εικόνα

Αγγελική, λαμπερή και παραθαλάσσια

Αγγελική, λαμπερή και παραθαλάσσια

Αγγελική, λαμπερή και παραθαλάσσια

Η αγγελική είναι αγαπημένος καλλωπιστικός θάμνος που ξεχωρίζει για τα γυαλιστερά, λεία, δερματώδη φύλλα της. Έχει αργή σχετική ανάπτυξη και μπορεί να φθάσει σε ύψος τα τέσσερα μέτρα και να σχηματίσει τη μορφή μικρού δέντρου. Ανθοφορεί Μάιο-Ιούνιο σχηματίζοντας μικρά, λευκά λουλούδια που φέρουν ένα διακριτικό άρωμα πορτοκαλιού. Αποτελεί ιδανική επιλογή για παραθαλάσσιες περιοχές, για φράκτες και μπορντούρες, αλλά και ως μεμονωμένο φυτό σε κήπους και σε μπαλκόνια.

 

Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες θέλει η αγγελική;
 
H αγγελική αναπτύσσεται καλύτερα σε ημισκιερό περιβάλλον και αποκτά ένα σχετικά συμπαγές σφαιρικό σχήμα. Είναι πολύ ανθεκτική σε ξηροθερμικές και παραθαλάσσιες συνθήκες, στην ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς και στις χαμηλές θερμοκρασίες. Αναπτύσσεται σχετικά αργά σε όλα τα είδη εδαφών, αν και έχει καλύτερη ανάπτυξη σε ελαφρά στραγγερά γόνιμα εδάφη. Μπορεί να φυτευτεί και σε γλάστρα, σχετικά μεγάλου μεγέθους, αρκει να μην είναι σε πολύ ηλιοφανή θέση και το υπόστρωμα της να στραγγίζει καλά.

 

Τι φροντίδα χρειάζεται η αγγελική;
 
H αγγελική έχει μέτριες απαιτήσεις σε πότισμα και την ποτίζουμε δυο φορές τη βδομάδα τους καλοκαιρινούς μήνες. Ως προς τη λίπανση, δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις και την λιπαίνουμε κάθε δυο μήνες για την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού. H αγγελική κλαδεύεται στα τέλη του χειμώνα, αφού περάσουν οι παγετοί. Είναι επιδεκτική σε συχνά κλαδέματα και μπορεί να διαμορφωθεί σε μπορντούρα ή και σε σχήμα ομπρελίτσας. Στα τέλη του φθινοπώρου, γίνεται συμπληρωματικό κλάδεμα και αφαιρούνται οι ξεροί βλαστοί και αραιώνονται τα πυκνά εσωτερικά κλαδιά. Η αγγελική πολλαπλασιάζεται με σπόρους και μοσχεύματα.

 
Κι ένα μυστικό για την αγγελική
 
Αν και ενδημικο φυτό της Κίνας και της Ιαπωνίας, η αγγελική έχει διαδοθεί στις περισσότερες μεσογειακές χώρες. Περαν της κλασικής ποικιλίας, υπάρχει η ποικιλία «Variegata» που ξεχωρίζει για τα δίχρωμα λευκά και ανοιχτοπράσινα φύλλα της και είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στον δυνατό καλοκαιρινό ήλιο. Επίσης, υπάρχει η ποικιλία «Nana», με χαμηλή ανάπτυξη 50-90 εκατοστών ύψος και συμπαγές σφαιρικό σχήμα, χωρίς να ανθοφορεί, καθώς και η λεπτόφυλλη ποικιλία αγγελικής, με ύψος 1-1,5 μέτρου και μικρά λεπτά γυαλιστερά φύλλα.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.