21 ανθεκτικά φυτά για παραθαλάσσιες περιοχές

Φυτά για παραθαλάσσια μέρη

Λουλούδια, θάμνοι και δέντρα για να φυτέψουμε σε παραθαλάσσιες περιοχές! Η χώρα που περιτριγυρίζεται από θάλασσα και διαθέτει εκατοντάδες νησιά με υπέροχες ακτές. Υπάρχουν χιλιάδες σπίτια που έχουν τη μαγευτική θέα της θάλασσας, όπου όταν προσθέτουμε μερικά καλλωπιστικά φυτά στον κήπο τους η ομορφιά πολλαπλασιάζεται. Δυστυχώς, δεν αντέχουν όλα τα φυτά στις παραθαλάσσιες, καθώς η αλατότητα του εδάφους, τα υδροσταγονίδια της θάλασσας και οι έντονοι άνεμοι αποτελούν ένα δύσκολο περιβάλλον επιβίωσης. Πριν προχωρήσουμε στην φύτευση φυτών σε παραθαλάσσιες περιοχές, πρέπει να κάνουμε μία πολύ προσεκτική επιλογή ανθεκτικών φυτών, έχοντας στο μυαλό μας τα ειδικά χαρακτηριστικά του χώματος και την ενδεχομένως μέτρια ποιότητα που έχει το έδαφος, καθώς και την υψηλη περιεκτικότητα σε άλατα στο νερό άρδευσης που συναντάμε σε μέρη κοντά στη θάλασσα.

Αρκετά σπίτια που βρίσκονται κοντά σε παραθαλάσσιες περιοχές αποτελούν εξοχικές κατοικίες, τις οποίες επισκεπτόμαστε πολύ συχνά την περίοδο του καλοκαιριού, αλλά πολύ λιγότερο τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου. Για το λόγο αυτό, είναι καλό να επιλέγουμε φυτά τα οποία έχουν περιορισμένες απαιτήσεις σε φροντίδα κατά τη διάρκεια του χρόνου και δεν έχουν υψηλές απαιτήσεις σε νερό. Για δική μας διευκόλυνση, καθώς και για καλύτερη περιποίηση των φυτών μας, μπορούμε να εγκαταστήσουμε αυτόματο πότισμα με προγραμματιστή για το πότισμα των φυτών.

Η λίστα με τα προτεινόμενα φυτά που μπορούν να φυτευτούν κοντά στη θάλασσα αρχικά περιλαμβάνει καλλωπιστικά φυτά με πολύ όμορφα λουλούδια, καλλωπιστικούς θάμνους για να δημιουργήσουμε όμορφους φράχτες καθώς και εντυπωσιακά αναρριχώμενα φυτά για να καλύψουμε τις πέργκολες των σπιτιών στα παραθαλάσσια μέρη. Υπάρχουν, βέβαια, και αρκετά καρποφόρα δέντρα για να απολαμβάνουμε καλοκαιρινά φρούτα, καθώς και κάποια αρωματικά φυτά για να φτιάξουμε τον καλοκαιρινό βοτανόκηπο μας.

Διαφήμιση

Φυτά που αντέχουν σε παραθαλάσσιες περιοχές

Ας δούμε, λοιπόν, ποια φυτά είναι ανθεκτικά στην αλατότητα και είναι κατάλληλα για να τα φυτεύσουμε στις παραθαλάσσιες περιοχές.

1. Γκαζάνια

Ξεκινάμε τη λίστα με τα φυτά που αντέχουν στις παραθαλάσσιες περιοχές με τη γκαζάνια, ένα καλοκαιρινό λουλούδι που χαρακτηρίζεται από χαμηλή ανάπτυξη, πυκνή βλάστηση και μεγάλα άνθη που μοιάζουν με μαργαρίτες. Η γκαζάνια προτιμά θέσεις φύτευσης με έντονη ηλιοφάνεια για αρκετές ώρες τη μέρα. Θεωρείται φυτό που αντέχει πολύ σε φυτεύσεις κοντά στη θάλασσα, καθώς είναι πολύ ανθεκτική στα άλατα. Τα χρώματα των λουλουδιών της γκαζάνιας είναι πολλά και εντυπωσιακά: πορτοκαλί, κίτρινα, μπορντώ, λευκό, καθώς και δίχρωμα σε πολλούς συνδυασμούς. Η γκαζάνια καλλιεργείται ευρέως ως καλλωπιστικό φυτό, καθώς αποτελεί ένα από τα καλύτερα φυτά για εδαφοκάλυψη στον κήπο, αλλά και στο μπαλκόνι σε χαμηλές γλάστρες. Έχει μεγάλη περίοδο ανθοφορίας, καθώς ανθίζει από τις αρχές της άνοιξης μέχρι και πολύ αργά το φθινόπωρο.

Γκαζάνια, ένα φυτό με μεγάλα λουλούδια που θυμίζουν μαργαρίτες
Γκαζάνια, ένα φυτό με μεγάλα λουλούδια που θυμίζουν μαργαρίτες
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Τα Μυστικά του Κήπου (@mistikakipou) on

2. Μαστιχάκι

Ένα εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό που αντέχει κοντά στην θάλασσα είναι το μαστιχάκι, το οποίο ανήκει στην ίδια οικογένεια με το γεράνι. Το μαστιχάκι παρουσιάζει μεγάλη ανθεκτικότητα στην ξηρασία και στις υψηλές θερμοκρασίες και αποτελεί εξαιρετική επιλογή για φύτευση σε παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς είναι ανθεκτικό στην αλατότητα του εδάφους. Προτιμά ηλιοφανείς ή ημισκιερές θέσεις για να αναπτυχθεί καλά και να ανθοφορήσει. Χαρακτηρίζεται από γυαλιστερό πράσινο φύλλωμα, λεπτούς βλαστούς και κρεμοκλαδή πλάγια ανάπτυξη. Γι’ αυτό άλλωστε αποτελεί ιδανική επιλογή για κρεμαστές γλάστρες και ζαρντινιέρες καθώς και για εντυπωσιακά κρεμαστά καλάθια. Το μαστιχάκι παρουσιάζει πλούσια και διαρκή ανθοφορία σε πολλά χρώματα (ροζ, κόκκινο, πορτοκαλι, λευκό, μωβ) από τις αρχές της άνοιξης ως τα τέλη του φθινοπώρου.

Μαστιχάκι, το κρεμαστό γεράνι
Μαστιχάκι, το κρεμαστό γεράνι

3. Γκαϊλάρδια

Άλλο ένα εντυπωσιακό λουλούδι που διαθέτει μεγάλη ανθεκτικότητα σε παραθαλάσσιες φυτεύσεις είναι η γκαϊλάρδια, το φυτό που διαθέτει χαρακτηριστικό πρασινο-γκρι φύλλωμα και πανέμορφα άνθη που θυμίζουν μαργαρίτες σε αποχρώσεις του κόκκινου, του κίτρινου και του πορτοκαλί χρώματος. Η γκαϊλάρδια χρειάζεται ηλιόλουστες θέσεις για να μας χαρίσει την παρατεταμένη ανθοφορία της που διαρκεί από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου. Θέλει ελαφρύ και αμμώδες έδαφος που να διαθέτει καλή αποστράγγιση, καθώς τα νεαρά φυτά γκαϊλάρδιας είναι ευαίσθητα στην υπερβολική υγρασία. Η γκαϊλάρδια αποτελεί ιδανική επιλογή για φύτευση σε παρτέρι, σε βραχόκηπο, καθώς δίνει μία αίσθηση αγριολούλουδου στον κήπο μας ενώ παράλληλα συγκαταλέγεται στα φυτά που προσελκύουν πεταλούδες και πουλιά.

Γκαϊλάρδια, ένα φυτό με λουλούδια που μοιάζουν με ινδιάνικο χαλί
Γκαϊλάρδια, ένα φυτό με λουλούδια που μοιάζουν με ινδιάνικο χαλί

4. Βιβούρνο

Το βιβούρνο, ο καλλωπιστικός θάμνος με το πράσινο γυαλιστερό φύλλωμα και τα πανέμορφα μικρά λουλούδια, αποτελεί εξαιρετική επιλογή για φύτευση κοντά στη θάλασσα, καθώς είναι ανθεκτικό στην αλατότητα. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε ηλιόλουστες, ημισκιερές και σκιερές θέσεις, αντέχει τον άνεμο και αναπτύσσεται και σε παραθαλάσσια μέρη. Το βιβούρνο είναι εξαιρετικά προσαρμοσμένο στο κλίμα της χώρας μας και χρησιμοποιείται πολύ συχνά για τη διαμόρφωση φραχτών, καθώς και για μεμονωμένες φυτεύσεις στον κήπο. Ανθίζει μέσα στον χειμώνα μέχρι την άνοιξη, ανάλογα το είδος, σχηματίζοντας πυκνά μπουκέτα λουλουδιών που μέσα στο καλοκαίρι δίνουν μικρούς γυαλιστερούς σκουρόχρωμους καρπούς.Το βιβούρνο μπορεί να αναπτυχθεί σε όλους τους τύπους εδαφών, ακόμα και σε ξερά και ασβεστώδη, καθώς δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις.

Συμβουλές φροντίδας για το βιβούρνο
Συμβουλές φροντίδας για το βιβούρνο

5. Μετροσίδηρος

Ένα από τα πιο ανθεκτικά φυτά για τις παραθαλάσσιες περιοχές είναι ο μετροσίδηρος, ένας αειθαλής θάμνος με εντυπωσιακά άνθη βαθυκόκκινου χρώματος που μοιάζουν πολύ με τα άνθη του καλλιστήμονα. Ο μετροσίδηρος έχει χαρακτηριστικά γκριζοπράσινα ή κιτρινοπράσινα φύλλα, διαθέτει γρήγορη ανάπτυξη και ανθίζει Μάιο και Ιούνιο. Αναπτύσσεται και ανθίζει σε προστατευμένες ηλιαζόμενες θέσεις ενώ παρουσιάζει ευαισθησία στην παγωνιά και στο κρύο. Ο μετροσίδηρος ευδοκιμεί σε γόνιμα εδάφη, πλούσια σε οργανική ουσία, ελαφρά όξινα που διαθέτουν καλή αποστράγγιση. Μπορούμε να τον φυτέψουμε σε μεμονωμένες θέσεις στον κήπο αλλά και για τη δημιουργία ενός πυκνού φράχτη.

Μετροσίδηρος, θάμνος με κόκκινα λουλούδια
Μετροσίδηρος, θάμνος με κόκκινα λουλούδια
Διαφήμιση

6. Ιβίσκος

Είναι ένα από τα δημοφιλέστερα και πιο αγαπημένα λουλούδια του κήπου και αποτελεί μία πανέμορφη επιλογή για φύτευση κοντά στη θάλασσα. Ο ιβίσκος αγαπά τα ηλιόλουστα μέρη και ευδοκιμεί σε θέσεις προφυλαγμένες από ρεύματα αέρα, ειδικά από βοριάδες. Σε ηλιοφανείς θέσεις, ο ιβίσκος έχει πλουσιότερη ανθοφορία ενώ σε ημισκιερές θέσεις, η εμφάνιση λουλουδιών είναι περιορισμένη. Παρουσιάζει πλούσια ανθοφορία με τα λουλούδια του να παραμένουν ανθισμένα για 1-2 μέρες πάνω στο φυτό ενώ στη συνέχεια πέφτουν και ξεραίνονται.Είναι αρκετά ευαίσθητος στις χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς χάνει το φύλλωμα του και παγώνει όταν πέφτει η θερμοκρασία στο μηδέν.

Τρεις συμβουλές για τον ιβίσκο
Συμβουλές φροντίδας για τον ιβίσκο
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Τα Μυστικά του Κήπου (@mistikakipou) on

7. Ελαίαγνος

Η λίστα μας με τα φυτά που αντέχουν κοντά στη θάλασσα, δε θα μπορούσε να μην συμπεριλάβει και τον ελαίαγνο, ιδανική επιλογή για ηλιόλουστες και παραθαλάσσιες θέσεις, καθώς αντέχει σε μεγάλη εδαφική αλατότητα και στην ξηρασία. Ο ελαίαγνος είναι αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος που επιλέγεται συνήθως για το διακοσμητικό φύλλωμά του, αλλά και για τα αρωματικά λευκά μικρά άνθη του. Χρησιμοποιείται ευρέως στην κηποτεχνία για τη διαμόρφωση φραχτών ή για μεμονωμένες φυτεύσεις στον κήπο. Υπάρχουν ποικιλίες ελαίαγνου με αποχρώσεις πράσινου φυλλώματος, καθώς και ποικιλίες πανασέ με διχρωμία του φυλλώματος, όπως πράσινο με κίτρινο. O ελαίαγνος ευδοκιμεί σε έδαφος με καλή στράγγιση και έχει γρήγορη ανάπτυξη, ενώ είναι εξαιρετικά ανθεκτικός στη ρύπανση της ατμόσφαιρας, στις χαμηλές θερμοκρασίες, στον άνεμο και στη ζέστη.

Ελαίαγνος, ένας ξεχωριστός καλλωπιστικός θάμνος
Ελαίαγνος, ένας ξεχωριστός καλλωπιστικός θάμνος

8. Φωτίνια

Οι περισσότεροι γνωρίζουν την φωτίνια, τον θάμνο με λαμπερό φωτεινό κοκκινόχρωμο φύλλωμα και γρήγορη ανάπτυξη, αλλά αγνοούν ότι είναι ανθεκτική και σε περιοχές κοντά στην θάλασσα. Η φωτίνια, θέλει ηλιόλουστα μέρη για να αναπτυχθεί, όπως και καλά στραγγιζόμενα εδάφη για να μην κρατάνε υγρασία. Εκτός από το εντυπωσιακό φύλλωμα της, παρουσιάζει άφθονα λευκά άνθη που καταλήγουν σε καρπούς, οι οποίοι ωριμάζουν και διατηρούνται πάνω στο φυτό μέχρι τον χειμώνα. Η φωτίνια, αν μείνει ακλάδευτη την άνοιξη, γεμίζει Απρίλιο – Μάιο από λευκά αρωματικά άνθη που καταλήγουν αργότερα σε κόκκινους καρπούς που ωριμάζουν μες στο φθινόπωρο και παραμένουν στο φυτό μέχρι τον χειμώνα.

4 μυστικά για φωτίνια
4 μυστικά για φωτίνια

9. Λαντάνα

Η λαντάνα είναι άλλος ένας καλλωπιστικός θάμνος που συναντάμε σε πολλά παραθαλάσσια μέρη καθώς είναι ιδιαίτερα προσαρμοστική σε συνθήκες υψηλής αλατότητας. Επιπλέον, η λαντάνα είναι ανθεκτική σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και ξηρασίας ενώ αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές σε εδάφη που γνωρίζουμε ότι είναι άγονα, φτωχά σε θρεπτικά συστατικά μιας και δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Η λαντάνα χαρακτηρίζεται από πυκνή βλάστηση, ακανόνιστο σχήμα και σχετικά γρήγορη ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος 1-1,5 μέτρα. Τα άνθη της λαντάνας συνήθως είναι κόκκινα και πορτοκαλί, αν και πλέον συναντάμε και σε άλλους χρωματισμούς, όπως λευκό, κίτρινο και ροζέ. Λόγω της μεγάλης ανθεκτικότητας και της μεγάλης περιόδου ανθοφορίας, η λαντάνα επιλέγεται για φύτευση σε παρτέρια, σε δρόμους, σε πλατείες και πάρκα για χαμηλούς φράχτες.

Λαντάνα, πολύχρωμη και ανθεκτική
Λαντάνα, πολύχρωμη και ανθεκτική

10. Αγγελική

Ένα από τα πιο ανθεκτικά φυτά για παραθαλάσσιες περιοχές και ξηροθερμικές συνθήκες είναι η αγγελική που ξεχωρίζει για τα γυαλιστερά, λεία, δερματώδη φύλλα της. Αν και έχει αργή σχετικά ανάπτυξη, η αγγελική μπορεί να φτάσει σε ύψος τα τέσσερα μέτρα και να σχηματίσει τη μορφή μικρού δέντρου. Ανθοφορεί Μάιο-Ιούνιο σχηματίζοντας μικρά, λευκά λουλούδια που φέρουν ένα διακριτικό άρωμα πορτοκαλιού. Αποτελεί ιδανική επιλογή για φράχτες, αλλά φυτεύεται και ως μεμονωμένο φυτό σε κήπους και σε γλάστρες στα μπαλκόνια. Επίσης, δεν θέλει πολύ περιποίηση, δεν προσβάλλεται συχνά από ασθένειες και έντομα, μοναχά θα χρειαστεί πιο συχνό ποτισμα την καλοκαιρινή περίοδο.

Αγγελική, λαμπερή και παραθαλάσσια
Αγγελική, λαμπερή και παραθαλάσσια
Διαφήμιση

11. Αμπέλοψη

Ήρθε η ώρα να προσθέσουμε μερικά αναρριχώμενα φυτά σε παραθαλάσσια μέρη, όπως η αμπέλοψη, που αναπτύσσεται πάνω σε τοίχους, φράχτες, πέργκολες και στέγαστρα. Η αμπέλοψη δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος και μπορεί να φυτευτεί σε όλους τους τύπους των εδαφών αρκεί να εξασφαλίζεται αποστράγγιση. Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις αν και ευδοκιμεί και σε ημισκιερές θέσεις και είναι εξαιρετικά ανθεκτική στο ψύχος, ακόμα και πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν. Έχει ταχύτατη ανάπτυξη και ξεπερνά πολύ γρήγορα τα δέκα μέτρα ύψος. Τα φύλλα της είναι πράσινα, πεντάλοβα και κατά τους φθινοπωρινούς μήνες παίρνουν ένα εντυπωσιακό κόκκινο χρώμα, ενώ το καλοκαίρι εμφανίζει μικρά κιτρινόλευκα λουλούδια.

Αμπέλοψη, παρθενόκισσος ο πεντάφυλλος
Αμπέλοψη, παρθενόκισσος ο πεντάφυλλος

12. Κισσός

Αν και δεν είναι αγαπητός από όλους, ο κισσός αποτελεί ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό αναρριχώμενο φυτό που δίνουν λύσεις και για τις φυτεύσεις σε παραθαλάσσια μέρη. O κισσός μπορεί να μας εξασφαλίσει πυκνή κάλυψη σε βράχους, τοίχους και δέντρα ενώ προσφέρεται παράλληλα για εδαφοκάλυψη. Θεωρείται εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό που προσαρμόζεται σε όλες τις συνθήκες και τις καταστάσεις. Αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες και τις υψηλές θερμοκρασίες που συναντάμε στην Ελλάδα και μπορεί να φυτευτεί σε όλους τους τύπους των εδαφών, ακόμα και σε εδάφη με αλάτότητα που βρίσκονται κοντά σε θάλασσα. Βέβαια, ο κισσός ευδοκιμεί καλύτερα σε σκιερά ή ημισκιερά σημείο στον κήπο, σε έδαφος μέτρια υγρό και καλά στραγγιζόμενο.

Κισσός, ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό αναρριχητικό φυτό
Κισσός, ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό αναρριχητικό φυτό

13. Βουκαμβίλια

Παραθαλάσσιο σπίτι χωρίς βουκαμβίλια, δεν μπορούμε να σκεφτούμε σε καμία περίπτωση. Η βουκαμβίλια είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αναρριχώμενα φυτά που συναντάμε σε όλες τις περιοχές της χώρας μας και μια μικρή βόλτα στα σοκάκια των ελληνικών νησιών, αρκεί για να επιβεβαιώσει πόσο καλά ευδοκιμεί σε παραθαλάσσιες περιοχές ομορφαίνοντας τις αυλές των σπιτιών. Η βουκαμβίλια έχει μεγάλη ποικιλία χρωματισμών στα άνθη της, λευκό, ροζ, κίτρινο, κόκκινο, μωβ και πορτοκαλί. Είναι ανθεκτική στην ζέστη και χρειάζεται ποτίσματα χωρίς υπερβολες, διότι διαφορετικά επηρεάζεται αρνητικά η ανθοφορία της. Η βουκαμβίλια για να ανθίσει χρειάζεται πολλές ώρες έκθεση στον ήλιο, γι’ αυτό πρέπει να της εξασφαλίσουμε μια ηλιοφανή θέση με νότιο προσανατολισμό.

Τέσσερα μυστικά για ανθισμένες βουκαμβίλιες
Τέσσερα μυστικά για ανθισμένες βουκαμβίλιες

14. Ευκάλυπτος

Κι αν θέλουμε στα εξοχικά μας που είναι κοντά στη θέλασσα, ένα αειθαλές δέντρο με πολύ γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης που φτάνει σε μεγάλο ύψος, επιλέγουμε τον ευκάλυπτο. Ο ευκάλυπτος είναι πολύ προσαρμοστικό δέντρο και μπορεί να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει σε όλους τους τύπους των εδαφών καθώς έχει πολύ δυνατό ριζικό σύστημα. Παρουσιάζει ανθεκτικότητα και στα πολύ υγρά και στα πολύ ξηρά εδάφη ενώ είναι ανθεκτικός και στους δυνατούς ανέμους και σε παραθαλάσσια εδάφη με υψηλή αλατότητα. Αντίθετα, ο ευκάλυπτος είναι σχετικά ευπαθής στην παγωνιά του χειμώνα. Δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε πότισμα καθώς το ριζικό του σύστημα έχει την ικανότητα να απορροφά μεγάλες ποσότητες υγρασίας από το έδαφος.

Ευκάλυπτος, ανθεκτικό δέντρο για όλα τα εδάφη
Ευκάλυπτος, ανθεκτικό δέντρο για όλα τα εδάφη

15. Φραγκοσυκιά

Ο κατάλογος με τα προτεινόμενα φυτά περιλαμβάνει και καρποφόρα δέντρα όπως την φραγκοσυκιά, ένα πολυετή κάκτο, αρκετά ανθεκτικός σε ξηρά κλίματα και σε μέρη κοντά στην θάλασσα. Επιπλέον, μας χαρίζει υπέροχους ζουμερούς και γλυκούς καρπούς, χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερο πότισμα. Η φραγκοσυκιά αντέχει εξαιρετικά σε άνυδρα χώματα και μπορούμε να την αξιοποιήσουμε για φράχτη σε παραθαλάσσιες περιοχές. Είναι πολύ ανθεκτική σε συνθήκες ξηρασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς μπορεί να αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες νερού και θρεπτικών στοιχείων λόγω μειωμένης διαπνοής.

6 μυστικά για καλλιέργεια φραγκοσυκιάς
6 μυστικά για καλλιέργεια φραγκοσυκιάς
Διαφήμιση

16. Δενδρολίβανο

Αν θέλουμε αρωματικά φυτά ανθεκτικά στις παραθαλάσσιες περιοχές, ξεκινάμε από το γνωστό μας δεντρολίβανο. Πολυετής θάμνος, πολύκλαδος και πυκνόφυλλος, με βελονοειδή φύλλα, το δεντρολίβανο φτάνει σε ανάπτυξη από ένα ως δύο μέτρα και εμφανίζει υπέροχα αρωματικά άνθη με απαλό μπλε χρώμα την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού. Το δεντρολίβανο αναπτύσσεται εύκολα και μπορεί να καλλιεργηθεί στις περιοχές με μεσογειακό κλίμα και ηλιόλουστο ξηροθερμικό περιβάλλον. Αν η φύτευσή του γίνει σε σκιερό περιβάλλον, το δεντρολίβανο εμφανίζει μειωμένη ανάπτυξη και λιγότερη ανθοφορία. Είναι ανθεκτικό στην παγωνιά και τις χαμηλες θερομοκρασίες, άλλωστε μπορούμε να συναντήσουμε το δεντρολίβανο αυτοφυές σε μέρη με υψόμετρο 600 μέτρων. Μπορεί να προσαρμοστεί στους περισσότερους τύπους εδαφών ακόμα και σε ξηρά άγονα εδάφη και ευδοκιμεί καλύτερα σε ελαφρά εδάφη με καλή αποστράγγιση και ουδέτερο pH.

7 μυστικά για την καλλιέργεια του δεντρολίβανου
7 μυστικά για την καλλιέργεια του δεντρολίβανου

17. Λεβάντα

Συνεχίζουμε με τη λεβάντα, ένας πολυετής αρωματικός θάμνο, ιδανικός για φύτευση σε περιοχές κοντά στην θάλασσα. Η λεβάντα αναζητεί ηλιόλουστες θέσεις, αν και μπορεί να αναπτυχθεί και σε ημισκιερά σημεία. Είναι ανθεκτική στο ζεστό ξηροθερμικό περιβάλλον του καλοκαιριού και αντέχει στην παγωνιά του χειμώνα. Η λεβάντα ευδοκιμεί σε όλων των ειδών τα εδάφη αρκεί να προσέξουμε εκεί που θα τοποθετηθεί να έχει καλή αποστράγγιση και να μην κρατάει υγρασία. Είναι ιδανικό φυτό για βραχόκηπους, για χαμηλές μπορντούρες, καθώς είναι από τα ψηλότερα αρωματικά φυτά που φθάνουν το ένα μέτρο.

7 μυστικά για τη φροντίδα της λεβάντας
7 μυστικά για τη φροντίδα της λεβάντας

18. Λεβαντίνη

Η λεβαντίνη είναι ένα αρωματικό φυτό με υψηλή ανθεκτικότητα στην αλατότητα, κατάλληλο να φυτευτεί σε παραθαλάσσιες περιοχές. Πολυετής, αειθαλής, αρωματικός θάμνος, η λεβαντίνη είναι αργής ανάπτυξης φυτό, συμπαγές, ύψους 40-60 εκατοστών, με πολλές παραφυάδες, του οποίου οι παλαιότεροι βλαστοί αποκτούν μεγάλο πάχος με τα χρόνια. Η λεβαντίνη χρησιμοποιείται εκτεταμένα στην κηποτεχνία λόγω του φυλλώματος της, σε βραχόκηπους, για εδαφοκάλυψη ή για να σχηματίσει χαμηλές ελεύθερες μπορντούρες. Η λεβαντίνη ανθίζει την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου και τα ξερά άνθη παραμένουν πάνω στο φυτό για όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η λεβαντίνη είναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό που δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος, αρκεί να έχει πολύ καλή αποστράγγιση και μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη και στα πιο ξηρά και άγονα εδάφη χωρίς κανένα πρόβλημα.

Λεαβαντίνη, ένα αρωματικό φυτό για εδαφοκάλυψη
Λεβαντίνη, ένα αρωματικό φυτό για εδαφοκάλυψη

19. Συκιά

Η συκιά είναι ένα αγαπημένο μας καρποφόρο δέντρο που ευδοκιμεί σε παραθαλάσσια μέρη και μας δίνει νόστιμους και γλυκούς καρπούς μέσα στο καλοκαίρι, αλλά και το φθινόπωρο. Ευδοκιμεί σε όλους τους τύπους εδαφών εκτός από τα αργιλώδη εδάφη. Τα πλέον ευνοϊκά εδάφη είναι τα πλούσια, βαθιά, ελαφριάς σύστασης και καλά στραγγιζόμενα. Η συκιά ευδοκιμεί εύκολα, χωρίς πολλές καλλιεργητικές φροντίδες και απαιτήσεις, αποφεύγουμε ωστόσο τη φύτευσή της κοντά στους τοίχους του σπιτιού καθώς λόγω του δυνατού ριζικού της συστήματος που μπορεί να δημιουργήσει ρωγμές. Για να την βοηθήσουμε να παράγει περισσότερα σύκα, θα χρειαστεί πότισμα κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.

Συμβουλές φροντίδας για τη συκιά
Συμβουλές φροντίδας για τη συκιά

20. Χαρουπιά

Άλλη μια ιδανική επιλογή του καταλόγου μας είναι η χαρουπιά είναι καρποφόρο δέντρο των ξηρών και θερμών κλιμάτων που ευδοκιμεί σε παραθαλάσσιες περιοχές καθώς παρρούσιάζει μεγάλη ανθεκτικότητα στην αλατότητα του εδάφους. Οι απαιτήσεις της χαρουπιάς σε έδαφος είναι αρκετά περιορισμένες και την συναντήσουμε σε όλους τους τύπους εδαφών ακόμα και σε ξηρά άγονα πετρώδη ασβεστολιθικά εδάφη. Η χαρουπιά, γνωστή και ως ξυλοκερατιά, είναι αειθαλές δέντρο με πυκνό γυαλιστερό φύλλωμα και μεγάλη καλλωπιστική αξία που φυτεύεται σε δρόμους, κήπους και πάρκα. Καλλιεργείται κυρίως για τα χαρούπια, τους καρπούς με την ευχάριστη, γλυκιά γεύση που περιέχουν σάκχαρα και πλήθος θρεπτικών ουσιών.

5 μυστικά για την καλλιέργεια της χαρουπιάς
5 μυστικά για την καλλιέργεια της χαρουπιάς

21. Μουριά

Και για το τέλος του καταλόγου μας με τα φυτά που αντέχουν κοντά στη θάλασσα, προτείνουμε τη μουριά ένα από τα πιο αγαπημένα καρποφόρα δέντρα σε αυλές, δρόμους, πάρκα, σε πόλεις και χωριά. Η μουριά δεν έχει ιδιαίτερες προτιμήσεις ως προς τον τύπο του εδάφους, αντέχει ακόμη και στα πιο ξηρά εδάφη στις παραθαλάσσιες περιοχές. Αγαπά τα ηλιοφανή σημεία του κήπου και μπορεί να δώσει υπέροχους καρπούς που απολαμβάνουμε το καλοκαίρι. Eίναι πολύ ανθεκτική στο κρύο και στην παγωνιά του χειμώνα καθώς και σε υψηλές συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης γι’ αυτό είναι πολύ διαδεδομένη στους δρόμους των πόλεων. Η μουριά χρησιμοποιείται εκτεταμένα στην κηποτεχνία λόγω της πυκνής σκιάς που δημιουργεί το πλούσιο φύλλωμα της και αποτελεί όαση δροσιάς τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.

5 μυστικά για καλλιέργεια μουριάς
5 μυστικά για καλλιέργεια μουριάς
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (17)

 1. George Mourizakis
  29/01/2024

  Είμαι στην Νότιο Εύβοια Καρυστο 30 μέτρα από την θάλασσα με πετρώδες έδαφος. Τι οποροφωρα μπορώ να φυτέψω ?

 2. Σωτήρης
  05/10/2023

  Καλησπέρα σε έχουμε μαγαζί παραθαλάσσιο 40 μέτρα από την θάλασσα και θέλουμε να γεμίσουμε τις περγουλες μας με αναρυχομενα φυτά έχουμε προσπαθήσει με γιασεμί έχει ευδοκιμήσει λίγο αργά αλλά προχωράει με τι θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε ( φοβαμαστε τον χειμωνα τον βοριά Και την θάλασσα )

 3. ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΑΤΖΗΠΕΤΡΟΣ
  21/08/2023

  Τι σημααίνει ακριβώς η φράση στραγγισμένο έδαφος η χώμα;
  Όταν λέτε πότισμα π.χ καθημερινά σε ορισμενα νέα φυτά, η συχνό πότισμα, πως θα είναι στραγγισμενο το έδαφος; Θα ποτίζω και το δένδρο σιγά σιγά θα αποροφήσει το νερό που έβα΄λα. Σωστά; Τότε τι ακριβώς εννοείτε με τη φράση που ανέφερα;
  Η φράση όταν τοποθετηθεί να έχει καλή αποστράγγιση σημαίνει όταν την φυτέψω να είναι εντελώς στεγνό τι έδαφος που θα μπει; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • Λέγοντας ότι το χώμα πρέπει να έχει καλή αποστράγγιση, είναι να μην είναι πολύ συμπαγές ώστε να απομακρύνεται σταδιακά το νερό που περισσεύει από το πότισμα και να μην λιμνιάζει.

 4. Ελένη
  10/11/2020

  Καλησπέρα! Θα ήθελα να μου προτείνετε φυτά ή λουλούδια που είναι κατάλληλα για αμμώδες έδαφος παραλίας. Και που θα βρω σπόρους ή τα στελέχη τους. Ευχαριστώ!

 5. Βαγγέλης
  22/09/2020

  Και η κάπαρη; πιο όμορφο και ανθεκτικό φυτό απ’ αυτή νομίζω δεν υπάρχει. Χρόνια προσπαθώ να την μεγαλώσω ξεκινώντας από σπόρους στη μάντρα μου χωρίς επιτυχία.

  • Καλημέρα Βαγγέλη. Μπορείς να δοκιμάσεις να φυτέψεις σπόρο κάπαρης στις αρχές της άνοιξης. Σύντομα, θα έχουμε ειδικό άρθρο για την καλλιέργεια της κάπαρης.

   • Βαγγέλης
    23/09/2020

    Ευχαριστώ, θα περιμένω το άρθρο για την κάπαρη. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι την άνοιξη δεν βρίσκονται φρέσκοι σπόροι, ωριμάζουν προχωρημένο καλοκαίρι και δεν ξέρω για πόσο διάστημα παραμένουν βιώσιμοι. Κάποτε είχα αγοράσει και σπόρους σε φακελάκια, πάλι χωρίς επιτυχία.

 6. ΓΙΑΝΝΗΣ
  22/05/2020

  Καλησπέρα ,
  θέλω να φυτέψω δέντρα για σκιά το καλοκαίρι σε νότιο παραθαλάσσιο μέρος (50 μέτρα απ την θάλασσα ) .
  Ο χώρος είναι γύρω στα 80 τετραγωνικά μέτρα !
  Θα με ενδιέφερε να μου δώσετε γνώμες για αναρριχώμενα φυτά καθώς έχω την δυνατότητα να κατασκευάσω πέργκολα , αλλά και για δέντρα.
  Δεν θέλω να πιάνουν πολύ χώρο διότι το στο σημείο θα αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα για τις ανάγκες μαγαζιού .
  Σκεφτόμουν για φοίνικες που είναι και ξωτικό δεντρό και ομορφαίνει τον χώρο το καλοκαίρι αλλά δεν ξέρω αν θα μου κάνει σκιά .
  Ευχαριστώ για τον χρόνο σας !

 7. Λινα
  14/05/2020

  Καλησπερα,
  βισκομαστε στην Παρο και θελουμε να φυτεψουμε δενδρα που να μην εχουν επιθετικο ριζικο συστημα μιας και ο χωρος μας ειναι περιορισμενος .
  Κατα μηκος ειναι γυρω στα 70 μετερα , ομως το φαρδος μας αλου ειναι λιγοτερο απο 1,00μ και αλλου περισσοτερο 1,50 – 2,00μ.
  Απο την μια μερια ειναι μαντρα πετροχτιστη και απο την αλλη τοιχειο /κατασκευη.
  Το ζητουμενο ειναι οτι θελουμε να κρυψουμε την θεα που εχουν τα μπαλκονια απο τον δρομο που περναει απο μπροστα .
  Βρισκομαστε σε μικρη αποσταση απο την θαλασσα , περιπου 100μ – 150μ
  Εαν θα μπορουσατε να μας δωσετε μια λυση θα ηταν πολυ καλο για εμας .
  Ευχαριστουμε

 8. Στράτος Σοφία
  04/04/2020

  Είμαστε ο Στράτος και η Σοφία και θα θέλαμε κάποιες συμβουλές. Θέλουμε να φυτέψουμε κάποιας φυτά στο μπαλκόνι μας αλλά δεν ξέρουμε τι ευδοκιμήσει γτ η απόσταση από τη θάλασσα είναι κάπου στα 50 μέτρα και έχει βορινή πρόσοψη . Θα μας ενδιέφερε η συμβουλή σας πάνω στο θέμα . Ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ