Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα στα φυτά και πώς το αντιμετωπίζουμε

Κίτρινα φύλλα

Τι σημαίνει όταν ένα φυτό εμφανίζει κίτρινα φύλλα; Όσοι ασχολούμαστε με τα φυτά και την κηπουρική, κατά καιρούς έχουμε συναντήσει κίτρινα φύλλα σε διάφορα λουλούδια, φυτά εσωτερικού χώρου, λαχανικά και δέντρα.

Το κιτρίνισμα των φύλλων είναι ένα σύμπτωμα που εμφανίζει το φυτό συνήθως για να μας δείξει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο περιβάλλον που αναπτύσσεται και στην περιποίηση που δέχεται.

Για να μπορέσουμε να φροντίσουμε σωστά τα φυτά μας και να τα διατηρήσουμε σε υγιή κατάσταση, πρέπει αρχικά να εντοπίσουμε τι είναι αυτό που προκαλεί τα κίτρινα φύλλα.

Στο σημερινό άρθρο θα αναλύσουμε τις κυριότερες αιτίες που προκαλούν κιτρίνισμα στα φύλλα των φυτών σε κήπο και σε γλάστρα και θα δούμε με ποιους τρόπους μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε για να εξασφαλίσουμε υγιή και όμορφα φυτά με καταπράσινο φύλλωμα.

Διαφήμιση

Ποιες είναι οι βασικές αιτίες για το κιτρίνισμα των φύλλων;

Η εμφάνιση κίτρινων φύλλων στα φυτά μπορεί να οφείλεται σε μία ή περισσότερες αιτίες, όπως η υπερβολική υγρασία στο χώμα, η έλλειψη νερού, η ανεπάρκεια λίπανσης, ο μειωμένος φωτισμός, καθώς επίσης διάφορες προσβολές από έντομα και ασθένειες.

Παρακάτω αναφέρουμε αναλυτικές πληροφορίες ξεχωριστά για την κάθε πιθανή αιτία κιτρινίσματος των φύλλων, καθώς και για τον τρόπο αντιμετώπισης τους.

Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα στα φυτά και πώς το αντιμετωπίζουμε
Τα κίτρινα φύλλα μπορεί να αποτελούν σημάδι ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα

1. Κίτρινα φύλλα λόγω υπερβολικής υγρασίας

Tα φυτά για να διατηρηθούν υγιή είναι απαραίτητο να δέχονται σωστό πότισμα.

Η υπερβολική υγρασία στο χώμα, γύρω από τη ρίζα των φυτών είναι μία από τις πιο βασικές αιτίες που κιτρινίζουν τα φύλλα τους. Αυτό συμβαίνει, κυρίως, όταν ποτίζουμε καθημερινά χωρίς να αφήνουμε πρώτα να στεγνώσει το χώμα.

Ένας άλλος λόγος που προκαλείται υπερβολική υγρασία είναι όταν έχουμε κακή στράγγιση στις γλάστρες, με αποτέλεσμα να μην απομακρύνεται το νερό που περισσεύει κατά το πότισμα.

Εκτός από το κιτρίνισμα στα φύλλα, το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει σαπίσματα στη ρίζα, πτώση φύλλων, πτώση λουλουδιών και ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών.

Είναι σημαντικό λοιπόν να ποτίζουμε τα φυτά όταν στεγνώνει το χώμα για να μπορέσουν να παραμείνουν υγιή με καταπράσινο φύλλωμα.

Για παράδειγμα, στα λαχανικά, όπως στην καλλιέργεια ντομάτας ή στην καλλιέργεια πιπεριάς, αλλά και στα αρωματικά φυτά όπως στον βασιλικό, προτιμούμε να ποτίζουμε σε μεγαλύτερη ποσότητα και σε πιο μικρή συχνότητα.

Επίσης, όταν επιλέγουμε γλάστρες για τα καλλωπιστικά φυτά, όπως για την περίπτωση της ορχιδέας, φροντίζουμε να διαθέτουν τρύπες στη βάση για να απομακρύνεται το νερό. Επίσης, μπορούμε να τοποθετήσουμε σύστημα αυτόματου ποτίσματος για να ποτίζονται τα φυτά μας με την σωστή ποσότητα και στη σωστή συχνότητα.

Επιλέγουμε γλάστρες
Πως επιλέγουμε γλάστρες για τα φυτά

2. Κίτρινα φύλλα λόγω έλλειψης νερού

Το νερό είναι απαραίτητο στοιχείο για τα φυτά, προκειμένου να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν την φωτοσύνθεση και άλλες βασικές λειτουργίες, όπως την απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων από το χώμα.

Όταν τα φυτά υποφέρουν από έλλειψη νερού, μπορεί να παρουσιαστεί κιτρίνισμα στα φύλλα και στη συνέχεια πτώση των φύλλων.

Εκτός από το κιτρίνισμα στα φύλλα, η έλλειψη νερού μπορεί να προκαλέσει στρίψιμο ή μάρανση των φύλλων και γενικότερη καχεξία του φυτού.

Σε περιπτώσεις ανεπάρκειας νερού, μπορoύμε να αυξήσουμε την ποσότητα του νερού σε κάθε πότισμα ή να ποτίζουμε πιο συχνά.

Περισσότερες πληροφορίες για το πόσο συχνά ποτίζουμε τα φυτά και τι προσέχουμε κατά το πότισμα, υπάρχουν στο αναλυτικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

10 μυστικά για σωστό πότισμα και υγιή φυτά
10 μυστικά για σωστό πότισμα και υγιή φυτά

3. Κίτρινα φύλλα λόγω ανεπαρκούς λίπανσης

H έλλειψη λίπανσης είναι μία από τις βασικές αιτίες για το κιτρίνισμα των φύλλων όταν δεν υπάρχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά στο έδαφος ή στο φυτόχωμα για τις ανάγκες των φυτών και των δέντρων.

Τα φύλλα μπορεί να κιτρινίσουν λόγω έλλειψης σε άζωτο, μαγνήσιο και σίδηρο. Πολύ χαρακτηριστικές περιπτώσεις κιτρινίσματος φύλλων είναι η έλλειψη σιδήρου που παθαίνουν τα οξύφιλα φυτά όπως η γαρδένια, η καμέλια και η ορτανσία, καθώς και τα εσπεριδοειδή δέντρα όπως η πορτοκαλιά, η λεμονιά και η μανταρινιά.

Για την αντιμετώπιση των κίτρινων φύλλων στα φυτά που εμφανίζονται λόγω έλλειψης θρεπτικών στοιχείων, προσθέτουμε λίπασμα αζώτου, μαγνησίου και σιδήρου στις κατάλληλες ποσότητες ανάλογα το είδος του φυτού, την ανάπτυξη του και τις εδαφοκλιματικές συνθήκες.

Περισσότερες πληροφορίες για το ποια φυτά χρειάζονται λίπασμα σιδήρου και σε τι ποσότητα, καθώς επίσης πώς επιλέγουμε λίπασμα, υπάρχουν στα αναλυτικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

Αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου στα φυτά
Αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου στα φυτά

4. Κίτρινα φύλλα λόγω μειωμένου φωτισμού

Όταν έχουμε τα φυτά αναπτύσσονται σε συνθήκες μειωμένου φωτισμού είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσουν κιτρίνισμα στα φύλλα λόγω μειωμένης φωτοσύνθεσης. Αυτό μπορεί να συμβεί σε φυτά εσωτερικού χώρου όταν τα έχουμε σε κάπoιο δωμάτιο με πολύ περιορισμένο φως όπως στο υπνοδωμάτιο ή την κουζίνα.

Επίσης, εμφανίζεται σε καλλωπιστικά φυτά εξωτερικού χώρου που αγαπούν τον ήλιο και ενώ προτιμούν ηλιόλουστες θέσεις, εμείς τα έχουμε φυτέψει σε πιο σκιερά μέρη.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι αναγκαιο να μεταφέρουμε τα φυτά ή να τα μεταφυτεύσουμε σε πιο φωτεινά σημεία ή σε μέρη με περισσότερη έκθεση στις ηλιακές ακτίνες.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Τα Μυστικά του Κήπου (@mistikakipou) on

5. Κίτρινα φύλλα που οφείλονται σε ασθένειες και έντομα

Αν τα φυτά μας εμφανίζουν κίτρινα φύλλα που δεν οφείλονται σε προβλήματα με το πότισμα, τη λίπανση και τον φωτισμό, πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο υπάρξης κάποιας μυκητολογικής ασθένειας.

Για παράδειγμα, στις τριανταφυλλιές όταν προσβάλλονται από την ασθένεια της μελανής κηλίδωσης, πέραν της μαύρης κηλίδας πάνω στα φύλλα, σταδιακά εμφανίζεται ένα κιτρίνισμα που καλύπτει όλο το φύλλο.

Κιτρινίσματα στα φύλλα με μορφή κηλίδων παθαίνει και η καλλιέργεια του αμπελιού όταν προσβάλλεται από τις ασθένειες του περονόσπορου του αμπελιού και του ωιδίου του αμπελιού.

Τα κίτρινα φύλλα στα φυτά, επίσης, μπορούν να εμφανιστούν λόγω προσβολής από έντομα. Ελέγχουμε προσεκτικά τα φυτά μας για την υπάρξη εντόμων όπως ο αλευρώδης, η μελίγκρα, ο θρίπας, τα κοκκοειδή και ο τετράνυχο, τα οποία απομυζούν τους χυμούς των φύλλων των φυτών με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται κιτρινίσματα στα φύλλα.

Για την αντιμετώπιση των εντόμων, ψεκάζουμε τα φυτά μας με τα κατάλληλα βιολογικά εντομοκτόνα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Εναλλακτικά, μπορούμε να προστατέψουμε τα φυτά μας χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια οικολογικά σκευάσματα που φτιάχνουμε με σπιτικά υλικά, όπως το πράσινο σαπούνι ή το πιπέρι καγιέν.

10 φυσικά και βιολογικά εντομοκτόνα για φυτά και καλλιέργειες
10 φυσικά και βιολογικά εντομοκτόνα για φυτά και καλλιέργειες

Κι ένα μυστικό για τα κίτρινα φύλλα στα φυτά

Σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρούμε τα κατώτερα φύλλα των φυτών να παίρνουν ένα κίτρινο χρώμα και αυτό είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που προκαλείται λόγω γήρανσης. Επίσης, είναι φυσιολογικό σε φυλλοβόλα φυτά και δέντρα, κατά την περίοδο του φθινοπώρου, τα φύλλα σταδιακά να παίρνουν ένα κίτρινο ή μπρούτζινο χρώμα πριν πέσουν, καθώς τα φυτά μπαίνουν στη φάση του χειμερινού λήθαργου.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (10)