12 λουλούδια που μοιάζουν με μαργαρίτες

10 λουλούδια που μοιάζουν με μαργαρίτες

Από μικρά παιδιά γνωρίζουμε τις μαργαρίτες, τα υπέροχα αγριολούλουδα με την πλούσια ανθοφορία που θαυμάζουμε στην εξοχή την περίοδο της άνοιξης. Όλοι εμείς που λατρεύουμε τις μαργαρίτες, είμαστε τυχεροί καθώς υπάρχει μεγάλη ποικιλία φυτών με εντυπωσιακά λουλούδια σε διάφορα σχήματα και χρώματα που θυμίζουν αρκετά τις μαργαρίτες. Μπορούμε λοιπόν να επιλέξουμε αυτά που μας αρέσουν περισσότερο και να τα φυτέψουμε στον κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας για να προσθέσουμε μια όμορφη ανθισμένη πινελιά από λουλούδια που φέρνουν στη θύμηση μας υπέροχες μαργαρίτες.

Μπορούμε να διαλέξουμε λουλούδια για όλες τις εποχές του χρόνου, επιλέγοντας από μία μεγάλη γκάμα χρωμάτων που μας αρέσουν, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της περιοχής στην οποία φυτεύουμε, καθώς και την ανάπτυξη που θέλουμε να έχουν τα φυτά μας. Κι αν τα περισσότερα λουλούδια που μοιάζουν με μαργαρίτες δεν διαθέτουν άρωμα, σίγουρα μας αποζημιώνει η πλούσια, εντυπωσιακή και παρατεταμένη ανθοφορία τους.

Τα περισσότερα από αυτά τα λουλούδια είναι πολυετή και αρκετά ανθεκτικά. Τα προτείνουμε, λοιπόν, για πρωτάρηδες κηπουρούς και για όσους ψάχνουν φυτά που δε χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα, αρκεί να αφιερώσουν λίγο χρόνο για τη βασική περιποίηση τους.

Διαφήμιση

Φυτά με λουλούδια που θυμίζουν μαργαρίτες

Ας δούμε αναλυτικά τα πιο όμορφα λουλούδια που μοιάζουν με μαργαρίτες για να φυτέψουμε στο σπίτι μας και να τα απολαμβάνουμε όλο τον χρόνο.

1. Αργυράνθεμο

Ξεκινάμε με το αργυράνθεμο, ένα αειθαλές φυτό με σφαιρική πυκνή βλάστηση που ξεχωρίζει για τα χαρακτηριστικά λουλούδια του, σε σχήμα μαργαρίτας και χρώματα λευκού, κίτρινου ή ροζ με κίτρινη κεφαλή. Το αργυράνθεμο διαθέτει λεπτά οδοντωτά φύλλα, χαρακτηρίζεται από γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης και εμφανίζει πλούσια παρατεταμένη ανθοφορία από την άνοιξη μέχρι το καλοκαίρι. Επιλέγεται για φύτευση σε κήπους κατά συστάδες ή σε βραχόκηπους και είναι ιδανικη επιλογή ηλιοφανείς ή ημισκιερές θέσεις. Αν και όταν ποτίζεται εμφανίζει αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, το αργυράνθεμο είναι ευαίσθητο στο ψύχος και στους βοριάδες και παγώνει σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός.

Αργυράνθεμο, μια υπέροχη μαργαρίτα
Αργυράνθεμο, μια υπέροχη μαργαρίτα

2. Χρυσάνθεμο

Συνεχίζουμε τη λίστα μας με το πολυαγαπημένο χρυσάνθεμο, ένα από τα δημοφιλέστερα λουλούδια που ανθίζουν το φθινόπωρο και ομορφαίνει τις αυλές και τα μπαλκόνια μας με τα εντυπωσιακά άνθη που μοιάζουν με μαργαρίτες. Λόγω της μεγάλης καλλωπιστικής του αξίας, το χρυσάνθεμο φυτεύεται παντού, τόσο σε παρτέρια και κήπους, καθώς και σε γλάστρες για να διακοσμήσει αυλές και μπαλκόνια. Υπάρχουν αναρίθμητες ποικιλίες χρυσάνθεμων με διάφορα χρώματα και σχήματα λουλουδιών για να επιλέξουμε! Πρώιμες ποικιλίες που ανθίζουν από τα τέλη του καλοκαιριού και όψιμες ποικιλίες που ανθίζουν μέχρι και τα τέλη της άνοιξης. Οι χαμηλές ποικιλίες χρυσάνθεμων που φέρουν μεγαλύτερα άνθη φυτεύονται σε μικρές γλάστρες και ζαρντινιέρες, ενώ τα ψηλά ανθεκτικά χρυσάνθεμα με τα πολλά μικρά άνθη, προτιμούμε τα φυτεύουμε στον κήπο.

Συμβουλές φροντίδας για το χρυσάνθεμο
Συμβουλές φροντίδας για το χρυσάνθεμο

3. Άστερ

Εκτός από το χρυσάνθεμο, άλλο ένα φθινοπωρινό φυτό με πανέμορφα λουλούδια που μοιάζουν με μαργαρίτα είναι το άστερ. Το άστερ ανθίζει στα τέλη του καλοκαιριού μέχρι τα μέσα φθινοπώρου σε εντυπωσιακές αποχρώσεις του κόκκινου, ροζ, μωβ, μπλε και λευκού. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες άστερ με διαφορετικό ύψος, από χαμηλές που με ύψος περίπου 30 εκατοστά ως τις ψηλότερες που φθάνουν στα 90 εκατοστά. Το αστράκι αγαπά τις ηλιοφανείς θέσεις και τις σχετικά υψηλές θερμοκρασίες για να μας χαρίσει την πλούσια ανθοφορία του αν και είναι σχετικά ανθεκτικό και στις χαμηλότερες θερμοκρασίες της άνοιξης. Το αστράκι μπορεί να φυτευτεί μεμονωμένο σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες ενώ φυτεύεται και σε συστάδες ή για χαμηλές μπορντούρες σε κήπους.

Άστερ ή αστράκι, ένα υπέροχο φθινοπωρινό φυτό
Άστερ ή αστράκι, ένα υπέροχο φθινοπωρινό φυτό

4. Γκαζάνια

Δεν θα μπορούσαμε στη λίστα μας, να μην συμπεριλάβουμε τη γκαζάνια, το ποώδες καλοκαιρινό λουλούδι που χαρακτηρίζεται από μεγάλα άνθη που μοιάζουν με μαργαρίτες. Τα χρώματα των λουλουδιών της γκαζάνιας είναι πολλά και εντυπωσιακά: πορτοκαλί, κίτρινα, μπορντώ, λευκό, καθώς και δίχρωμα σε πολλούς συνδυασμούς. Η γκαζάνια καλλιεργείται ευρέως ως καλλωπιστικό φυτό, καθώς αποτελεί ένα από τα καλύτερα φυτά για εδαφοκάλυψη στον κήπο, αλλά και στο μπαλκόνι σε χαμηλές γλάστρες. Έχει μεγάλη περίοδο ανθοφορίας, καθώς ανθίζει από τις αρχές της άνοιξης μέχρι και πολύ αργά το φθινόπωρο. Η γκαζάνια αγαπά θέσεις φύτευσης με έντονη ηλιοφάνεια, ενώ είναι εξαιρετική επιλογή για παραθαλάσσιες φυτεύσεις, καθώς είναι πολύ ανθεκτική στα άλατα. Αντίθετα, η γκαζάνια είναι αρκετά ευαίσθητη στο ψύχος του χειμώνα, ειδικά όταν είναι φυτεμένη σε γλάστρα.

Συμβουλές για τη φροντίδα της γκαζάνιας
Συμβουλές για τη φροντίδα της γκαζάνιας

5. Ζέρμπερα

Και φυσικά δεν θα ξεχάσουμε στη λίστα μας την ζέρμπερα, ίσως τo πιο εντυπωσιακό λουλούδι της οικογένειας των μαργαριτών! Με καταγωγή από τη Νότια Αφρική και τη Μαδαγασκάρη, η ζέρμπερα φθάνει σε ύψος 30-60 εκατοστών, διαθέτει χαρακτηριστικά σκουροπράσινα φύλλα και μας δίνει μεγάλα λουλούδια σε ροζ, κόκκινες, κίτρινες, πορτοκαλί και λευκές αποχρώσεις. Υπάρχουν πολλά είδη ζέρμπερας με μονά ή διπλά άνθη, με κοντύτερο ή ψηλότερο ανθικό στέλεχος, που ανθίζουν από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου. Εξαιρετικά δημοφιλής για φύτευση σε παρτέρι καθώς και σε γλάστρα στο μπαλκόνι ενώ μπορεί να διατηρηθεί και ως φυτό εσωτερικού χώρου. Η ζέρμπερα αναπτύσσεται καλύτερα σε ηλιόλουστες θέσεις όπου μας δίνει πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία, μπορεί ωστόσο να φυτευτεί και σε ημισκιά. Είναι σχετικά ευαίσθητη στον έντονο μεσημεριανό ήλιο και στις υψηλές θερμοκρασίες άνω των 30°C ενώ δεν επιβιώνει στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Ζέρμπερα, ένα εντυπωσιακό φυτό με υπέροχα λουλούδια
Ζέρμπερα, ένα εντυπωσιακό φυτό με υπέροχα λουλούδια
Διαφήμιση

6. Κορέοψις

Άλλη μία επιλογή στον κατάλογο μας είναι η κορέοψη, ένα πανέμορφο λουλούδι του αγρού με πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία που διαρκεί από την άνοιξη μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου. Υπάρχουν πολλά είδη και ποικιλίες κορεόψης που φτάνουν σε ύψος μέχρι το ένα μέτρο, και χαρακτηρίζονται από πολυάριθμα λουλούδια που μοιάζουν με μαργαρίτες και έχουν κυρίως κίτρινο χρώμα, υπάρχουν όμως και σε ροζ, άσπρο και κόκκινο. Στο κέντρο του λουλουδιού συναντάμε σκούρο καφέ χρώμα που κάνει όμορφη αντίθεση με τα πέταλα. Η κορεόψις είναι ετήσιο ή πολυετές φυτό ανάλογα αν φυτεύεται σε περιοχή με ήπιο χειμώνα και μπορεί να φυτευτεί τόσο σε κήπους, σε βραχόκηπους αλλά και σε γλάστρα στην αυλή και το μπαλκόνι μας. Αγαπάει τον ήλιο και μας δίνει εντυπωσιακή ανθοφορία με μεγάλη διάρκεια όταν φυτεύεται σε ηλιόλουστες θέσεις στον κήπο ή στο μπαλκόνι.

Κορέοψις, ένα άγριο λουλούδι με πλούσια ανθοφορία
Κορέοψις, ένα άγριο λουλούδι με πλούσια ανθοφορία

7. Κόσμος

Τι να πούμε και για τον κόσμο, ένα πανέμορφο ετήσιο λουλούδι με υπέροχα άνθη που θυμίζουν μαργαρίτα σε αποχρώσεις που ξεκινούν από το λευκό και φτάνουν ως το σκούρο κόκκινο. Ο κόσμος είναι ιδανική επιλογή για να τον φυτέψουμε σε παρτέρια στον κήπο μας, για να δημιουργήσουμε βραχόκηπους καθώς και σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε έδαφος και ευδοκιμεί ακόμη και στα πιο ξηρά και άγονα εδάφη αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Ο κόσμος αγαπά τα ξηροθερμικά κλίματα και επιβιώνει σε υψηλές θερμοκρασίες. Χρειάζεται άφθονο ήλιο κατά την διάρκεια της ημέρας για να μας δώσει πολλά λουλούδια, γι’ αυτό προτιμάμε να τον φυτεύουμε σε ηλιόλουστα σημεία. Είναι ευαίσθητος στην παγωνιά, στις χαμηλές θερμοκρασίες καθώς και στους δυνατούς βοριάδες.

Κόσμος, όμορφος και αρμονικός
Κόσμος, όμορφος και αρμονικός

8. Διμορφοθήκη

¨Ολοι που αγαπάμε τα λουλούδια γνωρίζουμε τη διμορφοθήκη, το πολυετές φυτό που ανθίζει από την άνοιξη ως το φθινόπωρο και δίνει πολλά λουλούδια σε σχήμα μαργαρίτας. Η διμορφοθήκη αποτελεί αγαπημένο φυτό των κηποτεχνών σε κήπους και σε βραχόκηπους, ενώ επιλέγεται και από ερασιτέχνες κηπουρούς για φύτευση σε γλάστρες, ζαρντινιέρες αλλά και κρεμαστά καλάθια. Υπάρχουν δυο είδη διμορφοθήκης, οι ορθόκλαδες ποικιλίες και οι έρπουσες. Επιλέγουμε τις ορθωτές διμορφοθήκες για δώσουμε μια πιο συμπαγή μορφή των λουλουδιών σε γλάστρες και ζαρντινιέρες. Αντίθετα, φυτεύουμε τις έρπουσες διμορφοθήκες για εδαφοκάλυψη στον κήπο καθώς και για κρεμαστά καλάθια. Υπάρχουν ποικιλίες διμορφοθήκης με διάφορα χρώματα λουλουδιών όπως λευκό, κίτρινο, μωβ, ροζέ και πορτοκαλί ενώ υπάρχουν και πολλές ποικιλίες διμορφοθήκης με δίχρωμα λουλούδια.

Συμβουλές για τη φροντίδα της διμορφοθήκης
Συμβουλές για τη φροντίδα της διμορφοθήκης
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Τα Μυστικά του Κήπου (@mistikakipou) on

9. Ηλίανθος

Κι αν ψάχνουμε το φυτό με το μεγαλύτερο λουλούδι που θυμίζει μαργαρίτα, δεν θα ανάφέραμε τίποτα άλλο περαν του ηλίανθου που ξεχωριζει με την εντυπωσιακή ανθοφορία του που στρέφεται διαρκώς προς τις ακτίνες του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας και στρέφεται πάλι, τις πρωινές ώρες, προς την ανατολή. Οι ηλίανθοι είναι ετήσια φυτά που ανθίζουν όλο το καλοκαίρι, αλλά θα καταστραφούν με τις πρώτες παγωνιές του χειμώνα. Οι νάνες ποικιλίες ηλίανθου, που φτάνουν μέχρι τα 40-50 εκατοστά σε ύψος, είναι κατάλληλες για γλάστρες, ενώ για τον κήπο προτιμάμε τις ψηλότερες ποικιλίες που ξεπερνούν το ένα μέτρο και είναι και οι εδώδιμες. Το χαρακτηριστικό χρώμα των λουλουδιών του ηλίανθου είναι το κίτρινο αλλά πλέον έχουν δημιουργηθεί νέες ποικιλίες ηλίανθου σε αποχρώσεις από το απαλό κίτρινο μέχρι το κόκκινο και το καφέ. Ο ηλίανθος είναι κατάλληλος στις ξηροθερμικές συνθήκες και θέλει άφθονο απευθείας ηλιακό φως για να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει.

Ηλίανθος, το λουλούδι του ήλιου
Ηλίανθος, το λουλούδι του ήλιου

10. Τζενεράλι

Ας πάμε σε κάτι πιο διαφορετιικό, το τζενεράλι ένα είδος μαργαρίτας που μας χαρίζει πολλά μικρά λουλούδια μέσα στην άνοιξη και το καλοκαίρι. Με γρήγορη ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος 30-50 εκατοστών, το τζενεράλι διαθέτει συμπαγές φύλλωμα και σχηματίζει εντυπωσιακή πυκνή ανθοφορία σε σφαιρικό σχήμα με διάφορα χρώματα, από λευκό, κρεμ, κίτρινο, ροζ και μοβ μέχρι κόκκινο, φούξια, γαλάζιο και μπλε. Έίναι σχετικά ευαίσθητο φυτό που προτιμά ημισκιερές θέσεις για να αναπτυχθεί και να μας χαρίσει πλούσια ανθοφορία. Το τζενεράλι είναι αρκετά ευαίσθητο τόσο στην έντονη ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, καθώς και στα πρώτα κρύα του χειμώνα. Επιλέγουμε σημεία με δυτική ή ανατολική έκθεση για να προφυλάξουμε το φυτό από την έντονη ηλιοφάνεια και τους δυνατούς ανέμους.

Τζενεράλι, ένα εντυπωσιακό φυτό με πολύχρωμα λουλούδια
Τζενεράλι, ένα εντυπωσιακό φυτό με πολύχρωμα λουλούδια
Διαφήμιση

11. Καλεντούλα

Άλλο ένα λουλούδι, ξαδερφάκι της μαργαρίτας, η καλέντουλα που αν και τη συναντάμε άγρια στη φύση, μπορούμε να τη φυτεύσουμε ως καλλωπιστικό φυτό στον κήπο αλλά και σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας. Η καλέντουλα ξεχωρίζει για τα υπέροχα μεγάλα λουλούδια της σε έντονο κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα και για την μεγάλη περίοδο ανθοφορίας της, από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη φθινοπώρου. Ευδοκιμεί σε ηλιοφανείς θέσεις σε αγρούς και σε χωράφια που έχουν χαμηλό υψόμετρο. Αν τη φυτέψουμε σε γλάστρα σε σκιά ή ημισκιά, θα επιβιώσει παρουσιάζοντας μειωμένη ανθοφορία. Η καλέντουλα αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά είναι ευαίσθητη σε θερμοκρασίες κοντά στους 0°C γιαυτό άλλωστε, αν και θεωρείται πολυετές φυτό, η καλέντουλα συνήθως ζει για ένα χρόνο καθώς δεν αντέχει την παγωνιά του χειμώνα.

Καλέντουλα, όμορφη και θεραπευτική
Καλέντουλα, όμορφη και θεραπευτική

12. Γκαϊλάρδια

Και για το τέλος της λίστας μας, άλλα όχι λιγότερο σημαντική, η γκαϊλάρδια, ένα εντυπωσιακό λουλούδι με χαρακτηριστικό πρασινο-γκρι φύλλωμα και πανέμορφα άνθη που θυμίζουν μαργαρίτες σε αποχρώσεις του κόκκινου, του κίτρινου και του πορτοκαλί χρώματος. Με πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία που διαρκεί από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου, η γκαιλλάρδια ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον ηλίανθο. Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες, άλλες ετήσιες και άλλες πολυετείς και ύψος που κυμαίνεται μεταξύ 30-90 εκατοστών. Αποτελεί ιδανική επιλογή για φύτευση σε παρτέρι, σε βραχόκηπο, καθώς και σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Το φυτό της γκαϊλάρδιας δίνει μία αίσθηση αγριολούλουδου στον κήπο μας και παράλληλα συγκαταλέγεται στα φυτά που προσελκύουν πεταλούδες και πουλιά. Η γκαϊλάρδια χρειάζεται ηλιόλουστες θέσεις για να μας χαρίσει την εντυπωσιακή ανθοφορία της και σημεία με νότια έκθεση και σχετικά προφυλαγμένα, καθώς είναι ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες και τους δυνατούς βοριάδες.

Γκαϊλάρδια, ένα φυτό με λουλούδια που μοιάζουν με ινδιάνικο χαλί
Γκαϊλάρδια, ένα φυτό με λουλούδια που μοιάζουν με ινδιάνικο χαλί
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *