Ψευδάργυρος, τι προσφέρει ως λίπασμα σε φυτά και καλλιέργειες

Ψευδάργυρος, τι προσφέρει ως λίπασμα σε φυτά και καλλιέργειες

Ψευδάργυρος, ένα πολύτιμο ιχνοστοιχείο που χρειάζονται τα φυτά για να έχουν πλούσια βλάστηση και καλή παραγωγή. Με τον όρο “ιχνοστοιχεία”, αναφερόμαστε σε θρεπτικά στοιχεία που έχουν ανάγκη τα φυτά σε μικρές ποσότητες. Σε αυτή την κατηγορία θρεπτικών στοιχείων, εκτός από τον ψευδάργυρο, ανήκουν επίσης ο σίδηρος, το βόριο και ο χαλκός.

Ο ψευδάργυρος (Zn) είναι απαραίτητος στα φυτά για να έχουν πλούσιο και υγιές φύλλωμα, ικανοποιητική ανθοφορία και ποιοτική παραγωγή, καθώς έχει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των φυτών. Η έλλειψη ψευδαργύρου ή τροφοπενία ψευδαργύρου, όπως αλλιώς ονομάζεται, εμφανίζεται συχνά στα εσπεριδοειδή δέντρα, στην καλλιέργεια της πορτοκαλιάς, στην καλλιέργεια της λεμονιάς, στην καλλιέργεια της μανταρινιάς, καθώς επίσης στην καλλιέργεια ελιάς. Η έλλειψη ψευδαργύρου είναι συχνή και σε καλλιέργειες λαχανικών όπως στην καλλιέργεια της ντομάτας και στην καλλιέργεια της πιπεριάς, καθώς και σε καλλιέργειες σιταριού, βαμβακιού και στην καλλιέργεια του καλαμποκιού.

Η προσθήκη του ψευδάργυρου στο έδαφος γίνεται με τη μορφή κοκκώδους ή υδατοδιαλυτού λιπάσματος. Στην αγορά, υπάρχουν αρκετά μικτά λιπάσματα που μαζί τα τρία κύρια στοιχεία λίπανσης (άζωτο, ο φώσφορος και το κάλιο) περιέχουν και μικρές ποσότητες ψευδαργύρου. Σε περιπτώσεις έντονης έλλειψης ψευδαργύρου που απαιτείται άμεση απορρόφηση από τα φυτά, μπορούμε να κάνουμε διαφυλλική λίπανση, ψεκάζοντας το φύλλωμα με ειδικά λιπάσματα ψευδαργύρου. Σε κάθε περίπτωση, για να επιλέξουμε την κατάλληλη λίπανση, είναι σημαντικό να κάνουμε ανάλυση του εδάφους και των φύλλων των φυτών για να προσδιορίζουμε με ακρίβεια τις ανάγκες που έχει κάθε καλλιέργεια τόσο σε ψευδάργυρο όσο και σε άλλα θρεπτικά συστατικά.

Ας δούμε αναλυτικά τι προσφέρει ο ψευδάργυρος στα φυτά, ποια συμπτώματα εμφανίζει η έλλειψη ψευδάργυρου και τι προβλήματα δημιουργεί, καθώς και ποια λιπάσματα ψευδαργύρου πρέπει να επιλέξουμε για τα φυτά μας ώστε να εξασφαλίσουμε υγιή βλάστηση, πλούσια ανθοφορία και υψηλή παραγωγή.

Διαφήμιση

Τι προσφέρει ο ψευδάργυρος στα φυτά;

Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για τον μεταβολισμό των φυτών και βοηθά στην εμφάνιση πλούσιας βλάστησης, καθώς επίσης συντελεί στον σχηματισμό μεγαλύτερων καρπών. Επιπλέον, ο ψευδάργυρος συμμετέχει στη σύνθεση της χλωροφύλλης και στη δημιουργία καταπράσινων φυτών, ενώ παράλληλα αυξάνει την ανθεκτικότητα των φυτών στο κρύο και τον παγετό. Η επάρκεια ψευδαργύρου στα φυτά συντελεί στον σχηματισμό πλούσιας ανθοφορίας και καλύτερης καρπόδεσης.

Ποια είναι τα συμπτώματα της έλλειψης ψευδάργυρου και πότε εμφανίζεται;

Η έλλειψη ψευδάργυρου στα φυτά συνήθως εμφανίζεται σε εδάφη με υψηλό pH, σε εδάφη με υψηλό ποσοστό οργανικής ουσίας, καθώς και σε εδάφη που παρατηρούνται μεγάλες ποσότητες φωσφόρου. Επίσης, η έλλειψη ψευδαργύρου παρατηρείται πιο έντονή όταν επικρατεί έντονο κρύο και υγρασία. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα συμπτώματα έλλειψης ψευδαργύρου των φυτών εμφανίζονται πρώτα στα νεαρά φύλλα.

Συμπτώματα έλλειψης ψευδαργύρου
 
– Κιτρίνισμα ανάμεσα από τις νευρώσεις των φύλλων
– Εμφάνιση καινούριων φύλλων μικρότερου μεγέθους, αρκετά πιο δύσκαμπτων και γενικότερα καθυστέρηση της βλάστησης
– Μειωμένη ανθοφορία, προβληματική καρπόδεση, σχηματισμός μικρότερου αριθμού σπόρων
– Πτώση φύλλων και πτώση καρπών.
– Σταδιακή νέκρωση του ριζικού συστήματος των φυτών

Τροφοπενία (έλλειψη) ψευδαργύρου σε εσπεριδοειδή
Χαρακτηριστικό κιτρίνισμα σε νεαρά φύλλα μανταρινιάς που οφείλεται σε τροφοπενία (έλλειψη) ψευδαργύρου

Ποια λιπάσματα ψευδαργύρου κυκλοφορούν στην αγορά;

Υπάρχουν διάφορα λιπάσματα στην αγορά που περιέχουν ποσότητες μικρές ή μεγαλύτερες ποσότητες ψευδαργύρου για τους καλλιεργητές. Η περιεκτικότητα του ψευδαργύρου αναγράφεται στην ετικέτα κάθε λιπάσματος μετά τα τρία βασικά θρεπτικά στοιχεία (άζωτο, φώσφορος, κάλιο) καθώς και μετά το μαγνήσιο και το σίδηρο εφόσον υπάρχουν στο συγκεκριμένο λίπασμα.

Λιπάσματα με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο είναι ο θειικός ψευδάργυρος και ο χηλικός ψευδάργυρος. Ο θειικός ψευδάργυρος διατίθεται σε δύο μορφές: α) σε κοκκώδη μορφή η οποία εφοδιάζει τα φυτά για μεγάλο χρονικό διάστημα και β) σε κρυσταλλική μορφή, υδατοδιαλυτή στο νερό, κατάλληλη για λίπανση μέσω του ποτίσματος ή με διαφυλλικό ψεκασμό. Τα υγρά λιπάσματα ψευδαργύρου σε χηλική μορφή είναι άμεσα αφομοιώσιμα από τα φυτά, είτε μέσω ψεκασμού των φύλλων ως διαφυλλικά λιπάσματα είτε μέσω του ποτίσματος.

Τι είναι τα διαφυλλικά λιπάσματα και πώς τα χρησιμοποιούμε
Τι είναι τα διαφυλλικά λιπάσματα και πώς τα χρησιμοποιούμε

Κι ένα μυστικό για τον ψευδάργυρο στα φυτά και στις καλλιέργειες

H υπερβολική λίπανση με ψευδάργυρο στα φυτά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, καθώς λόγω ανταγωνισμού των στοιχείων, μπορεί να εμφανιστεί έλλειψη σιδήρου και κατά συνέπεια κιτρινίσματα στα φύλλα των φυτών.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση
Compo

Σχόλια (5)

 1. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΑΒΡΟΖΙΔΗΣ
  02/04/2023

  Καλημερα εχω 350 δέντρα Τέξας που βγάζουν γυμνά. Δηλαδη (σκούπα) είναι Στα 4χρόνια οταν τα ψεκαζω με ψευδάργυρο βγαζουν φύλα. Πολλοί άνθρωποι μού λένε να τα βγάλω άλλοι να τα ρίξω ψευδάργυρο δεν ξέρω τι να κάνω Μπορείτε να με βοηθήσετε. Ευχαριστώ.

 2. Έφη
  23/04/2021

  Ευχαριστώ πάρα πολύ να είστε καλά και καλή σας μέρα!

 3. Έφη
  21/04/2021

  Καλημέρα και πάλι! Σας ευχαριστώ που μου απαντάτε συνέχεια στις ερωτήσεις μου! Πώς μπορώ να καταλάβω, αν για το ελαφρώς κιτρινισμενο χρώμα στο φύλλωμα της τριανταφυλλιάς, ευθύνεται η έλλειψη ψευδαργύρου ή σιδήρου;

  • Καλησπέρα Έφη. Δεν είναι εύκολο να το καταλάβουμε άμεσα. Θα σου πρότεινα σε πρώτη φάση να ρίξεις υγρό λίπασμα σιδήρου.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ