εικόνα

Πασχαλιά, ένα λουλούδι για το Πάσχα

Πασχαλιά, λουλούδι για το Πάσχα

Πασχαλιά, ένα λουλούδι για το Πάσχα

Η πασχαλιά, όπως δηλώνει και το όνομά της, είναι το καλλωπιστικό φυτό που έχει συνδεθεί με τη γιορτή του Πάσχα. Φυλλοβόλος θάμνος, με ύψος που φτάνει μέχρι τα τέσσερα μέτρα, η πασχαλιά δίνει την εντυπωσιακή ανθοφορία της για 20-30 μέρες, στα τέλη της άνοιξης, κόντα στην περιόδο του Πάσχα. Η πασχαλιά ξεχωρίζει τόσο για τα καρδιόσχημα βαθυπράσινα φύλλα, αλλά κυρίως για τα πολύ αρωματικά άνθη της, σε αποχρώσεις από λευκό και απαλό κίτρινο μέχρι βαθύ μωβ. Με καταγωγή από την περιοχή των Βαλκανίων, η πασχαλιά έχει εγκλιματιστεί και διαδοθεί τόσο στην βόρεια και δυτική Ευρώπη, καθώς και στη Βόρεια Αμερική.

 

Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί η πασχαλιά;

 

Η πασχαλιά δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις και ευδοκιμεί σε έδαφος μέσης σύστασης, ακόμη και σε ξηρό, αρκεί να στραγγίζει ικανοποιητικά. Κατάλληλη εποχή φύτευσης της πασχαλιάς είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο. Επιλέγουμε ηλιόλουστη θέση για την πασχαλιά, καθώς χρειάζεται αρκετό χώρο με επαρκή αερισμό, ώστε να μπορέσει να αναπτύξει ικανοποιητικά την ανθοφορία της. Αν φυτέψουμε την πασχαλιά για φράχτη, οι αποστάσεις φύτευσης μεταξύ των φυτών, θα πρέπει να είναι περίπου δυο μέτρα. Μπορούμε να φυτέψουμε την πασχαλία και σε μεγάλη γλάστρα σε μπαλκόνι με νότια έκθεση, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα έχει σίγουρα πιο μειωμένη ανάπτυξη και ανθοφορία.

 

Τι πότισμα, λίπανση ή άλλη φροντίδα χρειάζεται η πασχαλιά;

 

Η πασχαλιά έχει περιορισμένες ανάγκες σε νερό και δν χρειάζεται τακτικά ποτίσματα. Μόνο την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού θέλει πότισμα τουλάχιστον κάθε δύο βδομάδες. Χρειάζεται λίπανση δύο φορές το χρόνο, με πλήρες λίπασμα, μια φορά στα τέλη του χειμώνα και δεύτερη φορά στις αρχές του καλοκαιριού μετά την ολοκλήρωση της ανθοφορίας. Επιπλέον, αφαιρούμε τα υπερώριμα ξερά λουλούδια της πασχαλιάς, κατά τον μήνα Μάιο και Ιούνιο, προκειμένου να διατηρήσουμε τη ζωντάνια και τη ζωτικότητα του φυτού.

 

Τι κλάδεμα θέλει η πασχαλιά και πώς πολλαπλασιάζεται;

 

Η πασχαλιά χρειάζεται ελαφρύ κλάδεμα κατά τον Γενάρη-Φλεβάρη, αφαιρώντας ξερά, αδύνατα και κακοσχηματισμένα κλαδιά. Κατά το κλάδεμα της πασχαλιάς, διατηρούμε το σχήμα χωρίς να κάνουμε σύντμηση των βλαστών, γιατί έτσι θα χάσουμε τα μπουμπούκια που θα δώσουν ανθοφορία την επερχόμενη άνοιξη. Αν σε μια γερασμένη πασχαλιά χρειαστεί να κάνουμε αυστηρό κλάδεμα ανανέωσης, το κάνουμε μέσα στον χειμώνα, ενώ κατά το τέλος Αυγούστου αφαιρούμε σχολαστικά τις παραφυάδες που δημιουργεί. Ο πολλαπλασιασμός της πασχαλίας γίνεται με σπόρο, με παραφυάδες αν και ο πιο συνηθισμένος τρόπος πολλαπλασιασμού είναι με μοσχεύματα. Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά πασχαλιάς, στις αρχές της άνοιξης κόβουμε τμήματα βλαστού μήκους 15-20 εκατοστά και τα φυτεύουμε σε μικρές γλάστρες φυτωρίου αφού έχουμε πρώτα εμβαπτίσει τη βάση του μοσχεύματος (βλαστού) σε όρμονη ριζοβολίας. Διατηρούμε τη γλάστρα σε δροσερό περιβάλλον, ποτίζουμε συχνά και μετά από 5-6 βδομάδες, το νέο φυτό πασχαλιάς θα είναι έτοιμο για να το μεταφυτεύσουμε στην οριστική του θέση.

 

Κι ενα μυστικό για την πασχαλιά

 

Στο νησί Mackinac, στη λίμνη του Michigan, ανάμεσα σε Αμερική και Καναδά, γίνεται κάθε χρόνο, από το 1949, στα μέσα του καλοκαιριού, δεκαήμερο φεστιβάλ των πασχαλιών. Αυτό περιλαμβάνει επισκέψεις στους κήπους και τα πάρκα του νησιού που διαθέτουν πολλές ποικιλίες πασχαλιάς με άνθη άσπρα, ροζ ή μωβ, καθώς και παρελάσεις με άλογα στολισμένα στο λαιμό με γιρλάντες από άνθη πασχαλιάς.

 

Περισσότερα λουλούδια

 

Δες αναλυτικές πληροφορίες και συμβουλες για την φροντίδα αγαπημένων καλλωπιστικών φυτών με εντυπωσιακά λουλούδια στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει:
 
Τα πιο όμορφα λουλούδια της άνοιξης
10 λουλούδια με έντονο άρωμα
Ανθεκτικά φυτά για μπαλκόνι
Λουλούδια που ανθίζουν από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο
Ορτανσία, 5 μυστικά φροντίδας
Αλστρομέρια, το κρίνο των Ίνκας
Ιβίσκος, 5 μυστικά φροντίδας
Τριανταφυλλιά, 10 μυστικά φροντίδας
Καμέλια, 6 μυστικά φροντίδας
Γαρυφαλλιά, 5 μυστικά φροντίδας
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

MiltoplastΓράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.