εικόνα

7 μυστικά για την καλλιέργεια της δάφνης

7 μυστικά για την καλλιέργεια της δάφνης

7 μυστικά για την καλλιέργεια της δάφνης

Η δάφνη είναι αειθαλής θάμνος με βαθυπράσινα, δερματώδη αρωματικά φύλλα που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική για να νοστιμίζουν τα φαγητά. Η δάφνη φυτρώνει μόνη της στην ελληνικη ύπαιθρο αλλά μπορούμε να την φυτέψουμε στον κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Διαθέτει άσπρα ή κιτρινοπράσινα άνθη που εμφανίζονται από τον Απρίλιο έως τον Μάιο και δίνει χαρακτηριστικούς καρπούς μαύρου χρώματος, με ωοειδές σχήμα και μέγεθος μικρής ελιάς. Κατά την αρχαιότητα, η δάφνη ήταν ιερό δέντρο, αφιερωμένο στο θεό Απόλλωνα και συμβόλιζε την υπεροχή γι’ αυτό άλλωστε στεφάνωναν με κλαδιά δάφνης τους νικητές των αθλητικών αγώνων. Άλλωστε, και η Πυθία, η ιέρεια του μαντείου των Δελφών μασούσε φύλλα δάφνης και έδινε τους περίφημους χρησμούς της. Ας δούμε τις σημαντικότερες συμβουλές για τη φροντίδα της δάφνης για να την καλλιεργήσουμε στον κήπο μας και να απολαμβάνουμε τα υπέροχα φύλλα της στην κουζίνα μας.

 

Ποιες είναι κατάλληλες συνθήκες για την καλλιέργεια της δάφνης;

 

Η δάφνη είναι ανθεκτικό φυτό και ευδοκιμεί σε όλους τους τύπους εδαφών. Ακόμη και σε ξερά ασβεστούχα εδάφη, η δάφνη παρουσιάζει σχετικά γρήγορη ανάπτυξη. Προτιμάμε όμως να τη φυτεύουμε σε δροσερά και γόνιμα εδάφη που παρουσιάζουν καλή αποστράγγιση. Η δάφνη είναι ανθεκτική στην ξηρασία, στην ρύπανση και στην αλάτότητα, γι’ αυτό και είναι κατάλληλη τόσο για φύτευση σε δρόμους των πόλεων αλλά και για παραθαλάσσιες φυτεύσεις. Προσαρμόζεται τόσο σε ηλιοφανείς όσο και σε σκιερές θέσεις ενώ αντέχει και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Αν την φυτέψουμε σε γλάστρα στο μπαλκόνι, επιλέγουμε θέσεις με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό και προημηθευόμαστε φυτόχωμα εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά για να την φυτέψουμε.

 


Δάφνη, το φυτό του Απόλλωνα
Δάφνη, το φυτό του Απόλλωνα


 

Κάθε πότε ποτίζουμε τη δάφνη;

 

Η δάφνη έχει σημαντικές απαιτήσεις ως προς το πότισμα για να έχει καλή ανάπτυξη και ανθοφορία. Μετά τη μεταφύτευση της δάφνης, θα απαιτηθούν μικρά και συχνά ποτίσματα για να ριζώσει καλύτερα. Ποτίζουμε 2-3 φορές τη βδομάδα τον πρώτο χρόνο καλλιέργειας της δάφνης ενώ στη συνέχεια λόγω του δυνατού ριζικού συστήματος που αναπτύσσει, αραιώνουμε τα ποτίσματα. Συγκεκριμένα, την περίοδο της άνοιξης αρκεί να ποτίζουμε τη δάφνη μια φορά τη βδομάδα και δυο φορές τη βδομάδα τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

Τι λίπασμα χρειάζεται η δάφνη;

 

H δάφνη δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική σε θρεπτικά στοιχεία. Προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα, με αυξημένη περιεκτικότητα σε άζωτο, στις αρχές της άνοιξης, στις αρχές του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη της. Η συμπληρωματική προσθήκη σιδήρου θα βοηθήσει να γίνει καταπράσινο το φύλλωμα της δάφνης. Για τα φυτά της δάφνης που είναι φυτεμένα σε γλάστρα, προσθέτουμε υγρό βιολογικό λίπασμα μία φορά το μήνα από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου. Πάντως, θα πρέπει να πορσέξουμε γιατί η υπερβολική λίπανση μπορεί να προκαλέσει απότομη φυλλόπτωση ή μαύρισμα στις άκρες των φύλλων της δάφνης.

 

Τι ασθένειες και έντομα προσβάλλουν τη δάφνη;

 

Η δάφνη προσβάλλεται από μυκητολογικές ασθένειες όπως η ανθράκωση που προκαλεί μαύρες κηλίδες και σταδιακό στρίψιμο και ξήρανση των φύλλων. Eπίσης, προσβάλλεται από τη μυκητολογική ασθένεια του ωιδίου που προκαλεί κίτρινες ακανόντιστες κηλίδες στο φύλλωμα της. Για την οικολογική αντιμετώπιση τους, ψεκάζουμε με διάλυμα μαγειρικής σόδας ή με διάλυμα βρέξιμου θειαφιού. Για το έντομα της μελίγκρας και τα κοκκοειδή (ψώρα) που προαβάλλουν τα φύλλα της δάφνης ψεκάζουμε προληπτικά με διάλυμα πράσινου σαπουνιού ή με διάλυμα θερινού πολτού που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

 


Ποια εποχή και με ποιο τρόπο κλαδεύεται η δάφνη;

 

Η δάφνη κλαδεύεται στις αρχές της άνοιξης αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Αφαιρούμε τους παλιούς και αδύναμους βλαστούς της δάφνης και ψαλιδίζουμε εκείνους που ξεφεύγουν από το γενικό σχήμα του φυτού. Για αδύναμα ή γηρασμένα φυτά δάφνης, μπορούμε να κάνουμε και βαθύτερο κλάδεμα ανανέωσης αφαιρώντας το 1/3 του ύψους των βλαστών για να βελτιώσουμε την ανάπτυξη τους. Επίσης, στα τέλη του καλοκαιριού, αφαιρούμε τα ξεραμένα άνθη, και κάνουμε ένα συμπηρωματικό ελαφρύ κλάδεμα στους βλαστούς της δάφνης.

 

Πώς δημιουργούμε καινούρια φυτά δάφνης;

 

Ο πολλαπλασιασμός της δάφνης γίνεται με σπόρους και μοσχεύματα. Ο σπόρος της δάφνης που συλλέγεται το φθινόπωρο, φυτεύεται σε μίγμα τύρφης και περλίτη και βλαστάνει σε δυο μήνες περίπου. Όσον αφορά τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα, επιλέγουμε τμήματα βλαστών μήκους περίπου 15 εκατοστών, κατά την περίοδο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου, και τα βάζουμε σε γλάστρες φυτωρίου με μίγμα τύρφης, άμμου και περλίτη, σε ζεστό και υγρό περιβάλλον. Η προσθήκη ορμόνη ριζοβολίας είναι απαραίτητη για να σχηματιστεί ικανοποιητικό ριζικό σύστημα μετα από 2-3 μήνες να μπορούμε να μεταφυτεύσουμε το νεό φυτό δάφνης σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στην οριστική του θέση στον κήπο την επόμενη άνοιξη

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την δάφνη

 

Λόγω των εντομοδιωκτικών ιδιοτήτων που διαθέτει η δάφνη, το αιθέριο έλαιο που βγάζουν τα φύλλα και οι καρποί της χρησιμοποιείται για την παρασκευή φυσικών παρασιτοκτόνων.

 

Περισσότερα αρωματικά φυτά

 
Πώς αποξηραίνουμε αρωματικά φυτά και βότανα
Πως φτιάχνουμε αιθέρια έλαια στο σπίτι
Φυτά κατάλληλα για βραχόκηπο
Σιτρονέλα, ένα εντομοαπωθητικό φυτό
Αρμπαρόριζα, αρωματικό και καλλωπιστικό φυτό
Βασιλικός, 10 μυστικά για τη φροντίδα του
Λεβάντα, 5 μυστικά για τη φροντίδα του
Δυόσμος, 5 μυστικά για τη φροντίδα του
Δεντρολίβανο, 6 μυστικά για φύτευση και φροντίδα
Φασκόμηλο, συμβουλές φροντίδας για καλλιέργεια
Ρίγανη, 5 μυστικά για φύτευση και φροντίδα
Μελισσόχορτο, βότανο με άρωμα λεμονιού
Μέντα, 7 μυστικά για τη φροντίδα της
Φυτά που διώχνουν τα κουνούπια
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (13)

σχολιαστής
Νικος Αποστολάκης 24 Οκτωβρίου 2020

Καλησπέρα σας,έχω κόψει την δάφνη απο τον κήπο 6 μέτρα ύψος τεράστια ρίζα θα έριχνε την μάνδρα.
Πως μπορώ να αποξεράνω την ρίζα ?

ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 25 Οκτωβρίου 2020

  Καλημέρα Νίκο. Για την δάφνη που έχεις κόψει, μπορείς να αποξηράνεις την ρίζα μόνο χρησιμοποιώντας χημικό σκεύασμα (ζιζανιοκτόνο) για να κάνεις επάλειψη στην τομή του κορμού για να μην αναβλαστήσει και σταδιακά ξεραθεί η ρίζα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Anna 16 Μαΐου 2019

Για κάποιο λόγο οι δικοί μου την έκοψαν και έχει μείνει ο κορμός ομως εμένα δεν μου αρέσει που έχει μείνει εκεί. Οι ρίζες φτάνουν πολύ βαθιά; θα καταφέρω να αφαιρέσω τον κορμό με ένα φτυάρι;

Απάντηση
σχολιαστής
Κώστας Γεωργίου 19 Ιανουαρίου 2019

Γεια σας κ. Κώστα. Συγχαρητήρια για την σελίδα σας και για τις χρήσιμες συμβουλές που μας δίνετε. Έχω στην αυλή μου μια Δάφνη πολύ μεγάλη ύψους σχεδόν 6 μέτρων. Παρατημενη παρά πολλά χρόνια με πολλά παρακλάδια και κολοριζια. Αν την κόψω στον πρώτο σταυρό για την μαζέψω λιγο (περίπου 2μετρα ύψος) θα την χαλάσω;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 19 Ιανουαρίου 2019

  Καλησπέρα Κώστα κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια.
  Μπορείς να κλαδέψεις την δάφνη στα τέλη του χειμώνα αφου περάσουν οι πολλές παγωνιές για να χαμηλώσεις το ύψος της. Καλό είναι στις τομές που θα κάνεις να τις αλείψεις με πάστα κλάδέματος για να αποφύγεις την προσβολή από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες.

  Απάντηση
  σχολιαστής
  Δημητριος 30 Ιουλίου 2019

  Για σας ..ήθελα να ρωτήσω αν η δάφνη κάνει για φράκτη και αν αντέχει στον έντονο βοριά. Επίσης να με ενημερώσετε και για τις φωτεινιες. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  Απάντηση
σχολιαστής
Μαριάννα τσέλα 4 Νοεμβρίου 2018

Για σας:το ποσό χάρηκα για την σελίδα σας δεν λέγεται!! 🙏🙏Συγχαρητήρια για την σελίδα σας!!❤️❤️ Από 15 Αυγούστου έχω φυτέψει δυο γλάστρες με Δάφνη τώρα βλέπω ότι έχουν ξεραθεί τα φύλλα,, λίγα πράσινα φύλλα έχουνε μείνει, τη κάνω σε αυτή την περίπτωση!! Σε ευχαριστώ!!⭐🙏

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 7 Νοεμβρίου 2018

  Καλησπέρα Μαριάννα και ευχαριστούμε για τα τόσο όμορφα λόγια. Κλάδεψε τη δάφνη σου και αφαίρεσε τους ξερούς βλαστούς και φύλλα για να αναβλαστήσει. Πρόσεχε μήπως την ποτίζεις υπερβολικά και έλεγξε αν φεύγει το νερό από τη γλάστρα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Αγάλλου Λίντα 3 Ιουνίου 2018

Γεια σας, συγχαρητήρια για την σελίδα σας, την οποία πρόσφατα ανακάλυψα και χάρηκα ιδιαίτερα.Ζω στην Ανατ. Αττική και έχω μεγάλο κήπο, τον οποίο μου αρέσει να φροντίζω μόνη μου, καθότι συνταξιούχος. Έχω μια μεγάλη δάφνη, δέντρο πολλών χρόνων, όμως έχει αρρωστήσει και δεν μπορώ ούτε τα φύλλα της πλέον να χρησιμοποιήσω. Τι πρέπει να κάνω ?? Για ψέκασμα δεν το βλέπω, γιατί το δέντρο είναι πολύ ψηλό και μεγάλο. Τι κάνουμε σε μια τέτοια περίπτωση ? Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 5 Ιουνίου 2018

  Γεια σου Λίντα. Θα σου πρότεινα να κλαδέψεις την δάφνη για να αραιωθεί το φύλλωμα της και να μην αναπτύσσονται ασθένειες. Καλό είναι να ψεκαστεί με διάλυμα χαλκού και θερινού πολτού για την αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών και εντομολογικών προσβολών όπως της ψώρας.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ειρήνη 17 Μαΐου 2018

Κωστή πολύ ωραία η σελίδα σου. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η ενασχόληση με τα αρωματικά.
Ήσουν κάποτε στο Ρέθυμνο και συνεργαστηκαμε;
Εργάζομαι στην Δαοκ Ρεθύμνου.

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.