Βιβούρνο, ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος

Φροντίδα βιβούρνου

Το βιβούρνο είναι ένας ιδιαίτερα δημοφιλής και ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος με πράσινο γυαλιστερό φύλλωμα, πανέμορφα μικρά λουλούδια και υπέροχο γλυκό άρωμα.

Το βιβούρνο είναι εξαιρετικά προσαρμοσμένο στο κλίμα της χώρας μας και χρησιμοποιείται πολύ συχνά για τη διαμόρφωση φραχτών, καθώς και για μεμονωμένες φυτεύσεις στον κήπο.

Η φύτευση του βιβούρνου μπορεί να γίνει και σε γλάστρα το μπαλκόνι, ενώ τη φροντίδα του μπορεί να την επιμεληθεί και ο πιο αρχάριος κηπουρός.

Το βιβούρνο ανθίζει μέσα στον χειμώνα μέχρι την άνοιξη, ανάλογα το είδος, σχηματίζοντας πυκνά μπουκέτα λουλουδιών που μέσα στο καλοκαίρι δίνουν μικρούς γυαλιστερούς σκουρόχρωμους καρπούς.

Διαφήμιση

1. Ποια είναι τα κυριότερα είδη και ποικιλίες βιβούρνου;

Υπάρχουν πάνω από 150 είδη και ποικιλίες βιβούρνου, άλλα αειθαλή και άλλα φυλλοβόλα, με το ύψος τους να κυμαίνεται από 90 εκατοστά μέχρι 5-6 μέτρα, ωστόσο τρία είναι τα κυριότερα και πιο γνωστά είδη βιβούρνου:

 • Κοινό βιβούρνο τίνους (Viburnum tinus): Αειθαλές φυτό που συναντάμε αυτοφυές στις μεσογειακές περιοχές με το δερματώδες φύλλωμα του να θυμίζει το φύλλωμα της δάφνης. Η ανάπτυξη του βιβούρνου τίνους φτάνει σε ύψος τα 2-4 μέτρα και διαμορφώνεται σε θάμνο ή μικρό δέντρο. Το κοινό βιβούρνο ανθίζει μέσα στον χειμώνα με άσπρα-ροζε λουλούδια.
 • Χιονανθές βιβούρνο ή βιβούρνο χιονόμπαλα (Viburnum opulus ‘snowball’): Φυλλοβόλο φυτό που ξεχωρίζει για τα εντυπωσιακά λευκά λουλούδια του που σχηματίζονται σε στρογγυλά μπουκέτα που θυμίζουν χιονόμπαλα, απ’ όπου και πήρε το όνομα του. Οι καρποί του χιονανθούς βιβούρνου μοιάζουν με τους καρπους του κράνμπερυ. Η ανάπτυξη του φτάνει τα 2,5 με 5 μέτρα και οπτικά θυμιζει ορτανσία με περισσότερους βλαστούς και μεγαλύτερη ανάπτυξη.
 • Βιβούρνο λουσίντουμ (Viburnum tinus ‘lucidum’): Αειθαλές φυτό που έχει πολύ γρήγορη ανάπτυξη και φτάνει σε ύψος τα 3 με 5 μέτρα. Ξεχωρίζει για την πλούσια βλάστηση και τα μεγάλα γυαλιστερά φύλλα του ανοικτοπράσινου χρώματος. Το βιβούρνο λουσίντουμ ανθίζει μέσα στην άνοιξη με ταξιανθίες μικρών λευκών λoυλουδιών.
 • Βιβούρνο αρωματικό (Viburnum odoratissimum): Αειθαλής θάμνος, αρκετά ανθεκτικός, με γυαλιστερά φύλλα ανοικτοπράσινου χρώματος. Aναπτύσσεται σε ύψος 3-4 μέτρων και περίπου 3 μέτρα πλευρικά. Την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου, εμφανίζει λευκά αρωματικά λουλούδια που αναδίδουν ένα γλυκό άρωμα και το φθινόπωρο σχηματίζει μικρούς κόκκινους καρπους.
Αρωματικό βιβούρνο
Ανθισμένο αρωματικό βιβούρνο με υπέροχο γλυκό άρωμα

2. Σε τι θέση φυτεύουμε το βιβούρνο για να αναπτυχθεί;

Το βιβούρνο μπορεί να αναπτυχθεί σε όλους τους τύπους εδαφών, ακόμα και σε ξερά και ασβεστώδη, καθώς δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το χώμα για τη φύτευσή του. Αναπτύσσεται γρήγορα και σχηματίζει πυκνή βλάστηση σε σφαιρικό σχήμα.

Μπορεί να καλλιεργηθεί σε ηλιόλουστες, ημισκιερές και σκιερές θέσεις, αντέχει τον άνεμο και αναπτύσσεται και σε παραθαλάσσια μέρη καθώς είναι ανθεκτικό στην αλατότητα.

Το ίδιο ισχύει και κατά τη φύτευση του βιβούρνου σε γλάστρα στο μπαλκόνι, καθώς το βιβούρνο είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό και μπορεί να αναπτυχθεί τόσο σε βορινό, όσο και σε νότιο μπαλκόνι.

3. Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα και λίπασμα το βιβούρνο;

Το βιβούρνο έχει σημαντικές ανάγκες σε νερό και θέλει πότισμα δυο φορές τη βδομάδα την εποχή της άνοιξης και του φθινοπώρου. Τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, ποτίζουμε το βιβούρνο τουλάχιστον τρεις φορές τη βδομάδα, ενώ την περίοδο του χειμώνα κάθε 1-2 βδομάδες αναλογα και τις βροχοπτώσεις.

Όσον αφορά τη λίπανση του βιβούρνου, καλό είναι να του βάζουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα στις αρχές της άνοιξης και συμπληρωματικά στις αρχές του φθινοπώρου για να τονώσουμε τη βλάστηση και την ανθοφορία του.

4. Ποιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν το βιβούρνο;

Το βιβούρνο είναι σχετικά ανθεκτικό σε ασθένειες και έντομα. Όμως, σε συνθήκες υγρασίας, ζέστης και κακού αερισμού, μπορεί να προσβληθεί από διάφορες μυκητολογικές ασθένειες, εμφανίζοντας διάφορες γκρι, καφέ, κόκκινες ή μαύρες κηλίδες στο φύλλωμα του. Για την προληπτική αντιμετώπιση των ασθενειών, ψεκάζουμε το φύλλωμα με οικολογικό διάλυμα βρέξιμου χαλκού και θειαφιού. Εναλλακτικά μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα δικό μας διάλυμα με σπιτικά υλικά χρησιμοποιώντας 1 κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα και 1 κουταλιά του γλυκού παραφινέλαιο σε 2 λίτρα νερό.

Για την καταπολέμηση των εντόμων της μελίγκρας, του θρίπα, της βαμβακάδας και του τετράνυχου που προσβάλλουν τα φύλλα και τους βλαστούς του βιβούρνου, ψεκάζουμε με διάλυμα θερινού πολτού που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα ή δυαλύουμε 20 γραμμάρια τριμμένο πράσινο σαπούνι και 5ml οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό.

5. Ποια εποχή και πώς γίνεται το κλάδεμα του βιβούρνο;

Το βιβούρνο κλαδεύεται συνήθως μέσα στον Απρίλιο, αφού έχει ολοκληρωθεί η ανθοφορία του. Συμπληρωματικά, κάνουμε ένα ελαφρύ κλάδεμα στις αρχές του φθινοπώρου, όπου αφαιρούμε ξερούς, άρρωστους και αδύναμους βλαστούς με κιτρινισμένο φύλλωμα. Αποφεύγουμε να κλαδεύουμε το βιβούρνο κατά την περίοδο του χειμώνα, γιατί θα το εμποδίσουμε να ανθοφορήσει την επόμενη χρονιά.

Επίσης, μπορούμε να το κλαδεύουμε συχνά, μια φορά το μήνα από Απρίλιο ως Ιούλιο πραγματοποιώντας κορφολογήματα, για να διατηρούμε το σχήμα του σε συμπαγή μορφή, περιορίζοντας το ύψος του στο επιθυμητό επίπεδο.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Τα Μυστικά του Κήπου (@mistikakipou) on

6. Πώς δημουργούμε καινούρια φυτά βιβούρνου;

Η δημιουργία καινούριων φυτών βιβούρνου μπορεί να γίνει με σπόρο, προτιμούμε ωστόσο ως πιο εύκολη και γρήγορη μέθοδο, τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα. Για την δημιουργία φυτών βιβούρνου από μοσχεύματα, παίρνουμε τμήματα τρυφερών βλαστών μήκους 15-20 εκατοστών στις αρχές της άνοιξης. Στη συνέχεια απομακρύνουμε τα 2/3 των φύλλων του βλαστού ξεκινωντας από την βάση του, αφήνοντας συνηθως 2 ζευγάρια φύλλων στην κορυφή του βλαστού. Φυτεύουμε το μόσχευμα σε μίγμα τύρφης, περλίτη και άμμου σε αναλογία 1:1:1 και το τοποθετούμε σε φωτεινό μέρος και δροσερό περιβάλλον. H χρήση ορμόνης ριζοβολίας στην βάση της τομής του μοσχεύματος βοηθά στην βελτίωση της επιτυχίας του πολλαπλασιασμού. Μετά από 6 εβδομάδες, θα έχει σχηματιστεί ριζικό σύστημα και το καινούριο φυτό βιβούρνου μπορεί να μεταφυτευτεί στην οριστική του θέση.

7. Κι ένα μυστικό για το βιβούρνο

Το βιβούρνο είναι ανθεκτικο φυτό στην ατμοσφαιρική ρύπανση και επειδή έχει μικρές ανάγκες σε φροντίδα μπορεί να φυτευτεί σε διαχωριστικά δρόμων και λεωφόρων, σε κεντρικές πλατείες πόλεων και στις άκρες εθνικών οδών.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (50)

 1. Έφη Λεκκού
  17/04/2024

  Καλημέρα και συγχαρητήρια για το όμορφο σάιτ σας. Έχω φυτέψει 3 βιβουρνο λουσιντουμ σε γλάστρα ενός μετρου επί σαράντα εκ.και βάθος 40εκ επίσης. Όμως τα φυτά δεν πάνε καλά, τα φύλλα τους ξεραίνονται και πέφτουν. Μπορείτε να με βοηθήσετε; Ευχαριστώ.

 2. Ελένη Αδαμούλα
  16/04/2024

  Καλησπέρα σας. Πήρα ένα Λουσιντουμ πριν ένα μηνα περιπου. Αφού το μεταφύτευσα, δυσκολεύτηκε πολύ, έριξε τα 2/3 των φύλλων του και ήταν μαραζωμενο. Εβαλα λιπασμα φυκιών, πότισμα με οξυζενέ αραιωμένο στο νερό κ τώρα έχει επανέλθει, έχει όμως φύλλα μόνο στα ψηλότερα μέρη των κλαδιών ενώ χαμηλά έχει πολύ λίγα αφού τα έχασε. Γνωρίζετε αν κάποια στιγμή θα ξαναβγάλει φύλλα και χαμηλά ή η βλάστηση χαμηλά μπορεί να επανέλθει μόνο με κλάδεμα? Σας ρωτώ διότι μου αρέσει το ύψος που έχει κ θα προτιμούσα να μην χρειαστεί αυστηρό κλάδεμα τώρα η αργότερα. Ευχαριστώ πολύ!

 3. Χάρης
  15/08/2023

  Γεια σας, ενδιαφέρομαι να βάλω λούσιντουμ σε περίφραξη. Από ό,τι έχω δει πρέπει να τα φυτεύσω σε απόσταση 1 μέτρου περίπου μεταξύ τους, σωστά;
  Ο φράχτης είναι από συρματόπλεγμα. Σε τι απόσταση από αυτόν πρέπει να τοποθετηθούν για να μην έχει πρόβλημα ο φράχτης;
  Λέω να τα φυτεύσω μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου, είναι καλή εποχή;
  Μέγεθος γύρω στα 2 λίτρα έλεγα για να βγει κάπως οικονομικά.
  Σας ευχαριστώ.

  • Μπορείς να φυτέψεις τα λουσίντουμ σε απόσταση ενός μέτρου μεταξύ τους και σε απόσταση ενός μέτρου από την περίφραξη καθώς το λουσίντουμ έχει έντονη πλευρική ανάπτυξη.

 4. Δημήτρης Γαβαλάς
  15/11/2022

  Καλησπέρα σας.

  Ήθελα να ρωτήσω ποια είδη βιβουρνου είναι τα πιο ανθεκτικά στον άνεμο. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Καλημέρα Δημήτρη. Το κοινό βιβούρνο και το αρωματικό είναι πιο ανθεκτικά.

   • Δημήτρης Γαβαλάς
    16/11/2022

    Σας ευχαριστώ πολύ για τη γρήγορη απάντηση. Ποια πιστεύετε ότι είναι η ιδανική απόσταση φύτευσης για ένα όχι πολύ πυκνό φράχτη και αν το κοινό και το αρωματικό βιβουρνο είναι γρήγορης ανάπτυξης.

    • Είναι γρήγορης σχετικά ανάπτυξης. Μπορείς να τα φυτέψεις σε απόσταση ενάμισυ μέτρου για ένα αραιό φράχτη.

 5. Βασίλης
  21/08/2021

  Έχω 5 στην σειρά σε κήπο σε νότιο μέρος λουσιντουμ βιβουρνο και έχω αρχίσει πολύ έντονα να πέφτουν τα φύλλα και να έχουν καεί κάπως… Τι μπορώ να κάνω να τα σώσω;

  • Καλησπέρα Βασίλη. Πιθανότατα το κάψιμο και η πτώση φύλλων στα βιβούρνα λουσίντουμ οφείλεται στον καύσωνα και στις δυνατές ακτίνες του ήλιου. Κάνε ένα ελαφρύ κλάδεμα στα καμένα φύλλα και ψέκασε με διάλυμα λιπάσματος φυκιών που βοηθά στην τόνωση των φυτών.

 6. Μαίρη Κολ.
  19/05/2021

  Καλησπέρα, έχω λουσίντουμ σε γλάστρα 30εκ. που το μεταφύτεψα αρχές της άνοιξης και βρίσκεται σε ημισκιερό σημείο. Το βλέπει ήλιος ελαφρώς το απόγευμα.
  Επίσης ποτίζω όταν πιάνω το χώμα σχεδόν στεγνό. Ήταν μια χαρά μέχρι που πρόσφατα παρατήρησα τα φύλλα του να έχουν πάρει κλήση προς τα κλαδιά του, είναι σαν μαζεμένα και βαριά και άτονα και κάποια έχουν αρχίσει να πέφτουν. Έριξα 1κτλ γλ. οργανικό λίπασμα (7-7-10+45%ο.ο, γράφει η συσκευασία) που είχα, αλλά καμία διαφορά. Τι να κάνω?

 7. Αντωνης
  24/04/2021

  ΚΛΗΣΠΕΡΑ μια συβουλη θα ηθελα γύρω στις 10 Απριλίου έκανα μεταφύτευση το βιβούρνο από ένα φίλο μου που τα ειχε στο χωραφι ηταν σαν γυμνόριζα το εβαλα στην γλαστρα και αυτο αρχισε να πεφτουν τα φυλλα η ερωτηση μου ειναι αν εχουν πιασει ριζα.

  • Καλησπέρα Αντώνη. Έπρεπε να μεταφυτεύσεις το βιβούρνο με μπάλα χώματος γύρω από τις ρίζες του φυτού καθώς το βιβούρνο δεν μεταφυτεύεται γυμνόριζο και γιαυτό πέσανε τα φύλλα του. Τώρα μπορείς να το κλαδέψεις και να προσθέσεις υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση.

 8. Γιώργος
  07/04/2021

  Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά σας. Ήθελα να ρωτήσω το εξής: Κάποια από τα καινούργια φύλλα που βγάζει το βιβουρνο μου είναι μαύρα στην άκρη τους. Το φυτό είναι περίπου 1,5 μέτρα ψηλό και μέσα σε μεγάλη γλάστρα. Χρειάζεται κάτι να κάνω. Κατά τ’ άλλα αναπτύσσεται κανονικά. Επίσης τα τσαμπάκια του καρπού που μεγαλώνουν μπορώ να τα κόψω; Ευχαριστώ πάρα πολύ.

  • Καλησπέρα Γιώργο και ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Απέφυγε το υπερβολικό πότισμα για να μην μαυρίζουν οι άκρες του βιβούρνο και αφαίρεσε τα τσαμπάκια των καρπών για να τονώσεις την ανάπτυξη των φυτών.

 9. Στέλλα
  27/03/2021

  Καλησπέρα!
  Ενδιαφέρομαι να αγοράσω βιβούρνο λουσίντουμ και αναρωτιέμαι αν έχει την ίδια χαρακτηριστική άσχημη μυρωδιά με τις υπόλοιπες ποικιλίες.
  Επίσης, στην περίπτωση που το φυτεύουμε σε ζαρντινιέρα (στο μπαλκόνι για οπτική απομόνωση) πρέπει το κλάδεμα μια φορά το χρόνο να είναι δραστικό, δηλαδή 15 εκ περίπου απότη βάση του) ώστε να μην κάνει χοντρούς ξυλώδεις κορμούς και να είναι πιο συμπαγές το φύλλωμά του ή αρκούν συχνά μικρά κλαδέματα;
  Ευχαριστώ

  • Καλησπέρα Στέλλα. Το βιβούρνο λουσίντουμ δεν έχει άσχημη μυρωδιά. Πάντως κάνει σχετικά χοντρούς ξυλώδεις κορμούς αλλά με κατάλληλο κλάδεμα έχει συμπαγές γυαλιστερό φύλλωμα.

 10. Γιαννης
  04/03/2021

  Καλημερα. Εχουμε στον κηπο εδω και 2 χρονια αρκετα λουσιντουμ. Καποια ομως απο αυτα εχουν κιτρινισει και στην περιφερεια των φυλλων εχουν κοκκινο -καφε χρωμα. Μηπως ειναι απο τις πολλες βροχες που εριξε η ειναι καποια ελλειψη η περισσια θρεπτικων? Το χωμα γενικα στραγγιζει καλα. Επισυναπτω φωτο.
  https://drive.google.com/file/d/15hpNscljen4j864dJAySikYyqHkUkjCZ/view?usp=drivesdk

  • Καλημέρα Γιάννη. Το κοκκίνισμα στα φύλλα και το κιτρίνισμα στα φύλλα πιθανότατα οφείλεται στην παγωνιά του χειμώνα. Στις αρχές της άνοιξης μπορείς να κλαδέψεις τα φυτά σου και να προσθέσεις και λίπασμα.

   • Γιάννης
    07/03/2021

    Καλημέρα Κώστα κι ευχαριστώ για την απάντηση. Είχα επισυνάψει και φωτό αλλά μόλις διαπίστωσα ότι δεν θα μπορούσες να την ανοίξεις. Ετσι άλλαξα τις ιδιότητες του συνδέσμου κι έτσι είναι ορατή η φωτό σε όλους. Για ρίξε μια ματιά όταν βρεις λίγο χρόνο.
    Ευχαριστώ

    • Καλησπέρα Γιάννη. Όπως σου είχα πει, και είναι εμφανές και στη φωτογραφία, το κοκκίνισμα στα φύλλα του λουσίντουμ είναι χαρακτηριστικό σύμπτωμα παγωνιάς. Μπορείς να κάνεις ένα ελαφρύ κλάδεμα στις αρχές της άνοιξης και να προσθέσεις υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση Και λίπασμα σιδήρου.

 11. Ελένη
  17/12/2020

  Καλησπέρα σας, ήθελα να ρωτήσω για το βιβούρνο. Το έχω σε γλάστρα εδώ και μισό χρόνο. Τα μεγάλα φύλλα του είναι συνεχώς προς τα κάτω. Έχει γεμίσει καινούργια φύλλα αλλα μόλις βγαίνουν και μεγαλώνουν λίγο κατσαρώνουν.
  Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

  • Καλησπέρα Ελένη. Πιθανότατα, το βιβούρνο σου θέλει μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα και γιαυτό κατσαρώνουν τα φύλλα ή μπορεί να έβαλες υπερβολική ποσότητα λιπάσματος. Σε κάθε περίπτωση, έλεγξε και μήπως υπάρχουν έντομα πάνω στα φύλλα.

 12. Αγγελικη
  04/11/2020

  Καλησπερα! Φυτεψαμε 8 βιβουρνα λουσιντουμ μέσα σε πιθαρια μεγαλα, στα μέσα του καλοκαιριου… Απο τότε διαδοχικά εχουν καταστραφει δυο κι αλλα δυο…οδευουν επισης, όλα εμφανιζοντας την ιδια εικονα: αρχικα καφε κιληδες στα φυλλα-καφε φυλλα-φυλλα μαραμενα τελικά ή πεσμένα, αλλα οχι ξερα, ποτέ, ειναι πάντα μαλακά και μαραζωμενα απ οταν ειναι ακομα πάνω στο φυτο κι ας ειναι καφε… Τελικα καφετιζουν και μαλακωνουν και οι μισχοι και οι βλαστοι και το φυτο πεθαινει… Εχετε καμια ιδεα γιατι μπορει να συμβαινει αυτο? Σας ευχαριστώ πολύ!!

  • Καλησπέρα Αγγελική. Πιθανότατα, τα βιβούρνα λουσίντουμ ζορίστηκαν λόγω έντονης ηλιοφάνειας μέσα στο καλοκαίρι καθώς είναι σχετικά πιο ευαίσθητα από τα άλλα είδη βιβούρνου. Επίσης, θα πρέπει να σιγουρευτείς ότι στραγγίζουν τα πιθάρια και φεύγει το νερό γιατί η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει μαρανση φύλλων και βλαστών καθώς και εμφάνιση καφέ κηλίδων.

 13. Νίκος σπανακακηε
  22/08/2020

  Κάνετε πολύ καλή δουλειά.συγχαρητήρια κ συνεχίστε με κουράγιο

 14. Χριστίνα
  04/07/2020

  Καλησπέρα σας,

  ΚΑΤ αρχήν θα ήθελα να σας συγχαρώ για αυτό το υπέροχο σάιτ που έχετε δημιουργήσει!Συνχαρητηρια και σας ευχαριστουμε γιατί πραγματικά μας λύνετε καθημερινές απορίες με αυτό το σάιτ και μας έχετε βοηθήσει πολύ να δημιουργήσουμε τον δικό μας κήπο.Οτι χρειάζομαι ξερω ότι μόνο το σάιτ σας τα έχει όλα!!!Πολλα Μπράβο για το μεράκι σας και για όλο τον κόπο που έχετε κάνει να το δημιουργήσετε.

  Παρακαλώ θα ήθελα να με βοηθήσετε να σώσουμε μια χιονόμπαλα (βιβούρνο χιονόσφαιρα, χιονόμπαλα φυτό, Viburnum opulus) που αγόρασα πρόσφατα.
  Την μετά φύτεψα στον κήπο κοντά σε τοίχο βλέπει Ανατολή και την ποτίζω κάθε μέρα γιατί έχει πολύ ζέστη.
  Με τον πρώτο αέρα την είδα και μαραινόταν και έτσι της έβαλα αντιανεμικό και τίποτα.
  Βλέπω ότι ξεραίνεται σιγά σιγά.Τι να κανω;
  Θα περιμένω με ανυπομονησία την απάντηση σας!
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων,
  Με εκτίμηση,
  Χριστινα.

  • Καλησπέρα Χριστίνα και ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια.
   Κάνε ένα ελαφρύ κλάδεμα στο βιβούρνο για να αφαιρέσεις τα ξερά φύλλα και κλαδιά, κάνε ένα καλό πότισμα κάθε 3 μέρες περίπου και πρόσθεσε υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση.

 15. Χρήστος
  04/07/2020

  Εχω ένα φυτό νομίζω είναι βιβουρνο αλλά μέσα σε πέντε χρόνια έχει ανθίσει μονο μια Γιατί;;

  • Καλησπέρα Χρήστο. Πιθανότατα, θέλει πιο ηλιοφανές μέρος για να ανθίσει το βιβούρνο. Απέφυγε το υπερβολικό πότισμα και τα λιπάσματα που περιέχουν πολύ άζωτο.

 16. Αθανάσιος
  15/06/2020

  Καλησπέρα. Εχω ενα βιβουρνο σε ζαρντινιέρα αλλα σταδιακά ριχνει τα φυλλα του αφου παρουν ενα καφε χρώμα. Επίσης τα πράσινα φρέσκα φύλλα του ειναι μαραμενα. Το έχω σε σκιερό μέρος. Μήπως το παραποτίζω και χαλάει; Ευχαριστώ Κώστα.

  • Καλησπέρα Αθανάσιε. Πιθανότατα, τα πεσμένα και μαραμένα φύλλα του βιβούρνου οφείλονται στο υπερβολικό πότισμα. Φρόντισε να έχεις το βιβούρνο σε πιο ηλιοφανές σημείο ή τουλάχιστον πότιζε ξανά μόνο όταν στεγνώνει το χώμα.

 17. Νίκος
  15/06/2020

  Καλησπέρα Κύριε Λιονουδάκη, είμαι νέος στην κηπουρική της βεράντας και έχω αγοράσει μια μυρτιά την οποία είχα πάρει ανθισμένη από το φυτώριο η οποία πλέον τα φύλα της είναι σκληρά πια σαν ξερά, σαν μαραμένα. Την ποτίζω 2-3 φορές την εβδομάδα είναι μικρού-μεσαίου μεγέθους το ίδιο και η γλάστρα της. Όταν την αγόρασα της έβαλα υδατοδιάλυτο λίπασμα 20-20-20 και μου παρουσιάζει τα παραπάνω προβλήματα.
  Τα ίδια προβλήματα μου παρουσίασε και ένα βιβούρνο που είχα αγοράσει όπου στο τέλος ξεράθηκε.

  Σας ευχαριστώ πολύ και συνεχίστε την καλή δουλειά και την μεταλαμπάδευση των γνώσεων σας!

  • Καλησπέρα Νίκο. Μετά την μεταφύτευση φροντίζουμε να ποτίζουμε όταν στεγνώνει το χώμα. Δεν βάζουμε άμεσα λίπασμα όπως το 20-20-20 που το διαλύουμε σε νερό και προτιμούμε στην μεταφύτευση να βάζουμε υγρό λιπασμα φυκιών που βοηθά στη ριζοβολία των φυτών. Δες αναλυτικές συμβουλές για την μεταφύτευση των φυτών σε γλάστρα στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 18. Αθηνά
  26/05/2020

  Καλησπερα σας.
  Θα ηθελα να σας ρωτησω ποια ειναι η γνωμη σας το βιβουρνο loussidum να το διαχειριστουμε ετσι ωστε να γινει δεντρο σε κηπο;
  Ευχαριστω

  • Καλησπέρα Αθήνα. Βεβαίως και μπορείς να διαμορφώσεις το βιβούρνο λουσίντουμ σε δέντρο στον κήπο που είναι αρκετά εντυπωσιακό με το γυαλιστερό φύλλωμα του.

 19. Τονια
  09/05/2020

  Καλησπέρα. Θέλω να φυτεύω βιβουρνο για φράχτη τι απόσταση τα φυτεύω μεταξύ τους? Τα φυτεψα αλλά τα έβαλα γύρω στα 40εκ.μεταξυ τους. Θ αναπτυχθούν σωστά η Ν τα βγάλω? Ευχαριστώ πολύ.

  • Καλησπέρα Τόνια. Θα σου πρότεινα να φυτεύσεις τα βιβούρνα ανά 60-80 εκατοστά για να κάνεις φράχτη. Στα 40 εκατοστά, η φύτευση είναι πολύ πυκνή και ισως δημιουργηθούν προβλήματα ασθενειών λόγω κακού αερισμού.

  • Τονια
   10/05/2020

   Ευχαριστώ πάρα πολύ!!!

 20. Σοφία Μωραιτου
  07/05/2020

  Θελω νσ βαλω εξω σπο το καταστημα μου βιβουρνο σε ζαρντινιέρες ωστε να δημιουργησω εναν φραχτη
  Τι μεγεθος να ειναι η ζαρντινιερα?

  • Καλησπέρα Σοφία. Η ζαρντινιέρα είναι καλό να έχει πλάτος 30 εκατοστά, βάθος 30 εκατοστά και μήκος 80-100 εκατοστά για να μπορείς να φυτεύσεις 2 βιβούρνα.

 21. ΜΙΧΑΛΗΣ
  09/04/2020

  Καλημερα.. εχω ενα βιβουρνο σε μεγαλη ξυλινη γλαστρα, το εχω φυτεψει πριν 2 εβδομαδες κ τωρα μαραινετε…για ποιο λογο? εναι επενω σε ταρατσα εντελως εκτεθημενο σε ηλιο κ αερα.. ευχαριστω

  • Καλημέρα Μιχάλη. Θα ήταν καλό για 2-3 εβδομάδες μετά την μεταφύτευση να μην έχεις το βιβούρνο εκτεθειμένο πολύ σε συνθήκες έντονου αέρα γιατί θα δυσκολευτεί. .

   • ΜΙΧΑΛΗΣ
    09/04/2020

    Ευχαριστω πολύ..θα το προφυλάξω .

 22. Δέσποινα
  20/03/2020

  Έχω ένα βιβούρνο σε μεγάλη γλάστρα. Το φυτό βγάζει μπουμπούκια κανονικά όμως δεν ανθίζει. Τι φταίει;

  • Καλημέρα Δέσποινα. Βάλε το βιβούρνο σε ηλιοφανή θέση για να έχει ανοίξουν τα λουλούδια και πρόσθεσε και υγρό λίπασμα ανθοφορίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *