εικόνα

12 φυτά για κρεμαστές γλάστρες και καλάθια

12 φυτά για κρεμαστές γλάστρες και καλάθια

12 φυτά για κρεμαστές γλάστρες και καλάθια

Όλοι έχουμε θαυμάσει κρεμαστά καλάθια με φυτά σε μπαλκόνια και αυλές. Με την κρεμοκλαδή πλάγια βλάστηση τους και τα εντυπωσιακά λουλούδια που πέφτουν κατακόρυφα γεμίζουν χρώμα και ζωντάνια τον χώρο. Τα κρεμαστά καλάθια με γλάστρες και ζαρντινιέρες είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε τοίχους, σε πέργκολες, στα μπαλκόνια και τις αυλές των ελληνικών σπιτιών, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους, καθώς χαρίζουν ένα μοναδικό αισθητικό αποτέλεσμα. Επιπλέον προσφέρουν ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα: Δεν δεσμεύουν χώρο στο πάτωμα, κάτι πολύ σημαντικό για την ευχέρεια των κινήσεων μας, ειδικά όταν θέλουμε φυτά για γραφεία και επαγγελματικούς χώρους.

 

Τι πρέπει να προσέξουμε επιλέγοντας φυτά για κρεμαστά καλάθια;

 

Πριν προχωρήσουμε στην επιλογή φυτών για κρεμαστές γλάστρες θα πρέπει να ελεγξουμε τις συνθήκες ηλιοφάνειας του χώρου μας, αν θέλουμε φυτό για εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο, αν έχουμε δυνατούς ανέμους. Ανάλογα με τη θέση που θα τοποθετήσουμε τα φυτά, χρειαζόμαστε ειδικές γλάστρες για κρεμαστά καλάθια με κατάλληλες υποδοχές για να στερεώνονται σε τοίχους, σε κάγκελα, πέργκολες ή να κρέμονται ακόμα και από το ταβάνι. Είναι σημαντικό οι κρεμαστές γλάστρες ή ζαρντινιέρες να διαθέτουν ενσωματωμένο πιατάκι, ώστε να μην λερώνουμε το πάτωμα κατά την διαδικασία του ποτίσματος και της λίπανσης. Έχοντας όλα αυτά υπόψη, ας δούμε μερικές ιδέες για φυτά που μπορούμε να διακοσμήσουμε στον χώρο μας και να δημιουργήσουμε υπέροχα κρεμαστά καλάθια.

 


Φυτά για κρεμαστά καλάθια και γλάστρες


 

Σερφίνια


 

Η σερφίνια είναι μια αγαπημένη ποικιλία πετούνιας, αποτελεί την πρώτη επιλογή για κρεμαστά καλάθια. Με καταγωγή από τη νότια Αμερική, η σερφίνια διαθέτει πλούσιο φύλλωμα, γρήγορη πλάγια ανάπτυξη και εντυπωσιακά σωληνοειδή άνθη σε πολλά χρώματα όπως κόκκινο, άσπρο, κίτρινο, κρεμ ροζ, πορτοκαλί, μωβ. Η σερφίνια χρειάζεται πολύ φως, από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, για να μας δώσει πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία. Έχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό και είναι σημαντικό να την τοποθετοτήσουμε σε θέση σχετικά προφυλαγμένη από την παγωνιά του χειμώνα και τους δυνατούς βοριάδες.

 


Σερφίνια, μια πετούνια για εδαφοκάλυψη
Σερφίνια, μια πετούνια για κρεμαστές γλάστρες


 

Kαλιμπραχόη


 

Από κοντά και η καλιμπραχόη, το ξαδερφάκι της σερφίνιας, ιδανική για κρεμαστές γλάστρες. Διαθέτει πλούσιο φύλλωμα, πολύ γρήγορη ανάπτυξη, εντυπωσιακή ανθοφορία με μικρότερα σε μέγεθος άνθη από αυτά της σερφίνιας. Η ανθοφορία της καλιμπραχόης διαρκεί από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη φθινόπωρου. Έχει μικρές απαιτήσεις σε νερό και λιπανση για να δώσει πλούσια ανθοφορία, ενώ είναι σχετικά ανθεκτική στην πρώτες παγωνιές στα τέλη του φθινοπώρου. Αυτό που σίγουρα χρειάζεται η καλιμπραχόη είναι θέση με αρκετή ηλιοφάνεια.

 


Συμβουλές για την φροντίδα της καλιμπραχόης σε κρεμαστά καλάθια
Καλιμπραχόη για κρεμαστά καλάθια


 
Τηλέγραφος


 

Μία πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή για κρεμαστά καλάθια είναι ο τηλέγραφος, ένα παραδοσιακό φυτό που συναντούσαμε παραδοσιακά στις αυλές των γιαγιάδων μας. Ο τηλέγραφος είναι πολυετές τροπικό αναρριχώμενο φυτό με χαρακτηριστικά στενόμακρα μωβ, πράσινα, κόκκινα ή ροζ φύλλα, ανάλογα την ποικιλία. Με καταγωγή από το Μεξικό, παρουσιάζει πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία, από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο με μικρά λουλούδια σε ροζ, μωβ ή λευκό χρώμα. Προτιμούμε ημισκιερές θέσεις για τον τηλέγραφο, καθώς η έντονη έκθεση στον ήλιο εξασθενεί το χρώμα των φύλλων του.

 


Τηλέγραφος, ένα φυτό από τις αυλές των γιαγιάδων μας
Τηλέγραφος, ένα φυτό από τις αυλές των γιαγιάδων μας


 

Μαστιχάκι


 

Πάμε τώρα στο μαστιχάκι, ένα πολύ διαδεδομένο είδος γερανιού που μπορεί πολύ εύκολα να χρησιμοποιηθεί για κρεμαστές γλάστρες και ζαρντινιέρες. Διαθέτει γυαλιστερό πράσινο φύλλωμα, λεπτούς βλαστούς και κρεμοκλαδή πλάγια ανάπτυξη και εμφανίζει πλούσια ανθοφορία σε ροζ, κόκκινο, πορτοκαλι, λευκό και μωβ αποχρώσεις από τις αρχές της άνοιξης ως τα τέλη του φθινοπώρου. Το μαστιχάκι προτιμά ηλιοφανείς ή ημισκιερές θέσεις, ενώ είναι σχετικά ευαίσθητο στο κρύο. Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι πως παρουσιάζει ανθεκτικότητα στην ξηρασία και στις υψηλές θερμοκρασίες, καθώς επίσης μπορεί να φυτευθεί σε παραθαλάσσιες περιοχές.

 


Μαστιχάκι, το κρεμαστό γεράνι
Μαστιχάκι, το κρεμαστό γεράνι


 

Διμορφοθήκη


 

Αν και την έχουμε συνηθίσει σε κήπους και γλάστρες, οι έρπουσες ποικιλίες της διμορφοθήκης μπορούν να φυτευτούν σε κρεμαστά καλάθια με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Πολυετές, ποώδες ανθοφόρο, η διμορφοθήκη ανθίζει από την άνοιξη ως το φθινόπωρο και δίνει πολλά λουλούδια σε σχήμα μαργαρίτας. Επιλέγουμε ηλιοφανείς θέσεις, για να έχει γρήγορη ανάπτυξη και ανοιχτά λουλούδια, καθώς τα άνθη κλείνουν στη σκιά και όταν βραδιάσε. Η διμορφοθήκη είναι ανθεκτική σε υψηλές θερμοκρασίες καθώς και σε παραθαλάσσιες φυτεύσεις, ενώ αντίθετα είναι σχετικά ευαίσθητη στο ψύχος και στους βοριάδες.

 


Συμβουλές για τη φροντίδα της διμορφοθήκης
Συμβουλές για τη φροντίδα της διμορφοθήκης


 

Βερβένα


 

Η βερβένα, το πολυετές φυτό εδαφοκάλυψης με το πυκνό φύλλωμα και τα μικρά λουλούδια σε λευκό, κόκκινο, κίτρινο, μωβ, μπλε και ροζ χρώμα είναι μια πολύ ξεχωριστή επιλογή για κρεμαστά καλάθια λόγω της κρεμοκλαδούς ανάπτυξης της. Προτιμούμε ηλιόλουστες, ζεστές θέσεις για την βερβένα αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε πλούσια ανθοφορία που να διαρκεί από την άνοιξη ως το φθινόπωρο. Επίσης, προτιμούμε για τις κρεμαστές γλάστρες ή ζαρντινιέρες της βερβένας προστατευμένες θέσεις από την παγωνιά καθώς είναι σχετικά ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες και τους βοριάδες.

 


Βερβένα, φυτό εδαφοκάλυψης με πλούσια ανθοφορία
Βερβένα, φυτό εδαφοκάλυψης με πλούσια ανθοφορία


 

Πορτουλάκα


 

Από μία λίστα των φυτών για κρεμαστές γλάστρες και καλάθια δεν μπορεί να λείπει η πορτουλάκα, τo ετήσιο καλλωπιστικό φυτό που χαρακτηρίζεται από έρπουσα βλάστηση και σαρκώδη ωοειδή φύλλα. Με καταγωγή από τη Βραζιλία, η πορτουλάκα διαθέτει εντυπωσιακή ανθοφορία που διαρκεί από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, με μονά ή διπλά άνθη σε αποχρώσεις του κίτρινου, ροζ, πορτοκαλί, κόκκινου αλλά και του λευκού. Η πορτουλάκα είναι ξαδερφάκι της γλυστρίδας και χρειάζεται άφθονο ηλιακό φως για να χαρίσει την πλούσια και μεγάλης διάρκειας ανθοφορία της. Είναι ευαίσθητη στο κρύο του χειμώνα και τους δυνατούς ανέμους, γι’ αυτό την τοποθετούμε σε προφυλαγμένες θέσεις.

 


Πορτουλάκα κρεμαστή, η καλλωπιστική γλυστρίδα
Πορτουλάκα κρεμαστή, η καλλωπιστική γλυστρίδα


 
Λαντάνα


 

Η πιο ανθεκτική επιλογή για κρεμαστά καλάθια και γλάστρες είναι η λαντάνα! Αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος με χαρακτηριστικά μικρά άνθη που εμφανίζονται από τις αρχές Μαΐου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, η λαντάνα χαρακτηρίζεται από πυκνή βλάστηση, ακανόνιστο σχήμα και σχετικά γρήγορη ανάπτυξη. Φυτεύεται τόσο σε ηλιόλουστες θέσεις αλλά και σε σκιερές καθώς και σε παραθαλάσσιες περιοχές. Αν και η λαντάνα είναι ανθεκτική σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και ξηρασίας την περίοδο του καλοκαιριού, είναι αρκετά ευαίσθητη στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.

 


Λαντάνα, πολύχρωμη και ανθεκτική
Λαντάνα, πολύχρωμη και ανθεκτική


 

Bιγόνια


 

Μια λιγότερο συνηθισμένη πρόταση για κρεμαστά καλάθια αλλά πολύ ενδιάφέρουσα είναι η βιγόνια, το αγαπημένο καλλωπιστικό φυτό με την μέτρια πλευρική βλάστηση που χαρακτηρίζεται από έντονο πράσινο, γυαλιστερό φύλλωμα και πολλά μικρά ρόδινα ή λευκά άνθη. Η βιγόνια που ανθίζει από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο και χρειάζεται ημισκιερές θέσεις φύτευσης για να αναπτυχθεί, μακριά από ψυχρά και θερμά ρεύματα αέρα. Να σημειώσουμε ότι η βιγόνια ανήκει στα οξύφιλα φυτά όπως η γαρδένια, η καμέλια και η ορτανσία και χρειάζεται ειδικό φυτόχωμα για οξύφιλα για να τη φύτευσή της.

 


Επτά μυστικά για τη βιγόνια
7 μυστικά για τη βιγόνια


 

Άλυσσο


 

Αν και ετήσιο λουλούδι, το άλυσσο αποτελεί εξαιρετική επιλογή για κρεμαστές γλάστρες και ζαρντινιέρες. Το άλυσσο είναι χαμηλό φυτό εδαφοκάλυψης, με μικρά λογχοειδή φύλλα ανοιχτού πράσινου χρώματος και πολλά μικρά άνθη χρώματος λευκού, ρόδινου ή μωβ. Διαθέτει πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία που διαρκεί από νωρίς την άνοιξη μέχρι τα τέλη φθινοπώρου και είναι ανθεκτικό τόσο σε υψηλές, όσο και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Προτιμάμε να το τοποθετούμε σε ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις.

 


Συμβουλές φροντίδας για το άλυσσο
Συμβουλές φροντίδας για το άλυσσο


 


 

Κισσός


 

Μπορεί να μην διαθέτει λουλούδια, όμως ο κισσός είναι από τα πιο δημοφιλή αναρριχώμενα φυτά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κρεμαστά καλάθια και γλάστες τόσο σε εξωτερικό όσο και σε εσωτερικό χώρο. Ο κισσός χαρακτηρίζεται από πολύ γρήγορη ανάπτυξη και εντυπωσιάζει με το πρασινωπό ή πρασινοκίτρινο φύλλωμα που αποτελείται από τρίλοβα ή πεντάλοβα φύλλα. Εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό που προσαρμόζεται σε όλες τις συνθήκες, ο κισσός αντέχει τόσο στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα οσο και στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, ενώ μπορεί να φυτευτεί ακόμα και σε παραθαλάσσσιες περιοχές.

 


Κισσός, ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό αναρριχητικό φυτό
Κισσός, ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό αναρριχητικό φυτό


 

Πόθος


 

Αν ψάχνουμε το ιδανικό φυτό για κρεμαστές γλάστρες σε εσωτερικό χώρο, τότε μιλάμε για τον πόθο. Ο πόθος είναι ενα εντυπωσιακό αναρριχώμενο φυτό εσωτερικού χώρου που διαθέτει χαρακτηριστικά φύλλα σε σχήμα καρδιάς είτε με σκέτο πράσινο χρώμα, είτε με χρυσαφί ή κιτρινωπά στίγματα. Τοποθετούμε τον πόθο φωτεινές θέσεις μέσα στο σπίτι και φροντίζουμε να μην τον χτυπάνε απευθείας οι ακτίνες του ήλιου που μπορούν να του προκαλέσουν εγκαύματα και καφέ κηλίδες στο φύλλωμα. Επιπλέον, ο πόθος έχει την ικανότητα να αναπτύσσεται ακόμα και σε λιγότερο φωτεινά σημεία.

 


Πόθος, κρεμαστό φυτό εσωτερικού χώρου
Πόθος, κρεμαστό φυτό εσωτερικού χώρου


 

Περισσότερα χρήσιμα άρθρα

 
Ανθεκτικά φυτά για μπαλκόνι
Φυτά για γραφεία και επαγγελματικούς χώρους
Φυτά εσωτερικού χώρου που δεν χρειάζονται πολύ φως
Φυτά με υπέροχα λουλούδια για βάζο
Φυτά που αντέχουν σε παραθαλάσσιες περιοχές
Φυτά που αντέχουν στη σκιά
Φυτά κατάλληλα για φράχτη
Φυτά που καθαρίζουν τον αέρα του σπιτιού
Φυτά που διώχνουν τα κουνούπια
Ανθεκτικά φυτά στο κρύο
Αρωματικά φυτά που μεγαλώνουν σε νερό, χωρίς χώμα
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

MiltoplastΓράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.