32 φυτά για ασβεστούχα εδάφη

φυτα για ασβεστουχα εδαφη

Τι φυτεύουμε σε ασβεστούχα εδάφη;

Το ασπρόχωμα ή η ασπρογή, κοινές ονομασίες λόγω του κρεμ-άσπρου χρώματος που διαθέτει το χώμα στα ασβεστούχα εδάφη, είναι μία ειδική κατηγορία εδαφών που παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες στην καλλιέργεια.

Το υψηλό pH των ασβεστούχων εδαφών, καθώς και άλλα χαρακτηριστικά που διαθέτουν, προκαλούν προβλήματα στις περισσότερες καλλιέργειες, με αποτέλεσμα να μην αναπτύσσονται ομαλά, να εμφανίζουν μειωμένη ανθοφορία και λίγους καρπούς.

Μπορούμε ωστόσο να φυτέψουμε συγκεκριμένα λουλούδια, θάμνους, δέντρα, αρωματικά φυτά και λαχανικά που έχουν την ικανότητα να ευδοκιμούν σε ασβεστούχα εδάφη για να ομορφύνουμε τον κήπο ή να καλλιεργήσουμε στο χωράφι μας.

Ας δούμε αναλυτικά τι δυσκολίες προκαλεί στα φυτά ο συγκεκριμένος τύπος εδαφών, καθώς επίσης ποια φυτα ευδοκιμούν σε ασβεστούχα εδάφη χωρίς πρόβλημα.

Διαφήμιση

Τι είναι τα ασβεστούχα εδάφη;

Ασβεστούχα ονομάζονται τα προβληματικά εδάφη που διαθέτουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ανθρακικό ασβέστιο και χαρακτηρίζονται από αλκαλικότητα και pH εδάφους μεγαλύτερο του 7,5.

Μπορούμε να βελτιώσουμε τα χαρακτηριστικά ενός ασβεστούχου εδάφους, εμπλουτίζοντας το χώμα με εδαφοβελτιωτικά υλικά που είναι πλούσια σε οργανική ουσία, όπως η κοπριά και το κομπόστ.

Επιπλέον, η διόρθωση του pH σε ασβεστούχα εδάφη γίνεται ενσωματώνοντας θειάφι στο χώμα.

ph εδαφους
Τι είναι το pH εδάφους και πώς το βελτιώνουμε;

Ποια προβλήματα παρουσιάζουν τα φυτά σε ασβεστούχα εδάφη;

Τα ασβεστούχα εδάφη έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που προκαλούν αρκετά προβλήματα στα φυτά και εμφανίζουν χαμηλή συγκράτηση υγρασίας, μειωμένη περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία, κακό αερισμό χώματος και χαμηλή γονιμότητα.

  • Μειωμένη συγκράτηση υγρασίας

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ανθρακικό ασβέστιο, τα ασβεστούχα εδάφη χαρακτηρίζονται από χαμηλή συγκράτηση υγρασίας, καθώς το νερό κινείται ταχύτερα από τα μέσης σύστασης εδάφη με αποτέλεσμα να χρειάζονται συχνότερο πότισμα.

  • Μικρή διαθεσιμότητα θρεπτικών στοιχείων

Σε ασβεστούχα εδάφη με μεγαλύτερο pH, παρατηρείται έλλειψη αζώτου και ιχνοστοιχείων όπως ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, το μαγγάνιο και ο χαλκός. Ως αποτέλεσμα, εμφανίζονται κιτρινίσματα στα φύλλα των φυτών.

  • Κακός αερισμός χώματος

Λόγω της σκληρής συμπαγούς υφής των ασβεστούχων εδαφών σε συνδυασμό με το σχηματισμό κρούστας εξωτερικά του χώματος, παρατηρείται κακός αερισμός του ριζικού συστήματος των φυτών, κάτι που συντελεί στην προσβολή από ασθένειες ρίζας.

  • Χαμηλή γονιμότητα εδάφους

Τα ασβεστούχα εδάφη εμφανίζουν μειωμένη γονιμότητα λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας σε οργανική ουσία, χαμηλής περιεκτικότητας σε θρεπτικά στοιχεία, συσσωμάτωσης του εδάφους και κακού αερισμού του χώματος.

Τι είναι η οργανική ουσία του εδάφους
Τι είναι η οργανική ουσία του εδάφους

Ποια φυτά είναι κατάλληλα για φύτευση σε ασβεστούχα εδάφη

Γνωρίζοντας τους περιορισμούς που έχει το έδαφος στο οποίο φυτεύουμε, επιλέγουμε συγκεκριμένα φυτά τα οποία έχουν την ικανότητα να αναπτύσσονται σε ασπροχώματα, τόσο για καλλωπισμό όσο και για να απολαμβάνουμε φρούτα και λαχανικά.

Στα φυτά που φυτεύουμε σε ασβεστούχα εδάφη συμπεριλαμβάνονται: α) καλλωπιστικά φυτά, β) αρωματικά φυτά, γ) καρποφόρα δέντρα και δ) λαχανικά.

α) Καλλωπιστικά φυτά για ασβεστούχα εδάφη

Υπάρχουν πολλές επιλογές για καλλωπιστικά φυτά που αναπτύσσονται σε ασβεστούχα εδάφη. Από αναρριχώμενα φυτά και φυτά κατάλληλα για φράχτη, μέχρι μικρούς θάμνους, δέντρα και λουλούδια που μπορούμε να φυτέψουμε για να μεταμορφώσουμε τον κηπο μας.

1. Αγιόκλημα

Ξεκινάμε με το αγιόκλημα, ένα εντυπωσιακό αναρριχώμενο φυτό που αναπτύσσεται σε ασπρόχωμα. Το αγιόκλημα αποτελεί εξαιρετική επιλογή φυτού για φράχτη με πολύχρωμα λουλούδια που εμφανίζονται στα τέλη της άνοιξης και διαρκούν όλο το καλοκαίρι. Ανήκει στα φυτά που αντέχουν στον αέρα και επιπλέον τα λουλούδια του προσελκύουν μέλισσες που βοηθάνε στην επικονίαση του κήπου μας.

Συμβουλές φροντίδας για το αγιόκλημα
Συμβουλές φροντίδας για το αγιόκλημα

2. Βερβερίδα

Αν αναζητάμε φυτά με κόκκινα φύλλα που αναπτύσσονται σε ασβεστούχα εδάφη, προτείνουμε τη βερβερίδα, ένα ανθεκτικό φυλλοβόλο θάμνος με φουντωτό σχήμα και αργή ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος 1-1,5 μέτρου. Η βερβερίδα διαθέτει μικρά κοκκινοπράσινα φύλλα που την περίοδο του φθινοπώρου παίρνουν ένα βαθύ κόκκινο χρώμα. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στο κρύο και στην ξηρασία, και αποτελεί ιδανική επιλογή για φύτευση σε βραχόκηπο.

Βερβερίδα, ένας ανθεκτικός θάμνος με κόκκινα φύλλα
Βερβερίδα, ένας ανθεκτικός θάμνος με κόκκινα φύλλα

3. Βιβούρνο

Ένας ακόμα ανθεκτικός θάμνος για ασβεστούχα εδάφη είναι το βιβούρνο με πράσινο γυαλιστερό φύλλωμα και πανέμορφα μικρά λουλούδια με γλυκό άρωμα. Το βιβούρνο είναι εξαιρετικά προσαρμοσμένο στο κλίμα της χώρας μας και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές τόσο για μεμονωμένες φυτεύσεις όσο και για διαμόρφωση σε φράχτη. Ιδανικό φυτό για την πόλη, καθώς αντέχει στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Φροντίδα βιβούρνου
Βιβούρνο, ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος

4. Γαρυφαλλιά

Ένα κλασικό φυτό από τις αυλές των γιαγιάδων μας, η γαρυφαλλιά διαθέτει πλούσια βλάστηση και έντονη ανθοφορία σε εντυπωσιακά χρώματα. Φυτεύεται την περίοδο της άνοιξης και μας δίνει πολλά υπέροχα λουλούδια που διαρκούν από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Η γαρυφαλλιά αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα λουλούδια που συναντάμε στις αυλές, τα μπαλκόνια και τους κήπους των ελληνικών σπιτιών.

γαριφαλια φροντιδα
10 μυστικά για τη φροντίδα της γαρυφαλλιάς

5. Γεράνι

Ένα ακόμη αγαπημένο λουλούδι για φύτευση σε ασπρόχωμα είναι το γεράνι. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό που αντέχει στον ήλιο και στη ζέστη και είναι κατάλληλο για ξερά και άγονα εδάφη. Ανήκει στα φυτά που αντέχουν στη σκια, ενώ αναπτύσεται εξίσου καλά σε θέσεις με πλούσια ηλιοφάνεια. Μπορεί να φυτευθεί και ως φυτό για εδαφοκάλυψη. Ανθίζει από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο και μας δίνει πολλά υπέροχα λουλούδια με μοναδική ποικιλία χρωμάτων.

Συμβουλές φροντίδας για τα γεράνια
Συμβουλές φροντίδας για τα γεράνια
Διαφήμιση

6. Γιούκα

Συνεχίζουμε με το γιούκα, ένα τροπικό φυτό με μεγάλα φύλλα που αναπτύσσεται σε ασβεστούχα και άγονα εδάφη. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό που χρειάζεται λίγο πότισμα. Το γιούκα διαθέτει αργή ανάπτυξη με χαρακτηριστικά δερματώδη μυτερά φύλλα που καταλήγουν σε αγκάθι. Αναδεικνύεται καλύτερα σε μέρη που έχει χώρο να απλωθεί, σε φράχτες και γωνίες κήπων, χαρίζοντας μία εξωτική νότα με το μέγεθος του κορμού του και τα εντυπωσιακά φύλλα του. Η φύτευση του δεν ενδείκνυται σε χώρους που παίζουν παιδιά, καθώς τα φύλλα του είναι ιδιαίτερα σκληρά και μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμό.

Γιούκα, συμβουλές φροντίδας και φύτευσης
Γιούκα, συμβουλές φροντίδας και φύτευσης

7. Ελαίαγνος

Μία ξεχωριστή επιλογή φυτού για φράχτη με γρήγορη ανάπτυξη είναι ο ελαίαγνος. Πρόκειται για έναν αειθαλή καλλωπιστικό θάμνο με όμορφα φύλλα σε αποχρώσεις του πράσινου και πανασέ ποικιλίες με διχρωμία κίτρινου και πράσινου. Ο ελαίαγνος είναι ανθεκτικός στο κρύο και αντέχει στον αέρα, ενώ αναπτύσσεται το ίδιο καλά σε ηλιόλουστες θέσεις με ζέστη και σε άγονα έδαφη.

Ελαίαγνος, ένας ξεχωριστός καλλωπιστικός θάμνος
Ελαίαγνος, ένας ξεχωριστός καλλωπιστικός θάμνος

8. Ιβίσκος

Αν θέλουμε ένα ανθεκτικό φυτό με μεγάλα εντυπωσιακά λουλούδια για φύτευση σε ασπρόχωμα, τότε υπάρχει ο ιβίσκος. Πρόκειται για ένα αειθαλές φυτό με τριγωνικά οδοντωτά φύλλα που μας χαρίζει πολλά υπέροχα λουλούδια σε μεγάλη ποικιλία χρώματων, όπως κόκκινο, μωβ, κίτρινο, πορτοκαλί, ροζ και λευκό. Διαμορφώνεται συνήθως σε μορφή θάμνου ή μικρό καλλωπιστικό δέντρο. Ο ιβίσκος αντέχει στον ήλιο και τη ζέστη και αποτελεί ιδανική επιλογή φυτού για παραθαλάσσιες περιοχές.

10 μυστικά για τη φροντίδα του ιβίσκου
10 μυστικά για τη φροντίδα του ιβίσκου

9. Κισσός

Ένα εξαιρετικά ανθεκτικό αναρριχώμενο φυτό που εξασφαλίζει πυκνή κάλυψη σε δέντρα, τοίχους και φράχτες είναι ο κισσός. Διαθέτει πολύ γρήγορη ανάπτυξη και μικρές εναέριες ρίζες που συγκρατούν το φυτό σε φράχτες, σε πέργκολες και τοίχους. Ο κισσός προσαρμόζεται σε όλες τις συνθήκες και τις καταστάσεις, από ήλιο μέχρι σκια και περιοχές με αρκετό αέρα. Αντέχει στις χαμηλές και τις υψηλές θερμοκρασίες που συναντάμε στη χώρα μας και μπορεί να φυτευτεί σε όλους τους τύπους των εδαφών.

Κισσός, ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό αναρριχητικό φυτό
Κισσός, ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό αναρριχητικό φυτό

10. Κορέοψις

H κορέοψη είναι ένα πανέμορφο λουλούδι του αγρού που αναπτύσσεται σε ασβεστούχα εδάφη. Διαθέτει πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία που διαρκεί από την άνοιξη μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου. Υπάρχουν πολλά είδη και ποικιλίες κορεόψης που φτάνουν σε ύψος μέχρι το ένα μέτρο, και χαρακτηρίζονται από πολυάριθμα λουλούδια που μοιάζουν με μαργαρίτες και έχουν κυρίως κίτρινο χρώμα, υπάρχουν όμως και σε ροζ, άσπρο και κόκκινο.

Κορέοψις, ένα άγριο λουλούδι με πλούσια ανθοφορία
Κορέοψις, ένα άγριο λουλούδι με πλούσια ανθοφορία
Διαφήμιση

11. Κυπαρίσσι λέιλαντ

Αν ψάχνουμε για ένα όμορφο ψηλό δέντρο για ασβεστούχα εδάφη, υπάρχει το κυπαρίσσι λέιλαντ ή χαμαικυπάρισσος. Πρόκειται για ένα αειθαλές δέντρο με πολύ γρήγορη ανάπτυξη που μπορεί να φτάσει σε ύψος 15 μέτρων και φυτεύεται περιμετρικά για να εξασφαλίσει ιδιωτικότητα στον κήπο μας. Το λέιλαντ είναι δέντρο ψυχρού κλίματος και ευδοκιμεί καλύτερα στη βόρεια Ελλάδα, καθώς επίσης σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές.

Κυπαρίσσι λέιλαντ, ένα όμορφο δέντρο για φράχτη
Κυπαρίσσι λέιλαντ, ένα όμορφο δέντρο για φράχτη

12. Πυξάρι

Το πυξάρι είναι ένας αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία χαμηλών φραχτών, για να φτιάξουμε διαδρόμους και διαχωριστικά παρτεριών στον κήπο. Διαθέτει πυκνό, στρογγυλό και γυαλιστερό καταπράσινο φύλλωμα που διαμορφώνεται σε διάφορα σχήματα όπως μπάλα, κύβος και κώνος. Πρόκειται για ένα ανθεκτικό φυτό που αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες και μπορεί να αναπτυχθεί σε θέσεις με ήλιο ή σκια.

Πυξάρι, ένας υπέροχος καλλωπιστικός θάμνος
Πυξάρι, ένας υπέροχος καλλωπιστικός θάμνος

13. Πασχαλιά

Συνεχίζουμε τη λίστα των φυτών για ασβεστούχα εδάφη με την πασχαλιά. Ένας φυλλοβόλος θάμνος με χαρακτηριστικά καρδιόσχημα βαθυπράσινα φύλλα και υπέροχα αρωματικά λουλούδια σε αποχρώσεις από λευκό και απαλό κίτρινο μέχρι βαθύ μωβ. Η πασχαλιά αποτελεί εξαιρετική επιλογή φυτού για φράχτη που ανθίζει κοντά στην περίοδο του Πάσχα με την εντυπωσιακή ανθοφορία της να διαρκεί για 20 με 30 μέρες.

Πασχαλιά, ένα φυτό που ανθίζει τις μέρες του Πάσχα
Πασχαλιά, ένα φυτό που ανθίζει τις μέρες του Πάσχα

14. Τούγια

Ένα μικρό κωνοφόρο δέντρο που μπορούμε να φυτέψουμε σε ασπρόχωμα είναι η τούγια. Η τούγια ξεχωρίζει για την πλούσια πυκνή κόμη της σε πρασινοκίτρινο χρώμα. Επιλέγεται πολύ συχνά για δημιουργία πυκνού φράχτη, για φύτευση κατά μήκος σε διαδρόμους, καθώς και για μεμονωμένες φυτεύσεις στον κήπο. Συνήθως συναντάμε δύο είδη τούγιας, την ανατολική τούγια με σφαιρικό πλατύ σχήμα και τη δυτική τούγια με πυραμιδοειδές σχήμα. Υπάρχουν πολλές νάνες ποικιλίες τούγιας με ύψος 1-2 μέτρων, αλλά και ψηλότερες τούγιες που ξεπερνούν σε ύψος τα δέκα μέτρα.

Συμβουλές φροντίδας για την τούγια
Τούγια, ένα μικρό κωνοφόρο δέντρο για φράχτη
Διαφήμιση

β) Αρωματικά φυτά ανθεκτικά σε ασβεστούχα εδάφη

Αν θέλουμε ορισμένα αρωματικά φυτά για τον κήπο μας, μερικές προτάσεις για καλή ανάπτυξη σε ασπρόχωμα είναι οι εξής:

15. Δάφνη

Η δάφνη είναι ένας αγαπημένος αειθαλής θάμνος με βαθυπράσινα, δερματώδη φύλλα και άσπρα ή κιτρινοπράσινα άνθη που εμφανίζονται από τον Απρίλιο έως τον Μάιο. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό που αναπτύσσεται σε άγονα εδάφη και αντέχει στον ήλιο, στη σκια, στη ζέστη και στο κρύο. Τα αρωματικά φύλλα μας εξασφαλίζουν πλούσια γεύση και μπορούμε να κόβουμε από τον κήπο μας για να τα χρησιμοποιούμε στο φαγητό.

7 μυστικά για την καλλιέργεια της δάφνης
7 μυστικά για την καλλιέργεια της δάφνης

16. Δεντρολίβανο

Δεντρολίβανο ή ρόσμαρι, ένα από τα πιο χρήσιμα αρωματικά φυτά που φυτεύουμε στον κήπο και αποτελεί εξαιρετική επιλογή φυτού για δημιουργία βραχόκηπου. Το δεντρολίβανο αναπτύσσεται εύκολα και καλλιεργείται στις περιοχές με μεσογειακό κλίμα και ηλιόλουστο ξηροθερμικό περιβάλλον. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες δεντρολίβανου, άγριες και καλλιεργούμενες για να φυτέψουμε, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το έρπον δενδρολίβανο που αναπτύσσεται πλαγιόκλαδα και μπορεί να χρησιμιμοποιηθεί για να καλύψει κάθετα ένα πέτρινο ή ξύλινο φράχτη.

7 μυστικά για την καλλιέργεια του δεντρολίβανου
7 μυστικά για την καλλιέργεια του δεντρολίβανου

17. Λεβάντα

Ιδιαίτερα δημοφιλής για φύτευση σε ασβεστούχα εδάφη και η λεβάντα, το αγαπημένο φυτό με το υπέροχο άρωμα και τις μοναδικές εντομοαπωθητικές ιδιότητες. Η λεβάντα είναι ιδανικό φυτό για βραχόκηπους και για χαμηλές μπορντούρες, καθώς είναι από τα ψηλότερα αρωματικά φυτά που φθάνουν το ένα μέτρο. Είναι ανθεκτική στο ζεστό ξηροθερμικό περιβάλλον του καλοκαιριού και αντέχει στην παγωνιά του χειμώνα, ενώ τα άνθη της είναι πλούσια σε αιθέρια έλαια.

7 μυστικά για τη φροντίδα της λεβάντας
7 μυστικά για τη φροντίδα της λεβάντας

18. Λεβαντίνη

Αν και το όνομα της παραπέμπει σε λεβάντα, η λεβαντίνη είναι ένα εντελώς διαφορετικό φυτό με πυκνά φτεροειδή φύλλα και πανέμορφα στρογγυλά λουλούδια που μοιάζουν με κίτρινα πομ πομ. Έχει μικρές απαιτήσεις σε νερό και αναπτύσσεται καλύτερα σε ηλιόλουστες θέσεις, όπου την περίοδο του καλοκαιριού μας δίνει εκατοντάδες πανέμορφα κίτρινα άνθη. Ιδανικό φυτό για φύτευση σε παραθαλάσσιες περιοχές, σε παρτέρια, βραχόκηπους και κήπους με χαλίκια, καθώς επίσης σε αρωματικούς φράχτες ως φυτό για εδαφοκάλυψη.

λεβαντινη φυτο φροντιδα
Λεβαντίνη, ένα αρωματικό φυτό για εδαφοκάλυψη

γ) Καρποφόρα δέντρα και θάμνοι ανθεκτικά σε ασβεστούχα εδάφη

Σε ασβεστούχα εδάφη, μπορούμε να φυτέψουμε καρποφόρα δέντρα απολαμβάνουμε αμύγδαλα, καρύδια, λωτούς, μούσμουλα και φιστίκια.

19. Αμυγδαλιά

Η αμυγδαλιά είναι το δέντρο που συναντάμε παντού στην ελληνική ύπαιθρο. Εκτός από τα πεντανόστιμα αμύγδαλα που απολαμβάνουμε φρέσκα και αποξηραμένα, οι αμυγδαλιές είναι διάσημες για την υπέροχη ανθοφορία τους. Τα λευκά-ροζ λουλούδια που ξεπροβάλουν πάνω στα γυμνά κλαδιά της αμυγδαλιάς πριν ακόμη ακόμα εμφανιστούν τα φύλλα, αποτελούν ένα εξαιρετικό θέαμα για τον κήπο μας την περίοδο του χειμώνα.

6 μυστικά για την καλλιέργεια της αμυγδαλιάς
6 μυστικά για την καλλιέργεια της αμυγδαλιάς
Διαφήμιση

20. Ελιά

Η ελιά, η πιο σημαντική καλλιέργεια από οικονομικής άποψης στον ελληνικό χώρο, μπορεί να φυτευτεί και να ευδοκιμήσει σε ασβεστούχα εδάφη, δίνοντας καλή παραγωγή.  Η ελιά χαρακτηρίζεται από μακροζωία, ανθεκτικότητα σε δύσκολες συνθήκες, έντονη προσαρμοστικότητα, καθώς επίσης δίνει καρποφορία χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερες καλλιεργητικές φροντίδες.

ελια καλλιεργεια
10 μυστικά για την καλλιέργεια της ελιάς

21.Καρυδιά

Συνεχίζουμε με την καρυδιά, ένα ακόμα αγαπημένο καρποφόρο δέντρο στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα φυλλοβόλο καρποφόρο δέντρο με γρήγορη ανάπτυξη που μπορεί να φτάσει σε ύψος μέχρι τα 30 μέτρα και να μας παρέχει πλούσια σκιά. Η καρυδιά γενικότερα θέλει δροσερό περιβάλλον, καθώς είναι ευαίσθητη τόσο στις πολύ χαμηλές όσο και στις πολύ ψηλές θερμοκρασίες.

10 μυστικά για την καλλιέργεια της καρυδιάς
10 μυστικά για την καλλιέργεια της καρυδιάς

22. Λωτός

Το πιο ζουμερό φρούτο που μπορούμε να φυτέψουμε σε ασβεστούχα εδάφη είναι ο λωτός. Πρόκειται για ένα μικρό φυλλοβόλο δέντρο με ύψος που φτάνει τα 3 και 4 μέτρα. Ο λωτός παράγει χαρακτηριστικούς πορτοκαλοκίτρινους καρπούς που τρώγονται πολύ ευχάριστα, αφού τους αφήσουμε να ωριμάσουν και να μαλακώσουν. Οι ποικιλίες λωτού χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: οι λωτοί που έχουν γλυκιά γεύση και αυτοί που έχουν στυφή γεύση.

Καλλιέργεια λωτού
8 μυστικά για την καλλιέργεια του λωτού

23. Μουσμουλιά

Μουσμουλιά, νεσπιλέα, δεσπολιά, νεσπολιά και μεσπιλιά. Ένα δέντρο με πολλές ονομασίες που μας δίνει τα υπέροχα μούσμουλα από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο. Η μουσμουλιά είναι δέντρο που ευδοκιμεί σε ζεστές υποτροπικές υποτροπικές περιοχές με αρκετές βροχοπτώσεις και σχετική υγρασία. Αν και είναι ανθεκτική στις ψηλές θερμοκρασίες, είναι ευαισθητη στον παγετό του χειμώνα και τους δυνατούς βοριάδες.

7 μυστικά για την καλλιέργεια της μουσμουλιάς
7 μυστικά για την καλλιέργεια της μουσμουλιάς

24. Φιστικιά

Τα κελυφωτά φιστικιά, γνωστότερα ως φιστίκια Αιγίνης, είναι άλλο ένα δέντρο που μπορούμε να φυτέψουμε σε ασβεστούχα εδάφη. Η φιστικιά χρειάζεται ιδιαίτερο κλίμα για να ευδοκιμήσει και προτιμά περιοχές που έχουν σχετικά κρύο χειμώνα και ζεστό καλοκαίρι με αρκετή ξηρασία. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες φιστικιάς για να καλλιεργήσουμε με γνωστότερες την ποικιλία Αιγίνης, την ποικιλία Ποντίκη και την ποικιλία Kerman.

Φιστίκια σε δέντρο φιστικιάς
12 μυστικά για την καλλιέργεια της φιστικιάς

25. Αμπέλι

Η καλλιέργεια του αμπελιού, τόσο οι επιτραπέζιες όσο και οι οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιών, μπορεί να φυτευτεί σε ασβεστούχα εδάφη και να δώσει καλή και ποιοτική παραγωγή, με την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιηθούν κατάλληλα ανθεκτικά υποκείμενα όπως το R110 και το 140Ru που χρησιμοποιούνται σε χώματα με υψηλή περιεκτικότητα ανθρακικού ασβεστίου.

αμπελι καλλιεργεια
10 μυστικά για την καλλιέργεια του αμπελιού
Διαφήμιση

δ) Λαχανικά για καλλιέργεια σε ασβεστούχα εδάφη

Και για το τέλος, ορισμένα λαχανικά που μπορούμε να καλλιεργήσουμε με επιτυχία σε ασβεστούχα εδάφη για να τα απολαμβάνουμε φρέσκα από τον κήπο ή το χωράφι μας.

26. Καλλιέργεια αγκινάρας

Η αγκινάρα είναι ένα πολυετές λαχανικό με ιδιαίτερη γεύση που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με πολλούς τρόπους στην κουζίνα μας. Αναπτύσσεται ως θάμνος που φτάνει σε ύψος 1,5 μέτρου. Η αγκινάρα φυτεύεται το φθινόπωρο, είτε με παραφυάδες που προκύπτουν από βλαστοφόρους οφθαλμούς της αγκινάρας με τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου, είτε από έτοιμα φυτά που προμηθευόμαστε από φυτώρια.

αγκιναρα καλλιεργεια
5 μυστικά για την καλλιέργεια αγκινάρας

27. Καλλιέργεια αρακά

Ο αρακάς, το γνωστό μας μπιζέλι, είναι ποώδες ετήσιο φυτό που αγαπά τα δροσερά κλίματα και συνήθως καλλιεργείται φθινόπωρο-χειμώνα ή μέσα στην άνοιξη. Ανήκει στα ψυχανθή φυτά, δηλάδη στα φυτά που δεσμεύουν άζωτο από την ατμόσφαιρα και εμπλουτίζουν το έδαφος. Υπάρχουν οι νάνες ποικιλίες αρακά που φτάνουν σε ύψος 40-50 εκατοστών, οι ημιαναρριχώμενες ποικιλίες που φτάνουν σε ύψος 1 μέτρου και οι αναρριχώμενες που χρειάζονται οπωσδήποτε υποστήλωση και μπορούν να ξεπεράσουν σε ύψος και τα 2 μέτρα.

Καλλιέργεια αρακά
Καλλιέργεια αρακά στον κήπο και σε γλάστρα

28. Καλλιέργεια κουνουπιδιού

Ένα ακόμη λαχανικό για καλλιέργεια σε ασβεστούχα εδάφη είναι το κουνουπίδι. Φυτεύουμε τα κουνουπίδια την περίοδο του φθινοπώρου και είναι έτοιμα για συγκομιδή περίπου 3 μήνες αργότερα. Το κουνούπιδι είναι ποώδες φυτό που διαθέτει χαρακτηριστικά επιμήκη φύλλα, πλατιά και σαρκώδη που διαμορφώνονται σε σχήμα ροζέτας. Το κουνουπίδι ως λαχανικό ψυχρής εποχής αναπτύσσεται σε δροσερό περιβάλλον και θέλει αρκετή ηλιοφάνεια για να ωριμάσει.

κουνουπιδι φυτευση καλλιεργεια
10 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια κουνουπιδιού

29. Καλλιέργεια καρότου

Το καρότο είναι ένα από τα πιο νόστιμα και θρεπτικά λαχανικά που φυτεύουμε την εποχή της άνοιξης και του φθινοπώρου. Διάσημο για τη γλυκιά, τραγανή και αρωματική γεύση της σαρκώδους ρίζα του, το καρότο αποτελεί αγαπημένη τροφή για μικρούς και μεγάλους. Η καλλιέργεια του καρότου αναπτύσσεται μέσα στο έδαφος με τα φύλλα του να προεξέχουν πάνω από το χώμα. Τα καρότα θέλουν σχετικά δροσερές συνθήκες για να αναπτυχθούν και να έχουν καλή απόδοση, καθώς και αρκετή ηλιοφάνεια.

Φύτευση και καλλιέργεια καρότου
10 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια καρότου

30. Καλλιέργεια λάχανου

Το λάχανο είναι ο βασιλιάς της χειμωνιάτικης σαλάτας κι ένα από τα δημοφιλέστερα λαχανικά που μπορούμε να φυτέψουμε σε ασβεστούχα εδάφη την εποχή του φθινοπώρου. Αν και είναι διετές φυτό, το λάχανο καλλιεργείται στον κήπο μας ως ετήσιο για τη φυλλώδη κεφαλή του. Τα λάχανα φυτεύονται κυρίως σε ηλιοφανείς θέσεις την περίοδο του φθινοπώρου, αν και οι ημισκιερές θέσεις είναι χρήσιμες στις πρώιμες καλοκαιρινές φυτεύσεις που επικρατεί πολύ ζέστη.

Φύτευση και καλλιέργεια λάχανου
10 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια λάχανου

31. Καλλιέργεια μπρόκολου

Το μπρόκολο είναι ένα από τα πιο νόστιμα και υγιεινά λαχανικά που φυτεύουμε την εποχή του φθινοπώρου και απολαμβάνουμε μέσα στον χειμώνα. Η καλλιέργεια του μπρόκολου δεν έχει πολλές απαιτήσεις και μπορούμε σχετικά εύκολα να έχουμε πλούσια παραγωγή από μπρόκολα. Για να διατηρήσουμε φρέσκα τα μπρόκολα είναι σημαντικό κατά την συγκομιδή να κόβουμε μαζί με την ανθοκεφαλή κι ένα τμήμα του κεντρικού βλαστού με φύλλα.

μπροκολο καλλιεργεια
10 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια μπρόκολου

32. Καλλιέργεια παντζαριού

Γνωστό και με την ονομασία κοκκινογούλι, το παντζάρι ξεχωρίζει για το εντυπωσιακό κόκκινο χρώμα του και τη χαρακτηριστική γλυκιά γεύση του. To φυτό του παντζαριού φτάνει σε ανάπτυξη 40-50 εκατοστών και διαθέτει μακριά πράσινα φύλλα που διαθέτουν συνήθως χαρακτηριστικές κόκκινες νευρώσεις και μίσχους. Η καλλιέργεια του παντζαριού δίνει παραγωγή την πρώτη χρονιά, ωστόσο είναι διετές φυτό που αν παραμείνει στο έδαφος ανθίζει τον δεύτερο χρόνο για όσους θέλουν να κρατήσουν σπόρο από την ποικιλία παντζαριού που καλλιεργούν.

Παντζάρι καλλιέργεια
11 μυστικά για την καλλιέργεια του παντζαριού
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ