19 ανθεκτικά φυτά για μπαλκόνι

10 ανθεκτικά φυτά για μπαλκόνι

Όλοι θέλουμε να έχουμε ένα υπέροχο μπαλκόνι με φυτά που να δημιουργούν μια όαση πρασίνου στο σπίτι μας για να τα θαυμάζουμε καθημερινά.

Είναι σημαντικό να επιλέγουμε ανθεκτικά φυτά ως βάση για να δημιουργήσουμε τον δικό μας κήπο στο μπαλκόνι που θα αντέχει όλο τον χρόνο και θα μας γεμίζει χαρά και αισιοδοξία.

Λουλούδια, θάμνοι, αναρριχώμενα και αρωματικά φυτά, υπάρχουν τόσα πολλά όμορφα φυτά που μπορούμε να φυτέψουμε στις γλάστρες και τις ζαρντινιέρες του μπαλκονιού μας.

Βέβαια, πολλές φορές, τα φυτά που επιλέγουμε είναι ευαίσθητα στις δυσμενείς συνθήκες του μπαλκονιού, είτε λόγω προσανατολισμού είτε επειδή βρίσκεται σε υψηλό όροφο.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα φυτά και τα λουλούδια να χαλάνε κι εμείς να στενοχωριόμαστε που δεν καταφέραμε να φτιάξουμε ένα καταπράσινο και ολάνθιστο μπαλκόνι.
 
Χρειαζόμαστε λοιπόν κατάλληλα ανθεκτικά φυτά για το μπαλκόνι μας που να αντέχουν σε κάθε περίσταση, από την έντονη ηλιοφάνεια του καλοκαιριού μέχρι τους δυνατούς βοριάδες του χειμώνα. Φυτά που να μη χρειάζονται υπερβολική φροντίδα, με χαμηλές απαιτήσεις σε πότισμα, ανθεκτικά σε ασθένειες και έντομα.

Στο σημερινό άρθρο, επιλέγουμε τα πιο όμορφα και ανθεκτικά φυτά για να φυτέψουμε σε γλάστρα και ζαρντινιέρα στο μπαλκόνι μας, μαζί με αναλυτικές συμβουλές για την περιποίηση τους, από την επιλογή γλάστρας και φυτοχώματος, μέχρι το πότισμα και το λίπασμα που χρειάζονται.

Καλή επιτυχία και καλές φυτεύσεις σε όλους τους κηπουρούς των μπαλκονιών!

Διαφήμιση

α) Ανθεκτικά λουλούδια για μπαλκόνι

Ξεκινάμε την λίστα μας με ανθοφόρα φυτά που αντέχουν σε δύσκολες συνθήκες στο μπαλκόνι και παράλληλα μας χαρίζουν υπέροχα λουλούδια σε πολλά χρώματα και σχέδια.

1. Γεράνι

Στον κατάλογο μας με τα ανθεκτικά φυτά των μπαλκονιών, ξεκινάμε με το γεράνι, με τα υπέροχα λουλούδια του σε διάφορα χρώματα λευκό, κόκκινο, ροζ, μωβ και πορτοκαλί που εμφανίζονται από την άνοιξη ως το φθινόπωρο. Το γεράνι ανήκει στα φυτά που αντέχουν στη σκιά, κατάλληλο για βορινό και ανατολικό μπαλκόνι χωρίς ήλιο, αν και αναπτύσσεται εξίσου καλά σε θέσεις με πλούσια ηλιοφάνεια.

γερανι φροντιδα
Συμβουλές φροντίδας για τα γεράνια

2. Πελαργόνι

Ακόμη μία αγαπημένη επιλογή ανθεκτικού λουλουδιού για μπαλκόνι από τις αυλές των παππούδων και των γιαγιάδων μας είναι το πελαργόνι. Διαθέτει οδοντωτά γυαλιστερά φύλλα και μεγάλα δίχρωμα λουλούδια σε αποχρώσεις του ροζ, του μωβ, του πορτοκαλί, του κόκκινου και του άσπρου με μία χαρακτηριστική σκούρα απόχρωση στο κέντρο τους. Φυτεύεται τόσο σε ηλιόλουστες όσο και σε ημισκιερές θέσεις, ενώ είναι ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, στην ξηρασία και στον καύσωνα.

Πελαργόνι φροντίδα
Πελαργόνι, το μεγάλο ξαδερφάκι του γερανιού

3. Πολυγάλα

Μία υπέροχη επιλογή για το μπαλκόνι είναι και το πολυγάλα, ένας ανθεκτικός αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος που ξεχωρίζει για τα μωβ λουλούδια του εμφανίζονται από τις αρχές της άνοιξης και διατηρούνται μέχρι το τέλος του φθινοπώρου. Το πολυγάλα παρουσιάζει ταχεία ανάπτυξη με φύλλωμα που μοιάζει με τη μυρτιά, φτάνει σε ύψος τα 1-2 μέτρα και σχηματίζει σφαιρική κόμη.

Πολυγάλα, καλλωπιστικός θάμνος με μωβ λουλούδια
Πολυγάλα, καλλωπιστικός θάμνος με μωβ λουλούδια

4. Τριανταφυλλιά

Μπορούμε να επιλέξουμε νάνες ανθεκτικές ποικιλίες τριανταφυλλιάς για να φυτέψουμε σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας, τον πολυετή ανθοφόρο θάμνο με τα εντυπωσιακά λουλούδια και το γυαλιστερό καταπράσινο φύλλωμα. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες σε διάφορα χρώματα λουλουδιών που ανθίζουν από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου χαρίζοντας υπέροχα τριαντάφυλλα.

Φροντιδα τριανταφυλλιας
12 μυστικά για τη φροντίδα της τριανταφυλλιάς
Διαφήμιση

β) Ανθεκτικοί καλλωπιστικοί θάμνοι για μπαλκόνι

Συνεχίζουμε τον κατάλογο μας με τα ανθεκτικά φυτά, προτείνοντας καλλωπιστικούς θάμνους που εντυπωσιάζουν με το ιδιαίτερο φύλλωμα τους και έχουν χαμηλές απαιτήσεις σε φροντίδα και περιποίηση, ιδανικά και για πρωτάρηδες της κηπουρικής.

Οι συγκεκριμένοι θάμνοι είναι ιδανικοί για φύτευση σε γλάστρα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τέτοιο τρόπο που να δημιουργήσουν ένα εντυπωσιακό φυτικό φράχτη στο μπαλκόνι μας.

5. Aγγελική

Ξεκινάμε με την αγγελική τον αειθαλή θάμνο με πλούσιο γυαλιστερό πράσινο φύλλωμα που το στολίζουν μικρά κρεμ-λευκά λουλούδια. Συστήνεται για δημιουργία φράχτη στο μπαλκόνι, καθώς φτάνει τα 2 μέτρα σε ύψος και πλάτος. Ιδανικό φυτό για τη βεράντα του εξοχικού μας σε παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς είναι ανθεκτική τόσο σε ήλιο όσο και σε σκιά, σε παγωνιά και χαμηλές θερμοκρασίες ακόμα και σε ξηρό καλοκαίρι και καύσωνα.

Αγγελική φυτό
Αγγελική, ένας ανθεκτικός θάμνος για παραθαλάσσια εδάφη

6. Bιβούρνο

Για να δημιουργήσουμε φράχτη στο μπαλκόνι, μπορούμε να αξιοποιήσουμε και το βιβούρνο, ένα ιδιαίτερα δημοφιλή και ανθεκτικό καλλωπιστικό θάμνο με πράσινο γυαλιστερό φύλλωμα, πανέμορφα μικρά λουλούδια και υπέροχο γλυκό άρωμα. Το βιβούρνο ανθίζει μέσα στον χειμώνα μέχρι την άνοιξη, ανάλογα το είδος, σχηματίζοντας πυκνά μπουκέτα λουλουδιών που μέσα στο καλοκαίρι δίνουν μικρούς γυαλιστερούς σκουρόχρωμους καρπούς.

Φροντίδα βιβούρνου
Βιβούρνο, ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος

7. Eλαίαγνος

Ο κατάλογος των ανθεκτικών φυτών μας δεν θα μπορούσε να μη συμπεριλάβει τον ελαίαγνο που διαθέτει ένα εντυπωσιακό σκουροπράσινο ή κιτρινοπράσινο φύλλωμα όλο το χρόνο, κατάλληλο για να φυτέψουμε σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας. Ανθεκτικός και προσαρμοστικός σε παραθαλάσσια μπαλκόνια, ο ελαίαγνος έχει σκετικά γρήγορη ανάπτυξη και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 3 μέτρα σε ύψος. Ανθίζει λίγο καθυστερημένα το φθινόπωρο και ακολουθούν οι μικροί κόκκινοι καρποί του, την περίοδο του χειμώνα.

Ελαίαγνος, ένας ξεχωριστός καλλωπιστικός θάμνος
Ελαίαγνος, ένας ξεχωριστός καλλωπιστικός θάμνος

8. Mετροσίδηρος

Ανάμεσα από τα ανθεκτικά φυτά για μπαλκόνι, επιλέγουμε και τον μετροσίδηρο, τον αειθαλή θάμνος με εντυπωσιακά άνθη βαθυκόκκινου χρώματος που μοιάζουν πολύ με τα άνθη του καλλιστήμονα. Ο μετροσίδηρος έχει χαρακτηριστικά γκριζοπράσινα ή κιτρινοπράσινα δερματώδη φύλλα και διαθέτει γρήγορη ανάπτυξη φτάνοντας σε ύψος 2-3 μέτρων. Η εντυπωσιακή ανθοφορία του μετροσίδηρου εμφανίζεται Μάιο και Ιούνιο.

Μετροσίδηρος, θάμνος με κόκκινα λουλούδια
Μετροσίδηρος, θάμνος με κόκκινα λουλούδια

9. Φωτίνια

Ανθεκτική είναι η φωτίνια, ο γνωστός αειθαλής θάμνος με χαρακτηριστικά κόκκινα φύλλα που μπορεί να φτάσει σε ύψος 3 μέτρων. Συναντάμε και νάνες ποικιλίες φωτίνιας που φτάνουν σε ύψος περίπου 1,5 μέτρου. Τα φύλλα της είναι μακρόστενα, λεία και δερματώδη, έχουν κόκκινο χρώμα την άνοιξη, παίρνουν ένα μωβ χρώμα το καλοκαίρι και πρασινίζουν το χειμώνα. Η φωτίνια είναι ανθεκτική στην παγωνιά και στους δυνατούς ανέμους και στη ζέστη του καλοκαιριού.

Φροντίδα φωτίνιας
Φωτίνια, ένας αειθαλής θάμνος με κόκκινα φύλλα

10. Πικροδάφνη

Ένας από τα πιο ανθεκτικά φυτά για το μπαλκόνι είναι η πικροδάφνη που μας χαρίζει πολλά υπέροχα λουλούδια σε αποχρώσεις του άσπρου και του ροζ που διαρκούν από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Διαθέτει πλούσιο φύλλωμα και γρήγορη ανάπτυξη. Είναι ανθεκτική σε παραθαλάσσιες φυτεύσεις για το μπαλκόνι του εξοχικού μας, αλλά και στην ατμοσφαιρική ρύπανση των μεγάλων πόλεων.

Πικροδάφνη, ένας εντυπωσιακός και εξαιρετικά ανθεκτικός θάμνος
Πικροδάφνη, ένας εντυπωσιακός και εξαιρετικά ανθεκτικός θάμνος
Διαφήμιση

γ) Ανθεκτικά αναρριχώμενα φυτά για μπαλκόνι

Η λίστα μας με τα ανθεκτικά φυτά που μπορούμε να φυτέψουμε στο μπαλκόνι δεν θα μπορούσε να μην συμπεριλαμβάνει και τα αναρριχώμενα φυτά.

Άλλωστε, πολλές φορές θέλουμε να φτιάξουμε πέργκολα στο μπαλκόνι, να διακοσμήσουμε τα κάγκελα του μπαλκονιού ή ένα πλαίσιο τον τοίχο, και είναι σημαντικό να επιλέγουμε τα κατάλληλα αναρριχώμενα φυτά που αντέχουν σε δύσκολες συνθήκες αέρα και παγωνιάς.

11. Ρυγχόσπερμο

Ένα από τα πιο ανθεκτικά αναρριχώμενα φυτά που προτείνουμε για μπαλκόνια είναι το ρυγχόσπερμο, με σημαντική καλλωπιστική αξία χάρη στο ωραίο φύλλωμα και τα αρωματικά λουλούδια του. Το ρυγχόσπερμο έχει ταχεία ανάπτυξη και μπορεί να αναρριχηθεί και να δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό φράχτη. Ανθεκτικό ακόμα και σε μπαλκόνια παραθαλάσσιων κατοικιών, το ρυγχόσπερμο αντέχει στην παγωνιά του χειμώνα αλλά και στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

Ρυγχόσπερμο φροντίδα
Ρυγχόσπερμο, ένα ανθεκτικό αναρριχώμενο φυτό

12. Κίτρινο γιασεμί

Συνεχίζουμε με το κίτρινο γιασεμί που εμφανίζει τα κίτρινα λουλούδια του από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Μάρτιο. Διαθέτει χαρακτηριστική κρεμοκλαδή βλάστηση, αναπτύσσεται περισσότερο πλευρικά και φτάνει τα 3 μέτρα σε πλάτος και τα δύο μέτρα σε ύψος, ιδανικό για φύτευση σε μπαλκόνι. Στις νότιες περιοχές της χώρας, τα άνθη του εμφανίζονται μέσα στο χειμώνα πριν ακόμη βγουν τα καινούρια φύλλα του προσφέροντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.

Συμβουλές φροντίδας για το κίτρινο γιασεμί του χειμώνα
Συμβουλές φροντίδας για το κίτρινο γιασεμί του χειμώνα

13. Αμπέλοψη

Πάμε τώρα στην αμπέλοψη που είναι εξαιρετικά ανθεκτική σε υψηλές θερμοκρασίας αλλά και στο ψύχος ακόμα και πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν. Φυλλοβόλο αναρριχόμενο φυτό, η αμπέλοψη αναπτύσσεται ταχύτατα πάνω σε τοίχους, φράχτες, πέργκολες και στέγαστρα. Τα φύλλα της αμπέλοψης είναι πράσινα, πεντάλοβα και κατά τους φθινοπωρινούς μήνες παίρνουν ένα εντυπωσιακό κόκκινο χρώμα, ενώ το καλοκαίρι η αμπέλοψη εμφανίζει μικρά κιτρινόλευκα λουλούδια.

Αμπέλοψη, παρθενόκισσος ο πεντάφυλλος
Αμπέλοψη, παρθενόκισσος ο πεντάφυλλος

14. Κισσός

Άλλο ένα αναρριχώμενο φυτό που περιέχει η λίστα μας είναι ο κισσός που αντέχει τόσο στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα όσο και στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Διαθέτει πολύ γρήγορη ανάπτυξη και εντυπωσιάζει με το πρασινωπό ή πρασινοκίτρινο φύλλωμα που αποτελείται από τρίλοβα ή πεντάλοβα φύλλα. Καταφέρνει και αναρριχάται χρησιμοποιώντας μικρές εναέριες ρίζες που συγκρατούν το φυτό σε πέργκολες και σε τοίχους του μπαλκονιού μας.

Κισσός, ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό αναρριχητικό φυτό
Κισσός, ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό αναρριχητικό φυτό
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Τα Μυστικά του Κήπου (@mistikakipou) on

Διαφήμιση

δ) Ανθεκτικά αρωματικά φυτά για μπαλκόνι

Τι θα λέγατε να φτιάχναμε ένα μικρό βοτανόκηπο με αρωματικά φυτά που θα φυτέψουμε σε γλάστρες και ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι μας; Επιλέγουμε αρωματικά φυτά που διαθέτουν πανέμορφο φύλλωμα σε συνδυασμό με γρήγορη ανάπτυξη και όμορφα λουλούδια που μοσχοβoλούν και παράλληλα παρουσιάζουν ανθεκτικότητα σε δυσμενείς συνθήκες.

15. Λεβάντα σε γλάστρα

Η αγαπημένη λεβάντα με τα γκριζοπράσινα μακρόστενα φύλλα και τα αρωματικά μωβ άνθη είναι εξαιρετική επιλογή για να την φυτέψουμε σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Χαρακτηρίζεται από υψηλή ανθεκτικότητα σε συνθήκες έντονης παγωνιάς και χαμηλών θερμοκρασιών αλλά και για υψηλές θερμοκρασίες την περίοδο του καλοκαιριού.

λεβαντα σε γλαστρα φροντιδα
Συμβουλές για τη φροντίδα λεβάντας σε γλάστρα

16. Δεντρολίβανο σε γλάστρα

Ένα από τα πιο χρήσιμα και ανθεκτικά αρωματικά φυτά που φυτεύουμε στο μπαλκόνι μας και ευδοκιμεί είναι το δενδρολίβανο. Πολυετής θάμνος, πολύκλαδος και πυκνόφυλλος, με βελονοειδή φύλλα, το δεντρολίβανο φτάνει σε ανάπτυξη από ένα ως δύο μέτρα και εμφανίζει υπέροχα αρωματικά άνθη με απαλό μπλε χρώμα την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού. Eνδιαφέρον παρουσιάζει το έρπον δενδρολίβανο που αναπτύσσεται πλαγιόκλαδα, ιδανικό για κρεμαστές γλάστρες.

δεντρολιβανο σε γλαστρα φροντιδα
Συμβουλές για την καλλιέργεια δεντρολίβανου σε γλάστρα

17. Θυμάρι σε γλάστρα

Συνεχίζοντας τη λίστα με τα ανθεκτικά φυτά του μπαλκονιού, πάμε και στο θυμάρι που συναντάμε άγριο στην ύπαιθρο και μπορούμε εύκολα να φυτέψουμε στον κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Πολυετής αρωματικός θάμνος χαμηλής ανάπτυξης, με έρπουσα και ορθόκλαδη ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος μέχρι 40 εκατοστά. το θυμάρι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αρωματικά φυτά που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα ως καρύκευμα στη μαγειρική.

θυμαρι σε γλαστρα
Συμβουλές για την καλλιέργεια θυμαριού σε γλάστρα

18. Λεμονοθύμαρο σε γλάστρα

Εδώ θα αναφέρουμε και το λεμονοθύμαρο, πολυετής αρωματικός θάμνος που ξεχωρίζει για τα ωοειδή φύλλα, σε πράσινο ή κιτρινοπράσινο χρώμα που άμα τα τρίψεις, σου αναδίδουν άρωμα λεμονιού. Πoλύ εύκολο για να το καλλιεργήσουμε και να ευδοκιμήσει τόσο στον κήπο μας και να χρησιμοποιήσουμε τα φύλλα του σε ξεχωριστές συνταγές μαγειρικής.

Καλλιέργεια λεμονοθύμαρου σε γλάστρα
Συμβουλές για την καλλιέργεια λεμονοθύμαρου σε γλάστρα

19. Αρμπαρόριζα σε γλάστρα

Κι ένα αρωματικό φυτό της γιαγιάς στη λίστα των αμθεκτικών φυτών, η αρμπαρόριζα με τα υπέροχα ροζ ή μωβ λουλούδια. Η αρμπαρόριζα διαθέτει έρπουσα ανάπτυξη με χαρακτηριστικά οδοντωτά φύλλα που αναδίδουν ένα έντονο άρωμα όταν τα τρίβουμε. Με καταγωγή από τη Νότια Αφρική, η αρμπαρόριζα ανήκει στην ίδια οικογένεια με το γεράνι, το πελαργόνι και το μαστιχάκι και ανθίζει κατά την περίοδο Απριλίου-Μαΐου.

Αρμπαρόριζα σε γλάστρα
Αρμπαρόριζα σε γλάστρα, συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια
Διαφήμιση

Τι γλάστρες και τι φυτόχωμα χρησιμοποιούμε για τα φυτά στο μπαλκόνι;

Επιλέγουμε γλάστρες που μας αρέσουν, πήλινες ή πλαστικές, ανάλογα με την διακόσμηση του μπαλκονιού μας. Φροντίζουμε να διαθέτουν τρύπες στη βάση τους ή τις ανοίγουμε εμείς, για να φεύγει το νερό. Με αυτό τον τρόπο περιορίζουμε τον κίνδυνο να δημιουργηθούν σαπίσματα στις ρίζες ή να κιτρινίσουν και να πέσουν τα φύλλα τους λόγω υπερβολικής υγρασίας.

Είναι σημαντικό οι γλάστρες και οι ζαρντινιέρες μας να διαθέτουν το κατάλληλο πιατάκι για να μην λερώνεται το μπαλκόνι μας με νερά, φυτόχωμα ή υπόλειμμα λιπάσματος που βγαίνει από τη γλάστρα.

Κατάλληλη εποχή για τη μεταφύτευση των φυτών σε μεγαλύτερη γλάστρα είναι στις αρχές της άνοιξης αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Χρησιμοποιούμε πάντα υψηλής ποιότητας φυτόχωμα, εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά για την καλύτερη ανάπτυξη των φυτών μας.

Μεταφύτευση φυτού
5 μυστικά για μεταφύτευση φυτών σε γλάστρα

Τι πότισμα χρειάζονται τα φυτά στο μπαλκόνι;

Τα καλλωπιστικά φυτά στο μπαλκόνι χρειάζονται πότισμα συνήθως 2 φορές τη βδομάδα κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου. Τους καλοκαιρινούς μήνες, τα φυτά μας χρειάζονται περισσότερο νερό και σε συχνότερα ποτίσματα για να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες.

Η εφαρμογή του ποτίσματος στα καλλωπιστικά φυτά είναι καλύτερο να γίνεται τις πρωινές ώρες την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να γίνεται και το βραδάκι προκειμένου να συνδυάζεται και με διαβροχή του φυλλώματος των φυτών όταν έχουμε καύσωνα.

Το ιδανικό πότισμα των φυτών στο μπαλκόνι μας επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας σύστημα ποτίσματος με σταγόνες, καθώς είναι αποτελεσματικότερο για τα φυτά, πιο οικονομικό και περιβαλλοντικά ωφέλιμο.

Επιπλέον, είναι χρήσιμο να έχουμε σύστημα αυτόματου ποτίσματος με προγραμματιστή για να ρυθμίζουμε τη διάρκεια και τη συχνότητα του ποτίσματος των φυτών ανάλογα την εποχή.

Ειδικά για τις μέρες λείπουμε από το σπίτι, όπως την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, το αυτόματο πότισμα μας εξασφαλίζει ότι τα φυτά μας δεν θα ταλαιπωρηθούν από την έλλειψη νερού.

Διαφήμιση

Τι λίπασμα χρειάζονται τα φυτά στο μπαλκόνι;

Τα συγκεκριμένα φυτά που προτείνουμε δεν έχουν σημαντικές απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία, ώστοσο η λίπανση τα βοηθάει να έχουν ζωηρή βλάστηση, καταπράσινο φύλλωμα και μεγαλύτερη ανθοφορία.

Για τα φυτά που έχουμε στο μπαλκόνι, χρησιμοποιούμε υγρά ή υδατοδιαλυτά λιπάσματα που έχουν καλύτερη διαλυτότητα. Με αυτό τον τρόπο, τα θρεπτικά στοιχεία αφομοιώνονται καλύτερα και περιορίζουμε την πιθανότητα πρόκλησης εγκαυμάτων.

Χρησιμοποιούμε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά που περιέχει περισσότερο άζωτο όταν θέλουμε πλούσια βλάστηση, και λίπασμα ανθοφορίας που περιέχει περισσότερο φώσφορο και κάλιο για να απολαμβάνουμε περισσότερα λουλούδια. Υπάρχουν και υγρά λιπάσματα γενικής χρήσης ή τα κρυσταλλικά λιπάσματα τύπου 20-20-20 που είναι κατάλληλα για όλα τα είδη των καλλωπιστικών φυτών.

Προσθέτουμε λοιπόν, το κατάλληλο υγρό λίπασμα 1-2 φορές το μήνα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, ενώ η συμπληρωματική λίπανση στις αρχές της άνοιξης και του φθινοπώρου με σίδηρο και ιδιαίτερα σε μορφή χηλικού σιδήρου βοηθάει στο πρασίνισμα και στη ζωντάνια των φυτών μας.

Πώς προστατεύουμε τα φυτά στο μπαλκόνι από έντομα;

Καλό είναι να προστατεύουμε τα καλλωπιστικά φυτά που έχουμε φυτέψει στο μπαλκόνι από διάφορα έντομα όπως ο αλευρώδης, η μελίγκρα και τα κοκκοειδή.

Ψεκάζουμε κάθε 2 βδομάδες το φύλλωμα των φυτών με αυτοσχέδια σπιτική συνταγή διαλύοντας 1 κουταλιά της σουπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και 1 κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε ένα λίτρο νερό.

Εναλλακτικά, μπορούμε να προμηθευτούμε οικολογικά σκευάσματα όπως ο θερινός πολτός, τα άλατα καλίου και η φυσική πυρεθρίνη από γεωπονικά καταστήματα.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (22)

 1. Μπορείς να φυτέψεις λεμονοκυπάρισσο ενώ καλύτερα να αποφύγεις τη μπανανιά αν έχει ανέμους.

 2. Λίνα
  12/04/2024

  Φύτεψα αρκετές φορές στο παρελθόν πικροδάφνη σε μεγάλη γλάστρα στο μπαλκόνι μου, καθώς είναι ένα φυτό που μου αρέσει πολύ. Όμως ποτέ δεν ευδοκίμησε παρ’όλη τη φροντίδα μου. Τι φταίει;;

 3. Χριστίνα
  16/10/2023

  Καλησπέρα σας, πολυ ωραίο το άρθρο, σκέφτομαι να βαλω λεβάντα σε μπαλκόνι με ανατολικό προσανατολισμό άλλα επειδή μένω σε ημιόροφο δεν το βλέπει πολύ ο ήλιος λόγω πολυκατοικιών, θα κάνω καλά;

 4. Μάρω
  20/03/2023

  Καλησπέρα! Σε βορινό μπαλκόνι χωρίς ήλιο τι μπορούμε να φυτέψουμε;
  Ευχαριστώ πολύ!

 5. Tricia
  02/11/2020

  Καλησπέρα σας. Θα ηθελα να σας ρωτήσω κάτι: τι χειμωνιάτικο φυτό μεγάλο σε μέγεθος (να προστατευθώ από τον γείτονα) μπορώ να βάλω σε μπαλκόνι που το χτυπά ο ήλιος;

  • Καλησπέρα. Μπορείς να φυτέψεις βιβούρνο, ελαίαγνο και μετροσίδηρο που είναι ανθεκτικά το χειμώνα σε παγωνιά και βοριάδες για να βάλεις στο μπαλκόνι σου.

  • Νικος
   08/12/2022

   Βάλε ένα σαρκοφάγο,να τον φάει να τελειώνεις!!

 6. Αγάθη
  25/08/2020

  Καλημέρα,
  Θα ήθελα να βάλω ένα φυτό σε μια γωνιά του μπαλκονιού που την βλέπει ο ήλιος από το μεσημέρι.
  Θα ήθελα να είναι μεγάλο για να παρέχει και σκίαση.

 7. Μιχαλίτσα
  24/05/2020

  Γεια σας! Θα ηθελα να ρωτησω τι μπορω να φυτεψω στο μπαλκονι μου που το ποανει πολυ ο αερας χωρις να περνει πολυ χώρο και να ειναι καταλληλο για παιδιά (πχ αν φανε το φυλλο ή το άνθος να μην τα πειράξει). Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων! !

  • Καλησπέρα Μιχαλίτσα. Μπορείς να φυτέψεις αρκετά είδη από αυτά που προτείνουμε στο άρθρο μας όπως γεράνι, αγγελική, φωτίνια, ρυγχόσπερμα.

 8. Νάσια
  14/05/2020

  Καλησπέρα.
  Έχω ενθουσιαστεί με τη σελίδα και συνεχώς ανατρέχω στα άρθρα για τη φροντίδα του κάθε φυτού!
  Εδώ και ενάμιση χρόνο ασχολούμαι με τις γλάστρες μου και χαίρομαι που επιτέλους έχω διατηρήσει τα φυτά!
  Θα ξεκινήσω από τα βασικά. Έχω 2 μπαλκόνια. Το μπροστινό είναι νοτιοδυτικό και ο ήλιος το βλέπει απευθείας 13:00-17:30 αυτό το διάστημα. Το πίσω μπαλκόνι είναι βορειοανατολικό αλλά γύρω γύρω υπάρχουν πολυκατοικίες που το προστατεύουν από τους ανέμους και το πολύ κρύο. Είναι φωτεινό χωρίς να το βλέπει απευθείας ο ήλιος σχεδόν καθόλου. Τα φυτά που έχω είναι: νυχτολούλουδο, γιασεμί, ροδιά, κυκλάμινα, αρμπαρόριζα, αλόη βέρα και αβοκάντο. Διαβάζοντας για τη φροντίδα τους καταλαβαίνω ότι καλύτερα είναι να μεταφέρω τα περισσότερα στο πίσω μπαλκόνι. Επειδή όμως το μπαλκόνι που περνάμε τον ελεύθερό μας χρόνο είναι το μπροστινό θα μπορούσα με κάποιο τρόπο να τα κρατήσω εκεί; Βάζοντας τέντα θα γινόταν κάτι; Ή τι φυτά θα άντεχαν μπροστά με τον ήλιο;

  Ελπίζω να μην σας κούρασα!
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  • Καλησπέρα Νάσια και ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Μπορείς να βάλεις στο μπαλκόνι σου ειδικό αντιηλιακό δίχτυ, που επιτρέπει 40-50%, να περάσει το ηλιακό φως και να μην έχεις προβλήματα με εγκαύματα για τα φυτά σου.

 9. Ηρω
  13/04/2020

  Καλημερα σας, θα μπορούσατε να μου πείτε την ονομασία του πρώτου φυτού από αριστερά, με τα κόκκινα φύλλα, στην φωτό; Ευχαριστω

 10. Καλλια
  28/02/2020

  Καλησπερα σας, ανακαινισα το πατρικο μου και εχει ομορφη βεραντα αλλα Βορειο Δυτικου προσανατολισμου. Κατα συνεπεια εχει μεσημεριανο-απογευματινο ηλιο και αρκετο βορρια. Σε μεγαλη γλαστρα φυτεψα σημερα μια στρελιτσια, αλλα διστασα να φυτεψω και τη δευτερη, γιατι φυσουσε αρκετα και φοβαμαι οτι θα πανε αδικα τα φυτα αυτα. Ειναι καπως τοξοειδης βεραντα με δοκαρια εκει που “δεν πρεπει” (δε βολευουν για να κανω περγκολα ή τεντα).
  Αγαπαω τα φυτα με ή χωρις λουλουδια, αλλα δεν εχω μεγαλη εξοικιωση. Μου προτεινετε καποια που να αντεχουν σε παρομοιες συνθηκες??
  Θα εκτιμουσα αν μου απαντουσατε
  Καλλια

  • Καλησπέρα Κάλλια. Μπορείς να φυτέψεις διάφορα φυτά ανθεκτικά για το μπαλκόνι σου όπως ρυγχόσπερμο, φωτίνια, πυξάρι, γεράνι και ελαίαγνος.

 11. Ευδοξια
  24/07/2019

  Στα φυτα μου στο μπαλκονι ,εχω βαλει αναμεσα στο πιατακι και την γλαστα ,τουβλακια για να στραγιζουν καλα….Σας παρακαλω πεστε μου αν ειναι σωστο ηλαθος….. Σας ευχαριζτω

  • Καλημέρα Ευδοξία. Με το να τοποθετήσεις τα τουβλάκια ανάμεσα απο το πιατάκι και τη γλάστρα, η γλαστρα σου σίγουρα στραγγίζει καλύτερα και περισσότερο. Να βλέπεις πότε στεγνώνει το χώμα στις γλάστρες για να κάνεις ξανά πότισμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *