20 φυτά για πόλεις, ανθεκτικά στην ατμοσφαιρική ρύπανση

Ανθεκτικά φυτά για πόλεις και περιοχές με έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση

Ποια φυτά αντέχουν μέσα στην πόλη και επιβιώνουν στην αυλή, στο μπαλκόνι, σε δρόμους, πάρκα και πλατείες;

Στις μεγάλες πόλεις υπάρχουν αυξημένες εκπομπές καυσαερίων και διάφοροι ρύποι που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα. Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν είναι μόνο επιβαρυντική για την υγεία των ανθρώπων αλλά και για τα περισσότερα φυτά που δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στο αστικό περιβάλλον.

Οι ρύποι της ατμόσφαιρας, η σκόνη και τα αιωρούμενα σωματίδια καλύπτουν τα φύλλα των φυτών και τα εμποδίζουν να εκτελέσουν τις φυσικές λειτουργίες τους, την αναπνοή, τη διαπνοή και τη φωτοσύνθεση.

Αυτό έχει αρνητικές συνέπειες στην αισθητική εμφάνιση των καλλωπιστικών φυτών, των θάμνων και των δένδρων, αλλά κυρίως στην υγεία και την ανάπτυξη τους.

Γι’ αυτό επιλέγουμε φυτά που αντέχουν στο καυσαέριο, στη σκόνη και στην ατμοσφαιρική ρύπανση, για να δώσουμε χρώμα και άρωμα φύσης στις πόλεις μας, απολαμβάνοντας καθαρότερη ατμόσφαιρα κα μία πιο όμορφη καθημερινότητα.

Διαφήμιση

Φυτά ανθεκτικά στη ρύπανση και κατάλληλα για την πόλη

Για να πρασινίσουμε τις πόλεις μας, τις πλατείες, τα πάρκα, τους δρόμους, καθώς επίσης την αυλή ή το μπαλκόνι του σπιτιού μας, χρειαζόμαστε φυτά που είναι ανθεκτικά στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η λίστα μας με φυτά που αντέχουν στο περιβάλλον της πόλης περιλαμβάνει καλλωπιστικούς θάμνους και δέντρα, αναρριχώμενα φυτά, αρωματικά φυτά, ακόμα και καρποφόρα δέντρα.

1. Ιβίσκος

Ξεκινάμε λοιπόν τη λίστα με τα ανθεκτικά φυτά στη ρύπανση με τον ιβίσκο και ιδιαίτερα με το συριακό ιβίσκο, το πιο γνωστό είδος ιβίσκου που αξιοποιείται για καλλωπιστική χρήση σε διαχωριστικά δρόμων και πεζοδρόμια. Αειθαλές φυτό με ξυλώδη κλαδιά και τριγωνικά οδοντωτά φύλλα, ο ιβίσκος διαμορφώνεται συνήθως σε θάμνο ή μικρό καλλωπιστικό δέντρο. Ανθίζει το καλοκαίρι και το φθινόπωρο και σχηματίζει πολυάριθμα λουλούδια σε χρώματα από κόκκινο, μωβ και λευκό μέχρι πορτοκαλί και ροζ που διατηρούνται μόνο για 1-2 μέρες.

10 μυστικά για τη φροντίδα του ιβίσκου
10 μυστικά για τη φροντίδα του ιβίσκου

2. Πικροδάφνη

Συνεχίζουμε με την πικροδάφνη είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς αειθαλής θάμνους που συναντάμε στις άκρες των εθνικών οδών και στους λεωφόρους των πόλεων που είναι πολύ ανθεκτική στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Αειθαλής, καλλωπιστικός θάμνος με μεγάλα λουλούδια, η πικροδάφνη έχει γρήγορη ανάπτυξη, φτάνει σε ύψος τα τέσσερα μέτρα και μας χαρίζει πλούσια παρατεταμένη ανθοφορία, από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, σε αποχρώσεις του κόκκινου, ροζ, μωβ, βιολετί, σομόν και λευκού.

Πικροδάφνη, ένας εντυπωσιακός και εξαιρετικά ανθεκτικός θάμνος
Πικροδάφνη, ένας εντυπωσιακός και εξαιρετικά ανθεκτικός θάμνος

3. Πασχαλιά

Η πασχαλιά, το καλλωπιστικό φυτό που έχει συνδεθεί με τη γιορτή του Πάσχα και χαρίζει εντυπωσιακή ανθοφορία στα τέλη της άνοιξης θεωρείται μία ανθεκτική επιλογή στην ατμοσφαιρική ρύπανση των πόλεων. Η πασχαλιά αποτελεί εξαιρετική επιλογή φυτού για φράχτη και μπορούμε να τη φυτέψουμε στον κήπο, καθώς και σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Ξεχωρίζει για τα χαρακτηριστικά καρδιόσχημα βαθυπράσινα φύλλα και κυρίως για τα υπέροχα αρωματικά άνθη της, σε αποχρώσεις από λευκό και απαλό κίτρινο μέχρι βαθύ μωβ.

Πασχαλιά, ένα φυτό που ανθίζει τις μέρες του Πάσχα
Πασχαλιά, ένα φυτό που ανθίζει τις μέρες του Πάσχα

4. Βιβούρνο

Άλλος ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος στην ατμοσφαιρική ρύπανση είναι και το βιβούρνο. Με πράσινο γυαλιστερό φύλλωμα, πανέμορφα μικρά λουλούδια και υπέροχο γλυκό άρωμα, χρησιμοποιείται πολύ συχνά για τη διαμόρφωση φραχτών, καθώς και για μεμονωμένες φυτεύσεις στον κήπο. Το βιβούρνο ανθίζει μέσα στον χειμώνα μέχρι την άνοιξη, ανάλογα το είδος, σχηματίζοντας πυκνά μπουκέτα λουλουδιών που μέσα στο καλοκαίρι δίνουν μικρούς γυαλιστερούς σκουρόχρωμους καρπούς.

Φροντίδα βιβούρνου
Βιβούρνο, ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος

5. Λιγούστρο

Από τη λίστα μας με τα ανθεκτικά φυτά στην ατμοσφαιρική ρύπανση δεν μπορεί να λείπει το λιγούστρο. Το λιγούστρο παρουσιάζει εξαιρετική αντοχή και γι’ αυτό οι αρχιτέκτονες τοπίου το επιλέγουνε ως διαχωριστικό σε δρόμους, λεωφόρους και εθνικές οδούς. Η γρήγορη ανάπτυξη του λιγούστρου σε συνδυασμό με αυστηρά κλαδέματα μπορεί να δημιουργήσει φράχτη που φθάνει σε ύψος 2-3 μέτρα. Αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες και παρουσιάζει καλύτερη ανάπτυξη όταν ποτίζεται κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Λιγούστρο σε φράχτη
Λιγούστρο, ένας καλλωπιστικός θάμνος για διαμόρφωση σε φράχτη
Διαφήμιση

6. Καμέλια

Η καμέλια είναι ένας εντυπωσιακός ανθοφόρος καλλωπιστικός θάμνος, που παρουσιάζει ανθεκτικότητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Ξεχωρίζει για το γυαλιστερό φύλλωμά της και τα πανέμορφα μονά ή διπλά λουλούδια της σε λευκό, ροζέ και κόκκινο χρώμα. Οι περισσότερες ποικιλίες της καμέλιας φθάνουν σε ύψος 2-3 μέτρα και ανθίζουν από τα τέλη Ιανουαρίου μέχρι τα μέσα Μαΐου. Μπορεί να φυτευτεί σε πάρκα, σε πλατείες, σε πεζοδρόμια αλλά και σε γλάστρες στις αυλές και στα μπαλκόνια των σπιτιών.

καμελια φροντιδα
6 μυστικά για τη φροντίδα της καμέλιας

7. Γιούκα

Στο κατάλογο των ανθεκτικών φυτών στην ατμοσφαιρική ρύπανση περιλαμβάνεται οπωσδήποτε και το δημοφιλές τροπικό φυτό με τα χαρακτηριστικά δερματώδη μυτερά φύλλα που καταλήγουν σε αγκάθι. Το γιούκα συναντάται σε μέρη που έχει χώρο να απλωθεί, σε φράχτες και γωνίες κήπων. Αναπτύσσεται αργά και όταν μεγαλώσει αρκετά, με την κατάλληλη φροντίδα, θα το δούμε να ανθοφορεί μέσα στο φθινόπωρο με εντυπωσιακά μεγάλα άσπρα-κρεμ λουλούδια σε σχήμα καμπάνας.

Γιούκα, συμβουλές φροντίδας και φύτευσης
Γιούκα, συμβουλές φροντίδας και φύτευσης

8. Πυράκανθος

Δεν θα παραλείψουμε ασφαλώς και τον πυράκανθο, έναν από τους πιο ανθεκτικούς καλλωπιστικούς θάμνους στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Αειθαλής αγκαθωτός θάμνος, με μικρά στενόμακρα φύλλα και γρήγορη ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος 3-5 μέτρων, ο πυράκανθος ξεχωρίζει την εποχή του χειμώνα με τους μικρούς καρπούς που εμφανίζονται ανάμεσα από το πυκνό φύλλωμα του. Αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή για τη δημιουργία πυκνού φράκτη ή για μεμονωμένη φύτευση σε κήπους και σε πάρκα.

Πυράκανθος φυτό
Πυράκανθος, ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος

9. Ελαίαγνος

H ομάδα των ανθεκτικών φυτών στην ατμοσφαιρική ρύπανση περιέχει ασφαλώς και τον ελαίαγνο, έναν εντυπωσιακό καλλωπιστικό θάμνο με έντονο σκούρο ή κιτρινοπράσινο φύλλωμα όλο το χρόνο. Ο ελαίαγνος έχει γρήγορη ανάπτυξη και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 3 μέτρα σε ύψος. Ιδανική επιλογή για φράκτες ή για διαχωριστικά δρόμων καθώς και για μεμονωμένες φυτεύσεις σε πάρκα κα πλατείες. Ο ελαίαγνος ανθίζει λίγο καθυστερημένα το φθινόπωρο και ακολουθούν οι μικροί κόκκινοι καρποί του, την περίοδο του χειμώνα.

Ελαίαγνος, ένας ξεχωριστός καλλωπιστικός θάμνος
Ελαίαγνος, ένας ξεχωριστός καλλωπιστικός θάμνος

10. Αγγελική

Εξαιρετικά ανθεκτική στην ατμοσφαιρική ρύπανση και η αγγελική, ο καλλωπιστικός θάμνος που ξεχωρίζει για τα γυαλιστερά, λεία, δερματώδη φύλλα και το καταπράσινο φύλλωμα της. Έχοντας ελάχιστες απαιτήσεις σε περιποίηση, η αγγελική είναι ιδιαίτερα προσαρμοστική και καταφέρνει να επιβιώνει στο αστικό περιβάλλον, σε περιοχές κοντά στη θάλασσα αλλά και σε ορεινές περιοχές με μεγάλο υψόμετρο. Αν και έχει αργή σχετικά ανάπτυξη, η αγγελική μπορεί να φτάσει σε ύψος τα τέσσερα μέτρα και να αποκτήσει τη μορφή μικρού δέντρου.

Αγγελική φυτό
Αγγελική, ένας ανθεκτικός θάμνος για παραθαλάσσια εδάφη
Διαφήμιση

11. Δάφνη

Ο κατάλογος με τα ανθεκτικά φυτά στην ατμοσφαιρική ρύπανση περιλαμβάνει και αρωματικά φυτά όπως τη δάφνη. Αειθαλής θάμνος με βαθυπράσινα, δερματώδη αρωματικά φύλλα που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική για να νοστιμίζουν τα φαγητά. Διαθέτει άσπρα ή κιτρινοπράσινα άνθη που εμφανίζονται από τον Απρίλιο έως τον Μάιο και δίνει χαρακτηριστικούς καρπούς μαύρου χρώματος, με ωοειδές σχήμα και μέγεθος μικρής ελιάς. Μπορούμε να φυτέψουμε τη δάφνη στον κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι.

7 μυστικά για την καλλιέργεια της δάφνης
7 μυστικά για την καλλιέργεια της δάφνης

12. Δεντρολίβανο

Άλλο ένα αρωματικό φυτό που παρουσιάζει ανθεκτικότητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση είναι το δεντρολίβανο. Πολυετής θάμνος, πολύκλαδος και πυκνόφυλλος, με βελονοειδή φύλλα, το δεντρολίβανο φτάνει σε ανάπτυξη από ένα ως δύο μέτρα. Εμφανίζει υπέροχα αρωματικά άνθη με απαλό μπλε χρώμα την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού. Μπορούμε να καλλιεργήσουμε δεντρολίβανο σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας, καθώς προσαρμόζεται εύκολα και δεν έχει σημαντικές απαιτήσεις σε φροντίδα.

7 μυστικά για την καλλιέργεια του δεντρολίβανου
7 μυστικά για την καλλιέργεια του δεντρολίβανου

13. Κισσός

Ο κισσός είναι από τα πιο δημοφιλή αναρριχώμενα φυτά που είναι ανθεκτικά και στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Διαθέτει πολύ γρήγορη ανάπτυξη και εντυπωσιάζει με το πρασινωπό ή πρασινοκίτρινο φύλλωμα που αποτελείται από τρίλοβα ή πεντάλοβα φύλλα. Ο κισσός καταφέρνει και αναρριχάται χρησιμοποιώντας μικρές εναέριες ρίζες που συγκρατούν το φυτό σε φράχτες, σε πέργκολες, σε τοίχους και σε κιγκλιδώματα. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες δεντρολίβανου, άγριες και καλλιεργούμενες για να φυτέψουμε στον κήπο μας και στο μπαλκόνι μας.

Κισσός, ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό αναρριχητικό φυτό
Κισσός, ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό αναρριχητικό φυτό

14. Αμπέλοψη

Άλλο ένα αναρριχώμενο φυτό που εμφανίζει ανθεκτικότητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση είναι και η αμπέλοψη που αναπτύσσεται πάνω σε τοίχους, φράχτες, πέργκολες και στέγαστρα. Έχει ταχύτατη ανάπτυξη και ξεπερνά πολύ γρήγορα τα δέκα μέτρα ύψος. Τα φύλλα της είναι πράσινα, πεντάλοβα και κατά τους φθινοπωρινούς μήνες παίρνουν ένα εντυπωσιακό κόκκινο χρώμα. Διαθέτει μικρούς βλαστούς, έλικες, που λειτουργούν σαν βεντούζες και προσκολλάται πάνω στους τοίχους.

Αμπέλοψη, παρθενόκισσος ο πεντάφυλλος
Αμπέλοψη, παρθενόκισσος ο πεντάφυλλος

15. Γλυσίνα

Συνεχίζουμε με άλλο ένα ανθεκτικό αναρριχώμενο φυτό, την γλυσίνα με τα πανέμορφα κρεμαστά λουλούδια σε μορφή τσαμπιού. Η γλυσίνα έχει την ικανότητα να αναρριχάται και να απλώνεται πολύ γρήγορα, καλύπτοντας μεγάλες επιφάνειες με την πλούσια ανθοφορία της. Ανθίζει μέσα στην άνοιξη με εντυπωσιακά κρεμαστά άνθη σε υπέροχες αποχρώσεις του βιολετί, του μωβ και του μπλε. Τα λουλούδια της γλυσίνας διαρκούν για 3-4 εβδομάδες, χαρίζοντάς μας ένα γλυκό απαλό άρωμα.

Γλυσίνα, αναρριχώμενο φυτό με κρεμαστά άνθη
Γλυσίνα, αναρριχώμενο φυτό με κρεμαστά άνθη
Διαφήμιση

16. Ακακία Κωνσταντινουπόλεως

Ας μιλήσουμε και για την ακακία Κωνσταντινουπόλεως, ένα εντυπωσιακό φυλλοβόλο καλλωπιστικό δέντρο που ξεχωρίζει για την έντονη ανθοφορία της με τα μεταξένια λουλούδια ρόδινου χρώματος που διαρκούν από τα τέλη της άνοιξης μέχρι το τέλη του καλοκαιριού. Χάρη στην πλούσια καλλωπιστική αξία της και στην ανθεκτικότητα της στην ατμοσφαιρική ρύπανση των πόλεων, η ακακία Κωνσταντινουπόλεως φυτεύεται πολύ συχνά σε δρόμους, πάρκα και πλατείες για να μας χαρίζει σκιά.

Ακακία Κωνσταντινουπόλεως, ένα καλλωπιστικό δέντρο με ρόδινα άνθη
Ακακία Κωνσταντινουπόλεως, ένα καλλωπιστικό δέντρο με ρόδινα άνθη

17. Μουριά

Η μουριά αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα δέντρα σε αυλές, δρόμους, πάρκα στις πόλεις, κάτι που ασφαλώς συνδέεται και με την ανθεκτικότητα της στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Χρησιμοποιείται εκτεταμένα στην κηποτεχνία λόγω της πυκνής σκιάς που δημιουργεί το πλούσιο καταπράσινο φύλλωμα της που αποτελεί όαση δροσιάς τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες μέσα στο αστικό περιβάλλον.; Η μουριά δεν έχει ιδιαίτερες προτιμήσεις ως προς τον τύπο του εδάφους, αντέχει ακόμη και σε ξηρά και παραθαλάσσια μέρη.

Καλλιέργεια μουριάς
5 μυστικά για καλλιέργεια μουριάς

18. Χαρουπιά

Αν και την έχουμε συνηθίσει ως καρποφόρο δέντρο της υπαίθρου, η χαρουπιά είναι ανθεκτική στην ατμοσφαιρική ρύπανση των πόλεων. Δέντρο ιδιαίτερης καλλωπιστικής αξίας που προσφέρει πλούσια σκιά όλο το χρόνο χωρίς να έχει σημαντικές απαιτήσεις σε περιποίηση, η χαρουπιά φυτεύεται σε δρόμους, σε πεζοδρόμια, σε κήπους, σε πλατείες και σε πάρκα. Η χαρουπιά διαθέτει πυκνό και γυαλιστερό στρογγυλό φύλλωμα και αναπτύσσεται σε μεγάλο δέντρο που μπορεί να ξεπεράσει τα 10 μέτρα.

5 μυστικά για την καλλιέργεια της χαρουπιάς
5 μυστικά για την καλλιέργεια της χαρουπιάς

19. Ελιά

Να μην ξεχάσουμε φυσικά και την ελιά, το καρποφόρο δέντρο που είναι χαρακτηριστικό του μεσογειακού τοπίου και το οποίο είναι ανθεκτικό στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Η ελιά χρησιμοποιείται στην κηποτεχνία για καλλωπιστικούς σκοπούς λόγω του γυαλιστερού συμπαγούς φυλλώματος της που χαρίζει πλούσια σκιά σε κήπους, πλατείες και αυλές. Βέβαια, η ελιά φυτεύεται ως καλλωπιστικό φυτό και σε γλάστρα στο μπαλκόνι, αλλά και σε εσωτερικούς χώρους, καθώς αποτελεί σύμβολο καρποφορίας, επιτυχίας και μακροβιότητας.

ελια καλλιεργεια
10 μυστικά για την καλλιέργεια της ελιάς

20. Προύνος

Και για το τέλος της λίστας των ανθεκτικών φυτών στην ρύπανση της ατμόσφαιρας, ο προύνος, το καλλωπιστικό δέντρο, με το χαρακτηριστικό σκούρο κοκκινωπό χρώμα φύλλων που συναντάμε σε πλατείες, σε δρόμους και σε δενδροστοιχίες της πόλης. Γνωστός και ως καλλωπιστική δαμασκηνιά, ο προύνος, έχει μέτριο ρυθμό ανάπτυξης και εμφανίζει αρκετά πυκνή βλάστηση φτάνοντας σε ύψος τα 5-7 μέτρα. Διαθέτει μικρά, αρωματικά άνθη ρόδινου χρώματος, που εμφανίζονται για ένα μήνα περίπου στις αρχές της άνοιξης.

Προύνος, η καλλωπιστική δαμασκηνιά
Προύνος, η καλλωπιστική δαμασκηνιά
Διαφήμιση

Κι ένα μυστικό για τα ανθεκτικά φυτά στη ρύπανση

Για τους χώρους στο σπίτι και στο γραφείο, επιλέγουμε ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου που καθαρίζουν την αμόσφαιρα από διάφορους ρύπους, χημικές ουσίες και ακτινοβολία από ηλεκρικές συσκευές. Σε αυτές τις περιπτώσεις, εξαιρετική επιλογή είναι η σανσιβέρια, το ανθούριο, το σπαθίφυλλο, το χλωρόφυτο και ο φίκος μπέντζαμιν.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *