εικόνα

Ευκάλυπτος, ανθεκτικό δέντρο για όλα τα εδάφη

Ευκάλυπτος, ανθεκτικό δέντρο για όλα τα εδάφη

Ευκάλυπτος, ανθεκτικό δέντρο για όλα τα εδάφη

Ο ευκάλυπτος είναι αειθαλές δέντρο με πολύ γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης που φτάνει γρήγορα σε μεγάλο ύψος πάνω από 50 μέτρα. Ο ευκάλυπτος κατάγεται από την Αυστραλία και εμφανίζει την ανθοφορία του από αρχές καλοκαιριού μέχρι το μήνα Σεπτέμβριο. Ο ευκάλυπτος χρησιμοποιείται από τους αρχιτέκτονες τοπίου για δενδροστοιχίες δρόμων σε πόλεις και εθνικούς οδούς.
 

Σε ποιες συνθήκες ευδοκιμεί ο ευκάλυπτος;

 

Ο ευκάλυπτος είναι πολύ προσαρμοστικό δέντρο και μπορεί να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει σε όλους τους τύπους των εδαφών καθώς έχει πολύ δυνατό ριζικό σύστημα. Ο ευκάλυπτος παρουσιάζει ανθεκτικότητα και στα πολύ υγρά και στα πολύ ξηρά εδάφη ενώ είναι ανθεκτικός και στους δυνατούς ανέμους και σε παραθαλάσσια εδάφη με υψηλή αλατότητα. Αντίθετα, ο ευκάλυπτος είναι σχετικά ευπαθής στην παγωνιά του χειμώνα.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει ο ευκάλυπτος;

 

Ο ευκάλυπτος δεν έχει απαιτήσεις σε καλλιεργητικές φροντίδες. Βέβαια, το πότισμα κατά την περίοδο του καλοκαιριού θα βοηθήσει πιο γρήγορα την ανάπτυξη του. Σχετικά με τη λίπανση του ευκαλύπτου, η προσθήκη πλήρους λιπάσματος, στις αρχές της άνοιξης θα συντελέσει θετικά στην βλάστηση και την ανθοφορία του.

 


Πώς κλαδεύεται και πως πολλαπλασιάζεται ο ευκάλυπτος;

 

Ο ευκάλυπτος μπορεί να κλαδευτεί στις αρχές της άνοιξης αρκετά αυστηρά για να μην πάρει μεγάλο ύψος καθώς και οι πλευρικοί του βλαστοί μπορεί με τον αέρα να σπάσουν και να κάνουν σημαντικές ζημιές. Μετά το κλάδεμα του ευκαλύπτου, χρειάζεται να γίνει επάλειψη των τομών με πάστα κλαδέματος για αποφυγή ανάπτυξης ασθενειών. Σχετικά με τον τρόπο πολλαπλασιασμού του ευκαλύπτου, ο ευκάλυπτος πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με σπόρο.

 

Τι χρήσεις έχει ο ευκάλυπτος;

 

Το ξύλο του ευκάλυπτου χρησιμοποιείται στις οικοδομικές κατασκευές καθώς και στη ναυπηγική. Ακόμη, ο ευκάλυπτος καλλιεργείται για το ξύλο του κι χρησιμοποιείται και στην παραγωγή χαρτιού. Επίσης, το αιθέριο έλαιο του ευκαλύπτου διαθέτει αντιβηχικές ιδιότητες ενώ το απόσταγμα των φύλλων του ευκαλύπτου έχει σημαντικές εντομοαπωθητικές ιδιότητες.

 

Κι ένα μυστικό για τον ευκάλυπτο

 
Καλό είναι να αποφεύγεται η φύτευση του ευκαλύπτου, σε πεζοδρόμια καθώς το δυνατό ριζικό του σύστημα μπορεί να

προκαλέσει σπάσιμο των πλακών.
 

Δες πληροφορίες και για άλλα καλλωπιστικά δέντρα και θάμνους όπως μουριά, καλλωπιστκή δαμασκηνιά, ο ελαίαγνος, φίκος βενιαμίν, πλουμέρια, φωτίνια και πικροδάφνη.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

MiltoplastΠρόσφατα Σχόλια: (2)

σχολιαστής
Βερενίκη 12 Ιανουαρίου 2020

Καταρχήν, σας εύχομαι καλή χρονιά με υγεία! Ήθελα να πάρω γνώμη από έναν ειδικό για τη γειτονιά μου που ο Δήμος κλάδεψε τους ευκάλυπτους, επικίνδυνους για τους περαστικούς. Η ερώτηση είναι: έχουν κόψει όλα τα φύλλα και όλα τα κλάδια και έχουν αφήσει μόνο τον κεντρικό κορμό του ευκάλυπτου ή σε κάποιους μπορεί να έχει μείνει και μία διακλάδωση. Αυτό λέγεται κλάδεμα ή πετσόκομα; Υπάρχει περίπτωση τα δέντρα να ξαναγίνουν όπως παλιά; Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.