εικόνα

20 ανθεκτικά φυτά για μπαλκόνι

10 ανθεκτικά φυτά για μπαλκόνι

20 ανθεκτικά φυτά για μπαλκόνι

Όλοι θέλουμε να έχουμε ένα υπέροχο μπαλκόνι με φυτά που να δημιουργούν μια όαση πρασίνου στο σπίτι μας για να τα θαυμάζουμε καθημερινά. Είναι σημαντικό να επιλέγουμε ανθεκτικά φυτά ως βάση για να δημιουργήσουμε τον δικό μας κήπο στο μπαλκόνι που θα αντέχει όλο τον χρόνο και θα μας γεμίζει χαρά και αισιοδοξία. Λουλούδια, θάμνοι, αναρριχώμενα και αρωματικά φυτά, υπάρχουν τόσα πολλά όμορφα φυτά που μπορούμε να φυτέψουμε στις γλάστρες και τις ζαρντινιέρες του μπαλκονιού μας. Βέβαια, πολλές φορές, τα φυτά που επιλέγουμε είναι ευαίσθητα στις δυσμενείς συνθήκες του μπαλκονιού, είτε λόγω προσανατολισμού είτε επειδή βρίσκεται σε υψηλό όροφο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα φυτά και τα λουλούδια να χαλάνε κι εμείς να στενοχωριόμαστε που δεν καταφέραμε να φτιάξουμε ένα καταπράσινο και ολάνθιστο μπαλκόνι.
 
Για το λόγο αυτό, χρειαζόμαστε κατάλληλα ανθεκτικά φυτά για το μπάλκόνι μας που να αντέχουν σε κάθε περίσταση, από την έντονη ηλιοφάνεια του καλοκαιριού μέχρι τους δυνατούς βοριάδες του χειμώνα. Φυτά που να μη χρειάζονται υπερβολική φροντίδα, με χαμηλές απαιτήσεις σε πότισμα, ανθεκτικά σε ασθένειες και έντομα. Στο σημερινό άρθρο, επιλέγουμε τα πιο όμορφα και ανθεκτικά φυτά για να φυτέψουμε σε γλάστρα και ζαρντινιέρα στο μπαλκόνι μας, μαζί με αναλυτικές συμβουλές για την περιποίηση τους, από την επιλογή γλάστρας και φυτοχώματος, μέχρι το πότισμα και το λίπασμα που χρειάζονται. Καλή επιτυχία και καλές φυτεύσεις σε όλους τους κηπουρούς των μπαλκονιών!

  


Ποια είναι τα πιο ανθεκτικά φυτά για μπαλκόνι;


 

Ανθεκτικά λουλούδια


 

Ξεκινάμε την λίστα μας με ανθοφόρα φυτά που αντέχουν σε δύσκολες συνθήκες στο μπαλκόνι και παράλληλα μας χαρίζουν υπέροχα λουλούδια σε πολλά χρώματα και σχέδια. Μπορούμε να φυτέψουμε κάποια φυτά με πολλά λουλούδια που αποτελούν παραδοσιακές επιλογές, όπως το γεράνι, το μαστιχάκι και το πελαργόνι. Βέβαια, μπορούμε να επιλέξουμε και άλλα ανθεκτικά φυτά που έχουν πλούσια ανθοφορία όπως το πολυγάλα καθώς και διάφορες νάνες ποικιλίες τριανταφυλλιάς που μας χαρίζουν πολυάριθμα μικρά άνθη και είναι κατάλληλες για φύτευση σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας.

 


Πολυγάλα, καλλωπιστικός θάμνος με μωβ λουλούδια
Πολυγάλα, καλλωπιστικός θάμνος με μωβ λουλούδια


 

Ανθεκτικοί καλλωπιστικοί θάμνοι


 

Συνεχίζουμε τον κατάλογο μας με τα ανθεκτικά φυτά, προτείνοντας καλλωπιστικούς θάμνους που εντυπωσιάζουν με το ιδιαίτερο φύλλωμα τους και έχουν χαμηλές απαιτήσεις σε φροντίδα και περιποίηση, ιδανικά και για πρωτάρηδες της κηπουρικής. Οι συγκεκριμένοι θάμνοι είναι ιδανικοί για φύτευση σε γλάστρα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τέτοιο τρόπο που να δημιουργήσουν ένα εντυπωσιακό φυτικό φράχτη στο μπαλκόνι μας. Προτείνουμε θέμνους με καταπράσινο γυαλιστερό φύλλωμα με δερματώδη φύλλα και παρουσιάζουν ανθεκτικότητα σε δύσκολες συνθήκες όπως η αγγελική, το βιβούρνο, ο ελαίαγνος και ο μετροσίδηρος, ενώ μια ιδιαίτερη επιλογή είναι η φωτίνια που ξεχωρίζει για το κοκκινωπό φύλλωμα στην κορυφή.

 


Μετροσίδηρος, ανθεκτικός θάμνος με κόκκινα λουλούδια
Μετροσίδηρος, θάμνος με κόκκινα λουλούδια


 

Ανθεκτικά αναρριχώμενα φυτά


 

Η λίστα μας με τα ανθεκτικά φυτά που μπορούμε να φυτέψουμε στο μπαλκόνι δεν θα μπορούσε να μην συμπεριλαμβάνει και τα αναρριχώμενα φυτά. Άλλωστε, πολλές φορές θέλουμε να φτιάξουμε πέργκολα στο μπαλκόνι, να διακοσμήσουμε τα κάγκελα του μπαλκονιού ή ένα πλαίσιο τον τοίχο, και είναι σημαντικό να επιλέγουμε τα κατάλληλα αναρριχώμενα φυτά που αντέχουν σε δύσκολες συνθήκες αέρα και παγωνιάς. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να φυτέψουμε το ρυγχόσπερμο με το γυαλιστερό φύλλωμα και τα μικρά λευκά αρωματικά άνθη που μοιάζουν με το γιασεμί, την αμπέλοψη με τα χαρακτηριστικά πράσινο-κόκκινα φύλλα, την αναρριχώμενη τριανταφυλλιά με την εντυπωσιακή ανθοφορία καθώς και τον κισσό που εντυπωσιάζει με το πρασινωπό ή πρασινοκίτρινο φύλλωμα που αποτελείται από τρίλοβα ή πεντάλοβα φύλλα.

  

Ανθεκτικά αρωματικά φυτά


 

Τι θα λέγατε να φτιάχναμε ένα μικρό βοτανόκηπο με αρωματικά φυτά που θα φυτέψουμε σε γλάστρες και ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι μας; Επιλέγουμε αρωματικά φυτά που διαθέτουν πανέμορφο φύλλωμα σε συνδιασμό με γρήγορη ανάπτυξη και όμορφα λουλούδια που μοσχοβoλούν και παράλληλα παρουσιάζουν ανθεκτικότητα σε δυσμενείς συνθήκες. Ιδανική επιλογή αποτελεί η λεβάντα σε γλάστρα με τα υπέροχα φύλλα και λουλούδια που χρησιμοποιούμε για αρωματισμό στις ντουλάπες και στα συρτάρια μας. Και για όσους ασχολούνται με τη μαγερική και θέλουν αρωματικά για την κουζίνα φυτεύουμε δεντρολίβανο σε γλάστρα, θυμάρι και λεμονοθύμαρο σε γλάστρα, ενώ για όσους φτιάχνουν γλυκά του κουταλιού η αρμπαρόριζα μία ακόμη εξαιρετική επιλογή.

 


Αρωματικά φυτά και μυρωδικά σε γλάστρα
Αρωματικά φυτά και μυρωδικά σε γλάστρα (+video)


 

Τι γλάστρες και τι φυτόχωμα χρησιμοποιούμε για τα φυτά στο μπαλκόνι;

 

Επιλέγουμε τις γλάστρες που μας αρέσουν, πήλινες ή πλαστικές, ανάλογα με την διακόσμηση του μπαλκονιού μας. Φροντίζουμε να διαθέτουν τρύπες στη βάση τους ή τις ανοίγουμε εμείς, για να φεύγει το νερό. Με αυτό τον τρόπο περιορίζουμε τον κίνδυνο να δημιουργηθούν σαπίσματα στις ρίζες ή να κιτρινίσουν και να πέσουν τα φύλλα τους λόγω υπερβολικής υγρασίας. Είναι σημαντικό οι γλάστρες και οι ζαρντινιέρες μας να διαθέτουν το κατάλληλο πιατάκι για να μην λερώνεται το μπαλκόνι μας με νερά, φυτόχωμα ή υπόλειμμα λιπάσματος (ειδικά το λίπασμα σιδήρου που είναι κοκκινο-μαύρο) που βγαίνει από τη γλάστρα. Κατάλληλη εποχή για τη μεταφύτευση των φυτών σε μεγαλύτερη γλάστρα είναι στις αρχές της άνοιξης αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Χρησιμοποιούμε πάντα υψηλής ποιότητας φυτόχωμα, εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά για την καλύτερη ανάπτυξη των φυτών μας.

 

Τι πότισμα χρειάζονται τα φυτά στο μπαλκόνι;

 

Τα καλλωπιστικά φυτά στο μπαλκόνι χρειάζονται πότισμα συνήθως 2 φορές τη βδομάδα κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου. Τους καλοκαιρινούς μήνες, τα φυτά μας χρειάζονται περισσότερο νερό και σε συχνότερα ποτίσματα για να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες. Η εφαρμογή του ποτίσματος στα καλλωπιστικά φυτά είναι καλύτερο να γίνεται τις πρωινές ώρες την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να γίνεται και το βραδάκι προκειμένου να συνδυάζεται και με διαβροχή του φυλλώματος των φυτών όταν έχουμε καύσωνα. Το ιδανικό πότισμα των φυτών στο μπαλκόνι μας επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας σύστημα πλαστικών σωλήνων με σταγόνες, καθώς είναι αποτελεσματικότερο για τα φυτά, πιο οικονομικό και περιβαλλοντικά ωφέλιμο. Επιπλέον, είναι χρήσιμο να έχουμε σύστημα αυτόματου ποτίσματος με προγραμματιστή για να ρυθμίζουμε τη διάρκεια και τη συχνότητα του ποτίσματος των φυτών ανάλογα την εποχή. Ειδικά για τις μέρες λείπουμε από το σπίτι, όπως την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, το αυτόματο πότισμα μας εξασφαλίζει ότι τα φυτά μας δεν θα ταλαιπωρηθούν από την έλλειψη νερού.

 


Τι λίπασμα χρειάζονται τα φυτά στο μπαλκόνι;

 

Τα συγκεκριμένα φυτά που προτείνουμε δεν έχουν σημαντικές απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία, ώστοσο η λίπανση τα βοηθάει να έχουν ζωηρή βλάστηση, καταπράσινο φύλλωμα και μεγαλύτερη ανθοφορία. Για τα φυτά που έχουμε στο μπαλκόνι, χρησιμοποιούμε υγρά ή υδατοδιαλυτά λιπάσματα που έχουν καλύτερη διαλυτότητα. Με αυτό τον τρόπο, τα θρεπτικά στοιχεία αφομειώνονται καλύτερα και περιορίζουμε την πιθανότητα πρόκλησης εγκαυμάτων. Χρησιμοποιούμε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά που περιέχει περισσότερο άζωτο όταν θέλουμε πλούσια βλάστηση, και λίπασμα ανθοφορίας που περιέχει περισσότερο φώσφορο και κάλιο για να απολαμβάνουμε περισσότερα λουλούδια. Υπάρχουν και υγρά λιπάμστα γενικής χρήσης ή τα κρυσταλλικά λιπάσματα τύπου 20-20-20 που είναι κατάλληλα για όλα τα είδη των καλλωπιστικών φυτών. Προσθέτουμε λοιπόν, το κατάλληλο υγρό λίπασμα 1-2 φορές το μήνα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, ενώ η συμπληρωματική λίπανση στις αρχές της άνοιξης και του φθινοπώρου με σίδηρο και ιδιαίτερα σε μορφή χηλικού σιδήρου βοηθάει στο πρασίνισμα και στη ζωντάνια των φυτών μας.

 


Υπέροχα λουλούδια για μπαλκόνι
Τα πιο όμορφα λουλούδια για μπαλκόνι


 

Κι ένα μυστικό για τη φροντίδα των φυτών στο μπαλκόνι

 

Καλό είναι να προστατεύουμε τα καλλωπιστικά φυτά που έχουμε φυτέψει στο μπαλκόνι από διάφορα έντομα όπως αλευρώδη, μελίγκρα και κοκκοειδή. Ψεκάζουμε κάθε 2 βδομάδες το φύλλωμα των φυτών με αυτοσχέδια σπιτική συνταγή διαλύοντας 1 κουταλιά της σουπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και 1 κουταλιά του γλυκού οινοπνευμα σε ένα λίτρο νερό. Εναλλακτικά, μπορούμε να προμηθευτούμε οικολογικά σκευάσματα θερινού πολτού, σαπώνων αλάτων καλίου ή φυσικής πυρεθρίνης από γεωπονικά καταστήματα.

 

Περισσότερα φυτά για το σπίτι και το μπαλκόνι

 
Ανθεκτικά φυτά εξωτερικού χώρου για όλο τον χρόνο
Υπέροχα λουλούδια για μπαλκόνι
Φυτά σε γλάστρα για είσοδο σπιτιού
Αναρριχώμενα φυτά για κήπο και μπαλκόνι
Ανθεκτικά φυτά για πόλεις
Φυτά που θέλουν λίγο νερό
Φυτά που αντέχουν στον αέρα
Φυτά που αντέχουν στο κρύο για κήπο και μπαλκόνι
Φυτά που αντέχουν στη σκιά
Φυτά ανθεκτικά στον ήλιο και τη ζέστη
Φυτά κατάλληλα για φράχτη
Φυτά που αντέχουν σε παραθαλάσσιες περιοχές
Φυτά που καθαρίζουν τον αέρα στο σπίτι
Φυτά που διώχνουν τα κουνούπια
Καλλιέργεια λαχανικών σε γλάστρα
Αρωματικά φυτά και μυρωδικά σε γλάστρα
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α

Miltoplast


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (14)

σχολιαστής
Tricia 2 Νοεμβρίου 2020

Καλησπέρα σας. Θα ηθελα να σας ρωτήσω κάτι: τι χειμωνιάτικο φυτό μεγάλο σε μέγεθος (να προστατευθώ από τον γείτονα) μπορώ να βάλω σε μπαλκόνι που το χτυπά ο ήλιος;

Απάντηση
σχολιαστής
Αγάθη 25 Αυγούστου 2020

Καλημέρα,
Θα ήθελα να βάλω ένα φυτό σε μια γωνιά του μπαλκονιού που την βλέπει ο ήλιος από το μεσημέρι.
Θα ήθελα να είναι μεγάλο για να παρέχει και σκίαση.

Απάντηση
σχολιαστής
Μιχαλίτσα 24 Μαΐου 2020

Γεια σας! Θα ηθελα να ρωτησω τι μπορω να φυτεψω στο μπαλκονι μου που το ποανει πολυ ο αερας χωρις να περνει πολυ χώρο και να ειναι καταλληλο για παιδιά (πχ αν φανε το φυλλο ή το άνθος να μην τα πειράξει). Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων! !

Απάντηση
σχολιαστής
Νάσια 14 Μαΐου 2020

Καλησπέρα.
Έχω ενθουσιαστεί με τη σελίδα και συνεχώς ανατρέχω στα άρθρα για τη φροντίδα του κάθε φυτού!
Εδώ και ενάμιση χρόνο ασχολούμαι με τις γλάστρες μου και χαίρομαι που επιτέλους έχω διατηρήσει τα φυτά!
Θα ξεκινήσω από τα βασικά. Έχω 2 μπαλκόνια. Το μπροστινό είναι νοτιοδυτικό και ο ήλιος το βλέπει απευθείας 13:00-17:30 αυτό το διάστημα. Το πίσω μπαλκόνι είναι βορειοανατολικό αλλά γύρω γύρω υπάρχουν πολυκατοικίες που το προστατεύουν από τους ανέμους και το πολύ κρύο. Είναι φωτεινό χωρίς να το βλέπει απευθείας ο ήλιος σχεδόν καθόλου. Τα φυτά που έχω είναι: νυχτολούλουδο, γιασεμί, ροδιά, κυκλάμινα, αρμπαρόριζα, αλόη βέρα και αβοκάντο. Διαβάζοντας για τη φροντίδα τους καταλαβαίνω ότι καλύτερα είναι να μεταφέρω τα περισσότερα στο πίσω μπαλκόνι. Επειδή όμως το μπαλκόνι που περνάμε τον ελεύθερό μας χρόνο είναι το μπροστινό θα μπορούσα με κάποιο τρόπο να τα κρατήσω εκεί; Βάζοντας τέντα θα γινόταν κάτι; Ή τι φυτά θα άντεχαν μπροστά με τον ήλιο;

Ελπίζω να μην σας κούρασα!
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 15 Μαΐου 2020

  Καλησπέρα Νάσια και ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Μπορείς να βάλεις στο μπαλκόνι σου ειδικό αντιηλιακό δίχτυ, που επιτρέπει 40-50%, να περάσει το ηλιακό φως και να μην έχεις προβλήματα με εγκαύματα για τα φυτά σου.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ηρω 13 Απριλίου 2020

Καλημερα σας, θα μπορούσατε να μου πείτε την ονομασία του πρώτου φυτού από αριστερά, με τα κόκκινα φύλλα, στην φωτό; Ευχαριστω

Απάντηση
σχολιαστής
Καλλια 28 Φεβρουαρίου 2020

Καλησπερα σας, ανακαινισα το πατρικο μου και εχει ομορφη βεραντα αλλα Βορειο Δυτικου προσανατολισμου. Κατα συνεπεια εχει μεσημεριανο-απογευματινο ηλιο και αρκετο βορρια. Σε μεγαλη γλαστρα φυτεψα σημερα μια στρελιτσια, αλλα διστασα να φυτεψω και τη δευτερη, γιατι φυσουσε αρκετα και φοβαμαι οτι θα πανε αδικα τα φυτα αυτα. Ειναι καπως τοξοειδης βεραντα με δοκαρια εκει που «δεν πρεπει» (δε βολευουν για να κανω περγκολα ή τεντα).
Αγαπαω τα φυτα με ή χωρις λουλουδια, αλλα δεν εχω μεγαλη εξοικιωση. Μου προτεινετε καποια που να αντεχουν σε παρομοιες συνθηκες??
Θα εκτιμουσα αν μου απαντουσατε
Καλλια

Απάντηση
σχολιαστής
Ευδοξια 24 Ιουλίου 2019

Στα φυτα μου στο μπαλκονι ,εχω βαλει αναμεσα στο πιατακι και την γλαστα ,τουβλακια για να στραγιζουν καλα….Σας παρακαλω πεστε μου αν ειναι σωστο ηλαθος….. Σας ευχαριζτω

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 28 Ιουλίου 2019

  Καλημέρα Ευδοξία. Με το να τοποθετήσεις τα τουβλάκια ανάμεσα απο το πιατάκι και τη γλάστρα, η γλαστρα σου σίγουρα στραγγίζει καλύτερα και περισσότερο. Να βλέπεις πότε στεγνώνει το χώμα στις γλάστρες για να κάνεις ξανά πότισμα.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.