εικόνα

10 ανθεκτικά φυτά για μπαλκόνι

10 ανθεκτικά φυτά για μπαλκόνι

10 ανθεκτικά φυτά για μπαλκόνι

Είναι τόσο ωραία τα φυτά στο μπαλκόνι! Λουλούδια, θάμνοι, αρωματικά φυτά, υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούμε να φυτέψουμε ανάλογα με την περιοχή που βρισκόμαστε και τον προσανατολισμό του μπαλκονιού μας. Αν ψάχνουμε φυτά για το μπαλκόνι μας που να αντέχουν σε κάθε περίσταση, από την έντονη ηλιοφάνεια του καλοκαιριού μέχρι τους δυνατούς βοριάδες του χειμώνα, με χαμηλές απαιτήσεις σε πότισμα και να είναι ανθεκτικά σε ασθένειες και έντομα, στα Μυστικά του Κήπου έχουμε την απάντηση. Επιλέγουμε τα πιο όμορφα ανθεκτικά φυτά και ετοιμαζόμαστε για φύτευση σε γλάστρες και ζαρντινιέρες για να δημιουργήσουμε τον δικό μας κήπο στο μπαλκόνι.

 

Ποια είναι τα πιο ανθεκτικά φυτά για μπαλκόνι;

 

Για να δώσουμε χρώμα και να απολαμβάνουμε πολλά λουλούδια στο μπαλκόνι μας, επιλέγουμε το γεράνι και το πολυγάλα, δύο ιδιαίτερα ανθεκτικά φυτά με πλούσια ανθοφορία. Για εντυπωσιακό γυαλιστερό φύλλωμα, προτείνουμε θάμνους μοναδικής ομορφιάς με χαμηλές απαιτήσεις σε περιποίηση όπως η αγγελική, το βιβούρνο, ο ελαίαγνος και η φωτίνια με το κοκκινωπό φύλλωμα στην κορυφή. Και οι τέσσερις αυτοί θάμνοι είναι ιδανικοί για φύτευση σε γλάστρα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τέτοιο τρόπο που να δημιουργήσουν ένα εντυπωσιακό φυτικό φράχτη στο μπαλκόνι μας. Και φυσικά δε μπορεί να υπάρξει κήπος στο μπαλκόνι χωρίς αρωματικά φυτά. Εξαιρετική επιλογή αποτελεί η λεβάντα και το δεντρολίβανο, καθώς διαθέτουν πανέμορφο φύλλωμα σε συνδιασμό με γρήγορη ανάπτυξη και όμορφα λουλούδια που μοσχοβoλούν. Αν θέλουμε να φτιάξουμε πέργκολα στο μπαλκόνι, να διακοσμήσουμε τα κάγκελα του μπαλκονιού ή ένα πλαίσιο τον τοίχο, επιλέγουμε τα κατάλληλα αναρριχώμενα φυτά όπως το ρυγχόσπερμο με τα μικρά λευκά αρωματικά άνθη που μοιάζουν με το γιασεμί και η αμπέλοψη με το χαρακτηριστικό πράσινο-κόκκινο φύλλωμα.

 


Συμβουλές φροντίδας για το βιβούρνο
Συμβουλές φροντίδας για το βιβούρνο


 

Τι γλάστρες και τι φυτόχωμα χρησιμοποιούμε για τα φυτά στο μπαλκόνι;

 

Επιλέγουμε τις γλάστρες που μας αρέσουν, πήλινες ή πλαστικές, ανάλογα με την διακόσμηση του μπαλκονιού μας. Φροντίζουμε να διαθέτουν τρύπες στη βάση τους ή τις ανοίγουμε εμείς, για να φεύγει το νερό. Με αυτό τον τρόπο περιορίζουμε τον κίνδυνο να δημιουργηθούν σαπίσματα στις ρίζες ή να κιτρινίσουν και να πέσουν τα φύλλα τους λόγω υπερβολικής υγρασίας. Είναι σημαντικό οι γλάστρες ή οι ζαρντινιέρες μας να διαθέτουν το κατάλληλο πιατάκι για να μην λερώνεται το μπαλκόνι μας με νερά, φυτόχωμα ή υπόλειμμα λιπάσματος (ειδικά του σιδήρου που είναι κοκκινο-μαύρο) που βγαίνει από τη γλάστρα. Κατάλληλη εποχή για τη μεταφύτευση των φυτών σε μεγαλύτερη γλάστρα είναι στις αρχές της άνοιξης αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Χρησιμοποιούμε πάντα υψηλής ποιότητας φυτόχωμα, εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά για την καλύτερη ανάπτυξη των φυτών μας.

 


Τι πότισμα χρειάζονται τα φυτά στο μπαλκόνι;

 

Τα καλλωπιστικά φυτά στο μπαλκόνι χρειάζονται πότισμα συνήθως 2 φορές τη βδομάδα κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου. Τους καλοκαιρινούς μήνες, τα φυτά μας χρειάζονται περισσότερο νερό και σε συχνότερα ποτίσματα για να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες. Η εφαρμογή του ποτίσματος στα καλλωπιστικά φυτά είναι καλύτερο να γίνεται τις πρωινές ώρες την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να γίνεται και το βραδάκι προκειμένου να συνδυάζεται και με διαβροχή του φυλλώματος των φυτών όταν έχουμε καύσωνα. Το ιδανικό πότισμα των φυτών στο μπαλκόνι μας επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας σύστημα πλαστικών σωλήνων με σταγόνες, καθώς είναι αποτελεσματικότερο για τα φυτά, πιο οικονομικό και περιβαλλοντικά ωφέλιμο. Επιπλέον, είναι χρήσιμο να έχουμε σύστημα αυτόματου ποτίσματος με προγραμματιστή για να ρυθμίζουμε τη διάρκεια και τη συχνότητα του ποτίσματος των φυτών ανάλογα την εποχή. Ειδικά για τις μέρες λείπουμε από το σπίτι, όπως την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, το αυτόματο πότισμα μας εξασφαλίζει ότι τα φυτά μας δεν θα ταλαιπωρηθούν από την έλλειψη νερού.

 

Τι λίπανση χρειάζονται τα φυτά στο μπαλκόνι;

 

Τα συγεκριμένα φυτά που προτείνουμε δεν έχουν σημαντικές απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία, ώστοσο η λίπανση τα βοηθάει να έχουν ζωηρή βλάστηση, καταπράσινο φύλλωμα και μεγαλύτερη ανθοφορία. Για τα φυτά που έχουμε στο μπαλκόνι, χρησιμοποιούμε υγρά ή υδατοδιαλυτά λιπάσματα που έχουν καλύτερη διάλυτότητα. Με αυτό τον τρόπο, τα θρεπτικά στοιχεία αφομειώνονται καλύτερα και περιορίζουμε την πιθανότητα πρόκλησης εγκαυμάτων. Χρησιμοποιούμε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά που περιέχει περισσότερο άζωτο όταν θέλουμε πλούσια βλάστηση, και λίπασμα ανθοφορίας που περιέχει περισσότερο φώσφορο και κάλιο για να απολαμβάνουμε περισσότερα λουλούδια. Υπάρχουν και υγρά λιπάμστα γενικής χρήσης ή τα κρυσταλλικά λιπάσματα τύπου 20-20-20 που είναι κατάλληλα για όλα τα είδη των καλλωπιστικών φυτών. Προσθέτουμε λοιπόν, το κατάλληλο υγρό λίπασμα 1-2 φορές το μήνα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, ενώ η συμπληρωματική λίπανση στις αρχές της άνοιξης και του φθινοπώρου με σίδηρο και ιδιαίτερα σε μορφή χηλικού σιδήρου βοηθάει στο πρασίνισμα και στη ζωντάνια των φυτών μας.

 


Υπέροχα λουλούδια για μπαλκόνι
Τα πιο όμορφα λουλούδια για μπαλκόνι


 

Κι ένα μυστικό για τη φροντίδα των φυτών στο μπαλκόνι

 

Καλό είναι να προστατεύουμε τα καλλωπιστικά φυτά που έχουμε φυτέψει στο μπαλκόνι από διάφορα έντομα όπως αλευρώδη, μελίγκρα και κοκκοειδή. Ψεκάζουμε κάθε 2 βδομάδες το φύλλωμα των φυτών με αυτοσχέδια σπιτική συνταγή διαλύοντας 1 κουταλιά της σουπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και 1 κουταλιά του γλυκού οινοπνευμα σε ένα λίτρο νερό. Εναλλακτικά, μπορούμε να προμηθευτούμε οικολογικά σκευάσματα θερινού πολτού, σαπώνων αλάτων καλίου ή φυσικής πυρεθρίνης από γεωπονικά καταστήματα.

 

Περισσότερα χρήσιμα άρθρα

 
Ανθεκτικά φυτά εξωτερικού χώρου για όλο τον χρόνο
Υπέροχα λουλούδια για μπαλκόνι
Ανθεκτικά φυτά για πόλεις
Φυτά που καθαρίζουν τον αέρα του σπιτιού
Φυτά που διώχνουν τα κουνούπια
Φυτά που αντέχουν στο κρύο
Φυτά που αντέχουν στη σκιά
Φυτά ανθεκτικά στον ήλιο και τη ζέστη
Καλλιέργεια λαχανικών σε γλάστρα
Φυτά κατάλληλα για φράχτη
Φυτά που αντέχουν σε παραθαλάσσιες περιοχές
Φυτά ανθεκτικά στη φωτιά
Πώς φτιάχνουμε ένα κήπο με ανθισμένα λουλούδια όλο το χρόνο
Αρωματικά φυτά που μεγαλώνουν σε νερό, χωρίς χώμα
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α

MiltoplastΠρόσφατα Σχόλια: (4)

σχολιαστής
Καλλια 28 Φεβρουαρίου 2020

Καλησπερα σας, ανακαινισα το πατρικο μου και εχει ομορφη βεραντα αλλα Βορειο Δυτικου προσανατολισμου. Κατα συνεπεια εχει μεσημεριανο-απογευματινο ηλιο και αρκετο βορρια. Σε μεγαλη γλαστρα φυτεψα σημερα μια στρελιτσια, αλλα διστασα να φυτεψω και τη δευτερη, γιατι φυσουσε αρκετα και φοβαμαι οτι θα πανε αδικα τα φυτα αυτα. Ειναι καπως τοξοειδης βεραντα με δοκαρια εκει που «δεν πρεπει» (δε βολευουν για να κανω περγκολα ή τεντα).
Αγαπαω τα φυτα με ή χωρις λουλουδια, αλλα δεν εχω μεγαλη εξοικιωση. Μου προτεινετε καποια που να αντεχουν σε παρομοιες συνθηκες??
Θα εκτιμουσα αν μου απαντουσατε
Καλλια

Απάντηση
σχολιαστής
Ευδοξια 24 Ιουλίου 2019

Στα φυτα μου στο μπαλκονι ,εχω βαλει αναμεσα στο πιατακι και την γλαστα ,τουβλακια για να στραγιζουν καλα….Σας παρακαλω πεστε μου αν ειναι σωστο ηλαθος….. Σας ευχαριζτω

Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 28 Ιουλίου 2019

    Καλημέρα Ευδοξία. Με το να τοποθετήσεις τα τουβλάκια ανάμεσα απο το πιατάκι και τη γλάστρα, η γλαστρα σου σίγουρα στραγγίζει καλύτερα και περισσότερο. Να βλέπεις πότε στεγνώνει το χώμα στις γλάστρες για να κάνεις ξανά πότισμα.

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.