25 κατάλληλα φυτά για βραχόκηπο

25 κατάλληλα φυτά για βραχόκηπο

Η δημιουργία βραχόκηπου είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να διακοσμήσουμε τον κήπο και να δώσουμε μία ξεχωριστή αίσθηση φυσικού τοπίου στον χώρο μας. Τα βασικά συστατικά που χρειαζόμαστε για να δημιουργήσουμε ένα βραχόκηπο είναι χαλίκι, μικρές και μεγάλες πέτρες, και φυσικά χώμα.

Ο βραχόκηπος συνήθως διαμορφώνεται σε υπερυψωμένο μικρό λόφο, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις ο βραχόκηπος συνδυάζεται με το υγρό στοιχείο και την υπάρξη μικρών καταρρακτών και ρυακιών που προσφέρουν μια νότα ηρεμίας και χαλάρωσης. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολλά ακόμα φυσικά υλικά όπως κορμούς, πήλινα πιθάρια και ξύλινα βάρέλια για να απολαμβάνουμε ένα αισθητικό αποτέλεσμα στον βραχόκηπό μας.

Τα φυτά που επιλέγουμε για την φύτευση του βραχόκηπου πρέπει να είναι κατάλληλα προσαρμοσμένα σε ξηρικές συνθήκες, ανθεκτικά στην ξηρασία και σε υψηλές θερμοκρασίες, καθώς δέχονται συνεχώς τις απευθείας ακτίνες του ήλιου. Για το λόγο αυτό, πιο δημοφιλή φυτά για βραχόκηπο είναι οι κάκτοι, τα παχύφυτα, τα αρωματικά φυτά και κάποια είδη από θαμνώδη καλλωπιστικά φυτά που παρουσιάζουν αρκετή ανθεκτικότητα.

Επιπλέον, τα φυτά του βραχόκηπου πρέπει να διαθέτουν δυνατό ριζικό σύστημα που τους δίνει τη δυνατότητα να ριζώνουν ανάμεσα από πέτρες, βότσαλα κσι χαλίκια ή να έχουν μικρό επιφανειακό ριζικό σύστημα ώστε να ριζώνουν στις μικρές διαθέσιμες ποσότητες χώματος.

Απαραίτητα για τον ιδανικό βραχόκηπο είναι τα φυτά εδαφοκάλυψης, τα οποία απλώνονται και καλύπτουν το χώμα, ιδιαίτερα σε επικλινή σημεία που έχουν υψηλό κίνδυβος διάβρωσης λόγω του ανέμου και των βροχοπτώσεων. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τα φυτά που επιλέγουμε για την φύτευση του βραχόκηπου.

Διαφήμιση

1. Κάκτοι και παχύφυτα

Ας ξεκινήσουμε με τους κάκτους και τα παχύφυτα που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι ενός βραχόκηπου καθώς έχουν παχιά δερματώδη μέρη για να κρατάνε νερό, ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες ξηρασίας. Υπάρχουν πολλά είδη για να επιλέξουμε ανάλογα τον διαθέσιμο χώρο που έχουμε στον βραχόκηπο μας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την κρασούλα με τα παχιά δερματώδη φύλλα, την αλόη με τις ευεργετικές ιδιότητες των φύλλων και την ευφόρμπια, το γνωστό αγκάθι του Χριστού με τα υπέροχα μικρά άνθη.

Συμβουλές για τη φροντίδα των κάκτων
Συμβουλές για τη φροντίδα των κάκτων

2. Αρωματικά Φυτά

Εξαιρετική επιλογή για βραχόκηπο αποτελούν τα αρωματικά φυτά, καθώς αντέχουν σε ξηρικές και άγονες περιοχές, καθώς επίσης έχουν περιορισμένες ανάγκες σε νερό και καλλιεργητικές φροντίδες. Τα αρωματικά φυτά έκτός από την καλλωπιστική αξία και το άρωμα που μας χαρίζουν, μπορούμε επίσης να τα αξιοποίησουμε στην κουζίνα μας για ρόφημα καθώς και σε διάφορες συνταγές μαγειρικής.

Ψηλά φυτά για τον βραχόκηπό μας είναι η λεβάντα και το δεντρολίβανο, φτάνουν σε ύψος το ένα μέτρο περίπου. Ιδιαίτερα ανθεκτική είναι η μέντα, η ρίγανη, ο δίκταμος και το φασκόμηλο που έχουν χαμηλότερη ανάπτυξη. Να σημείωσουμε ότι πολύ ιδιαίτερη επιλογή είναι η έρπουσα ποικιλία δεντρολίβανου με την οποία μπορούμε να καλύψουμε επικλινείς επιφάνειες του βραχόκηπου.

5 μυστικά για τη φροντίδα της λεβάντας
5 μυστικά για τη φροντίδα της λεβάντας

3. Καλλωπιστικοί θάμνοι

Στον βραχόκηπο μπορούμε να φυτέψουμε διάφορους καλλωπιστικούς θάμνους για να δώσουμε χρώμα και ανθοφορία. Προτιμούμε αειθαλή δέντρα που δεν χάνουν το φύλλωμά τους και δεν ξεπερνούν σε ύψος το 1-1,5 μέτρο, όπως το πολυγάλα με τα υπέροχα μωβ λουλούδια, η αγγελική νάνα με τα πράσινα δερματώδη φύλλα και τη συμπαγή μορφή, το πυξάρι με το πυκνό φύλλωμα που διαμορφώνεται σε μπαλίτσα, το δημοφιλες γεράνι και το ξαδερφάκι του το πελαργόνι.

Μπορούμε επίσης να φυτέψουμε χαμηλούς φυλλοβόλους θάμνους όπως την νάνα ποικιλία βουκαμβίλιας και την εντυπωσιακή βερβερίδα με το χαρακτηριστικό κόκκινο φύλλωμα.

Βερβερίδα, ένας ανθεκτικός θάμνος με κόκκινα φύλλα
Βερβερίδα, ένας ανθεκτικός θάμνος με κόκκινα φύλλα

4. Φυτά για εδαφοκάλυψη

Για να καλύψουμε στους βραχόκηπους διάφορα σημεία που δεν είναι εύκολα προσβάσιμα, επιλέγουμε φυτά εδαφοκάλυψης, ετήσια ή πολυετή, με λουλούδια ή χωρίς, που χαρακτηρίζονται από έρπουσα ή πλαγιόκλαδη βλάστηση κι απλώνονται στους χώρους που τα φυτεύουμε.

Επιλέγουμε φυτά χαμηλής σχετικά ανάπτυξης με όμορφα λουλούδια όπως το άλυσσο, η βερβένα, η έρπουσα ποικιλία διμορφοθήκης, η καλιμπραχόη, η σερφίνια, το μαστιχάκι καθώς και η ιδιαίτερα ανθεκτική πορτουλάκα.

Συμβουλές για τη φροντίδα της διμορφοθήκης
Συμβουλές για τη φροντίδα της διμορφοθήκης

Κι ένα μυστικό για τα φυτά του βραχόκηπου

Τα φυτά του βραχόκηπου έχουν μικρές απαιτήσεις σε φροντίδα. Η εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος με σταγόνες και η προσθήκη πλήρους λιπάσματος στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του φθινοπώρου εξασφαλίζει την ομαλή ανάπτυξη των φυτών μας κι ένα εντυπωσιακό αισθητικό αποτέλεσμα για εμάς. Για τη συντήρηση του βραχόκηπού μας, είναι σημαντικό να απομακρύνουμε τυχόν τα ανεπιθύμητα χόρτα (ζιζάνια) που φυτρώνουν, να κλαδεύουμε και να αφαιρούμε ξερά λουλούδια και κλαδιά, καθώς επίσης να συμπληρώνουμε το χώμα που χάνεται λόγω ανέμων και βροχών που συμβαίνουν κυρίως την περιοδο του χειμώνα.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (7)

  1. Βαγγέλης
    04/10/2020

    Στις αντίξοες συνθήκες του Θάνα (χωριού έξω από την Τρίπολη), σε ενάμιση στρέμμα οικοπέδου όπου ευδοκιμούν άριστα μόνο πέτρες και ανάμεσά τους λίγα πουρνάρια, αμυγδαλιές και πολλά βάτα, χρόνια τώρα ήθελα να φτιάξω ένα βραχόκηπο (ακόμα και πριν τελειώσω το σπίτι). Τεράστιο πρόβλημα είναι τα “ευλογημένα” αγριόχορτα που πνίγουν τα πάντα, τα τρωκτικά που ανοίγουν στοές στο έδαφος και τρώνε τους βολβούς και η λειψυδρία. Το λεμονοθύμαρο και το δίκταμο αντέχουν τους πάγους του χειμώνα; Οι παιώνιες θέλουν πολύ νερό; Καμπανούλες, ανεμώνες, άγρια γαρύφαλλα, ορχιδέες, και πολλά βολβώδη, μαζί με έναν ασπάλαθο ή μια κοκκορεβυθιά θα ήταν ιδανικά για τους σκοπούς μου αλλά που να τα βρω; Συλλέγω πάντα σπόρους και μετά από πολλές προσπάθειες κατάφερα φέτος να δω κίστους να μεγαλώνουν σε μια μεριά. Να δανειστώ από τα γύρω λιβάδια βολβούς και ριζώματα; Sedum και Sempervivum κλασσικά φυτά βραχόκηπου τα έχω ήδη και μαζί με την Euphorbia characias και το Umbilicus είναι βασικά φυτά της χλωρίδας μας. Με τα χορτάρια όμως; Τα λάπαθα π.χ. έχουν κάτι ρίζες τρομερές.

    • Βαγγέλης
      04/10/2020

      Ξέχασα: οι βράχοι ήδη υπάρχουν και είναι πανέμορφοι, γι’ αυτό θέλω χαμηλά φυτά

      • Η ντόπια μεσογειακή χλωρίδα, έχει πολλά φυτά με χαμηλή ανάπτυξη για να μπορέσεις να φτιάξεις τον βραχόκηπο σου.

    • Καλημέρα Βαγγέλη. Συγχαρητήρια για την προσπάθεια σου για να φτιάξεις ένα μεσογειακό βραχώδη κήπο. Το λεμονοθύμαρο και το δίκταμο δεν θα αντέξουνε τους πάγους του χειμώνα. Μπορείς να συλλέξεις σπόρους από διάφορα άγρια ντόπια φυτά (λάπαθα) ή να δοκιμάσεις να τα πολλαπλασιάσεις με την μέθοδο των μοσχευμάτων (πχ. ασπάλαθος ή κοκκορεβιθιά). Οι παιώνιες θέλουν πράγματι αρκετό νερό ενώ τα τρωκτικά είναι πρόβλημα ειδικά σε συνθήκες λειψυδρίας. Καλή επιτυχία!

  2. Ναταλι
    12/08/2019

    Ενα μερος του οικοπεδου μου ειναι βραχος και το χτυπαει πολυ πολυ αερας . Ειναι και ενας τοιχος εκει πανω απο το βραχο. Το χωμα ειναι κοκκινοπο Εβαλα πικροδαφνες και εφτιαξα σαν γλαστρες με κοτρονες με βουκαμβιλια και γιασεμι για να ανεβουν στο τοιχο και ο πατερας μου ειχε βαλει μια ροδια αλλα δεν μεγαλωνει , το γιασεμι μικρινε και γενικα πολλα φυτα δεν αντεχουν. Τα φυτα για βραχοκηπο κανουν και για βραχο η εχω μπεδευτει ? Εβαλα προσφατα υπερικο . Μου αρεσει πολυ αυτο το σημειο αλλα εκτος απο πικροδαφνες δεν ξερω τι να βαλω , οι φραγκοσυκιες δεν με ενθουσιαζουν . Μηπως αντι για γιασεμι να βαλω αγιοκλιμα? Τι αλλα μπορω να βαλω σε αυτο το δυσκολο αλλα ωραιο σημειο?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ