εικόνα

Βιβούρνο, ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος

Συμβουλές φροντίδας για το βιβούρνο

Βιβούρνο, ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος

Το βιβούρνο είναι ένας ιδιαίτερα δημοφιλής και ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος με πράσινο γυαλιστερό φύλλωμα, πανέμορφα μικρά λουλούδια και υπέροχο γλυκό άρωμα. Το βιβούρνο είναι εξαιρετικά προσαρμοσμένο στο κλίμα της χώρας μας και χρησιμοποιείται πολύ συχνά για τη διαμόρφωση φραχτών, καθώς και για μεμονωμένες φυτεύσεις στον κήπο. Η φύτευση του βιβούρνου μπορεί να γίνει και σε γλάστρα το μπαλκόνι, ενώ τη φροντίδα του μπορεί να την επιμεληθεί και ο πιο αρχάριος κηπουρός. Το βιβούρνο ανθίζει μέσα στον χειμώνα μέχρι την άνοιξη, ανάλογα το είδος, σχηματίζοντας πυκνά μπουκέτα λουλουδιών που μέσα στο καλοκαίρι δίνουν μικρούς γυαλιστερούς σκουρόχρωμους καρπούς.

 

Ποια είναι τα κυριότερα είδη και ποικιλίες βιβούρνου;

 

Υπάρχουν πάνω από 150 είδη και ποικιλίες βιβούρνου, άλλα αειθαλή και άλλα φυλλοβόλα, με το ύψος τους να κυμαίνεται από 90 εκατοστά μέχρι 5-6 μέτρα, ωστόσο τρία είναι τα κυριότερα και πιο γνωστά είδη βιβούρνου:
 
– Κοινό βιβούρνο τίνους (Viburnum tinus)
 
Αειθαλές φυτό που συναντάμε αυτοφυές στις μεσογειακές περιοχές με το δερματώδες φύλλωμα του να θυμίζει το φύλλωμα της δάφνης. Η ανάπτυξη του βιβούρνου τίνους φτάνει σε ύψος τα 2-4 μέτρα και διαμορφώνεται σε θάμνο ή μικρό δέντρο. Το κοινό βιβούρνο ανθίζει μέσα στον χειμώνα με άσπρα-ροζε λουλούδια.
 
– Χιονανθές βιβούρνο ή βιβούρνο χιονόμπαλα (Viburnum opulus ‘snowball’)
 
Φυλλοβόλο φυτό που ξεχωρίζει για τα εντυπωσιακά λευκά λουλούδια του που σχηματίζονται σε στρογγυλά μπουκέτα που θυμίζουν χιονόμπαλα, απ’ όπου και πήρε το όνομα του. Οι καρποί του χιονανθούς βιβούρνου μοιάζουν με τους καρπους του κράνμπερυ. Η ανάπτυξη του φτάνει τα 2,5 με 5 μέτρα και οπτικά θυμιζει ορτανσία με περισσότερους βλαστούς και μεγαλύτερη ανάπτυξη.
 
– Βιβούρνο λουσίντουμ (Viburnum tinus ‘lucidum’)
 
Αειθαλές φυτό που έχει πολύ γρήγορη ανάπτυξη και φτάνει σε ύψος τα 3 με 5 μέτρα. Ξεχωρίζει για την πλούσια βλάστηση και τα μεγάλα γυαλιστερά φύλλα του ανοικτοπράσινου χρώματος. Το βιβούρνο λουσίντουμ ανθίζει μέσα στην άνοιξη με ταξιανθίες μικρών λευκών λoυλουδιών.

 

Σε τι θέση φυτεύουμε το βιβούρνο για να αναπτυχθεί;

 

Το βιβούρνο μπορεί να αναπτυχθεί σε όλους τους τύπους εδαφών, ακόμα και σε ξερά και ασβεστώδη, καθώς δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το χώμα για τη φύτευσή του. Αναπτύσσεται γρήγορα και σχηματίζει πυκνή βλάστηση σε σφαιρικό σχήμα. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε ηλιόλουστες, ημισκιερές και σκιερές θέσεις, αντέχει τον άνεμο και αναπτύσσεται και σε παραθαλάσσια μέρη καθώς είναι ανθεκτικό στην αλατότητα. Το ίδιο ισχύει και κατά τη φύτευση του βιβούρνου σε γλάστρα στο μπαλκόνι, καθώς το βιβούρνο είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό και μπορεί να αναπτυχθεί τόσο σε βορινό, όσο και σε νότιο μπαλκόνι.

 

Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα και λίπασμα το βιβούρνο;

 

Το βιβούρνο έχει σημαντικές ανάγκες σε νερό και θέλει πότισμα δυο φορές τη βδομάδα την εποχή της άνοιξης και του φθινοπώρου. Τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, ποτίζουμε το βιβούρνο τουλάχιστον τρεις φορές τη βδομάδα, ενώ την περίοδο του χειμώνα κάθε 1-2 βδομάδες αναλογα και τις βροχοπτώσεις. Όσον αφορά τη λίπανση του βιβούρνου, καλό είναι να του βάζουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα στις αρχές της άνοιξης και συμπληρωματικά στις αρχές του φθινοπώρου για να τονώσουμε τη βλάστηση και την ανθοφορία του.

 


Ποιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν το βιβούρνο;

 

Το βιβούρνο είναι σχετικά ανθεκτικό σε ασθένειες και έντομα. Όμως, σε συνθήκες υγρασίας, ζέστης και κακού αερισμού, μπορεί να προσβληθεί από διάφορες μυκητολογικές ασθένειες, εμφανίζοντας διάφορες γκρι, καφέ, κόκκινες ή μαύρες κηλίδες στο φύλλωμα του. Για την προληπτική αντιμετώπιση των ασθενειών, ψεκάζουμε το φύλλωμα με οικολογικό διάλυμα βρέξιμου χαλκού και θειαφιού. Εναλλακτικά μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα δικό μας διάλυμα με σπιτικά υλικά χρησιμοποιώντας 1 κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα και 1 κουταλιά του γλυκού παραφινέλαιο σε 2 λίτρα νερό. Για την καταπολέμηση των εντόμων της μελίγκρας, του θρίπα, της βαμβακάδας και του τετράνυχου που προσβάλλουν τα φύλλα και τους βλαστούς του βιβούρνου, ψεκάζουμε με διάλυμα θερινού πολτού που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα ή δυαλύουμε 20 γραμμάρια τριμμένο πράσινο σαπούνι και 5ml οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό.

 

Ποια εποχή και πώς γίνεται το κλάδεμα του βιβούρνο;

 

Το βιβούρνο κλαδεύεται συνήθως μέσα στον Απρίλιο, αφού έχει ολοκληρωθεί η ανθοφορία του. Συμπληρωματικά, κάνουμε ένα ελαφρύ κλάδεμα στις αρχές του φθινοπώρου, όπου αφαιρούμε ξερούς, άρρωστους και αδύναμους βλαστούς με κιτρινισμένο φύλλωμα. Αποφεύγουμε να κλαδεύουμε το βιβούρνο κατά την περίοδο του χειμώνα, γιατί θα το εμποδίσουμε να ανθοφορήσει την επόμενη χρονιά. Επίσης, μπορούμε το κλαδεύουμε συχνά, μια φορά το μήνα από Απρίλιο ως Ιούλιο πραγματοποιώντας κορφολογήματα, για να διατηρούμε το σχήμα του σε συμπαγή μορφή, περιορίζοντας το ύψος του στο επιθυμητό επίπεδο.

  

Πώς δημουργούμε καινούρια φυτά βιβούρνου;

 

Η δημιουργία καινούριων φυτών βιβούρνου μπορεί να γίνει με σπόρο, προτιμούμε ωστόσο ως πιο εύκολη και γρήγορη μέθοδο, τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα. Για την δημιουργία φυτών βιβούρνου από μοσχεύματα, παίρνουμε τμήματα τρυφερών βλαστών μήκους 15-20 εκατοστών στις αρχές της άνοιξης. Στη συνέχεια απομακρύνουμε τα 2/3 των φύλλων του βλαστού ξεκινωντας από την βάση του, αφήνοντας συνηθως 2 ζευγάρια φύλλων στην κορυφή του βλαστού. Φυτεύουμε το μόσχευμα σε μίγμα τύρφης, περλίτη και άμμου σε αναλογία 1:1:1 και το τοποθετούμε σε φωτεινό μέρος και δροσερό περιβάλλον. H χρήση ορμόνης ριζοβολίας στην βάση της τομής του μοσχεύματος βοηθά στην βελτίωση της επιτυχίας του πολλαπλασιασμού. Μετά από 6 εβδομάδες, θα έχει σχηματιστεί ριζικό σύστημα και το καινούριο φυτό βιβούρνου μπορεί να μεταφυτευτεί στην οριστική του θέση.

 

Κι ένα μυστικό για το βιβούρνο

 

Το βιβούρνο είναι ανθεκτικο φυτό στην ατμοσφαιρική ρύπανση και επειδή έχει μικρές ανάγκες σε φροντίδα μπορεί να φυτευτεί σε διαχωριστικά δρόμων και λεωφόρων, σε κεντρικές πλατείες πόλεων και στις άκρες εθνικών οδών.

 
 

Περισσότερα καλλωπιστικά φυτά

 
Φυτά κατάλληλα για φράκτη
Ανθεκτικά φυτά εξωτερικού χώρου για όλο τον χρόνο
Φυτά που αντέχουν τον αέρα
Φωτίνια, ένα ανθεκτικό φυτό για φράχτη
Βερονίκη, ένας καλλωπιστικός θάμνος με ροζ λουλούδια
Καρίσα, ένας ανθεκτικός θάμνος με λευκά αρωματικά άνθη
Ευώνυμο, ένας αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος
Πικροδάφνη, ένας ανθεκτικός θάμνος με εντυπωσιακά λουλούδια
Λιγούστρο, καλλωπιστικός θάμνος για φράχτη
Ρυγχόσπερμο, ένα ανθεκτικό αναρριχώμενο φυτό
Ιβίσκος, 5 μυστικά για τη φροντίδα του
Καμέλια, 6 μυστικά για τη φροντίδα της
Φυτά που αντέχουν στο κρύο για κήπο και μπαλκόνι
Ανθεκτικά φυτά για παραθαλάσσιες περιοχές
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Miltoplast


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (21)

σχολιαστής
Νίκος σπανακακηε 22 Αυγούστου 2020

Κάνετε πολύ καλή δουλειά.συγχαρητήρια κ συνεχίστε με κουράγιο

Απάντηση
σχολιαστής
Χριστίνα 4 Ιουλίου 2020

Καλησπέρα σας,

ΚΑΤ αρχήν θα ήθελα να σας συγχαρώ για αυτό το υπέροχο σάιτ που έχετε δημιουργήσει!Συνχαρητηρια και σας ευχαριστουμε γιατί πραγματικά μας λύνετε καθημερινές απορίες με αυτό το σάιτ και μας έχετε βοηθήσει πολύ να δημιουργήσουμε τον δικό μας κήπο.Οτι χρειάζομαι ξερω ότι μόνο το σάιτ σας τα έχει όλα!!!Πολλα Μπράβο για το μεράκι σας και για όλο τον κόπο που έχετε κάνει να το δημιουργήσετε.

Παρακαλώ θα ήθελα να με βοηθήσετε να σώσουμε μια χιονόμπαλα (βιβούρνο χιονόσφαιρα, χιονόμπαλα φυτό, Viburnum opulus) που αγόρασα πρόσφατα.
Την μετά φύτεψα στον κήπο κοντά σε τοίχο βλέπει Ανατολή και την ποτίζω κάθε μέρα γιατί έχει πολύ ζέστη.
Με τον πρώτο αέρα την είδα και μαραινόταν και έτσι της έβαλα αντιανεμικό και τίποτα.
Βλέπω ότι ξεραίνεται σιγά σιγά.Τι να κανω;
Θα περιμένω με ανυπομονησία την απάντηση σας!
Ευχαριστώ εκ των προτέρων,
Με εκτίμηση,
Χριστινα.

Απάντηση
σχολιαστής
Χρήστος 4 Ιουλίου 2020

Εχω ένα φυτό νομίζω είναι βιβουρνο αλλά μέσα σε πέντε χρόνια έχει ανθίσει μονο μια Γιατί;;

Απάντηση
σχολιαστής
Αθανάσιος 15 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα. Εχω ενα βιβουρνο σε ζαρντινιέρα αλλα σταδιακά ριχνει τα φυλλα του αφου παρουν ενα καφε χρώμα. Επίσης τα πράσινα φρέσκα φύλλα του ειναι μαραμενα. Το έχω σε σκιερό μέρος. Μήπως το παραποτίζω και χαλάει; Ευχαριστώ Κώστα.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 16 Ιουνίου 2020

  Καλησπέρα Αθανάσιε. Πιθανότατα, τα πεσμένα και μαραμένα φύλλα του βιβούρνου οφείλονται στο υπερβολικό πότισμα. Φρόντισε να έχεις το βιβούρνο σε πιο ηλιοφανές σημείο ή τουλάχιστον πότιζε ξανά μόνο όταν στεγνώνει το χώμα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Νίκος 15 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα Κύριε Λιονουδάκη, είμαι νέος στην κηπουρική της βεράντας και έχω αγοράσει μια μυρτιά την οποία είχα πάρει ανθισμένη από το φυτώριο η οποία πλέον τα φύλα της είναι σκληρά πια σαν ξερά, σαν μαραμένα. Την ποτίζω 2-3 φορές την εβδομάδα είναι μικρού-μεσαίου μεγέθους το ίδιο και η γλάστρα της. Όταν την αγόρασα της έβαλα υδατοδιάλυτο λίπασμα 20-20-20 και μου παρουσιάζει τα παραπάνω προβλήματα.
Τα ίδια προβλήματα μου παρουσίασε και ένα βιβούρνο που είχα αγοράσει όπου στο τέλος ξεράθηκε.

Σας ευχαριστώ πολύ και συνεχίστε την καλή δουλειά και την μεταλαμπάδευση των γνώσεων σας!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 16 Ιουνίου 2020

  Καλησπέρα Νίκο. Μετά την μεταφύτευση φροντίζουμε να ποτίζουμε όταν στεγνώνει το χώμα. Δεν βάζουμε άμεσα λίπασμα όπως το 20-20-20 που το διαλύουμε σε νερό και προτιμούμε στην μεταφύτευση να βάζουμε υγρό λιπασμα φυκιών που βοηθά στη ριζοβολία των φυτών. Δες αναλυτικές συμβουλές για την μεταφύτευση των φυτών σε γλάστρα στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  Απάντηση
σχολιαστής
Αθηνά 26 Μαΐου 2020

Καλησπερα σας.
Θα ηθελα να σας ρωτησω ποια ειναι η γνωμη σας το βιβουρνο loussidum να το διαχειριστουμε ετσι ωστε να γινει δεντρο σε κηπο;
Ευχαριστω

Απάντηση
σχολιαστής
Τονια 9 Μαΐου 2020

Καλησπέρα. Θέλω να φυτεύω βιβουρνο για φράχτη τι απόσταση τα φυτεύω μεταξύ τους? Τα φυτεψα αλλά τα έβαλα γύρω στα 40εκ.μεταξυ τους. Θ αναπτυχθούν σωστά η Ν τα βγάλω? Ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 9 Μαΐου 2020

  Καλησπέρα Τόνια. Θα σου πρότεινα να φυτεύσεις τα βιβούρνα ανά 60-80 εκατοστά για να κάνεις φράχτη. Στα 40 εκατοστά, η φύτευση είναι πολύ πυκνή και ισως δημιουργηθούν προβλήματα ασθενειών λόγω κακού αερισμού.

  Απάντηση
  σχολιαστής
  Τονια 10 Μαΐου 2020

  Ευχαριστώ πάρα πολύ!!!

  Απάντηση
σχολιαστής
Σοφία Μωραιτου 7 Μαΐου 2020

Θελω νσ βαλω εξω σπο το καταστημα μου βιβουρνο σε ζαρντινιέρες ωστε να δημιουργησω εναν φραχτη
Τι μεγεθος να ειναι η ζαρντινιερα?

Απάντηση
σχολιαστής
ΜΙΧΑΛΗΣ 9 Απριλίου 2020

Καλημερα.. εχω ενα βιβουρνο σε μεγαλη ξυλινη γλαστρα, το εχω φυτεψει πριν 2 εβδομαδες κ τωρα μαραινετε…για ποιο λογο? εναι επενω σε ταρατσα εντελως εκτεθημενο σε ηλιο κ αερα.. ευχαριστω

Απάντηση
σχολιαστής
Δέσποινα 20 Μαρτίου 2020

Έχω ένα βιβούρνο σε μεγάλη γλάστρα. Το φυτό βγάζει μπουμπούκια κανονικά όμως δεν ανθίζει. Τι φταίει;

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.