28 φυτά που ανθίζουν άνοιξη, καλοκαίρι και φθινόπωρο

Φυτά που ανθίζουν άνοιξη, καλοκαίρι και φθινόπωρο

Ποια φυτά έχουν μεγάλη διάρκεια ανθοφορίας και μας χαρίζουν λουλούδια άνοιξη, καλοκαίρι και φθινόπωρο;

Τι πιο όμορφο να απολαμβάνουμε ένα ανθισμένο κήπο με λουλούδια τους περισσότερους μήνες του χρόνου.

Υπάρχουν αρκετά φυτά που μας χαρίζουν λουλούδια με μεγάλη διάρκεια και συνεχίζουν να ανθίζουν αφού ολοκληρώσουν την πρώτη ανθοφορία τους.

Από ετήσια λουλούδια μέχρι πολυετείς καλλωπιστικούς θάμνους, αρωματικά φυτά και αναρριχώμενα φυτά, υπάρχουν πολλές επιλογές φυτών που μας καλύπτουν σε κάθε περίπτωση με την πλούσια ανθοφορία τους.

Ας δούμε, λοιπόν, ποια φυτά διατηρούν τα λουλούδια τους σχεδόν όλο τον χρόνο για να φυτέψουμε στον κήπο, την αυλή, τη βεράντα και το μπαλκόνι, δημιουργώντας μία όαση ομορφιάς στην καθημερινότητα μας.

Διαφήμιση

Λουλούδια με μεγάλη διάρκεια που ανθίζουν άνοιξη, καλοκαίρι και φθινόπωρο

Θέλουμε χαμηλά λουλούδια για γλάστρα και για παρτέρι στον κήπο; Αναρριχώμενα φυτά για να απλωθούν σε τοίχο ή σε πέργκολα; Υπέροχα αρωματικά φυτά με πλούσια ανθοφορία;

Τα φυτά με παρατεταμένη ανθοφορία διακρίνονται σε 4 κατηγορίες για να επιλέξουμε: α) ποώδη φυτά με χαμηλή ανάπτυξη, β) θάμνους με πλούσια βλάστηση και πολλά λουλούδια, γ) αναρριχώμενα φυτά με μεγάλη διάρκεια ανθοφορίας και δ) αρωματικά φυτά με πολλά λουλούδια.

α) Ποώδη φυτά με μεγάλη ανθοφορία που διαρκεί από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο

Ξεκινάμε επιλέγοντας χαμηλά λουλούδια, ετήσια ή πολυετή, που μπορούμε εύκολα να φυτέψουμε στον κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι για να απολαμβάνουμε πλούσια ανθοφορία με μεγάλη διάρκεια.

Τα συγκεκριμένα φυτά δίνουν πολλά λουλούδια με έντονα χρώματα που μπορούμε να συνδυάσουμε σε παρτέρια και ζαρντινιέρες στην αυλή, τη βεράντα και το μπαλκόνι.

Ορισμένα αποτελούν ιδανικά φυτά για εδαφοκάλυψη, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα υπέροχο χαλί λουλουδιών στον κήπο.

1. Βερβένα

Αν ψάχνουμε ένα φυτό για εδαφοκάλυψη στον κήπο ή για κρεμαστές γλάστρες με λουλούδια που ανθίζουν από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, η βερβένα αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή. Πολυετές ποώδες φυτό, η βερβένα εμφανίζει πλούσια ανθοφορία με μικρά λουλούδια σε λευκό, κόκκινο, κίτρινο, μωβ, μπλε και ροζ χρώμα. Αναπτύσσεται καλύτερα σε ηλιόλουστες και ζεστές θέσεις, ενώ είναι σχετικά ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες και τους βοριάδες.

Βερβένα, φυτό εδαφοκάλυψης με πλούσια ανθοφορία
Βερβένα, φυτό εδαφοκάλυψης με πλούσια ανθοφορία

2. Διμορφοθήκη

Ένα ακόμα φυτό εδαφοκάλυψης με λουλούδια που ανθίζουν άνοιξη, καλοκαίρι και φθινόπωρο είναι η διμορφοθήκη. Διαθέτει πλευρική ανάπτυξη και σχηματίζει λουλούδια σε σχήμα μαργαρίτας, δημιουργώντας ένα ανθισμένο χαλί λουλουδιών. Επειδή είναι ανθεκτική στην αλατότητα του εδάφους, είναι ιδανική και για παραθαλάσσιες φυτεύσεις. Υπάρχουν και ορθόκλαδες ποικιλίες διμορφοθήκης κατάλληλες για φύτευση σε γλάστρα.

Συμβουλές για τη φροντίδα της διμορφοθήκης
Συμβουλές για τη φροντίδα της διμορφοθήκης

3. Άλυσσο

Το άλυσσο είναι να υπέροχο λουλούδι χαμηλής ανάπτυξης που ανθίζει από νωρίς την άνοιξη μέχρι τα τέλη φθινοπώρου. Τα μικρά άνθη του άλυσσου, χρώματος λευκού, ρόδινου ή μωβ, αναδίδουν ένα άρωμα που θυμίζει άρωμα μελιού και προσελκύει πολλές μέλισσες και πεταλούδες. Το άλυσσο είναι ιδανική επιλογή για ρηχές γλάστρες και ζαρντινιέρες, αλλά και για εδαφοκάλυψη σε βραχόκηπους.

Άλυσσο, ένα λουλούδι με άρωμα μελιού
Άλυσσο, ένα λουλούδι με άρωμα μελιού

4. Βιολέτα

Βιολέτες, τα υπέροχα λουλούδια που μοσχοβολούν γλυκό άρωμα από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα μέσα φθινοπώρου. Η βιολέτα είναι ετήσιο λουλούδι που ξεχωρίζει για τα στενόμακρα γκριζοπράσινα φύλλα της που κάνουν αντίθεση με τα εντυπωσιακά αρωματικά άνθη σε αποχρώσεις του λευκού, του κίτρινου, του ροζ, του μωβ και του κόκκινου. Ιδανική επιλογή για παρτέρια, γλάστρες και ζαρντινιέρες, η βιολέτα φυτεύεται σε ηλιόλουστες θέσεις.

Βιολέτα, ανοιξιάτικο αρωματικό λουλούδι
Βιολέτα, ανοιξιάτικο αρωματικό λουλούδι

5. Γαρυφαλλιά

Η γαρυφαλλιά είναι ένα από τα κλασικά λουλούδια με μεγάλη διάρκεια ανθοφορίας που συναντάμε παραδοσιακά στις περισσότερες αυλές των ελληνικών σπιτιών. Ξεχωρίζει για την πλούσια βλάστηση με στενόμακρα λογχοειδή φύλλα και τα άφθονα και εντυπωσιακά άνθη σε διάφορες αποχρώσεις: λευκά, ροζ, μωβ, πορτοκαλί, κόκκινα, κίτρινα, ακόμη και δίχρωμα.

γαριφαλια φροντιδα
10 μυστικά για τη φροντίδα της γαρυφαλλιάς
Διαφήμιση

6. Ζίνια

Ένα αγαπημένο φυτό για τη λίστα μας είναι και η ζίνια. Πρόκειται για ετήσιο φυτό που εντυπωσιάζει με την ποικιλία των χρωμάτων και των σχημάτων των λουλουδιών της που εμφανίζονται μέσα στην άνοιξη και διαρκούν καλοκαίρι και φθινόπωρο. Οι ζίνιες διαθέτουν μεγάλα λουλούδια, μονά ή διπλά σε κίτρινο, κόκκινο, πορτοκαλί, ροζ και μωβ χρώμα. Υπάρχουν χαμηλές και ψηλές ποικιλίες ζίνιας για να τις φυτέψουμε σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας, σε βραχόκηπο, στο γκαζόν και σε παρτέρια.

Ζίνια, λουλούδι σε πολλά χρώματα
Ζίνια, λουλούδι σε πολλά χρώματα

7. Αγήρατο

Μία πιο ιδιαίτερη πρόταση είναι το αγήρατο. Ένα φυτό χαμηλής ανάπτυξης με φύλλα σε σχήμα καρδιάς, το οποίο από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη φθινοπώρου εμφανίζει όμορφα μικρά άνθη που μοιάζουν με τούφες, σε αποχρώσεις του μπλε, του μωβ και του άσπρου. Η ανθοφορία του αγήρατου είναι τόσο πλούσια, που σχεδόν κρύβει το φύλλωμα του φυτού. Ιδανική επιλογή για φύτευση σε χαμηλές γλάστρες και ζαρντινιέρες, σε βραχόκηπους καθώς και για εδαφοκάλυψη.

Φροντίδα αγήρατου
Αγήρατο, ένα λουλούδι με τουφές

8. Καλέντουλα

Η καλέντουλα ξεχωρίζει για τα υπέροχα μεγάλα λουλούδια της σε έντονο κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα που εμφανίζονται από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη φθινοπώρου. Αν και η καλέντουλα είναι ένα λουλούδι που συναντάμε άγριο στη φύση, μπορούμε να το φυτεύσουμε στον κήπο αλλά και σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας. Τα άνθη της καλέντουλας τρώγονται σε σαλάτες και ως γαρνιτούρα σε διάφορα πιάτα στην κουζίνα μας.

Καλέντουλα, όμορφη και θεραπευτική
Καλέντουλα, όμορφη και θεραπευτική

9. Οινοθήρα

Η οινοθήρα είναι ένα πανέμορφο φυτό εδαφοκάλυψης με πλούσια ανθοφορία που διαρκεί από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Με πολύ γρήγορη πλευρική ανάπτυξη, η οινοθήρα δημιουργεί ένα υπέροχο χαλί με λουλούδια σε χαμηλό ύψος 30-40 εκατοστών, χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ανθοφορία που μας δίνει, την καθιστά ιδιαίτερα δημοφιλή επιλογή για κήπους και παρτέρια.

Οινoθήρα, ένα επεκτατικό φυτό εδαφοκάλυψης με πανέμορφα λουλούδια
Οινoθήρα, ένα επεκτατικό φυτό εδαφοκάλυψης με πανέμορφα λουλούδια

10. Πορτουλάκα

Εντυπωσιακή ανθοφορία που διαρκεί από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο διαθέτει και η πορτουλάκα, το αγαπημένο ανοιξιάτικο φυτό ιδανικό για εδαφοκάλυψη σε βραχόκηπους ή για κρεμαστά καλάθια. Διαθέτει έρπουσα βλάστηση, σαρκώδη ωοειδή φύλλα και σε αποχρώσεις του κίτρινου, ροζ, πορτοκαλί, κόκκινου αλλά και του λευκού. Η πορτουλάκα χρειάζεται άπλετο ηλιακό φως για να χαρίσει την πλούσια ανθοφορία ενώ δεν αντέχει στο κρύο του χειμώνα.

Πορτουλάκα κρεμαστή, η καλλωπιστική γλυστρίδα
Πορτουλάκα κρεμαστή, η καλλωπιστική γλυστρίδα

11. Κατιφές

Άλλο ένα παραδοσιακό λουλούδι με ανθοφορία που ξεκινά από την άνοιξη και διαρκεί μέχρι τις αρχές του χειμώνα. είναι και ο κατιφές, που ξεχωρίζει σε παρτέρια και σε γλάστρες με τα υπέροχα κίτρινα, πορτοκαλί και κεραμιδί λουλούδια του. Οι κατιφέδες ευδοκιμούν σε θέσεις με συνεχή ηλιοφάνεια, αν και μπορούν να προσαρμοστούν και σε σχετικά ημισκιερές θέσεις. Ο κατιφές παραδοσιακά φυτεύεται και στον λαχανόκηπο μαζί με βασιλικό για προστασία από έντομα. Ανάλογα την ποικιλία, σε περιοχές με ζεστούς χειμώνες ο κατιφές μπορεί να αναπτυχθεί σε ένα όμορφο θάμνο γεμάτο λουλούδια.

κατιφες κιτρινα λουλουδια φροντιδα
Κατιφές, ένα ανθεκτικό λουλούδι που προστατεύει τα λαχανικά
Διαφήμιση

β) Ανθοφόροι θάμνοι με μεγάλη ανθοφορία από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο

Συνεχίζουμε επιλέγοντας καλλωπιστικούς θάμνους που μας δίνουν λουλούδια με μεγάλη διάρκεια. Οι ανθοφόροι θάμνοι είναι πολυετή φυτά που μας χαρίζουν παρατεταμένη ανθοφορία για πολλά χρόνια.

Ορισμένοι ανθοφόροι θάμνοι είναι και αειθαλείς, διατηρούν δηλαδή τα φύλλα τους όλες τις εποχές του χρόνου.

12. Τριανταφυλλιά

Ξεκινάμε με την τριανταφυλλιά, το πιο δημοφιλές καλλωπιστικό φυτό σε ολόκληρο τον κόσμο που ανθίζει από την άνοιξη ως το φθινόπωρο. Ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος με λουλούδια σε διάφορα χρώματα από λευκό, κίτρινο και πορτοκαλί μέχρι κόκκινο, ροζ και μωβ. Μπορούμε να επιλέξουμε νάνες ποικιλίες τριανταφυλλιάς για γλάστρες, ποικιλίες εδαφοκάλυψης, θαμνώδεις ποικιλίες για παρτέρια, δενδρώδεις ποικιλίες και αναρριχώμενες ποικιλίες για φράχτη.

10 μυστικά για τη φροντίδα της τριανταφυλλιάς
10 μυστικά για τη φροντίδα της τριανταφυλλιάς

13. Γαρδένια

Και φυσικά η γαρδένια, το φυτό που θυμόμαστε από τη βεράντα στο σπίτι των γονιών μας και τις αυλές των γιαγιάδων, με τα υπέροχα λευκά αρωματικά λουλούδια που εμφανίζονται από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τα μέσα φθινοπώρου. Η γαρδένια που εντυπωσιάζει και με τα γυαλιστερά δερματώδη καταπράσινα φύλλα της φυτεύεται σε ημισκιερά σημεία, προστατευμένα από δυνατούς ανέμους σε κήπο, σε αυλές, βεράντες και μπαλκόνια.

10 μυστικά για φροντίδα γαρδένιας
10 μυστικά για φροντίδα γαρδένιας

14. Σκουλαρίκι

Ένα εντυπωσιακό λουλούδι με μεγάλη ανθοφορία που διαρκεί από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο είναι και το σκουλαρίκι, γνωστή και ως φούξια, ένα εντυπωσιακό φυτό με πολύχρωμα λουλούδια που θυμίζουν σκουλαρίκια. Αρκετοί το θυμόμαστε φυτεμένο σε γλάστρα να διακοσμεί την αυλή της γιαγιάς μας. Πρόκειται για ένα πολυετή φυλλοβόλο θάμνο με πυκνή βλάστηση που φτάνει σε ύψος από μισό ως και 2 μέτρα, ανάλογα την ποικιλία. Κατάλληλο για φύτευση σε ημισκιερές θέσεις.

Σκουλαρίκι, ένα φυτό με εντυπωσιακά πολύχρωμα λουλούδια
Σκουλαρίκι, ένα φυτό με εντυπωσιακά πολύχρωμα λουλούδια

15. Ιβίσκος

Χωρίς τον ιβίσκο, δεν θα μπορούσε να υπάρξει λίστα που περιγράφει τα φυτά με πλούσια ανθοφορία από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος με χαρακτηριστικά λουλούδια σε χρώμα κόκκινο, κίτρινο, μωβ, λευκό, πορτοκαλί και ροζ. Αν και κάθε λουλούδι του διατηρείται μόνο για λίγο πάνω στο φυτό, συνήθως 1-2 μέρες, ο ίβισκος μας δίνει τόσα πολλά λουλούδια που είναι συνεχώς ανθισμένος.

10 μυστικά για τη φροντίδα του ιβίσκου
10 μυστικά για τη φροντίδα του ιβίσκου

16. Γεράνι

Φτάνουμε και στο παραδοσιακό γεράνι, ένα από τα πιο ανθεκτικά φυτά που διαχρονικά συναντάμε στις αυλές των ελληνικών σπιτιών και ανθίζει από τις αρχές της άνοιξης ως τα τέλη του φθινοπώρου. Το γεράνι σχηματίζει λουλούδια που σχηματίζουν χαρακτηριστικές σφαιρικές ταξιανθίες σε λευκό, ρόδινο, πορτοκαλί, κόκκινο, μωβ και κίτρινο χρώμα. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες γερανιών, άλλες με ύψος 10 με 20 εκατοστών κι άλλες που φθάνουν μέχρι 1,5 μέτρου.

Συμβουλές φροντίδας για τα γεράνια
Συμβουλές φροντίδας για τα γεράνια
Διαφήμιση

17. Πικροδάφνη

Ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος που μας χαρίζει πολλά λουλούδια σε διάφορα χρώματα από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο είναι η πικροδάφνη. Χρησιμοποιείται εκτεταμένα στην κηποτεχνία για τη διαμόρφωση παρτεριών και φραχτών. Είναι ανθεκτική και στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, στους δυνατούς ανέμους. και μπορεί να φυτευτεί στα παραθαλάσσια μέρη λόγω της μεγάλης ανθεκτικότητας στην αλατότητα.

Πικροδάφνη, ένας εντυπωσιακός και εξαιρετικά ανθεκτικός θάμνος
Πικροδάφνη, ένας εντυπωσιακός και εξαιρετικά ανθεκτικός θάμνος

18. Πολυγάλα

Μία υπέροχη επιλογή είναι και το πολυγάλα, ένας αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος που ξεχωρίζει για τα μωβ λουλούδια του εμφανίζονται από τις αρχές της άνοιξης και διατηρούνται μέχρι το τέλος του φθινοπώρου. Το πολυγάλα παρουσιάζει ταχεία ανάπτυξη με φύλλωμα που μοιάζει με τη μυρτιά, φτάνει σε ύψος τα 1-2 μέτρα και σχηματίζει σφαιρική κόμη. Επιλέγεται για να φυτευτεί σε κήπους, σε πάρκα, σε παρτέρια, σε γλάστρες σε εισόδους και μπαλκόνια σπιτιών.

Πολυγάλα, καλλωπιστικός θάμνος με μωβ λουλούδια
Πολυγάλα, καλλωπιστικός θάμνος με μωβ λουλούδια

19. Γαριδάκι

Ας πάμε στο γαριδάκι, το τροπικό λουλούδι που το απολαμβάνουμε ανθισμένο από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο. Ξεχωρίζει για τα εντυπωσιακά βράκτια φύλλα του, σε αποχρώσεις του κίτρινου, κόκκινου και κεραμιδί που μοιάζουν με κρεμαστές γαρίδες και περιβάλλουν τα άσπρα γλωσσοειδή άνθη του. Το γαριδάκι προτιμά τις ζεστές και ημισκιερές θέσεις, καθώς ευδοκιμεί σε τροπικές υγροθερμικές συνθήκες ενώ είναι σχετικά ανθεκτικό στο κρύο του χειμώνα.

Γαριδακι, φυτο γαριδα
Γαριδάκι, ένα τροπικό φυτό με εντυπωσιακά φύλλα

20. Μαστιχάκι

Το ξαδερφάκι του γερανιού, το μαστιχάκι, γνωστό και ως βαμβακούλα, διαθέτει επίσης πλούσια και διαρκή ανθοφορία σε πολλά χρώματα (ροζ, κόκκινο, πορτοκαλι, λευκό, μωβ) από τις αρχές της άνοιξης ως τα τέλη του φθινοπώρου. Το μαστιχάκι χαρακτηρίζεται από γυαλιστερό πράσινο φύλλωμα, λεπτούς βλαστούς και κρεμοκλαδή πλάγια ανάπτυξη και αποτελεί ιδανική επιλογή για κρεμαστές γλάστρες, ζαρντινιέρες και για εντυπωσιακά κρεμαστά καλάθια.

Μαστιχάκι, το κρεμαστό γεράνι
Μαστιχάκι, το κρεμαστό γεράνι

21. Κοράλι

Μία ξεχωριστή επιλογή στην ομάδα των φυτών που ανθίζουν σχεδόν όλο τον χρόνο είναι το κοράλι, με τα χαρακτηριστικά κόκκινα ή λευκά κρεμάμενα σωληνοειδή άνθη που μας φέρνει μια νοσταλγία από τις αυλές, και τα μπαλκόνια των παππούδων και των γιαγιάδων μας. Διαθέτει γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης και πράσινα φύλλα που δεν διατηρούνται το χειμώνα. Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις ενώ απαιτεί προστασία από τους δυνατούς παγετούς.

Κοράλι, ένα φυτό από τα παλιά
Κοράλι, ένα φυτό από τα παλιά

22. Λαντάνα

Η λαντάνα είναι ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος με χαρακτηριστικά μικρά άνθη που εμφανίζονται από τις αρχές Μαΐου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Τα λουλούδια της λαντάνας συνήθως είναι κόκκινα και πορτοκαλί, αν και πλέον συναντάμε και σε άλλους χρωματισμούς, όπως λευκό, κίτρινο και ροζέ. Λόγω της ανθεκτικότητας και της μεγάλης περιόδου ανθοφορίας, η λαντάνα επιλέγεται για φύτευση σε παρτέρια, σε δρόμους, σε πλατείες και πάρκα για χαμηλούς φράχτες.

λαντανα κιτρινα λουλουδια φροντιδα
Λαντάνα, πολύχρωμος κι ανθεκτικός θάμνος

23. Καλλιστήμονας

Μία ακόμη εντυπωσιακή επιλογή για ανθοφορία με μεγάλη διάρκεια είναι και ο καλλιστήμονας, ο εξωτικός καλλωπιστικός θάμνος από τη μακρινή Αυστραλία που ανθίζει από το Μάιο ως τον Σεπτέμβριο. Ο καλλιστήμονας ξεχωρίζει για τα μοναδικά επιμήκη λουλούδια με τους κόκκινους στήμονες που μοιάζουν με βούρτσες. Ανθεκτικό φυτό που αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες και στην έντονη ηλιοφάνεια, ο καλλιστήμονας επιλέγεται για μεμονωμένες φυτεύσεις στον κήπο αλλά και σε μεγάλες γλάστρες.

Καλλιστήμονας, ένα φυτό με κόκκινες βούρτσες
Καλλιστήμονας, ένα φυτό με κόκκινες βούρτσες
Διαφήμιση

γ) Αναρριχώμενα φυτά με παρατεταμένη ανθοφορία από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο

Αν ψάχνουμε για φυτά με πλούσια ανθοφορία για να αναπτυχθούν σε φράχτη και σε πέργκολα στον κήπο, ή για να δώσουμε ζωντάνια σε κάποιον τοίχο ή κάγκελο στην αυλή και στο μπαλκόνι, προτείνουμε 3 εντυπωσιακά φυτά που μας δίνουν πολλά λουλούδια με μεγάλη διάρκεια άνοιξη, καλοκαίρι και φθινόπωρο.

24. Βουκαμβίλια

Η βουκαμβίλια είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αναρριχώμενα φυτά που ανθίζει από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου. Σήμα κατατεθέν των ελληνικών νησιών, η βουκαμβίλια εντυπωσιάζει με τα υπέροχα λουλούδια σε κόκκινες, μωβ, ροζ, λευκές και πορτοκαλί αποχρώσεις και αποτελεί ιδανική επιλογή για φύτευση σε φράχτη, πέργολα και μπαλκόνι.

9 μυστικά για τη φροντίδα της βουκαμβίλιας

25. Πλουμπάγκο

Άλλο ένα εντυπωσιακό αναρριχώμενο φυτό που μας δίνει πλούσια ανθοφορία από τον Μάιο μέχρι τον Νοέμβριο είναι το πλουμπάγκο, γνωστό και ως μπλε γιασεμί λόγω των υπέροχων λουλουδιών του σε απαλό μπλε χρώμα. Το πλουμπάγκο διαθέτει γρήγορη ανάπτυξη, με πυκνό γυαλιστερό φύλλωμα και φτάνει σε ύψος δύο μέτρων και αντίστοιχο πλάτος. Τα τελευταία χρόνια συναντάμε νέες ποικιλίες με λουλούδια στα χρώματα του ροζ, του κόκκινου, του έντονου μπλε και του λευκού.

Πλουμπάγκο, το μπλε γιασεμί
Πλουμπάγκο, το μπλε γιασεμί

26. Γιασεμί

Και φυσικά το αγαπημένο γιασεμί, το πιο δημοφιλές αναρριχώμενο φυτό στις ελληνικές αυλές και βεράντες που μας χαρίζει το γλυκό άρωμα των λευκών λουλουδιών του από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα πρώτα κρύα του χειμώνα. Ανθεκτικό στη ζέστη και στην ξηρασία, το γιασεμί φυτεύεται σε ηλιοφανή ή ημισκερή θέση, σχετικά προφυλαγμένη καθώς είναι ευαίσθητο στην παγωνιά και στους δυνατούς βοριάδες του χειμώνα.

Γιασεμί, 6 μυστικά για τη φροντίδα του
Γιασεμί, 6 μυστικά για τη φροντίδα του
Διαφήμιση

δ) Αρωματικά φυτά που ανθίζουν από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο

Κι αν έχουμε χώρο για να φτιάξουμε ένα βραχόκηπο με αρωματικά φυτά που να ανθίζουν σχεδόν όλο το χρόνο, υπάρχουν κι για εκεί 2 προτάσεις.

27. Λεβάντα

Η αγαπημένη λεβάντα με τα γκριζοπράσινα μακρόστενα φύλλα και τα αρωματικά μωβ άνθη που στολίζει κήπους, αυλές και μπαλκόνια. Χαρακτηρίζεται από υψηλή ανθεκτικότητα σε συνθήκες έντονης παγωνιάς και χαμηλών θερμοκρασιών ενώ μπορεί να φυτευτεί σε εδάφη φτωχά, βραχώδη και ξηρά ακόμα και στα ασβεστώδη.

7 μυστικά για τη φροντίδα της λεβάντας
7 μυστικά για τη φροντίδα της λεβάντας

28. Αρμπαρόριζα

Η αρμπαρόριζα, το ξαδερφάκι του γερανιού, παρουσιάζει παρατεταμένη ανθοφορία με μικρά ροζ-μωβ λουλούδια που διαρκούν από την άνοιξη ως το φθινόπωρο. Αν και τα λουλούδια της δε μυρίζουν, τα φύλλα της αρμπαρόριζας διαθέτουν χαρακτηριστικό άρωμα και χρησιμοποιούνται για να φτιάξουμε υπέροχο γλυκό του κουταλιού. Η αρμπαρόριζα διαθέτει πολύ γρήγορη ανάπτυξη και προτιμάει ηλιόλουστες ή και ημισκιαζόμενες θέσεις για να ευδοκιμήσει. Επειδή είναι σχετικά ευαίσθητη στο ψύχος, τη συναντάμε κυρίως σε νότιες περιοχές, όπου επικρατούν ήπιοι χειμώνες.

Αρμπαρόριζα, ένα αρωματικό φύτο με όμορφα λουλούδια
Αρμπαρόριζα, ένα αρωματικό φύτο με όμορφα λουλούδια

Κι ένα μυστικό για πλούσια ανθοφορία με μεγάλη διάρκεια

Για να εξασφαλίσουμε πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία, είναι σημαντικό να αφαιρούμε τα ξερά και υπερώριμα λουλούδια των φυτών αφού ολοκληρώσουν τον κύκλο τους πάνω στο φυτό. Επιπλέον, για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη περισσότερων λουλουδιών, προσθέτουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας, 1-2 φορές το μήνα, από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (4)

  1. Δακουτρου Αλεξάνδρα
    24/10/2020

    Καλημέρα όσο και αν Αγαπαω τα φυτά μου δεν προκόβουν ειδικά στεναχωρήθηκα πάρα πολύ για δύο ορτανσίες τι με συμβουλρύετε μου φένπντε ξεραμένες μενω Κόρινθο

  2. Φανή
    12/01/2020

    Προσθέτω στα παραπάνω φυτά που ανθίζουν παρατεταμένα και τη διπλοδένια!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ