Λεβαντίνη, ένα αρωματικό φυτό για εδαφοκάλυψη

λεβαντινη φυτο φροντιδα

Η λεβαντίνη είναι πολυετής, αειθαλής, αρωματικός θάμνος που κατάγεται από τις παραμεσόγειες περιοχές. Η λεβαντίνη είναι αργής ανάπτυξης φυτό, συμπαγές, ύψους 40-60 εκατοστών, με πολλές παραφυάδες, του οποίου οι παλαιότεροι βλαστοί αποκτούν μεγάλο πάχος με τα χρόνια.

Τα φύλλα της λεβαντίνης είναι μικρά, πυκνά, σύνθετα και φτεροειδή είτε ασημοπράσινου χρώματος, είτε σκέτου πράσινου ανάλογα με το είδος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ασημοπράσινη λεβαντίνη φέρει μικρά κίτρινα άνθη και η πράσινη φέρει υποκίτρινα άνθη.

Η λεβαντίνη χρησιμοποιείται εκτεταμένα στην κηποτεχνία λόγω του φυλλώματος της, σε βραχόκηπους, για εδαφοκάλυψη ή για να σχηματίσει χαμηλές ελεύθερες μπορντούρες. Η λεβαντίνη ανθίζει την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου και τα ξερά άνθη παραμένουν πάνω στο φυτό για όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Διαφήμιση

1. Τι συνθήκες χρειάζεται η λεβαντίνη για να αναπτυχθεί;

Η λεβαντίνη είναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό που δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος, αρκεί να έχει πολύ καλή αποστράγγιση. Μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη και στα πιο ξηρά και άγονα εδάφη χωρίς κανένα πρόβλημα.

Η λεβαντίνη προτιμά ηλιοφανείς θέσεις, ενώ μπορεί να φυτευτεί ακόμη και σε παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς είναι ανθεκτική στην αλατότητα του εδάφους.

Η λεβαντίνη παρουσιάζει εξαιρετική αντοχή τόσο σε χαμηλές θερμοκρασίες όσο και σε βοριάδες. Ακόμη και σε χιόνι με πολλούς βαθμούς υπό το μηδέν, το φύλλωμα της δεν παγώνει. Για φύτευση σε γλάστρα, η λεβαντίνη θα χρειαστεί φυτόχωμα που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση.

2. Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η λεβαντίνη;

Η λεβαντίνη έχει πολύ μικρές απαιτήσεις τόσο σε νερό όσο και σε λίπανση. Μόνο κατά τον πρώτο χρόνο ζωής της, η λεβαντίνη θέλει λίγο προσοχή ώστε να έχει μικρά αλλά σταθερά ποτίσματα.

Σχετικά με τη λίπανση της λεβαντίνης, η ενσωμάτωση οργανικής ουσίας με κοπριά και κομπόστ στο λάκκο φύτευσης είναι σημαντική, ενώ η προσθήκη μικρής ποσότητας βιολογικού λιπάσματος, μια φορά την περίοδο της άνοιξης, είναι υπεραρκετή για τη λεβαντίνη.

3. Πότε κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται η λεβαντίνη;

Η κατάλληλη εποχή κλαδέματος της λεβαντίνης είναι στα τέλη καλοκαιριού, αφού έχει ολοκληρωθεί η ανθοφορία της. Η λεβαντίνη κλαδεύεται ελαφρά για να τονωθεί η βλάστηση της αφαιρώντας τους ξερούς και αδύναμους βλαστούς. Ο πολλαπλασιασμός της λεβαντίνης γίνεται σχετικά εύκολα με μοσχεύματα, με απαραίτητη τη χρήση ορμόνης ριζοβολίας.

4. Κι ένα μυστικό για τη λεβαντίνη

Η λεβαντίνη δεν θα πρέπει να συγχέεται με τη λεβάντα, καθώς ανήκουν σε εντελώς διαφορετικές οικογένειες. Συγκεκριμένα, η λεβαντίνη ανήκει στην ίδια οικογένεια με τις μαργαρίτες και τα μαρούλια, ενώ η λεβάντα στην ίδια οικογένεια με το θυμάρι και τη ρίγανη.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Δείτε ακόμα:
Διαφήμιση

Σχόλια (6)