εικόνα

Ρυγχόσπερμο, ένα ανθεκτικό αναρριχώμενο φυτό

Ρυγχόσπερμο, ένα ανθεκτικό αναρριχώμενο φυτό

Ρυγχόσπερμο, ένα ανθεκτικό αναρριχώμενο φυτό

Το ρυγχόσπερμο είναι αειθαλές ανθεκτικό αναρριχητικό φυτό με μεγάλη καλλωπιστική αξία. Με καταγωγή από τη νοτιανατολική Ασία, το ρυγχόσπερμο έχει έντονη πυκνή βλάστηση και μπορεί να καλύψει μεγάλη επιφάνεια σε τοίχους και φράχτες. Το ρυγχόσπερμο έχει γυαλιστερά, δερματώδη, βαθυπράσινα φύλλα και ανθοφορεί με μικρά λευκά αρωματικά άνθη που εμφανίζονται από τον Μάιο έως τον Ιούλιο και μοιάζουν με τα λουλούδια του γιασεμιού.

 

Πότε φυτεύεται το ρυγχόσπερμο και τι θέση επιλέγουμε για τη μεταφύτευση του;
 
Το ρυγχόσπερμο είναι ένα πολύ δημοφιλές φυτό για φράχτη και πέργκολες. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για δημιουργία φράχτη στον κήπο ή στο μπαλκόνι, ώστε να ομορφύνουμε τοίχους και κάγκελα με το συμπαγές σχήμα του. Κατάλληλη εποχή για μεταφύτευση του ρυγχόσπερμου είναι η άνοιξη. Αν και προτιμά ηλιόλουστες θέσεις στον κήπο, θα έχει καλή ανάπτυξη και σε ημισκιερές θέσεις. Το ρυγχόσπερμο ευδοκιμεί και είναι διαδεδομένο στα ζεστά κλίματα των νότιας Ελλάδας, καθώς επίσης είναι ανθεκτικό στο κρύο και στην παγωνιά και σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι -10°C.

 

Τι έδαφος θέλει το ρυγχόσπερμο; Μπορεί να φυτευτεί και σε γλάστρα;
 
Το ρυγχόσπερμο μπορεί να φυτευτεί σχεδόν σε όλα τα εδάφη αν και ευδοκιμεί καλύτερα σε γόνιμα δροσερά εδάφη που είναι πλούσια σε οργανική ουσία και έχουν καλή αποστράγγιση. Φυτεύεται και σε γλάστρα και έχει ικανοποιητική ανάπτυξη και ανθοφορία, ενώ χρησιμοποιείται και για κρεμαστά καλάθια. Για τη φύτευση του ρυγχόσπερμου σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης που να περιέχει κομπόστ και περλίτη. Θα χρειαστεί να μεταφυτεύσουμε το ρυγχόσπερμο σε μεγαλύτερη γλάστρα, μόλις δούμε να πυκνώνουν οι ρίζες του φυτού, και να εξέρχονται από το χώμα.

 

Τι φροντίδα σε πότισμα και λίπανση χρειάζεται το ρυγχόσπερμο;
 
Το ρυγχόσπερμο, αν και είναι ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες και στην ξηρασία, απαιτεί συχνό πότισμα την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού. Αν έχουμε φυτεύσει το ρυγχόσπερμο σε γλάστρα, θα χρειαστεί συχνότερο πότισμα, 2 φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Σχετικά με τη λίπανση για το ρυγχόσπερμο, χρειάζεται πλήρες λίπασμα κατά την περίοδο της άνοιξης, είτε σε στερεή είτε σε υγρή μορφή και επαναλαμβάνουμε στις αρχές του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου.

 

Πώς γίνεται το κλάδεμα και ο πολλαπλασιασμός του ρυγχόσπερμου;
 
Το ρυγχόσπερμο δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε κλάδεμα, εκτός αν θέλουμε να περιορίσουμε την ανάπτυξη του ή να του δώσουμε κάποιο ιδιαίτερο σχήμα. Μετά το τέλος της ανθοφορίας του ρυγχόσπερμου, στα τέλη του καλοκαιριού, απομακρύνουμε τους ξερούς και αδύναμους βλαστούς. Ο πολλαπλασιασμός του ρυγχόσπερμου γίνεται σχετικά εύκολα με μοσχεύματα, την περίοδο της άνοιξης, εφόσον χρησιμοποιηθεί ορμόνη ριζοβολίας. Επίσης, το ρυγχόσπερμο μπορεί να πολλαπλασιαστεί με υπόγειες καταβολάδες, στις αρχές του φθινοπώρου ενώ ο πολλαπλασιασμός του με σπόρο είναι αρκετά δύσκολος κι απαιτεί πολύ χρόνο. Αναλυτικές οδηγίες για τον πολλαπλασιασμό του ρυγχόσπερμου με μοσχεύματα μπορείς να δεις στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Κι ένα μυστικό για το ρυγχόσπερμο
 
Το ρυγχόσπερμο είναι από τα πλέον ανθεκτικά αναρριχητικά φυτά στο κήπο καθώς δεν παρουσιάζει προβλήματα από προσβολές εντόμων και μυκητολογικών ασθενειών.

 

Δες αναλυτικές πληροφορίες και συμβουλές για περισσότερα αναρριχητικά φυτά όπως η βουκαμβίλια, το γιασεμί, το φούλι, η διπλαδένια, η αμπέλοψη και το αγιόκλημα.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (2)

σχολιαστής
Ελένη Οκτώβριος 13, 2018

Καλησπέρα σας,

Θα ήθελα σας παρακαλώ να ρωτήσω γιατί έχασε όλα τα φύλλα το Ρυγχόσπερμο
και τι μπορώ να κάνω για να το ξανά επαναφέρω.

Ευχαριστώ πολύ,
Ελένη

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) Οκτώβριος 14, 2018

  Καλημέρα Ελένη.
  Η πτώση των φύλλων του ρυγχόσπερμου μπορεί να οφείλεται αε υπερβολικό πότισμα ή σε απουσία ποτίσματος καθώς και σε υπερβολική λίπανση. Σε κάθε περίπτωση καθάρισε ελαφρά ξερά κλάδια και πρόσθεσε στο πότισμα εκχύλισμα από φύκια για τόνωση του φυτού σου. Αν το έχεις φυτέψει σε γλάστρα και είναι σχετικά μικρή, κάνε μεταφύτευση σε γλάστρα λίγο πιο μεγάλη. .
  Καλή επιτυχία!

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.