Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός φυτών με παραφυάδες

Πολλαπλασιασμός με παραφυάδες

Υπάρχουν φυτά που καθώς μεγαλώνουν δημιουργούν νέα μικρά φυτά γύρω από τη ρίζα τους;

Ίσως έχουμε παρατηρήσει σε φυτά όπως η αλόη, η ροδιά, το μύρτιλο και η αγκινάρα, να βγαίνουν από το χώμα κάποιοι βλαστοί, σαν νεαρά φυτά κοντά στη ρίζα τα οποία είναι ίδια με το μητρικό φυτό.

Αυτά τα μικρά φυτά, μπορούμε να τα αφαιρέσουμε μαζί με τη ρίζα τους και να τα μεταφυτέψουμε σε μία γλάστρα ή σε κάποιο άλλο σημείο του κήπου μας.

Με αυτό τον τρόπο, δημιουργούμε ένα καινούριο φυτό που διαθέτει ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με το αρχικό φυτό. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται πολλαπλασιασμός με παραφυάδες.

Οι πιο διαδεδομένοι τρόποι για να φτιάξουμε καινούρια φυτά στον κήπο και στο μπαλκόνι μας είναι ο πολλαπλασιασμός με σπόρους, ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα, το παραδοσιακό μπόλιασμα με εμβολιασμό φυτών και ο πολλαπλασιασμός με διαίρεση ριζωμάτων.

Ο πολλαπλασιασμός με παραφυάδες έχει το πλεονέκτημα ότι είναι αρκετά γρήγορος και εμφανίζει μεγάλο ποσοστό επιτυχίας, καθώς το νέο φυτό που αποκόπτουμε από το μητρικό, διαθέτει ριζικό σύστημα και μπορεί άμεσα να απορροφήσει νερό και θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθεί.

Στο σημερινό άρθρο θα δούμε ποια φυτά πολλαπλασιάζονται με παραφυάδες, ποια εποχή και πώς κόβουμε τις παραφυάδες, μαζί με χρήσιμες συμβουλές για να δημιουργήσουμε νέα φυτά με επιτυχία.

Διαφήμιση

Ποια φυτά πολλαπλασιάζονται με παραφυάδες

Ο πολλαπλασιασμός με παραφυάδες μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλά καλλωπιστικά φυτά, σε αρκετά καρποφόρα δέντρα και καρποφόρους θάμνους, ακόμα και σε λαχανικά.

1. Καλλωπιστικά φυτά πολλαπλασιάζονται με παραφυάδες

Παραφυάδα αλόης
Παραφυάδα με ρίζα από φυτό αλόης

2. Καρποφόρα δέντρα που πολλαπλασιάζονται με παραφυάδες

Πολλαπλασιασμός ροδιάς με παραφυάδες
Παραφυάδες που βγαίνουν κόντα στο δέντρο της ροδιάς

3. Καρποφόροι θάμνοι που πολλαπλασιάζονται με παραφυάδες:

4. Λαχανικά που πολλαπλασιάζονται με παραφυάδες

Παραφυάδες αγκινάρας
Οι παραφυάδες του φυτού της αγκινάρας

Πότε και πώς κόβουμε τις παραφυάδες των φυτών;

Κατάλληλη εποχή για να κόψουμε τις παραφυάδες και να δημιουργήσουμε νέα φυτά είναι κυρίως μέσα στην άνοιξη ή στις αρχές του φθινοπώρου. Για τον επιτυχή πολλαπλασιασμό φυτών με παραφυάδες ακολουθούμε τα εξής βήματα:

  • Επιλέγουμε παραφυάδες που έχουν αναπτυχθεί αρκετά και τις αφαιρούμε προσεκτικά από το αρχικό φυτό μαζί με τμήμα της ρίζας και χώμα.
  • Για τις παραφυάδες των καλλωπιστικών φυτών που βγαίνουν εύκολα χρησιμοποιούμε ένα μικρό σκαλιδάκι, ενώ για τα καρποφόρα δέντρα θα χρειαστούμε μία τσάπα.
Πολλαπλασιασμός αγκινάρας
Χρησιμοποιούμε ένα μικρό σκαλιδάκι για να αφαιρέσουμε τις παραφυάδες με τμήμα της ρίζας και χώμα
  • Φυτεύουμε τις παραφυάδες σε γλαστράκια φυτωρίου χρησιμοποιώντας φυτόχωμα γενικής χρήσης.
  • Μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας μίγμα χώματος χρησιμοποιώντας τύρφη ή αφράτο χώμα από τον κήπο μας και περλίτη σε αναλογία 4:1.
Πολλαπλασιασμός αλόης
Φυτεύουμε την παραφυάδα σε ένα μικρό γλαστράκι και το διατηρούμε σε δροσερό μέρος για να ριζώσει
  • Διατηρούμε τα γλαστράκια με τις παραφυάδες σε δροσερό ημισκιερό μέρος και ποτίζουμε τακτικά, κάθε 2-3 μέρες.
  • Μετά από 1-2 μήνες, τα γλαστράκια με τις παραφυάδες θα έχουν ριζώσει στη γλάστρα και μπορούμε να κάνουμε μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα ή να τα φυτέψουμε στην οριστική τους θέση στον κήπο μας.

Κι ένα μυστικό για τον πολλαπλασιασμό φυτών με παραφυάδες

Ο πολλαπλασιασμός με παραφυάδες, κατα τον οποίο αφαιρούμε ένα νεαρό βλαστό που φυτρώνει δίπλα στο μητρικό φυτό, συχνά συγχέται με τον πολλαπλασιασμό με καταβολάδες όπου φυτεύουμε ένα βλαστό του μητρικού φυτού στο χώμα για να ριζώσει και πρόκειται για ένα διαφορετικό τρόπο δημιουργίας νέων φυτών.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *