Ρυγχόσπερμο, ένα ανθεκτικό αναρριχώμενο φυτό

Ρυγχόσπερμο φροντίδα

Το ρυγχόσπερμο ή ρυγχόσπερμα είναι ένα πολύ δημοφιλές αναρριχώμενο φυτό που ξεχωρίζει με τα μικρά λευκά αρωματικά λουλούδια που θυμίζουν γιασεμί και έχουν σχήμα αστεριού.

Στο εξωτερικό αναφέρεται ως “γιασεμί αστέρι” (star jasmine) ή “ινδικό γιασεμί” λόγω της καταγωγής του από την νοτιανατολική Ασία. Η εντυπωσιακή ανθοφορία του ρυγχόσπερμου ξεκινά στα μέσα της άνοιξης και διαρκεί ως στα τέλη Ιουλίου.

Το ρυγχόσπερμο διαθέτει γυαλιστερά, δερματώδη, βαθυπράσινα φύλλα και μπορεί να φτάσει σε μήκος 8 μέτρων και πλάτος 2 μέτρων.

Αποτελεί εξαιρετική επιλογή φυτού για δημιουργία φράχτη, καθώς επίσης για να αναπτυχθεί πάνω σε πέργκολα για να ομορφύνουμε τοίχους και κάγκελα.

Μπορεί να φυτευτεί στον κήπο ως φυτό εδαφοκάλυψης και να καλύψει μία μεγάλη επιφάνεια ή σε κρεμαστά καλάθια για να διακοσμήσουμε την αυλή και το μπαλκόνι..

Το ρυγχόσπερμο είναι αρκετά ανθεκτικό φυτό με σχετικά γρήγορη ανάπτυξη που με ελάχιστη περιποίηση μας χαρίζει πλούσια ανθοφορία γεμάτη υπέροχο άρωμα.

Ας δούμε αναλυτικά τι φροντίδα χρειάζεται το ρυγχόσπερμο για να το απολαμβάνουμε στον κήπο, στην αυλή και στο μπαλκόνι μας.

Διαφήμιση

1. Τι συνθήκες χρειάζεται το ρυγχόσπερμο για να αναπτυχθεί;

Το ρυγχόσπερμο αγαπά τις ηλιοφανείς θέσεις, ωστόσο και σε ημισκερά σημεία θα μας χαρίσει πλούσια ανθοφορία.

Είναι ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού ενώ παρουσιάζει σχετική αντοχή και στην παγωνιά του ανέμου. Μπορεί να φυτευτεί σε παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς αντέχει τόσο σε δυνατούς ανέμους όσο και στα υδροσταγονίδια της θάλασσας.

Το ρυγχόσπερμο είναι κατάλληλο για φύτευση σχεδόν σε όλους τους τύπους των εδαφών αν και ευδοκιμεί καλύτερα σε γόνιμα δροσερά εδάφη, πλούσια σε οργανική ουσία και με καλή αποστράγγιση.

Κατάλληλη εποχή φύτευσης του ρυγχόσπερμου είναι μέσα στην άνοιξη ή στις αρχές του φθινοπώρου. Για να φτιάξουμε ένα συμπαγή φράχτη με πλούσιο φύλλωμα, φυτεύουμε το ρυγχόσπερμο σε αποστάσεις 1-1,5 μέτρο μεταξύ των φυτών.

2. Πώς φυτεύουμε το ρυγχόσπερμο σε γλάστρα;

Μπορούμε να φυτέψουμε το ρυγχόσπερμο σε γλάστρα στο μπαλκόνι, για να αναπτυχθεί πάνω στα κάγκελα, σε πέργκολα, ή σε ξύλινο πλαίσιο πάνω στον τοίχο μας. Δεν έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα με τον προσανατολισμό και μπορούμε να το φυτέψουμε σε σημεία με νότια ή δυτική, η ανατολική έκθεση.

Για τη φύτευση του ρυγχόσπερμου, θα πρέπει να επιλέξουμε κατάλληλες γλάστρες διαμέτρου τουλάχιστον 30 εκατοστά σε διάμετρο και ύψος για να αναπτυχθεί αρκετά το ριζικό του σύστημα και να έχει πλούσια βλάστηση και ανθοφορία.

Χρησιμοποιούμε εμπλουτισμένο φυτόχωμα που περιέχει κομπόστ και περλίτη για να έχει καλό αερισμό και να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει από το πότισμα.

Ρυγχόσπερμο σε φράχτη
Ανθισμένο ρυγχόσπερμο σε φράχτη

3. Πόσο συχνά θέλει πότισμα το ρυγχόσπερμο;

Το ρυγχόσπερμο, αν και είναι ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες και στην ξηρασία, απαιτεί συχνό πότισμα την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού για να έχει ζωηρή βλάστηση και πλούσια ανθοφορία.

Την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, ποτίζουμε το ρυγχόσπερμο 1-2 φορά την εβδομάδα ενώ την περίοδο του καλοκαιριού θα χρειαστεί πότισμα 2-3 φορές την εβδομάδα ανάλογα και αν βρίσκεται σε ηλιοφανές ή ημισκερό σημείο.

Αν έχουμε φυτεύσει το ρυγχόσπερμο σε γλάστρα, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να επαναλαμβάνουμε το πότισμα μόνο όταν στεγνώνει το χώμα.

Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει μείωση της ανθοφορίας και πτώση των λουλουδιών καθώς και σαπίσματα στη ρίζα του φυτού.

4. Πότε βάζουμε λίπασμα στο ρυγχόσπερμο;

Tο ρυγχόσπερμο έχει αρκετές ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία και λίπασμα για να έχει καταπράσινο φύλλωμα, γρήγορη ανάπτυξη και έντονη ανθοφορία.

Για φυτά ρυγχόσπερμου που έχουμε στον κήπο προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα σε τρία στάδια: στις αρχές της άνοιξης, στις αρχές του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου.

Για φυτά ρυγχόσπερμου που έχουμε σε γλάστρα προσθέτουμε πλήρες υγρό λίπασμα κάθε μήνα από τις αρχές της άνοιξης ως στα τέλη του φθινοπώρου.

Αν δούμε κιτρινίσματα στα φύλλα του ρυγχόσπερμου, μπορούνε να κάνουμε συμπληρωματική λίπανση με λίπασμα σιδήρου καθώς του εξασφαλίζει καταπράσινο φύλλωμα.

Αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου στα φυτά
Αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου στα φυτά

5. Πότε κλαδεύουμε το ρυγχόσπερμο και με ποιο τρόπο;

Το ρυγχόσπερμο έχει μικρές απαιτήσεις σε κλάδεμα. Κατάλληλη εποχή για να το κλάδέψουμε είναι στις αρχές της άνοιξης, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα.

Συνήθως, κάνουμε ένα σχετικά ελαφρύ κλάδεμα αφαιρώντας μόνο ξερούς και αδύναμους βλαστούς. Βέβαια, μπορούμε να κλαδέψουμε πιο έντονα το ρυγχόσπερμο τόσο για να περιορίσουμε την ανάπτυξη του ή για να του δώσουμε κάποιο ιδιαίτερο σχήμα,

Ένα δεύτερο συμπληρωματικό κλάδεμα γίνεται μετά το τέλος της ανθοφορίας του ρυγχόσπερμου, στα τέλη του καλοκαιριού. Με το καλοκαιρινό κλάδεμα, απομακρύνουμε τα ξεραμένα λουλούδια που έχει ολοκληρωθεί η ανθοφορία τους για να τονώσουμε την φθινοπωρινή βλάστηση του ρυγχόσπερμου.

Διαφήμιση

6. Με ποιους τρόπους γίνεται ο πολλαπλασιασμός του ρυγχόσπερμου;

Για τη δημιουργία φράκτη, θα χρειαστούμε να προμηθεύσουμε αρκετά φυτά ρυγχόσπερμου από τα φυτώρια.

Αν θέλουμε να περιορίσουμε το κόστος, μπορούμε να φτιάξουμε τα δικά μας φυτά αρκετά εύκολα με μοσχεύματα και με υπόγειες καταβολάδες.

Αντίθετα ο πολλαπλασιασμός του με σπόρο είναι αρκετά δύσκολος κι απαιτεί πολύ χρόνο. Ας δούμε αναλυτικά παρακάτω τους τρόπους πολλαπλασιασμού του ρυγχόσπερμου.

α) Πολλαπλασιασμός του ρυγχόσπερμου με σπόρους: Στις αρχές της άνοιξης, βάζουμε τους σπόρους του ρυγχόσπερμου για 24 ώρες στο νερό για να έχουν μεγαλύτερη φυτρωτικότητα και στη συνέχεια τους φυτεύουμε σε θήκες σπορείων. Μετά από 4-5 εβδομάδες, μεταφυτεύουμε το νεαρό φυτό που θα έχει λίγα φύλλα, σε μία γλάστρα φυτωρίου διαμέτρου και ύψους 10 εκατοστών που γεμίζουμε με φυτόχωμα εξωτερικού χώρου. Μετά από ένα χρόνο, θα μεταφυτέψουμε το φυτό μας, σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στην οριστική του θέση στον κήπο.

β) Πολλαπλασιασμός του ρυγχόσπερμου με μοσχεύματα: Επιλέγουμε ημιξυλοποιημένα δυνατούς, υγιείς βλαστούς, μέσα στην άνοιξη που δεν έχουν άνθος και κόβουμε μοσχεύματα μήκους 10-15 εκατοστών και πλάτους 4-5 χιλιοστών. Κόβουμε την κάτω πλευρά του μοσχεύματος ρυγχόσπερμου, 3-4 χιλιοστά κάτω από το «μάτι» και αφαιρούμε τα φύλλα από τη βάση των μοσχευμάτων ως τα 2/3 του ύψους τους. Αφού βάλουμε την βάση του μοσχεύματος σε ορμόνη ριζοβολίας, τα φυτεύουμε σε γλάστρες φυτωρίου με φυτόχωμα εξωτερικού χώρου και τα διατηρούμε σε δροσερό περιβάλλον. Μετά από 6-8 εβδομάδες, τα καινούρια μας φυτά ρυγχόσπερμου θα είναι έτοιμα για μεταφύτευση.

γ) Πολλαπλασιασμός του ρυγχόσπερμου με καταβολάδες: Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά ρυγχόσπερμου με την μέθοδο των καταβολάδων στις αρχές του φθινοπώρου. Παίρνουμε ένα βλαστό του ρυγχόσπερμου και το βάζουμε στο χώμα χωρίς να το αποκόψουμε από το μητρικό φυτό. Εξασφαλίζουμε ότι η άκρη του βλαστού θα βγαίνει έξω από το χώμα. Ο βλαστός του ρυγχόσπερμου στο σημείο που είναι στο χώμα θα βγάλει σταδιακά ρίζες. Μετά από 2 μήνες μπορούμε να το αποκόψουμε από το αρχικό φυτό του ρυγχόσπερμου και θα δημιουργηθεί ένα νέο φυτό.

Πολλαπλασιασμός ρυγχόσπερμου, πώς δημιουργούμε νέα φυτά
Πολλαπλασιασμός ρυγχόσπερμου, πώς δημιουργούμε νέα φυτά

7. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν το ρυγχόσπερμο;

Το ρυγχόσπερμο θεωρείται ανθεκτικό αναρριχητικό φυτά στο κήπο και δεν παρουσιάζει συχνά προβλήματα από προσβολές εντόμων και μυκητολογικών ασθενειών. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να προσβληθεί από το έντομο της μελίγκρας, του αλευρώδη, της βαμβακάδας (κοκκοειδή) που δημιουργεί άσπρα σαν βαμβάκι στα φύλλα και τους βλαστούς καθώς και από τον τετράνυχο.

Για την αντιμετώπιση τους, μπορούμε να ψεκάσουμε με οικολογικά σκευάσματα θερινού πολτού, αλάτων καλίου και φυσικής πυρεθρίνης που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Eναλλακτικά, μπορούμε να ψεκάσουμε προληπτικά το φύλλωμα του ρυγχόσπερμου διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και μία κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε ένα λίτρο νερό.

8. Κι ένα μυστικό για το ρυγχόσπερμο

Σε αρκετές περιπτώσεις, την πρώτη χρονιά μετά τη μεταφύτευση το ρυγχόσπερμο δεν αναπτύσσεται πολύ. Το γεγονός αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί, καθώς το ρυγχόσπερμο αρχικά αναπτύσσει το ριζικό του σύστημα και στη συνέχεια την επόμενη χρονιά εμφανίζει πιο έντονη βλάστηση και γρήγορη ανάπτυξη.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (94)

 1. ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΙΣΑΑΚΙΔΟΥ
  14/05/2024

  Γεια σας ,χρονια πολλα και ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ. ΕΑΝ ΕΙΧΑΤΕ ΤΗΝ ΚΑΛΟΣΥΝΗ ΝΑ ΜΟΥ ΛΕΙΣΕΤΕ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ. Μια κυρια με πληροφορισε για το ρυγχοσπερμα οτι ειναι βλαβερο φυτο για την υγεια, εινα;ι η δεν ειναι .ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑς.

 2. Κώστας
  11/05/2024

  Καλησπέρα σας έχω ένα ρυχοσπερμα εδώ και χρόνια στο μπαλκόνι έχει αναπτυχθεί πολύ με πλούσια ανθοφορία είναι νότια τοποθετημένο με πολύ ήλιο εδώ και μια εβδομάδα έβαλα στην γλάστρα αντί μια κουταλιά της σούπας θεϊκό μαγνήσιο έβαλα τρεις τα ανθακια του παραμένουν και μοσχομιριζουνε βέβαια κάποια φύλλα έγιναν κίτρινα πρώτη φορά έβαλα κάτι στο φυτό λέτε να έπαθε ζημιά έχει μία εβδομάδα πού το έκανα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!

 3. Χαράλαμπος
  23/04/2024

  Πέρσυ το φθινόπωρο φυτεψα πέντε ριχοσπερματα με σκοπό να τα ανεβάσω σε πέργκολα.Ειναι πολύ καλά στο χρώμα τους κ στην ανθοφορία τους.Παρατηρω ότι δεν έχουν κορφή ώστε να προχωρήσει κ να καλύψει την πέργκολα.Μπορειτε να με συμβουλεψτε για αυτό?

  • Μετά το δεύτερο έτος μετά την φύτευση, αναπτύσσεται περισσότερο η βλάστηση του ρυγχόσπερμου για να καλύψει επιφάνειες.

 4. Γιώργος
  28/02/2024

  Καλησπέρα σας, καταρχάς ευχαριστούμε πολύ για τις χρήσιμες πληροφορίες μας μας δίνετε!
  Έχω ένα μπαλκόνι και θα ήθελα να βάλω ρυγχόσπερμο σε πέργκολα στον τοίχο. Ιδανικά (κι αυτή είναι η απορία μου) θα ήθελα η αναρρίχηση του φυτού να συνεχιστεί και στο ταβάνι, ώστε με τα χρόνια να φτιάξω ένα “λουλουδάτο” ταβάνι. Πιστεύετε ότι μπορεί να πετύχει κάτι τέτοιο;

  Σας ευχαριστώ πολύ

  • Βεβαίως και μπορεί να γίνει αναρρίχηση του ρυγχοσπερμου στο ταβάνι αρκεί να τοποθετηθεί ανάλογη υποστύλωση.

 5. Ανδρέας
  04/01/2024

  Καλησπέρα! Φύτεψα 3 μεγάλα ρυγχόσπερμα σε μεγάλη ξύλινη ζαρντινιέρα (250 λίτρα) με καφασωτό, τον Ιούνιο, και πρ΄΄οσεξα όλες τις παραμέτρους (καλό χώμα με περλίτη, καλή αποστράγγιση κτλ). Ενώ αρχικά είχε μια καλή ανάπτυξη άρχισε απο τον Οκτωβρη να χάνει φύλλα (κοκκινίζουν και πέφτουν). Εχει χάσει τα 3/4 από τα φύλλα του πλέον και πολλά από όσα έμειναν έχουν μια κόκκινη απόχρωση. Είναι φυσιολογικό?

 6. Νίκος
  09/09/2023

  Καλησπερα, εχω παρατηρησει αρκετα ξεραμενα φυλλα ..ειναι λογω φθινοπωρου ή εχει τετρανυχο..επισης εκοψα ενα κλαδακι και δεν εβγαλε καθολου γαλα στην τομη

  • Το ρυγχόσπερμο δεν είναι φυλλοβόλο, επομένως η ξήρανση των φύλλων πιθανότατα σε κάποια προσβολή από κάποιο έντομο ή τετράνυχο ή αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το πότισμα. Σε κάθε περίπτωση, κλάδεψε τα ξερά, μπορείς να ψεκάσεις με θερινό πολτό και φυσικό πύρεθρο.

 7. Λυγιά
  04/05/2023

  Καλησπερα σας! Εχω ενα ρυγχοσπερμο σε γλαστρα στο μπαλκονι εδω και 8 μηνες περιπου. Πλεον ειναι γεματο μπουμπουκια ετοιμα να σκασουν! Παρ’ολα αυτα εδω και αρκετους μηνες εχω δει σε καποια φυλλα απο πισω μαυρα σημαδια, ιστους αρχνης, και ασπρα σημαδια απο βαμβακαδα η τετρανυχο; Το αμελησα τοσους μηνες αλλα θελω να κανω κατι τωρα. Να το αφησω να ανθισει πρωτα και να το ψεκασω μετα; Φοβαμαι μην πεσουν τα ανθη πριν καν ανοιξουν.

  Εχω επισης γαρδενια και ορτανσια σε πολυ κοντινη αποσταση, μπορω να κανω κατι για να τις προστατευσω;

  Ευχαριστώ

  • Μπορείς να ψεκάσεις άμεσα με σκεύασμα θερινού πολτού και φυσικού πύρεθρου το φύλλωμα του ρυγχόσπερμου.

 8. Βλασία
  01/05/2023

  Αγόρασα ριχοσπερμα θέλω να το μεταφυτεψω σε γλάστρα γιατί είναι σε μικρή και είναι αρκετά μεγάλο μπορώ να το κάνω αυτή την εποχή; Επίσης θα το βάλω σε μέρος σκιερό είναι κατάλληλο για το φυτό; Χρειάζεστε να ρίξω λίπασμα; Κάθε πότε να το ποτίζω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο που αφιερώνετε αλλά είναι σημαντικό για μας.

  • Μπορείς να κάνεις την μεταφύτευση άμεσα σε μεγαλύτερη γλάστρα, να την τοποθετήσεις σε σκιερό μέρος, να ποτίζεις δύο φορές την εβδομάα και να βάζεις υγρό λίπασμα κάθε 2 εβδομάδες.

 9. Ανδρέας
  31/03/2022

  Καλησπέρα αγαπητό site,
  Εχω ενα ρυχοσπερμο απο περυσι σχετικα μικρό. Το τελευταίο διάστημα εμφάνισε κατι μεγαλες μαυρες κηλίδες πανω σε καποια φυλλα. Τι μπορει να ειναι?

  Σας ευχαριστώ

  • Καλημέρα Ανδρέα. Μπορεί να είναι προσβολή από μυκητολογική ασθένεια. Φρόντισε να μην το ποτίζεις υπερβολικά. Ποτίζεις όταν στεγνώνει το χώμα. Κάνε και έναν ψεκασμό με σκεύασμα χαλκού για να το αντιμετωπίσεις.

 10. giorgos6
  26/03/2021

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια. Στην περιπτωση μου λοιπόν, αγορασα απο φυτώριο δυο ρυγχοσπερμα στα μεσα Οκτωβρίου. Οι συνθηκες μεταφύτευσης ήταν ιδανικές, οσο και η θέση σε σχεση με ηλιο και αερα. Τα φυτεψα σε γλαστρες με χαλικι στο κατω μέρος της γλαστρας, για καλη αποστραγγιση, και εβαλα και περλίτη στο χωμα για καλύτερο αερισμο. Τα ποτιζα οταν το ειχε στεγνωσει, κανοντας ελεγχο με ξυλάκι. Διαβασα σε προηγομενες απαντησεις σας και τα ψεκαζα και με διάλυμα απο φύκια , αραιωμένο με νερο. Στο διαταυτα, τελη Μαρτίου και δεν εχει μεινει ουτε ενα φύλλο πράσινο. Αποτην αρχική μεταφύτευση μαραζωσαν και απλα ηταν ενα ξεθωριασμενο πράσινο. Ελεγχοντας τους κορμους των φυτων καταλαβαινω οτι ακομη ειναι χλωροι. Εχετε καμια συμβουλή για την δικη μου περίπτωση ή να στραφω μονο στα παχυφυτα και τους κακτους;

 11. Σίμος
  04/01/2021

  Το 2007 φύτευσα δύο φυτά, ένα Νότια και ένα Βόρεια σε φράκτη 7 μέτρον. Και τα δύο φυτά έχουν υπερκάλυψη τον φράκτη Και το νότιο φυτό το έχω στρέψει προς τα ανατολικά τού φράκτη. Κάθε χρόνο από τούς σπόρους Τον φυτών που πέφτουν
  στο έδαφος δημιουργούνται περίπου δέκα νεα φυτά τα οποία τα μαζεύω τα βάζω γλάστρακια. Από τα δύο πρώτα φυτά τώρα έχω περίπου 15 φυτά κήπο μου και έχω δώσει πάρα πολλά σε φίλους.
  Τώρα ο λόγος Που γράφω Είναι φέτος για πρώτη φορά το νότιο αρχικό φυτό που είναι και πιο μεγάλο άρχισε να ξεραίνονται τα φύλλα, αρχικά στις άκρες και μετά σε όλο το φύλο και περισσότερο στα ψηλά σημεία. πραγματικά ανησυχώ γι’αυτό το φυτό,
  Και θα ήθελα να με συμβούλεψετε τι ενέργειες να κάνω. Ευχαριστώ.
  .Καβάλα.

 12. Βίκυ
  02/12/2020

  Καλησπέρα σας,
  Ευχαριστούμε για τις πολύτιμες συμβουλές!
  Μόλις συνέλεξα σπόρους από το ρυχόσπερμό μου. Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να τους φυτέψω άμεσα ή αν θα πρέπει να τους αποθηκεύσω μέχρι την άνοιξη. Η αποθήκευση μειώνει τη φυτρωτικότητά τους; Επίσης, θα πρέπει να αφαιρέσω τη φουντίτσα τους και ποιο είναι το κατάλληλο χώμα για τη φύτευση των σπόρων;
  Ευχαριστώ πολύ και καλή σας συνέχεια.

  • Καλησπέρα Βίκυ και σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Καλύτερα να περιμένεις και να φυτέψεις τους σπόρους του ρυγχόσπερμου στις αρχές της άνοιξης. Να αφαιρέσεις την φουντίτσα τους και να τους φυτέψεις με ειδικό φυτόχωμα για σπορεία.

 13. Γιώτα
  01/11/2020

  Γεια σας! Θα ήταν καλή επιλογή ρυγχοσπερμο ως φραχτης σε αμπελι; αντέχει στον αέρα, το “ανέχεται” το αμπελι; κ από που μπορώ να το βρω;

  • Καλησπέρα Γιώτα. Είναι καλή επιλογή το ρυγχόσπερμο αν και την πρώτη χρονιά δεν έχει πολύ μεγάλη βλαστική ανάπτυξη. Μπορείς να βρεις το ρυγχόσπερμο σε φυτώρια της περιοχής σου.

 14. Σάββας Ζ
  27/10/2020

  Καλησπέρα,έχω έναν τοιχο,στον οποίο κάλυψα ολόκληρη την επιφάνεια του με δυχτι ( ειδικό για αναρρίχηση φυτών)σ σαν το καφασωτο πλέγμα.Επειδη το ρυγχοσπερμο ξέρω ότι χρειάζεται στήριξη και «δέσιμο» για να αναπτυχθεί,ήθελα να ρωτήσω,χρειάζεται να τα «τεντωσω» τα κλαδιά του ή απλά να τα αφήσω στο δυχτι κάπως πλεγμένα;;

  Ευχαριστώ

  • Καλησπέρα Σάββα. Δεν χρειάζεται να τεντώσεις τα κλαδιά του ρυγχόσπερμου καθώς το φυτό θα αναπτυχθεί πάνω στο καφασωτό και θα πλέξει τους βλαστούς του.

   • ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΟΝΤΟΥ
    25/04/2023

    Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για το site. Δίνει απίστευτες συμβουλές. Έχω ένα ρυχοσπερμα εδώ και δύο χρόνια σχεδόν σε γλάστρα . Βγάζει μετά βίας πράσινα φυλλαράκια αλλά τίποτε άλλο. Του μιλάω, το χαϊδεύω..τίποτα…😆Εχω ρίξει κοκκώδες λίπασμα θαλάσσια…έτσι μου είπαν…τίποτα και με αυτό. Τι κάνω για να το σώσω; Σας ευχαριστώ πολύ.

    • Θα σου πρότεινα να μεταφυτεύσεις το ρυγχόσπερμα σε μεγαλύτερη γλάστρα και θα προσθέσεις υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά.

 15. Εύα Κοκολογιαννη
  17/10/2020

  Γειά σας, θέλω να καλύψω μια παραγγα που βρίσκετε σε εγκατελειμενο οικοπεδο που βρίσκετε δίπλα στο σπίτι μου. Είναι κατάλληλο το ρυγχοσπερμο; (η γλάστρα θα είναι στην δική μου μεριά) επίσης θα καλύψει κάποιες μυρωδιές λόγο του ότι είναι και η τουαλέτα για τις γάτες της γειτονιας; έχετε να μου προτείνετε κάποια άλλη λύση; Ευχαριστώ προκαταβολικά

 16. Μαρία
  16/10/2020

  Γειασας
  Ευχαριστουμε πολύ για τις πολυτιμες συμβουλες σας
  Εχω εδω κ τρία χρόνια ριχόσπερμα που δεν αναπτύσεται , αλλα ανθίζει
  Οταν το φύτεψα παρατήρησα οτι το εδαφος ήταν πετρώδες. Αν το μεταφυτεψω θα χαλάσει;;
  Επίσης εχω κ δεύτερο ριχόσπερμα σε γλάστρα μεγάλη που αναρριχάται με βλαστους μεγαλους χωρις φυλλα κ ορισμενα φυλλα εχουν ασπρες κηλιδες σαν πιτσιλιες
  Τι μου προτείνετε;;

  • Καλησπέρα Μαρία. Καλύτερα να μεταφυτεύσεις το ρυγχόσπερμα στις αρχές της άνοιξης αφού κάνεις ένα ελαφρύ κλάδεμα. Για το δεύτερο ρυγχόσπερμα που έχεις σε γλάστρα, οι άσπρες κηλίδες μπορεί να είναι γαλακτώδες υγρό που βγαίνει από τα φύλλα και τους βλαστούς όταν σπάσουν. Διαφορετικά, μπορεί να είναι προσβολή από το έντομο της βαμβακάδας (ψευδόκοκκου) οπότε μπορείς να ψεκάσεις με διάλυμα θερινού πολτού για να το αντιμετωπίσεις.

 17. Δανάη
  06/10/2020

  Κύριε Κώστα καλησπέρα σας,

  Αγόρασα τον Μάιο του 2020 2 ρυγχοσπερμα του 1 μέτρου το καθένα. Αν και τα ποτίζω με την συχνότητα που αναφέρετε παραπάνω δεν Παρατηρήθηκε ανάπτυξη και ενώ έβαλα και λίπασμα. Επίσης το φύλλωμα του είναι σε κάποια σημεία ανοιχτό πράσινο κι όχι σκούρο όπως το αγόρασα. Η θέση τους είναι σε ημισκιερο μέρος και τοποθετημενα σε γλάστρες.Τι με συμβουλευετε να κάνω? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Καλημέρα Δανάη. Το ρυγχόσπερμα χρειάζεται χρόνο για να αναπτύξει το φύλλωμα του. Συγκεκριμένα, την πρώτη χρονιά μετά την μεταφύτευση του αναπτύσσεται το ρίζωμα του και την επόμενη χρονιά βλέπουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη του φυλλώματος του. Μπορείς αυτή την εποχή να του προσθέσεις υδατοδιαλυτό λίπασμα τύπου 20-20-20

 18. Θεόφιλος
  29/09/2020

  Καλησπέρα σας,

  Θα ήθελα να σας ρωτήσω πως μπορω να βοηθήσω αυτή την εποχή το ρυγχόσπερμο μου να αναπτυχθεί περισσότερο;

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Καλησπέρα Θεόφιλε. Μπορείς να προσθέσεις υγρό λίπασμα πλούσιο σε άζωτο, αρχές φθινοπώρου, καθώς βοηθά στην ανάπτυξη του ρυγχόσπερμου και να φτιάξει πλούσιο φύλλωμα.

 19. Stefan
  05/09/2020

  Καλησπέρα σας. Εχουμε ριχοσπερμο σε γλάστρα στο μπαλκόνι κ έχει βγάλει στον κορμο του κιτρινοπα/ασπρα πραγματα σαν σφουγγαρι (ισως μυκητας)?. Το εχουμε ραντίσει με οινόπνευμα και Ava αλλά τα φύλλα μαυρίζουν και φαίνεται να πεθαίνει σε αυτά τα σημεία. Ευχαριστώ!

  • Καλησπέρα Stefan. Πιθανότατα, το ρυγχόσπερμα εχει προσβληθεί από το έντομο της ψώρας (κοκκοειδή). Ψέκασε με διάλυμα θερινού πολτού που θα προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα.

   • Stefan
    06/09/2020

    Ευχαριστώ παρά πολύ Κώστα για την απάντηση. Μας είπανε κιόλας πως μπορεί να είναι επιγενη ρυζίδια απλά, άρα όχι κακό για το φυτό. Η αλήθεια είναι πως δεν φαίνεται να επηρεάζει το φυτό αρνητικά. Να βάλουμε λες θερινό πολτό προληπτικά? Και πάλι ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σου!

 20. Nano is.
  12/08/2020

  Γεια σας.Το ρυγχοσπερμο που εχω σε γλάστρα,έβγαλε κτ σαν φασολακι ,πρώτη φορά το βλέπω,τι είναι?σπόροι? Ευχαριστώ

  • Καλημέρα. Είναι ο καρπός του ρυγχόσπερμου και μπορείς να πάρεις σπόρους για να τους φυτέψεις την άνοιξη.

 21. Μ. Π
  31/07/2020

  Καλησπέρα,
  Πηρα πριν 2 μήνες ενα ρυγχοσπερμο το εχω σε μεγάλη γλαστρα σχετικά και γενικα αρχιζει να αναπτύσσετε αλλα εδω και μια βδομάδα που εχει ανέβει η θερμοκρασία παρατηρώ ότι κιτρινιζουν στις ακρες τα φύλλα του και τα φυλλα που ειναι απο τν μέση του φυτου και προς τα κάτω γίνονται καφέ και πέφτουν.. Το ποτίσω οταν ξεραινεται το χωμα δλδ περίπου κάθε 3 μερες και ειναι σε θεση στο μπαλκόνι που το βλέπει μεσημεριανός ηλιος… Τι να κάνω για να μην του πέφτουν τα φυλλα??

  • Καλησπέρα Μαρία. Μπορείς να μετακινήσεις το ρυγχόσπερμο σε πιο ημισκερό σημείο ή να ποτίζεις κάθε 2 μέρες γιατί πιθανότατα παθαίνουν εγκαύματα τα φύλλα του.

   • Mary
    11/08/2020

    Καλησπέρα,

    Τα φυλλα στο ρυγχοσπερμο μου πέφτουν συνεχώς και ειναι σχεδον ξερα (εχουν πρασινο χρώμα με καφε κηλίδες στις ακρες) με αποτέλεσμα να έχουν μεινει πάνω 10 φυλλα. Ειναι σε θεση που το βλέπει ο ήλιος περιπου 2 ωρες και το ποτιζω οταν χρειάζεται (βαζω υγρασιομετρο για να δω ποτε θελει πότισμα). Τι να κάνω για να βγαλει φύλλα πάλι?? Να του βαλω λιπασμα?

 22. ΡΕΝΑ
  31/07/2020

  Καλημέρα σας!
  Έχω ένα ρυγχοσπερμο εδώ και χρόνια σε μια γλάστρα 50/40 και το έχω σαν διαχωριστικό (Το έχω πλέξει σε σιδεριά και άπλωσε μόνο του μετά). Ανθίζει λίγο, κοκκινίζουν κάποια στιγμή τα φύλλα του μετά τον χειμώνα αλλά μετά όλα καλά.Θα ήθελα να ρωτήσω λόγω ότι η γλάστρα είναι πολύ μεγάλη και δεν βγαίνει απ’εκεί πού έχει τοποθετηθεί ,αν προσθέσω χώμα νέο επάνω στη γλάστρα θα το βοηθήσω και λίπασμα το φθινόπωρο ή την Άνοιξη? Και τι χώμα να προσθέσω?Για να κάνω κανονική μεταφύτευση πρέπει να σπάσω όλα τα κλαδιά του(έχει πλέξει πολύ στα κάγκελα) άρα είναι αδύνατον.
  Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για τις συμβουλές σας.

  • Καλησπέρα Ρένα. Μπορείς να προσθέσεις στη γλάστρα του ρυγχόσπερμου φυτόχωμα γενικής χρήσης για να γεμίσεις τη γλάστρα και να προσθέσεις το φθινόπωρο υγρό λίπασμα φυκιών που βοηθά στην τόνωση του φυτού και του ριζικού συστήματος.

 23. Μυρσινη
  30/07/2020

  Καλή σας μέρα.Εχω ένα μπαλκονιμεσα στον ήλιο κ όσες φορές έβαλα ριγχοσπερμο μου Μαραθηκε.Εχω μια πέργκολα κ προσπαθώ να την Καλυψώ.οταν τα είχα αγοράσει τα μεταφυτεψα σε γλάστρα αμέσως κ τα πότισα δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.Τι φταίει?Έχω απελπιστει.Σας ευχαριστώ εκ των προτερων

  • Καλημέρα Μυρσίνη. Πιθανότατα, το ρυγχόσπερμο δυσκολεύτηκε στην έντονη ηλιοφάνεια μετά την μεταφύτευση. Ίσως, καλύτερα να κάνεις την μεταφύτευση και για δύο εβδομάδες μετά να το έχεις σε δροσερό μέρος και σταδιακά να το έκθέτεις σε άμεσο ηλιακό φως.

 24. Φώτης
  14/07/2020

  Οι καρποί του ριχοσπέρματος, που είναι σαν μακρόστενα φασόλια, τρώγονται;

 25. Ελένη
  07/07/2020

  Καλησπέρα! Θέλω να φυτέψω ρυγχόσπερμο σε μεγάλη ζαρντινιέρα σε ταράτσα προκειμένου να καλύψει πέργκολα. Για να μπορέσει να μεγαλώσει αρκετά το φυτό 50 εκ. βάθος ζαρντινιέρας είναι αρκετά; Υπάρχει διαφορά στην ανάπτυξη του φυτού ανάλογα με το υλικό της ζαρντινιέρας (τσιμέντο/ γαλβανισμένο μέταλλο); Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

  • Καλησπέρα Ελένη. Βάθος ζαρντινιέρας 50 εκατοστά είναι αρκετό για την ανάπτυξη του ρυγχοσπερμου. Η τσιμεντένια ζαρντινιέρα πιθανότατα θα ζεσταίνεται λιγότερο από τη μεταλλική και γιαυτό ίσως είναι προτιμότερη για την φύτευση.

 26. Ευγένιος
  19/06/2020

  Αυτη την εποχή μπορώ να το κλαδέψω, έχει φτιάξει τοίχο και έχει πλέξει στα κάγκελα,
  αλλά έχει μεγαλύτερο πάχος από το επιθυμητό.
  Είναι 12 χρόνων, και πολύ υγιές.
  Αύτό το πάχος θέλω να περιορίσω.
  Ευχαριστώ!

  • Καλησπέρα Ευγένιε. Μπορείς να κάνεις ένα ελαφρύ κλάδεμα του ρυγχόσπερμου αυτη την εποχή και ένα πιο αυστηρό στις αρχές της άνοιξης όταν περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα.

 27. Kyriaki
  13/06/2020

  Geia sas,
  Sas parakalo voithisteme ..to rixospermo m parolo pou t vazo kai to lipasma tou den anthofori ti na tou kano na to voithiso? To exo edo kai ligous mines..?? Euxaristo!

  • Καλησπέρα Κυριακή! Μείωσε το πότισμα στο ρυγχόσπερμο. Φρόντισε να μην ποτίζεις υπερβολικά γιατί δεν θα σου χαρίσει ανθοφορία.

 28. Ευαγγελία
  31/05/2020

  Καλησπέρα σας. Έχω κήπο με κοκκινόχωμα στην Κρήτη. Πριν 3 η 4 χρόνια φυτεψα ριγχοσπερμο για να καλύψω μια μπεργκολα. Ενώ ανθίζει το ύψος του παραμένει σε νανα κατάσταση. Μ έχει απογοητευση. Λίπασμα εννοείται του βάζω. Παραπάνω διάβασα κάτι για άζωτο. Τι με συμβουλεύεται;;
  Ευχαριστώ πολύ.

 29. Εύη
  18/05/2020

  Καλησπέρα σας,

  Αγοράσα πριν από 3 εβδομαδες ενα ρυγχοσπερμα του άλλαξα γλάστρα και το έβαλα σε μεγαλύτερη..Ενώ Όλα ήταν καλά παρατήρησα ότι μαραθηκαν τα άνθη του. Τι θα μπορουσα να κάνω τώρα για να το βοηθήσω; αυτή την εποχή με τον καύσωνα πόσες φορές χρειάζεται πότισμα την εβδομαδα;

  • Καλησπέρα Εύη. Λόγω της μεταφύτευσης του ρυγχόσπερμου, πιθανότατα μαράθηκαν τα άνθη του. Πότιζε κάθε 3 μέρες το ρυγχόσπερμα και βάλε και υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση.

 30. Στέργος
  04/05/2020

  Συγχαρητήρια για το site και τα άρθρα σας. Το παρακολουθώ συνεχώς για τη φροντίδα των φυτών μου.

  Θα εκτιμούσα μια βοήθεια σε μια ερώτηση που έχω για τη συνύπαρξη φυτών. Σκέφτομαι να φυτέψω σε ζαρντινιέρα 2 είδη φυτών και αναρωτιέμαι αν μπορούν να συνυπάρξουν βάσει των αναγκών που έχουν. Πότισμα, λίπανση κλπ. Αυτά τα φυτά είναι το ρυχοσπερμο και ο κισσός.

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την βοήθεια.

  • Καλησπέρα Στέργο. Πράγματι μπορεί να συνυπάρξει το ρυγχόσπερμο με τον κισσό στη ζαρντινιέρα καθώς έχουν παρόμοιες απαιτήσεις σε συνθήκες καθώς και σε φροντίδα ποτίσματος και λίπανσης.

 31. Σοφία Τ.
  02/05/2020

  Καλημέρα σας και καλό μήνα.
  Θα ήθελα να σας ρωτήσω τι μπορεί να φταίει για το κοκκίνισμα στα φύλλα από το ρυγχόσπερμο.
  Πιο συγκεκριμένα, έχω ένα ρυγχόσπερμο φυτεμένο σε γλάστρα το οποίο αγόρασα πέρυσι την άνοιξη και δεν μου είχε δώσει μεγάλη ανάπτυξη ούτε ανθοφορία. Φέτος, από την αρχή της άνοιξης, παρόλο που μεγάλωσε πολύ σε ύψος και έχει βγάλει αρκετά μπουμπούκια πολλά φύλλα του κιτρινίζουν και μετά κοκκινίζουν ξεραίνονται και πέφτουν. Παρατήρησα ότι κατά πλειοψηφία είναι παλιά φύλλα αλλά με προβληματίζει το γεγονός ότι έχουν κοκκινίσει και κάποια νέα. Κάνω κάτι λάθος; Έχει προσβληθεί ενδεχομένως από κάποια ασθένεια;

  • Καλησπέρα Σοφία. Πιθανότατα είναι ελλειψη θρεπτικών στοιχείων που έχει το ρυγχόσπερμα. Κάνε μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα και πρόσθεσε υγρό λιπασμα για ανθοφόρα φυτά. Πάντως, το κοκκίνισμα στα φύλλα μπορεί να οφείλεται και λόγω παγωνιάς από το χειμώνα.

   • Σοφία Τ.
    02/05/2020

    Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!

 32. Γρηγόρης
  02/05/2020

  Καλησπέρα!
  Μόλις ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με το ρυχοσπερμο και γενικά με την κηπουρική λόγω κυρίως των συνθηκών (καραντίνα).
  Μόλις μεταφυτευσα το ρυχοσπερμο σε μεγαλύτερη γλάστρα και το τοποθέτησα στη θέση του για να ξεκινήσει η αναρρίχηση του….
  Θα ήθελα να ρωτήσω αν σε αυτή την φάση θα χρειαστεί κάποιο λίπασμα για να το βοηθήσει! Διάβασα όταν κάνουμε μεταφύτευση δεν ρίχνουμε λίπασμα.Αν πρέπει να του ρίξω λίπασμα μετά από πόσο καιρό μπορώ να το κάνω και επίσης αν πρέπει να προσέξω κάτι άλλο την εποχή αυτή!
  Ευχαριστώ πολύ!

  • Καλησπέρα Γρήγόρη και καλή επιτυχία στην ενασχόληση σου με την κηπουρική. Μπορείς να βάλεις άμεσα ειδικό λιπασμα για μεταφύτευση, διαφορετικά θα βάλεις λίπασμα γενικής χρήσης μετά από 2 εβδομάδες στο ρυγχόσπερμα σου. Δες αναλυτικές συμβουλές για την μεταφύτευση φυτών στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 33. Στρατος
  26/04/2020

  Καλησπερα…..Ακομα μια χρονια και εχω ξεκινησει την μαχη μου με την μελιγκρα….καθε χρονο μου γεμιζουν και τα τρια φυτα που εχω στο μπαλκονι.! Φετος νομιζω πως θα το προλαβω το κακο….ξερεις καποιο δραστικο φαρμακο….ευχαριστω…!!!

 34. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
  20/03/2020

  Καλησπέρα σας
  Έχω πάρει ένα ρυγχόσπερμο εδώ και ένα χρόνο περίπου,το έχω φυτέψει στο έδαφος προκείμενου να καλύψω ένα φράχτη ωστόσο παρατηρείται ότι δεν έχει καθόλου ανάπτυξη(το ύψος του μένει στάσιμο από την περίοδο της αγοράς).Η θέση του που βρίσκεται δεν έχει πολύ ήλιο και τα φύλλα του παραμένουν σε ικανοποιητική εμφάνιση

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Καλησπέρα Χαράλαμπε. Πρόσθεσε υδατοδιαλυτό λιπασμα με υψηλή περιεκτικότητα αζώτου αυτή την περιοδο της άνοιξης για να αναπτυχθεί αρκετά το ρυγχόσπερμο.

 35. dionysis
  09/02/2020

  καλησπέρα θα ήθελα να καλύψω με ρυγχόσπερμο ένα φράχτη σε οικόπεδο 350 μέτρων. Η περίμετρος είναι 60 μέτρα. Θέλω να το καλύψω τελείως να μην φαίνετε τίποτα από μέσα και από έξω. Πόσα φυτά απαιτούνται ;;;; Ξέρουμε τιμή ;;; ευχαριστώ πολύ.

  • Καλησπέρα Διονύση. Θα πρέπει να απευθυνθείς σε φυτώρια για τιμή. Θα χρειαστέις γύρω στα 30 φυτά, καθώς απαιτείται φύτευση οπωσδήποτε ανά 2 μέτρα.

 36. Μελικα
  02/02/2020

  Καλησπέρα…ακολουθούνται τη συμβουλή σας για τα ανθεκτικά στον αέρα φυτα..αγόρασα ρυγχοσπερμα..το φύτεψα σε μεγάλη ζαρντινιέρα τσιμεντένια..όλα καλά ένα χρόνο τώρα ψήλωσε κανονικά σε πέργκολα το έχω μπλεγμένο…τώρα αυτήν την εποχή τι κάνω??τι του προσφέρω για να συνεχίσει να μεγαλώνει και μου ανθησει την άνοιξη???Σας ευχαριστώ πολύ ?

  • Καλησπέρα Μελίκα. Χαιρόμαστε πολύ που το ρυγχόσπερμα σου αναπτύχθηκε στην πέργκολα την πρώτη χρονιά. Αυτή την εποχή, μπορείς να προσθέσεις υγρό λίπασμα φυκιών και μέσα στην άνοιξη, μία φορά το μήνα, να προσθέτεις υδατοδιαλυτό λίπασμα τύπου 20-20-20.

 37. Μιχαλης Καραμηνας
  22/07/2019

  Αν το ρυχοσπερμο αναπτυσεται κανονικα εχει πρασιναδα αλλα εχει σταματησει να βγαζει ανθη τι κανουμε?

  • Καλημερα Μιχάλη. Μειώνουμε κάπως το πότισμα για να προκαλέσουμε ανθοφορία και πρσθέτουμε υγρό λιπασμα ανθοφορίας κάθε 2 βδομάδες.

 38. Κωνσταντίνα
  20/07/2019

  Γεια σας,
  Αγόρασα το ρυγχόσπερμο πριν από δύο χρόνια. Ποτέ δεν κατάφερε να βγάλει φύλλα. Το έβαλα σε μεγαλύτερη γλάστρα, συνεχίζει να μεγαλώνει αλλά έχει ελάχιστα φύλλα, στην ουσία έχω κλαδιά με λίγα φύλλα πάνω.

  Το χώμα που έχω βάλει είναι καλό. Είναι προστατευμένο σε ημισκιερό μέρος. Έχω αυτόματο πότισμα, που ποτίζει δύο φορές την εβδομάδα τον χειμώνα από 2 λεπτά, και κάθε μέρα το καλοκαίρι από 3 λεπτά. Λίπασμα βάζω ελάχιστες φορές το χρόνο.

  Σας ευχαριστώ!

  • Γεια σου Κωνσταντίνα. Έλλεγξε να διες αν η γλάστρα σου στραγγίζει σωστά και πρόσθεσε υγρό λιπασμα για φυτά κάθε 2 βδομάδες.

  • Σοφία Χασάπη
   22/05/2021

   Γειά σας. Ευχαριστούμε πολύ για την βοήθεια που μας προσφέρετε και το πολύτιμο χρόνο σας!!! Έχω ένα ρυγχοσπερμα φυτεμένο σε μεγάλη πήλινη γλάστρα σε ανατολικό μπαλκονι. Ο ήλιος δεν βλέπει την γλάστρα. Έχει πολύ μεγάλη ανθοφόρια. Τα φύλλα του είναι πολύ λίγα και μικρά. Έριξα υδατοδιαλυτο λίπασμα 20-20-20. Το χώμα νωπό. Πότισα κάθε 2-3 μέρες. Φαίνεται ταλαιπωρημένο. Απορώ που άνθισε τόσο… Τι να κάνω; Ευχαριστώ πολύ!!!

 39. Γιώτα
  28/06/2019

  Καλησπέρα σας,
  Προσφατα αγόρασα ενα ρυγχόσπερμο και τα μεταφύτευσα σε γλάστρα διπλα απο ενα γιασεμί. Ενώ η ανθοφορία και των δυο προχωρούσε κανονικά , ξαφνικα μέσα σε λίγες μέρες όλα τα άνθη και των δυο μαράθηκαν , τα φύλλα λιγόστεψαν και το φυτό δεν αναπτυσεται. Προσθέτω κανονικά , λίπασμα καθώς και σίδηρο , το φυτό ποτίζεται με αυτόματο πότισμα και η θέση του είναι η κατάλληλη. Τι θα μπορούσα να κάνω ή τι μπορεί να πηγαίνει λάθος?

  Ευχαριστώ πολύ
  Γιώτα

  • Καλησπέρα Γιώτα. Ελεγξε το πότισμα γιατί πιθανότατα τα φυτά σου ποτίζονται υπερβολικά και έτσι δημιουργούνται το πρόβλημα.

 40. Νίκη Δαμιανού
  15/06/2019

  Θα ήθελα παρακαλώ συμβουλές για ντοματιές και προ πάντων την καταπολέμηση της πεταλούδας Tuta

 41. Αμαλια
  04/01/2019

  Καλησπερα σας,
  Καλη χρονια να εχετε. Θελω να ρωτησω αν το ωραιο φυλλο θελει κλαδεμα αυτην την επιχη.Τα φυλλα του εχουν πεσει.
  Επισης η ματωμενη καρδια φαινεται σαν να ξεραθηκε. Την κλαδεψα αρκετα. Εκανα καλα;
  Σας ευχαριστω πολυ

  • Καλησπέρα Αμαλία και καλή χρονιά! Το ωραίο φύλλο συνήθως είναι ετήσιο φυτό και χάνει τα φύλλα του λόγω παγωνιάς. Μόνο σε μέρη με ζεστό χειμώνα επιβιώνει για 2η ή 3η χρονιά. Κλάδσεψε το στα τέλη του χειμώνα αλλά πιθανότατα δεν θα αναβλαστήσει. Σχετικά με τη ματωμένη καρδιά, καλύτερα και αυτή να την κλάδευες μετά το τέλος του χειμώνα.

 42. Ελένη
  13/10/2018

  Καλησπέρα σας,

  Θα ήθελα σας παρακαλώ να ρωτήσω γιατί έχασε όλα τα φύλλα το Ρυγχόσπερμο
  και τι μπορώ να κάνω για να το ξανά επαναφέρω.

  Ευχαριστώ πολύ,
  Ελένη

  • Καλημέρα Ελένη.
   Η πτώση των φύλλων του ρυγχόσπερμου μπορεί να οφείλεται αε υπερβολικό πότισμα ή σε απουσία ποτίσματος καθώς και σε υπερβολική λίπανση. Σε κάθε περίπτωση καθάρισε ελαφρά ξερά κλάδια και πρόσθεσε στο πότισμα εκχύλισμα από φύκια για τόνωση του φυτού σου. Αν το έχεις φυτέψει σε γλάστρα και είναι σχετικά μικρή, κάνε μεταφύτευση σε γλάστρα λίγο πιο μεγάλη. .
   Καλή επιτυχία!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *