εικόνα

Συμβουλές φροντίδας για την τούγια

Συμβουλές φροντίδας για την τούγια

Συμβουλές φροντίδας για την τούγια

Η τούγια είναι ένα εντυπωσιακό κωνοφόρο καλλωπιστικό φυτό, συνήθως θάμνος ή μικρό δέντρο, που ξεχωρίζει για την πλούσια πυκνή κόμη του σε πρασινοκίτρινο χρώμα. Οι κηποτέχνες επιλέγουν πολύ συχνά την τούγια, για ψηλούς πυκνούς φράχτες, για φύτευση κατά μήκος σε διαδρόμους, αλλά και για μεμονωμένες φυτεύσεις στον κήπο ή σε γλάστρα. Συνήθως συναντάμε δύο είδη τούγιας, την ανατολική τούγια με σφαιρικό πλατύ σχήμα και τη δυτική τούγια με πυραμιδοειδές σχήμα. Θα βρούμε νάνες ποικιλίες τούγιας με ύψος 1-2 μέτρα αλλά και αυτές που ξεπερνούν σε ύψος τα δέκα μέτρα.
 
• Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες χρειάζεται η τούγια;
 
Η τούγια αναπτύσσεται σε όλα τα εδάφη, δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το χώμα, αν και σε πιο γόνιμα θα έχει καλύτερη ανάπτυξη, Η τούγια είναι ανεκτική στην αλατότητα του εδάφους και μπορεί να φυτευτεί κοντά στη θάλασσα. Επίσης, μπορούμε να επιλέξουμε την τούγια για διαχωριστικά δρόμων, καθώς είναι ανθεκτική σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής λίπανσης. Η τούγια ευδοκιμεί σε θέσεις με ηλιοφάνεια και είναι ανθεκτική στην καλοκαιρινή ζέστη. Επιπλέον, η τούγια αντέχει και την χειμωνιάτικη παγωνιά και μπορεί να φυτευτεί σε ορεινά μέρη.
 
• Τι πότισμα, λίπανση, κλάδεμα ή άλλη φροντίδα χρειάζεται η τούγια;
 
Η τούγια χρειάζεται τακτικά ποτίσματα ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού. Έχει μέτριες απαιτήσεις σε λίπανση και καλό είναι να γίνεται προσθήκη λιπάσματος μια φορά την περίοδο της άνοιξης και μια του φθινοπώρου. Αν είναι φυτεμένη σε γλάστρα θα πρέπει να γίνεται πιο συχνή λίπανση, κάθε μήνα με υδατοδιαλυτό λίπασμα. Σχετικά με το κλάδεμα, θα πρέπει να κλαδεύουμε ελαφρά την τούγια, δυο φορές το χρόνο, συντέμνοντας τα μακριά κλαδιά για να διατηρήσουμε πυκνό και συμπαγές το σχήμα της, στο τέλος του καλοκαιριού και στις αρχές της άνοιξης. Η τούγια πολλαπλασιάζεται κυρίως με μοσχεύματα, αλλά και με σπόρο.
 
• Κι ένα μυστικό για την τούγια
 
H τούγια, όπως και άλλα κωνοφόρα, είναι ευαίσθητη στο μύκητα Phytofthora, όπου παρατηρούμε ξηράνσεις που ξεκινούν από το εσωτερικό των κλαδιών προς τα έξω. Το ριζοπότισμα με διάλυμα θειικού χαλκού (γαλαζόπετρας) 1% , μια κουταλιά της σούπας σε ένα λίτρο νερό, την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου βοηθά σε προληπτικό επίπεδο την αποφυγή της ασθένειας.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.




Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.