30 φυτά εξωτερικού χώρου που ομορφαίνουν τον κήπο μας

30 φυτά εξωτερικού χώρου που ομορφαίνουν τον κήπο μας

Φυτά εξωτερικού χώρου, μία μεγάλη κατηγορία που περιλαμβάνει όλα εκείνα τα φυτά που χρησιμοποιούμε για να διαμορφώσουμε τον κήπο και να ομορφύνουμε την αυλή μας. Βασική προϋπόθεση για να δημιουργήσουμε ένα ευχάριστο εξωτερικό χώρο στο σπίτι μας, είναι η επιλογή των κατάλληλων φυτών που ταιριάζουν στις ιδιαιτερότητες του χώρου και στις προσωπικές μας προτιμήσεις.

Κατά τον σχεδιασμό ενός κήπου, χρησιμοποιούμε διαφορετικά φυτά αν θέλουμε λουλούδια με μεγάλη περίοδο ανθοφορίας, αν χρειαζόμαστε φυτά για τη δημιουργία φράχτη, φυτά που θέλουν λίγο νερό ή υπέροχα λουλούδια με έντονο άρωμα.

Σε κάθε περίπτωση, είτε φυτεύουμε απευθείας στο χώμα, είτε σε γλάστρα, τα φυτά εξωτερικού χώρου χρειάζονται την ανάλογη περιποίηση, πότισμα και φροντίδα για την προστασία τους από έντομα και ασθένειες. Ας δούμε τα πιο όμορφα φυτά εξωτερικού χώρου που γεμίζουν με χρώμα και ζωντάνια τον κήπο και την αυλή μας.

Διαφήμιση

1. Φυτά εξωτερικού χώρου για λουλούδια και χρώμα όλο τον χρόνο

Αν χρειαζόμαστε λουλούδια για τον εξωτερικό χώρο του σπιτιού μας, επιλέγουμε καλλωπιστικά φυτά με μεγάλη περίοδο ανθοφορίας, καθώς και ποικιλία χρωμάτων όπως η λαντάνα, η γκαζάνια και το γεράνι. Από τα αναρριχώμενα καλλωπιστικά φυτά μπορούμε να επιλέξουμε τη διπλαδένια, το γιασεμί και τη βουκαμβίλια.

Αν θέλουμε να έχουμε ανθισμένα φυτά όλο τον χρόνο στον κήπο μας ή σε γλάστρες στο μπαλκόνι, μπορούμε να συνδιάσουμε τα παραπάνω φυτά που ανθίζουν από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, με καλλωπιστικά φυτά εξωτερικού χώορυ που ανθίζουν μέσα στο χειμώνα όπως το κυκλάμινο, το χρυσάνθεμο, ο χειμωνανθός και το κίτρινο γιασεμί.

Συμβουλές φροντίδας για το κίτρινο γιασεμί του χειμώνα
Συμβουλές φροντίδας για το κίτρινο γιασεμί του χειμώνα

2. Φυτά εξωτερικού χώρου για ένα υπέροχο φυτικό φράχτη

Μία όμορφη φυσική περίφραξη στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού δίνει μία μοναδική αίσθηση πρασίνου και αποτελεί μία πρακτική λύση για να διαχωρήσουμε τον χώρο μας από τους υπόλοιπους. Για τη δημιουργία ενός ανθεκτικού χαμηλού φράκτη μπορούμε να επιλέξουμε καλλωπιστικούς θάμνους όπως η αγγελική και το λιγούστρο με το γυαλιστερο καταπράσινο φύλλωμα τους, καθώς και τη φωτίνια με τα εντυπωσιακά κοκκινωπά φύλλα.

Για ένα ψηλότερο φράκτη που δε χάνει τα φύλλα του την περίοδο του χειμώνα, προτιμούμε διάφορα κυπαρισσοειδή που διαθέτουν γρήγορη ανάπτυξη όπως η τούγια, το λέιλαντ και το γκολντ-κρεστ. Κι αν θέλουμε ο φράκτης μας να έχει πλούσια ανθοφορία, μπορούμε να φυτέψουμε ρυγχόσπερμο με τα πολυάριθμα λευκά λουλούδια και το απαλό άρωμα, μπιγκόνια και καπένσια με τα εντυπωσιακά λουλούδια τους.

Γκολντ κρεστ (λεμονοκυπάρισσο)
Γκολντ κρεστ (λεμονοκυπάρισσο) για δημιουργία φράχτη

3. Φυτά εξωτερικού χώρου για κήπο με έντονο ήλιο

Αν θέλουμε φυτά εξωτερικού χώρου ανθεκτικά στην ξηρασία και σε υψηλές θερμοκρασίες για να φυτέψουμε σε φωτεινό σημείο του κήπου που δέχεται συνεχώς τις απευθείας ακτίνες του ήλιου, εξαιρετική επιλογή αποτελούν πολλοί κάκτοι και τα παχύφυτα όπως η κρασούλα, η αλόη και η ευφόρμπια.

Τα αρωματικά φυτά είναι επίσης κατάλληλα, και μπορούμε να επιλέξουμε διάφορα υπέροχα βότανα όπως η λεβάντα, το δεντρολίβανο, το φασκόμηλο, ο δίκταμος και η μέντα.

Υπάρχουν, επίσης, αρκετά θαμνώδη καλλωπιστικά φυτά για φύτευση σε εξωτερικό χώρο όπως η έρπουσα διμορφοθήκη και το πολυγάλα.

4 μυστικά για την φροντίδα της κρασούλας
4 μυστικά για την φροντίδα της κρασούλας

4. Κάθε πότε ποτίζουμε τα φυτά εξωτερικού χώρου;

Αρχικά, για το σωστό πότισμα των φυτών εξωτερικού χώρου θα ήταν χρήσιμη η εγκατάσταση ενός αυτόματου ποτίσματος με προγραμματιστή και σύστημα άρδευσης με σταγόνες που εξασφαλίζουν αποτελεσματικότητα και οικονομία στο νερό.

Σε γενικές γραμμές, τα φυτά εξωτερικού χώρου χρειάζονται πότισμα 1-2 φορές τη βδομάδα κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου ανάλογα τα φυτά που διαθέτουμε και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Κατά την περίοδο του καλοκαιριού θα χρειαστούμε συχνότερα ποτίσματα ειδικά σε συνθήκες καύσωνα.

Βέβαια, κάθε φυτό έχει τις δικές του ανάγκες σε νερό και χρειάζεται προσοχή. Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει κιτρίνισμα των φύλλων εως και πτώση τους, καθώς και μάρανση και πτώση των λουλουδιών.

Ποτίζουμε τα φυτά εξωτερικού χώρου κατά τις πρωινές ώρες για την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες προτιμούμε να ποτίζουμε κατά το σούρουπο.

10 μυστικά για σωστό πότισμα και υγιή φυτά
10 μυστικά για σωστό πότισμα και υγιή φυτά

5. Τι λίπασμα χρησιμοποιούμε για τα φυτά εξωτερικού χώρου;

Τα φυτά εξωτερικού χώρου έχουν σημαντικές απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία για να μας χαρίσουν πλούσια βλάστηση και παρατεταμένη ανθοφορία. Χρησιμοποιούμε πλήρη κοκκώδη λιπάσματα που έχουν μεγαλύτερη διάρκεια δράσης, καθώς και υγρά ή υδατοδιαλυτά λιπάσματα που έχουν πιο άμεση απόρρόφηση από τα φυτά.

Σε γενικές γραμμές, προσθέτουμε λίπασμα μία φορά το μήνα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, αποφεύγοντας τη λίπανση κατά την περίοδο του Αυγούστου που επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες και στρεσάρονται τα φυτα.

Η συμπληρωματική λίπανση στις αρχές της άνοιξης και του φθινοπώρου με σίδηρο, και ιδιαίτερα σε μορφή χηλικού σιδήρου βοηθάει, στο πρασίνισμα και στη ζωντάνια των φυτών μας.

Λίπασμα: Κατηγορίες, είδη και πώς επιλέγουμε
Λίπασμα: Κατηγορίες, είδη και πώς επιλέγουμε

6. Πώς προστατεύουμε τα φυτά εξωτερικού χώρου από έντομα και ασθένειες;

Τα φυτά εξωτερικού χώρου είναι εκτεθειμένα στον φυσικό αέρα κι ως αποτέλεσμα προσβάλλονται από διάφορα έντομα και ασθένειες στο φύλλωμα, στους βλαστούς και στα λουλούδια τους. Για την αντιμετώπιση εντόμων όπως ο αλευρώδης, η μελίγκρα, η βρωμούσα, τα κοκκοειδή και η βαμβακάδα ψεκάζουμε προληπτικά κάθε 2 βδομάδες χρησιμοποιώντας αυτοσχέδιες συνταγές με σπιτικά φυσικά υλικά όπως τριμμένο πράσινο σαπούνι, μαγειρική σόδα και ξύδι.

Πώς χρησιμοποιούμε το πράσινο σαπούνι στα φυτά του κήπου μας
Πώς χρησιμοποιούμε το πράσινο σαπούνι στα φυτά του κήπου μας

Για την αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών που αναπτύσσονται σε συνθήκες υγρασίας, ζέστης και κακού αερισμού, όπως το ωίδιο, η σκωρίαση και η μελανή κηλίδωση, ψέκαζουμε προληπτικά με βιολογικά σκευάσματα χαλκού και θειαφιού.

7. Κι ένα μυστικό για τα φυτά εξωτερικού χώρου

Το κλάδεμα φρεσκάρει και αναζωογονεί τα φυτά. Η εποχή που κλαδεύουμε τα περισσότερα φυτά εξωτερικού χώρου είναι στις αρχές της άνοιξης, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Βέβαια, στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου μπορούμε να κάνουμε ένα δεύτερο ελαφρύ κλάδεμα και καθάρισμα των φυτών από ξερούς βλαστούς και μαραμένα άνθη για να τονώσουμε την βλάστηση τους και να παρατείνουμε την ανθοφορία τους.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (12)

 1. Βασιλική Σπανού
  26/09/2023

  Καλημέρα ! Θέλω να φυτέψω δέντρα στην αυλή του εξοχικού μας διότι το απόγευμα έχει πολύ ήλιο και δεν μπορούμε να κάτσουμε έξω . Ποιό δέντρο αναπτύσσεται ταχύτερα , η Κατάπλη ή η Πλατυφυλλη μουριά ? επίσης σε τι μέγεθος να τις αγοράσω ?

 2. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
  02/06/2023

  Πως μπορώ να καταπολεμήσω τα πολλά μικρά σαλιγκαράκια?

 3. Παπαθεοφιλοπουλου ιωανβα
  24/04/2023

  Τσ φυτα πανχυρα κανουν. Για εξωτερικο χορο

  • Το φυτό της παχίρας μπορείς να το διατηρήσεις σε εξωτερικό χώρο από την άνοιξη ως το φθινόπωρο σε σκιερό εξωτερικό χώρο αλλά την περίοδο του χειμώνα θα χρειαστεί να το διατηρήσεις σε εσωτερικό χώρο.

 4. Ελίνα
  28/09/2022

  Το μπαλκόνι μου (δυτικο- πολυς ήλιος) έβλεπε μέχρι πρόσφατα σ ένα τεράστιο αβοκάντο το οποίο δυστυχως οι γείτονες έκοψαν από τη ρίζα με αποτέλεσμα να φανερωθεί ενα άσχημο αστικό τοπίο. Σκέφτομαι να βάλω μεγάλες γλάστρες με δέντρα, τα οποία θα μπορούν να ψηλώσουν ως 4 μέτρα. Τι έχετε να προτείνετε; Ευχαριστώ πολύ!

  • Καλησπέρα Ελίνα. Μπορείς να φυτέψεις κυπαρίσσι λέιλαντ και γκολντ κρεστ, λιγούστρα, ευγενίες σε μεγάλες γλάστρες.

 5. Leonardo
  15/07/2020

  Καλησπέρα.. Καταρχας συγχαρητήρια για ολα!! Η σελιδα σας ειναι απίστευτη. Θα ηθελα να ρωτησω για ενα φυτο που θελω να φυτεψω στο εξοχικο μου. Λεγετε αστιλβη! τι γνωμη εχετε? Σας ευχαριστώ πολυ!!

  • Καλημέρα. Η αστίλβη είναι ένας πολυετής καλλωπιστικός θάμνος με ιδιαίτερα λουλούδια σε πολλά χρώματα. Προτιμά δροσερό περιβάλλον και πρέπει να φυτεύεται σε σκιερά μέρη καθώς δεν ευδοκιμεί σε έντονη ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες.

 6. Διακμανωλη Καλλιοπη
  21/10/2019

  Καλημέρα και συγχαρητήρια για την όμορφη σελίδα σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω για 2 πορτοκαλιές που έχω φυτέψει εδώ και περίπου 5 χρονιά. Δεν μου έχουν αναπτυχθεί σχεδόν καθόλου είναι σε καλή κατάσταση αλλά έχουν παραμείνει μικρά δεντράκια σχεδόν 1,5 μ . τι μπορεί να φταίει . Του γαμπρού μου που τις αγοράσαμε μαζί και σχεδόν μαζί τις φυτέψαμε έγιναν δέντρα . ΟΙ δικές μου τίποτα .
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Καλημέρα Καλλιόπη και ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Ίσως το δικό σου έδαφος να μην τόσο καλό και να μην έχει αναπτυχθεί καλά το ριζικό σύστημα. Πότιζε δυο φορές τη βδομάδα αυτή την εποχή και βάλε και πλήρες βιολογικό λίπασμα. Δες αναλυτικές συμβουλές για την φροντίδα της πορτοκαλιάς στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ