Ρυγχόσπερμο, ένα ανθεκτικό αναρριχώμενο φυτό

Ρυγχόσπερμο, ένα ανθεκτικό αναρριχώμενο φυτό

Το ρυγχόσπερμο ή ρυγχόσπερμα είναι ανθεκτικό αναρριχητικό φυτό που ξεχωρίζει με τα μικρά λευκά αρωματικά λουλούδια που θυμίζουν γιασεμί και έχουν σχήμα αστεριού. Γι’ αυτό άλλωστε, στο εξωτερικό το συναντάμε ως γιασεμί “αστέρι” (star jasmine) ή ως ινδικό γιασεμί καθώς έχει καταγωγή από τη νοτιανατολική Ασία.

Διαθέτει γυαλιστερά, δερματώδη, βαθυπράσινα φύλλα, και η ανάπτυξη του μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 8 μέτρα και πλάτος τα 2 μέτρα. Η ανθοφορία του ξεκινά στά μέσα της άνοιξης και διαρκεί ως στα τέλη Ιουλίου.
 
Εκτός από την υπέροχη ανθοφορία του, το ρυγχόσπερμο έχει πολύ λίγες ανάγκες σε φροντίδα και γιαυτό είναι τόσο δημοφιλές ανάμεσα από τους κηποτέχνες. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για δημιουργία φράχτη και πέργκολας στον κήπο ή στο μπαλκόνι, ώστε να ομορφύνουμε τοίχους και κάγκελα με το συμπαγές σχήμα του.

Μπορεί, επίσης, να φυτευτεί στον κήπο ως φυτό εδαφοκάλυψης και να καλύψει μία μεγάλη επιφάνεια. Ακόμα και σε κρεμαστά καλάθια στο μπαλκόνι ή στην αυλή μας, το ρυγχόσπερμο θα κερδίσει τις εντυπώσεις. Ας δούμε λοιπόν περισσότερες συμβουλες τι φροντίδα χρειάζεται το ρυγχόσπερμο για να μας χαρίσει το πλούσιο φύλλωμα του και την υπέροχη ανθοφορία του.

Διαφήμιση

1. Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί το ρυγχόσπερμο;

Το ρυγχόσπερμο αγαπά τις ηλιοφανείς θέσεις αλλά και σε ημισκερά σημεία θα μας αποζημιώσει με την εντυπωσιακή ανθοφορία του. Είναι ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού ενώ παρουσιάζει σχετική αντοχή και στην παγωνιά του ανέμου.

Μπορεί να φυτευτεί σε παραθαλάσσιες περιοχές καθώς αντέχει τόσο σε δυνατούς ανέμους όσο και στα υδροσταγονίδια της θάλασσας.

Το ρυγχόσπερμο είναι κατάλληλο για φύτευση σχεδόν σε όλους τους τύπους των εδαφών αν και ευδοκιμεί καλύτερα σε γόνιμα δροσερά εδάφη, πλούσια σε οργανική ουσία και με καλή αποστράγγιση.

Κατάλληλη εποχή φύτευσης του ρυγχόσπερμου είναι μέσα στην άνοιξη ή στις αρχές του φθινοπώρου. Για τη δημιουργία φράχτη το ρυγχόσπερμο φυτεύεται σε αποστάσεις 1-1,5 μέτρο.

2. Πως φυτεύουμε σε γλάστρα το ρυγχόσπερμο;

Μπορούμε να φυτέψουμε το ρυγχόσπερμο σε γλάστρα στο μπαλκόνι, για να αναπτυχθεί πάνω στα κάγκελα, σε πέργκολα, ή σε ξύλινο πλαίσιο πάνω στον τοίχο μας. Δεν έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα μα τον προσανατολισμό και μπορούμε να το φυτέψουμε σε σημεία με νότια ή δυτική, η ανατολική έκθερη.

Για τη φύτευση του ρυγχόσπερμου, θα πρέπει να επιλέξουμε κατάλληλες γλάστρες διαμέτρου τουλάχιστον 30 εκατοστά σε διάμετρο και ύψος για να αναπτυχθεί αρκετά το ριζικό του σύστημα και να έχει πλούσια βλάστηση και ανθοφορία.

Χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης που να περιέχει κομπόστ και περλίτη. Η μεταφύτευση του ρυγχόσπερμου σε μεγαλύτερη γλάστρα γίνεται μόλις δούμε να πυκνώνουν οι ρίζες του φυτού, και να εξέρχονται από το χώμα.

3. Πόσο συχνά θέλει πότισμα το ρυγχόσπερμο;

Το ρυγχόσπερμο, αν και είναι ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες και στην ξηρασία, απαιτεί συχνό πότισμα την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού για να έχει ζωηρή βλάστηση και πλούσια ανθοφορία.

Την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, ποτίζουμε το ρυγχόσπερμο 1-2 φορά την εβδομάδα ενώ την περίοδο του καλοκαιριού θα χρειαστεί πότισμα 2-3 φορές την εβδομάδα ανάλογα και αν βρίσκεται σε ηλιοφανές ή ημισκερό σημείο.

Αν έχουμε φυτεύσει το ρυγχόσπερμο σε γλάστρα, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να επαναλαμβάνουμε το πότισμα μόνο όταν στεγνώνει το χώμα.

4. Βάζουμε λίπασμα στο ρυγχόσπερμα και κάθε πότε;

Tο ρυγχόσπερμο έχει αρκετές ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία και λίπασμα για να έχει καταπράσινο φύλλωμα, γρήγορη ανάπτυξη και έντονη ανθοφορία.

Για φυτά ρυγχόσπερμου που έχουμε στον κήπο προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα σε τρία στάδια: στις αρχές της άνοιξης, στις αρχές του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου.

Αν έχουμε φυτέψει το ρυγχόσπερμο στον κήπο προσθέτουμε πλήρες υγρό λίπασμα κάθε μήνα από τις αρχές της άνοιξης ως στα τέλη του φθινοπώρου.

Η συμπληρωματική λίπανση με λίπασμα μαγνησίου βοηθά το ρυγχόσπερμο να έχει καταπράσινο φύλλωμα.

5. Πότε κλαδεύουμε το ρυγχόσπερμο και με ποιο τρόπο;

Το ρυγχόσπερμο έχει μικρές απαιτήσεις σε κλάδεμα. Κατάλληλη εποχή για να το κλάδέψουμε είναι στις αρχές της άνοιξης, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα.

Μπορούμε να κλαδέψουμε πιο έντονα το ρυγχόσπερμο τόσο για να περιορίσουμε την ανάπτυξη του ή για να του δώσουμε κάποιο ιδιαίτερο σχήμα, διαφορετικά προτιμούμε ένα πιο ελαφρύ κλάδεμα αφαιρώντας μόνο ξερούς και αδύναμους βλαστούς.

Ένα δεύτερο συμπληρωματικό κλάδεμα γίνεται μετά το τέλος της ανθοφορίας του ρυγχόσπερμου, στα τέλη του καλοκαιριού, για να απομακρύνουμε τα ξεραμένα λουλούδια και να τονώσουμε την φθινοπωρινή βλάστηση του.

6. Με ποιους τρόπους γίνεται ο πολλαπλασιασμός του ρυγχόσπερμου;

Ο πολλαπλασιασμός του ρυγχόσπερμου γίνεται σχετικά εύκολα με μοσχεύματα, με υπόγειες καταβολάδες ενώ ο πολλαπλασιασμός του με σπόρο είναι αρκετά δύσκολος κι απαιτεί πολύ χρόνο. Ας δούμε αναλυτικά τους τρόπους πολλαπλασιασμού του ρυγχόσπερμου.

  • Πολλαπλασιασμός του ρυγχόσπερμου με σπόρους

Στις αρχές της άνοιξης, βάζουμε τους σπόρους του ρυγχόσπερμου για 24 ώρες στο νερό για να έχουν μεγαλύτερη φυτρωτικότητα και στη συνέχεια τους φυτεύουμε σε θήκες σπορείων. Μετά από 4-5 εβδομάδες, μεταφυτεύουμε το νεαρό φυτό που θα έχει λίγα φύλλα, σε μία γλάστρα φυτωρίου διαμέτρου και ύψους 10 εκατοστών που γεμίζουμε με φυτόχωμα εξωτερικού χώρου. Μετά από ένα χρόνο, θα μεταφυτέψουμε το φυτό μας, σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στην οριστική του θέση στον κήπο.

  • Πολλαπλασιασμός του ρυγχόσπερμου με μοσχεύματα

Επιλέγουμε ημιξυλοποιημένα δυνατούς, υγιείς βλαστούς, μέσα στην άνοιξη που δεν έχουν άνθος και κόβουμε μοσχεύματα μήκους 10-15 εκατοστών και πλάτους 4-5 χιλιοστών. Κόβουμε την κάτω πλευρά του μοσχεύματος ρυγχόσπερμου, 3-4 χιλιοστά κάτω από το «μάτι» και αφαιρούμε τα φύλλα από τη βάση των μοσχευμάτων ως τα 2/3 του ύψους τους. Αφού βάλουμε την βάση του μοσχεύματος σε ορμόνη ριζοβολίας, τα φυτεύουμε σε γλάστρες φυτωρίου με φυτόχωμα εξωτερικού χώρου και τα διατηρούμε σε δροσερό περιβάλλον. Μετά από 6-8 εβδομάδες, τα καινούρια μας φυτά ρυγχόσπερμου θα είναι έτοιμα για μεταφύτευση.

  • Πολλαπλασιασμός του ρυγχόσπερμου με καταβολάδες

Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά ρυγχόσπερμου με την μέθοδο των καταβολάδων στις αρχές του φθινοπώρου. Παίρνουμε ένα βλαστό του ρυγχόσπερμου και το βάζουμε στο χώμα χωρίς να το αποκόψουμε από το μητρικό φυτό. Εξασφαλίζουμε ότι η άκρη του βλαστού θα βγαίνει έξω από το χώμα. Ο βλαστός του ρυγχόσπερμου στο σημείο που είναι στο χώμα θα βγάλει σταδιακά ρίζες. Μετά από 2 μήνες μπορούμε να το αποκόψουμε από το αρχικό φυτό του ρυγχόσπερμου και θα δημιουργηθεί ένα νέο φυτό.

Πολλαπλασιασμός ρυγχόσπερμου, πώς δημιουργούμε νέα φυτά
Πολλαπλασιασμός ρυγχόσπερμου, πώς δημιουργούμε νέα φυτά

7. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν το ρυγχόσπερμο;

Το ρυγχόσπερμο θεωρείται ανθεκτικό αναρριχητικά φυτά στο κήπο και δεν παρουσιάζει συχνά προβλήματα από προσβολές εντόμων και μυκητολογικών ασθενειών.

Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να προσβληθεί από το έντομο της μελίγκρας, του αλευρώδη, της βαμβακάδας (κοκκοειδή) που δημιουργεί άσπρα σαν βαμβάκι στα φύλλα και τους βλαστούς καθώς και από τον τετράνυχο.

Για την αντιμετώπιση τους, μπορούμε να ψεκάσουμε με οικολογικά σκευάσματα θερινού πολτού, αλάτων καλίου και φυσικής πυρεθρίνης που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Eναλλακτικά, μπορούμε να ψεκάσουμε προληπτικά το φύλλωμα του ρυγχόσπερμου διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και μία κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε ένα λίτρο νερό.

8. Κι ένα μυστικό για το ρυγχόσπερμο

Σε αρκετές περιπτώσεις, την πρώτη χρονιά μετά την μεταφύτευση το ρυγχόσπερμο δεν αναπτύσσεται πολύ. Αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί γιατί το ρυγχόσπερμο αρχικά αναπτύσσει πρώτα το ριζικό του σύστημα και στη συνέχεια την επόμενη χρονιά παρουσιάζει πιο έντονη και ζωηρή βλάστηση.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (72)