εικόνα

Διμορφοθήκη, ένα πολυετές ανθοφόρο φυτό

Συμβουλές για τη φροντίδα της διμορφοθήκης

Διμορφοθήκη, ένα πολυετές ανθοφόρο φυτό

Η διμορφοθήκη είναι πολυετές, ποώδες ανθοφόρο φυτό που κατάγεται από τη Νότια Αφρική, ανθίζει από την άνοιξη ως το φθινόπωρο και δίνει πολλά λουλούδια σε σχήμα μαργαρίτας. Η διμορφοθήκη αποτελεί αγαπημένο φυτό των κηποτεχνών σε κήπους και σε βραχόκηπους, ενώ επιλέγεται και από ερασιτέχνες κηπουρούς για φύτευση σε γλάστρες, ζαρντινιέρες αλλά και κρεμαστά καλάθια.

 

Τι είδη και ποικιλίες διμορφοθήκης υπάρχουν;

 

Υπάρχουν δυο είδη διμορφοθήκης, οι ορθόκλαδες ποικιλίες και οι έρπουσες. Επιλέγουμε τις ορθωτές διμορφοθήκες για δώσουμε μια πιο συμπαγή μορφή των λουλουδιών σε γλάστρες και ζαρντινιέρες. Αντίθετα, φυτεύουμε τις έρπουσες διμορφοθήκες για εδαφοκάλυψη στον κήπο και δημιουργούμε ένα ανθισμένο χαλί λουλουδιών. Επίσης, αξιοποιούμε τις έρπουσες διμορφοθήκες για κρεμαστά καλάθια για να πέσουν τα χρωματιστά λουλούδια και να χαρίσουν ένα διαφορετικό τόνο στο μπαλκόνι μας. Υπάρχουν ποικιλίες διμορφοθήκης με διάφορα χρώματα λουλουδιών όπως λευκό, κίτρινο, μωβ, ροζέ και πορτοκαλί, καθώς επίσης υπάρχουν και πολλές ποικιλίες διμορφοθήκης με δίχρωμα λουλούδια.

 


Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες θέλει η διμορφοθήκη;

 

Η διμορφοθήκη απαιτεί εδάφη πλούσια, ελαφρά και με πολύ καλή αποστράγγιση. Κατά τη μεταφύτευση της διμορφοθήκης, επιλέγουμε ηλιοφανείς θέσεις, για να έχουμε γρήγορη ανάπτυξη και προκειμένου να είναι ανοιχτά τα λουλούδια της που κλείνουν στη σκιά ή όταν βραδιάζει. Η διμορφοθήκη είναι ανθεκτική στην αλατότητα του εδάφους και γι’ αυτό είναι ιδανική επιλογή και για παραθαλάσσιες φυτεύσεις. Επίσης, παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, αρκεί να έχει ικανοποιητική επάρκεια νερού. Αντίθετα, η διμορφοθήκη είναι ευαίσθητη στο ψύχος και στους βοριάδες, ειδικά όταν βρίσκεται σε γλάστρες ή κρεμαστά καλάθια του μπαλκονιού.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η διμορφοθήκη;

 

Η διμορφοθήκη έχει σημαντικές απαιτήσεις τόσο σε πότισμα, όσο και σε λίπανση. Ειδικά η έρπουσα ποικιλία θέλει πιο συχνό πότισμα, δυο φορές τη βδομάδα την περίοδο της άνοιξης και κάθε δυο μέρες την περίοδο του καλοκαιριού. Επίσης, για την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού, θα απαιτηθεί η προσθήκη λιπάσματος, μια φορά το μήνα, για να μπορεσει να χαρίσει αδιάλειπτα πλούσια ανθοφορία.

 

Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται η διμορφοθήκη;

 

Η διμορφοθήκη πρέπει να κλαδεύεται αυστηρά, στα τέλη φθινοπώρου, μετά το τέλος της ανθοφορίας της. Λόγω του γρήγορου ρυθμού ανάπτυξής της, πολύ σύντομα θα ξαναδώσει πλούσια βλάστηση και ανθοφορία. Σχετικά με τον τρόπο πολλαπλασιασμού της διμορφοθήκης, πολλαπλασιάζεται εύκολα με σπόρους αλλά και με μοσχεύματα.

 

Κι ένα μυστικό για τη διμορφοθήκη

 

Για την επιμήκυνση της ανθοφορίας της διμορφοθήκης, κατά την περίοδο του καλοκαιριού, αφαιρούμε συχνά των μαραμένα και τα ξερά λουλούδια της.

 

Δες συμβουλές για τη φροντίδα και άλλων λουλουδιών, όπως η γκαζάνια, η καλέντουλα, η δαφνούλα, το άλυσσο, η βερβένα και το αγήρατο.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

MiltoplastΓράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.