Λεβαντίνη: Ένα αρωματικό φυτό για εδαφοκάλυψη

λεβαντινη φυτο φροντιδα

Η λεβαντίνη είναι πολυετής, αειθαλής, αρωματικός θάμνος που κατάγεται από τις παραμεσόγειες περιοχές. Η λεβαντίνη είναι αργής ανάπτυξης φυτό, συμπαγές, ύψους 40-60 εκατοστών, με πολλές παραφυάδες, του οποίου οι παλαιότεροι βλαστοί αποκτούν μεγάλο πάχος με τα χρόνια.

Τα φύλλα της λεβαντίνης είναι μικρά, πυκνά, σύνθετα και φτεροειδή είτε ασημοπράσινου χρώματος, είτε σκέτου πράσινου ανάλογα με το είδος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ασημοπράσινη λεβαντίνη φέρει μικρά κίτρινα άνθη και η πράσινη φέρει υποκίτρινα άνθη.

Η λεβαντίνη χρησιμοποιείται εκτεταμένα στην κηποτεχνία λόγω του φυλλώματος της, σε βραχόκηπους, για εδαφοκάλυψη ή για να σχηματίσει χαμηλές ελεύθερες μπορντούρες. Η λεβαντίνη ανθίζει την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου και τα ξερά άνθη παραμένουν πάνω στο φυτό για όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Διαφήμιση

1. Τι συνθήκες χρειάζεται η λεβαντίνη για να αναπτυχθεί;

Η λεβαντίνη είναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό που δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος, αρκεί να έχει πολύ καλή αποστράγγιση. Μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη και στα πιο ξηρά και άγονα εδάφη χωρίς κανένα πρόβλημα.

Η λεβαντίνη προτιμά ηλιοφανείς θέσεις, ενώ μπορεί να φυτευτεί ακόμη και σε παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς είναι ανθεκτική στην αλατότητα του εδάφους.

Η λεβαντίνη παρουσιάζει εξαιρετική αντοχή τόσο σε χαμηλές θερμοκρασίες όσο και σε βοριάδες. Ακόμη και σε χιόνι με πολλούς βαθμούς υπό το μηδέν, το φύλλωμα της δεν παγώνει. Για φύτευση σε γλάστρα, η λεβαντίνη θα χρειαστεί φυτόχωμα που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση.

2. Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η λεβαντίνη;

Η λεβαντίνη έχει πολύ μικρές απαιτήσεις τόσο σε νερό όσο και σε λίπανση. Μόνο κατά τον πρώτο χρόνο ζωής της, η λεβαντίνη θέλει λίγο προσοχή ώστε να έχει μικρά αλλά σταθερά ποτίσματα.

Σχετικά με τη λίπανση της λεβαντίνης, η ενσωμάτωση οργανικής ουσίας με κοπριά και κομπόστ στο λάκκο φύτευσης είναι σημαντική, ενώ η προσθήκη μικρής ποσότητας βιολογικού λιπάσματος, μια φορά την περίοδο της άνοιξης, είναι υπεραρκετή για τη λεβαντίνη.

3. Πότε κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται η λεβαντίνη;

Η κατάλληλη εποχή κλαδέματος της λεβαντίνης είναι στα τέλη καλοκαιριού, αφού έχει ολοκληρωθεί η ανθοφορία της. Η λεβαντίνη κλαδεύεται ελαφρά για να τονωθεί η βλάστηση της αφαιρώντας τους ξερούς και αδύναμους βλαστούς. Ο πολλαπλασιασμός της λεβαντίνης γίνεται σχετικά εύκολα με μοσχεύματα, με απαραίτητη τη χρήση ορμόνης ριζοβολίας.

4. Κι ένα μυστικό για τη λεβαντίνη

Η λεβαντίνη δεν θα πρέπει να συγχέεται με τη λεβάντα, καθώς ανήκουν σε εντελώς διαφορετικές οικογένειες. Συγκεκριμένα, η λεβαντίνη ανήκει στην ίδια οικογένεια με τις μαργαρίτες και τα μαρούλια, ενώ η λεβάντα στην ίδια οικογένεια με το θυμάρι και τη ρίγανη.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (6)

 1. Αλέξανδρος
  01/07/2022

  Καλησπέρα μία ερώτηση για την λεβαντίνη… Έχω δύο φυτά τα οποία έχουν χάσει το κιτρινωπό τους χρώμα στο άνθος και είναι χλωμά. Μήπως φταίει το πολύ πότισμα; Ευχαριστώ πολύ και ακολουθώ την σελίδα με τα ευχάριστα άρθρα της. Διότι σαν ερασιτέχνης βάζω και τον λαχανόκηπο μου κάθε χρόνο

  • Καλησπέρα Αλέξανδρε. Μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα το κιτρίνισμα των φύλλων της λεβαντίνης.

 2. ioli
  27/09/2019

  Γεια σας. Θα ήθελα να φτιάξω ένα παρτέρι με λεβαντίνη, και θέλω να μάθω με ποια άλλα φυτά ταιριάζει σε ανάγκες ποτίσματος και περιποίησης για να μπουν μαζί. Λέτε ότι είναι στην ίδια οικογένεια με τις μαργαρίτες και τα μαρούλια, εγώ όμως ενδιαφέρομαι να την ταιριάξω με κάποια αρωματικά φυτά. Επίσης θέλω να ρωτήσω εάν πέραν του καλλωπιστικού σκοπού της έχει και κάποια χρησιμότητα όπως έχουν η μέντα, το θυμάρι κ.τ.λ. Περιμένω την απάντησή σας. Ευχαριστώ.

 3. Ιωάννης Αναστασιάδης
  29/08/2017

  Γεια σας.Ηθελα να μάθω αν η λεβάντα γίνεται στο κάτω Νευροκόπι γιατι το κλίμα είναι πολύ κρύο το χειμώνα.αν γίνεται στο Νευροκόπι από που μπορούμε να προμηθευτούμε το σπόρο.ηθελα ένα γενικό πλάνο για να έχω μια εικόνα

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   01/09/2017

   Θα σας έλεγα ότι η λεβάντα δεν θα αντέξει στις συνθήκες πολύ κρύου και χιονιού που επικρατούν στο Κάτω Νευροκόπι κατά τη διάρκεια του χειμώνα, εκτός αν την προστατεύετε με ειδικά αντιπαγετικά δίχτυα ή υφάσματα. Σπόρο λεβάντας μπορείτε να προμηθευτείτε σε εξειδικευμένα γεωπονικά καταστήματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *