Αγγελική, ένας ανθεκτικός θάμνος για παραθαλάσσια εδάφη

Αγγελική φυτό

Η αγγελική, γνωστή και ως πιττόσπορο, είναι δημοφιλής καλλωπιστικός θάμνος που ξεχωρίζει για τα γυαλιστερά, λεία, δερματώδη φύλλα της. Αν και έχει αργή σχετικά ανάπτυξη, η αγγελική μπορεί να φτάσει σε ύψος τα τέσσερα μέτρα και να σχηματίσει τη μορφή μικρού δέντρου.

Ανθοφορεί Μάιο-Ιούνιο σχηματίζοντας μικρά, λευκά λουλούδια που φέρουν ένα διακριτικό άρωμα πορτοκαλιού. Η αγγελική αποτελεί ιδανική επιλογή για φράχτες, αλλά φυτεύεται και ως μεμονωμένο φυτό σε κήπους και σε γλάστρες στα μπαλκόνια.

1. Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες αγγελικής;

Πέραν της κλασικής ποικιλίας αγγελικής, υπάρχει η ποικιλία «Variegata» που ξεχωρίζει για τα δίχρωμα λευκά και ανοιχτοπράσινα φύλλα της και είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στον δυνατό καλοκαιρινό ήλιο. Η ποικιλία αγγελικής «Nana» έχει χαμηλή ανάπτυξη 50-90 εκατοστών ύψος και συμπαγές σφαιρικό σχήμα, χωρίς να ανθοφορεί. Υπάρχει ακόμα η λεπτόφυλλη ποικιλία αγγελικής, με ύψος 1-1,5 μέτρου και μικρά λεπτά γυαλιστερά φύλλα

Διαφήμιση

2. Τι συνθήκες χρειάζεται η αγγελική για να αναπτυχθεί;

H αγγελική αναπτύσσεται καλύτερα σε ημισκιερό περιβάλλον και αποκτά ένα σχετικά συμπαγές σφαιρικό σχήμα. Η αγγελική είναι πολύ ανθεκτική σε ξηροθερμικές και παραθαλάσσιες συνθήκες, στην ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς και στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Αναπτύσσεται σχετικά αργά σε όλα τα είδη εδαφών, ωστόσο έχει καλύτερη ανάπτυξη σε ελαφρά στραγγερά γόνιμα εδάφη.

Η αγγελική μπορεί να φυτευτεί και σε γλάστρα, σχετικά μεγάλου μεγέθους, αρκεί να μην είναι σε πολύ ηλιοφανή θέση και το υπόστρωμα της να στραγγίζει καλά.

Αγγελική, λαμπερή και παραθαλάσσια
Το λαμπερό φύλλωμα της αγγελικής

3. Τι φροντίδα σε πότισμα και λίπανση χρειάζεται η αγγελική;

H αγγελική έχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό, καθώς είναι ανθεκτικό φυτό στην ξηρασία. Την εποχή της άνοιξης και του φθινοπώρου, η αγγελική χρειάζεται πότισμα μια φορά τη βδομάδα, ενώ τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες ποτίζουμε την αγγελική δυο φορές τη βδομάδα. Ως προς τη λίπανση, η αγγελική δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Συγκεκριμένα, προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα κάθε 2 μήνες, την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού.

4. Πότε κλαδεύεται η αγγελική και με ποιο τρόπο πολλαπλασιάζεται;

H αγγελική κλαδεύεται στα τέλη του χειμώνα, αφού περάσουν οι παγετοί. Είναι επιδεκτική σε συχνά κλαδέματα και μπορεί να διαμορφωθεί σε μπορντούρα ή και σε σχήμα ομπρέλας. Στα τέλη του φθινοπώρου, είναι εποχή για συμπληρωματικό κλάδεμα της αγγελικής, αφαιρούμε ξερούς βλαστούς και αραιώνονουμε τα πυκνά εσωτερικά κλαδιά. Ο πολλαπλασιασμός της αγγελικής γίνεται με σπόρους και μοσχεύματα.

Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της αγγελικής;

5. Κι ένα μυστικό για την αγγελική

Η αγγελική αν και κατάγεται από την Κίνα και την Ιαπωνία, έχει διαδοθεί εκτεταμένα και προσαρμοστεί στις περισσότερες μεσογειακές χώρες.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (16)