εικόνα

8 μυστικά για την φροντίδα του ρυγχόσπερμου

Ρυγχόσπερμο, ένα ανθεκτικό αναρριχώμενο φυτό

8 μυστικά για την φροντίδα του ρυγχόσπερμου

Το ρυγχόσπερμο ή ρυγχόσπερμα είναι ανθεκτικό αναρριχητικό φυτό που ξεχωρίζει με τα μικρά λευκά αρωματικά λουλούδια που θυμίζουν γιασεμί και έχουν σχήμα αστεριού. Γιαυτό άλλωστε, στο εξωτερικό το συναντάμε ως γιασεμί «αστέρι» (star jasmine) ή ως ινδικό γιασεμί καθώς έχει καταγωγή από τη νοτιανατολική Ασία. Διαθέτει γυαλιστερά, δερματώδη, βαθυπράσινα φύλλα, και η ανάπτυξη του μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 8 μέτρα και πλάτος τα 2 μέτρα. Η ανθοφορία του ξεκινά στά μέσα της άνοιξης και διαρκεί ως στα τέλη Ιουλίου.
 
Εκτός από την υπέροχη ανθοφορία του, το ρυγχόσπερμο έχει πολύ λίγες ανάγκες σε φροντίδα και γιαυτό είναι τόσο δημοφιλές ανάμεσα από τους κηποτέχνες. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για δημιουργία φράχτη και πέργκολας στον κήπο ή στο μπαλκόνι, ώστε να ομορφύνουμε τοίχους και κάγκελα με το συμπαγές σχήμα του. Επίσης, μπορεί να φυτευτεί στον κήπο ως φυτό εδαφοκάλυψης και να καλύψει μία μεγάλη επιφάνεια. Ακόμα και σε κρεμαστά καλάθια στο μπαλκόνι ή στην αυλή μας, το ρυγχόσπερμο θα κερδίσει τις εντυπώσεις. Ας δούμε λοιπόν περισσότερες συμβουλες τι φροντίδα χρειάζεται το ρυγχόσπερμο για να μας χαρίσει το πλούσιο φύλλωμα του και την υπέροχη ανθοφορία του.

 

1. Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί το ρυγχόσπερμο;

 

Το ρυγχόσπερμο αγαπά τις ηλιοφανείς θέσεις αλλά και σε ημισκερά σημεία θα μας αποζημιώσει με την εντυπωσιακή ανθοφορία του. Είναι ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού ενώ παρουσιάζει σχετική αντοχή και στην παγωνιά του ανέμου. Μπορεί να φυτευτεί σε παραθαλάσσιες περιοχές καθώς αντέχει τόσο σε δυνατούς ανέμους όσο και στα υδροσταγονίδια της θάλασσας. Το ρυγχόσπερμο είναι κατάλληλο για φύτευση σχεδόν σε όλους τους τύπους των εδαφών αν και ευδοκιμεί καλύτερα σε γόνιμα δροσερά εδάφη, πλούσια σε οργανική ουσία και με καλή αποστράγγιση. Κατάλληλη εποχή φύτευσης του ρυγχόσπερμου είναι μέσα στην άνοιξη ή στις αρχές του φθινοπώρου. Για τη δημιουργία φράχτη το ρυγχόσπερμο φυτεύεται σε αποστάσεις 1-1,5 μέτρο.

 


2. Πως φυτεύουμε σε γλάστρα το ρυγχόσπερμο;

 

Μπορούμε να φυτέψουμε το ρυγχόσπερμο σε γλάστρα στο μπαλκόνι, για να αναπτυχθεί πάνω στα κάγκελα, σε πέργκολα, ή σε ξύλινο πλαίσιο πάνω στον τοίχο μας. Δεν έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα μα τον προσανατολισμό και μπορούμε να το φυτέψουμε σε σημεία με νότια ή δυτική, η ανατολική έκθερη. Για τη φύτευση του ρυγχόσπερμου, θα πρέπει να επιλέξουμε κατάλληλες γλάστρες διαμέτρου τουλάχιστον 30 εκατοστά σε διάμετρο και ύψος για να αναπτυχθεί αρκετά το ριζικό του σύστημα και να έχει πλούσια βλάστηση και ανθοφορία. Θa προμηθευτούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης που να περιέχει κομπόστ και περλίτη. Η μεταφύτευση του ρυγχόσπερμου σε μεγαλύτερη γλάστρα γίνεται μόλις δούμε να πυκνώνουν οι ρίζες του φυτού, και να εξέρχονται από το χώμα.

 

3. Πόσο συχνά θέλει πότισμα το ρυγχόσπερμο;

 

Το ρυγχόσπερμο, αν και είναι ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες και στην ξηρασία, απαιτεί συχνό πότισμα την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού για να έχει ζωηρή βλάστηση και πλούσια ανθοφορία. Την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, ποτίζουμε το ρυγχόσπερμο 1-2 φορά την εβδομάδα ενώ την περίοδο του καλοκαιριού θα χρειαστεί πότισμα 2-3 φορές την εβδομάδα ανάλογα και αν βρίσκεται σε ηλιοφανές ή ημισκερό σημείο. Αν έχουμε φυτεύσει το ρυγχόσπερμο σε γλάστρα, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να επαναλαμβάνουμε το πότισμα μόνο όταν στεγνώνει το χώμα.

 

4. Βάζουμε λίπασμα στο ρυγχόσπερμα και κάθε πότε;

 

Tο ρυγχόσπερμο έχει αρκετές ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία και λίπασμα για να έχει καταπράσινο φύλλωμα, γρήγορη ανάπτυξη και έντονη ανθοφορία. Αν έχουμε φυτέψει το ρυγχόσπερμο στον κήπο προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα σε τρία στάδια: στις αρχές της άνοιξης, στις αρχές του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου. Αν έχουμε φυτέψει το ρυγχόσπερμο στον κήπο προσθέτουμε πλήρες υγρό λίπασμα κάθε μήνα από τις αρχές της άνοιξης ως στα τέλη του φθινοπώρου. Η συμπληρωματική λίπανση με λίπασμα μαγνησίου βοηθά το ρυγχόσπερμο να έχει καταπράσινο φύλλωμα.

 

5. Πότε κλαδεύουμε το ρυγχόσπερμο και με ποιο τρόπο;

 

Το ρυγχόσπερμο έχει μικρές απαιτήσεις σε κλάδεμα. Κατάλληλη εποχή για να το κλάδέψουμε είναι στις αρχές της άνοιξης, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Μπορούμε να κλαδέψουμε πιο έντονα το ρυγχόσπερμο τόσο για να περιορίσουμε την ανάπτυξη του ή για να του δώσουμε κάποιο ιδιαίτερο σχήμα, διαφορετικά προτιμούμε ένα πιο ελαφρύ κλάδεμα αφαιρώντας μόνο ξερούς και αδύναμους βλαστούς. Επισης, ένα δεύτερο συμπληρωματικό κλάδεμα γίνεται μετά το τέλος της ανθοφορίας του ρυγχόσπερμου, στα τέλη του καλοκαιριού, για να απομακρύνουμε τα ξεραμένα λουλούδια και να τονώσουμε την φθινοπωρινή βλάστηση του.

 

6. Με ποιους τρόπους γίνεται ο πολλαπλασιασμός του ρυγχόσπερμου;

 

Ο πολλαπλασιασμός του ρυγχόσπερμου γίνεται σχετικά εύκολα με μοσχεύματα, με υπόγειες καταβολάδες ενώ ο πολλαπλασιασμός του με σπόρο είναι αρκετά δύσκολος κι απαιτεί πολύ χρόνο. Ας δούμε αναλυτικά τους τρόπους πολλαπλασιασμού του ρυγχόσπερμου.
 
Πολλαπλασιασμός του ρυγχόσπερμου με σπόρους
 
Στις αρχές της άνοιξης, βάζουμε τους σπόρους του ρυγχόσπερμου για 24 ώρες στο νερό για να έχουν μεγαλύτερη φυτρωτικότητα και στη συνέχεια τους φυτεύουμε σε θήκες σπορείων. Μετά από 4-5 εβδομάδες, μεταφυτεύουμε το νεαρό φυτό που θα έχει λίγα φύλλα, σε μία γλάστρα φυτωρίου διαμέτρου και ύψους 10 εκατοστών που γεμίζουμε με φυτόχωμα εξωτερικού χώρου. Μετά από ένα χρόνο, θα μεταφυτέψουμε το φυτό μας, σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στην οριστική του θέση στον κήπο.
 
Πολλαπλασιασμός του ρυγχόσπερμου με μοσχεύματα
 
Επιλέγουμε ημιξυλοποιημένα δυνατούς, υγιείς βλαστούς, μέσα στην άνοιξη που δεν έχουν άνθος και κόβουμε μοσχεύματα μήκους 10-15 εκατοστών και πλάτους 4-5 χιλιοστών. Κόβουμε την κάτω πλευρά του μοσχεύματος ρυγχόσπερμου, 3-4 χιλιοστά κάτω από το «μάτι» και αφαιρούμε τα φύλλα από τη βάση των μοσχευμάτων ως τα 2/3 του ύψους τους. Αφού βάλουμε την βάση του μοσχεύματος σε ορμόνη ριζοβολίας, τα φυτεύουμε σε γλάστρες φυτωρίου με φυτόχωμα εξωτερικού χώρου και τα διατηρούμε σε δροσερό περιβάλλον. Μετά από 6-8 εβδομάδες, τα καινούρια μας φυτά ρυγχόσπερμου θα είναι έτοιμα για μεταφύτευση.
 
Πολλαπλασιασμός του ρυγχόσπερμου με καταβολάδες
 
Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά ρυγχόσπερμου με την μέθοδο των καταβολάδων στις αρχές του φθινοπώρου. Παίρνουμε ένα βλαστό του ρυγχόσπερμου και το βάζουμε στο χώμα χωρίς να το αποκόψουμε από το μητρικό φυτό. Εξασφαλίζουμε ότι η άκρη του βλαστού θα βγαίνει έξω από το χώμα. Ο βλαστός του ρυγχόσπερμου στο σημείο που είναι στο χώμα θα βγάλει σταδιακά ρίζες. Μετά από 2 μήνες μπορούμε να το αποκόψουμε από το αρχικό φυτό του ρυγχόσπερμου και θα δημιουργηθεί ένα νέο φυτό.
 

7. Ποιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν το ρυγχόσπερμο;

 

Το ρυγχόσπερμο θεωρείται ανθεκτικό αναρριχητικά φυτά στο κήπο και δεν παρουσιάζει συχνά προβλήματα από προσβολές εντόμων και μυκητολογικών ασθενειών. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να προσβληθεί από το έντομο της μελίγκρας, του αλευρώδη, της βαμβακάδας (κοκκοειδή) που δημιουργεί άσπρα σαν βαμβάκι στα φύλλα και τους βλαστούς καθώς και από τον τετράνυχο. Για την αντιμετώπιση τους, μπορούμε να ψεκάσουμε με οικολογικά σκευάσματα θερινού πολτού, αλάτων καλίου και φυσικής πυρεθρίνης που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Eναλλακτικά, μπορούμε να ψεκάσουμε προληπτικά το φύλλωμα του ρυγχόσπερμου διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και μία κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε ένα λίτρο νερό.

 

8. Κι ένα μυστικό για το ρυγχόσπερμο

 

Σε αρκετές περιπτώσεις, την πρώτη χρονιά μετά την μεταφύτευση το ρυγχόσπερμο δεν αναπτύσσεται πολύ. Αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί γιατί το ρυγχόσπερμο αρχικά αναπτύσσει πρώτα το ριζικό του σύστημα και στη συνέχεια την επόμενη χρονιά παρουσιάζει πιο έντονη και ζωηρή βλάστηση

 

Δες αναλυτικές πληροφορίες και συμβουλές για περισσότερα αναρριχητικά φυτά όπως η βουκαμβίλια, το γιασεμί, το φούλι, η διπλαδένια, η αμπέλοψη και το αγιόκλημα.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

MiltoplastΠρόσφατα Σχόλια: (54)

σχολιαστής
Stefan 5 Σεπτεμβρίου 2020

Καλησπέρα σας. Εχουμε ριχοσπερμο σε γλάστρα στο μπαλκόνι κ έχει βγάλει στον κορμο του κιτρινοπα/ασπρα πραγματα σαν σφουγγαρι (ισως μυκητας)?. Το εχουμε ραντίσει με οινόπνευμα και Ava αλλά τα φύλλα μαυρίζουν και φαίνεται να πεθαίνει σε αυτά τα σημεία. Ευχαριστώ!

Απάντηση
σχολιαστής
Nano is. 12 Αυγούστου 2020

Γεια σας.Το ρυγχοσπερμο που εχω σε γλάστρα,έβγαλε κτ σαν φασολακι ,πρώτη φορά το βλέπω,τι είναι?σπόροι? Ευχαριστώ

Απάντηση
σχολιαστής
Μ. Π 31 Ιουλίου 2020

Καλησπέρα,
Πηρα πριν 2 μήνες ενα ρυγχοσπερμο το εχω σε μεγάλη γλαστρα σχετικά και γενικα αρχιζει να αναπτύσσετε αλλα εδω και μια βδομάδα που εχει ανέβει η θερμοκρασία παρατηρώ ότι κιτρινιζουν στις ακρες τα φύλλα του και τα φυλλα που ειναι απο τν μέση του φυτου και προς τα κάτω γίνονται καφέ και πέφτουν.. Το ποτίσω οταν ξεραινεται το χωμα δλδ περίπου κάθε 3 μερες και ειναι σε θεση στο μπαλκόνι που το βλέπει μεσημεριανός ηλιος… Τι να κάνω για να μην του πέφτουν τα φυλλα??

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 31 Ιουλίου 2020

  Καλησπέρα Μαρία. Μπορείς να μετακινήσεις το ρυγχόσπερμο σε πιο ημισκερό σημείο ή να ποτίζεις κάθε 2 μέρες γιατί πιθανότατα παθαίνουν εγκαύματα τα φύλλα του.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Mary 11 Αυγούστου 2020

   Καλησπέρα,

   Τα φυλλα στο ρυγχοσπερμο μου πέφτουν συνεχώς και ειναι σχεδον ξερα (εχουν πρασινο χρώμα με καφε κηλίδες στις ακρες) με αποτέλεσμα να έχουν μεινει πάνω 10 φυλλα. Ειναι σε θεση που το βλέπει ο ήλιος περιπου 2 ωρες και το ποτιζω οταν χρειάζεται (βαζω υγρασιομετρο για να δω ποτε θελει πότισμα). Τι να κάνω για να βγαλει φύλλα πάλι?? Να του βαλω λιπασμα?

   Απάντηση
σχολιαστής
ΡΕΝΑ 31 Ιουλίου 2020

Καλημέρα σας!
Έχω ένα ρυγχοσπερμο εδώ και χρόνια σε μια γλάστρα 50/40 και το έχω σαν διαχωριστικό (Το έχω πλέξει σε σιδεριά και άπλωσε μόνο του μετά). Ανθίζει λίγο, κοκκινίζουν κάποια στιγμή τα φύλλα του μετά τον χειμώνα αλλά μετά όλα καλά.Θα ήθελα να ρωτήσω λόγω ότι η γλάστρα είναι πολύ μεγάλη και δεν βγαίνει απ’εκεί πού έχει τοποθετηθεί ,αν προσθέσω χώμα νέο επάνω στη γλάστρα θα το βοηθήσω και λίπασμα το φθινόπωρο ή την Άνοιξη? Και τι χώμα να προσθέσω?Για να κάνω κανονική μεταφύτευση πρέπει να σπάσω όλα τα κλαδιά του(έχει πλέξει πολύ στα κάγκελα) άρα είναι αδύνατον.
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για τις συμβουλές σας.

Απάντηση
σχολιαστής
Μυρσινη 30 Ιουλίου 2020

Καλή σας μέρα.Εχω ένα μπαλκονιμεσα στον ήλιο κ όσες φορές έβαλα ριγχοσπερμο μου Μαραθηκε.Εχω μια πέργκολα κ προσπαθώ να την Καλυψώ.οταν τα είχα αγοράσει τα μεταφυτεψα σε γλάστρα αμέσως κ τα πότισα δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.Τι φταίει?Έχω απελπιστει.Σας ευχαριστώ εκ των προτερων

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 30 Ιουλίου 2020

  Καλημέρα Μυρσίνη. Πιθανότατα, το ρυγχόσπερμο δυσκολεύτηκε στην έντονη ηλιοφάνεια μετά την μεταφύτευση. Ίσως, καλύτερα να κάνεις την μεταφύτευση και για δύο εβδομάδες μετά να το έχεις σε δροσερό μέρος και σταδιακά να το έκθέτεις σε άμεσο ηλιακό φως.

  Απάντηση
σχολιαστής
Φώτης 14 Ιουλίου 2020

Οι καρποί του ριχοσπέρματος, που είναι σαν μακρόστενα φασόλια, τρώγονται;

Απάντηση
σχολιαστής
Ελένη 7 Ιουλίου 2020

Καλησπέρα! Θέλω να φυτέψω ρυγχόσπερμο σε μεγάλη ζαρντινιέρα σε ταράτσα προκειμένου να καλύψει πέργκολα. Για να μπορέσει να μεγαλώσει αρκετά το φυτό 50 εκ. βάθος ζαρντινιέρας είναι αρκετά; Υπάρχει διαφορά στην ανάπτυξη του φυτού ανάλογα με το υλικό της ζαρντινιέρας (τσιμέντο/ γαλβανισμένο μέταλλο); Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 7 Ιουλίου 2020

  Καλησπέρα Ελένη. Βάθος ζαρντινιέρας 50 εκατοστά είναι αρκετό για την ανάπτυξη του ρυγχοσπερμου. Η τσιμεντένια ζαρντινιέρα πιθανότατα θα ζεσταίνεται λιγότερο από τη μεταλλική και γιαυτό ίσως είναι προτιμότερη για την φύτευση.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ευγένιος 19 Ιουνίου 2020

Αυτη την εποχή μπορώ να το κλαδέψω, έχει φτιάξει τοίχο και έχει πλέξει στα κάγκελα,
αλλά έχει μεγαλύτερο πάχος από το επιθυμητό.
Είναι 12 χρόνων, και πολύ υγιές.
Αύτό το πάχος θέλω να περιορίσω.
Ευχαριστώ!

Απάντηση
σχολιαστής
Kyriaki 13 Ιουνίου 2020

Geia sas,
Sas parakalo voithisteme ..to rixospermo m parolo pou t vazo kai to lipasma tou den anthofori ti na tou kano na to voithiso? To exo edo kai ligous mines..😔😔 Euxaristo!

Απάντηση
σχολιαστής
Ευαγγελία 31 Μαΐου 2020

Καλησπέρα σας. Έχω κήπο με κοκκινόχωμα στην Κρήτη. Πριν 3 η 4 χρόνια φυτεψα ριγχοσπερμο για να καλύψω μια μπεργκολα. Ενώ ανθίζει το ύψος του παραμένει σε νανα κατάσταση. Μ έχει απογοητευση. Λίπασμα εννοείται του βάζω. Παραπάνω διάβασα κάτι για άζωτο. Τι με συμβουλεύεται;;
Ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση
σχολιαστής
Εύη 18 Μαΐου 2020

Καλησπέρα σας,

Αγοράσα πριν από 3 εβδομαδες ενα ρυγχοσπερμα του άλλαξα γλάστρα και το έβαλα σε μεγαλύτερη..Ενώ Όλα ήταν καλά παρατήρησα ότι μαραθηκαν τα άνθη του. Τι θα μπορουσα να κάνω τώρα για να το βοηθήσω; αυτή την εποχή με τον καύσωνα πόσες φορές χρειάζεται πότισμα την εβδομαδα;

Απάντηση
σχολιαστής
Στέργος 4 Μαΐου 2020

Συγχαρητήρια για το site και τα άρθρα σας. Το παρακολουθώ συνεχώς για τη φροντίδα των φυτών μου.

Θα εκτιμούσα μια βοήθεια σε μια ερώτηση που έχω για τη συνύπαρξη φυτών. Σκέφτομαι να φυτέψω σε ζαρντινιέρα 2 είδη φυτών και αναρωτιέμαι αν μπορούν να συνυπάρξουν βάσει των αναγκών που έχουν. Πότισμα, λίπανση κλπ. Αυτά τα φυτά είναι το ρυχοσπερμο και ο κισσός.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την βοήθεια.

Απάντηση
σχολιαστής
Σοφία Τ. 2 Μαΐου 2020

Καλημέρα σας και καλό μήνα.
Θα ήθελα να σας ρωτήσω τι μπορεί να φταίει για το κοκκίνισμα στα φύλλα από το ρυγχόσπερμο.
Πιο συγκεκριμένα, έχω ένα ρυγχόσπερμο φυτεμένο σε γλάστρα το οποίο αγόρασα πέρυσι την άνοιξη και δεν μου είχε δώσει μεγάλη ανάπτυξη ούτε ανθοφορία. Φέτος, από την αρχή της άνοιξης, παρόλο που μεγάλωσε πολύ σε ύψος και έχει βγάλει αρκετά μπουμπούκια πολλά φύλλα του κιτρινίζουν και μετά κοκκινίζουν ξεραίνονται και πέφτουν. Παρατήρησα ότι κατά πλειοψηφία είναι παλιά φύλλα αλλά με προβληματίζει το γεγονός ότι έχουν κοκκινίσει και κάποια νέα. Κάνω κάτι λάθος; Έχει προσβληθεί ενδεχομένως από κάποια ασθένεια;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 2 Μαΐου 2020

  Καλησπέρα Σοφία. Πιθανότατα είναι ελλειψη θρεπτικών στοιχείων που έχει το ρυγχόσπερμα. Κάνε μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα και πρόσθεσε υγρό λιπασμα για ανθοφόρα φυτά. Πάντως, το κοκκίνισμα στα φύλλα μπορεί να οφείλεται και λόγω παγωνιάς από το χειμώνα.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Σοφία Τ. 2 Μαΐου 2020

   Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!

   Απάντηση
σχολιαστής
Γρηγόρης 2 Μαΐου 2020

Καλησπέρα!
Μόλις ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με το ρυχοσπερμο και γενικά με την κηπουρική λόγω κυρίως των συνθηκών (καραντίνα).
Μόλις μεταφυτευσα το ρυχοσπερμο σε μεγαλύτερη γλάστρα και το τοποθέτησα στη θέση του για να ξεκινήσει η αναρρίχηση του….
Θα ήθελα να ρωτήσω αν σε αυτή την φάση θα χρειαστεί κάποιο λίπασμα για να το βοηθήσει! Διάβασα όταν κάνουμε μεταφύτευση δεν ρίχνουμε λίπασμα.Αν πρέπει να του ρίξω λίπασμα μετά από πόσο καιρό μπορώ να το κάνω και επίσης αν πρέπει να προσέξω κάτι άλλο την εποχή αυτή!
Ευχαριστώ πολύ!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 2 Μαΐου 2020

  Καλησπέρα Γρήγόρη και καλή επιτυχία στην ενασχόληση σου με την κηπουρική. Μπορείς να βάλεις άμεσα ειδικό λιπασμα για μεταφύτευση, διαφορετικά θα βάλεις λίπασμα γενικής χρήσης μετά από 2 εβδομάδες στο ρυγχόσπερμα σου. Δες αναλυτικές συμβουλές για την μεταφύτευση φυτών στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  Απάντηση
σχολιαστής
Στρατος 26 Απριλίου 2020

Καλησπερα…..Ακομα μια χρονια και εχω ξεκινησει την μαχη μου με την μελιγκρα….καθε χρονο μου γεμιζουν και τα τρια φυτα που εχω στο μπαλκονι.! Φετος νομιζω πως θα το προλαβω το κακο….ξερεις καποιο δραστικο φαρμακο….ευχαριστω…!!!

Απάντηση
σχολιαστής
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ 20 Μαρτίου 2020

Καλησπέρα σας
Έχω πάρει ένα ρυγχόσπερμο εδώ και ένα χρόνο περίπου,το έχω φυτέψει στο έδαφος προκείμενου να καλύψω ένα φράχτη ωστόσο παρατηρείται ότι δεν έχει καθόλου ανάπτυξη(το ύψος του μένει στάσιμο από την περίοδο της αγοράς).Η θέση του που βρίσκεται δεν έχει πολύ ήλιο και τα φύλλα του παραμένουν σε ικανοποιητική εμφάνιση

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

Απάντηση
σχολιαστής
dionysis 9 Φεβρουαρίου 2020

καλησπέρα θα ήθελα να καλύψω με ρυγχόσπερμο ένα φράχτη σε οικόπεδο 350 μέτρων. Η περίμετρος είναι 60 μέτρα. Θέλω να το καλύψω τελείως να μην φαίνετε τίποτα από μέσα και από έξω. Πόσα φυτά απαιτούνται ;;;; Ξέρουμε τιμή ;;; ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση
σχολιαστής
Μελικα 2 Φεβρουαρίου 2020

Καλησπέρα…ακολουθούνται τη συμβουλή σας για τα ανθεκτικά στον αέρα φυτα..αγόρασα ρυγχοσπερμα..το φύτεψα σε μεγάλη ζαρντινιέρα τσιμεντένια..όλα καλά ένα χρόνο τώρα ψήλωσε κανονικά σε πέργκολα το έχω μπλεγμένο…τώρα αυτήν την εποχή τι κάνω??τι του προσφέρω για να συνεχίσει να μεγαλώνει και μου ανθησει την άνοιξη???Σας ευχαριστώ πολύ 😊

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 3 Φεβρουαρίου 2020

  Καλησπέρα Μελίκα. Χαιρόμαστε πολύ που το ρυγχόσπερμα σου αναπτύχθηκε στην πέργκολα την πρώτη χρονιά. Αυτή την εποχή, μπορείς να προσθέσεις υγρό λίπασμα φυκιών και μέσα στην άνοιξη, μία φορά το μήνα, να προσθέτεις υδατοδιαλυτό λίπασμα τύπου 20-20-20.

  Απάντηση
σχολιαστής
Μιχαλης Καραμηνας 22 Ιουλίου 2019

Αν το ρυχοσπερμο αναπτυσεται κανονικα εχει πρασιναδα αλλα εχει σταματησει να βγαζει ανθη τι κανουμε?

Απάντηση
σχολιαστής
Κωνσταντίνα 20 Ιουλίου 2019

Γεια σας,
Αγόρασα το ρυγχόσπερμο πριν από δύο χρόνια. Ποτέ δεν κατάφερε να βγάλει φύλλα. Το έβαλα σε μεγαλύτερη γλάστρα, συνεχίζει να μεγαλώνει αλλά έχει ελάχιστα φύλλα, στην ουσία έχω κλαδιά με λίγα φύλλα πάνω.

Το χώμα που έχω βάλει είναι καλό. Είναι προστατευμένο σε ημισκιερό μέρος. Έχω αυτόματο πότισμα, που ποτίζει δύο φορές την εβδομάδα τον χειμώνα από 2 λεπτά, και κάθε μέρα το καλοκαίρι από 3 λεπτά. Λίπασμα βάζω ελάχιστες φορές το χρόνο.

Σας ευχαριστώ!

Απάντηση
σχολιαστής
Γιώτα 28 Ιουνίου 2019

Καλησπέρα σας,
Προσφατα αγόρασα ενα ρυγχόσπερμο και τα μεταφύτευσα σε γλάστρα διπλα απο ενα γιασεμί. Ενώ η ανθοφορία και των δυο προχωρούσε κανονικά , ξαφνικα μέσα σε λίγες μέρες όλα τα άνθη και των δυο μαράθηκαν , τα φύλλα λιγόστεψαν και το φυτό δεν αναπτυσεται. Προσθέτω κανονικά , λίπασμα καθώς και σίδηρο , το φυτό ποτίζεται με αυτόματο πότισμα και η θέση του είναι η κατάλληλη. Τι θα μπορούσα να κάνω ή τι μπορεί να πηγαίνει λάθος?

Ευχαριστώ πολύ
Γιώτα

Απάντηση
σχολιαστής
Νίκη Δαμιανού 15 Ιουνίου 2019

Θα ήθελα παρακαλώ συμβουλές για ντοματιές και προ πάντων την καταπολέμηση της πεταλούδας Tuta

Απάντηση
σχολιαστής
Αμαλια 4 Ιανουαρίου 2019

Καλησπερα σας,
Καλη χρονια να εχετε. Θελω να ρωτησω αν το ωραιο φυλλο θελει κλαδεμα αυτην την επιχη.Τα φυλλα του εχουν πεσει.
Επισης η ματωμενη καρδια φαινεται σαν να ξεραθηκε. Την κλαδεψα αρκετα. Εκανα καλα;
Σας ευχαριστω πολυ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 5 Ιανουαρίου 2019

  Καλησπέρα Αμαλία και καλή χρονιά! Το ωραίο φύλλο συνήθως είναι ετήσιο φυτό και χάνει τα φύλλα του λόγω παγωνιάς. Μόνο σε μέρη με ζεστό χειμώνα επιβιώνει για 2η ή 3η χρονιά. Κλάδσεψε το στα τέλη του χειμώνα αλλά πιθανότατα δεν θα αναβλαστήσει. Σχετικά με τη ματωμένη καρδιά, καλύτερα και αυτή να την κλάδευες μετά το τέλος του χειμώνα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ελένη 13 Οκτωβρίου 2018

Καλησπέρα σας,

Θα ήθελα σας παρακαλώ να ρωτήσω γιατί έχασε όλα τα φύλλα το Ρυγχόσπερμο
και τι μπορώ να κάνω για να το ξανά επαναφέρω.

Ευχαριστώ πολύ,
Ελένη

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 14 Οκτωβρίου 2018

  Καλημέρα Ελένη.
  Η πτώση των φύλλων του ρυγχόσπερμου μπορεί να οφείλεται αε υπερβολικό πότισμα ή σε απουσία ποτίσματος καθώς και σε υπερβολική λίπανση. Σε κάθε περίπτωση καθάρισε ελαφρά ξερά κλάδια και πρόσθεσε στο πότισμα εκχύλισμα από φύκια για τόνωση του φυτού σου. Αν το έχεις φυτέψει σε γλάστρα και είναι σχετικά μικρή, κάνε μεταφύτευση σε γλάστρα λίγο πιο μεγάλη. .
  Καλή επιτυχία!

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.