Παχίρα, ένα ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου που φέρνει τύχη

Η παχίρα (ή παχύρα) είναι ένα εντυπωσιακό μικρό δέντρο που τα τελευταία χρόνια συναντάμε συχνά σε σαλόνια σπιτιών, σε γραφεία και επαγγελματικούς χώρους. Αν και στο φυσικό της περιβάλλον, η παχίρα ξεπερνά τα 10 μέτρα σε ύψος, σε εσωτερικούς χώρους το ύψος της κυμαίνεται μεταξύ 1-2 μέτρων. Με καταγωγή από την Κεντρική Αμερική, η παχίρα διαθέτει γυαλιστερά πεντάλοβα φύλλα και χαρακτηριστικούς πανέμορφους κορμούς (συνήθως 3) που είναι πλεγμένοι μεταξύ τους.

Και μπορεί τα λεφτά να μη φυτρώνουν σε δέντρα, η παχίρα ωστόσο είναι γνωστότερη ως “δέντρο που φέρνει χρήματα” (money tree) και “δέντρο που φέρνει τύχη” (good luck tree). Σύμφωνα με το φενγκ-σούι, ανήκει στα φυτά εσωτερικού χώρου που ενισχύουν την καλοτυχία και την ευημερία σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους, ιδανικο δώρο για καινούργιες επιχειρήσεις και νιόπαντρα ζευγάρια.

1. Τι φροντίδα χρειάζεται η παχίρα για να αναπτυχθεί;

Η παχίρα είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου και χρειάζεται ελάχιστη περιποίηση. Αναπτύσσεται καλύτερα σε φωτεινό μέρος μέσα στο σπίτι, σε σημείο που δεν χτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου για να μην δημιουργηθούν εγκαύματα και καφέ στίγματα στα φύλλα. Λόγω της μεγάλης προσαρμοστικότητάς της, η παχίρα μπορεί να αναπτυχθεί και σε θέση που έχουμε λιγότερο φωτισμό.

Η παχίρα είναι ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες που μπορούν να οδηγήσουν σε πτώση του φυλλώματος της. Κατά την περίοδο του χειμώνα, φροντίζουμε να την τοποθετούμε μακριά από το παγωμένα τζάμια, καθώς και από θερμαντικά σώματα.

Προμηθευόμαστε ελαφρύ φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση για να απομακρύνεται το νερό από το πότισμα και φροντίζουμε να αδειάζουμε το νερό που μένει στο πιατάκι μετά το πότισμα. Αν θέλουμε να περιορίσουμε την ανάπτυξη της παχίρας, την μεταφυτεύουμε σε σχετικά μικρή γλάστρα που θα την κρατήσει σε χαμήλο ύψος.

Σχετικά με τη λίπανση της παχίρας, για να διατηρήσουμε καταπράσινο το φύλλωμα της, προσθέτουμε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά, μία φορά το μήνα, από την άνοιξη ως το φθινόπωρο.

Διαφήμιση

2. Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα η παχίρα;

H παχίρα έχει μικρές απαιτήσεις σε πότισμα, καθώς χρειάζεται σχετικά λίγη εδαφική υγρασία στο χώμα της για να αναπτυχθεί ικανοποιητικά. Συγκεκριμένα, από το φθινόπωρο ως την άνοιξη, ποτίζουμε μία φορά τη βδομάδα ενώ τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες φροντίζουμε να κάνουμε τακτικότερα ποτίσματα, 2 φορές τη βδομάδα.

Σε συνθήκες καύσωνα, φροντίζουμε να βρέχουμε καθημερινά το φύλλωμα της παχίρας με ένα ψεκαστηράκι κατά το σούρουπο για να αποφύγουμε ξηράνσεις στο φύλλωμα της. Πάντως, το υπερβολικό πότισμα μπορεί να δημιουργήσει κιτρινίσματα και και καφέτιάσματα στα φύλλα.

3. Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται η παχίρα;

Αρχές της άνοιξης ή του φθινοπώρου, μπορούμε να κάνουμε ένα ελαφρύ κλάδεμα διαμόρφωσης στην παχίρα για να της δώσουμε συγκεκριμένο σχήμα και να περιορίσουμε την μεγάλη ανάπτυξη της. Κατά το κλάδεμα, κόβουμε καποια φύλλα από την ακραία βλάστηση της παχίρας και φύλλα που έχουν κιτρινίσει ή ξεραθεί. Η παχίρα έχει την ικανότητα να αναπτύσσει καινούργια φύλλα άμεσα, μετά από λίγες μέρες.

Για να δημιουργήσουμε καινούργια φυτά παχίρας, πραγματοποιούμε πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα, κόβοντας μικρά τμήματα βλαστού με μίσχο και με φύλλα, τα οποία στη συνέχεια φυτεύουμε σε γλάστρα φυτωρίου. Η χρήση ορμόνης ριζοβολίας είναι ιδιαίτερα βοηθητική. Μετά από λίγες βδομάδες, ένα καινούργιο φυτό παχίρας θα έχει ριζώσει στη γλάστρα μας και θα είναι έτοιμο για μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα.

4. Κι ένα μυστικό για την παχίρα

Η παχίρα αναφέρεται και ως “κάστανο της Γουιάνας” καθώς στο τροπικό περιβάλλον που αναπτύσσεται, δίνει χαρακτηριστικούς μεγάλους καρπούς που τρώγονται και θυμίζουν γεύση κάστανου.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (30)

 1. ΕΥΑ
  08/05/2024

  η παχίρα μου περίπου 1,80 ύψος με καλή ανάπτυξη έως πρόσφατα ήταν ακριβώς μπροστά σε τζαμαρία και την ποτίζω περίπου αν΄ά εβδομάδα. σταδιακά έβγαλε λεκέδες καφέ και κίτρινους και σε αρκετά σημεία σε βλαστούς και πίσω από τα φύλλα έχει μια διάφανη κολλώδη ουσία. τι μπορεί να φταίει; την μετέφερα τώρα από τη τζαμαρία , τι άλλο χρειάζεται ;

  • Διατήρησε την παχίρα μακριά από το απευθείας φως του ήλιου και ψέκασε τα φύλλα με σκεύασμα φυσικού πύρεθρου.

 2. Σγουρά Μαχη
  19/04/2024

  Έχω μια παχυρα κ κιτρινίζουν τα φύλλα. Βγάζει όμως συνεχώς καινούργια. Επίσης γυρνάνε τα φύλλα της

 3. Σοφία
  27/06/2023

  Γεια σας, έχω μια μικρή παχίρα με 5 κορμούς, οι 2 όμως είναι μαλακοί, φεύγει η φλούδα τους και απο μέσα είναι ινώσδεις και πράσινοι. Έχουν σαπίσει; Έχουν πέσει τα περισσότερα φύλλα της… Τι μπορώ να κάνω;

 4. Ανδρεας
  20/06/2023

  Εχω μια παχιρα περιπου 40 ποντους..ηθελα να ξερω τους κορμους της τους πλεκω εγω η μονη τους

 5. Αγγελικη
  05/06/2023

  Γεια σας, έχω μια παχίρα με 3 κορμούς, περίπου μισό μέτρο, σε γλάστρα σε εσωτερικό χώρο. Τη βλέπει φως από δυτικό παράθυρο και γενικά δεν τη χτυπάει απευθείας ο ήλιος. Είναι πιθανό να την πότισα περισσότερο από το συνιστώμενο και έχουν κιτρινίσει/μαλακώσει τα φύλλα της, όμως οι κορμοί φαίνονται σε καλή κατάσταση. Επίσης, όταν τη μετέφερα από τη γλάστρα φυτωρίου στην κανονική κάποιους μήνες πριν, διαπίστωσα ότι δεν έχει πολλές ρίζες. Έχω ήδη σταματήσει το τακτικό πότισμα (μέχρι τώρα κοιτούσα αν είναι νωπό το χώμα της και πότιζα αναλόγως. Μπορώ να τη σώσω;
  Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

  • Μπορείς να την κλαδέψεις για να βγάλει καινούρια βλάστηση και να προσθέσεις υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά.

 6. Μαρι
  06/12/2022

  Καλημέρα κ καλή εβδομάδα
  Παρακαλώ θα ήθελα συμβουλή για παχυρα που ξερενονται κ πεφτουν τα φυλλα της ενω τα φυντανια εχουν σταματησει να αναπτυσονται. Θέλω να τη σώσω.
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 7. Φίλιππος
  30/04/2022

  Αγόρασα μια παχιρα πρόσφατα και θέλω να γίνει μεγάλη και να την έχω σε εξωτερικό χορό. Έχετε κάποιες συμβουλές να μου δώσετε;; Επίσης είναι σε μικρή γλάστρα υπάρχει κάποιο φυτό χώμα να μου προτείνετε;; Σας ευχαριστώ πολύ.

  • Καλημέρα Φίλιππε. Η παχίρα θα δυσκολευτεί σε εξωτερικό χώρο. Σε κάθε περίπτωση, διάλεξε μέρος προστατευμένο από το βοριά και την παγωνιά και από τις άμεσες ακτίνες του ήλιου. Μπορείς να επιλέξεις φυτόχωμα γενικής χρήσης.

 8. chilli
  27/09/2021

  Καλημέρα!! Έχω ένα χρόνο μία παχίρα και τον τελευταίο μήνα πέφτουν τα φύλλα της. Έχω ρίξει υγρό λίπασμα δύο φορές και την ποτίζω οπότε το χρώμα δεν είναι υγρό αλλά δεν συνέρχεται. Τα μικρά φύλλα επίσης που έχουν βγει έχουν μείνει στάσιμα. Δεν μεγαλώνουν.. τι άλλο πρέπει να κάνω?

  • Καλησπέρα. Καλό θα ήταν να μεταφυτεύσεις την παχίρα σε μεγαλύτερη γλάστρα και να την βάλεις σε φωτεινό σημείο, που δεν την κτυπούν απευθείας οι ακτίνες του ήλιου και μακριά από ρεύματα, θερμαντικά σώματα ή κλιματισμό.

 9. Κιοσσε Σοφία
  01/08/2021

  Εχω μια παχύρα με 5κορμούς γύρω στο 1 80μ. Την εχω απο τον Φεβρουάριο…βγάζει καινούργια φύλλα ομως τα περισσότερα γυρίζουν στις άκρες και το μισό φύλλο γίνεται σαν διάφανο και πέφτουν..Τι μπορεί να την πειράζει;;

  • Καλησπέρα Σοφία. Πιθανότατα, η παχίρα σου έχει προσβληθεί από κάποιο έντομο. Θα ήταν καλό να ψεκάσεις με διάλυμα φυσικής πυρεθρίνης για να το αντιμετωπίσεις.

 10. Τζινα
  20/05/2021

  Καλησπερα. Εγω εχω ενα benjamin κ μια παχυρα κ δυο μικρες τριανταφυλλιες για μεταμφυτεψη, υπάρχει συγκεκριμενη εποχη που πρεπει να γινετε η ειναι οκ οποτε μας βολευει εμας?

 11. Κωνσταντίνα
  28/04/2021

  Καλησπερα! Θα ήθελα μια συμβουλή σας! Έχω μια παχυρα κ θέλω να την μεταφυτεύσω… να την βάλω σε ένα νούμερο μεγαλύτερο η δυο νούμερα; Τι ανάπτυξη έχει γρήγορη η αργή;

  • Καλημέρα Κωνσταντίνα. Η παχίρα έχει σχετικά γρήγορη ανάπτυξη οπότε καλύτερα αν την βάλεις σε γλάστρα 2 νούμερα μεγαλύτερη.

  • Φιλου
   12/02/2022

   Εχω μια παχυρα και μαλλον απ το πολυ ποτισμα την εχω χαλασει!!Εβγαλε καφε στιγματα στα φυλλα,τα οποια πανε προς τα κατω σα να κρεμονται και γενικα δε παει καθολου καλα!Μπορω να στειλω καπου φωτογραφιες να δειτε να μου πειτε εαν μπορω να τη σωσω??

   • Καλησπέρα. Τα καφέ στίγματα στα φύλλα της παχίρας πιθανότατα οφείλονται στην υπερβολική υγρασία. Φρόντισε να την έχεις σε φωτεινό σημείο, μακριά από καλοριφέρ και να ποτίζεις μία φορά την εβδομάδα, αυτή την εποχή.

 12. Μαρία
  20/04/2021

  Καλησπέρα σας. Έχω πάρει μια παχίρα και το γλαστράκι της είναι μικρό. Θέλω να τη μεταφυτεύσω σε μεγαλύτερη γλάστρα. Υπάρχει πρόβλημα αν είναι 2-3 νούμερα μεγαλύτερη? Ή θέλει να είναι στριμωγμένο όπως η ζάμια?

  • Καλησπέρα Μαρία. Όχι, δεν υπάρχει πρόβλημα να είναι και κάπως μεγαλύτερο το γλαστράκι για την παχίρα.

   • Διαμαντής
    14/10/2021

    Καλησπέρα σας,
    Έχω μια παχιρα η οποία είχε ποτιστει υπερβολικά με αποτέλεσμα ένας κορμός να μαλακώσει υπερβολικά και τα φύλλα έγιναν κίτρινα με μαύρα στίγματα στις άκρες.
    Προχώρησα σε μεταφύτευση και αφαίρεση του προσβεβλημένου κορμού και καθαρισμό των ριζών.
    Ένα μήνα μετα, αφού εκοψα και λίγο την συχνότητα ποτίσματος, συνεχίζει να εμφανίζει μαύρα στίγματα στις άκρες και τα νέα φύλλα είναι στάσιμα ή γέρνουν προς τα κάτω.
    Οφείλεται σε σοκ μεταφύτευσης, ή είναι φυσιολογικη διαδικασία ανάρρωσης? Υπάρχει κάτι παραπάνω που μπορώ να κανω για να βοηθήσω το φυτό? Σας ευχαριστώ πολύ!

    • Καλημέρα Διαμαντή. Μπορείς συμπληρωματικά να ψεκάσεις με χαλκούχο διάλυμα το φύλλωμα και τον κορμό για να αντιμετωπίσεις τα μαυρίσματα στο φύλλωμα που οφείλεται πιθανότατα σε μυκητολογική ασθένεια. Φρόντιζε να ποτίζεις κάθε 7-10 μέρες αυτή την περίοδο, μέσα στο φθινόπωρο.

    • Στέλλα
     19/09/2023

     Καλημέρα σας , έχω μια παχίρα 1,50 φαίνεται αρκετά υγιής , την είχα έξω σε αυτόματο πότισμα γιατί έλειπα . Τώρα που γύρισα την έχω πάλι μέσα πολύ κοντά σε παράθυρο και ποτίζω / ψεκάζω όταν χρειάζεται . Έχω παρατηρήσει πως τα πάνω πάνω φύλλα της κλείνουν προς τα κάτω σαν κλειστή ομπρέλα . Τι. μπορω να κάνω να μην είναι σαν μαραμένο μαρούλι ??
     Ευχαριστώ !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *