Πολυγάλα, καλλωπιστικός θάμνος με μωβ λουλούδια

Πολυγάλα, καλλωπιστικός θάμνος με μωβ λουλούδια

Λουλούδι ξεχωριστό το πολυγάλα που δεν σταματά να ανθίζει! Με καταγωγή από τη νότια Αφρική, το πολυγάλα είναι αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος που ξεχωρίζει για την πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία του.

Τα μωβ λουλούδια του εμφανίζονται από τις αρχές της άνοιξης, τον Απρίλιο, και διατηρούνται μέχρι το τέλος του φθινοπώρου.

Το πολυγάλα παρουσιάζει ταχεία ανάπτυξη με φύλλωμα που μοιάζει με τη μυρτιά, φτάνει σε ύψος τα 1-2 μέτρα και σχηματίζει σφαιρική κόμη.

Επιλέγεται για να φυτευτεί σε κήπους, σε πάρκα, σε παρτέρια, σε γλάστρες σε εισόδους σπιτιών, καθως και σε μπαλκόνι.

Διαφήμιση

1. Σε ποιες συνθήκες ευδοκιμεί το πολυγάλα;

Το πολύγαλα φυτεύεται σε ηλιοφανείς ή ημισκιερές θέσεις και προτιμά νότιες ζεστές περιοχές ενώ αντέχει και σε παραθαλάσσιες. Παρουσιάζει έντονη ευαισθησία στον παγετό, στους βοριάδες και στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Αν και μπορεί να φυτευτεί σε διάφορους τύπους εδαφών, το πολυγάλα ευδοκιμεί καλύτερα και παρουσιάζει πλουσιότερη ανθοφορία σε γόνιμα εδάφη που συγκρατούν την υγρασία.

Για τη φύτευσή του σε γλάστρα, προμηθευόμαστε φυτόχωμα γενικής χρήσης, εμπλουτισμένο σε θρεπτικά στοιχεία και επιλέγουμε μία προφυλαγμένη θέση στο μπαλκόνι μας.

2. Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει το πολυγάλα;

Το πολυγάλα χρειάζεται συχνά ποτίσματα για να έχει καλή ανάπτυξη και ανθοφορία. Ποτίζουμε κάθε 3 μέρες την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, καθώς επίσης κάθε 2 μέρες την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού.

Σχετικά με τον εφοδιασμό του φυτού με θρεπτικά στοιχεία, ο εμπλουτισμός του χώματος, πριν τη φύτευση με κοπριά και κομπόστ θα βοηθήσει πολύ στην εμφάνιση πλούσιας και παρατεταμένης ανθοφορίας. Συμπληρωματικά, προσθέτουμε κοκκώδες λίπασμα στις αρχές της άνοιξης, στις αρχές του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου.

Αν το πολυγάλα μας βρίσκεται σε γλάστρα, προτιμάμε υγρό ή υδατοδιαλυτό λίπασμα ανθοφορίας, το οποίο προσθέτουμε μία φορά το μήνα από τις αρχές της άνοιξης ως τα τέλη του φθινπώρου.

3. Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται το πολυγάλα;

Το πολυγάλα ακόμα κι αν το αφήσουμε χωρίς κλάδεμα για 2-3 χρόνια, θα έχει ικανοποιητική ανάπτυξη. Βέβαια, καλό είναι να το κλαδεύουμε ελαφρά για να διατηρούμε το σχήμα του. Αν πάλι το κλαδέψουμε αυστηρότερα, θα αποκτήσει μια πιο συμπαγή ανάπτυξη.

Κατάλληλη εποχή του κλαδέματος για το πολυγάλα είναι στο τέλος της ανθοφορίας του, την εποχή του φθινοπώρου.

Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται με φυλλοφόρα μοσχεύματα που λαμβάνονται από τους κορυφαίους βλαστούς την περίοδο της άνοιξης και του φθινόπωρου.

4. Κι ένα μυστικό για το πολυγάλα

Σε νότιες περιοχές, όπου ο χειμώνας είναι ήπιος, χωρίς χαμηλές θερμοκρασίες και με αρκετή ηλιοφάνεια, το πολυγάλα μπορεί να εμφανίσει ακόμη και μες στο χειμώνα τα χαρακτηριστικά μικρά μωβ λουλούδια του.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (18)

 1. Γιάννης
  04/11/2023

  Καλημέρα σας.
  Έχω αγοράσει πριν λίγες ημέρες ένα πολυγάλα. Μπορώ να το μεταφυτεύσω αυτή την εποχή;
  Ευχαριστώ

 2. Έφη
  29/03/2021

  Καλημέρα σας! Θα ήθελα να ρωτήσω για μια ναντινα που είχα αγοράσει τον περασμένο Οκτώβριο. Είναι γύρω στους 60 πόντους σαν μικρό δέντρο. Ο κορμός είναι μακρύς και γυμνός και επάνω είχε αρκετά κόκκινα φύλλα με ένα μεγάλο τσαμπί να κρέμεται. Όταν την πήρα την μεταφυτεψα σε πιο μεγάλη πυλινη γλάστρα και μετά από λίγο καιρό έπεσαν όλα τα φύλλα και τώρα ακόμα δεν έχει βγάλει καινούργια και έχει μείνει μόνο το τσαμπί. Τώρα που άρχισε να την χτυπά λίγο ο ήλιος σαν να έγιναν λίγο πράσινα τα κλαδιά της αλλά όχι όλα. Τι μπορώ να κάνω; Νομίζω είχα βάλει χώμα γενικής χρήσης. Μήπως ήθελε για οξυφιλα; Ευχαριστώ!

  • Καλημέρα Έφη. Μπορείς να κάνεις ένα ελαφρύ κλάδεμα αυτή την εποχή και σταδιακά θα βγάλει φύλλα η ναντίνα.

 3. Ευαγγελία Τσ.
  31/10/2020

  Μόλις σήμερα απέκτησα μία γλάστρα πολυγάλα. Σας παρακαλώ πείτε μου αν θα πρέπει να ρίξω λίπασμα, και κάθε πότε πρέπει να το ποτίζω από τώρα και πέρα μέσα στον χειμώνα. Επίσης στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα θα πρέπει να το βάλω μέσα;
  Ευχαριστώ πολύ!

  • Καλημέρα Ευαγγελία. Πιθανότατα, θα χρειαστεί να κάνεις μεταφύτευση του πολυγάλα σε μεγαλύτερη γλάστρα. Κάνε την μεταφύτευση και μετά από 2 εβδομάδες βάλε λίπασμα. Εξασφάλισε μία ηλιόλουστη θέση στο μπαλκόνι σου προφυλαγμένη από βοριάδες. Δεν χρειάζεται να βάλεις το πολυγάλα μέσα την περίοδο του χειμώνα.

 4. Αθηνά Παπαδόπουλου
  13/06/2020

  Καλημέρα. Εδώ και 1 μήνα περίπου αγόρασα ένα πολύγαλα. Το μεταφυτεψα σε μεγαλύτερη γλάστρα του έβαλα και λίπασμα και το έχω σε μια ηλιόλουστη θέση στο μπαλκόνι μου. Τώρα με τη ζέστη το ποτίζω 3 φορές την εβδομάδα. Την τελευταία εβδομάδα όμως διαπίστωσα ότι κάτι δεν πάει καλά. Ξεράθηκαν τα μωβ λουλουδάκια του, τα φύλλα του έχασαν το ωραίο πράσινο χρώμα τους και μοιάζουν θαμπά και μαραμενα. Κάποια μάλιστα έχουν κιτρινίζει κιόλας. Τι έχει πάει στραβά??? Τι μπορώ να κάνω για να προλάβω να το σώσω??? Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

  • Καλησπέρα Αθηνά. Πιθανότατα ποτίζεις παραπάνω από όσο πρέπει το πολυγάλα και κιτρινίζουν τα φύλλα του. Φρόντισε να το ποτίζεις όταν στεγνώνουν το χώμα στη γλάστρα.

 5. Κατερίνα
  01/06/2020

  Καλησπέρα Έριξα λίπασμα στο πολυγαλο μου και αρχίζει να ξεραίνεται Σώζεται;;;; Ευχαριστώ

  • Καλησπέρα Κατερίνα. Πιθανότατα έριξες υπερβολική ποσότητα λιπάσματος στο πολυγάλα και αρχίζει να ξεραίνεται. Κάνε ένα καλό πότισμα, κλάδεψε τα ξερά κλαδιά και φύλλα του πολυγάλα και ρίξε υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση.

 6. Νίνα
  30/04/2020

  Έχω ένα πολύγαλα 2-3 χρόνια, ζωηρό, καταπράσινο αλλα δεν έχει βγάλει ΠΟΤΕ λουλούδια. Τι κάνω λάθος;;;

  • Καλημέρα Νίνα. Εξασφάλισε μία σχετικά ηλιοφανή θέση για το πολυγάλα, μείωσε το νερό και πρόσθεσε υγρό λίπασμα ανθοφορίας.

 7. Gladys
  29/04/2020

  Πως ακριβώς χρησιμοποιούμε το κοκκώδες λίπασμα και σε ποια ποσότητα? Στο παρελθόν μάλλον το παράκανα, και έκαψα το ινδικό γιασεμί μου..

  • Καλησπέρα. 1 κουταλιά του γλυκού κοκκώδες λίπασμα για το γιασεμί ή το πολυγάλα που έχεις σε γλάστρα ενώ αν είναι φυτεμένο στο έδαφος μπορείς να βάλεις 1 κουταλιά της σούπας.

 8. Γιάννης
  11/02/2020

  Καλησπέρα Κώστα. Αν βραχύνουμε όλα τα κλαδιά αρχές Μαρτίου πότε θα έχουμε τα πρώτα άνθη? Ποιο μήνα σχηματίζονται τα άνθη? Το φυτό βρίσκεται σε κήπο στην Αθήνα και είναι 10 μήνες στο έδαφος.

  • Καλημέρα Γιάννη. Στα τέλη της άνοιξης, θα εμφανιστούν τα πρώτα λουλούδια από το πολυγάλα.

  • Alexis
   18/01/2023

   Καλησπέρα σας, θα ήθελα να ρωτήσω για το πολύγαλα ,έχω 2 στήν αυλή μου και έχουν φτάσει 3 μετρα σχεδον , τα είχα φυτέψει εδώ και περίπου 12 χρόνια , τον τελευταίο χρόνο έχουνε αραιώσει πολύ ,έχω βάλει τους τελευταίους μήνες κάποια λιπάσματα αλλά δεν βλέπω κάποια διαφορά .υπάρχει κάποιος τρόπος να πυκνώσουν και να ζωντανέψουν πάλι η όχι? Ευχαριστώ εκ τών προτέρων

   • Θα τα κλαδέψεις το πολυγάλα στις αρχές της άνοιξης από σχετικά χαμηλά για να πυκνώσει και να φουντώσει. Μπορείς τότε να προσθέσεις και πλήρες υδατοδιαλυτό λίπασμα τύπου 20-20-20.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *