εικόνα

Δάφνη, το φυτό του Απόλλωνα

Συμβουλές φροντίδας για την δάφνη

Δάφνη, το φυτό του Απόλλωνα

Η δάφνη (γνωστή και ως βάγια) είναι αειθαλής αρωματικός θάμνος ή μικρό δέντρο που φθάνει τα τρία μέτρα και αυτοφύεται σε όλο τον ελληνικό χώρο. Διαθέτει βαθυπράσινα, δερματώδη αρωματικά φύλλα και άσπρα ή κιτρινοπράσινα άνθη που εμφανίζονται από τον Απρίλιο έως τον Μάιο. Η δάφνη καρποφορεί και δίνει καρπούς μαύρου χρώματος, με ωοειδές σχήμα και μέγεθος μικρής ελιάς. Τα δαφνόφυλλα, που είναι έτοιμα για συγκομιδή από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο, έχουν αρωματική οσμή και ελαφρά πικρή γεύση.

 

Σε τι συνθήκες φυτεύουμε και καλλιεργούμε τη δάφνη;

 

Η δάφνη ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη ακόμη και σε ασβεστολιθικά και παρουσιάζει σχετικά γρήγορη ανάπτυξη. Προτιμάμε να τη φυτεύουμε σε γόνιμα, καλά αρδευόμενα και με καλή αποστράγγιση χώματα. Η δάφνη είναι φυτό ανθεκτικό σε ξηρασία, σε ρύπανση και στην αλάτότητα, γι’ αυτό και είναι κατάλληλη για παραθαλάσσιες φυτεύσεις. Επιπλέον, η δάφνη προσαρμόζεται τόσο σε ηλιοφανείς όσο και σε σκιερές θέσεις, ενώ αντέχει και στις χαμηλές θερμοκασίες καθώς παγώνει στους -10°C.

 

Τι πότισμα και λίπανση θέλει η δάφνη;

 

Η δάφνη έχει σημαντικές απαιτήσεις ως προς το πότισμα και ως προς την λίπανση. Αρχικά, τον πρώτο χρόνο ζωής, μετά τη μεταφύτευση, θα απαιτηθούν μικρά και συχνά ποτίσματα για να ριζώσει καλύτερα. Λόγω του δυνατού ριζικού συστήματος που αναπτύσσει, την περίοδο της άνοιξης αρκεί το πότισμα μια φορά τη βδομάδα και δυο φορές τη βδομάδα τους καλοκαιρινούς μήνες. Όσον αφορά τη λίπανση της δάφνης, ενσωματώνουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα κάθε μήνα, κατά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού, για να εξασφαλίσουμε καλή ανάπτυξη του φυτού.

 

Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται η δάφνη;

 

Η δάφνη κλαδεύεται ελαφρά την εποχή Μαΐου – Σεπτεμβρίου για να διατηρηθεί το επιθυμητό σxήμα και να βελτιώσουμε την ανάπτυξη της. Συγκεριμένα, αφαιρούμε τους παλιούς και αδύναμους βλαστούς της δάφνης και ψαλιδίζουμε εκείνους που ξεφεύγουν από το γενικό σχήμα του φυτού. Ο πολλαπλασιασμός της δάφνης γίνεται με σπόρους και μοσχεύματα. Ο σπόρος της δάφνης που συλλέγεται το φθινόπωρο, φυτεύεται σε μίγμα τύρφης και περλίτη και βλαστάνει σε δυο μήνες περίπου. Όσον αφορά τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα, τα επιλέγουμε από ημιώριμους βλαστούς, κατά την περίοδο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου, και τα βάζουμε σε μίγμα τύρφης και περλίτη, σε ζεστό και υγρό περιβλαλλον.

 

Ποιες είναι οι χρήσεις που έχει η δάφνη;

 

Η δάφνη χρησιμοποιείται εκτεταμένα στην κηποτεχνία για μεμονωμένες φυτεύσεις, άλλα και για δημιουργία μπορντούρας ή γεωμετρικών σχημάτων. Επίσης, τα φύλλα της δάφνης χρησιμοποιούνται στη μαγειρική καθώς νοστιμίζουν τα φαγητά και βοηθούν στην πέψη των φυτικών πρωτεϊνών. Λόγω των εντομοδιωκτικών ιδιοτήτων της δάφνης, το αιθέριο έλαιο που βγάζουν τα φύλλα και οι καρποί της χρησιμοποιείται για την παρασκευή φυσικών παρασιτοκτόνων. Επιπλέον, το εκχύλισμα από τα φύλλα της δάφνης χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία για λαμπερά μαλλιά, καθώς και στην φαρμακολογία για την καταπολέμηση των ρευματισμών.

 

Κι ένα μυστικό για τη δάφνη

 

Κατά την αρχαιότητα, η δάφνη ήταν ιερό δέντρο, αφιερωμένο στο θεό Απόλλωνα και ταυτίζόταν με τη δόξα, τη νίκη και την υπεροχή. Γι’ αυτό, άλλωστε, συνήθιζαν να στεφανώνουν με κλαδιά δάφνης τους νικητές των αθλητικών αγώνων.

 

Διάβασε συμβουλές για την φροντίδα περισσότερων αρωματικών φυτών όπως φασκόμηλο, δεντρολίβανο, ρίγανη, μελισσόχορτο, δίκταμο, μέντα και δυόσμο.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (3)

σχολιαστής
Ειρήνη Μάιος 17, 2018

Κωστή πολύ ωραία η σελίδα σου. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η ενασχόληση με τα αρωματικά.
Ήσουν κάποτε στο Ρέθυμνο και συνεργαστηκαμε;
Εργάζομαι στην Δαοκ Ρεθύμνου.

Απάντηση
σχολιαστής
Αγάλλου Λίντα Ιούνιος 3, 2018

Γεια σας, συγχαρητήρια για την σελίδα σας, την οποία πρόσφατα ανακάλυψα και χάρηκα ιδιαίτερα.Ζω στην Ανατ. Αττική και έχω μεγάλο κήπο, τον οποίο μου αρέσει να φροντίζω μόνη μου, καθότι συνταξιούχος. Έχω μια μεγάλη δάφνη, δέντρο πολλών χρόνων, όμως έχει αρρωστήσει και δεν μπορώ ούτε τα φύλλα της πλέον να χρησιμοποιήσω. Τι πρέπει να κάνω ?? Για ψέκασμα δεν το βλέπω, γιατί το δέντρο είναι πολύ ψηλό και μεγάλο. Τι κάνουμε σε μια τέτοια περίπτωση ? Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας

Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 5, 2018

    Γεια σου Λίντα. Θα σου πρότεινα να κλαδέψεις την δάφνη για να αραιωθεί το φύλλωμα της και να μην αναπτύσσονται ασθένειες. Καλό είναι να ψεκαστεί με διάλυμα χαλκού και θερινού πολτού για την αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών και εντομολογικών προσβολών όπως της ψώρας.

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.