλα του ξεκινούν από τη βαση του φυτού και συμπληρώνονται από μακριούς ανθοφόρους βλαστούς που στην κορυφή διαμορφώνουν μία χαρακτηριστική πυκνή «τούφα» από τα ασημοκίτρινα άνθη του γυνέριου που μοιάζουν με πουπουλένια φτερά. Η εντυπωσιακή ανθοφορία του γυνέριου διαρκεί από τα τέλη του καλοκαιριού μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου. Πάντως, το γυνέριο είναι ένα αρκετά ανθεκτικό φυτό που δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη περιποίηση.

Γυνέριο, ένα εντυπωσιακό λουλούδι με πουπουλένια φτερά
Γυνέριο, ένα εντυπωσιακό λουλούδι με πουπουλένια φτερά
Διαφήμιση

6. Άστερ

Υπέροχη επιλογή για ανθοδοχείο είναι και το άστερ ή αστράκι, ένα αγαπημένο ετήσιο φυτό που δίνει πανέμορφα λουλούδια που μοιάζουν με το χρυσάνθεμο. Το άστερ ανθίζει στα τέλη του καλοκαιρού μέχρι τα μέσα φθινοπώρου σε εντυπωσιακές αποχρώσεις του κόκκινου, ροζ, μωβ, μπλε και λευκού. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες άστερ με διαφορετικό ύψος, από χαμηλές που με ύψος περίπου 30 εκατοστά ως τις ψηλότερες που φθάνουν στα 90 εκατοστά. Το άνθος του άστερ μπορεί να συντηρηθεί στο βάζο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συνήθως για κομμένο λουλούδι, χρησιμοποιούνται οι ψηλότερες ποικιλίες άστερ. To άστερ αξιοποιείται εκτεταμένα στην παραγωγική ανθοκομία καθώς το κομμένο άνθος του είναι από τα πιο δημοφιλή λουλούδια που θα συναντήσουμε στα ανθοπωλεία.

Άστερ ή αστράκι, ένα υπέροχο φθινοπωρινό φυτό
Άστερ ή αστράκι, ένα υπέροχο φθινοπωρινό φυτό

7. Ηλίανθος

Η λίστα μας με τα πιο κατάλληλα φυτά για βάζο, δεν θα μπορούσε παρά να συμπεριλάβει και τον ηλίανθο, ένα αγαπημένο φυτό που μας χαρίζει την εντυπωσιακή ανθοφορία του. Η ονομασία του ηλίανθου προέρχεται από το γεγονός ότι η κεφαλή του στρέφεται διαρκώς προς τις ακτίνες του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας και στρέφεται πάλι, τις πρωινές ώρες, προς την ανατολή. Οι νάνες ποικιλίες ηλίανθου, που φτάνουν μέχρι τα 40-50 εκατοστά σε ύψος, είναι κατάλληλες για γλάστρες και για κομμένο λουλούδι, ενώ για τον κήπο προτιμάμε τις ψηλότερες ποικιλίες που ξεπερνούν το ένα μέτρο και είναι και οι εδώδιμες. Το χαρακτηριστικό χρώμα των λουλουδιών του ηλίανθου είναι το κίτρινο αλλά πλέον έχουν δημιουργηθεί νέες ποικιλίες ηλίανθου σε αποχρώσεις από το απαλό κίτρινο μέχρι το κόκκινο και το καφέ.

Ηλίανθος, το λουλούδι του ήλιου
Ηλίανθος, το λουλούδι του ήλιου

8. Αμαρυλλίδα

Αμαρυλλίδα, το εντυπωσιακό λουλούδι που γοητεύει με τα τεράστια πολύχρωμα άνθη που προβάλλουν πάνω σε μακριούς δυνατούς μίσχους και αποτελεί εξαιρετική επιλογή για στολισμό σε ανθοδοχείο. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες αμαρυλλίδας για να μας χαρίσουν τα υπέροχα λουλούδια τους στα τέλη του χειμώνα, την εποχή που ανθίζουν οι αμαρυλλίδες. Οι αμέτρητοι χρωματικοί συνδυασμοί των λουλουδιών της αμαρυλλίδας έχουν ως βάση το λευκό, το κόκκινο, το πορτοκαλί, το κίτρινο και το ροζ χρώμα με πανέμορφες διχρωμίες που φέρουν χαρακτηριστικές ραβδώσεις. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και στην άγρια αμαρυλλίδα με τα υπέροχα ροζ λουλούδια που συναντάμε στις αυλές των γιαγιάδων και των παππούδων μας, την περίφημη μπελαντόνα, που φυτεύεται την άνοιξη και ανθίζει στα τέλη του καλοκαιριού.

Αμαρυλλίδα, το μεγαλοπρεπές λουλούδι
Αμαρυλλίδα, το μεγαλοπρεπές λουλούδι
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Τα Μυστικά του Κήπου (@mistikakipou) on

9. Τουλίπα

Η τουλίπα είναι ένα από τα ομορφότερα και πιο εντυπωσιακά βολβώδη λουλούδια που φυτεύουμε το φθινόπωρο στον κήπο και φυσικα αποτελεί εξαιρετική επιλογή για διακόσμηση λουλουδιών σε βάζο. Με την κατάλληλη φροντίδα, τα λουλούδια της τουλίπαε διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση εως και 10 μέρες στο ανθοδοχείο. Yπάρχουν τουλίπες σε διαφορετικά σχήματα και μεγέθη με αμέτρητους συνδιασμούς χρωμάτων για να επιλέξουμε, με διπλά πέταλα και πιο σύνθετα άνθη. Οι τουλίπες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στα ανθοπωλεία, καθώς τα λουλούδια τους προέρχονται από ειδικές ποικιλίες που καλλιεργούνται σε θερμοκήπια για την παραγωγή κομμένου άνθους.

6 μυστικά για φύτευση και φροντίδα της τουλίπας
6 μυστικά για φύτευση και φροντίδα της τουλίπας

10. Γλαδιόλα

Κι η γλαδιόλα είνα εξαιρετική επιλογή για τα μεγάλα βάζα μας στο σπίτι ή στο γραφείο μας για να δώσουμε μία πιο επιβλητική διάσταση στον στολισμό μας με λουλούδια. Η γλαδιόλα ξεχωρίζει για τα σπαθοειδή, μυτερά φύλλα της, πράσινου χρώματος, και για τα εντυπωσιακά άνθη της, διατεταγμένα κατά μήκος σε ανθοφόρο βλαστό που σε ορισμένες ποικιλίες ξεπερνά και το ένα μέτρο. Στα άνθη της γλαδιόλας συναντάμε μεγάλη χρωματική ποικιλία με διάφορες αποχρώσεις όπως λευκό, κίτρινο, ιώδες, μωβ, κόκκινο και πορτοκαλί, καθώς επίσης υπάρχουν δίχρωμες ποικιλίες γλαδιόλας. Φυτεύουμε τις γλαδιόλες την άνοιξη, αφού έχουν περάσει οι παγωνιές του χειμώνα. Η γλαδιόλα ανθίζει όλη την περίοδο του καλοκαιριού, ξεκινώντας 12-13 βδομάδες μετά τη φύτευση των βολβών.

Γλαδιόλες, συμβουλές για φύτευση και φροντίδα
Γλαδιόλες, συμβουλές για φύτευση και φροντίδα
Διαφήμιση

11. Ίριδα

Μπορούμε να διακοσμήσουμε τα λουλούδια της ίριδας στο σαλόνι μας ή στο γραφείο μας, φτιάχνοντας ανθισμένα μπουκέτα που θα διατηρήσουμε σε βάζο για διάστημα 2-3 εβδομάδων. Η ίριδα είναι πολυετές ποώδες φυτό που μας χαρίζει μαγευτικά λουλούδια με τεράστια ποικιλία χρωμάτων στον κήπο και σε μπαλκόνι. Φυτεύεται το φθινόπωρο και μας χαρίζει την εντυπωσιακή ανθοφορία της μέσα στην άνοιξη με υπέροχα λουλούδια που ξεχωρίζουν για την λεπτότητα και την ελκυστική τους εμφάνιση. Κι από χρώματα; Μπλε, λευκά, κόκκινα, κίτρινα, πορτοκαλί ακόμα και μαύρα! Υπάρχουν επίσης πανέμορφες δίχρωμες ίριδες με συνδιασμούς χρωμάτων αν θέλουμε να κάνουμε το στολισμό των βάζων μας ακόμα πιο ιδιαίτερο.

Ίριδα, ένα λουλούδι από τον ουρανό
Ίριδα, ένα λουλούδι από τον ουρανό

12. Ελικόνια

Συνεχίζουμε τον κατάλογο μας με τα φυτά που διαθέτουν υπέροχα λουλούδια για βάζο με την ελικόνια, το τροπικό καλλωπιστικό φυτό με τα χαρακτηριστικά στενόμακρα φύλλα που μοιάζουν με αυτά της μπανανιάς και τα υπέροχα λουλούδια σε εντυπωσιακές αποχρώσεις όπως κίτρινο, ροζ, πορτοκαλί, κόκκινο και πράσινο που θυμίζουν δαγκάνες αστακού ή ράμφος παπαγάλου. Τα άνθη της ελικόνιας μπορούν να τοποτετηθούν σε μεγάλα βάζα μαζί με άλλα λουλούδια για να δημιουργήσουμε εντυπωσιακές ανθοσυνθέσεις και να δώσουμε μία τροπική νότα στο σαλόνι ή το γραφείο μας. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αν κόψουμε τα άνθη της ελικόνιας νωρίς το πρωί και τα βάλουμε άμέσως στο νερό, μπορούν να διατηρηθούν για περισσότερο άπό ένα μήνα.

Ελικόνια, ένα τροπικό φυτό με εντυπωσιακά λουλούδια
Ελικόνια, ένα τροπικό φυτό με εντυπωσιακά λουλούδια

13. Νάρκισσος

Άλλο ένα εντυπωσιακό βολβώδες λουλούδι για ανθοδοχείο είναι ο νάρκισσος που διαθέτει πλούσια ανθοφορία με όμορφα λουλούδια σε σχήμα τρομπέτας, που ξεπροβάλλουν πάνω σε λεπτούς μίσχους μέσα από τα στενόμακρα φύλλα. Τον συναντάμε σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων από λευκό, λευκοκίτρινο, κιτρινο-πορτοκαλί, κοκκινωπό μέχρι και ροζέ. Ο νάρκισσος φυτεύεται σε βραχόκηπους, σε διαχωριστικά παρτέρια στον κήπο, ακόμα και ως φυτό εσωτερικού χώρου, ενώ αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα λουλούδια για στολισμό σε βάζο κατά την περίοδο του χειμώνα. Ο νάρκισσος έχει πολλά διαφορετικά είδη και ποικιλίες. Στον ελληνικό χώρο, υπάρχουν αρκετά είδη, με πιο γνωστό είναι το ζαμπάκι ή τσαμπάκι που στην περιοχή της Κρήτης ονομάζεται μανουσάκι. Το ζαμπάκι φτάνει σε ύψος τα 30-40 εκατοστά, και σχηματίζει ομάδα περίπου 10 λευκών λουλουδιών με κίτρινο χρώμα στο κέντρο.

Νάρκισσος, ένα πανέμορφο λουλούδι για κήπο και γλάστρα
Νάρκισσος, ένα πανέμορφο λουλούδι για κήπο και γλάστρα

14. Κάλλα

Οι κρίνοι της κάλλας είναι ιδανικά λουλούδια για στολισμό σε βάζο μέσα στο σπίτι, ενώ είναι πολύ δημοφιλείς σε μπουκέτα και σε στολισμούς γάμων. Οι κάλλες είναι δημοφιλή βολβώδη φυτά με εντυπωσιακά λουλούδια, τα κρίνα, που εμφανίζονται συνήθως την περίοδο του καλοκαιριού ή την άνοιξη σε πιο θερμές περιοχές. Με καταγωγή από τη νότια Αφρική, η κάλλα διαθέτει μεγάλα πράσινα λογχοειδή φύλλα και πλούσια ανθοφορία με εντυπωσιακά λουλούδια που θυμίζουν τρομπέτα και με μοναδικά χρώματα. Η πιο γνωστή ποικιλία κάλλας είναι αυτή που έχει λευκά άνθη, ανθίζει την περίοδο της άνοιξης, στη γιορτή του Ευαγγελισμού και γι’ αυτό συχνά αναφέρεται ως κρίνος της Παναγίας. Δεν πρέπει να συγχέεται, ωστόσο, με τον παρθενόκρινο που έχει το ίδιο όνομα και είναι ένα είδος λίλιουμ. Υπάρχουν πολλές ακόμα πανέμορφες ποικιλίες κάλλας με εντυπωσιακά χρώματα όπως κίτρινα, ροζ, μωβ, κόκκινα ακόμα και πορφυρά άνθη.

Κάλλα, ένας υπέροχος και ανθεκτικός κρίνος
Κάλλα, ένας υπέροχος και ανθεκτικός κρίνος

15. Λίλιουμ

Λίλιουμ, ένα από τα πιο αγαπημένα βολβώδη λουλούδια που μας χαρίζουν υπέροχη ανθοφορία με τα μεγάλα και εντυπωσιακά κρίνα τους, εξαιρετική επιλογή για στολισμό σε ανθοδοχείο. Τα λουλούδια των λίλιουμ έχουν διάφορα σχήματα και τα συναντάμε σε μορφή κυπέλλου, καμπάνας ή τρομπέτας, ενώ διαθέτουν και πολλά χρώματα από άσπρο και ροζέ μέχρι πορτοκαλί, κόκκινο και κίτρινο. Τα περισσότερα λίλιουμ ανθίζουν την περίοδο του καλοκαιριού και αποτελούν εξαιρετική επιλογή για φύτευση σε γλάστρα, καθώς και για να δημιουργήσουμε ένα υπέροχο πολύχρωμο σκηνικό στον κήπο μας. Οι κρίνοι των λίλιουμ είναι ιδανικά λουλούδια για να στολίσουμε σε βάζο στο σαλόνι και στο γραφείο μας, καθώς μπορούν να διατηρηθούν για τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες.

Λίλιουμ, εντυπωσιακοί κρίνοι σε γλάστρα και στον κήπο
Λίλιουμ, εντυπωσιακοί κρίνοι σε γλάστρα και στον κήπο
Διαφήμιση

16. Κρίνος της Παναγίας

Τι θα λέγατε να επιλέγαμε για τα ανθοδοχεία μας ένα φυτό με πολύ δυνατό άρωμα; Ο κρίνος της Παναγίας ή παρθενόκρινος είναι ένα υπέροχο βολβώδες λουλούδι που μοσχοβολά και πλημμυρίζει με άρωμα το χώρο μας όταν το βάλουμε σε βάζο. Και το πιο σημαντικό από όλα τα παραπάνω είναι ότι τα λευκοκίτρινα ή λευκά λουλούδια του παρθενόκρινου μπορούν να διατηρηθούν για πολλές μέρες αν τα κόψουμε σε βάζο. Είδος λίλιουμ που φτάνει σε ύψος το ένα μέτρο, ο παρθενόκρινος φυτεύεται στις αρχές φθινοπώρου σε αντίθεση με τα περισσότερα είδη λίλιουμ που φυτεύονται στις αρχές της άνοιξης. Μπορούμε να το φυτέψουμε τον παρθενόκρινο τόσο σε κήπους, όσο και σε γλάστρες στο μπαλκόνια μας.

Παρθενόκρινος, ο κρίνος της Παναγίας
Παρθενόκρινος, ο κρίνος της Παναγίας

17. Φρέζια

Φρέζιες, η ιδανική επιλογή για χρώμα και αρώμα στο ανθοδοχείο μας! Βολβος φθινοπωρινής φύτευσης που μας χαρίζει την ανθοφορία της μέσα στην άνοιξη, η φρέζια εντυπωσιάζει καταρχήν για την ποικιλία των χρωμάτων των λουλουδιών της, σε κόκκινο, μωβ, ροζ, κίτρινο, φούξια και λευκό. Ειδικά οι ποικιλίες φρέζιας με τα μονά άνθη, έχουν και πολύ δυνατό άρωμα που θα μοσχοβολήσει το σαλόνι, την κουζίνα ή το γραφείο μας. Γενικότερα επιλέγουμε ηλιοφανές σημείο για να φυτέψουμε τις φρέζιες και να μας χαρίσουν την πλούσια και ευωδιαστή ανθοφορία τους. Και να μην ξεχάσουμε να πούμε ότι τα λουλούδια της φρέζιας διατηρούνται για μεγάλο διάστημα στο βάζο μας.

Φρέζιες φροντίδα
Φρέζια, συμβουλές για φύτευση και φρόντιδα

18. Ανεμώνη

Άλλο ένα υπέροχο φυτό για να απολαύσουμε σε ανθοδοχείο είναι η ανεμώνη, το πανέμορφο βολβώδες λουλούδι που θαυμάζουμε ως άγριο στην εξοχή στα τέλη του χειμώνα και συχνά συναντάμε φυτεμένο σε κήπους και γλάστρες. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ανεμώνης σε διάφορα σχήματα, μεγέθη και χρώματα, με μεγάλα μονά λουλούδια που μοιάζουν με παπαρούνες σε κόκκινο, μπλε, ροζ, μωβ και λευκό χρώμα ή με χαρακτηριστικά διπλά λουλούδια. Ιδιαίτερα δημοφιλής είναι η ελληνική ποικιλία ανεμώνης που κάνει μικρά πολυάριθμα άνθη σε μπλε χρώμα που θυμίζουν μαργαρίτες, ενώ υπάρχουν ειδικές ποικιλίες ανεμώνης που καλλιεργούνται για τα κομμένα λουλούδια τους και πωλούνται σε μπουκέτα στα ανθοπώλεία.

Ανεμώνη, συμβουλές φύτευσης και φροντίδας
Ανεμώνη, συμβουλές φύτευσης και φροντίδας

19. Ντάλια

Ντάλια, ένας ανοιξιάτικος βολβός που δίνει εντυπωσιακά λουλούδια για να κλέψουν την παράσταση στα καλοκαιρινά βάζα του σαλονιού μας ή του εξοχικού μας. Τόσα λουλούδια και χρώματα από διαφορετικές ποικιλίες με διαφορετικά ύψη βλαστού, νάνες ποικιλίες με συμπαγή ανάπτυξη που φτάνουν σε ύψος μισού μέτρου μέχρι και ντάλιες που διαθέτουν πολύ ζωηρή ανάπτυξη και φτάνουν σε ύψος τα δυο μέτρα. Κι από σχήματα και χρώματα λουλουδιού, από λευκό, κρεμ, κίτρινο, μέχι ροζ, μωβ, πορτοκαλί, κόκκινο, μέχρι και σκουροκόκκινο σχεδόν μαύρο. Ιδανική επιλογή η ντάλια τόσο για τον κήπο όσο και για τις γλάστρες στο μπαλκόνι μας, μας προσφέρει τα πιο εντυπωσιακά λουλούδια για το βάζο μας.

Ντάλιες, συμβουλές για φύτευση και φροντίδα
Ντάλιες, συμβουλές για φύτευση και φροντίδα
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Τα Μυστικά του Κήπου (@mistikakipou) on

20. Υάκινθος

Θα συμπεριλάβουμε και τους υάκινθους στον κατάλογο μας με λουλούδια για βάζο που έχουν όμως μία ιδιαίτερότητα! Εδώ μπορούμε να πάρουμε βολβούς και να τους βάλουμε κατευθείας σε ειδικά βάζα νερό για να αναπτυχθούν και να μας χαρίσουν τα υπέροχα λουλούδια τους με το μοναδικό μεθυστικό άρωμα τους. Ο υάκινθος είναι από τα ομορφότερα βολβώδη λουλούδια φθινοπωρινής φύτευσης που ανθίζει συνήθως 2 μήνες μετά τη φύτευση του βολβού. Θα βρούμε υάκινθους σε μια ποικιλία χρωμάτων από ροζέ, γαλάζιο, πορτοκαλί, κίτρινο, κόκκινο μέχρι και λευκό. Και αν θέλουμε και κάτι πιο ξεχωριστό για τα βάζα μας, επιλέγουμε το αγαπημένο διατσέντο, μια πολύ αρωματική ποικιλια υάκινθου με λευκά άνθη που καλλιεργείται στα Επτάνησα και σε νησιά του Αιγαίου.

Υάκινθος (ζουμπούλι), φύτευση σε κήπο και σε γλάστρα
Υάκινθος (ζουμπούλι), φύτευση σε κήπο και σε γλάστρα
Διαφήμιση

21. Νεραγκούλα

Μήπως να βάλουμε και νεραγκούλες στα βάζα μας που διαθέτουν πλούσια ανθοφορία σε διάφορα χρώματα όπως κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο, ροζ και λευκό; Να σημειώσουμε πως τα λουλούδια της νεραγκούλας μπορούν να διατηρηθούν σε βάζο για αρκετό χρονικό διάστημα αφού τα κόψουμε. Η νεραγκούλα φυτεύεται με κόνδυλους την εποχή του φθινοπώρου για να μας χαρίσει τα υπέροχα λουλούδια της μέσα στην άνοιξη. Ευδοκιμεί σε ελαφρύ έδαφος που εμφανίζει αρκετή υγρασία, καλή αποστράγγιση και αερισμό. Για να δώσει μεγαλύτερη ανθοφορία, προτιμούμε να τη φυτεύουμε σε ηλιοφανή σημεία. Η νεραγκούλα είναι ανθεκτική στο κρύο, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες συντελούν στη γρήγορη ωρίμανση των λουλουδιών της.

Νεραγκούλα: Συμβουλές φύτευσης και φροντίδας
Νεραγκούλα: Συμβουλές φύτευσης και φροντίδας

22. Σκυλάκι

Παραδοσιακό και αγαπημένο, από τις γιαγιάδες μας, το σκυλάκι φυτεύεται την άνοιξη και μας χαρίζει υπέροχα λουλούδια για να τα κόψουμε και να τα βάλουμε στα βάζα μας. Αν και θα βρούμε σκυλάκια σε νάνες ποικιλίες από 20-40 εκατοστά, εμείς θα επιλέξουμε μεσαίου ύψους από 40-60 εκατοστά και υψηλές ποικιλίες από 60-120 εκατοστά για να δημιουργήσουν πιο εντυπωσιακές ανθοδέσμες. Τα σκυλάκια ευδοκιμούν σε μεγάλη ηλιοφάνεια, αν και μπορούν να προσαρμοστούν και να ανθοφορήσουν ακόμη και σε σκιερά μέρη. Είτε τα φυτέψουμε στον κήπο είτε σε γλάστρες στο μπαλκόνι, επιλέγουμε θέσεις φύτευσης προφυλαγμένες από ισχυρούς ανέμους, καθώς διαθέτουν ευαίσθητο ανθοφόρο βλαστό που μπορεί να σπάσει, ειδικά αν δεν έχουμε φροντίσει να τα δέσουμε σε μικρά πασσαλάκια.

Σκυλάκια, πολύχρωμα λουλούδια στον κήπο
Σκυλάκια, πολύχρωμα λουλούδια στον κήπο

23. Αλστρομέρια

Όσοι δεν τη γνωρίζουν, ήρθε η ώρα να τη μάθουν για να βάλουν τα λουλούδια της σε βάζα στο σαλόνι τους. Η αλστρομέρια είναι ένα μεγαλοπρεπές λουλούδι που μας έρχεται από την Νότιο Αμερική και ανθίζει από τον Απρίλιο ως τον Σεπτέμβριο. Αν και τα άνθη της αλστρομέριας δεν είναι αρωματικά, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά σε πολλά χρώματα και αποχρώσεις όπως πορτοκαλί, ροζέ, μωβ, κόκκινο, σωμόν, κίτρινο και λευκό. Επιλέγουμε πλατιά γλάστρα για την αλστρομέρια καθώς αναπτύσσει πολλά πλευρικά ριζώματα και θέση φύτευσης σε φωτεινό μέρος που να μη δέχεται απευθείας ηλιακό φως, ειδικά τις μεσημεριανές ώρες. Πάντως, σε πολύ υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες, η ανθοφορία της αλστρομέρια σταματά! Και αυτό θέλει προσοχή, να μην μείνουν άδεια τα βάζα μας, την περίοδο του καλοκαιριού.

Αλστρομέρια, το κρίνο των Ίνκας
Αλστρομέρια, το κρίνο των Ίνκας

24. Ζίνια

Με τις ζίνιες στα βάζα του σαλονιού αλλά και του τραπεζιού της κουζίνας, είναι σίγουρο πως θα κλέψουμε τις εντυπώσεις και θα αλλάξουμε την εικόνα του χώρου! Η ζίνια, ετήσιο καλλωπιστικό φυτό ξεχωρίζει για το μεγάλο μέγεθος των λουλουδιών της, την ποικιλία των χρωμάτων και των διάφορων σχημάτων των ανθέων. Με όρθιους δυνατούς βλαστούς που φτάνουν σε ύψος και μέχρι το ένα μέτρο, η ζίνια ανθίζει μέσα στην άνοιξη ενώ τα λουλούδια της παραμένουν ανθισμένα καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Επιλέγουμε σχετικά ηλιόλουστα, προφυλαγμένα και απάνεμα μέρη για να φυτέψουμε τις ζίνιες είτε στον κήπο είτε σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας.

Ζίνια, λουλούδι σε πολλά χρώματα
Ζίνια, λουλούδι σε πολλά χρώματα

25. Ορτανσία

Πάμε τώρα σε μια κλασική και πολυαγαπημένη επιλογή για να διακοσμήσουμε με λουλούδια τα βάζα μας. Με καταγωγή από την Κίνα και την Ιαπωνία, η ορτανσία ξεχωρίζει και δίνει μία μεγαλοπρέπεια στο χώρο με τα μεγάλα άνθη της, σε άσπρο, ροζ ή μπλε χρώμα. Βέβαια, πλέον υπάρχουν και ποικιλίες ορτανσίας σε μωβ, κίτρινες, κόκκινες και πορτοκαλί αποχρώσεις που δίνουν ένα διαφορετικό τόνο. Η ορτανσία που ανήκει στα οξύφιλα φυτά, όπως η γαρδένια και η καμέλια και μας χαρίζει απλόχερα την ανθοφορία της μέσα στην άνοιξη. Μην ξεχάσουμε να πούμε και το πιο εντυπωσιακό! Τα λουλούδια της ορτανσίας διατηρούνται πανέμορφα ακόμα και όταν αποξηρανθούν και μπορούμε να τα στολίσουμε στα βάζα μας.

9 μυστικά για τη φροντίδα της ορτανσίας
9 μυστικά για τη φροντίδα της ορτανσίας
Διαφήμιση

26. Χειμωνανθός

Κι αν θέλουμε και στην καρδιά του χειμώνα να στολίζουμε τα βάζα μας, υπάρχει και εκεί ενδιαφέρουσα πρόταση! Ο χειμωνανθός, φυλλοβόλος καλλωπιστικός θάμνος με καταγωγή από την Κίνα, μας χαρίζει την πλούσια εντυπωσιακή ανθοφορία του, τους χειμωνιάτικους μήνες, μέσα στην παγωνιά και το χιόνι. Ο χειμωνανθός εμφανίζει τα αρωματικά λουλούδια του από τα τέλη του Δεκεμβρίου μέχρι τις αρχές Μαρτίου, πριν ακόμα βγάλει τα φύλλα του. Τα λουλούδια του χειμωνανθού μοιάζουν με μικρό αστέρι, διαμέτρου 2-3 εκατοστών, υποκίτρινου ή κίτρινου χρώματος και φέρουν μια χαρακτηριστική κόκκινη καρδιά στο κέντρο τους. Τι πιο ιδανική επιλογή για το χειμωνιάτικο σαλόνι μας.

Χειμωνανθός, το λουλούδι του χειμώνα
Χειμωνανθός, το λουλούδι του χειμώνα

27. Χρυσάνθεμο

Και για τα φθινοπωρινά βάζα μας, διαλέγουμε τα χρυσάνθεμα με τα χαρακτηριστικά άνθη που μοιάζουν με μαργαρίτεςπου εμφανίζοονται την περίοδο του φθινοπώρου αλλά και του χειμώνα.Υπάρχουν αναρίθμητες ποικιλίες χρυσάνθεμων με διάφορα χρώματα και σχήματα λουλουδιών για να επιλέξουμε. Οι χαμηλές ποικιλίες χρυσάνθεμων που φέρουν μεγαλύτερα άνθη φυτεύονται σε μικρές γλάστρες και ζαρντινιέρες, ενώ τα ψηλά ανθεκτικά χρυσάνθεμα, τα οποία γίνονται «φουσκωτά» με πολλά μικρά άνθη, τα φυτεύουμε στον κήπο. Ανάλογα τις επιθυμίες μας και τη διακόσμηση του χώρου, επιλέγουμε τα κατάλληλα χρυσάνθεμα για τα βάζα μας.

7 μυστικά για τη φροντίδα του χρυσάνθεμου
7 μυστικά για τη φροντίδα του χρυσάνθεμου
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Τα Μυστικά του Κήπου (@mistikakipou) on

28. Στρελίτσια

Ήρθε η ώρα για κάτι εξωτικό και παραδεισένιο για να στολίσουμε μεγάλα διάφανα βάζα του γραφείου μας ή του σαλονιού μας. H στρελίτσια ή πουλί του παραδέισου όπως συχνά αναφέρεται είναι αειθαλές καλλωπιστικό φυτό που ξεχωρίζει για τα εντυπωσιακά πορτοκαλί-μπλε άνθη που θυμίζουν ράμφος παραδείσιου πουλιού καθώς και για τα μεγάλα, στενόμακρα φύλλα, ωοειδούς σχήματος, με πολύ μακρύ μίσχο. Με καταγωγή από τη Νότια Αφρική, η στερλίτσια ευδοκιμεί σε ζεστές περιοχές, ηλιοφανείς ή ημισκιερές θέσεις για να μας χαρίσει την πλούσια ανθοφορία της. Τα άνθη της στρελίτσιας εμφανίζονται την περίοδο του καλοκαιριού και του φθινοπώρου και μπορούν να διαρκέσουν πάνω από ένα μήνα κομμένα στο βάζο μας.

Στρελίτσια, το πουλί του παραδείσου
Στρελίτσια, το πουλί του παραδείσου

29. Δεντρολίβανο

Και ένα αρωματικό φυτό στον κατάλογο μας για να στολίσουμε τα βάζα μας, το αγαπημένο δεντρολίβανο για να δώσουμε ένα πιο φυσικό τόνο στο σαλόνι ή στο γραφείο μας. Πολυετής θάμνος, πολύκλαδος και πυκνόφυλλος, με βελονοειδή φύλλα, το δεντρολίβανο φτάνει σε ανάπτυξη από ένα ως δύο μέτρα και εμφανίζει υπέροχα αρωματικά άνθη με απαλό μπλε χρώμα την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού. Το δεντρολίβανο αναπτύσσεται εύκολα και καλλιεργείται στις περιοχές με μεσογειακό κλίμα και ηλιόλουστο ξηροθερμικό περιβάλλον. Αν η φύτευσή του γίνει σε σκιερό περιβάλλον, το δεντρολίβανο εμφανίζει μειωμένη ανάπτυξη και λιγότερη ανθοφορία.

7 μυστικά για την καλλιέργεια του δεντρολίβανου
7 μυστικά για την καλλιέργεια του δεντρολίβανου

30. Λεβάντα

Και για το τέλος, έχουμε και άλλη μία επιλογή αρωματικών βοτάνων για τα βάζα μας, τη λεβάντα με τα χαρακτηριστικά γκριζοπράσινα μακρόστενα φύλλα και τα αρωματικά μωβ άνθη. Μπορούμε να επιλέξουμε ανάμερα από αρκετές δημοφιλείς ποικιλίες λεβάντας όπως τη στενόφυλλη, την οδοντωτή (γαλλική λεβάντα), την πλατύφυλλη και την ισπανική λεβάντα. Η λεβάντα είναι ιδανικό φυτό για ηλιόλουστες θέσεις σε βραχόκηπους αλλά μπορεί να φυτευτούν και σε γλάστρες. Πάντως, είναι από τα ψηλότερα αρωματικά φυτά που φθάνουν το ένα μέτρο και γιαυτό μπορούμε να φτιάξουμε εντυπωσιακά μπουκέτα για τα βάζα της κουζίνα μας, του σαλονιού αλλά και του υπνοδωματίου μας.

7 μυστικά για τη φροντίδα της λεβάντας
7 μυστικά για τη φροντίδα της λεβάντας
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *