εικόνα

Πολυγάλα, καλλωπιστικός θάμνος με μωβ λουλούδια

Πολυγάλα, καλλωπιστικός θάμνος με μωβ λουλούδια

Πολυγάλα, καλλωπιστικός θάμνος με μωβ λουλούδια

Λουλούδι ξεχωριστό το πολυγάλα που δεν σταματά να ανθίζει! Με καταγωγή από τη νότια Αφρική, το πολυγάλα είναι αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος που ξεχωρίζει για την πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία του. Τα μωβ λουλούδια του εμφανίζονται από τις αρχές της άνοιξης, τον Απρίλιο, και διατηρούνται μέχρι το τέλος του φθινοπώρου. Το πολυγάλα παρουσιάζει ταχεία ανάπτυξη με φύλλωμα που μοιάζει με τη μυρτιά, φτάνει σε ύψος τα 1-2 μέτρα και σχηματίζει σφαιρική κόμη. Επιλέγεται για να φυτευτεί σε κήπους, σε πάρκα, σε παρτέρια, σε γλάστρες σε εισόδους σπιτιών, καθως και σε μπαλκόνι.

 

Σε ποιες συνθήκες ευδοκιμεί το πολυγάλα;

 

Το πολύγαλα φυτεύεται σε ηλιοφανείς ή ημισκιερές θέσεις και προτιμά νότιες ζεστές περιοχές ενώ αντέχει και σε παραθαλάσσιες. Παρουσιάζει έντονη ευαισθησία στον παγετό, στους βοριάδες και στις χαμηλές θερμοκρασίες. Αν και μπορεί να φυτευτεί σε διάφορους τύπους εδαφών, το πολυγάλα ευδοκιμεί καλύτερα και παρουσιάζει πλουσιότερη ανθοφορία σε γόνιμα εδάφη που συγκρατούν την υγρασία. Για τη φύτευσή του σε γλάστρα, προμηθευόμαστε φυτόχωμα γενικής χρήσης, εμπλουτισμένο σε θρεπτικά στοιχεία και επιλέγουμε μία προφυλαγμένη θέση στο μπαλκόνι μας.

 


Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει το πολυγάλα;

 

Το πολυγάλα χρειάζεται συχνά ποτίσματα για να έχει καλή ανάπτυξη και ανθοφορία. Ποτίζουμε κάθε 3 μέρες την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, καθώς επίσης κάθε 2 μέρες την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού. Σχετικά με τον εφοδιασμό του φυτού με θρεπτικά στοιχεία, ο εμπλουτισμός του χώματος, πριν τη φύτευση με κοπριά και κομπόστ θα βοηθήσει πολύ στην εμφάνιση πλούσιας και παρατεταμένης ανθοφορίας. Συμπληρωματικά, προσθέτουμε κοκκώδες λίπασμα στις αρχές της άνοιξης, στις αρχές του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου. Αν το πολυγάλα μας βρίσκεται σε γλάστρα, προτιμάμε υγρό ή υδατοδιαλυτό λίπασμα ανθοφορίας, το οποίο προσθέτουμε μία φορά το μήνα από τις αρχές της άνοιξης ως τα τέλη του φθινπώρου.

 

Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται το πολυγάλα;

 

Το πολυγάλα ακόμα κι αν το αφήσουμε χωρίς κλάδεμα για 2-3 χρόνια, θα έχει ικανοποιητική ανάπτυξη. Βέβαια, καλό είναι να το κλαδεύουμε ελαφρά για να διατηρούμε το σχήμα του. Αν πάλι το κλαδέψουμε αυστηρότερα, θα αποκτήσει μια πιο συμπαγή ανάπτυξη. Κατάλληλη εποχή του κλαδέματος για το πολυγάλα είναι στο τέλος της ανθοφορίας του, την εποχή του φθινοπώρου. Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται με φυλλοφόρα μοσχεύματα που λαμβάνονται από τους κορυφαίους βλαστούς την περίοδο της άνοιξης και του φθινόπωρου.

 

Κι ένα μυστικό για το πολυγάλα

 

Σε νότιες περιοχές, όπου ο χειμώνας είναι ήπιος, χωρίς χαμηλές θερμοκρασίες και με αρκετή ηλιοφάνεια, το πολυγάλα μπορεί να εμφανίσει ακόμη και μες στο χειμώνα τα χαρακτηριστικά μικρά μωβ λουλούδια του.

 

Δες συμβουλές για τη φροντίδα και άλλων καλλωπιστικών θάμνων όπως ο μετροσίδηρος, ο καλλιστήμονας, ελαίαγνος, ο ιβίσκος, ο φωτίνια, ελαίαγνος και η τριανταφυλλιά.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

MiltoplastΠρόσφατα Σχόλια: (10)

σχολιαστής
Αθηνά Παπαδόπουλου 13 Ιουνίου 2020

Καλημέρα. Εδώ και 1 μήνα περίπου αγόρασα ένα πολύγαλα. Το μεταφυτεψα σε μεγαλύτερη γλάστρα του έβαλα και λίπασμα και το έχω σε μια ηλιόλουστη θέση στο μπαλκόνι μου. Τώρα με τη ζέστη το ποτίζω 3 φορές την εβδομάδα. Την τελευταία εβδομάδα όμως διαπίστωσα ότι κάτι δεν πάει καλά. Ξεράθηκαν τα μωβ λουλουδάκια του, τα φύλλα του έχασαν το ωραίο πράσινο χρώμα τους και μοιάζουν θαμπά και μαραμενα. Κάποια μάλιστα έχουν κιτρινίζει κιόλας. Τι έχει πάει στραβά??? Τι μπορώ να κάνω για να προλάβω να το σώσω??? Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Απάντηση
σχολιαστής
Κατερίνα 1 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα Έριξα λίπασμα στο πολυγαλο μου και αρχίζει να ξεραίνεται Σώζεται;;;; Ευχαριστώ

Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 1 Ιουνίου 2020

    Καλησπέρα Κατερίνα. Πιθανότατα έριξες υπερβολική ποσότητα λιπάσματος στο πολυγάλα και αρχίζει να ξεραίνεται. Κάνε ένα καλό πότισμα, κλάδεψε τα ξερά κλαδιά και φύλλα του πολυγάλα και ρίξε υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση.

    Απάντηση
σχολιαστής
Νίνα 30 Απριλίου 2020

Έχω ένα πολύγαλα 2-3 χρόνια, ζωηρό, καταπράσινο αλλα δεν έχει βγάλει ΠΟΤΕ λουλούδια. Τι κάνω λάθος;;;

Απάντηση
σχολιαστής
Gladys 29 Απριλίου 2020

Πως ακριβώς χρησιμοποιούμε το κοκκώδες λίπασμα και σε ποια ποσότητα? Στο παρελθόν μάλλον το παράκανα, και έκαψα το ινδικό γιασεμί μου..

Απάντηση
σχολιαστής
Γιάννης 11 Φεβρουαρίου 2020

Καλησπέρα Κώστα. Αν βραχύνουμε όλα τα κλαδιά αρχές Μαρτίου πότε θα έχουμε τα πρώτα άνθη? Ποιο μήνα σχηματίζονται τα άνθη? Το φυτό βρίσκεται σε κήπο στην Αθήνα και είναι 10 μήνες στο έδαφος.

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.