εικόνα

Πασχαλιά, ένα λουλούδι για το Πάσχα

Πασχαλιά, λουλούδι για το Πάσχα

Πασχαλιά, ένα λουλούδι για το Πάσχα

Η πασχαλιά, όπως δηλώνει και το όνομά της, είναι το καλλωπιστικό φυτό που έχει συνδεθεί με τη γιορτή του Πάσχα. Φυλλοβόλος θάμνος, με ύψος που φθάνει τα τέσσερα μέτρα, η πασχαλιά δίνει την εντυπωσιακή ανθοφορία της για 20-30 μέρες κόντα στην περιόδο του Πάσχα και ξεχωρίζει για τα καρδιόσχημα βαθυπράσινα φύλλα και τα άνθη της, σε αποχρώσεις από το λευκό και το απαλό κίτρινο μέχρι το βαθύ μωβ.

 

Σε τι θέσεις φυτεύουμε την πασχαλιά;
 
Η πασχαλιά ευδοκιμεί σε έδαφος μέσης σύστασης, ακόμη και σε ξηρό, που να στραγγίζει καλά και να είναι ελαφρώς αλκαλικό. Κατάλληλη εποχή φύτευσης της πασχαλιάς είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο. Επιλέγουμε ηλιόλουστη θέση για την πασχαλιά, καθώς χρειάζεται αρκετό χώρο με επαρκή αερισμό, ώστε να μπορέσει να αναπτύξει ικανοποιητικά την ανθοφορία της. Αν φυτέψουμε την πασχαλιά για φράχτη, οι αποστάσεις φύτευσης μεταξύ των φυτών, θα πρέπει να είναι περίπου δυο μέτρα.

 

Τι ανάγκη σε πότισμα και λίπανση έχει η πασχαλιά;
 
Η πασχαλιά έχει περιορισμένες ανάγκες σε νερό και θέλει πότισμα κάθε δύο βδομάδες την περίοδο του καλοκαιριού. Χρειάζεται λίπανση δύο φορές το χρόνο, με πλήρες λίπασμα, μια φορά στα τέλη του χειμώνα και δεύτερη φορά στις αρχές του καλοκαιριού μετά την ολοκλήρωση της ανθοφορίας.

 

Τι κλάδεμα θέλει η πασχαλιά και πώς πολλαπλασιάζεται;
 
Η πασχαλιά χρειάζεται ελαφρύ κλάδεμα κατά τον Γενάρη-Φλεβάρη, αφαιρώντας ξερά, αδύνατα και κακοσχηματισμένα κλαδιά. Κατά το κλάδεμα της πασχαλιάς, διατηρούμε το σχήμα χωρίς να κάνουμε σύντμηση των βλαστών, γιατί έτσι θα χάσουμε τα μπουμπούκια που θα δώσουν ανθοφορία την επερχόμενη άνοιξη. Αν σε μια γερασμένη πασχαλιά χρειαστεί να κάνουμε αυστηρό κλάδεμα ανανέωσης, το κάνουμε μέσα στον χειμώνα, ενώ κατά το τέλος Αυγούστου αφαιρούμε σχολαστικά τις παραφυάδες που δημιουργεί. Επιπλέον, αφαιρούμε τα υπερώριμα ξερά λουλούδια της πασχαλιάς, κατά τον μήνα Μάιο και Ιούνιο, προκειμένου να διατηρήσουμε τη ζωντάνια και τη ζωτικότητα του φυτού. Ο πολλαπλασιασμός της πασχαλίας γίνεται με σπόρο, με μοσχεύματα ή με παραφυάδες.

 

Κι ενα μυστικό για την πασχαλιά
 
Στο νησί Mackinac, στη λίμνη του Michigan, ανάμεσα σε Αμερική και Καναδά, γίνεται κάθε χρόνο, από το 1949, στα μέσα του καλοκαιριού, δεκαήμερο φεστιβάλ των πασχαλιών. Αυτό περιλαμβάνει επισκέψεις στους κήπους και τα πάρκα του νησιού που διαθέτουν πολλές ποικιλίες πασχαλιάς με άνθη άσπρα, ροζ ή μωβ, καθώς και παρελάσεις με άλογα στολισμένα στο λαιμό με γιρλάντες από άνθη πασχαλιάς.

 

Δες πληροφορίες και για άλλους καλλωπιστικούς θάμνους όπως η πικροδάφνη, η αγγελική, η φωτίνια, το βιβούρνο και η τριανταφυλλιά.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.