Φυτά για πόλεις, ανθεκτικά στην ατμοσφαιρική ρύπανση

Ανθεκτικά φυτά για πόλεις και περιοχές με έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση

Ποια φυτά επιλέγουμε να φυτέψουμε σε μέρη όπου υπάρχει πολύ καυσαέριο, σκόνη και σε περιοχές που υποφέρουν από ατμοσφαιρική ρύπανση; Πολλές φορές οι συνθήκες που επικρατούν στις μεγάλες πόλεις είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές για την ανάπτυξη των φυτών. Τα περισσότερα φυτά δυσκολεύονται να επιβιώσουν σε τέτοιες συνθήκες και είναι εύκολο να ξεραθούν λίγο καιρό μετά τη φύτευσή τους.

Για να πρασινίσουμε το μπαλκόνι μας, να δώσουμε χρώμα και άρωμα σε δρόμους και πάρκα, και να δημιουργήσουμε μια καθαρότερη ατμόσφαιρα γεμάτη οξυγόνο, μπορούμε να επιλέξουμε τα κατάλληλα φυτά που είναι ανθεκτικά στο καυσαέριο και την ατμοσφαιρική ρύπανση, μπορούν δηλαδή να ζήσουν κάτω από αντίξοες συνθήκες ρύπανσης.

1. Τι πρόβλημα δημιουργεί η ατμοσφαρική ρύπανση στη λειτουργία των φυτών;

Οι ρύποι της ατμόσφαιρας, η σκόνη καθώς και τα αιωρούμενα σωματίδια καλύπτουν τα φύλλα των φυτών και τα εμποδίζουν να εκτελέσουν τις φυσικές λειτουργίες τους που είναι η αναπνοή, διαπνοή και η φωτοσύνθεση. Αυτό έχει αρνητικές συνέπειες όχι μόνο στην αισθητική εμφάνιση των καλλωπιστικών φυτών, των θάμνων και των δένδρων αλλά και στη γενικότερη ευεξία των φυτών καθώς δεν μπορούν να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά το νερό και θρεπτικά συστατικά.

Παράλληλα, σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον τα φυτά και τα δέντρα παρουσιάζουν μια γενικότερη αδυναμία και είναι πιο ευάλωτα στην προσβολή από μυκητολογικές ασθένειες και διάφορα έντομα.

Διαφήμιση

2. Ποια φυτά είναι κατάλληλα και ανθεκτικά στην ρύπανση;

Επιλέγοντας φυτά ανθεκτικά στην ατμοσφαιρική ρύπανση για μας χαρίσουν λουλούδια σε κήπο και σε γλάστρες στο μπαλκόνι, εξαιρετική επιλογή αποτελούν το χρυσάνθεμο, ο ιβίσκος, η πικροδάφνη και η πασχαλιά.

Κατάλληλα φυτά για δημιουργία φράχτη κοντά σε μεγάλους δρόμους και λεωφόρους είναι το βιβούρνο, το λιγούστρο και η αγγελική.

Αγγελική, λαμπερή και παραθαλάσσια
Αγγελική, ένας ιδιαίτερα ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος

Αρωματικά φυτά πολύ ανθεκτικά στην περιβαλλοντική ρύπανση είναι η δάφνη και το δεντρολίβανο, ενώ από αναρριχώμενα φυτά για να καλύψουμε μια πέργκολα μπορούμε να φυτέψουμε κισσό και αμπέλοψη.

Αν θέλουμε δέντρα που δημιουργούν σκιά και αντέχουν στους ατμοσφαιρικούς ρύπους, επιλέγουμε τη μουριά, τη χαρουπιά, την ελιά και την καλλωπιστική δαμασκηνιά (προύνος).

3. Κι ένα μυστικό για φυτά ανθεκτικά στη ρύπανση

Για τους χώρους στο σπίτι και στο γραφείο, επιλέγουμε ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου που καθαρίζουν την αμόσφαιρα από διάφορους ρύπους, χημικές ουσίες και ακτινοβολία από ηλεκρικές συσκευές. Σε αυτές τις περιπτώσεις, εξαιρετική επιλογή είναι η σανσιβέρια, το ανθούριο, το σπαθίφυλλο, το χλωρόφυτο και ο φίκος μπέντζαμιν.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Δείτε ακόμα:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)