Πυξάρι, καλλωπιστικός θάμνος για διαμόρφωση

Πυξάρι, ένας υπέροχος καλλωπιστικός θάμνος

Το πυξάρι ή τσιμισίρι είναι ένας αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος που ξεχωρίζει για το πυκνό, στρογγυλό και γυαλιστερό καταπράσινο φύλλωμα του. Χρησιμοποιείται εκτεταμένα στην κηποτεχνία για τη δημιουργία χαμηλών φραχτών, διαδρόμων και διαχωριστικών παρτεριών.

Το πυξάρι θα το συναντήσουμε συχνά και σε μεμονωμένες φυτεύσεις στον κήπο ή σε γλάστρα όπου μπορεί να διαμορφωθεί σε διάφορα σχήματα όπως μπάλα, κύβος και κώνος. Το πυξάρι έχει αργή ανάπτυξη, φτάνει σε ύψος το 1-2 μέτρα και πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα.

1. Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες θέλει το πυξάρι;

Το πυξάρι προτιμά ελαφρά γόνιμα εδάφη με καλή αποστράγγιση και ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες, ημισκιερές και σκιερές θέσεις. Το πυξάρι δεν είναι κατάλληλο να φυτευτεί σε παραθαλάσσια μέρη, καθώς είναι ευαίσθητο στην αλμύρα της θάλασσας. Είναι, επίσης, σχετικά ευαίσθητο και στους ατμοσφαιρικούς ρύπους και γι’ αυτό δεν είναι κατάλληλο ως διαχωριστικό λεωφόρων και εθνικών οδών.

Το πυξάρι είναι ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες, αν και πολλές φορές τα φύλλα του παίρνουν ένα κόκκινο-καφέ χρώμα στον έντονο παγετό που επανέρχεται σε πράσινο μόλις ανέβει η θερμοκρασία.

Διαφήμιση

2. Τι ανάγκες σε πότισμα, λίπανση και κλάδεμα έχει το πυξάρι;

Το πυξάρι έχει σημαντικές ανάγκες σε πότισμα ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που πρέπει να το ποτίζουμε κάθε δυο μέρες, ενώ την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, δυο φορές την εβδομάδα.

Σχετικά με τη λίπανση, το πυξάρι θα χρειαστεί ένα πλήρες κοκκώδες λίπασμα, μια φορά το μήνα, κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ η προσθήκη χηλικού σιδήρου θα βοηθήσει στο πρασίνισμα του φυλλώματος.

To πυξάρι κλαδεύεται κυρίως στις αρχές της άνοιξης για να διαμορφώσουμε το σχήμα που επιθυμούμε αλλά και περιοδικά όλο το χρόνο, εκτός από το χειμώνα, γίνονται μικρά κορφολογήματα για να διατηρήσουμε το συμπαγές σχήμα του.

3. Κι ένα μυστικό για το πυξάρι

Το πυξάρι, λόγω του πυκνού φυλλώματος, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς καλλωπιστικούς θάμνους που χρησιμοποιούνται στην φυτογλυπτική, την τέχνη κατά την οποία μπορούμε με το κατάλληλο κλάδεμα των φυτών, να αναπαραστήσουμε μορφές, εικόνες, σχήματα και αντικείμενα.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Δείτε ακόμα:
Διαφήμιση

Σχόλια (11)