Διμορφοθήκη, μία πολυετής μαργαρίτα με πολλά λουλούδια

Συμβουλές για τη φροντίδα της διμορφοθήκης

Η διμορφοθήκη είναι ένα πανέμορφο πολυετές φυτό με πλούσια ανθοφορία που μας συντροφεύει άνοιξη, καλοκαίρι και φθινόπωρο.

Ανήκει στα καλλωπιστικά φυτά που σχηματίζουν λουλούδια που μοιάζουν με μαργαρίτες, όπως επίσης το αργυράνθεμο, το χρυσάνθεμο, η ζέρμπερα, το άστερ, ο κόσμος, η κορέοψις, η γκαζάνια και το χαμομήλι.

Με καταγωγή από τη Νότια Αφρική, η διμορφοθήκη είναι επίσης γνωστή με την ονομασία αφρικανική μαργαρίτα.

Η διμορφοθήκη έχει χαμηλή έρπουσα ανάπτυξη και οι λεπτοί και μακριοί βλαστοί της φτάνουν σε ύψος 25-40 εκατοστών.

Σχηματίζει μεγάλα λουλούδια σε σχήμα μαργαρίτας που φτάνουν σε διάμετρο 5-6 εκατοστά και έχουν διάφορα χρώματα συνήθως λευκά, ροζ και μωβ. Ορισμένες νέες ποικιλίες διμορφοθήκης έχουν κίτρινο, κόκκινο και πορτοκαλί χρώμα λουλουδιών, καθώς επίσης υπάρχουν και ποικιλίες με δίχρωμα λουλούδια.

Αν ψάχνουμε φυτά για εδαφοκάλυψη σε παρτέρια, η διμορφοθήκη αποτελεί εξαιρετική επιλογή, όπως επίσης φυτεύεται γύρω από τη βάση μεγάλων δέντρων για διακόσμηση.

Χάρη στην κρεμοκλαδή ανάπτυξή της, συναντάμε τη διμορφοθήκη σε αυλές και μπαλκόνια σε υπέροχες κρεμαστές γλάστρες και καλάθια.

Ας δούμε, λοιπόν, χρήσιμες συμβουλές για τη φύτευση και τη φροντίδα της διμορφοθήκης, ώστε να απολαμβάνουμε όμορφα και υγιή φυτά με πλούσια ανθοφορία στον κήπο, στην αυλή και στο μπαλκόνι μας.

Διαφήμιση

1. Τι είδη και ποικιλίες διμορφοθήκης υπάρχουν;

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες διμορφοθήκης με διάφορα χρώματα λουλουδιών που διακρίνονται κυρίως σε ορθόκλαδες και σε έρπουσες ποικιλίες.

 • Ορθόκλαδες ποικιλίες διμορφοθήκης: Επιλέγουμε τις ορθωτές διμορφοθήκες για δώσουμε μια πιο συμπαγή μορφή των λουλουδιών σε γλάστρες και ζαρντινιέρες που έχουμε στον κήπο και το μπαλκόνι μας.
 • Έρπουσες ποικιλίες διμορφοθήκης: Φυτεύουμε τις έρπουσες διμορφοθήκες για εδαφοκάλυψη στον κήπο και δημιουργούμε ένα ανθισμένο χαλί λουλουδιών. Επίσης, αξιοποιούμε τις έρπουσες διμορφοθήκες σε κρεμαστά καλάθια για να πέσουν τα χρωματιστά λουλούδια και να χαρίσουν ξεχωριστή ομορφιά στο μπαλκόνι μας.
διμορφοθηκη χρωματα
Μωβ και λευκό: δύο χαρακτηριστικά χρώματα λουλουδιών διμορφοθήκης

2. Τι συνθήκες θέλει η διμορφοθήκη για να αναπτυχθεί;

Η διμορφοθήκη απαιτεί εδάφη πλούσια, ελαφρά και με πολύ καλή αποστράγγιση.

Τα λουλούδια της διμορφοθήκης κλείνουν όταν βρίσκονται στη σκια ή όταν βραδιάζει, γι’ αυτό τη φυτεύουμε σε σημείο με αρκετή ηλιοφάνεια όπου μας χαρίζει γρήγορη ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία.

Η διμορφοθήκη είναι ανθεκτική στην αλατότητα του εδάφους και γι’ αυτό είναι ιδανική επιλογή και για παραθαλάσσιες φυτεύσεις.

Επίσης, παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, αρκεί να έχει ικανοποιητική επάρκεια νερού. Βέβαια, είναι ευαίσθητη στο ψύχος και στους βοριάδες, ειδικά όταν βρίσκεται σε γλάστρες ή κρεμαστά καλάθια του μπαλκονιού.

διμορφοθηκη φροντιδα
Η διμορφοθήκη αναπτύσσεται γρήγορα και μας δίνει πλούσια ανθοφορία

3. Πώς φυτεύουμε τη διμορφοθήκη σε γλάστρα;

Για να φυτέψουμε τη διμορφοθήκη στο μπαλκόνι και στη βεράντα μας, επιλέγουμε γλάστρα μεσαίου μεγέθους διαμέτρου και ύψους περίπου 20 εκατοστών που διαθέτει τρύπες στη βάση για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει.

Χρησιμοποιούμε εμπλουτισμένο φυτόχωμα γενικής χρήσης που διαθέτει περλίτη και ελαφρόπετρα για καλύτερη αποστράγγιση του νερού κατά το πότισμα.

4. Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα η διμορφοθήκη;

Η διμορφοθήκη έχει σημαντικές απαιτήσεις σε πότισμα για να έχει γρήγορη ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία.

Ενδεικτικά, ποτίζουμε τις διμορφοθήκες που έχουμε στον κήπο περίπου δύο φορές την εβδομάδα κατά την περίοδο της άνοιξης και κάθε 2-3 μέρες την περίοδο του καλοκαιριού.

Για φυτά που έχουμε στην αυλή και στο μπαλκόνι, καθώς το νερό εξατμίζεται πιο γρήγορα από τις γλάστρες, ποτίζουμε πιο συχνά, αφού ελέγξουμε ότι το χώμα στη γλάστρα έχει στεγνώσει.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι έρπουσες ποικιλίες διμορφοθήκης θέλουν συχνότερο πότισμα και μεγαλύτερη ποσότητα νερού σε σχέση με τις ορθόκλαδες, καθώς παρουσιάζουν εντονότερη βλαστική ανάπτυξη και σχηματίζουν μεγαλύτερο αριθμό λουλουδιών.

5. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στη διμορφοθήκη;

Για να απολαμβάνουμε πλούσια ανθοφορία με μεγάλη διάρκεια, προσθέτουμε λίπασμα μια φορά τον μήνα κατά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού

Για τις διμορφοθήκες που έχουμε στον κήπο μας επιλέγουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα, ενώ για φυτά που έχουμε σε γλάστρες και ζαρντινιέρες χρησιμοποιούμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας.

6. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν την διμορφοθήκη;

Για να αντιμετωπίσουμε την μελίγκρα, τον αλευρώδη και τα κοκκοειδή που προσβάλλουν το φύλλωμα της διμορφοθήκης, ψεκάζουμε προληπτικά με σπιτικό διάλυμα που φτιάχνουμε ανακατεύοντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε 1 λίτρο νερό.

Σε περιπτώσεις έντονης προσβολής, ψεκάζουμε τα φυτά διμορφοθήκης με βιολογικά σκευάσματα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματατα όπως η φυσική πυρεθρίνη και θερινός πολτός.

Πύρεθρο και φυσική πυρεθρίνη για προστασία από έντομα
Πύρεθρο και φυσική πυρεθρίνη για προστασία από έντομα

Αν κάποιες φορές παρατηρήσουμε τρύπες στα φύλλα της διμορφοθήκης και αναρωτηθούμε τι τρώει τα φύλλα, αυτά συνηθώς προέρχονται από σαλιγκάρια ή ακρίδες που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν κάνουν σημαντική ζημιά για να χρειαστεί προστασία.

7. Πώς κλαδεύουμε τη διμορφοθήκη;

Στα τέλη φθινοπώρου, μετά το τέλος της ανθοφορίας της, η διμορφοθήκη πρέπει να κλαδεύεται έντονα, για να μπορέσει να διατηρηθεί συμπαγής την περίοδο του χειμώνα.

Λόγω του γρήγορου ρυθμού ανάπτυξής της, πολύ σύντομα, μέσα στην άνοιξη θα ξαναδώσει ζωηρή βλάστηση και ανθοφορία.

Για να πετυχαίνουμε πλούσια ανθοφορία και με μεγάλη διάρκεια, κορφολογούμε τακτικά, δηλαδή κλαδεύουμε ελαφρά το πάνω μέρος της βλάστησης.

Επιπλέον, αφαιρούμε συχνά τα μαραμένα και τα ξερά λουλούδια της για να καθαρίσουμε το φυτό και να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη νέας ανθοφορίας.

8. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της διμορφοθήκης;

Μπορούμε να φτιάξουμε καινούρια φυτά διμορφοθήκης εύκολα και οικονομικά με δύο τρόπους: α) με τον πολλαπλασιασμό με σπόρους και β) με τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα.

 • Πολλαπλασιασμός διμορφοθήκης με σπόρο: Η διμορφοθήκη μπορεί να πολλαπλασιαστεί με σπόρο που φυτεύεται στις αρχές της άνοιξης ή σε σπορείο στα τέλη του χειμώνα. Τα φυτά που δημιουργούνται από σπόρο θα ανθίσουν ένα χρόνο μετά τη φύτευση. Η μεταφύτευση των καινούριων φυτών της διμορφοθήκης σε μεγαλύτερη γλάστρα ή απευθείας στο χώμα γίνεται όταν αποκτήσουν ύψος 20-25 εκατοστών.
 • Πολλαπλασιασμός διμορφοθήκης με μοσχεύματα: Ο πολλαπλασιασμός της διμορφοθήκης με μοσχεύματα είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να πάρουμε καινούρια ανθισμένα φυτά μέσα σε λίγους μήνες. Την περίοδο της άνοιξης ή του καλοκαιριού, κόβουμε τμήματα βλαστών μήκους περίπου 10 εκατοστών και τα φυτεύουμε σε γλάστρες φυτωρίου που διατηρούμε σε δροσερό περιβάλλον μέχρι να ριζώσουν.
Πολλαπλασιασμός φυτών με μοσχεύματα
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός φυτών με μοσχεύματα

9. Κι ένα μυστικό για τη διμορφοθήκη

Αρκετοί κηπουροί συνηθίζουν να φυτεύουν στον κήπο και να διατηρούν τις διμορφοθήκες για 2-3 χρόνια και στη συνέχεια τις ανανεώνουν, καθώς με το πέρασμα των χρόνων τα φυτά εμφανίζουν πιο χοντρούς βλαστούς και μειωμένη ανθοφορία συγκριτικά με τα πρώτα χρόνια.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (27)

 1. Ματινα
  17/11/2022

  Καλησπερα σας.Καθε ανοιξη αγοραζω διμορφοθηκες αλλά παντα μου ξεραινονται το φθινοπωρο.Δεν αμελω την περιποιηση τους και το ποτισμα τους και δε μπορω να καταλαβω γιατι παντα εχουν αυτην την καταληξη.Ξεκιναει απο τη βαση και στο τελος ξεραινεται ολο το φυτο.

  • Καλημέρα Ματίνα. Πιθανότατα, οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα, ειδικά αν δεν στραγγίζει το χώμα.

   • Ματινα
    06/12/2022

    Δεν τις ποτιζω συχνα και τις εχω χωρις πιατακι γι αυτο ακριβως το λογο.

 2. Αντώνης
  13/06/2022

  Καλημέρα,
  Πήρα μια μικρή Διμορφοθήκη πριν τρεις βδομάδες περίπου. Όταν την πήρα είχε μόνο 2 άνθη και μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας κατέληξε να έχει 12 άνθη ταυτόχρονα. Μετά, την επόμενη εβδομάδα, σιγά σιγά μαράθηκαν και έμεινε χωρίς καθόλου λουλούδια. Το φυτό μεγάλωσε και είναι πράσινο και υγιές όμως και προσπαθεί να βγάλει κάποια καινούργια μπουμπούκια όμως έχω παρατηρήσει ότι ξεραίνονται όταν ακόμα είναι πολύ μικρά παρόλο που οι βλαστοί είναι πράσινοι. Τι μπορεί να φταίει γι’ αυτό;

 3. ΒΙΚΥ
  25/05/2022

  Καλημέρα! Συγχαρητήρια για το site σας! Πραγματικά με έχετε βοηθήσει πολύ μιας και είμαι αρχάρια με την κηπουρική. Θα ήθελα να σας θέσω την εξής ερώτηση. Πέρσι αρχές καλοκαιριού φύτεψα διμορφοθήκες στον κήπο μου. Ολο τον χειμώνα ήταν γεμάτες λουλούδια, ακόμα και με το χιόνι που κράτησε περίπου τρεις ημέρες. Εδώ και δυο εβδομάδες έχει μειωθεί στο ελάχιστο η ανθοφορία.. Έριξα πριν από λίγες μέρες και λίπασμα ανθοφορίας.. Τι α΄λλο μπορώ να κάνω; Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω σε ποιο ύψος κόβουμε τα ξερά λουλούδια..

  • Καλησπέρα Βίκυ. Αφαίρεσε τα ξερά λουλούδια από τη βάση τους και ξαναβάλε λίπασμα ανθοφορίας μετά από 2 εβδομάδες.

 4. ΑΣΠΑΣΙΑ
  25/09/2021

  Παντα οι συμβουλες σας μου ειναι χρησιμες τωρα θελω να σωσω τις δυο μεγαλες υπεροχες ασπρες διμορφοθηκες που ολη την ανοιξη ηταν ανθισμενες και μετα το καλοκαιρι ειναι πρασινες επανω και ξερες απο κατω χωρις λουλουδια Τι να κανω ?

  • Καλησπέρα Ασπασία. Αυτή την εποχή, κλάδεψε τις διμορφοθήκες, αφαίρεσε τα ξερά και πρόσθεσε υγρό λίπασμα ανθοφορίας.

 5. Ελένη
  04/01/2021

  Καλησπέρα σας.
  Αγόρασα μια διμορφoθήκη το φθινόπωρο και την μεταφύτεψα σε νέα γλάστρα αυτή λοιπόν αντί να φουντώσει η βλάστηση της άρχισε να ξεραίνεται και σε δυο με τρεις εβδομάδες από την αγορά της ξεράθηκε και δεν έβγαλε κάτι ακόμα.
  Μου είπαν φυσικά ότι θα την κλαδέψεις αυστηρά μετά και δεν θα μείνει τίποτα στην γλάστρα της άλλα θα σου ξανά δώσει την Άνοιξη.
  Μέχρι στιγμής δεν έβγαλε ούτε φύλλα – ούτε νέο βλαστό δεν το ποτίζω φυσικά μόνο ότι νερό παίρνει από τις βροχές.
  Τώρα για να δω αν έχει σαπίσει αυτό μπορώ να το βγάλω από τη γλάστρα για να τσεκάρω τη ριζά του η να περιμένω την Άνοιξη μπας και βγει τίποτα;;;;
  Σας ευχαριστώ εκ των πρότερων.

  • Καλησπέρα Ελένη.
   Μπορείς να βγάλεις το φυτό της διμορφοθήκης από τη γλάστρα για να δεις σε τι κατάσταση βρίσκονται οι ρίζες του. Μπορείς να κόψεις και ένα κομμάτι βλαστού για να δεις αν είναι πράσινο στο εσωτερικό του, κάτι που αποτελεί σημάδι ότι το φυτό της διμορφοθήκης είναι ζωντανό και θα αναβλαστήσει στις αρχές της άνοιξης.

 6. Στέλλα
  12/12/2020

  Γεια σας, παρακολουθώ εδώ και καιρό τα άρθρα σας και ομολογώ ότι με έχουν βοηθήσει πολύ στη φροντίδα των φυτών μου. Έχω φυτέψει στον κήπο μου διμορφοθήκες και ήθελα να ρωτήσω πως να τις προστατέψω από το κρύο ώστε να μην παγώσουν το χειμώνα με τις παγωνιες, το σημείο που είναι το βλέπει ο ήλιος. Σκέφτηκα να τις σκεπασω με νάηλον, εσείς τι μου προτείνετε;

 7. Βικυ
  07/07/2020

  Καλησπέρα, έχω φυτέψει σε Κηπάκι 2 διμορφοθηκες στα μέσα Απριλίου πριν το Πάσχα, ήταν ανθισμένες από το φυτώριο, μετά την ανθοφορία τους έκοψα όλα τα ξεραμενα άνθη αλλά από τότε δεν έχουν ξαναανθισει, ενώ τα φύλλα τους είναι καταπράσινα! υπάρχει περίπτωση να ανθίσουν πάλι μέσα στο καλοκαίρι η όχι; γιατί διάβασα πιο πάνω που γράφεται οτι ανθίζουν ως το φθινόπωρο, ποτίζω κάθε μέρα γιατί στο Κηπάκι υπάρχουν κ αλλά λουλούδια κ ο ήλιος είναι περίπου ως το μεσημέρι . ευχαριστώ πολύ ?

  • Καλησπέρα Βίκυ. Μείωσε το πότισμα στις διμορφοθήκες κάθε δύο μέρες, πρόσθεσε υγρό λίπασμα ανθοφορίας για να εξασφαλίσεις στα τέλη του καλοκαιριού εμφάνιση όψιμης ανθοφορίας της διμορφοθήκης.

 8. Πετρος
  22/05/2020

  Τα λουλούδια της διμορφοθηκης μου έχουν όψη ξεραμενου. Την έχω σε ηλιόλουστο σημείο, την ποτίζω κάθε 2 ημέρες, αλλά δεν γίνεται τίποτα! ΒΟΗΘΕΙΑ !

  • Καλησπέρα Πέτρο. Κλάδεψε την άμεσα την διμορφοθήκη για να δούμε αν θα αναβλαστήσει. Πρόσθεσε υγρό λίπασμα ανθοφορίας για να σου χαρίσει ξανά τα λουλούδια της.

 9. Dimitra
  11/05/2020

  Καλησπέρα σας!
  Η διμορφοθήκη μου έχει αρκετό ήλιο και την ποτίζω συχνά, όμως δεν βγάζει άνθη ή αυτά που θα βγάλει θα μαραθούν ίσως και την ίδια μέρα. Τι μπορώ να κάνω για να την ζωντανέψω;

  • Καλησπέρα Δήμητρα. Πότιζε κάθε 2-3 μέρες την διμορφοθήκη αυτή την εποχή και πρόσθεσε υγρό λίπασμα ανθοφορίας για να σου χαρίσει το φυτό σου πλούσια ανθοφορία.

 10. Μανωλία
  07/05/2020

  Καλησπέρα,

  Θα ήθελα να ρωτήσω πώς πρέπει να απομακρύνω τα μαραμένα λουλουδάκια της διμορφθήκης, χωρίς να βλάψω το λουλούδι. Για παράδειγμα, να τα κόψω στις άκρες με ψαλίδι? Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Καλησπέρα Μανωλία. Πράγματι, μπορείς να τα κόψεις με ψαλίδι τα λουλούδια της διμορφοθήκης στις άκρες τους για την τόνωση της βλάστησης και για να έχεις πλουσιότερη ανθοφορία.

 11. Αθανάσιος κωτσακης
  30/04/2020

  Καλημέρα Κώστα σε παρακολουθώ συνέχεια και εφαρμόζω τις συμβουλές σου Χρίστος ανέστη με υγεία και ότι επιθυμείς
  Θα ήθελα να ρωτήσω εχω ερπουσες συμορφωθηκες ενώ ήταν πολύ καλά ανθισμένες ξαφνικά μια μέρα την άλλη μαραινωντε τα λουλούδια κόβω τα κεφαλάκια όσο μπορώ γιατί είναι μεγάλες δεν ξέρω γιατί γίνεται αυτό και αν είναι φυσιολογικό σήμερα κόβονται μέρα κεφαλάκια είδα κάτι σαν Μικές αράχνες ανάμεσα στα φύλλα και ανησυχώ να ρίξω το μπλε λίπασμα οίκους τι να κάνω μην χάσω τα φυτά
  Συνεχίζω να κόβω τα κεφαλάκια είναι δύο ετών και έχουν απλώσει παρά πολύ

  Σε ευχαριστώ πολύ κοίταξα και στο είτε δεν. Ρήμα κάτι σχετικό
  Σε ευχαριστώ πολυ

 12. Σωτήρης
  30/04/2020

  Καλημέρα και συγχαρητήρια για τη δουλειά σα;;. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής οι διμορφοθηκες και οι μαργαρίτες που έχω προβλήθηκαν από μελιγκρα. Το αντιμετώπισα και ενώ ήταν μια χαρά παρατηρώ ότι τα μέσα φύλλα ξεραινονται ενώ τα λουλούδια τους λυγιζουν και μαραινονται. Δεν υπάρχουν ίχνη από έντομο. Επίσης πολλά από τα νέα μπουμπούκια είναι ξερά. Αν μπορείτε να εκφράσετε κάποια άποψη για το τι θα μπορούσα να κάνω θα βοηθούσε πολύ. Ευχαριστώ για το χρόνο σας

 13. Ευτυχία
  18/04/2020

  Καλησπέρα σας.
  Είναι κατάλληλη αυτή η εποχή για να κόψω μοσχεύματα και να πολλαπλασιάσω τις διμορφοθήκες μου; Είναι φουλ ανθισμένες τώρα.
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και Καλή Ανάσταση!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ