εικόνα

Βιβούρνο, ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος

Συμβουλές φροντίδας για το βιβούρνο

Βιβούρνο, ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος

Το βιβούρνο είναι αειθαλής, καλλωπιστικός θάμνος που ξεχωρίζει για το βαθυπράσινο γυαλιστερό φύλλωμα και τη φουντωτή βλάστηση. Λόγω καλής προσαρμογής και ανθεκτικότητας στο μεσογειακό περιβάλλον, το βιβούρνο χρησιμοποιείται ευρέως στην κηποτεχνία για τη διαμόρφωση φραχτών ή για μεμονωμένες φυτεύσεις στον κήπο. Το βιβούρνο ανθίζει μέσα στον χειμώνα ως και τις αρχές της άνοιξης, σχηματίζοντας πυκνά μπουκέτα από λευκά άνθη που μέσα στο καλοκαίρι δίνουν μικρούς γυαλιστερούς μελανόχρωμους καρπούς.

 

Σε τι θέση φυτεύουμε το βιβούρνο για να ευδοκιμήσει;
 
Το βιβούρνο μπορεί να αναπτυχθεί σε όλους τους τύπους εδαφών ακόμα και στα ξερά και ασβεστώδη, καθώς δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς τη σύσταση του υποστρώματος. Αναπτύσσεται γρήγορα και σχηματίζει πυκνή βλάστηση σε σφαιρικό σχήμα που μπορεί να φτάσει τα 4-5 μέτρα. Το βιβούρνο μπορεί να καλλιεργηθεί σε ηλιόλουστες, ημισκιερές και σκιερές θέσεις, αντέχει τον άνεμο και αναπτύσσεται και σε παραθαλάσσια μέρη. Μπορεί να μεταφυτευτεί και σε γλάστρα που μπορεί να έχει τόσο βορινή όσο και νότια έκθεση.

 

Πώς κλαδεύεται το βιβούρνο και πώς πολλαπλασιάζεται;
 
Το βιβούρνο κλαδεύεται συνήθως μέσα στον Απρίλιο, αφού έχει ολοκληρωθεί η ανθοφορία του. Συμπληρωματικά, κάνουμε ένα ελαφρύ κλάδεμα στις αρχές του φθινοπώρου, όπου αφαιρούμε ξερούς και άρρωστους βλαστούς. Αποφεύγουμε να κλαδεύουμε το χειμώνα το βιβούρνο, γιατί θα το εμποδίσουμε να ανθοφορήσει. Επισης, όταν το κλαδεύουμε συχνά, δηλαδή μια φορά το μήνα από Απρίλιο ως Ιούλιο πραγματοποιώντας κορφολογήματα, διατηρούμε το σχήμα του σε συμπαγή μορφή και ταυτόγχρονα περιορίζουμε το ύψος του στο επιθυμητό επίπεδο. Ο πολλαπλασιασμός του βιβούρνου γίνεται εύκολα με μοσχεύματα αλλά και με σπόρους.

 

Τι πότισμα και τι λίπανση χρειάζεται το βιβούρνο;
 
Το βιβούρνο θέλει πότισμα δυο φορές τη βδομάδα την εποχή της άνοιξης και του φθινοπώρου. Τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, το βιβούρνο χρειάζεται πότισμα τουλάχιστον τρεις φορές τη βδομάδα, ενώ την περίοδο του χειμώνα αρκεί μια φορά το μήνα. Όσον αφορά τη λίπανση, καλό είναι να εφαρμόζουμε ένα πλήρες κοκκώδες λίπασμα στις αρχές της άνοιξης και συμπληρωματικά στις αρχές του φθινοπώρου.

 

Κι ένα μυστικό για το βιβούρνο
 
Τρία είναι τα πιο γνωστά είδη βιβούρνου: το κοινό βιβούρνο ή βιβούρνο τίνους που είναι αειθαλές, το χιονανθές βιβούρνο που είναι φυλλοβόλο και ξεχωρίζει για τα εντυπωσιακά λουλούδια του, και το βιβούρνο λουσίντουμ που διακρίνεται για την πλούσια βλάστηση και τα γυαλιστερά φύλλα του.

 

Δες πληροφορίες για τη φροντίδα κι άλλων καλλωπιστικών θάμνων όπως η φωτίνια, η πικροδάφνη, η αγγελική, ο ελαίαγνος και η τριανταφυλλιά.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

MiltoplastΓράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.