εικόνα

Ηλίανθος, το λουλούδι του ήλιου

Ηλίανθος, το λουλούδι του ήλιου

Ηλίανθος, το λουλούδι του ήλιου

Ο ηλίανθος είναι αγαπημένο καλοκαιρινό φυτό για να διακοσμήσουμε στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας για να μας χαρίσει την εντυπωσιακή ανθοφορία του. Η ονομασία του ηλίανθου προέρχεται από το γεγονός ότι η κεφαλή του στρέφεται διαρκώς προς τις ακτίνες του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας και στρέφεται πάλι, τις πρωινές ώρες, προς την ανατολή.

 

Τι ποικιλίες ηλίανθου υπάρχουν για να φυτέψουμε στον κήπο και σε γλάστρες;

 

Οι νάνες ποικιλίες ηλίανθου, που φτάνουν μέχρι τα 40-50 εκατοστά σε ύψος, είναι κατάλληλες για γλάστρες, ενώ για τον κήπο προτιμάμε τις ψηλότερες ποικιλίες που ξεπερνούν το ένα μέτρο και είναι και οι εδώδιμες. Το χαρακτηριστικό χρώμα των λουλουδιών του ηλίανθου είναι το κίτρινο αλλά πλέον έχουν δημιουργηθεί νέες ποικιλίες ηλίανθου σε αποχρώσεις από το απαλό κίτρινο μέχρι το κόκκινο και το καφέ.

 

Τι συνθήκες χρειάζεται ο ηλίανθος για να ευδοκιμήσει;

 

Κατάλληλο υπόστρωμα ανάπτυξης για τους ηλίανθους, είτε στη γλάστρα είτε στον κήπο, είναι το ελαφρύ χώμα, που πρέπει να διαθέτει καλή αποστράγγιση. Ο ηλίανθος είναι κατάλληλος στις ξηροθερμικές συνθήκες του δικού μας μεσογειακού κλίματος. Επίσης, ο ηλίανθος θέλει άφθονο απευθείας ηλιακό φως για να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν. Τέλος, να επισημάνουμε ότι οι ηλίανθοι είναι ετήσια φυτά που ανθίζουν όλο το καλοκαίρι, αλλά θα καταστραφούν με τις πρώτες παγωνιές του χειμώνα.

 


Τι φροντίδα σε πότισμα και λίπανση θέλει ο ηλίανθος;

 

Ο ηλίανθος φυτεύεται με σπόρο απευθείας στη θέση φύτευσης, σε σειρές, ρίχνοντας 2-3 σπόρους μαζί σε κάθε θέση. Όταν φυτρώσουν οι σπόροι και μεγαλώσουν λίγο τα φυτά του ηλίανθου, αραιώνουμε τα φυτά, διατηρώντας εκείνο που φαίνεται πιο εύρωστο. Ο ηλίανθος δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις φροντίδας για να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει, αρκεί να τον ποτίζουμε σε σχετικά συχνά διαστήματα, 2-3 φορές τη βδομάδα. Για τη λίπανση του ηλίανθου, προσθέτουμε για τους χαμηλούς ηλίανθους σε γλάστρα ένα υδατοδιαλυτό λίπασμα γενικής χρήσης, κάθε 15 περίπου ημέρες και για τις ψηλότερες ποικιλίες ηλίανθου ένα κοκκώδες λίπασμα μια φορά το μήνα.

 

Τι χρήσεις έχει ο ηλίανθος;

 

Αν και ο ηλίανθος χρησιμοποιείται διακοσμητικά ως καλλωπιστικό φυτό, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικότερα ελαιοδοτικά φυτά, καθώς καλλιεργείται για το λάδι του σε πολλές χώρες. Το ηλιέλαιο είναι δημοφιλές έλαιο για τηγάνισμα, καθώς αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες που φτάνουν στους 230°C. Επισης, οι ηλιόσποροι τρώγονται αποξηραμένοι και καβουρντισμένοι, ενώ από τους αλεσμένους σπόρους παρασκευάζεται και είδος ψωμιού. Τέλος, από το περικάρπιο του ηλίανθου παράγεται καύσιμη ύλη σε μορφή βιομάζας ή σε μορφή pelletts, ενώ κατευθείαν από τους σπόρους παράγεται καύσιμο βιοντίζελ.

 

Κι ένα μυστικό για τον ηλίανθο

 

Ο ηλίανθος πολλαπλασιάζεται με σπόρο. Οι σπόροι του ηλίανθου δημιουργούνται στο σκουρόχρωμο κέντρο του λουλουδιού. Αν θέλουμε να κρατήσουμε σπόρους ηλίανθου για την επόμενη χρονιά, μόλις το λουλούδι ξεραθεί, κόβουμε το άνθος του και μαζεύουμε τους σπόρους. Σε διαφορετική περίπτωση, κόβουμε έγκαιρα τα λουλούδια του ηλίανθου και τα τοποθετούμε βάζο όπου έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Άλλωστε, η κοπή των λουλουδιών του ηλίανθου, ενισχύει σημαντικά την παραγωγή νέας ανθοφορίας.

 

Δες συμβουλές για άλλα καλλωπιστικά φυτά όπως πετούνιες, πανσέδες, σκυλάκια, ζίνιες, κατιφές, άλυσσο, βερβένα και αγήρατο.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

MiltoplastΠρόσφατα Σχόλια: (9)

σχολιαστής
Αρετή 5 Αυγούστου 2020

έχω 2 ηλίανθους και στους δύο μου ξεράθηκαν οι καινούργιοι ήλιοι που βγήκαν χωρίς να έχουν αναπτυχθεί πλήρως (μόλις έιχαν ανοίξει) και δεν καταλαβαίνω γιατί. Τα ποτίζω 2 φορές την εβδομάδα ή αν το χώμα είναι ξερό. Γιατί μου ξεραίνονται όλοι οι καινούργιοι ηλιανθοι χωρίς να αναπτυχθπύν σε μεγάλους ηλίανθους?

Απάντηση
σχολιαστής
Κωνσταντίνα 17 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα πάνω στα λουλούδια υπάρχουν μυρμήγκια.πως τα καταπολεμω?

Απάντηση
σχολιαστής
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΛΟΤΟΥΡΟΣ 15 Ιουνίου 2020

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΨΩ ΤΑ ΜΑΡΑΜΕΝΑ ΑΝΘΗ ΤΟΥ ΗΛΙΑΝΘΟΥ!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Απάντηση
σχολιαστής
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 14 Ιουνίου 2020

Έχω έναν ηλίανθο σε γλάστρα και τον ποτίζω κάθε 2 μέρες αλλά τα φύλλα του από την μέση και κάτω ξεράθηκαν όλα.Κάποιος γεωπόνος της περιοχής μου πρότεινε να τον ποτίζω μία φορά την εβδομάδα ή και στις 2 εβδομάδες γιατί κάνει βαθιές ρίζες. κάθε πότε μου προτείνετε?

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.