εικόνα

Λεβαντίνη, ένα αρωματικό φυτό για εδαφοκάλυψη

Λεβαντίνη, ένα αρωματικό φυτό για εδαφοκάλυψη

Λεβαντίνη, ένα αρωματικό φυτό για εδαφοκάλυψη

Η λεβαντίνη είναι πολυετής, αειθαλής, αρωματικός θάμνος που κατάγεται από τις παραμεσόγειες περιοχές. Η λεβαντίνη είναι αργής ανάπτυξης φυτό, συμπαγές, ύψους 40-60 εκατοστών, με πολλές παραφυάδες, του οποίου οι παλαιότεροι βλαστοί αποκτούν μεγάλο πάχος με τα χρόνια. Τα φύλλα της λεβαντίνης είναι μικρά, πυκνά, σύνθετα και φτεροειδή είτε ασημοπράσινου χρώματος, είτε σκέτου πράσινου ανάλογα με το είδος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ασημοπράσινη λεβαντίνη φέρει μικρά κίτρινα άνθη και η πράσινη φέρει υποκίτρινα άνθη. Η λεβαντίνη χρησιμοποιείται εκτεταμένα στην κηποτεχνία λόγω του φυλλώματος της, σε βραχόκηπους, για εδαφοκάλυψη ή για να σχηματίσει χαμηλές ελεύθερες μπορντούρες. Η λεβαντίνη ανθίζει την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου και τα ξερά άνθη παραμένουν πάνω στο φυτό για όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

 

Σε τι εδαφοκλιματικές συνθήκες φυτεύεται η λεβαντίνη;

 

Η λεβαντίνη είναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό που δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος, αρκεί να έχει πολύ καλή αποστράγγιση. Μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη και στα πιο ξηρά και άγονα εδάφη χωρίς κανένα πρόβλημα. Η λεβαντίνη προτιμά ηλιοφανείς θέσεις, ενώ μπορεί να φυτευτεί ακόμη και σε παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς είναι ανθεκτική στην αλατότητα του εδάφους. Η λεβαντίνη παρουσιάζει εξαιρετική αντοχή τόσο σε χαμηλές θερμοκρασίες όσο και σε βοριάδες. Ακόμη και σε χιόνι με πολλούς βαθμούς υπό το μηδέν, το φύλλωμα της δεν παγώνει. Για φύτευση σε γλάστρα, η λεβαντίνη θα χρειαστεί φυτόχωμα που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση.

 


Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η λεβαντίνη;

 

Η λεβαντίνη έχει πολύ μικρές απαιτήσεις τόσο σε νερό όσο και σε λίπανση. Μόνο κατά τον πρώτο χρόνο ζωής της, η λεβαντίνη θέλει λίγο προσοχή ώστε να έχει μικρά αλλά σταθερά ποτίσματα. Σχετικά με τη λίπανση της λεβαντίνης, η ενσωμάτωση οργανικής ουσίας με κοπριά και κομπόστ στο λάκκο φύτευσης είναι σημαντική, ενώ η προσθήκη μικρής ποσότητας βιολογικού λιπάσματος, μια φορά την περίοδο της άνοιξης, είναι υπεραρκετή για τη λεβαντίνη.

 

Πότε κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται η λεβαντίνη;

 

Η κατάλληλη εποχή κλαδέματος της λεβαντίνης είναι στα τέλη καλοκαιριού, αφού έχει ολοκληρωθεί η ανθοφορία της. Η λεβαντίνη κλαδεύεται ελαφρά για να τονωθεί η βλάστηση της αφαιρώντας τους ξερούς και αδύναμους βλαστούς. Ο πολλαπλασιασμός της λεβαντίνης γίνεται σχετικά εύκολα με μοσχεύματα, με απαραίτητη τη χρήση ορμόνης ριζοβολίας.

 

Κι ένα μυστικό για τη λεβαντίνη

 

Η λεβαντίνη δεν θα πρέπει να συγχέεται με τη λεβάντα, καθώς ανήκουν σε εντελώς διαφορετικές οικογένειες. Συγκεκριμένα, η λεβαντίνη ανήκει στην ίδια οικογένεια με τις μαργαρίτες και τα μαρούλια, ενώ η λεβάντα στην ίδια οικογένεια με το θυμάρι και τη ρίγανη.

 

Δες συμβουλές για την φροντίδα περισσότερων αρωματικών φυτών, όπως λεβάντα, δεντρολίβανο, ρίγανη, μελισσόχορτο, θυμάρι, ματζουράνα, λεμονοθύμαρο, φασκόμηλο, δίκταμο, μέντα και δυόσμο.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (4)

σχολιαστής
ioli 27 Σεπτεμβρίου 2019

Γεια σας. Θα ήθελα να φτιάξω ένα παρτέρι με λεβαντίνη, και θέλω να μάθω με ποια άλλα φυτά ταιριάζει σε ανάγκες ποτίσματος και περιποίησης για να μπουν μαζί. Λέτε ότι είναι στην ίδια οικογένεια με τις μαργαρίτες και τα μαρούλια, εγώ όμως ενδιαφέρομαι να την ταιριάξω με κάποια αρωματικά φυτά. Επίσης θέλω να ρωτήσω εάν πέραν του καλλωπιστικού σκοπού της έχει και κάποια χρησιμότητα όπως έχουν η μέντα, το θυμάρι κ.τ.λ. Περιμένω την απάντησή σας. Ευχαριστώ.

Απάντηση
σχολιαστής
Ιωάννης Αναστασιάδης 29 Αυγούστου 2017

Γεια σας.Ηθελα να μάθω αν η λεβάντα γίνεται στο κάτω Νευροκόπι γιατι το κλίμα είναι πολύ κρύο το χειμώνα.αν γίνεται στο Νευροκόπι από που μπορούμε να προμηθευτούμε το σπόρο.ηθελα ένα γενικό πλάνο για να έχω μια εικόνα

Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου 1 Σεπτεμβρίου 2017

    Θα σας έλεγα ότι η λεβάντα δεν θα αντέξει στις συνθήκες πολύ κρύου και χιονιού που επικρατούν στο Κάτω Νευροκόπι κατά τη διάρκεια του χειμώνα, εκτός αν την προστατεύετε με ειδικά αντιπαγετικά δίχτυα ή υφάσματα. Σπόρο λεβάντας μπορείτε να προμηθευτείτε σε εξειδικευμένα γεωπονικά καταστήματα.

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.