7 μυστικά για την καλλιέργεια της δάφνης

7 μυστικά για την καλλιέργεια της δάφνης

Η δάφνη είναι αειθαλής θάμνος με βαθυπράσινα, δερματώδη αρωματικά φύλλα που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική για να νοστιμίζουν τα φαγητά. Η δάφνη φυτρώνει μόνη της στην ελληνικη ύπαιθρο αλλά μπορούμε να την φυτέψουμε στον κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Διαθέτει άσπρα ή κιτρινοπράσινα άνθη που εμφανίζονται από τον Απρίλιο έως τον Μάιο και δίνει χαρακτηριστικούς καρπούς μαύρου χρώματος, με ωοειδές σχήμα και μέγεθος μικρής ελιάς.

Κατά την αρχαιότητα, η δάφνη ήταν ιερό δέντρο, αφιερωμένο στο θεό Απόλλωνα και συμβόλιζε την υπεροχή γι’ αυτό άλλωστε στεφάνωναν με κλαδιά δάφνης τους νικητές των αθλητικών αγώνων. Άλλωστε, και η Πυθία, η ιέρεια του μαντείου των Δελφών μασούσε φύλλα δάφνης και έδινε τους περίφημους χρησμούς της.

Ας δούμε τις σημαντικότερες συμβουλές για τη φροντίδα της δάφνης για να την καλλιεργήσουμε στον κήπο μας και να απολαμβάνουμε τα υπέροχα φύλλα της στην κουζίνα μας.

Διαφήμιση

1. Ποιες είναι κατάλληλες συνθήκες για την καλλιέργεια της δάφνης;

Η δάφνη είναι ανθεκτικό φυτό και ευδοκιμεί σε όλους τους τύπους εδαφών. Ακόμη και σε ξερά ασβεστούχα εδάφη, η δάφνη παρουσιάζει σχετικά γρήγορη ανάπτυξη. Προτιμάμε όμως να τη φυτεύουμε σε δροσερά και γόνιμα εδάφη που παρουσιάζουν καλή αποστράγγιση. Η δάφνη είναι ανθεκτική στην ξηρασία, στην ρύπανση και στην αλάτότητα, γι’ αυτό και είναι κατάλληλη τόσο για φύτευση σε δρόμους των πόλεων αλλά και για παραθαλάσσιες φυτεύσεις. Προσαρμόζεται τόσο σε ηλιοφανείς όσο και σε σκιερές θέσεις ενώ αντέχει και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Αν την φυτέψουμε σε γλάστρα στο μπαλκόνι, επιλέγουμε θέσεις με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό και προημηθευόμαστε φυτόχωμα εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά για να την φυτέψουμε.

Δάφνη, το φυτό του Απόλλωνα
Δάφνη, το φυτό του Απόλλωνα

2. Κάθε πότε ποτίζουμε τη δάφνη;

Η δάφνη έχει σημαντικές απαιτήσεις ως προς το πότισμα για να έχει καλή ανάπτυξη και ανθοφορία. Μετά τη μεταφύτευση της δάφνης, θα απαιτηθούν μικρά και συχνά ποτίσματα για να ριζώσει καλύτερα.

Ποτίζουμε 2-3 φορές τη βδομάδα τον πρώτο χρόνο καλλιέργειας της δάφνης ενώ στη συνέχεια λόγω του δυνατού ριζικού συστήματος που αναπτύσσει, αραιώνουμε τα ποτίσματα. Συγκεκριμένα, την περίοδο της άνοιξης αρκεί να ποτίζουμε τη δάφνη μια φορά τη βδομάδα και δυο φορές τη βδομάδα τους καλοκαιρινούς μήνες.

3. Τι λίπασμα χρειάζεται η δάφνη;

H δάφνη δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική σε θρεπτικά στοιχεία. Προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα, με αυξημένη περιεκτικότητα σε άζωτο, στις αρχές της άνοιξης, στις αρχές του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη της. Η συμπληρωματική προσθήκη σιδήρου θα βοηθήσει να γίνει καταπράσινο το φύλλωμα της δάφνης.

Για τα φυτά της δάφνης που είναι φυτεμένα σε γλάστρα, προσθέτουμε υγρό βιολογικό λίπασμα μία φορά το μήνα από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου. Πάντως, θα πρέπει να προσέξουμε γιατί η υπερβολική λίπανση μπορεί να προκαλέσει απότομη φυλλόπτωση ή μαύρισμα στις άκρες των φύλλων της δάφνης.

4. Τι ασθένειες και έντομα προσβάλλουν τη δάφνη;

Η δάφνη προσβάλλεται από μυκητολογικές ασθένειες όπως η ανθράκωση που προκαλεί μαύρες κηλίδες και σταδιακό στρίψιμο και ξήρανση των φύλλων. Eπίσης, προσβάλλεται από τη μυκητολογική ασθένεια του ωιδίου που προκαλεί κίτρινες ακανόντιστες κηλίδες στο φύλλωμα της. Για την οικολογική αντιμετώπιση τους, ψεκάζουμε με διάλυμα μαγειρικής σόδας ή με διάλυμα βρέξιμου θειαφιού.

Για το έντομο της μελίγκρας και τα κοκκοειδή (ψώρα) που προαβάλλουν τα φύλλα της δάφνης ψεκάζουμε προληπτικά με διάλυμα πράσινου σαπουνιού ή με διάλυμα θερινού πολτού που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

5. Ποια εποχή και με ποιο τρόπο κλαδεύεται η δάφνη;

Η δάφνη κλαδεύεται στις αρχές της άνοιξης αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Αφαιρούμε τους παλιούς και αδύναμους βλαστούς της δάφνης και ψαλιδίζουμε εκείνους που ξεφεύγουν από το γενικό σχήμα του φυτού. Για αδύναμα ή γηρασμένα φυτά δάφνης, μπορούμε να κάνουμε και βαθύτερο κλάδεμα ανανέωσης αφαιρώντας το 1/3 του ύψους των βλαστών για να βελτιώσουμε την ανάπτυξη τους.

Επίσης, στα τέλη του καλοκαιριού, αφαιρούμε τα ξεραμένα άνθη, και κάνουμε ένα συμπηρωματικό ελαφρύ κλάδεμα στους βλαστούς της δάφνης.

6. Πώς δημιουργούμε καινούρια φυτά δάφνης;

Ο πολλαπλασιασμός της δάφνης γίνεται με σπόρους και μοσχεύματα. Ο σπόρος της δάφνης που συλλέγεται το φθινόπωρο, φυτεύεται σε μίγμα τύρφης και περλίτη και βλαστάνει σε δυο μήνες περίπου.

Όσον αφορά τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα, επιλέγουμε τμήματα βλαστών μήκους περίπου 15 εκατοστών, κατά την περίοδο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου, και τα βάζουμε σε γλάστρες φυτωρίου με μίγμα τύρφης, άμμου και περλίτη, σε ζεστό και υγρό περιβάλλον. Η προσθήκη ορμόνης ριζοβολίας είναι απαραίτητη για να σχηματιστεί ικανοποιητικό ριζικό σύστημα μετα από 2-3 μήνες να μπορούμε να μεταφυτεύσουμε το νεό φυτό δάφνης σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στην οριστική του θέση στον κήπο την επόμενη άνοιξη

7. Κι ένα τελευταίο μυστικό για τη δάφνη

Λόγω των εντομοδιωκτικών ιδιοτήτων που διαθέτει η δάφνη, το αιθέριο έλαιο που βγάζουν τα φύλλα και οι καρποί της χρησιμοποιείται για την παρασκευή φυσικών παρασιτοκτόνων.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (29)

 1. Αντώνης
  18/04/2024

  Καλησπέρα. Η Δάφνη μου (σε γλάστρα) έχει αποδεκατιστεί. Μαυρίζουν τα φύλλα της από την άκρη προς τα μέσα και μετά στρίβουν και ξεραίνονται. Επίσης ο κορμός της από πράσινος μαυρίζει από πάνω προς τα κάτω. Κλάδεψα το μαύρο κομμάτι αλλά και τα νέα φύλλα που προσπαθεί να βγάλει πάλι μαυρίζουν και ξεραίνονται. Νόμιζα ότι μπορεί να ήταν από το υπερβολικό πότισμα και την υγρασία του χώματος και μείωσα πολύ το πότισμα. Όμως και η καινούργια δάφνη που πήρα (την έχω σε απόσταση από την άλλη) που την ποτίζω πολύ λίγο άρχισε να εμφανίζει τα ίδια συμπτώματα (μαύρισμα στην άκρη των φύλλων). Γενικά στο μπαλκόνι μου όλα τα φυτά γίνονται ασθενικά ακόμη και τα πιο θεωρητικά ανθεκτικά. Στα δύο Βιβούρνα μέρη που έπρεπε να ανθίσουν μαράθηκαν και μαύρισαν, ενώ τα φύλλα γίνονται καφετιά στις άκρες και ξεραίνονται. Η Πικροδάφνη κιτρίνιζε στις άκρες και απέκτησε πολλά κιτρινωπά και λευκά στίγματα μέχρι που ξεράθηκε. Τα ψεκάζω με υγρό χαλκό, θειάφι και θερινό πολτό γιατί δεν ξέρω τι ακριβώς συμβαίνει αλλά στην καλύτερη επιβιώνουν δύσκολα και ασθενικά. Τί μπορεί να συμβαίνει στο μπαλκόνι μου;

 2. Τάσος Κοντός
  27/03/2024

  Υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί η ανθοφορία της δάφνης?

 3. Μαντίνα Σκούρου
  13/02/2024

  Η δάφνη μου έχει γίνει πολύ μεγάλο δέντρο και είναι πολύ κοντά στο σπίτι Επήρεάζει τα θεμέλια του σπιτιού με το ριζικό της σύστημα?Σας παρακαλώ απαντήστε μου γιατί ανησυχώ Σας ευχαριστώ

 4. Τάσος ο ψηλός. 🌱😁😤
  22/08/2022

  Γεια σας.
  Η δάφνη μου, από σπόρο που μάζεψα εγώ, είναι τώρα 2 χρονών με ύψος 18εκ. Από τον Ιούλιο όμως έχει αρχίσει να ξερένεται από επάνω προς τα κάτω. Πρώτα εμφανίστηκε ξήρανση στην επιφάνεια των επάνω φύλων και στην περιφέρειά τους με τη μορφή πολύ σκούρων κηλίδων. Στην πορεία ξεράθηκε και η κορυφή με τα φρέσκα φυλλαράκια. Τώρα το φυτό είναι το μισό χωρίς φύλλα και συνεχίζουν να ξερένοντε σιγά σιγά και τα υπόλοιπα τα οποία αφαιρώ εγώ μόλις το παρατηρήσω. Η κορυφή είναι μαύρη ξερή μόνο στη μύτη επάνω. Όμως τα μάτια που έχει στον κορμό δείχνουν υγιή και πράσινα με κάποια από αυτά έτοιμα να ανοίξουν. Επίσης έχει βγάλει μια παραφυάδα 1,5εκ. Δεν πότιζα πολύ συχνά, αλλά τώρα της κάνω πιο συχνό πότισμα, 2 την εβδομάδα. Το χώμα στραγγίζει καλά. Την έχω φυτεμένη σε γλάστρα 60 λίτρων. Βοήθεια…!!!

  • Καλησπέρα Τάσο. Κλάδεψε τα φύλλα της δάφνης που έχουν προσβληθεί και ψέκασε με σκεύασμα χαλκού για να μην επεκταθεί η προσβολή.

 5. Κατερίνα
  15/10/2021

  Καλημέρα σας κ συγχαρητήρια για τις σωστές σας συμβουλές αγορά 2μικρα γλάστρακια από το φυτώριο δάφνες θέλω να τα μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα μπορώ να τις βάλω κ τα δυο γλάστρακια μαζί κ αν ναι πες τε μου για να διατηρηθούν σωστά τι πρέπει να κάνω θέλω να τις βάλω στο μπαλκόνι που έχει αρκετό ήλιο χειμώνα κ καλοκαίρι αλλά επειδή είναι μικρά τα γλάστρακια κ φουντωτά θα έχω πρόβλημα τώρα για μεταφύτευση ευχαριστώ πολύ κ καλό χειμώνα!!!!

  • Καλημέρα Κατερίνα. Καλύτερα να βάλεις τις δάφνες σε διαφορετική γλάστρα γιατί θα μπλέξει το φύλλωμα τους και θα περιοριστεί η ανάπτυξη τους. Μπορείς να κάνεις την μεταφύτευση τους αυτή την εποχή.

 6. Mary
  19/09/2021

  Καλησπέρα,

  Εχω μια Δάφνη σε γλαστρα και τον τελευταίο μήνα τα φυλλα της στις ακρες εμφανιζουν καφε κηλίδες… Εχω ψεκασει 2 φορες με μαγειρική σοδα και ελαιόλαδο αλλα δν βλέπω αλλαγη.. Ισα ισα που και τα νεα φυλλα που βγαζει εμφανιζουν κηλίδες… Τι μπορώ να κάνω??

  • Καλησπέρα Μαίρη. Απέφυγε το υπερβολικό πότισμα και πότιζε όταν στεγνώνει η γλάστρα, περίπου 2 φορές την εβδομάδα. Συμπληρωματικά, ψέκασε με σκεύασμα χαλκού για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα με τις κηλίδες στα φύλλα.

 7. Μαρία
  12/09/2021

  Καλησπερα αγαπημένα Μυστικά! Θα ήθελα να ρωτήσω , στις δάφνες βάζω το κλασσικο πράσινο κρυσταλλικό λίπασμα 30-10-10 , το διαλύω σε ένα κούβα με νερό και έτσι ποτίζω τις γλάστρες,. Αλλά είναι λίγο κουραστικό να σηκώνω τον κούβα. θα μπορούσα να βάζω απευθείας το λίπασμα στο χώμα της γλάστρας (στην κρυσταλλική μορφή του ) και μετά να ποτίζω ή δεν είναι τόσο απορροφήσιμο έτσι; Σας ευχαριστώ!

  • Καλησπέρα Μαρία. Εναλλακτικά, μπορείς πρώτα να ποτίζεις τις γλάστρες και να σκορπίζεις ένα κουταλάκι του γλυκού κρυσταλλικό λίπασμα και στη συνέχεια να ξαναποτίζεις για να απορροφηθεί καλύτερα από το χώμα.

 8. Αντριάνα
  17/12/2020

  Καλησπέρα σας!
  Έχω φυτεμένο δέντρο της δάφνης περίπου 2- 2,5 μέτρα απο το τοίχο της περίφραξεις και του σπιτιού. Υπάρχει κίνδυνος η ρίζες να σηκώσουν το τοίχο και του κάνουν ζημιά όταν μεγαλώσει το δέντρο;

  • Καλησπέρα Αντριάνα. Η συγκεκριμένη αποστάση 2 μέτρων από το δέντρο της δάφνης είναι μία ασφαλής απόσταση για τον τοίχο της περίφραξης του σπιτιού σου.

 9. Νικος Αποστολάκης
  24/10/2020

  Καλησπέρα σας,έχω κόψει την δάφνη απο τον κήπο 6 μέτρα ύψος τεράστια ρίζα θα έριχνε την μάνδρα.
  Πως μπορώ να αποξεράνω την ρίζα ?

  ευχαριστώ πολύ.

  • Καλημέρα Νίκο. Για την δάφνη που έχεις κόψει, μπορείς να αποξηράνεις την ρίζα μόνο χρησιμοποιώντας χημικό σκεύασμα (ζιζανιοκτόνο) για να κάνεις επάλειψη στην τομή του κορμού για να μην αναβλαστήσει και σταδιακά ξεραθεί η ρίζα.

 10. Anna
  16/05/2019

  Για κάποιο λόγο οι δικοί μου την έκοψαν και έχει μείνει ο κορμός ομως εμένα δεν μου αρέσει που έχει μείνει εκεί. Οι ρίζες φτάνουν πολύ βαθιά; θα καταφέρω να αφαιρέσω τον κορμό με ένα φτυάρι;

  • Καλημερα Άννα. Λίγο δύσκολο να το καταφέρεις με το φτυάρι, καθώς η δάφνη έχει σχετικά σκλήρό ριζικό σύστημα.

 11. Κώστας Γεωργίου
  19/01/2019

  Γεια σας κ. Κώστα. Συγχαρητήρια για την σελίδα σας και για τις χρήσιμες συμβουλές που μας δίνετε. Έχω στην αυλή μου μια Δάφνη πολύ μεγάλη ύψους σχεδόν 6 μέτρων. Παρατημενη παρά πολλά χρόνια με πολλά παρακλάδια και κολοριζια. Αν την κόψω στον πρώτο σταυρό για την μαζέψω λιγο (περίπου 2μετρα ύψος) θα την χαλάσω;

  • Καλησπέρα Κώστα κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια.
   Μπορείς να κλαδέψεις την δάφνη στα τέλη του χειμώνα αφου περάσουν οι πολλές παγωνιές για να χαμηλώσεις το ύψος της. Καλό είναι στις τομές που θα κάνεις να τις αλείψεις με πάστα κλάδέματος για να αποφύγεις την προσβολή από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες.

  • Δημητριος
   30/07/2019

   Για σας ..ήθελα να ρωτήσω αν η δάφνη κάνει για φράκτη και αν αντέχει στον έντονο βοριά. Επίσης να με ενημερώσετε και για τις φωτεινιες. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 12. Μαριάννα τσέλα
  04/11/2018

  Για σας:το ποσό χάρηκα για την σελίδα σας δεν λέγεται!! ??Συγχαρητήρια για την σελίδα σας!!❤️❤️ Από 15 Αυγούστου έχω φυτέψει δυο γλάστρες με Δάφνη τώρα βλέπω ότι έχουν ξεραθεί τα φύλλα,, λίγα πράσινα φύλλα έχουνε μείνει, τη κάνω σε αυτή την περίπτωση!! Σε ευχαριστώ!!⭐?

  • Καλησπέρα Μαριάννα και ευχαριστούμε για τα τόσο όμορφα λόγια. Κλάδεψε τη δάφνη σου και αφαίρεσε τους ξερούς βλαστούς και φύλλα για να αναβλαστήσει. Πρόσεχε μήπως την ποτίζεις υπερβολικά και έλεγξε αν φεύγει το νερό από τη γλάστρα.

 13. Αγάλλου Λίντα
  03/06/2018

  Γεια σας, συγχαρητήρια για την σελίδα σας, την οποία πρόσφατα ανακάλυψα και χάρηκα ιδιαίτερα.Ζω στην Ανατ. Αττική και έχω μεγάλο κήπο, τον οποίο μου αρέσει να φροντίζω μόνη μου, καθότι συνταξιούχος. Έχω μια μεγάλη δάφνη, δέντρο πολλών χρόνων, όμως έχει αρρωστήσει και δεν μπορώ ούτε τα φύλλα της πλέον να χρησιμοποιήσω. Τι πρέπει να κάνω ?? Για ψέκασμα δεν το βλέπω, γιατί το δέντρο είναι πολύ ψηλό και μεγάλο. Τι κάνουμε σε μια τέτοια περίπτωση ? Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   05/06/2018

   Γεια σου Λίντα. Θα σου πρότεινα να κλαδέψεις την δάφνη για να αραιωθεί το φύλλωμα της και να μην αναπτύσσονται ασθένειες. Καλό είναι να ψεκαστεί με διάλυμα χαλκού και θερινού πολτού για την αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών και εντομολογικών προσβολών όπως της ψώρας.

 14. Ειρήνη
  17/05/2018

  Κωστή πολύ ωραία η σελίδα σου. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η ενασχόληση με τα αρωματικά.
  Ήσουν κάποτε στο Ρέθυμνο και συνεργαστηκαμε;
  Εργάζομαι στην Δαοκ Ρεθύμνου.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ