15 φυτά που αντέχουν στον αέρα

15 φυτά που αντέχουν στον αέρα

Εκτός το κρύο και την παγωνιά, ο άνεμος είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα που ταλαιπωρεί τα φυτά στον κήπο και το μπαλκόνι μας. Ειδικά για περιοχές που επικρατούν δυνατοί άνεμοι, είμαστε υποχρεωμένοι κατά τον σχεδιασμό ενός κήπου να επιλέξουμε φυτά που αντέχουν προκειμένου να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις. Στο σημερινό μας άρθρο επιλέγουμε αρωματικά φυτά, καλλωπιστικούς θάμνους, καρποφόρα δέντρα και αναρριχώμενα φυτά που είναι ανθεκτικά στους δυνατούς ανέμους για να φυτέψουμε στον κήπο και το μπαλκόνι μας.

Τι προβλήματα προκαλεί ο αέρας στα φυτά;

Οι δυνατοί βοριάδες, οι ζεστοί καλοκαιρινοί άνεμοι, ακόμα και τα φθινοπωρινά μελτέμια προκαλούν ανησυχία σε όλους εμάς που ασχολούμαστε με την φροντίδα του κήπου. Και είναι λογικό, καθώς ο δυνατός αέρας στεγνώνει και ξεραίνει τα φύλλα των φυτών, ρίχνει τα μπουμπούκια των λουλουδιών και ξεραίνει τους νεαρούς βλαστούς που μόλις έχουν φυτρώσει. Επίσης, σε νεαρά φυτά ή δέντρα που μόλις έχουν φυτευθεί, ο αέρας μπορεί να τα ξεριζώσει ή να προκαλέσει προβλήματα στην ομαλή ανάπτυξη τους, γι’ αυτό απαιτείται υποστήλωση με πασσάλους κατά την φύτευση. Επίσης, σε παραθαλάσσιες περιοχές, ο αέρας μεταφέρει σταγόνες από την θάλασσα και αυξάνει την αλατότητα του χώματος του κήπου μας προκαλώντας σημαντικά προβλήματα σε ευαίσθητα φυτά.

Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο λοιπόν να γνωρίζουμε ποια είναι τα κατάλληλα φυτά που αντέχουν στις δυσμενείς συνθήκες του ανέμου. Επιπλέον, αρκετά από τα φυτά που προτείνουμε, λόγω της ανθεκτικότητας τους στον αέρα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την δημιουργία χαμηλών ή ψηλών φυτικών φραχτών για να προστατεύσουμε και τα υπόλοιπα φυτά του κηπου μας. Υπάρχουν διαφορετικά ανθεκτικά φυτά κατάλληλα για φύτευση σε παραθαλάσσιες περιοχές όπου έχουμε αλατότητα στα εδάφη, ενώ σε ορεινές περιοχές που επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες επιλέγουν άλλα φυτά.

Διαφήμιση

Φυτά ανθεκτικά στον αέρα

Ας δούμε, λοιπόν, τα κατάλληλα φυτά που επιλέγουμε σε περιοχές με ισχυρούς ανέμους για να φυτέψουμε στον κήπο και το μπαλκόνι μας.

1. Κυπαρίσσι λέιλαντ

Ξεκινάμε τη λίστα μας με τα ανθεκτικά φυτά στον αέρα με το κυπαρίσσι λέιλαντ, ένα αειθαλές καλλωπιστικό φυτό με πολύ γρήγορη ανάπτυξη που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 15 μέτρα. Έχει χαρακτηριστικό έντονο πράσινο φύλλωμα και τα κλαδιά του αναπτύσσονται διαμορφώνοντας ένα ξεχωριστό πυραμιδοειδές σχήμα. Αποτελεί αγαπημένη επιλογή των κηποτεχνών για τη διαμόρφωση φραχτών σε κήπους. Αντέχει και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, στη ζέστη του καλοκαιριού, στην παγωνιά του χειμώνα ακόμη και σε δυνατούς ανέμους. Το λέιλαντ είναι σχετικά ανθεκτικό στην αλατότητα και μπορεί να φυτευτεί κοντά στη θάλασσα.

Κυπαρίσσι λέιλαντ, ένα όμορφο δέντρο για φράχτη
Κυπαρίσσι λέιλαντ, ένα όμορφο δέντρο για φράχτη

2. Τούγια

Η λίστα μας με τα φυτά που αντέχουν στον αέρα συνεχίζεται με την τούγια, ένα εντυπωσιακό κωνοφόρο καλλωπιστικό φυτό, συνήθως που ξεχωρίζει για την πλούσια πυκνή κόμη του σε πρασινοκίτρινο χρώμα. Η τούγια επιλέγεται πολύ συχνά για δημιουργία πυκνού φράχτη, για φύτευση κατά μήκος σε διαδρόμους καθώς είναι ανθεκτική στους δυνατούς ανέμους. Η τούγια είναι ανεκτική στην αλατότητα του εδάφους και μπορεί να φυτευτεί κοντά στη θάλασσα. Επίσης, μπορούμε να επιλέξουμε την τούγια για διαχωριστικά δρόμων, καθώς είναι ανθεκτική σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ευδοκιμεί σε θέσεις με ηλιοφάνεια, είναι ανθεκτική στην καλοκαιρινή ζέστη και την χειμωνιάτικη παγωνιά ενώ μπορεί να φυτευτεί και σε ορεινά μέρη.

Συμβουλές φροντίδας για την τούγια
Συμβουλές φροντίδας για την τούγια

3. Γκολντκρεστ

Άλλο ένα καλλωπιστικό φυτό που είναι ανθεκτικό σε ανέμους είναι το γκολντ κρεστ, τo δημοφιλές κιτρινοπράσινο κωνοφόρο δέντρ που συναντάμε σε φράκτες σε εξοχικές κατοικίες και σε σπίτια. Το γκολντ κρεστ χρειάζεται δροσερό κλίμα για να ευδοκιμήσει και προτιμάει περιοχές με κρύο χειμώνα και δροσερό καλοκαίρι. Αναπτύσσεται καλύτερα σε ηλιόλουστες θέσεις, ωστόσο μπορεί να φυτευτεί και σε ημισκιερά μέρη. Για τη φύτευση του γκολντ κρεστ χρειαζόμαστε γόνιμο χώμα, πλούσιο σε οργανική ουσία που να διαθέτει καλή αποστράγγιση. Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα σχετικά χαμηλό πυκνό φράχτη, φυτεύουμε τα γκολντ κρεστ σε αποστάσες περίπου ενός μέτρου, ενώ για ψηλό φράχτη που ξεπερνάει τα 4-5 μέτρα θα πρέπει να φυτέψουμε σε αποστάσεις ανά 2 μέτρα.

Γκολντ κρεστ (λεμονοκυπάρισσο)
Γκολντ κρεστ (λεμονοκυπάρισσο) για δημιουργία φράχτη

4. Αμπέλοψη

Ο κατάλογος με τα ανθεκτικά φυτά στους δυνατούς ανέμους περιλαμβάνει και αναρριχόμενα φυτά όπως την αμπέλοψη που αναπτύσσεται πάνω σε τοίχους, φράχτες, πέργκολες και στέγαστρα. Τα φύλλα της είναι πράσινα, πεντάλοβα και κατά τους φθινοπωρινούς μήνες παίρνουν ένα εντυπωσιακό κόκκινο χρώμα, ενώ το καλοκαίρι η αμπέλοψη εμφανίζει μικρά κιτρινόλευκα λουλούδια. Η αμπέλοψη δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος και μπορεί να φυτευτεί σε όλους τους τύπους των εδαφών αρκεί να εξασφαλίζεται αποστράγγιση. Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις αν και ευδοκιμεί και σε ημισκιερές θέσεις και είναι εξαιρετικά ανθεκτική στο ψύχος, ακόμα και πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν. Η αμπέλοψη μπορεί επίσης να φυτευτεί σε νότια ή ανατολική πλευρά σπιτιών και κτιρίων ενισχύοντας τον βιοκλιματικό σχεδιασμό τους.

Αμπέλοψη, παρθενόκισσος ο πεντάφυλλος
Αμπέλοψη, παρθενόκισσος ο πεντάφυλλος

5. Αγιόκλημα

Το αγιόκλημα είναι άλλο ένα αναρριχητικό φυτό που διακρίνεται για την ανθεκτικότητα του στους ανέμους. Με πλούσια ανθοφορία του, που ξεκινά τον Μάιο και διαρκεί όλο το καλοκαίρι, το αγιόκλήμα εντυπωσιάζει με το ιδιαίτερο και ελκυστικό άρωμα των πολύχρωμων λουλουδιών του. Χρησιμοποιείται εκτεταμένα στην κηποτεχνία για μπορντούρες, δικτυωτά πλαίσια, πέργκολες, φράχτες, ακόμη και για εδαφοκάλυψη σε βραχόκηπους. Το αγιόκλημα είναι φυτό γρήγορης ανάπτυξης που φθάνει σε ύψος 1,5-2 μέτρα και προτιμά τις μερικώς ηλιοφανείς θέσεις από τις ηλιόλουστες. Θεωρείται ανθεκτικό φυτό, με δυνατό ριζικό σύστημα που αναπτύσσεται τόσο πλευρικά όσο και σε βάθος. Το αγιόκλημα παρουσιάζει μεγάλη προσαρμοστικότητα σε όλα τα εδάφη αν και προτιμά τα πιο υγρά, είναι ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνι, παγετούς.

Συμβουλές φροντίδας για το αγιόκλημα
Συμβουλές φροντίδας για το αγιόκλημα
Διαφήμιση

6. Ρυγχόσπερμο

Το ρυγχόσπερμο είναι ακόμα ένα ανθεκτικό αναρριχητικό φυτό που εμφανίζει ιδιαίτερη ανθεκτικότητα στον αέρα και ξεχωρίζει για την έντονη πυκνή βλάστηση και μπορεί να καλύψει μεγάλη επιφάνεια σε τοίχους και φράχτες. Το ρυγχόσπερμο έχει γυαλιστερά, δερματώδη, βαθυπράσινα φύλλα και ανθοφορεί με μικρά λευκά αρωματικά άνθη που εμφανίζονται από τον Μάιο έως τον Ιούλιο και μοιάζουν με τα λουλούδια του γιασεμιού. Αν και προτιμά ηλιόλουστες θέσεις στον κήπο, θα έχει καλή ανάπτυξη και σε ημισκιερές θέσεις. Το ρυγχόσπερμο ευδοκιμεί και είναι διαδεδομένο στα ζεστά κλίματα των νότιας Ελλάδας, καθώς επίσης είναι ανθεκτικό στο κρύο και στην παγωνιά και σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι -10°C.

Ρυγχόσπερμο, ένα ανθεκτικό αναρριχώμενο φυτό
Ρυγχόσπερμο, ένα ανθεκτικό αναρριχώμενο φυτό

7. Αγγελική

Ξεκινάμε τη λίστα με τα θαμνώδη καλλωπιστικά φυτά που αντέχουν στον αέρα και η αγγελική είναι τα πιο δημοφιλή καθώς ξεχωρίζει για τα γυαλιστερά, λεία, δερματώδη φύλλα της. Αν και έχει αργή σχετικά ανάπτυξη, η αγγελική μπορεί να φτάσει σε ύψος τα τέσσερα μέτρα και να σχηματίσει τη μορφή μικρού δέντρου. Ανθοφορεί Μάιο-Ιούνιο σχηματίζοντας μικρά, λευκά λουλούδια που φέρουν ένα διακριτικό άρωμα πορτοκαλιού. Η αγγελική αποτελεί ιδανική επιλογή για φράχτες, αλλά φυτεύεται και ως μεμονωμένο φυτό σε κήπους και σε γλάστρες στα μπαλκόνια. Είναι πολύ ανθεκτική σε ξηροθερμικές και παραθαλάσσιες συνθήκες, στην ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς και στις χαμηλές θερμοκρασίες. Αναπτύσσεται σχετικά αργά σε όλα τα είδη εδαφών, ωστόσο έχει καλύτερη ανάπτυξη σε ελαφρά στραγγερά γόνιμα εδάφη.

Αγγελική, λαμπερή και παραθαλάσσια
Αγγελική, λαμπερή και παραθαλάσσια

8. Πικροδάφνη

Άλλο ένα ενδιαφέρον θαμνώδες καλλωπιστικό φυτό, αρκετά ανθεκτικό στον αέρα, που μας χαρίζει πολλά λουλούδια από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, είναι η πικροδάφνη. Λόγω της μεγάλης ανθεκτικότητας και προσαρμοστικότητας της, η πικροδάφνη χρησιμοποιείται εκτεταμένα στην κηποτεχνία για τη διαμόρφωση παρτεριών και φραχτών. Είναι ανθεκτική τόσο στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, στις παγωνιές του χειμώνα καθώς και στους δυνατούς ανέμους. Είναι σκληραγωγημένο φυτό που μεγαλώνει σε όλα τα εδάφη, ακόμα και στα πιο άγονα, αμμώδη και ασβεστώδη. Η πικροδάφνη ευδοκιμεί τόσο σε ηλιόλουστες, όσο και σε ημισκιερές θέσεις και μας χαρίζει πλούσια ανθοφορία. Η πικροδάφνη μπορεί να φυτευτεί και στα παραθαλάσσια μέρη, ενώ λόγω της μεγάλης ανθεκτικότητας στους ρύπους, την συναντάμε στους περισσότερους εθνικούς δρόμους της χώρας.

Πικροδάφνη, ένας εντυπωσιακός και εξαιρετικά ανθεκτικός θάμνος
Πικροδάφνη, ένας εντυπωσιακός και εξαιρετικά ανθεκτικός θάμνος

9. Βιβούρνο

Η λίστα μας με τα ανθεκτικά φυτά στους δυνατούς ανέμους, δεν μπορούσε παρά να μην συμπεριλαμβάνει το βιβούρνο, ένα αειθαλή, καλλωπιστικό θάμνος που ξεχωρίζει για το βαθυπράσινο γυαλιστερό φύλλωμα και τη φουντωτή βλάστηση. Λόγω καλής προσαρμογής και ανθεκτικότητας στο μεσογειακό περιβάλλον, το βιβούρνο χρησιμοποιείται ευρέως στην κηποτεχνία για τη διαμόρφωση φραχτών ή για μεμονωμένες φυτεύσεις στον κήπο. Το βιβούρνο ανθίζει μέσα στον χειμώνα ως και τις αρχές της άνοιξης, σχηματίζοντας πυκνά μπουκέτα από λευκά άνθη που μέσα στο καλοκαίρι δίνουν μικρούς γυαλιστερούς μελανόχρωμους καρπούς. Το βιβούρνο μπορεί να αναπτυχθεί σε όλους τους τύπους εδαφών ακόμα και στα ξερά και ασβεστώδη ενώ μπορεί να καλλιεργηθεί σε ηλιόλουστες, ημισκιερές και σκιερές θέσεις. Επειδή αντέχει τον άνεμο, αναπτύσσεται ακόμα και σε παραθαλάσσια μέρη.

Συμβουλές φροντίδας για το βιβούρνο
Συμβουλές φροντίδας για το βιβούρνο

10. Ελαίαγνος

Ο ελαίαγνος είναι ακόμα ένας αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος που αντέχει τους δυναμούς ανέμους και επιλέγεται για τη διαμόρφωση φραχτών ή για μεμονωμένες φυτεύσεις στον κήπο. Ανθίζει λίγο καθυστερημένα το φθινόπωρο και ακολουθούν οι μικροί κόκκινοι καρποί του, την περίοδο του χειμώνα. ευδοκιμεί σε έδαφος με καλή στράγγιση και έχει γρήγορη ανάπτυξη, ενώ είναι εξαιρετικά ανθεκτικός στη ρύπανση της ατμόσφαιρας, στις χαμηλές θερμοκρασίες, στον άνεμο και στη ζέστη. Ιδανική επιλογή για ηλιόλουστες και παραθαλάσσιες θέσεις, καθώς αντέχει σε μεγάλη εδαφική αλατότητα και στην ξηρασία.

Ελαίαγνος, ένας ξεχωριστός καλλωπιστικός θάμνος
Ελαίαγνος, ένας ξεχωριστός καλλωπιστικός θάμνος
Διαφήμιση

11. Δεντρολίβανο

Ο κατάλογος μας με τα φυτά που αντέχουν σε όλους τους ανέμους, περιλαμβάνει και αρωματικά υτά και το δεντρολίβανο είναι ένα από τα πιο χρήσιμα και δημοφιλέστερα αρωματικά φυτά που φυτεύουμε στον κήπο ή σε βραχόκηπο. Πολυετής θάμνος, πολύκλαδος και πυκνόφυλλος, με βελονοειδή φύλλα, το δεντρολίβανο φτάνει σε ανάπτυξη από ένα ως δύο μέτρα και εμφανίζει υπέροχα αρωματικά άνθη με απαλό μπλε χρώμα την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού. Το δεντρολίβανο αναπτύσσεται εύκολα και καλλιεργείται στις περιοχές με μεσογειακό κλίμα και ηλιόλουστο ξηροθερμικό περιβάλλον. Είναι ανθεκτικό στην παγωνιά και τις χαμηλες θερομοκρασίες, άλλωστε μπορούμε να συναντήσουμε το δεντρολίβανο αυτοφυές σε μέρη με υψόμετρο 600 μέτρων. Μπορεί να προσαρμοστεί στους περισσότερους τύπους εδαφών ακόμα και σε ξηρά άγονα εδάφη.

7 μυστικά για την καλλιέργεια του δεντρολίβανου
7 μυστικά για την καλλιέργεια του δεντρολίβανου

12. Λεβάντα

Η λεβάντα είναι άλλο ένα αρωματικό φυτό που μας προσφέρει ανθεκτικότητα στους δυνατούς ανέμους. Η λεβάντα διαθέτει βλαστούς που ξεκινούν από τη βάση, με χαρακτηριστικά γκριζοπράσινα μακρόστενα ή λογχειδή φύλλα και αρωματικά μωβ άνθη. Η λεβάντα στη φύση αυτοφύεται σε εδάφη φτωχά, βραχώδη και ξηρά, ενώ τα περισσότερα είδη της αντέχουν στα ασβεστώδη εδάφη. Δεν αναπτύσσεται καλά σε υγρά και βαριά εδάφη καθώς παρουσιάζει σαπίσματα στις ρίζες. Η λεβάντα αναζητεί ηλιόλουστες θέσεις, αν και μπορεί να αναπτυχθεί και σε ημισκιερά σημεία. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η λεβάντα είναι ανθεκτική στο ζεστό ξηροθερμικό περιβάλλον του καλοκαιριού και αντέχει στην παγωνιά του χειμώνα.

5 μυστικά για τη φροντίδα της λεβάντας
5 μυστικά για τη φροντίδα της λεβάντας

13. Δάφνη

Η δάφνη δεν είναι μόνο ένας εντυπωσιακός αειθαλής θάμνος με βαθυπράσινα, δερματώδη αρωματικά φύλλα αλλά και ένα φυτό εξαιρετικά ανθεκτικό στους δυνατούς ανέμους. Διαθέτει άσπρα ή κιτρινοπράσινα άνθη που εμφανίζονται από τον Απρίλιο έως τον Μάιο και δίνει χαρακτηριστικούς καρπούς μαύρου χρώματος, με ωοειδές σχήμα και μέγεθος μικρής ελιάς. Η δάφνη είναι ανθεκτικό φυτό και ευδοκιμεί σε όλους τους τύπους εδαφών. Ακόμη και σε ξερά ασβεστούχα εδάφη, η δάφνη παρουσιάζει σχετικά γρήγορη ανάπτυξη. Η δάφνη είναι ανθεκτική στην ξηρασία, στην ρύπανση και στην αλάτότητα, γι’ αυτό και είναι κατάλληλη τόσο για φύτευση σε δρόμους των πόλεων αλλά και για παραθαλάσσιες φυτεύσεις. Προσαρμόζεται τόσο σε ηλιοφανείς όσο και σε σκιερές θέσεις ενώ αντέχει και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

7 μυστικά για την καλλιέργεια της δάφνης
7 μυστικά για την καλλιέργεια της δάφνης

14. Ελιά

Και ας πάμε στα καρποφόρα δέντρα που αντέχουν σε δυνατούς ανέμους και πρώτα πρώτα στην ελιά. Η ελιά ευδοκιμεί σε περιοχές με μεσογειακό εύκρατο κλίμα που χαρακτηρίζεται από ήπιους, υγρούς χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια. Αν και η ελιά είναι ανθεκτική και δίνει καρπό σε φτωχά και ξερά εδάφη, ευδοκιμεί καλύτερα σε βαθιά γόνιμα εδάφη που παρουσιάζουν καλή αποστράγγιση. Καλό είναι να αποφεύγεται η καλλιέργεια της σε αµµώδη εδάφη που δεν συγκρατούν υγρασία, καθώς και σε βαριά αργιλούχα εδάφη που δεν στραγγίζει το νερό. Η καλλιέργεια της ελίας είναι πολύ αποδοτική και με καλής ποιότητας ελαιόλαδο ακόμη και σε ασβεστούχα εδάδη. Αποφεύγουμε τις πυκνές φυτεύσεις ελιάς για να έχουμε καλύτερο αερισμό και μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στην καλλιέργεια των ελαιόδεντρων.

10 μυστικά για την καλλιέργεια της ελιάς
10 μυστικά για την καλλιέργεια της ελιάς

15. Χαρουπιά

Και για το τέλος, η χαρουπιά, το γνωστό αειθαλές καρποφόρο δέντρο που είναι εξαιρετικά ανθεκτικό σε δυνατούς ανέμους Η χαρουπιά είναι καρποφόρο δέντρο των ξηρών και θερμών κλιμάτων, ευδοκιμεί σε παραθαλάσσιες περιοχές στην Νότια Ελλάδα και στην Κρήτη. Η χαρουπιά θεωρείται σχετικά ανθεκτικό φυτό ως προς τον παγετό. Οι απαιτήσεις της χαρουπιάς σε έδαφος είναι αρκετά περιορισμένες. Θα την συναντήσουμε σε όλους τους τύπους εδαφών ακόμα και σε ξηρά άγονα πετρώδη ασβεστολιθικά εδάφη. Λόγω της ανθεκτικότητας και του πυκνού γυαλιστερού φυλλώματος, η χαρουπιά διαθέτει μεγάλη καλλωπιστική αξία και μπορεί να φυτεύτεί και σε δρόμους, κήπους και πάρκα.

5 μυστικά για την καλλιέργεια της χαρουπιάς
5 μυστικά για την καλλιέργεια της χαρουπιάς

Κι ενα μυστικό για την ανθεκτικότητα των φυτών στον αέρα

Σε φυτά που έχουν ταλαιπωρηθεί από αέρα, μπορούμε να τα ψεκάσουμε με οικολογικό διάλυμα εκχυλίσματος φυτικών για να τονώσουμε την ανάπτυξη τους και να επανέλεθει η ζωντάνια τους και το καταπράσινο φύλλωμα τους.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (4)

  1. Δημήτρης Γαβαλάς
    19/09/2022

    Καλημέρα σας΄Ηθελα να ρωτήσω επειδή αναφέρετε 3 κυπαρισσοειδή τα οποία αντέχουν στον άνεμο, ισχύει και το ίδιο για το κυπαρίσσι Αριζόνα (Cupressus arizonica);

  2. Απόστολος
    10/03/2021

    Καλησπέρα σας. Από καπροφόρα δένδρα που ευδοκιμούν στην Ελλάδα (πχ πυρηνόκαρπα, ροδιές, συκιές, αχλαδιές/μηλιές, αμυγδαλιές/καρυδιές, κυδωνιές, λωτοί) υπάρχουν κάποια που είναι περισσότερο ανθεκτικά στον άνεμο σε σχέση με άλλα? Αναφέρετε την ελιά, αλλά αναρωτιόμουν αν υπάρχουν και άλλα που έχουν μια σχετική αντοχή σε σχέση με άλλα που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Ευχαριστώ. ΥΓ1: Τα εσπεριδοειδή και τα υποτροπικά δεν τα ανέφερα διότι μάλλον όλα είναι αρκετά ευάλωτα, σωστά? ΥΓ2: Η περιοχή μου είναι νότια παραθαλάσσια, όχι ακριβώς πάνω στη θάλασσα, αλλά ~1 χιλιόμετρο εσωτερικά σε λόφο με αρκετή έκθεση σε δυτικούς και βοριάδες.

    • Καλησπέρα Απόστολε. Αρκετά ανθεκτικά καρποφόρα δέντρα σε άνεμο είναι οι μηλιές, οι αχλαδιές και οι κυδωνιές. Σίγουρα, τα εσπεριδοειδή και τα υποτροπικά είναι πιο ευαίσθητα σε ανέμους και παγωνιά και καλύτερα να τα αποφύγεις.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ