εικόνα

Γιασεμί, 8 μυστικά για τη φροντίδα του

Γιασεμί, 6 μυστικά για τη φροντίδα του

Γιασεμί, 8 μυστικά για τη φροντίδα του

Γιασεμί με το υπέροχο άρωμα που μας ταξιδεύει σε ξέγνοιαστα και μαγευτικά καλοκαίρια! Το γιασεμί είναι το δημοφιλέστερο κι ένα από τα ομορφότερα αναρριχώμενα φυτά που παραδοσιακά συναντάμε στις αυλές των ελληνικών σπιτιών. Το γλυκό άρωμα των λουλουδιών του γιασεμιού έχει συνδεθεί με μοναδικές αναμνήσεις από τις βεράντες των γονιών μας. Με καταγωγή από την Ασία, το γιασεμί ξεχωρίζει για την υπέροχη ανθοφορία του που εμφανίζεται μέσα στην άνοιξη και διατηρείται μέχρι τα πρώτα κρύα του χειμώνα. Το γιασεμί φυτεύεται σε κήπο για να αναπτυχθεί σε φράχτη ή να καλύψει μία πέργκολα, καθώς και σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας για να αναρριχηθεί σε πλαίσιο στον τοίχο. Το γιασεμί είναι σχετικά ανθεκτικό φυτό που με την κατάλληλη περιποίηση μπορεί να μας δώσει πλούσια βλάστηση γεμάτη ανθοφορία. Ας δούμε, αναλυτικά, ποια είδη γιασεμιού μπορούμε να φυτέψουμε και τι φροντίδα χρειάζεται για να το απολαμβάνουμε το μοναδικό άρωμα των λουλουδιών του στην αυλή και τη βεράντα μας για πολλά χρόνια.

 


Ποια είναι τα πιο γνωστά είδη γιασεμιού;

 

Υπάρχουν πολλά είδη γιασεμιού που μπορούμε να φυτέψουμε στον κήπο μας, στην αυλή και στο μπαλκόνι μας. Τα περισσότερα είδη γιασεμιού είναι αρωματικά με ένα πολύ ευχάριστο άρωμα και λουλούδια σε λευκό χρώμα. Υπάρχουν και είδη γιασεμιού με κίτρινα, ροζ και γαλάζια άνθη που δεν μυρίζουν. Τα πιο γνωστά και διαδεδομένα είδη γιασεμιού που μπορούμε να φυτέψουμε είναι τα εξής:
 
– Κοινό ή φαρμακευτικό γιασεμί (Jasminum officinale)
 
Το κοινό γιασεμί είναι αειθαλές αναρριχώμενο φυτό που φτάνει σε ύψος τα 5 μέτρα, διαθέτει χαρακτηριστικά μυτερά φύλλα και λουλούδια που εμφανίζονται κυρίως το καλοκαίρι με έντονο άρωμα. Καλλιεργείται εκτεταμένα για τα λουλούδια του που χρησιμοποιούνται στην αρωματοθεραπεία.
 
– Mεγανθές γιασεμί ή χιώτικο (Jasminum grandiflorum)
 
Το μεγανθές ή χιώτικο γιασεμί αναρριχάται πολυ γρήγορα και μπορεί να φτάσει τα 4-5 μέτρα σε ύψος. Χαρακτηρίζεται από μεγάλη περίοδο ανθοφορίας και λευκά λουλούδια με έντονο άρωμα. Είναι αειθαλές φυτό στις πιο ζεστές περιοχές, ενώ χάνει μέρος των φύλλων του στις πιο κρύες περιοχές.
 
– Πολυανθές γιασεμί ή ροζ γιασεμί (Jasminum polyanthum)
 
Το πολυανθές γιασεμί είναι αειθαλές και αναρριχώμενο φυτό που χαρακτηρίζεται από πλούσια ανθοφορία καθώς εμφανίζει μεγάλο αριθμό λουλουδιών. Σε ζεστά κλίματα, η ανθοφορία του μπορεί να διαρκέσει και όλο τον χρόνο. Συναντάμε ποικιλίες με λευκά, ροζ και κόκκινα λουλούδια στο πολυανθές γιασεμί.
 
– Αραβικό γιασεμί ή σαμπάκ ή φούλι ή μπουγαρίνια (Jasmine sambac)
 
Το φούλι ξεχωρίζει για τα μεγάλα λευκά λουλούδια με έντονο άρωμα που εμφανίζονται από νωρίς την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Διαθέτει χαρακτηριστικά μεγάλα και στρογγυλά φύλλα, έχει σχετικά αργή ανάπτυξη και μπορεί να φθάσει σε ύψος τα 2-3 μέτρα. Αρκετά διαδεδομένο είναι και τo διπλό φούλι ή γκραντούκα που διαθέτει πολύ εντυπωσιακό μεγάλο άνθος, αλλά υπολείπεται σε άρωμα.
 


Συμβουλές φροντίδας για το φούλι
Φούλι, το αραβικό γιασεμί


 
– Γυμνανθές γιασεμί ή κίτρινο (Jasminum nudiflorum)
 
Το κίτρινο γιασεμί ανθίζει από Δεκέμβριο μέχρι Μάρτιο στις νοτιότερες περιοχές τις χώρας και λίγο αργότερα στις πιο βόρειες. Τα λουλούδια του κίτρινού γιασεμιού, αν και δεν είναι αρωματικά, παραμένουν στο φυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα δίνοντας χρώμα μέσα στο χειμερινό τοπίο. Δεν αναρριχάται τόσο, όπως άλλα είδη γιασεμιού, καθώς έχει πιο κρεμοκλαδή ανάπτυξη.
 

Συμβουλές φροντίδας για το κίτρινο γιασεμί του χειμώνα
Συμβουλές φροντίδας για το κίτρινο γιασεμί του χειμώνα


 
– Ευοσμότατο γιασεμί (Jasminum odoratissimum)
 
Το ευοσμότατο γιασεμί είναι ένας αναρριχώμενος θάμνος που φτάνει σε ύψος τα 2,5-3 μέτρα, φύλλοβόλος ή αειθαλής ανάλογα την περιοχή, με κίτρινα αρωματικά άνθη σε σχήμα αστεριού. Ανθίζει από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, ενώ σε πιο ζεστές περιοχές εμφανίζει λουλούδια και το χειμώνα. Σε κάποιες περιπτώσεις, μετά την ανθοφορία του φυτού, σχηματίζονται μικροί μαύροι καρποί.
 
– Άγριο ή θαμνώδες γιασεμί (Jasminum fruticans)
 
Το άγριο γιασεμί είναι ένας αειθαλής θάμνος που τον συναντάμε αυτοφυή στην περιοχή της Μεσογείου και στην Ελλάδα. Αναπτύσσεται αργά μέχρι το ύψος των δύο μέτρων και χαρακτηρίζεται από σκληρούς ξυλοποιημένους βλαστούς που σπάνε αρκετά εύκολα. Κάνει χαρακτηριστικά κίτρινα άνθη.

 

Ποια εποχή φυτεύουμε το γιασεμί και τι θέση επιλέγουμε για τη φύτευσή του;

 

Κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε το γιασεμί ή να το μεταφυτέψουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα είναι την άνοιξη, μετά το τέλος της παγωνιάς του χειμώνα. Το γιασεμί ευδοκιμεί σε όλους τους τύπους εδαφών, ακόμη και σε ξηρά φτωχά εδάφη, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση για να απομακρύνεται το περιττό νερό. Επιλέγουμε μια ηλιοφανή ή ημισκιερή θέση για το γιασεμί, καθώς χρειάζεται άπλετο ηλιακό φως για να ανθοφορήσει. Σε σκιερές θέσεις, το γιασεμί έχει σχετικά καλή ανάπτυξη, όμως εμφανίζει μειωμένη εως καθόλου ανθοφορία. Το γιασεμί είναι φυτό ανθεκτικό στη ζέστη και στην ξηρασία, ωστόσο είναι ευαίσθητο στην παγωνιά και στις χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς και στους δυνατούς βοριάδες. Για να φυτέψουμε το γιασεμί στο μπαλκόνι μας, επιλέγουμε προφυλαγμένες θέσεις με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό για να μας ανταμείψει με τον σχηματισμό μεγάλου αριθμού λουλουδιών, ειδικά το χιώτικο γιασεμί. Αν θέλουμε το γιασεμί να αναπτυχθεί πάνω σε πέργκολα ή σε κάποιο φράχτη, πρέπει να δένουμε του τρυφερούς βλαστούς του με ειδικό ελαστικό σπάγγο για να μπορέσει να καλύψει την συγκεριμένη επιφάνεια που θέλουμε να καλύψουμε.

 

Τι γλάστρα και φυτόχωμα επιλέγουμε για να φυτέψουμε το γιασεμί;

 

Για τη φύτευση του γιασεμιού σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης που να περιέχει κομπόστ και περλίτη και επιλέγουμε γλάστρα με διάμετρο 20-30 εκατοστών. Το γιασεμί θα χρειαστεί μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα μετά από 1-2 χρόνια, μόλις παρατηρήσουμε ότι οι ρίζες του φυτού συμπιέζονται και είναι πολύ πυκνές. Είναι σημαντικό να προσθέτουμε ένα στρώμα χαλικιών στη βάση της γλάστρας για καλύτερη στράγγιση και να αδειάζουμε το νερό που μένει στο πιατάκι της γλάστρας μετά το πότισμα.

 


Πόσο συχνά θέλει πότισμα το γιασεμί;

 

Το γιασεμί δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε πότισμα, καθώς θεωρείται σχετικά ανθεκτικό φυτό στην ξηρασία. Αν το γιασεμί έχει φυτευτεί σε κήπο, ποτίζουμε μία φορά την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και δύο φορές την εβδομάδα την περίοδο του καλοκαιριού που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες και καύσωνας. Για φυτά γιασεμιού που έχουμε σε γλάστρα, θα χρειαστεί τακτικότερο πότισμα κάθε 4-5 μέρες την άνοιξη και το φθινόπωρο και κάθε 2-3 μέρες το καλοκαίρι. Πάντως, το υπερβολικό πότισμα του γιασεμιού μπορεί να προκαλέσει πτώση ή μάρανση των λουλουδιών, καθώς και μαύρισμα στις άκρες των φύλλων του.

 

Τι λίπασμα βάζουμε στο γιασεμί;

 

Το γιασεμί έχει μέτριες απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία και σε λίπασμα. Αν έχουμε φυτέψει το γιασεμί στον κήπο, βάζουμε κοκκώδες πλήρες λίπασμα σε τρία στάδια: στις αρχές της άνοιξης, στις αρχές του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου. Αν έχουμε φυτέψει το γιασεμί σε γλάστρα, προσθέτουμε κατά την περίοδο της ανθοφορίας, από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά κάθε 2-3 βδομάδες αποφεύγοντας να βάλουμε λίπασμα την ζεστή περίοδο του Αυγούστου, σε συνθήκες καύσωνα. Επίσης, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αποφεύγουμε να βάλουμε λίπασμα στο γιασεμί λόγω παγωνιάς και χαμηλών θερμοκρασιών που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στο φυτό.

 

Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα του γιασεμιού;

 

Το γιασεμί χρειάζεται κλάδεμα κάθε χρόνο για να εξασφαλίσουμε ζωηρή βλάστηση και ικανοποιητική ανθοφορία και μάλιστα κλαδεύεται σε δύο εποχές. Κλαδεύουμε αρχικά το γιασεμί στα τέλη του φθινοπώρου, μετά το τέλος της ανθοφορίας, αφαιρώντας ξερά λουλούδια και μικρούς ξεραμένους βλαστούς. Σε δεύτερη φάση, στις αρχές της άνοιξης, μόλις ζεστάνει ο καιρός, πραγματοποιούμε σχετικά αυστηρό κλάδεμα για να ελέγξουμε το μέγεθος και τη διαμόρφωση του σχήματος, αφαιρώντας εσωτερικούς και αδύναμους βλαστούς και μικραίνοντας το μήκος στους δυνατότερους βλαστούς.

 

Πώς δημιουργούμε νέα φυτά γιασεμιού;

 

Ο πολλαπλασιασμός του γιασεμιού γίνεται κυρίως με μοσχεύματα και δευτερευόντως με καταβολάδες.
 
– Πολλαπλασιασμός γιασεμιού με μοσχεύματα
 
Ο πιο εύκολος τρόπος για να δημιουργήσουμε νέα φυτά γιασεμιού είναι με τη μέθοδο πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα. Στις αρχές φθινοπώρου ή στα τέλη της άνοιξης, κόβουμε τμήματα ετήσιου βλαστού, μήκους περίπου 30 εκατοστών. Προτιμούμε μοσχεύματα από βλαστούς που δεν έχουν παρουσιάσει ανθοφορία, τα οποία φυτεύουμε σε γλάστρες φυτωρίου, αφού έχουμε απομακρύνει τα 2/3 των φύλλων κατά μήκος του βλαστού ξεκινώντας από τη βάση.
 
– Πολλαπλασιασμός γιασεμιού με καταβολάδες
 
Ένας ακόμα τρόπος για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά γιασεμιού με την μέθοδο των καταβολάδων στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης. Τοποθετούμε τμήμα ενός κλαδιού του γιασεμιού στο χώμα, σε έδαφος ή σε γλάστράκι φυτωρίου, χωρίς να το κόψουμε από το αρχικό μας φυτό. Το κλαδί αυτό, δηλαδή το σημείο του που βρίσκεται στο χώμα, σταδιακά αναπτύσσει ρίζες. Αφού ριζώσει, το αποκόπτουμε από το μητρικό φυτό και έχουμε ένα νέο φυτό γιασεμιού.

 


Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του γιασεμιού;
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του γιασεμιού


 

Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν το γιασεμί;

 

Το γιασεμί δεν προσβάλλεται εύκολα από μυκητολογικές ασθένειες εκτός από την σκωρίαση και δεν χρειάζεται κάποιος προληπτικός ψεκασμός. Προσβάλλεται εύκολα όμως από αρκετά έντομα όπως από τις αφίδες (μελίγκρα), τα κοκκοειδή (ψώρα των φυτών), την ψύλλα που δημιουργεί μαύρα στίγματα που κολλάνε στα φύλλα, καθώς και τον τετράνυχο. Για την προστασία του γιασεμιού, ψεκάζουμε προληπτικά από τα μέσα της άνοιξης μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου, κάθε μήνα, με οικολογικό σκεύασμα θερινού πολτού διαλύοντας 1 κουταλιά του γλυκού σε ένα λίτρο νερό. Εναλλακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε αυτοσχέδιο σκεύασμα με σπιτικά υλικά χρησιμοποιώντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και μία κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε ένα λίτρο νερό και ψεκάζουμε κάθε 2 εβδομάδες.

 

Κι ένα μυστικό για το αιθέριο έλαιο του γιασεμιού

 

Από τα άνθη του γιασεμιού (Jasminum grandiflorum) βγαίνει το υπέροχο και ακριβό αιθέριο έλαιο γιασεμιού που έχει χαλαρωτικές και ηρεμιστικές ιδιότητες. Για να βγάλουμε με αποσταξη λίγες σταγόνες αίθέριου έλαιου γιασεμιού θα χρειαστεί να μαζέψουμε τις βραδινές ώρες εκατοντάδες άνθη γιασεμιού.

 

Περισσότερα καλλωπιστικά φυτά

 
Τα πιο όμορφα αναρριχώμενα φυτά για κήπο και μπαλκόνι
Φυτά εξωτερικού χώρου που ομορφαίνουν τον κήπο μας
Αγαπημένα λουλούδια από τις αυλές των γιαγιάδων μας
Φούλι, το αραβικό γιασεμί
Κίτρινο γιασεμί του χειμώνα σε κήπο και σε γλάστρα
Πλουμπάγκο, το μπλε γιασεμί
Διπλαδένια, το βραζιλιάνικο γιασεμί
Πλουμέρια, το ινδικό φούλι
Βουκαμβίλια, 7 μυστικά για τη φροντίδα της
Στεφανωτή, αναρριχώμενο φυτό με αρωματικά άνθη
Ρυγχόσπερμο, ένα ανθεκτικό αναρριχώμενο φυτό
Αγιόκλημα, ένα αρωματικό αναρριχώμενο φυτό
Λουλούδια με έντονο άρωμα που μυρίζουν υπέροχα
Φυτά που αντέχουν στον ήλιο και τη ζέστη
Τα πιο όμορφα φυτά για φράχτη
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Miltoplast


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (54)

σχολιαστής
evvangie 24 Οκτωβρίου 2020

Καλημέρα σας! Εξαιρετική η δουλειά σας 😊βλέπω ότι δίνετε συμβουλές Και θα ήθελα να ρωτήσω για το γιασεμί μου το οποίο ενω έβγαζε ανθάκια Ξαφνικά όλα τα άνθη που βγάζει πριν ανοίξουν μαυρίζουν είναι ασθένεια? είναι από το πότισμα? Μήπως μπορείτε να με βοηθήσετε? Ευχαριστώ!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 25 Οκτωβρίου 2020

  Καλημέρα. Το μαύρισμα των λουλουδιών μπορεί να οφείλεται σε ανάπτυξη μυκητολογικής ασθένειας που οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα ή κακή αποστράγγιση της γλάστρας. Ψέκασε το γιασεμί με σκεύασμα χαλκού πριν ανοίξουν τα μπουμπούκια του για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Στεφανος 16 Αυγούστου 2020

Καλησπέρα έχω δυο γιασεμια αρκετά μεγάλα και κάθε χρόνο το ένα από τα δύο τέτοια εποχή ενώ έχουν την ίδια ακριβώς μεταχείριση πέφτουν τα φύλλα του, μένουν κλαδιά ολόκληρα που ενώ είναι ζωντανά δεν έχουν ούτε ένα φύλλο, τι μπορεί να συμβαίνει;

Απάντηση
σχολιαστής
Δημήτρης 5 Ιουλίου 2020

Θέλω να ρωτήσω μεταφύτευσα ένα γιασεμί τέλος Μαίου σε γλάστρα φυτορίου έχει ανθίσει τα άνθη έχουν άσπρα σημάδια και σε φύλλα κάνει να ψεκαστεί με θερινό πολτό ενώ είναι ανθισμένο;Μπορώ να το φυτέψω στον κήπο τώρα σε χώμα με άργιλο τέτοιο χώμα έχω βάλει σε σκιερό μέρος κάτω από δέντρα;Θα καρπίσει και τα φρούτα που κάνει τρώγονται;

Απάντηση
σχολιαστής
Βίκυ 9 Ιουνίου 2020

Καλημέρα έχω πάρει ένα γιασεμί και ενώ μεγαλώνει δεν έχει ανθίσει ακόμα .. να σημειώσω ότι έχω ήλιο μόνο από τις 5 μέχρι τις 7 τ απόγευμα .. μπορώ να το βοηθήσω να ανθίσει η να περιμένω ;

Απάντηση
σχολιαστής
Χριστόφορος 22 Μαΐου 2020

Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την υπέροχη σελίδα σας.θα ηθελα να σας ρωτήσω,πηρα ένα γιασεμι πολυανθες και το έκανα μετά φύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα την άνοιξη.ενω ήταν όλα καλά μετά από λίγο καιρό και ενώ του είχα ρίξει λίπασμα σε κόκκους το φυτό ξεράθηκε.εχουν ξεραθεί και τα φύλλα του και το άνθος του.ολοκληρο το φυτο.και δεν βγαζει νέα φύλλα ή νέους ανθούς.τι μπορεί να φταίει;μήπως δεν σώνεται;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 23 Μαΐου 2020

  Καλησπέρα Χριστόφορε. Πιθανότατα έριξες υπερβολική ποσότητα λιπάσματος στο γιασεμί σου και για αυτό ξεράθηκαν τα φύλλα και τα λουλούδια του. Κλάδεψε το για να αναβλαστήσει και ρίξε και υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση.

  Απάντηση
σχολιαστής
σπαριδου ρουλα 15 Μαΐου 2020

καλημερα σας ευχαριστουμε για της πολυτιμες συμβουλες σας εχω ενα γιασεμι που συνεχιζει να κιτρινιζει τα φυλλα του και να τα ριχνει.εχω ριξει λιπασμα σε κοκους αλλα δεν εχει καμια αλλαγη

Απάντηση
σχολιαστής
Νατάσσα 12 Μαΐου 2020

Καλησπέρα
Έχουμε ένα γιασεμί στο κήπο μας 4 χρόνια τώρα και εκτός από την πρώτη χρονιά, όλες τις επόμενες δεν ανθίζει. Μεγαλώνει, βγάζει φύλλωμα, αλλά όχι λουλούδια.
Αυτήν την εποχή το βλέπει ήλιος από τις 12:00 εως τις 19:00, και όσο καλοκαιριαζει, οι ώρες αυξάνονται. Τι μπορεί να φταίει? Αραιά και που ρίχνω λίπασμα, που διαβασα πως βοηθάει στην ανθοφορια, αλλά ούτε αυτό είχε αποτέλεσμα. Αν θέλετε, μπορώ να σας στείλω και φωτογραφίες.
Ευχαριστώ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 12 Μαΐου 2020

  Καλησπέρα, Νατάσα. Πιθανότατα ποτίζεις υπερβολικά το γιασεμί ή βάζεις υπερβολική ποσότητα ανθοφορίας και γιαυτό δεν εμφανίζει ανθοφορία. Μείωσε το πότισμα και κάνε και ένα ελαφρύ αραίωμα αδύναμων και ξερών βλαστών και θα σου χαρίσει ξανά πλούσια ανθοφορία.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ανδρέας 1 Μαΐου 2020

Καλημέρα και συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά σας!
θέλω να βάλω ένα γιασεμί (χιώτικο ή αράπικο, δεν έχω αποφασίσει ακόμα) στο μπαλκόνι μου αλλά δεν έχω χώρο για μεγάλη γλάστρα. Θα μπορούσα να το βάλω σε μια ζαρντινιέρα μεγαλούτσικη 60x20x18(ύψος) που χωράει 15 λίτρα χώμα; Μπορούν να ¨απλωσουν¨ οι ρίζες κατά μήκος ή είναι πρόβλημα ότι είναι ρηχή;
Επίσης ποια ήδη γιασεμιού έχουν το πιο έντονο άρωμα;
Ευχαριστώ πολύ!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 1 Μαΐου 2020

  Καλησπέρα Ανδρέα. Μπορείς να φυτέψεις οριακά σε μια τέτοια ζαρντινιέρα γιασεμί. Επέλεξε καλύτερα το χιώτικο γιασεμί που έχει μικρότερη ανάπτυξη και θα μπορέσουν να απλώσουν καλύτερα οι ρίζες του.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Ανδρέας 1 Μαΐου 2020

   Θα μπορούσα εναλλακτικά να βάλω και φαρμακευτικό γιασεμί σε αυτές τις συνθήκες; Το λέω γιατί νομίζω ότι είναι πιο ανθεκτικό το χειμώνα από το χιώτικο, δεν ξέρω όμως αν είναι εξίσου αρωματικό!

   Απάντηση
σχολιαστής
Λυδία 1 Μαΐου 2020

Καλημέρα και ευχαριστούμε για τις συμβουλές σας. Έχω ένα γιασεμί σε μεγάλη γλάστρα, 4-5 χρόνια και είναι 2,5 με 3 μέτρα ψιλό κάθε χρόνο με έντονη ανθοφορία. Του αρέσει το σημείο και το περιποιούμαι αρκετά καλά. Από πέρσι το καλοκαίρι, έπαθε μια ασθένεια σαν κάτι ΝΑΤΟ έτρωγε. Στην κυριολεξία έβρισκα μικρές κουκκίδες από φύλλωμα στο πάτωμα, το φυτό έμοιαζε κολλώδες, και τα φυλλα του φαγωμένα και καμμένα. Δοκίμασα διαφορά αλλά δεν την έφτιαξα ποτέ. Το χειμώνα την κλάδεψα και τώρα που μεγαλώνει την ψέκασα με ένα διάλυμα βιολογικό για έντομα και άκαρπες. ( περιέχει benzisothiazol) Παρατήρησα ότι τα καινούργια φύλλα βγάζουν ένα άσπρο έντομο που μοιάζει με αυτό που δείχνουν οι εικόνες στα ακάρεα, και κάθε μέρα τα ξεκολλάν από όπου τα βρίσκω. Τα βγάζει το φυτό; Αναπαράγονται πάνω στο φυτό; Πετάνε επάνω του; Δεν θέλω να την πετάξω όπως με συμβούλεψε ένας κηπουρός γιατί είναι ζωντανή και παλεύει να ανθίσει. Τι να κάνω;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 1 Μαΐου 2020

  Καλημέρα Λυδία. Πιθανότατα το γιασεμί σου είχε προσβληθεί από το έντομο της ψύλλας που κάνει ζημιά σημαντική στα γιασεμιά. Πολύ καλά έκανες και κλάδεψες το γιασεμί σου. Μπορείς να το ψεκάσεις σε αυτό το στάδιο με διάλυμα θερινού πολτού που θα προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα για να αντιμετωπίσεις τη βαμβακάδα που είναι μάλλον το έντομο που κολλάει στα καινούρια φύλλα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Κωνσταντίνα 27 Απριλίου 2020

Θα ήθελα τη συμβουλή σας αν μπορείτε! Περσυ πήρα ένα γιασεμι, μου είπαν να το ποτιζω καθημερινά το καλοκαίρι κ έτσι είχαμε κάποια άνθη, όμως δεν το είχα αλλάξει γλάστρα… Φέτος το άλλαξα πριν λίγες ημέρες γλάστρα αλλά τα φύλλα του είναι ακόμη κίτρινα από τον χειμώνα με καθόλου άνθη… Τι μπορώ να κάνω για να το βοηθήσω? Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 27 Απριλίου 2020

  Καλησπέρα Κωνσταντίνα. Πρόσθεσε στο γιασεμί σου υγρό λίπασμα ανθοφορίας καθώς και σίδηρο για να πρασινίσουν τα φύλλα. Επίσης, είναι σημαντικό η γλάστρα με το γιασεμί να βρίσκεται σε ηλιοφανές σημείο για να σου χαρίσει πλουσιότερη ανθοφορία.

  Απάντηση
σχολιαστής
Nano is. 5 Μαρτίου 2020

Γεια σας. Εδώ και 10 χρόνια έχω γιασεμί σε γλάστρα(ανερχόμενο) πριν από 2 βδομάδες περίπου το κλάδεψα, είχε αρχίσει να ξερενοντε τα φύλλα και να πέφτουν. Αυτό συνεχίζεται.. σε λίγο δεν θα έχει καθόλου φύλλα γιατί συνέχεια ξεραίνονται και πέφτουν.. πεθαίνει? Τι φταίει? Μπορώ να κάνω κάτι να το βοηθήσω? Ευχαριστώ πολύ

Απάντηση
σχολιαστής
Γιαννης Νικολοπουλος 28 Σεπτεμβρίου 2019

Πολυ ωραιο το site σας.
Εχω ενα γιασεμι σε πυθαρι που την ανοιξη και το καλοκαιρι, μολις παει να πεταξει νεους μισχους, αυτοι μεγαλωνουν 1 εκατοστο και αμεσως ξεραινονται.
Στο φυτωριο που ρωτησα μου ειπαν για σκουληκια στο χωμα, αλλα ενα φυτοφαρμακο γι αυτο το σκοπο που αγοραζα παλαιοτερα δεν μου το πωλουν πια λογω αλλαγης της νομοθεσιας περι φυτοφαρμακων. Τι θα συστηνατε να κανω; Ευχαριστω για το χρονο σας.

Απάντηση
σχολιαστής
Μαυριδου Ευδοξια 18 Ιουλίου 2019

Ευχαριστω εκ των προτερων για την βοηθεια σας….! εδω και 3-4 εβδομα εχω αγωρασει ενα γισεμακι καθε μερα βγαζει ενα λουλουδακι και την αλλη μερα ξερενετε. Μηπως’μπορειτε να μου πειτε κατι?

Απάντηση
σχολιαστής
Xristin 12 Μαΐου 2019

Καλησπερα! Θα ηθελα να ρωτησω αν υπαρχουν αλλοι τροποι αναπαραγωγης του γιασεμιου; Δεν τα καταφερνω με τα μοσχευματα. Εχω ψαξει σε διαφορες σελιδες αλλα αναφερεται μονο αυτος ο τροπος. Θα φυτρωνε ενα καινουργιο γιασεμι φυτευοντας πχ τον καρπο ή κατι παρομοιο; Ευχαριστω για το χρονο σας!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 13 Μαΐου 2019

  Καλησπέρα Χριστίνα. Εκτός από τον πολλαπλασιασμο του γιασεμιού με μοσχεύματα, μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά γιασεμιού με καταβολάδες. Δηλαδή παίρνουμε βλαστούς που βγαίνουν δίπλα από τη ρίζα, τους βάζουμε μέσα σε γλάστρα και όταν ριζώσουν να τους αποκόψουμε από το μητρικό φυτό. Πάντως, μέσα στο Μάιο, θα έχουμε αναλυτικό άρθρο για τον πολλαπλασιασμό του γιασεμιού με μοσχεύματα και ίσως τα καταφέρεις αυτή τη φορά.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 21 Απριλίου 2019

ΠΟΛΥ ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΟ ΤΟ SITE.Θαθελα να ρωτησω ποτε φυτευουμε ροδια και γκουαβα.Ευχαριστω εκτ ων προτερων.

Απάντηση
σχολιαστής
Anastasia 6 Μαρτίου 2019

Sinxaritiria gia ti selida sas metafitepsa ena giasemi ala den vgike me to xoma apo ti glastra vgikan mono i rines lete na xalasi??

Απάντηση
σχολιαστής
ENH 3 Φεβρουαρίου 2019

I have a jasmine that I was given from My Grand mother 28 years ago. ( from Korthi Andros ) I keep it inside in the winter. (I live in New Jersey ) winters are very cold here. The leaves started to dry then the branches , I looked with a magnified glass ( in 78 yrs old) and I found webs . Please tell me what to do I dont want to loose it. Thank you very much, I love your site there is so many great information’s.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 4 Φεβρουαρίου 2019

  Hello Eni! We are very happy that you love our site and find useful our given information about plants and garden. As far as the jasmine is concerned, at the end of February, you can prune the dried leaves and branches. Then, spray the leaves of the plants with a solution of parafinic oil in order to confront the mites and insects that probably exist on your jasmine plant.

  Απάντηση
σχολιαστής
Γεωργια 21 Αυγούστου 2018

Καλησπερα σας.Θα ηθελα να ρωτησω εαν αυτα που γραφετε για το γιασεμι ισχυουν για ολα τα ειδη.Ας πουμε για το Γιαπωνεζικο Γιασεμι ισχυουν τα ιδια οσον αφορα ποτισμα,μεταφυτευση κλπ?
Ευχαριστω εκ των προτερων.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 21 Αυγούστου 2018

  Καλησπέρα Γεωργία. Οι συμβουλές για τη φύτευση, το πότισμα, τη λίπανση, το κλάδεμα που δίνουμε ισχύουν και για το γιαπωνέζικο γιασεμί ή γιασεμί αζορών ή αράβικο γιασεμί όπως αποκαλείται. Βέβαια υπάρχουν μικρές διαφορές ανάμεσα από τα είδη γιασεμιού. Για παράδειγμα το γιαπωνέζικο γιασεμί είναι αρκετά πιο ανθεκτικό στους ανέμους και την παγωνιά του χειμώνα από το χιώτικο γιασεμί.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΚΩΣΤΑΣ 27 Ιουλίου 2018

Καλησπέρα σας!

Εχω ένα γιασεμί στο κήπο του σπιτιού μου.Δύο χρόνια τώρα προσπαθω να το διαμορφωσω,γιατί είχε μείνει πολλά χρόνια ακλαδευτο και έχει κλαδιά από την κορυφή έως και τη ρίζα!Είναι φυτεμένο στο έδαφος !Πως μπορώ να το διαμορφωσω?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 29 Ιουλίου 2018

  Καλημέρα Κώστα. Στις αρχές Σεπτέμβρη, μπορείς να κάνεις ένα ελαφρύ κλάδεμα στο γιασεμί, αφαιρώντας ξερά και αδύναμα κλαδιά καθώς και κλαδιά που βγαίνουν από τη ρίζα. Μόλις περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα μπορείς να κάνεις ένα πιο αυστηρό κλάδεμα στο γιασεμί για να σχηματίσεις σταδιακά το σχήμα που επιθυμείς.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   ΚΩΣΤΑΣ 3 Αυγούστου 2018

   Ωραία σας ευχαριστώ!

   Απάντηση
σχολιαστής
Μαρία 27 Μαΐου 2018

Καλησπέρα σας ,
Παρα πολυ ενδιαφέροντα αυτά που γράφετε. Εμεις αγοράσαμε πριν δυο μηνες περίπου γιασεμί. Ηταν πολύ ωραίο με πολλά ανθη. Εδω και δύο βδομάδες περίπου έχει σταματήσει να αναπτύσσεται , παρουσιάζει στις άκρες του ξερα κλαδάκια και δεν βγάζει πια ανθη. Έχουμε βάλει λίπασμα κόκκους και το ποτιζουμε οπως μας ειπαν απο το φυτωριο που το αγορασαμε. Είναι πράσινο αλλά δεν έχει ανθη.
Τι κάνουμε λάθος ;;; ευχαριστώ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 2 Ιουνίου 2018

  Καλησπέρα Μαρία. Καταρχήν, αν και δεν μας αναφέρεις κάτι σχετικό, υποθέτουμε ότι έχεις μεταφυτεύσει το γιασεμί σε μεγαλύτερη γλάστρα ή απευθείας στο χώμα. Επίσης, πιθανότατα, το ποτίζεις περισσότερο από όσο πρέπει. Μείωσε λίγο το πότισμα του για να δούμε μήπως ανθοφορήσει. Παράλληλα μπορείς να προσθέσεις υγρό λίπασμα για ανθοφορία, πλούσιο σε κάλιο. Περισσότερες πληροφορίες για τη μεταφύτευση φυτών μπορείς να δεις στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  Απάντηση
σχολιαστής
Νίκος Μορένος 26 Μαΐου 2018

Συγχαρητηρια για την υπέροχη σελίδα σας που μας προσφερει γνωσεις και λυσεις για τα φυτα μας! Γράφετε παραπάνω, ότι για να πολλαπλασιάσουμε γιασεμί (και βουκαμβίλιες) παίρνουμε μοσχεύματα. Έχω μια ερώτηση: ποια είναι τα μοσχέυματα και πως τα καταλαβαίνουμε αυτά;
Επίσης, τα φυτεύουμε κατ’ευθείαν στο χώμα και ποτίζουμε ή κάνουμε και κάτι άλλο;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 2 Ιουνίου 2018

  Γεια σου Νίκο και σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια! Μπορείς να δεις αναλυτικές πληροφορίες στο άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει για πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΕΦΗ ΚΑΡΥΠΙΔΟΥ 23 Μαΐου 2018

Σκέφτομαι να αφήσω το γιασεμί μου να αναρριχηθεί μπροστά από την καμινάδα του λέβητα και αναρωτιέμαι αν η ζέστη το καταστρέψει. Θα μπορούσατε να με συμβουλέψετε;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 23 Μαΐου 2018

  Έφη, καλύτερα να αποφύγεις την αναρρίχηση στου γιασεμιού στην καμινάδα του λέβητα. Η εναλλαγή ζέστης και παγωνιάς την περίοδο του χειμώνα θα δημιουργήσει εγκαύματα στο φύλλωμα του.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ανδρεας 19 Μαΐου 2018

Εάν το κλίμα βγάζει κλαριά αλλά όχι σταφύλια, φταίει μήπως το κλάδεμα; Και πως το κλαδευουμε;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 23 Μαΐου 2018

  Ανδρέα, είναι πολύ πιθανό να φταίει το κλάδεμα. Κατά το κλάδεμα καρποφορίας του αμπελιού, στοχεύουμε, αφενός, στη διατήρηση του σχήματος μόρφωσης του αμπελιού και, αφετέρου, να ισορροπήσουμε την παραγωγή με τη βλάστηση του, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, την ευρωστία και την ποικιλία του αμπελιού και τις καλλιεργητικές φροντίδες του, όπως η λίπανση και το πότισμα. Επίσης, κάποιες ποικιλίες αμπελιού δέχονται αυστηρό (βραχύ) κλάδεμα στα δύο μάτια, καθώς είναι γόνιμα όπως η κορινθιακή σταφίδα, ενώ άλλες δέχονται μακρύ κλάδεμα και αφήνονται αμολυτές όπως η σουλτανίνα που δεν έχει γόνιμα τα τρία πρώτα Δες περισσότερες πληροφορίες στα σχετικά άρθρα για κλάδεμα αμπελιού και κλάδεμα κρεβατίνας.

  Απάντηση
σχολιαστής
Περση Καραγιαννοπουλου 17 Μαΐου 2018

Πολύ ενδιαφέροντα αυτά που μας γράφετε !

Απάντηση
σχολιαστής
Sissy 15 Μαΐου 2018

Συνχαρητηρια για την πολυ ωραια σελιδα σας.!!!
Εχω ενα γιασεμι στην αυλη μου σε γλαστρα.Εχει σκαρφαλωσει στα καγκελα του πρωτου οροφου,αλλα δυστυχως ενοχλει τους ενοικους.Ειναι γεματο ανθη και μου ειπαν να το κοψω.Αν το κοψω τωρα στην ανθοφορια του θα μου χαλασει?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 19 Μαΐου 2018

  Γεια σου Σίσσυ και σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια! Αν το κόψεις, ψέκασε μετά με χαλκούχο διάλυμα για να μη σου χαλάσει.

  Απάντηση
σχολιαστής
Xrysa fint 24 Ιουνίου 2017

Γεια σας! Συγχαρτηρια για την υπεροχη σελιδα σας που μας προσφερει γνωσεις και λυσεις για τα φυτα μας! Εχω πολλα χρονια ενα πουλι του παραδεισου ,αρ,ικα ηταν σε γλαστρα για χρονια οταν μεγαλωσε πολυ το μετεφερα στη γη ,εχει τρια χρονια εκει. Εχει μεγαλωσει πολυ με πλουσιο ωραιο φυλλωμα ομως δεν βγαζει λουλουδια ενω στη γλαστρα εβγαζε τι μπορει να φταιει? Ευχαριστω!!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 24 Ιουνίου 2017

  Σας ευχαριστούμε πολύ για τα θερμά σας λόγια. Η στερλίτσια ή αλλιώς το πουλί του παραδείσου θέλει ηλιοφάνεια και ζεστές μέρες για να μπορέσει να ανθοφορήσει. Φροντίστε επίσης να μην το παραποτίζετε γιατί η περίσσεια νερού δεν βοηθά στην ανθοφορία της στερλίτσια. Συμπληρωματικά προσθέσετε και ένα υδατοδιαλυτό λίπασμα ανθοφορίας κάθε δεκαπέντε μέρες.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.