Τούγια, ένα μικρό κωνοφόρο δέντρο για φράχτη

Συμβουλές φροντίδας για την τούγια

Η τούγια είναι ένα εντυπωσιακό κωνοφόρο καλλωπιστικό φυτό, συνήθως θάμνος ή μικρό δέντρο, που ξεχωρίζει για την πλούσια πυκνή κόμη του σε πρασινοκίτρινο χρώμα.

Η αγγλική της ονομασία (Arborvitae) προέρχεται από τα λατινικά και σημαίνει “το δέντρο της ζωής”.

Η τούγια επιλέγεται πολύ συχνά για δημιουργία πυκνού φράχτη, για φύτευση κατά μήκος σε διαδρόμους, καθώς και για μεμονωμένες φυτεύσεις στον κήπο και σε γλάστρα.

Συνήθως, στα φυτώρια συναντάμε δύο είδη τούγιας, την ανατολική τούγια με σφαιρικό πλατύ σχήμα και τη δυτική τούγια με πυραμιδοειδές σχήμα.

Επίσης, υπάρχουν πολλές νάνες ποικιλίες τούγιας με ύψος 1-2 μέτρων, αλλά και ψηλότερες τούγιες που ξεπερνούν σε ύψος τα δέκα μέτρα.

Ας δούμε τις σημαντικότερες συμβουλές για τη φροντίδα της τούγιας, για να απολαμβάνουμε καταπράσινο φύλλωμα γεμάτο ζωντάνια στον κήπο και σε γλάστρα.

Διαφήμιση

1. Τι συνθήκες χρειάζεται η τούγια για να ευδοκιμήσει;

Η τούγια αναπτύσσεται σε όλα τα εδάφη και δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το χώμα, αν και σε πιο γόνιμα θα έχει καλύτερη ανάπτυξη. Είναι ανεκτική στην αλατότητα του εδάφους και μπορεί να φυτευτεί κοντά στη θάλασσα.

Επίσης, μπορούμε να επιλέξουμε την τούγια για διαχωριστικά δρόμων, καθώς είναι ανθεκτική σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η τούγια ευδοκιμεί σε θέσεις με ηλιοφάνεια και είναι ανθεκτική στην καλοκαιρινή ζέστη. Επιπλέον, η τούγια αντέχει και την χειμωνιάτικη παγωνιά και μπορεί να φυτευτεί σε ορεινά μέρη. Για να φυτέψουμε την τούγια σε γλάστρα, προτιμάμε μπαλκόνι με δυτική ή ανατολική έκθεση.

2. Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα η τούγια;

Η τούγια αναπτύσσεται σε δροσερό περιβάλλον και χρειάζεται τακτικά ποτίσματα ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού. Ποτίζουμε τις τούγιες 2 φορές τη βδομάδα κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινόπωρου, και οπωσδήποτε 3 φορές τη βδομάδα την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού.

Είναι σημαντικό να ποτίζουμε συχνά τα νεαρά δενδρύλλια τούγιας μόλις μεταφυτεύονται, καθώς η απούσια νερού τους δημιουργεί καφετιάσματα στα φύλλα.

3. Τι λίπασμα βάζουμε στις τούγιες;

Η τούγια έχει μέτριες απαιτήσεις σε λίπανση και καλό είναι να γίνεται προσθήκη λιπάσματος μια φορά την περίοδο της άνοιξης και μια την περίοδο του φθινοπώρου. Για τούγιες που έχουν φυτέψει σε γλάστρα, πρέπει να γίνεται πιο συχνή λίπανση, κάθε μήνα με υδατοδιαλυτό λίπασμα τύπου 20-20-20. Πάντως, το κιτρίνισμα στα φύλλα της τούγιας μπορεί να σημαίνει έλλειψη θρεπτικών στοιχείων και άνάγκη άμεσης λίπανσης.

4. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν την τούγια

Η τούγια προσβάλλεται από το έντομο της ψώρας (κοκκοειδή) που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε προληπτικά ψεκάζοντας με διάλυμα πράσινου σαπούνιου τα φυτά μας. Σε περίπτωση προσβολής, ψεκάζουμε με θερινό πολτό που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

H τούγια, όπως και άλλα κωνοφόρα δέντρα, είναι ευαίσθητη στο μύκητα Phytofthora, όπου παρατηρούμε ξηράνσεις που ξεκινούν από το εσωτερικό των κλαδιών προς τα έξω.

Το ριζοπότισμα με διάλυμα θειικού χαλκού (γαλαζόπετρα) 1% , μια κουταλιά της σούπας σε ένα λίτρο νερό, την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου βοηθά σε προληπτικό επίπεδο την αποφυγή της ασθένειας.

Γιατί ξεραίνονται τα κωνοφόρα δέντρα; (κυπαρίσσι, τούγια, λέιλαντ, γκολντ κρεστ, πεύκο, έλατο)
Γιατί ξεραίνονται τα κωνοφόρα δέντρα; (κυπαρίσσι, τούγια, λέιλαντ, γκολντ κρεστ, πεύκο, έλατο)

5. Ποια εποχή και με ποιο τρόπο κλαδεύεται η τούγια;

Η τούγια χρειάζεται κλάδεμα δυο φορές κάθε χρόνο, στο τέλος του καλοκαιριού και στις αρχές της άνοιξης, για να διατηρήσουμε πυκνό και συμπαγές το σχήμα της. Συγκεκριμένα, κλαδεύουμε ελαφρά την τούγια, συντέμνοντας τα μακριά κλαδιά ενώ παράλληλα αφαιρούμε ξεραμένους βλαστούς και φύλλα για να έχει καλύτερο αερισμό.

Είναι σημαντικό μετά το κλάδεμα να ψεκάζουμε με διάλυμα χαλκού για να αποφύγουμε την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών που θα προσβάλλουν το φύλλωμα της τούγιας.

Διαφήμιση

6. Πώς δημιουργούμε καινούργια φυτά τούγιας;

Ο πολλαπλασιασμός της τούγιας γίνεται κυρίως με μοσχεύματα και με σπόρο. Ο σπόρος της τούγιας φυτεύεται στις αρχές της άνοιξης και τα φυτά μας σταδιακά θα είναι έτοιμα για μεταφύτευση στον κήπο μετά από δύο χρόνια.

Αν δεν θέλουμε να περιμένουμε τόσο, παίρνουμε ξυλώδη μοσχεύματα μήκους περίπου 10 εκατοστών στις αρχές του φθινοπώρου και τα φυτεύουμε σε γλάστρες φυτωρίου με μίγμα φυτόχώματος και άμμου με αναλογία 1:1 χρησιμοποιώντας ορμόνη ριζοβολίας. Σε αυτή την περίπτωση τα φυτά μας θα είναι έτοιμα για μεταφύτευση την επόμενη χρονιά.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, στα φυτώρια, κάποιες ποικιλίες τούγιας πολλαπλασιάζονται με εμβολιασμό της επιθυμητής ποικιλίας σε ανθεκτικά υποκείμενα.

τουγια πολλαπλασιασμος
Πολλαπλασιασμός τούγιας: Πώς δημιουργούμε νέα φυτά

7. Κι ένα μυστικό για την τούγια

Η τούγια, όπως και τα υπόλοιπα κωνοφόρα δέντρα, διαθέτει ξεχωριστές αρσενικές και θηλυκές ταξιανθίες στο φύλλωμα της και παράγει μικρά κουκουνάρια με χαρκατηριστικό ωοειδές σχήμα.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (14)

 1. Αναστάσιος Μαστροδημήτρης
  01/05/2023

  Καλημέρα σας,
  στον κήπο κάποιου φιλικού σπιτιού υπάρχει μια μεγάλη τούγια (ύψους περίπου 4-5 μέτρα) η οποία για πολύ καιρό έχει απομείνει ακλάδευτη με αποτέλεσμα το εσωτερικό της να είναι τελείως ξυλοποιημένο με κλαδιά ανοιχτά που γέρνουν και μόνο η περιφέρεια της κόμης της να είναι αραιά πράσινη. Σε αυτή την κατάσταση το δέντρο φαίνεται αρκετά άσχημο.
  Θα μπορούσε να γίνει αυστηρό κλάδεμα χωρίς να κινδυνεύει το δέντρο να ξεραθεί και αν ναι σε ποια εποχή. Τι θα μπορούσατε να μας προτείνετε για αυτήν την περίπτωση; Μήπως πρέπει να κόψουμε το δέντρο και να φυτέψουμε στην θέση του ένα καινούριο;
  Σας ευχαριστώ πολύ.

  • Προτιμότερο να φυτευτεί ένα καινούργιο δέντρο στη θέση του καθώς ακόμα και με κλάδεμα δεν θα επανέρθει στην αρχική του μορφή.

 2. Νατασσα
  16/09/2021

  Καλημέρα, έχω 2 νανα κι εγώ σε τεράστιες γλάστρες και ενώ απέξω φαίνονται καταπράσινα, έχουν αρκετά ξερά σημεία στο εσωτερικό τους. Παράλληλα όμως έχουν βγει και πολύ μικρά καινούργια καταπράσινα κλαράκια. Θέλει κάτι να το ψεκασω άραγε ή “γιατρεύεται” μόνο του? Ευχαριστώ.

 3. Ναυσικά
  12/11/2020

  Καλημέρα! Θα ήθελα να ρωτήσω γιατί πέφτουν τα φύλλα της τούγιας, χωρίς να κιτρινίσουν, ενώ είναι καταπράσινα. Είναι σε γλάστρα από τον Αύγουστο. Έχω συνολικά τέσσερις. Βρίσκεται σε νοτιοανατολική θέση, σε γλάστρα στο μπαλκόνι μου. Ποτίζω μια φορά την εβδομάδα τώρα που είναι φθινόπωρο. Σήμερα ποτίζοντας πέρασα τα δάχτυλά μου στα κλαδιά της, σαν να τη χάιδευα και μου άρχισαν να πέφτουν τα φύλλα της ραγδαία. Έμεινε με τα μισά. Ενώ έδειχνε υγιέστατη. Έκανα το ίδιο και στις υπόλοιπες και ευτυχώς δεν έπαθαν το ίδιο. Τι να συμβαίνει; Ευχαριστώ πολύ!

  • Καλησπέρα Ναυσικά. Μήπως δεν στραγγίζει η γλάστρα της τούγιας και λόγω υπερβολικής υγρασίας ή λόγω βροχοπτώσεων πέφτουν τα φύλλα; Τα φύλλα μπορεί να πέσουν και σε περίπτωση υπερβολικής λίπανσης.

 4. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
  27/08/2020

  Καλημέρα σας,

  Πριν τρεις μήνες (μέσα Μαϊου) αγόρασα μια τούγια σε γλάστρα (ύψους περίπου 150εκ). Δύο μήνες αργότερα (μέσα Ιουλίου) της έκανα μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα καθώς η προηγούμενη ήταν μικρή για το μέγεθός της. Γενικά την πότιζα κάθε 3 ημέρες και είναι τοποθετημένη σε μπαλκόνι νοτιοανατολικό αλλά δεν την έβλεπε ο ήλιος όλη την ημέρα. Η εμφάνιση της ήταν άριστη. Μετά την μεταφύτευση (δεν ξέρω βέβαια αν η μεταφύτευση έπαιξε κάποιον ρόλο) για διάστημα 3 εβδομάδων παρατήρησα μια σταδιακή επιδείνωση στην εικόνα της, δηλαδή τα φύλλα της άρχισαν να γίνονται άγρια στην υφή και να “κοιτούν ελαφρώς” προς τα κάτω. Αυτή τη στιγμή (4 εβδομάδες μετά την μεταφύτευση) τα φύλλα της είναι όλα ξερά (ξεθωριασμένο πρασινο) και τρίβονται, και ο κορμός της που τον έξυσα λίγο είναι καφέ άρα υποθέτω ότι το φυτό δεν μπορεί να σωθεί. Δεν παρατήρησα επάνω της κάποιο εμφανές ζουζούνι κτλ (καθώς σκέφτηκα μήπως προσβλήθηκε από φυτόφθορα ή κάτι αντίστοιχο) και η εικόνα της χειροτέρευε παντού ομοιόμορφα (όμως δεν άλλαξα κάτι στις συνήθειες του ποτίσματος, την πότιζα όπως τους πρώτους δύο μήνες που η εικόνα της ήταν άριστη). Τι πιστεύετε ότι μπορεί να συνέβη; Θα ήθελα να αγοράσω μια καινούρια οπότε τι θα πρέπει να προσέξω ή να κάνω προληπτικά; Εκτός αν προτείνετε ένα πιο ανθεκτικό κωνοφόρο κατάλληλο για γλάστρα. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  • Καλησπέρα Τριανταφύλλη. Πιθανότατα, η τούγια ξεράθηκε λόγω στρεσαρίσματος κατά την μεταφύτευση ή λόγω υπερβολικού ποτίσματος αν δεν στράγγιζε καλά η γλάστρα. Καλό είναι να ποτίζεις όταν στεγνώνει το χώμα της γλάστρας. Σχετικά με ανθεκτικό κωνοφόρο σε γλάστρα, το κυπαρίσσι λέιλαντ είναι σχετικά πιο ανθεκτικό.

 5. ΝΑΤΑΣΑ ΤΣΙΟΤΣΚΑ
  21/05/2020

  ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΤΟΛΙΣΩ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ) ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΜΟΥ ΜΕ ΠΑΡΤΕΡΙΑ, ΤΙ ΠΡΑΣΙΝΑΔΑ ΝΑ ΕΠΕΙΛΕΞΩ ΑΝΘΕΚΤΙΚΗ?

  • Καλησπέρα Νατάσα. Μπορείς να επιλέξεις λιγούστρο, πυξάρι, φωτίνια, λέιλαντ και γκολνκρεστ στα παρτέρια σου.

 6. ΔΕΣΠΟΙΝΑ
  25/04/2020

  Διάβασα ότι για την Phytofthora στην τουγια πρέπει να να ποτίσουμε με θειικο χαλκό. Έχω γαλαζόπετρα . Πόσο πρέπει να φτιάξω για πότισμα σε μια μόνο γλάστρα. Και πόσο συχνά πρέπει να το επαναλάβω?

  Ευχαριστώ πολύ.

  • Διάλυσε μία κουταλιά του γλυκού γαλαζόπετρα (θειικο χαλκό) σε ένα λίτρο νερό και πότισε τη γλάστρα σου με την τούγια. Κάνε μία επανάληψη αυτή την περίοδο μετά από 2 εβδομάδες.

 7. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΙΜΠΟΥΚΗΣ
  05/12/2019

  Προτείνετε για την καταπολέμηση της phytophthora στα κωνοφόρα την χρήση χαλκού. Να θυμίσω ότι ο χαλκός είναι πολύ καλός στην προστασία από την phytophthora αλλά όχι για την καταπολέμηση εφόσον υπάρχει ήδη προσβολή. Σε προσβολή πρέπει να επέμβουμε με κάποιο διασυστηματικό μυκητοκτόνο. Δυστυχώς καλή η βιολογική καταπολέμηση αλλά δεν είναι πανάκεια σε όλα.
  Ευχαριστώ
  Νικόλαος Τσιμπούκης
  Γεωπόνος Γ.Π.Α

  • Καλησπέρα Νικόλαε. Σε ευχαριστούμε για τις συμπληρωματικές πληροοφορίες. Όμως, στα Μυστικά του Κήπου, προτείνουμε λύσεις φυτοπροστασίας, μόνο με οικολογική και βιολογική κατεύθυνση. Πραγματικά, αρκετές βιολογικές μέθοδοι φυτοπροστασίας λειτουργούν περισσότερο σε προληπτικό επίπεδο και λιγότερο σε θεραπευτικό όταν έχουμε έντονο πρόβλημα προσβολής. Σε αυτό το σημείο αναδεικνύεται η μεγάλη ανάγκη για προληπτική βιολογική επέμβαση για τα φυτά μας ώστε να μην καταφεύγουμε στη συνεχή χρήση χημικών σκευασμάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *