εικόνα

Γιούκα, συμβουλές φύτευσης και φροντίδας

Γιούκα, συμβουλές φροντίδας και φύτευσης

Γιούκα, συμβουλές φύτευσης και φροντίδας

Το γιούκα είναι ένα αειθαλές τροπικό φυτό, με χαρακτηριστικά δερματώδη μυτερά φύλλα που καταλήγουν σε αγκάθι. Με καταγωγή από το Mεξικό, έχει γίνει δημοφιλές φυτό σε αυλές, σε μπαλκόνια και σε βραχόκηπους, καθώς έχει πολύ μικρές απαιτήσεις σε φροντίδα και δίνει μια εξωτική νότα. Φυτεύεται σε γλάστρα, αλλά και στον κήπο και έχει σχετικά αργή ανάπτυξη. Μπορούμε ακόμα να το δούμε ως φυτό εσωτερικού χώρου και είναι ένα από τα πέντε φυτά για επαγγελματικό χώρο που προτείνουμε.

 

Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες χρειάζεται το γιούκα για να φυτευτεί;
 
Το γιούκα ευδοκιμεί σε ηλιόλουστα μέρη, καθώς είναι ανθεκτικό στις δυνατές καλοκαιρινές ακτίνες του ήλιου, αλλά μπορεί να φυτευτεί και σε ημισκιερές θέσεις. Είναι ευαίσθητα στην πολύ παγωνιά του χειμώνα και ίσως εμφανιστούν καφετί κηλίδες πάνω στα φύλλα. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε χώμα αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση. Αν φυτέψετε σε γλάστρα το γιούκα, θα ήταν χρήσιμο να προσθέσετε χαλίκι στη βάση της γλάστρας και λίγη άμμο στο φυτόχωμα για να έχει καλή στράγγιση. Το γιούκα πολλαπλασιάζεται με σπόρο και με μοσχεύματα.

 

Τι απαιτήσεις σε πότισμα, λίπανση και άλλη φροντίδα χρειάζεται το γιούκα;
 
Ποτίζετε το γιούκα μια φορά τη βδομάδα, με σχετικά μικρές ποσότητες νερού, και λιγότερο συχνά την περίοδο του χειμώνα. Σχετικά με τη λίπανση, προσθέτετε λίπασμα γενικής χρήσης μια φορά την άνοιξη και μια το φθινόπωρο. Επίσης, επειδή τα φύλλα του γιούκα συγκρατούν εύκολα τη σκόνη, ξεπλένουμε συχνά τα φύλλα του με νερό ή τα καθαρίζουμε με ένα βρεγμένο σφουγγάρι. Καλό είναι να αφαιρούμε τα χαμηλά κιτρινισμένα φύλλα για να δίνουμε ανάπτυξη στον κεντρικό κορμό του γιούκα.

 

Κι ένα μυστικό για το γιούκα
 
Όταν το γιούκα μεγαλώσει αρκετά, ίσως το δούμε να ανθοφορήσει μέσα στο φθινόπωρο με εντυπωσιακά μεγάλα άσπρα-κρεμ λουλούδια.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (4)

σχολιαστής
Βασιλική 28 Ιουνίου 2019

Καλησπέρα, έχω 2 πολύ μεγάλα γιούκα τα οποία τα άλλαξα γλάστρες γιατί δεν χωρούσαν πλέον. Βγάζοντας τα από την γλάστρα ήταν ΟΛΟ ρίζα, σχεδόν δεν υπήρχε χώμα. Καθαρίσαμε κάτι ριζίδια που είχε και το φυτέψαμε ξανά. Δεν ξέρω αν φταίει που πειράξαμε τα ριζίδια αλλά το φυτό νομίζω έχει καταστραφεί. Σχεδόν όλα τα φύλλα,κυρίως τα επάνω, είναι κατεστραμμένα και ξερά. Θα μπορούσα να κάνω κάτι?Να φωνάξω κάποιον ειδικό?
Ευχαριστώ

Απάντηση
σχολιαστής
ΓΙΩΡΓΟΣ 24 Οκτωβρίου 2018

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΛΑΔΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΓΙΟΥΚΑ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.